فهرست مطالب

مطالعات کتابداری و علم اطلاعات - سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 46، زمستان 1402)

نشریه مطالعات کتابداری و علم اطلاعات
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 46، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امین زارع* صفحات 1-4

    پی بردن به اندیشه های نویسندگان، نخبگان و متفکران یکی از دغدغه های مهم بشر است. شاید یکی از بهترین راه ها برای درک اندیشه-ها و منظومه فکری یک فرد، استفاده از رویکردهای کیفی و مصاحبه عمیق با فرد مورد نظر باشد. می توان گفت آن چه می نویسیم با آن چه می خوانیم و به آن استناد می کنیم رابطه مفهومی دارد. لذا همان گونه که می توانیم با تحلیل اسناد به متن پی ببریم، احتمالا با بررسی و تحلیل منابع مورد استفاده در آثار یک فرد می توانیم دانش وی، خواه دانش مکتوب و عیان، خواه آنچه در عقبه ذهن اندیشمند باقی می ماند و فرصت بروز و به عینیت رسیدن نمی یابد را درک کرده و بشناسیم.احتمالا می توان با تحلیل جامع پیرامون استنادات به کار رفته در نوشته های یک فرد و لحاظ نمودن فرض ارتباط بین سند و متن، به اندیشه های مطرح شده توسط فرد پی برد. استفاده از تحلیل استنادی به منظور مطالعه روابط مفهومی بین سند و متن مسبوق به سابقه است اما تا کنون پژوهشی با استفاده از این روش و با هدف شناخت و کشف منظومه ی دانش و سپهر اندیشه ای صاحب متن انجام نشده است. استفاده از این رویکرد جدید پژوهشی، علاوه بر بررسی آراء و اندیشه های افراد مطرح در یک حوزه تخصصی، می تواند در خدمت مطالعات تاریخ علم باشد.

    نتیجه گیری

    استفاده از تحلیل استنادی به منظور مطالعه روابط مفهومی بین سند و متن مسبوق به سابقه است اما تا کنون پژوهشی با استفاده از این روش و با هدف شناخت و کشف منظومه ی دانش و سپهر اندیشه ای صاحب متن انجام نشده است. استفاده از این رویکرد جدید پژوهشی، علاوه بر بررسی آراء و اندیشه های افراد مطرح در یک حوزه تخصصی، می تواند در خدمت مطالعات تاریخ علم باشد.

    کلیدواژگان: تحلیل استنادی، روش شناسی، پژوهش، مولف
  • اسماعیل خادمی زاده، فاطمه نوشین فرد*، امیر رضا اصنافی صفحات 5-24
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی ساختار موضوعی و روند تولید مقالات مستخرج از پایان نامه های کارشناسی ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه های دولتی ایران انجام شد.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر از طریق تحلیل هم واژگانی به بررسی مقالات از ابتدا تا نیمسال اول 1398 پرداخته است. تعداد 1425 پایان نامه با جستجو در پابگاه های مربوط به پایان نامه ها بازیابی شد. از طریق جستجوی پژوهشگران، عنوان پایان نامه ها در پایگاه های «مگ ایران»، «نورمگز»، «موتور جستجوی علم نت»، «پایگاه انسانی»، «پایگاه جهاد دانشگاهی» و «گوگل اسکالر» تعداد 623 مقاله بازیابی گردید. برای تحلیل اطلاعات کتابشناختی مقالات و تحلیل هم واژگانی موضوعات مقالات و یکدست سازی کلیدواژه ها از نرم افزارهای اکسل و راور پریمپ استفاده شد. از مجموع 394 کلیدواژه، 59 کلیدواژه با حداقل فراوانی 5، با استفاده از قانون برافورد و آستانه شمول برای ساخت ماتریس هم رخدادی انتخاب شد و با استفاده از نرم افزار یوسی نت نقشه ها و مقدار شاخص های مرکزیت درجه، نزدیکی و بینابینی ترسیم و محاسبه شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد با توجه به شاخص های مرکزیت بینابینی و رتبه، بیشترین ارزش به موضوعات «کتابخانه های دانشگاهی»، «کتابداران»، «مدیریت دانش» و «علم سنجی» تعلق دارد. همچین با توجه به شاخص مرکزیت نزدیکی، موضوعات «کتابداران»، «کتابخانه های دانشگاهی»، «سواد اطلاعاتی» و « مدیریت دانش» دارای بیشترین تاثیر در شبکه هستند. روند رشد در سال های 94 و 95 به بیشترین مقدار خود رسیده است. دانشگاه فردوسی مشهد با 100 عنوان و دانشگاه شهید چمران اهواز با 83 عنوان به ترتیب رتبه های اول و دوم دانشگاه های هسته را در بین دانشگاه های منتشر کننده مقالات دارا هستند.

