فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات مدیریت (بهبود و تحول)
پیاپی 112 (تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • داود حسین پور، فرزانه اصلی بیگی*، میرعلی سیدنقوی، علیرضا کوشکی جهرمی صفحات 1-34

    هدف این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر برندسازی رهبری سازمان با رویکرد مدیریت تجربه کارکنان است که به طراحی مدلی در مراکز تحقیق و توسعه خودروسازی ایران انجامید. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی، استراتژی پژوهش، اکتشافی و به روش کیفی انجام شده است. برای گردآوری اطلاعات از منابع و مقالات مرتبط با موضوع و مصاحبه های نیمه ساختاریافته با مدیران و کارشناسان مراکز تحقیق و توسعه خودروسازی ایران و برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون استفاده گردید. پس از کدگذاری توصیفی و تفسیری (دیدگاه کینگ و هوراکس) مضامین پایه طبقه بندی شدند و مدل پیشنهادی برندسازی رهبری مبتنی بر مدیریت تجربه کارکنان ارائه گردید. یافته-های پژوهش نشان می دهد برای توسعه برند رهبری نیاز به مدیریت تجربه کارکنان در سه نظام اصلی سازمان در مواجهه با ذینفعان برون سازمانی، کارکنان و مدیران داریم. بر اساس مضامین بدست آمده ، برای توسعه برند رهبری می بایست تجربه مثبتی در نحوه پاسخگویی به ذینفعان، مدیریت منابع انسانی و توسعه مدیران شکل بگیرد. ذیل این مضامین اصلی، مضامین فرعی به عنوان نقاط تماس فرآیند رهبری با تجربه کارکنان شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: رهبری سازمانی، برندسازی رهبری، مدیریت تجربه، انتظارات ذینفعان، توسعه مدیران
  • فاطمه سادات میر*، سید مهدی الوانی، حامد دهقانان، مهدی گلشنی، زهره دهدشتی شاهرخ صفحات 35-74

    اهمیت رهبری از یکسو و کثرت نظریات در این حوزه از سوی دیگر، لزوم بازاندیشی و انجام تحقیقات در این خصوص را بیشتر می کند. هدف این پژوهش اکتشافی، شناسایی خلاءهای نظریات رهبری موجود، و ارائه فرانظریه جدیدی به منظور رفع این خلاءهاست. در این پژوهش کتابخانه ای از فرانظریه که یکی از روش های پژوهش موثر جهت بازاندیشی در علم است، استفاده شده است. ما از الگوی MO، یا فرانظریه تاسیسی بهره گرفتیم. تکنیک جمع آوری اطلاعات، مطالعات سیستماتیک بوده، و روش تجزیه و تحلیل داده ها، تحلیل محتوا می باشد. جامعه آماری، تمامی مقالاتی اند که به بررسی نظریات رهبری پرداخته اند. نمونه گیری به روش قضاوتی، تا اشباع نظری به عدد 200 مقاله رسید. ما در این پژوهش، ابتدا به دسته بندی نظریات رهبری مبتنی بر پاردایمهای پنجگانه علم پرداختیم و سپس خلاء-های تئوریک را شناسایی کردیم. براساس یافته های تحقیق، خلاءهای موجود در نظریات رهبری سازمان به هستی شناسی مادی حاکم بر آنها بازمی گردد و راه حل این خلاء ها تغییر دیدگاه به سمت فرانظریه وحدتگرا و شناخت انسان در ابعاد بالاتر وجود است. ما دیدگاه فرانظری خود را مبتنی بر نظریات وحدتگرای فیزیک ارائه کرده ایم، زیرا هستی شناسی وحدتگرا با تاکید بر کثرت ابعاد، و وحدت نیروها در هستی، حقیقت را چیزی فراتر از عالم ماده می داند و می تواند نظرات متکثر را زیر یک چتر جمع کند.

