فهرست مطالب
نشریه پژوهش های بازاریابی گردشگری و میهمان نوازی
پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1402)
- تاریخ انتشار: 1402/11/01
- تعداد عناوین: 13
-
صفحات 5-6
-
صفحات 7-38زمینه و هدف
تحلیل عاملی اکتشافی (EFA)، به یکی از پرکاربردترین روش های آماری چندمتغیره در پژوهش های کاربردی در بسیاری از حوزه ها از جمله گردشگری و میهمان نوازی تبدیل شده است. هدف مطالعه حاضر، شناسایی دلایل کاربست EFA، خطاهای رایج و به طور کلی آسیب شناسی استفاده از این روش در مطالعات گردشگری و میهمان نوازی می باشد.
روش شناسی:
روش پژوهش حاضر بر مبنای هدف، اکتشافی-توصیفی بوده است. حجم نمونه، 66 مقاله منتشر شده از 7 نشریه علمی گردشگری بودند. بررسی مقالات از طریق تحلیل توصیفی (فراوانی و درصد) با استفاده از نرم افزار SPSS26 و Excel انجام پذیرفت.
یافته هابررسی ها نشان داد، در حدود 4% از پژوهش های منتشر شده در نشریات گردشگری از EFA استفاده می کنند و بیشترین گرایش تخصصی پژوهشگران جغرافیا است. از میان مراحل 5گانه ی انجام EFA، به ترتیب بیشتر به کمتر، مراحل حفظ عامل، استخراج عامل، چرخش عامل، غربالگری و کیفیت داده ها، و تفسیر-نامگذاری، گزارش نشده، نادیده گرفته شده و یا انجام نمی شوند.
نتیجه گیری و پیشنهادات:
علیرغم سهولت انجام EFA به دلیل وجود نرم افزارهای مختلف، مراحل و مفروضات اساسی EFA، به طور منظم و دقیق در پژوهش های گردشگری و میهمان نوازی گزارش نمی شود یا نادیده گرفته می شود که قطع به یقین می تواند تضمین اعتبار پژوهش های گردشگری را زیر سوال ببرد.
نوآوری و اصالت:
ضمن اینکه پژوهش برای اولین بار در حوزه ی پژوهش های گردشگری انجام شده است، بر اساس یافته ها و نتایج، یک جعبه ی ابزار با عنوان "فهرست نظارت" در سه فاز پیش تحلیل، تحلیل و پساتحلیل برای اطمینان از انجام و گزارش مراحل EFA برای پژوهشگران و ارزیابان پژوهش ها، طراحی و پیشنهاد گردید.
کلیدواژگان: گردشگری و میهمان نوازی، تحلیل عاملی اکتشافی، مفروضات، خطاهای رایج، آسیب شناسی -
صفحات 39-56زمینه و هدف
پژوهش حاضر با هدف شناسایی و سنجش عوامل موثر بر انتخاب مقصد گردشگری شهری در مناطق ساحلی تدوین شده است.. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها، پیمایشی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری گردشگرانی است که در مرداد 1397 در مکان های گردشگری شهر آستارا در استان گیلان در دسترس بودند.
روش شناسی:
روایی و پایایی پرسشنامه ها بررسی گشت و به منظور تحلیل داده ها از SPSS و آزمون های آمار ناپارامتری استفاده شد.
یافته هابا توجه به یافته های تحقیق، تاثیر تداعی برند بر انتخاب مقصد گردشگری، ضرایب مسیر 89/0 به دست آمد که اثر مثبت میان این عوامل را بیان می کند. با توجه آماره T (19) در سطح 95 درصد معنادار است و این نکته بیانگر آن است که کیفیت ادراک شده به میزان 76/0 انتخاب مقصد گردشگری را تبیین می کند. رابطه خطی بین مولفه ها معنادار است (000/0 ≤P) تحلیل معادله رگرسیون نیز نشان می دهد که از بین عوامل موثر بر انتخاب در مقصد گردشگری به ترتیب کیفیت درک شده برند مقصد (0518/0 = p ، 01/4 = β) و تداعی برند مقصد (0356/0 = p ، 06/2 = β) بیشترین تاثیر را در مقصد گردشگری دارند.
نتیجه گیری و پیشنهادات:
نتایج نشان داد که بین عوامل موثر در مقصد گردشگری ارتباط معناداری وجود دارد. کیفیت ادراک شده عامل اصلی در انتخاب مقصد گردشگری است و تاثیر قابل توجهی بر سایر ابعاد ویژه برند دارد. شاخص کیفیت درک شده در مقصد گردشگری به طور مستقیم انتخاب مقصد گردشگری را تحت تاثیر قرار می دهد.
کلیدواژگان: شهر های ساحلی، مقصدگردشگری، برند مقصد، شهر آستارا -
صفحات 57-88زمینه و هدف
تداوم و رونق گردشگری روستایی منوط به پایداری آن است چرا که گردشگری پایدار روستایی در پی کیفیت و دوام بلندمدت منابع طبیعی و انسانی در صنعت گردشگری است. مطالعه حاضر ضمن شناخت قوت و ضعف های داخلی و همچنین فرصت ها و تهدیدهای خارجی پیش روی توسعه پایدار گردشگری روستایی در شهرستان نیشابور، به دنبال ارائه راهبردهای مناسب جهت تحقق توسعه پایدار گردشگری است.
روش شناسی:
روش تحقیق توصیفی - تحلیلی و جمع آوری اطلاعات به روش اسنادی و میدانی صورت گرفته است. واحد تحلیل 173 نفر از خبرگان محلی شامل 111 دهیار و 62 شورای اسلامی روستا در 109 روستای مقصد گردشگری شهرستان نیشابور بوده است. در این مطالعه از ابزارهای برنامه ریزی راهبردی SWOT-QSPM استفاده شد.