    نتیجه گیری

    تمرکز بیشتر مقالات مستخرج از پایان نامه بر موضوعات علم سنجی، مدیریت دانش، کتابداران، سواد اطلاعاتی و کتابخانه های دانشگاهی حاکی از اهمیت این مباحث در پژوهش های مقطع کارشناسی ارشد است.

    کلیدواژگان: پایان نامه ها، علم اطلاعات و دانش شناسی، نقشه دانش، تحلیل هم واژگانی
  • فرامرز سهیلی، علی اکبر خاصه، مژگان صادقی* صفحات 25-48
    هدف

    در این پژوهش عوامل موثر بر دریافت استناد مقالات در پایگاه کلاریویت آنالیتیکز از دیدگاه متخصصان رشته علم اطلاعات و دانش شناسی شناسایی شده است.

    روش

    روش پژوهش حاضر دلفی بوده که با استفاده از تحلیل محتوای متون، مولفه های تاثیرگذار بر دریافت استناد استخراج و بر اساس این مولفه ها پرسشنامه ای تهیه گردیده است. پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ 711/. تعیین گردید و روایی پرسشنامه توسط متخصصان مربوطه تعیین شده است. جامعه ی پژوهش شامل متخصصان رشته علم اطلاعات و دانش شناسی که 30 نفر در دور اول و 20 نفر در دور دوم در پژوهش مشارکت داشته اند

    یافته ها

    یافته های به دست آمده با استفاده از روش دلفی به ارائه 70 مولفه فرعی پیشنهادشده در زیر پنج مولفه های اصلی ویژگی های حوزه موضوعی، مجله، مقاله، نویسندگان و کلیدواژه ها انجامید. که 9 متغیر زیرمجموعه مولفه حوزه موضوعی، 13 متغیر زیرمجموعه مولفه ویژگی های مجله، 21 متغیر از زیرمجموعه مولفه ویژگی های مقاله، 16 متغیر از زیرمجموعه مولفه ویژگی های نویسندگان و 11 متغیر از زیرمجموعه مولفه ویژگی های کلیدواژه ازنظر متخصصان موضوعی تاثیرگذار بر دریافت استناد شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که پژوهشگران در استناد به مقالات بیشتر به اعتبار ناشر، وسعت حوزه ها و رشته ها، اعتبار موسسه یا دانشگاه، تعداد مجلات علمی در آن رشته، اعتبار ابعاد انتشار مجله، ضریب تاثیر مجله، بین المللی بودن انتشار مجله و شاخص Q مجله، ، زبان مجله، شکل نشر و ارائه، تخصصی بودن مجله دسترس پذیری مقاله، نوع دسترسی ، مقالات با موضوعات جدیدتر و جذاب تر، اعتبار منابع و ماخذ در یک مقاله، تاریخ انتشار مقاله، شهرت نویسندگان، حضور در شبکه های اجتماعی علمی، ایجاد یک رزومه آنلاین مانند ORCID و ارتباط موضوعی مقاله، محبوبیت موضوعی، تعداد کلمات کلیدی و مانند آن اهمیت و توجه نشان می دهند.

    کلیدواژگان: استناد دریافتی، نرخ استناد، عوامل موثر بر دریافت استناد، پایگاه کلاریویت آنالیتیکز، کتابداری و علم اطلاعات
  • رضا کریمی*، عاطفه قاسمی ورجانی صفحات 49-68
    مقدمه

    با عنایت به اهمیت متون درسی در همه رشته های دانشگاهی در انتقال دانش به دانشجویان، پژوهش حاضر با هدف تحلیل محتوای کتاب های درس مدیریت دانش سازمانی و مقایسه آن با سرفصلهای مصوب وزارت علوم در رشته علم اطلاعات و دانششناسی انجام شد.

    روش شناسی: 

    این پژوهش به روش توصیفی، از نوع تحلیل محتوا انجام شد. جامعه پژوهشی، کلیه کتابهای درس (6 کتاب) "مدیریت دانش سازمانی" بود. ابزار اندازه گیری، سیاهه وارسی محقق ساخته بود و نتایج پژوهش با استفاده از شاخص های آمار توصیفی در فرایند تحلیلی آنتروپی شانون بررسی شد.