    کلیدواژگان: رهبری سازمانی، فرانظریه، نظریه های رهبری، پارادایم، هستی شناسی وحدتگرا
  • هادی رستمی پاشائی، علی رضائیان*، حسن فارسیجانی صفحات 75-102
    در دهه اخیر رهبری در کلاس جهانی به عنوان رویکردی نوین جهت ارتقای مزیت رقابتی سازمان ها، توجه بسیاری از پژوهشگران حوزه های مختلف را به خود جلب کرده است. مقالات بسیاری به مطالعه رهبری در کلاس جهانی در ادبیات سازمانی به ویژه مدیریت راهبردی و منابع انسانی پرداخته اند. اما تاکنون مرور جامعی از مطالعات مفهومی و تجربی با در نظر گرفتن ویژگی های اساسی و الگوهای این شایستگی و عوامل اثرگذار بر اثربخشی رهبری جهانی انجام نشده است. به همین جهت برای روشن کردن دانش این حوزه -شایستگی رهبران در کلاس جهانی- اثربخشی و نقش آن به عنوان سازه ای اثرگذار در ادبیات مدیریت و سازمان، این پژوهش به مرور جامع 68 مطالعه مفهومی و تجربی از سال 2000 تا 2022 پرداخته است و دو هدف عمده را دنبال می نماید: شناسایی مفهوم سازی های متفاوت شایستگی رهبران در کلاس جهانی و عوامل اثرگذار بر این مفهوم در زمینه مدیریت و سازمان. این مطالعه توصیفی و از لحاظ روش اجرا مطالعه مرور ادبیات به صورت نظام مند می باشد. شناسایی مفاهیم "رفتارهای رهبری تراز جهانی"، "وظابف رهبری تراز چهانی"، "روابط رهبری تراز جهانی"، "شیوه رهبری تراز چهانی" و "وظایف خارجی رهبری تراز جهانی" به همراه ابعادشان، از نتایج این پژوهش است.
    کلیدواژگان: شایستگی رهبران، کلاس جهانی، رهبری جهانی، مرور نظام مند
  • مریم خلیل زاده سلماسی*، پیام حنفی زاده، سید سروش قاضی نوری نایینی صفحات 103-142
    تحول دیجیتال، بانک ها را ملزم می سازد تا علاوه بر بهبود بهره برداری از امکانات موجود به سمت اکتشاف فرصت های جدید حرکت کنند. از این رو، بانک ها با استفاده از اتحاد با سازمان هایی از صنایع مختلف به دنبال ایجاد سازمانی دوسوتوان هستند. هدف این مقاله، پاسخ دادن به این سوال است که بانک ها چه اتحادی با بازیگران مختلف باید ایجاد کنند تا به دوسوتوانی سازمانی منجر شود. به این منظور، مدل مفهومی اولیه از ترکیب تئوری دوسوتوانی، شباهت صنعتی و قدرت پیوند تشکیل شد. سپس، ماتریس هم رخدادی مضامین برای اختصاصی کردن مدل مفهومی به جهت پیشنهاد نوع روش همکاری بانک با دیگر بازیگران استفاده شد. ماتریس هم رخدادی مضامین از تحلیل محتوای 115 مقاله مرتبط با اتحاد در صنعت بانکداری، استخراج شده است. مدل مفهومی نشان می دهد، هر نوع اتحاد، تحت شرایط شباهت صنعتی بازیگران با صنعت بانکداری به صورت بده بستانی، برخی از مولفه های اکتشاف و بهره برداری را محقق می سازد. لذا، تصمیم گیری برای تعیین نوع اتحاد مناسب، بنابرتعیین اولویت مولفه های اکتشاف و بهره برداری تحت شرایط شباهت صنعتی بازیگران قابل ارزیابی است.
    کلیدواژگان: اتحاد، دوسوتوانی، شباهت صنعتی، توسعه تئوری، تحول دیجیتال، صنعت بانکداری
  • فاطمه علوی متین، عباسعلی رستگار*، حسن عابدی جعفری، محسن شفیعی نیک آبادی صفحات 143-188
    هدف پژوهش حاضر، ترکیب نتایج پژوهش‎های کمی در حوزه روابط کارمند سازمان بود. در این پژوهش، سازه "روابط کارمند سازمان" به عنوان یک متغیر با ابعاد رضایت، اعتماد، تعهد و کنترل متقابل در نظر گرفته‎ شد. جامعه آماری پژوهش، مطالعات نمایه شده در پایگاه اسکوپوس در بازه زمانی 2014-2023 بود. با استفاده از پروتکل تعریف شده، در نهایت 41 فرضیه از 26 مطالعه برای نمونه انتخاب شد. داده‎های مستخرج از مطالعات منتخب، با روش فراتحلیل ارزیابی شد. با شناسایی مهم‎ترین پیشایندهای مرتبط با این سازه، اندازه اثر هر یک از پیشایندهای متغیر "روابط کارمند سازمان" و اندازه اثرکلی آن‎ها، اندازه‎گیری شد. بر طبق نتایج پژوهش، پیشایندهای متغیر "روابط کارمند سازمان" به ترتیب عبارتند از: ارتباطات متقارن، ارتباطات شفاف، ارتباطات رضایت‎بخش، رهبری توانمندساز، رهبری اصیل و ارتباطات دیالوژیک با اندازه اثر شدید؛ عدالت سازمانی، ارتباطات اصیل، ارتباطات پاسخ‎گویانه و رهبری تحول‎آفرین با اندازه اثر متوسط؛ و ساختار شخصیت سازمان با اندازه اثر ضعیف. اندازه اثر کلی تمامی پیشایندها در مدل اندازه اثر ثابت و اندازه اثر تصادفی به ترتیب عبارت است از: 629/0 و 626/0 که بیان‎گر اندازه اثر قوی پیشایندهای شناسایی شده برای ایجاد روابط کارمند سازمان مطلوب در سازمان است.
    کلیدواژگان: روابط کارمند سازمان، روابط سازمان کارمند، روابط فرد سازمان، فراتحلیل، مرور نظام‎مند
  • محمدحسین صفائی*، میر مهرداد پیدایی صفحات 189-220