یافته هادر این مطالعه 45 ضعف و تهدید و 21 قوت و فرصت پیش روی توسعه پایدار گردشگری روستایی در شهرستان نیشابور شناسایی شد. شهرستان نیشابور در زمینه توسعه پایدار گردشگری روستایی با ضعف ها و تهدیدهای زیادی مواجه است. با توجه به امتیاز نهایی (IFE) 1.84 و (EFE) 1.69، توسعه پایدار گردشگری روستایی در شهرستان نیشابور در جایگاه تدافعی قرار دارد.
نتیجه گیری و پیشنهادات:
توسعه پایدار گردشگری روستایی در شهرستان نیشابور نیاز به اتخاذ راهبرد بقا، یعنی از بین بردن تهدیدهای بیرونی با تقلیل ضعف های درونی سیستم دارد. از این رو با استفاده از ماتریس QSPM، 11 راهبرد ارائه شده ذیل راهبرد تدافعی اولویت-بندی شد. مهمترین راهبرد، ارتقاء کیفیت دید و منظر روستایی (چشم انداز طبیعی) در چارچوب مولفه بصری - زیباشناختی در کنار ارتقاء مولفه های دیگر کیفیت محیطی روستا مانند مولفه های عملکردی- فعالیتی، معنایی- ادراکی و زیست محیطی می باشد.
نوآوری و اصالت:
نوآوری و اصالت مطالعه در این است که ضمن بررسی محیط درونی و بیرونی، جایگاه گردشگری روستایی شهرستان نیشابور به لحاظ پایداری تعیین و راهبردهای مطلوب متناسب با شرایط سیستم ارائه شود.
کلیدواژگان: گردشگری پایدار، برنامه ریزی راهبردی، شهرستان نیشابور، سکونتگاه های روستایی -
صفحات 89-114زمینه و هدف
امروزه گردشگران به واسطه برندسازی از بسیاری از مناطق بازدید می نمایند. میهمان نوازی به عنوان یک منبع توسعه گردشگری ناملموس در ایران شناخته می شود که کمتر به گردشگران معرفی شده و برنامه ریزی مناسبی نیز در این زمینه انجام نشده است. بنابراین هدف پژوهش شناخت عوامل موثر در برندسازی فرهنگ میهمان نوازی در گردشگری ایران است.
روش شناسی:
روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر گردآوری داده های میدانی است. در این پژوهش از دو روش کیفی و کمی استفاده شد. در بخش مصاحبه، 11 نفر و پرسش نامه نیز 75 متخصص حوزه گردشگری مورد مطالعه قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل به روش تحلیل محتوا و آزمون های آماری انجام شد.
یافته هانتایج نشان داد که 15 عامل در برندسازی فرهنگ میهمان نوازی در گردشگری ایران موثر است. آزمون تی تک نمونه ای نشان داد که مهمترین عامل ثبت و معرفی فرهنگ میهمان نوازی به عنوان برند گردشگری ایران با میانگین 493/4 است. همچنین دو عامل کاهش اختلافات سیاسی خارجی با میانگین 213/4 و بهبود شاخص امنیت گردشگران خارجی با میانگین 173/4 در رتبه های دوم و سوم اهمیت شناخته شده اند. مدلسازی نیز تایید نمود که عوامل موثر برندسازی فرهنگ میهمان نوازی دارای اثرکل 54/0 در رشد گردشگری ایران است. در این زمینه بیشترین تاثیرگذاری مربوط به عامل تبلیغات و معرفی جاذبه های ناملموس با تبیین 871/0 بوده است.
نتیجه گیری و پیشنهادات:
در مجموع عوامل متنوعی در برندسازی فرهنگ میهمان نوازی تاثیرگذار هستند که این عوامل به رشد گردشگری ایران نیز می توانند ختم شوند. پیشنهاد می شود که جنبه های مختلف فرهنگ میهمان نوازی جهت برندسازی آن مورد مطالعه قرار گیرد.
نوآوری و اصالت:
نوآوری پژوهش این است که تحقیقات کمی در حوزه برندسازی فرهنگ میهمان نوازی در ایران انجام شده و این تحقیق می تواند جز گام های اولیه در این حوزه قلمداد شود.
کلیدواژگان: برندسازی، میهمان نوازی، بازاریابی، فرهنگ، گردشگری ایران -
صفحات 115-138زمینه و هدف
علی رغم اهمیت گردشگری روستایی در تسریع روند توسعه روستایی و نقش بازاریابی در توسعه آن، بررسی ها نشان می-دهد در این زمینه شکاف مطالعاتی زیادی وجود دارد و محققان تا حد زیادی از پرداختن به آن غافل شده اند. استان کردستان نیز به عنوان یکی از غنی ترین استان های ایران به لحاظ گردشگری روستایی، از قاعده مذکور مستثنی نبوده و در زمینه بازاریابی گردشگری روستایی با چالش های زیادی مواجه است. از این رو هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی مهم ترین استراتژی بازاریابی گردشگری روستایی در استان کردستان است.
روش شناسی:
این پژوهش کاربردی، با رویکرد توصیفی تحلیلی انجام گرفته است که در آن برای گردآوری اطلاعات مورد نیاز از ترکیبی از روش های اسنادی و پیمایشی استفاده شده است. ابزار اصلی برای گردآوری داده های میدانی، پرسشنامه محقق ساخته است و برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از مدل SWOT استفاده شده است.
یافته هایافته های پژوهش نشان داد گردشگری روستایی در استان کردستان به لحاظ عوامل داخلی و خارجی مرتبط با بازاریابی گردشگری روستایی دارای شرایط پیچیده ای است. به این صورت که در کنار نقاط قوت و فرصت های متعدد بازاریابی گردشگری روستایی، نقاط ضعف و تهدیدهای متعددی نیز وجود دارند. همچنین یافته ها نشان داد استراتژی تهاجمی (SO)، مناسب ترین استراتژی جهت توسعه بازاریابی گردشگری روستایی در استان کردستان است.
نتیجه گیری و پیشنهادات:
متناسب با ماهیت استراتژی تهاجمی، باید برای تدوین و ارائه همه برنامه ها و راهکارها توسعه بازاریابی گردشگری روستایی بر روی نقاط قوت و فرصت های شناسایی شده تاکید نمایند. از این رو در راستای توسعه بازاریابی گردشگری روستایی پیشنهادهایی مانند تبلیغات برای معرفی جاذبه های طبیعی و انسانی گردشگری روستایی از طریق فضای مجازی و رسانه های جمعی، توسعه تورهای گردشگری و برگزاری جشنواره های مختلف ارائه گردید.
نوآوری و اصالت:
با توجه به اینکه در خصوص شناسایی استراتژی بازاریابی گردشگری روستایی در کشورمان مطالعه ای صورت نگرفته است، این پژوهش دارای نوآوری است.
کلیدواژگان: توسعه روستایی، گردشگری روستایی، بازاریابی گردشگری روستایی، برنامه ریزی استراتژیک -
صفحات 139-160زمینه و هدف
توسعه سریع فناوری در گردشگری و ظهور گردشگری هوشمند، توجه مدیران و سیاستگذاران مقصدها را به فرصت هایی جلب کرده است که از تطبیق راهبرد هوشمند در مقصدهای گردشگری ایجاد می شود. بر این اساس، گونه شناسی جدیدی برای مقصدها پدیدار شده که به آن مقصد هوشمند گردشگری اتلاق می شود. بر این اساس، هدف پژوهش روایت نگاری چالش های توسعه مدیریت مقصد گردشگری هوشمند در مشهد است.
روش شناسی:
پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و دارای ماهیت تفسیری و تحلیلی و از لحاظ روش در گروه پژوهش های کیفی قرار دارد. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش روایت نگاری (با استفاده از نرم افزار MAXQDA) و روش دلفی استفاده شده است.
یافته هاتحلیل روایت های متخصصان، در خصوص چالش های توسعه مدیریت مقصد گردشگری هوشمند در مشهد، 7 مضمون سازمان دهنده شامل (عدم نظام یکپارچه جهت مدیریت و بازاریابی مقصد گردشگری در مشهد، فشارهای سیاسی، سیستم متمرکز توسعه، محصولات مقصد گردشگری، قوانین نادرست، فرهنگ و آموزش، کمبود امکانات مالی) و 32 مضامین پایه را نشان داده است. سپس بر اساس روش دلفی، اختلاف میانگین فازی زدایی در دو مرحله نظر سنجی از حد آستانه کمتر شده، و از دیدگاه خبرگان چالش های مطرح شده مورد تایید قرار گرفت.
نتیجه گیری و پیشنهادات:
شناسایی چالش های مطرح شده در پژوهش حاضر علاوه بر آن که مزیت رقابتی را در ناحیه مشهد ایجاد می کند، از تداخل مسئولیت ها و شکاف ها جلوگیری می کند، و با ایجاد فرهنگ گردشگری در مقصد منجر به افزایش درآمد گردشگری می گردد، و در نهایت اگر با برنامه ریزی صحیح و مدیریت مقصد گردشگری چالش ها رفع گردند، توسعه پایدار محقق می گردد و این اطمینان را می دهد که پایداری اقتصادی، زیست محیطی، اجتماعی و فرهنگی مقصد حفظ شود.
کلیدواژگان: روایت نگاری، توسعه مدیریت مقصد گردشگری هوشمند، مشهد -
صفحات 161-180زمینه و هدف
امروزه گردشگری به عنوان بخش قابل توجهی از تولید ناخالص ملی را دربرمی گیرد، مدیران شهری در رونق گردشگری نقش مهمی دارند، هدف مطالعه حاضر بررسی نقش مدیریت شهری در توسعه پایدار گردشگری در شهر جم بود.
روش شناسی:
پژوهش حاضر، کاربردی و توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری این پژوهش (31436 نفر) و نمونه آماری360 نفر(40 مدیران و 320 شهروند) بود که به صورت تصادفی انتخاب شدند. روایی پرسشنامه محقق ساخته، توسط خبرگان و کارشناسان متخصص، به تایید گردید و پایایی پرسشنامه (81/0) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات از نرم افزار SPSS26 استفاده شد.
یافته هانتایج آزمون ضریب همبستگی (در سطحα=.01) نشان داد که همبستگی مدیریت یکپارچه شهری و دستیابی به توسعه پایدار گردشگری با ضریب (405/0)؛ همبستگی همکاری مدیریت شهری و دستیابی به توسعه پایدار گردشگری با ضریب (392/0) و نظر مدیران و شهروندان، در خصوص نقش مدیریت شهری در توسعه پایدار گردشگری شهری با ضریبt (840/0)، معنادار است.
نتیجه گیری و پیشنهادات:
نتایج نشان داد که مدیران نسبت به شهروندان نگاه مثبت تری نسبت به تاثیر مدیریت یکپارچه شهری در دستیابی به توسعه پایدار گردشگری دارند. مدیریت شهری شهر جم در نهادهای دولتی می توانند نسبت به، فراهم نمودن زمینه توسعه و بهبود وضعیت گردشگری با توجه به ظرفیت های موجود، توجه و اقدام نمایند.
نوآوری و اصالت:
این پژوهش به دنبال بررسی رابطه بین مدیریت شهری با توسعه پایدار گردشگری شهری شهر جم بود و با توجه به اهمیت و ضرورت تحقیق سعی شد ضمن بیان مفاهیم و مبانی نظری مرتبط با موضوع مطالعه، پس از جمع بندی یافته ها، به ارائه راهکارهای مناسب بپردازد.
کلیدواژگان: توسعه گردشگری، مدیریت یکپارچه شهری، شهر جم -
صفحات 181-206زمینه و هدف
گردشگری به عنوان ابزاری کارآمد با اثر بر بنیان های اقتصاد روستایی می تواند نقش مهمی را در پایداری اجتماعی نواحی روستایی ایفا کند. این پژوهش به دنبال تعیین نقش گردشگری در پایداری اجتماعی نواحی روستایی دهستان زیرراه می باشد.