    هدف از پژوهش حاضر سنجش نگرش کارکنان استانداری تهران در ابعاد عجین شدگی شغلی و توانمندسازی کارکنان مبتنی بر مدل هی گروه است. این پژوهش کاربردی است و با روش پیمایشی- تحلیلی اجرا شد.جامعه پژوهش شامل کارکنان استانداری تهران بود که 350 نفر هستند.برای نمونه گیری از روش تصادفی- طبقه ای استفاده شد و 185 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردید و در نهایت 173 نفر در اجرای پژوهش مشارکت داشتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته براساس مدل ارزشیابی هی گروه است. این پرسشنامه دو بعد عجین شدگی شغلی و توانمندسازی کارکنان را در 49 گویه می سنجد.روایی پرسشنامه از نوع روایی محتوایی بوده و پایایی آن نیز با استفاده از آماره ضریب آلفای کرونباخ(85/0)محاسبه و تایید شد. داده های گردآوری شده براساس شاخص های میانگین و انحراف استاندار و آزمون دو جمله ای و با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که سطح عجین شدگی شغل و توانمندسازی کارکنان و تمامی مولفه های آن ها در استانداری تهران در سطح مطلوبی نیست و اثربخشی سازمان به شدت پایین است.براساس ماتریس اثربخشی مدل هی گروه، کارکنان معاونت های توسعه مدیریت و منابع، هماهنگی امور اقتصادی، هماهنگی امور عمرانی، سیاسی و اجتماعی، امنیتی و انتظامی در دسته کارکنان مضطرب قرار می گیرند که توانمندی و عجین شدگی پایینی دارند.

    کلیدواژگان: توانمندسازی کارکنان، عجین شدگی شغلی، اثربخشی کارکنان، مدل هی گروه، استانداری تهران
  • علی الغراوی السواعد، سید محسن علامه*، طیبه امیرخانی صفحات 221-252

    رهبری سبز رویکرد جدیدی است که با اهمیت یافتن مقوله محیط زسیت در توسعه پایدار به حوزه مدیریت منابع انسانی راه یافته است. این موضوع عمدتا به جنبه های انگیزشی و هدایتگرانه منابع انسانی به سمت مراقبت های زیست محیطی و توسعه فرهنگ سبز می پردازد. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف بازشناسی مضامین مدیریت منابع انسانی با رویکرد رهبری سبز در صنایع نساجی و چرم بغداد با راهبرد کیفی انجام شد. روش پژوهش تحلیل مضمون بود. ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختاریافته و عمیق بود که به روش کدگذاری باز و محوری تحلیل شد. جامعه پژوهش (اساتید خبره دانشگاهی مرتبط با موضوع منابع انسانی و رهبری سبز وکارآفرینان و مدیران صنعت نساجی و چرم بغداد) بودند. برای اعتبار یابی از بازگشت به مصاحبه شوندگان و ممیزان بیرونی استفاده شد. نتایج نشان داد مدیریت منابع انسانی با رویکرد رهبری سبز با عنوان مضمون فراگیر مشتمل بر 6 مضمون ارتباطات اثر بخش، مهارت های زیست محیطی، سازمان سبز، توسعه پایدار، رهبری سبز و انگیزش سبز با 37 مولفه در قالب مضامین پایه است.

    کلیدواژگان: صنایع نساجی و چرم بغداد، مدیریت منابع انسانی، رهبری سبز، تحلیل مضمون
|
  • Davoud Hosseinpour, Farzaneh Aslibeigi *, Mirali Seyyed Naghavi, Alireza Koushkie Jahromi Pages 1-34

    The aim of this research is to identify the effective factors on organizational leadership branding with the approach of employee experience management, which led to the design of a model in Iran's automotive research and development centers. This research was done in terms of purpose, application, discovery and qualitative method. To collect information from articles related to the topic and semi-structured interviews with managers of centers and to analyze the data, content analysis method was used. After descriptive and interpretive coding (King and Horrocks's perspective), the basic topics were classified and a proposed leadership branding model based on employee experience management was presented.The findings of the research show that in order to develop the leadership brand, we need to manage the experience of employees in the main system of the organization in the face of external stakeholders, employees and managers.Based on the obtained themes, for the development of the leadership brand, a positive experience should be formed in how to respond to the stakeholders, human resources management and the development of managers.Under these main themes, sub-themes were identified as points of contact between leadership and employee experience.

    Keywords: Organizational Leadership, Leadership Branding, Experience Management, Stakeholders' Expectations
  • Fatemehsadat Mir *, Seyyed Medi Alvani, Hamed Dehghanan, Mehdi Golshani, Zohreh Dehdashti Pages 35-74

    The importance of leadership on the one hand and the plurality of opinions in this field on the other hand increase the need to rethink and conduct research in this regard. The purpose of this exploratory research is to identify gaps in existing leadership theories and to present a new meta-theory to address these gaps. In this library research, we used meta-theory, which is one of the effective research methods for rethinking science. The statistical community is all the articles that investigated leadership theories. Sampling by judgmental method reached the number of 200 articles until theoretical saturation. In this research, we first categorized leadership theories based on the five paradigms of science and then identified theoretical gaps. Based on the research findings, the gaps in the organization's leadership theories go back to the material ontology that governs them, and the solution is to change the perspective towards the unificationist meta-theory and human knowledge in higher dimensions. We have presented our metatheoretical view based on unificationist theories of physics, because unificationist ontology, emphasizing the multiplicity of dimensions and the unity of forces in existence, considers the truth to be something beyond the material world.