روش شناسی:
پژوهش حاضر، کاربردی و توصیفی-تحلیلی است. اطلاعات مورد نیاز از طریق مطالعات اسنادی و پیمایشی بدست آمده است. جامعه آماری این پژوهش ساکنان دهستان زیرراه (8248= N) و نمونه آماری 384 نفر می باشند. به منظور بررسی و تحلیل استنباطی از روش های آماری ضریب همبستگی، رویکرد پیشرفته معادلات ساختاری استفاده شد. تحلیل ها با استفاده از نرم افزارهای spss22 و Amos22 انجام و میزان خطای نوع اول (α) برای آزمون دو دامنه برابر با 05/0 در نظر گرفته شد.
یافته هاهمه مولفه های موثر بر توسعه گردشگری روستایی، به جز عامل بهداشت و زیست محیط، با ضریب استانداردشده بالای 860/0 قادرند که حداقل 74 درصد از واریانس مدل نهایی توسعه گردشگری روستایی را تبیین کنند یافته های حاصل در سطح 001/ معنادار می باشند.
نتیجه گیری و پیشنهادات:
نتایج پژوهش در ناحیه موردمطالعه نشان دهنده آن است که در ابعاد اجتماعی-فرهنگی و اقتصادی نیاز به برنامه ریزی و توجه بیشتر دولت و مسئولین در دهستان زیرراه می باشد.
نوآوری و اصالت:
این پژوهش به دنبال بررسی عوامل توسعه گردشگری با تاکید بر پایداری و توسعه جوامع روستایی در دهستان زیرراه، بود و با توجه به اهمیت و ضرورت تحقیق سعی شد ضمن بیان مفاهیم و مبانی نظری مرتبط با موضوع مطالعه، پس از جمع بندی یافته ها، به ارائه راهکارهای مناسب بپردازد.
کلیدواژگان: گردشگری، توسعه، روستا، زیرراه -
صفحات 207-228زمینه و هدف
شهر زابل با داشتن سرمایه های گردشگری تاریخی، فرهنگی و انسانی از مناطق مهم گردشگری کشور به شمار می رود و برخی از فعالان عرصه گردشگری در قالب گونه های متعدد، در کسب و کارهای مختلف اشتغال دارند و توان تاریخی و انسانی شهر زابل را به مقصد گردشگری شهری تبدیل کرده اند. در این راستا، هدف پژوهش حاضر اثربخشی گردشگری شهری بر پایدارسازی کسب و کارها در شهر زابل است.
روش شناسی:
پژوهش حاضر بر حسب نوع روش تحقیق، توصیفی-تحلیلی و از لحاظ هدف، کاربردی است. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و به منظور رتبه بندی هر یک از مولفه های پایدارسازی از مدل های ترکیبی (F-ARAS + F-COPRAS) استفاده شده است.
یافته هانتایج نشان داد، وضعیت مولفه های پایدارسازی کسب و کارهای خرد (اشتغال زایی، توانمندسازی، تناسب با محیط زیست) با مقدار میانگین به دست آمده بالاتر از حد متوسط عدد (3)، مطلوب ارزیابی شد، و بین این 3 مولفه و گردشگری شهری در سطح معناداری کمتر از 05/0، ارتباط معنادار و مثبتی وجود دارد. نتایج آزمون های تعقیبی (Post Hoc) و (Tukey HSD)، جهت بررسی وضعیت پایداری هر یک از کسب و کارها نشان داد، تحولات کسب و کارها ناشی از گردشگری شهری با مقدار 55/3 بیشترین میزان را به خود اختصاص است. در نهایت نتایج رتبه بندی نشان داد، مولفه های توانمندسازی با مقدار 76/71، اشتغال زایی با مقدار 55/71، تناسب با محیط زیست با مقدار 41/71، بیشترین و کمترین میزان تاثیرپذیری را از گردشکری شهری به خود اختصاص داده اند.
نتیجه گیری و پیشنهادات:
توسعه گردشگری در شهر زابل توانسته منجر به رشد اقتصادی و اشتغال زایی شده است. با ورود گردشگران، تقاضای نهایی برای محصولات گردشگری این منطقه افزایش یافته و بخش های گردشگری برای پاسخ به این تقاضا برای نیروی کار نیز افزایش یافته است، و در کاهش بیکاری برای جوانان، کاهش بیکاری فصلی ناشی از خشکسالی تاثیرگذار است.
کلیدواژگان: گردشگری شهری، پایدارسازی، کسب و کارها، شهر زابل -
صفحات 229-246زمینه و هدف
تحقیق حاضر با هدف تحلیلی بر نقش ارزش ویژه برند هتل با تاکید بر رشد و شکوفایی در صنعت گردشگری انجام شده است.
روش شناسی:
روش مورد استفاده در این تحقیق توصیفی و ابزار گردآوری اطلاعات بصورت مطالعات کتابخانه ای می باشد، لذا از مقالات به روز، کتاب های معتبر، اسناد کتابخانه ای و منابع معتبر اینترنتی برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده است.
یافته هایافته ها حاکی از آن است که تجربه خوب مهمانان باعث شکل گیری ارزش ویژه برای برند هتل می شود، همان طور که تجربه ناخوشایند باعث تخریب برند هتل در ذهن مهمانان می شود.افراد برای انتخاب برند هتل نیازی به تجارب گذشته ندارند و از طریق رسانه ها و تبلیغات دهان به دهان می توانند هتلی خاص را انتخاب کنند و این موضوع اهمیت ارزش ویژه برند را می رساند.