    Keywords: Organizational Leadership, Metatheory, Leadership Theories, Paradigm, Unitary Ontology
  • Hadi Rostami Pashaei, Ali Rezaeian *, Hasan Farsijani Pages 75-102
    In the last decade, world-class leadership as a new approach to improve the competitive advantage of organizations has attracted the attention of many researchers in different fields. Many articles have studied world-class leadership in organizational literature, especially strategic management and human resources. But so far, a comprehensive review of conceptual and empirical studies has not been done considering the basic characteristics and patterns of this competence and the factors affecting the effectiveness of global leadership. For this reason, in order to clarify the knowledge of this field - the competence of world-class leaders - its effectiveness and its role as an effective structure in the literature of management and organization, this research has comprehensively reviewed 68 conceptual and experimental studies from 2000 to 2022. It pursues two main goals: identifying different conceptualizations of competence of world-class leaders and factors affecting this concept in the field of management and organization. This descriptive study is a systematic literature review in terms of the implementation method. Identifying the concepts of "world-level leadership behaviors", "world-level leadership duties", "world-level leadership relationships", "world-level leadership style" and "external duties of world-level leadership" along with their dimensions are among the results of this research.
    Keywords: Competence Of Leaders, World Class, Global Leadership, Systematic Review
  • Maryam Khalilzadeh Salmasi *, Payam Hanafizadeh, Soroush Ghazinoori Pages 103-142
    Digital transformation requires banks to move towards exploring new opportunities in addition to exploiting existing facilities. Therefore, banks seek to create organizational ambidexterity by forming alliances with organizations from different industries. The purpose of this article is to answer what type of alliance banks can form with different actors to lead to organizational ambidexterity. For this purpose, the initial conceptual model was formed by synthesizing the ambidexterity, the industrial similarity and the tie strength theories. Then, the code co-occurrence matrix was extracted from the content analysis of 115 empirical articles of alliance in the banking industry. The co-occurrence matrix was used to customize the conceptual model for banking industry in order to propose the type of alliance of the bank with other actors. The conceptual model shows that any type of alliance, based on industrial similarity of the actors with the banking industry, realizes some factors of exploration and exploitation in the form of trade-offs. Therefore, the decision to determine the appropriate type of alliance should be made according to the priority of exploration and exploitation factors based on industrial similarity of actors.
    Keywords: Alliance, Ambidexterity, Industrial Similarity, Theorizing, Digital Transformation, Banking Industry
  • Fatemeh Alavi Matin, Abbasli Rastgar *, Hasan Abedijafari, Mohsen Shafiei Nikabadi Pages 143-188
    The aim of present study was to combine the results of quantitative researches in the field of employee-organization relationship. In this research, the structure of "employee-organization relationship" was considered as a variable with dimensions of satisfaction, trust, commitment and mutual control. The statistical population of the research was the studies indexed in the Scopus database in the period of 2014-2023. Using the defined protocol, finally 41 hypotheses from 26 studies were selected for the sample. Data extracted from selected studies were evaluated by meta-analysis method. By identifying the most important antecedents related to this structure, the effect size of each antecedents and their overall effect size were measured. According to research results, the antecedents of "employee-organization relationship" variable are respectively: symmetrical communication, transparent communication, communication satisfaction, empowering leadership, authentic leadership, and dialogic communication with strong effect size; organizational justice, communication authenticity, communication responsiveness, and transformational leadership with medium effect size; and the organization character construct with weak effect size. The overall effect size of all antecedents in the model of fixed effect size and random effect size is: 0.629 and 0.626 respectively, that shows the strong effect of the antecedents identified to create favorable employee-organization relationship in the organization.
    Keywords: Employee-Organization Relationship, Organization-Employee Relationship, Person-Organization Relationship, Meta-Analysis, Systematic Review
  • Mohammadhossein Safaei *, Mirmehrdad Peidaei Pages 189-220

    The ongoing study seeks to assess the attitudes of Tehran Governorate employees regarding employee engagement and empowerment, utilizing the Hay-Group model. This research is characterized by its practical goal orientation and falls within the survey-analytical research framework. The study population comprises 350 employees of Tehran Governorate, with a stratified random sampling method employed to select a sample of 185 individuals, of which 173 ultimately participated. Data collection was conducted through a researcher-developed questionnaire based on the Hay-Group model, encompassing 49 items to measure employee engagement and empowerment dimensions. The questionnaire's validity was established through content validity, while its reliability was confirmed via Cronbach's alpha coefficient (0.85). Data analysis involved mean, standard deviation calculations, and binomial tests using SPSS software. Findings indicate that employee engagement and empowerment levels, along with all associated components within Tehran Governorate, are below desirable standards, reflecting a notably low organizational effectiveness. According to the Hay-Group model's effectiveness matrix, employees in deputy departments such as management and resource development, economic affairs coordination, civil, political, and social affairs coordination, as well as security and law enforcement, are categorized as anxious employees with limited capability and cohesion.

    Keywords: Employee Engagement, Employee Empowerment, Employee Effectiveness, Hay Group Model, Tehran Governorate
  • Ali Algharrawialsuwaid, Sayyed Mohsen Allameh *, Tayebeh Amirkhani Pages 221-252

    Green leadership is a new approach that has entered the field of human resource management with the importance of finding the environmental category in sustainable development. This issue mainly deals with the motivational and guiding aspects of human resources towards environmental care and the development of green culture, Based on this, the current research was conducted with the aim of identifying the themes of human resource management with a green leadership approach in the textile and leather industries of Baghdad with a qualitative strategy. The research method was thematic analysis . The data collection tool was a semi-structured and in-depth interview, which was analyzed using open and axial coding. The research community was (university expert professors related to the subject of human resources and green leadership, entrepreneurs and managers of the textile and leather industry in Baghdad), Returning to interviewees and external auditors was used for validation. The results showed that human resource management with a green leadership approach as a comprehensive theme includes 6 themes of effective communication, environmental skills, green organization, sustainable development, green leadership and green motivation with 37 components in the form of basic themes.

    Keywords: Textile, Leather Industries Of Baghdad., Human Resources Management, Green Leadership, Thematic Analysis