نتیجه گیری و پیشنهادات:
نتایج حاکی از آن است که هتلی که دارای ارزش ویژه برند قوی است می تواند مواردی از جمله افزایش واکنش مطلوب مهمانان به تغییرات قیمت،توسعه برند،افزایش وفاداری مهمان، صبرو بردباری مهمانان در شرایط بحرانی،سودآوری بالاتر و ارزش بالاتر بازار را انتظار داشته باشد. و همچنین پیشنهاد می شود که صاحبان برند به ارزش ویژه برند هتل توجه داشته باشند از جمله مزایای این امر برای صاحبان برند عبارت است از: توانایی ارائه قیمت های مناسب تر نسبت به هتل های رقیب،توانایی کسب سهم بازار بیشتر،توانایی حفظ مشتریان از طریق ایجاد وفاداری به برند و کاهش هزینه های بازاریابی است.
نوآوری و اصالت:
نوآوری و اصالت مطالعه حاضر در این است که بر نقش ارزش ویژه برند هتل با تاکید بر رشد و شکوفایی در صنعت گردشگری توجه شده است و نتایج آن می تواند برای مدیران هتلها و... مفید واقع شود.
کلیدواژگان: صنعت گردشگری، هتل، ارزش ویژه برند، رشد، شکوفایی -
صفحات 247-270زمینه و هدف
برای اطمینان از رضایت گردشگران و چگونگی تمایات رفتاری بعدی آنها، نیاز است تصویر مقصد پس از بازدید به منزله تسریع کننده ای برای بازاریابی مقصد ارائه شود. شهر سلطانیه، ازلحاظ گردشگری دارای توانهای مناسب تاریخی، طبیعی و فرهنگی است که تاکنون آن چنانکه باید و شاید از و آن در جهت شناسایی توانشان و همچنین در جذب جهانگردان و ایرانگردان موردتوجه قرار نگرفته است.
روش شناسی:
پژوهش حاضر، با هدف بررسی شناخت تصویر از مقصد گردشگران از گنبد سلطانیه،شناخت رابطه بین بازاریابی و تصویر از مقصد گردشگران ورودی به گنبد سلطانیه و همچنین ارائه پیشنهاداتی جهت ارتقای تصویر از مقصد گردشگران ورودی به گنبد سلطانیه است. جامعه آماری تحقیق حاضر گردشگران بازدید کننده از گنبد سلطانیه می باشد، با توجه به مشخص نبودن تعداد گردشگران از فرمول کوکران نامتناهی جهت مشخص شدن تعداد نمونه استفاده شد و تعداد نمونه لازم 384 بدست آمد، جهت تکمیل پرسشنامه نیز از روش تصادفی ساده استفاده شد. روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی (پرسشنانه) و جهت تجزیه و تحلیل داده ها نیز از آمار توصیفی،و استنباطی (آزمون تی تک نمونه ای ،آزمون فریدمن ،آزمون فریدمن آزمون و معادلات ساختاری) استفاده شد.
یافته هامیانگین عددی نشان می دهد، بالاترین میانگین عددی مربوط به بعد جاذبه با امتیاز 3.27و کمترین نیز مربوط به بعد سرویس با امتیاز 2.43 می باشد. در ادامه تحلیل نتایج آزمون تی تک نمونه ای نشان می دهد، براساس آماره تی مورد آزمون و براساس مطلوبیت عددی که برابر با 3 می باشد تمامی ابعاد تصویر از مقصد غیر از بعد جاذبه و محیط منفی ارزیابی می شود.
کلیدواژگان: بازاریابی گردشگری، کیفیت مقصد، گردشگری، شهر سلطانیه -
صفحات 271-288زمینه و هدف
امروزه گردشگری روستایی نقش مهمی در توسعه ی اجتماعی- اقتصادی روستاها دارد و می تواند در استقلال اقتصادی و اقتصاد مقاومتی نقش ایفا نماید. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش توسعه کارافرینی گردشگری در تحقق ابعاد اقتصادی مقاومتی در روستاهای دهستان گلین شهرستان گیلانغرب می باشد.
روش شناسی:
تحقیق حاضر از لحاظ هدف (نوع استفاده) یک تحقیق کاربردی است. روش مورد استفاده در این تحقیق یک روش توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری مورد پژوهش در این تحقیق شامل کلیه متخصصین، کارشناسان و اساتید دانشگاهی مرتبط با گردشگری و کارافرینی در سطح شهرستان گیلانغرب می باشد. تعداد نمونه برابر 125 نفر بر اساس کل سرشماری و به شیوه تصادفی در دسترس تعیین شدند.
یافته هانتایج بیانگر آن بود که به طور کلی توسعه کارآفرینی گردشگری روستایی بر اقتصاد مقاومتی تاثیر مثبت و معنادار داشته است و توسعه کارآفرینی گردشگری روستایی بر سایر ابعاد اقتصاد مقاومتی تاثیر داشته به گونه ای که توسعه کارآفرینی گردشگری روستایی بر مدیریت دانش، توسعه کارآفرینی گردشگری روستایی بر کیفیت مداری، توسعه کارآفرینی گردشگری روستایی بر مناسب سازی، توسعه کارآفرینی گردشگری روستایی بر مهندسی فرهنگ تاثیر مثبت و معنادار داشته است. بر این اساس توسعه کارآفرینی گردشگری روستایی بر مدیریت دانش بیشترین تاثیر و توسعه کارآفرینی گردشگری روستایی بر مهندسی فرهنگ کمترین تاثیر را داشته است.
نتیجه گیری و پیشنهادات:
در مجموع کارآفرینی گردشگری در اقتصاد مقاومتی نقش دارد و می تواند اثرات قابل توجه ای در ابعاد گوناگون آن داشته باشد.
نوآوری و اصالت:
نوآوری پژوهش در این است که رابطه گردشگری و اقتصاد مقاومتی را از لحاظ موضوعی بررسی نموده که در تحقیقات گردشگری کمتر به این دیدگاه پرداخته شده است. همچنین از لحاظ روش شناسی نیز از مدلسازی استفاده شده است.
کلیدواژگان: کلیدواژه ها: کارآفرینی، گردشگری، اقتصاد مقاومتی، توسعه روستایی
-
Pages 5-6
-
Pages 7-38Context and Purpose
Exploratory factor analysis (EFA) has become one of the most widely used multivariate statistical methods in applied research in many fields, including tourism and hospitality. The purpose of this study is to identify the assumptions of EFA application, common errors, and in general the pathology of using this method in tourism and hospitality studies.
Design/methodology/approach:
Based on the objective, the research method was exploratory-descriptive. The sample size was 66 published articles from 7 tourism scientific publications. A review of articles was done through descriptive analysis (frequency and percentage) using SPSS26 and Excel software.
FindingsThe evaluations showed that about 4% of the research published in tourism publications use EFA, and most of the researchers' expertise is geography. Among the 5 steps of performing EFA, in the order of more to less, the stages of factor retention, factor extraction, factor rotation, screening and data quality, and Interpretation-Labeling factors are not reported, ignored, or not performed.
ConclusionDespite the ease of conducting EFA due to the availability of various software, the basic steps and assumptions of EFA are not regularly and accurately reported or ignored in tourism and hospitality research which can definitely undermine the guarantee of validity of tourism research findings and results.
Originality/value:
in addition to the fact that the research was conducted for the first time in the field of tourism research, based on the findings and results, a toolbox titled "Monitoring List" was created in three phases of pre-analysis, analysis, and post-analysis to ensure the completion and reporting of the EFA stages. It was designed and suggested for researchers and evaluators of tourism and hospitality research.
Keywords: Tourism, Hospitality Research (THR), Exploratory Factor Analysis (EFA), Assumptions, Common Errors, Pathology -
Pages 39-56Context and Purpose
The present study was compiled with the aim of identifying and measuring the factors influencing the choice of urban tourism destinations in coastal areas. This research is applied in terms of purpose, and in terms of data collection, it is survey and correlational.
Design/methodology/approach:
The statistical population is the tourists who were available in the tourist places of Astara city in Gilan province in August 2017. The validity and reliability of the questionnaires were checked and SPSS and non-parametric statistical tests were used to analyze the data.
FindingsAccording to the research findings, the effect of brand association on destination choiceTourism, path coefficients of 0.89 were obtained, which shows the positive effect between these factors. According to the T statistic (19), it is significant at the 95% level, and this point indicates that perceived quality explains the choice of tourist destination by 0.76. The linear relationship between the components is significant (p ≤ 0.000) The analysis of the regression equation also shows that among the factors influencing the choice in the tourist destination, respectively, the perceived quality of the destination brand (p = 0.0518, β = 4.01) and the association of the destination brand ( p = 0.0356, β = 2.06) have the greatest effect in the tourist destination.
ConclusionThe results showed that there is a significant relationship between the effective factors in the tourist destination. Perceived quality is the main factor in choosing a tourist destination and has a significant impact on other brand dimensions. The perceived quality index in the tourist destination directly affects the choice of the tourist destination.
Keywords: Coastal Cities, Tourism Destination, Destination Brand, Astara City -
Pages 57-88Context and Purpose
The continuity and prosperity of rural tourism depends on its sustainability, because sustainable rural tourism seeks the quality and long-term durability of natural and human resources in the tourism industry. The present study, while recognizing the internal strengths and weaknesses as well as the external opportunities and threats facing the sustainable development of rural tourism in Neyshabur county, seeks to provide appropriate strategies to realize the sustainable development of tourism.
Design/methodology/approach:
Descriptive analytical research method and data collection has been done by documentary and field method. The analysis unit consisted of 189 local experts including 111 villagers and 63 Islamic village councils in 173 villages. SWOT-QSPM strategic planning tools were used in this study.
FindingsThe finding showed that 45 weaknesses and threats and 21 strengths and opportunities were identified in the sustainable development of rural tourism in Neishabur city, and the city is facing many weaknesses and threats in this regard. Also, according to the final score (IFE) 1.84 and (EFE) 1.69.
Conclusionthe sustainable development of rural tourism in Neishabur city is in a defensive position. Using the QSPM matrix, 11 strategies presented under the revision strategy were prioritized. The most important strategy for improving the quality of the rural view and landscape (natural landscape) is in the framework of the visual-aesthetic component, along with the improvement of other components of the environmental quality of the village, such as the functional-activity, semantic-perceptual and environmental components.
Originality/value:
In order to improve the tourism situation in rural areas, it is suggested to use appropriate strategies and implementation solutions for the development of rural tourism according to the concept of sustainability.
Keywords: Sustainable Tourism, Strategic Planning. Neyshabur County, Rural Settlements -
Pages 89-114Context and purpose
Today, tourists visit many areas due to branding. Hospitality is known as an intangible source of tourism development in Iran, which is less introduced to tourists and proper planning has not been done in this field. Therefore, the aim of the research is to identify the effective factors in the branding of hospitality culture in Iranian tourism.
Design/methodology/approach:
The descriptive-analytical research method is based on field data collection. Both qualitative and quantitative methods were used in this research. In the interview section, 11 people and 75 experts in the field of tourism were studied in the questionnaire. Analysis was done by content analysis and statistical tests.
FindingsThe results showed that 15 factors are effective in branding hospitality culture in Iranian tourism. The test showed that the most important factor is the registration and introduction of hospitality culture as a tourism brand of Iran with an average of 4.493. The two factors of reducing foreign political disputes with an average of 4.213 and improving the security index of foreign tourists with an average of 4.173 are known in the next ranks. Modeling confirmed that the effective factors of hospitality culture branding have a total effect of 0.54 d. In this context, the most influential factor was related to advertising and introducing intangible attractions with an explanation of 0.871.
ConclusionsAll in all, various factors are influential in the branding of hospitality culture, and these factors can also lead to the growth of Iran's tourism. It is suggested that different aspects of hospitality culture should be studied for branding.
Originality/value:
The innovation of the research is that little research has been done in the field of hospitality culture branding in Iran.
Keywords: Branding, Hospitality, Marketing, Culture, Tourism Of Iran -
Pages 115-138Context and Purpose
Despite the importance of rural tourism in accelerating the process of rural development and the role of marketing in its development, studies show that there is a gap in studies in this field and researchers have largely neglected to address it. Kurdistan province, as one of the richest provinces of Iran in terms of rural tourism, is not exempt from the mentioned rule and faces many challenges in the field of rural tourism marketing. Therefore, the main goal of this research is to identify the most important rural tourism marketing strategy in Kurdistan province.
Design/methodology/approach:
The main tool for collecting field data is a researcher-made questionnaire, and the SWOT model is used to analyze the collected data.
FindingsThe research findings showed that rural tourism in Kurdistan province has complex conditions in terms of internal and external factors related to rural tourism marketing. In this way, along with the many strengths and opportunities of rural tourism marketing, there are also many weaknesses and threats. Also, the findings showed that the offensive strategy (SO) is the most suitable strategy for the development of rural tourism marketing.
Conclusionsin accordance with the nature of the aggressive strategy, they should emphasize on the identified strengths and opportunities in order to formulate and present all plans and strategies for the development of rural tourism marketing. Therefore, in line with the development of rural tourism marketing, suggestions such as advertising to introduce the natural and human attractions of rural tourism through virtual space and mass media were presented.
Originality/value:
Considering that no study has been done regarding the identification of rural tourism marketing strategy in our country, this research is innovative.
Keywords: Rural Development, Rural Tourism, Rural Tourism Marketing, Strategic Planning -
Pages 139-160Context and Purpose
The rapid development of technology in tourism and the emergence of smart tourism have drawn the attention of managers and policy makers of destinations to the opportunities that arise from the implementation of smart strategies in tourism destinations. Based on this, a new typology for destinations has emerged, which is called smart tourism destination. Based on this, the purpose of the research is to narrate the challenges of developing smart tourism destination management in Mashhad.
Design/methodology/approach:
In terms of purpose, the current research is applied and interpretive and analytical in nature, and in terms of method, it is in the group of qualitative researches. In order to analyze the data, narrative method (using MAXQDA software) and Delphi method were used.
FindingsAnalysis of experts' narratives regarding the challenges of developing intelligent tourism destination management in Mashhad, 7 organizing themes including (lack of integrated system for management and marketing of tourist destination in Mashhad, political pressures, centralized development system, tourism destination products, laws incorrect, culture and education, lack of financial means) and 32 basic themes. Then, based on the Delphi method, the difference in the average de-fuzzification in the two stages of the survey was less than the threshold, and the challenges raised were confirmed from the point of view of the experts.
ConclusionIdentifying the challenges raised in the current research, in addition to creating a competitive advantage in Mashhad district, prevents overlapping of responsibilities and gaps, and by creating a tourism culture in the destination, it leads to an increase in tourism income. And finally, if the challenges are solved by proper planning and management of the tourist destination, sustainable development will be achieved and this ensures that the economic, environmental, social and cultural sustainability of the destination is maintained
Keywords: Storytelling, Development Of Smart Tourism Destination Management, Mashhad -
Pages 161-180Context and Purpose
Today, tourism is a significant part of the gross national product, city managers play an important role in tourism development, the purpose of this study was to investigate the role of city management in the sustainable development of tourism in Jam city.
Design/methodology/approach:
The current research is applied and descriptive-analytical. The statistical population of this research was (31,436 people) and the statistical sample was 360 people (40 managers and 320 citizens) who were randomly selected. The validity of the researcher-made questionnaire was confirmed by experts and the reliability of the questionnaire was (0.81). SPSS26 software was used to analyze data and information.
FindingsThe results of the correlation coefficient test (at α=.01 level) showed that the correlation between integrated urban management and achieving sustainable development of tourism with a coefficient of (0.405); The correlation between urban management cooperation and achieving sustainable development of tourism with coefficient (0.392) and the opinion of managers and citizens regarding the role of urban management in sustainable development of urban tourism with coefficient t (0.840) is significant.
ConclusionThe results showed that managers have a more positive view than citizens about the impact of integrated urban management in achieving sustainable tourism development. The urban management of Jam city in government institutions can pay attention and take action to provide the basis for the development and improvement of the tourism situation according to the existing capacities.
Originality/value:
This research sought to examine the relationship between urban management and the sustainable development of urban tourism in Jam city, and considering the importance and necessity of the research, it tried to present the appropriate solutions after summarizing the findings while expressing the concepts and theoretical foundations related to the subject of the study.
Keywords: Tourism Development, Integrated Urban Management, Jam City -
Pages 181-206Context and Purpose
Tourism as an efficient tool with an effect on the foundations of rural economy can play an important role in the social stability of rural areas. This research seeks to determine the role of tourism in the social sustainability of the rural areas of Zirrah village.
Design/methodology/approach:
The current research is applied and descriptive-analytical. The required information has been obtained through documentary and survey studies. The statistical population of this research is the residents of Zirrah village (8248 N =) and the statistical sample is 384 people. In order to investigate and inferential analysis of statistical methods of correlation coefficient, the advanced approach of structural equations was used. Analyzes were performed using spss22 and Amos22 software, and the first type error (α) for the two-domain test was considered equal to 0.05.
FindingsAll the factors affecting the development of rural tourism, except the health and environment factor, with a standardized coefficient above 0.860, are able to explain at least 74% of the variance of the final model of rural tourism development. The findings are significant at the 0.001 level.
ConclusionThe results of the research in the studied area show that there is a need for more planning and attention from the government and officials in Zirrah village in socio-cultural and economic dimensions.
Originality/value:
This research sought to investigate the factors of tourism development with emphasis on the sustainability and development of rural communities in Zirrah district, and considering the importance and necessity of the research, it was tried to express the concepts and theoretical foundations related to the subject of the study, after summarizing the findings. to provide appropriate solutions.
Keywords: Tourism, Development, Village, Zirrah -
Pages 207-228Context and Purpose
The city of Zabol, having historical, cultural and human tourism assets, is considered one of the important tourism areas of the country, and some of the activists in the field of tourism are employed in various businesses, and the historical and human strength of the city has turned it into an urban tourism destination. In this regard, the aim of the current research is the effectiveness of urban tourism on business sustainability in Zabol city.
Design/methodology/approach:
According to the type of research method, the current research is descriptive-analytical and practical in terms of purpose. The research data was analyzed using SPSS software, and finally, in order to rank each of the stabilization components, combined models(F-ARAS+ F-COPRAS)were used.
FindingsThe results showed that the status of micro business sustainability components (employment generation, empowerment, compatibility with the environment) with the average value obtained above the average number (3)was evaluated as favorable, and between these 3 components and Urban tourism has a significant and positive relationship at a significance level of less than 0.05. The results of the Post Hoc and Tukey HSD tests, in order to check the stability of each business, showed that the changes in the businesses caused by urban tourism with a value of 3.55 are the highest. Finally, the ranking results also showed, respectively: empowerment components with a value of71.76, job creation with a value of 71.55,compatibility with the environment with a value of 71.41, the highest and the lowest level of influence from tourism. They have allocated a city to themselves.
ConclusionThe development of tourism in Zabol has led to economic growth and job creation. With the arrival of tourists, the final demand for tourism products in this region has increased and tourism sectors have also increased to respond to this demand for labor,
Keywords: Urban Tourism, Sustainability, Businesses, Zabol City -
Pages 229-246Context and Purpose
The current research has been done with the purpose of analysis on the role of the special value of the hotel brand with an emphasis on growth and prosperity in the tourism industry.
Design/methodology/approach:
The method used in this research is descriptive and the means of collecting information is in the form of library studies, so up-to-date articles, authentic books, library documents and authentic internet sources have been used to collect information.
FindingsThe findings indicate that the good experience of the guests causes the formation of a special value for the hotel brand, just as the unpleasant experience causes the destruction of the hotel brand in the minds of the guests. People do not need past experiences to choose the hotel brand and through Media and word-of-mouth advertising can choose a particular hotel, and this issue conveys the importance of special brand value.
ConclusionThe results indicate that a hotel with a strong brand value can expect things such as an increase in the favorable reaction of guests to price changes, brand development, increase in guest loyalty, patience and tolerance of guests in critical situations, higher profitability and higher market value. be And it is also suggested that the brand owners pay attention to the special value of the hotel brand. Among the advantages of this for the brand owners are: the ability to offer more suitable prices compared to competing hotels, the ability to gain more market share, the ability to retain customers from It is the way to create brand loyalty and reduce marketing costs.
Originality/value:
The innovation and originality of the present study is that the role of the special value of the hotel brand has been paid attention to, with emphasis on growth and prosperity in the tourism industry, and its results can be useful for hotel managers, etc.
Keywords: Tourism Industry, Hotel, Brand Equity, Growth, Prosperity -
Pages 247-270Context and Purpose
To ensure the satisfaction of tourists and their subsequent behavior, it is necessary to present the image of the destination after the visit as an accelerator for the marketing of the destination. The city of Soltanieh, from the point of view of tourism, has suitable historical, natural and cultural potentials, which have not been paid attention to in order to identify their potential and attract tourists and Iranian tourists.
Design/methodology/approach:
The purpose of this research is to investigate the image of the destination of tourists from Soltanieh Dome, to know the relationship between marketing and the image of the destination of tourists entering Soltanieh Dome, and also to provide suggestions to improve the image of the destination of tourists entering Soltanieh Dome. The statistical population of the current research is the tourists visiting the Soltanieh Dome, due to the unknown number of tourists, Cochran's infinite formula was used to determine the number of samples and the required number of samples was 384. Simple random method was also used to complete the questionnaire. The method of collecting information in the form of library and field (questionnaire) and descriptive and inferential statistics (Sample T-Tech test, Friedman test, Friedman test and structural equations) were used for data analysis.
FindingsThe results of the sample t-test show that a sample t-test was used to analyze the desirability of the dimensions of the image of the destination. Based on this, the analysis of the numerical average shows that the highest numerical average is related to the dimension of attraction with a score of 3.27 and the lowest is related to the dimension of service with a score of 2.43.
Keywords: Tourism Marketing, Destination Quality, Tourism, Soltanieh City -
Pages 271-288Background and purpose
The purpose of the present research is to investigate the role of tourism entrepreneurship development in realizing economic dimensions of resistance in the villages of Glin village of Gilangreb city.
MethodologyThe current research is an applied research in terms of purpose (type of use). The method used in this research is a descriptive-analytical method. The statistical population under study in this research includes all specialists, experts and university professors related to tourism and entrepreneurship at the level of Gilangreb city. The number of samples equal to 125 people was determined based on the total census and randomly available.
FindingsThe results indicated that, in general, the development of rural tourism entrepreneurship has had a positive and significant impact on the resistance economy, and the development of rural tourism entrepreneurship has had an impact on other dimensions of the resistance economy in such a way that the development of rural tourism entrepreneurship on knowledge management, development Rural tourism entrepreneurship has had a positive and significant impact on the quality of the circuit, the development of rural tourism entrepreneurship on customization, the development of rural tourism entrepreneurship on culture engineering. Based on this, the development of rural tourism entrepreneurship has had the greatest impact on knowledge management, and the development of rural tourism entrepreneurship has had the least impact on culture engineering.
Conclusions and suggestions:
In general, tourism entrepreneurship plays a role in the resistance economy and can have significant effects in its various dimensions.
Innovation and originality:
The innovation of the research is that it has examined the relationship between tourism and resistance economy from a topical point of view, which has been less discussed in tourism research.
Keywords: Entrepreneurship, Tourism, Resistance Economy, Rural Development