    یافته ها

    عمده ترین یافته های پژوهش، بیان کننده آن بود که کتابهای درس مدیریت دانش سازمانی 336 مرتبه به سرفصل های این درس توجه کرده اند. که توزیع آن در سرفصل های ترسیم نقشه دانش، زیرساخت های مدیریت دانش و استخراج دانش به ترتیب 61، 55و 50 فراوانی بوده است. در بین سرفصل های این درس، سرفصل تعاریف مدیریت دانش با میزان بار اطلاعاتی 418/-1 و ضریب اهمیت 103/. بیشترین توجه را داشته است. به سرفصل های تاکسونومی و هستی شناسی ها، زیر نظام های مدیریت دانش، بلوغ سازمانی هیچ گونه توجهی نشده است. محتوای کتاب های این درس بیش از دو برابر نویسندگان داخلی، وامدار نویسندگان خارجی است که 71 درصد از استنادات ترجمه ای سرفصل ها، مربوط به دهه نود قرن بیستم میلادی است. کتابهای درس "مدیریت دانش سازمانی" از لحاظ شاخصهای ساختاری، شکلی در وضعیت مطلوبی هستند اما از لحاظ ارزیابی روشی، بیشتر محتوای کتابها جنبه گردآوری داشته و حضور اندیشه نویسنده کمرنگ است.

    نتیجه گیری

    کتاب های درسی مدیریت دانش سازمانی از لحاظ روزآمدی، جامع نگری و بومی بودن دچار ضعف هستند و نیاز به بازنگری دارند.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، کتاب های درس مدیریت دانش سازمانی، علم اطلاعات و دانششناسی، ارزیابی ساختاری و شکلی، سرفصل های درس مدیریت دانش سازمانی
  • هوشنگ حکیمی* صفحات 69-80
    هدف

    پژوهش حاضر فعالیت علمی پژوهشگران سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی را در شبکه اجتماعی علمی ریسرچ گیت مورد ارزیابی دگرسنجی قرار داده است.

    روش شناسی:

     این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش شناسی علم سنجی با رویکرد دگرسنجی می باشد. داده های مربوط از سامانه علم سنجی سازمان که از سال 2010 تا 2020 در این پایگاه نمایه شده اند و همچنین از داده های دگرسنجی فعالیت های پژوهشی 852 نفر محقق عضو سازمان در شبکه اجتماعی علمی ریسرچ گیت فراهم گردیدند. برای تجزیه وتحلیل آماری از دو آمار توصیفی و استنباطی استفاده گردید. آمار توصیفی شامل فراوانی و میانگین هر یک از شاخص های اندازه گیری شده در شبکه ریسرچ گیت بود. از آمار استنباطی (آزمون های همبستگی اسپیرمن، کروسکال والیس و من- ویتنی) نیز جهت سنجش روابط و وجود یا عدم وجود اختلاف بین متغیرهای مورد بررسی استفاده شد.

    یافته ها

    حدود یک چهارم پژوهشگران جامعه مورد مطالعه، عضو شبکه ریسرچ گیت بوده و به فعالیت در آن مشغولند. داده های دگرسنجی نشان داد بین میزان فعالیت در ریسرچ گیت و سطح رتبه علمی در اعضای هیئت علمی رابطه مستقیم وجود دارد و با افزایش رتبه علمی در اعضای هیئت علمی، میزان فعالیت علمی آنان نیز بیشتر می باشد. همبستگی بین رتبه آر. جی. به ترتیب با استنادها (862/0)، مشاهدات (813/0) و تالیفات (799/0) در میان شاخص های دیگر از همه قوی تر ولیکن با پرسش (124/0) و پاسخ (280/0) ضعیف ترین بوده است.

    نتیجه گیری

    مشارکت پژوهشگران در شبکه های اجتماعی علمی موجب افزایش فعالیت علمی و دستیابی به دانش روز آنان گردیده و افزایش بهره وری را در سازمان در پی خواهد داشت. بنابراین اطلاع رسانی و ایجاد سازوکارهایی از سوی مدیران برای تشویق پژوهشگران جهت افزایش کمی و کیفی بروندادهای علمی در این زمینه و در صورت لزوم الزام به عضویت توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: ریسرچ گیت، شبکه اجتماعی علمی، علم سنجی، دگرسنجی، ایران
  • مهسا خدایاری سهل آباد، رویا کرامت، رسول عباسی* صفحات 81-98
    هدف

    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر ابعاد کیفیت خدمات الکترونیکی فروشگاه های اینترنتی کتاب بر رفتار خرید آنی دانشجویان میباشد.

    روش پژوهش:

     این پژوهش از نظر رویکرد، کمی و از نظر روش، توصیفی- تحلیلی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری متشکل از دانشجویانی است که خرید اینترنتی را حداقل یکبار تجربه کرده اند. داده ها از دانشجویان سه شهر قم، تهران و اردبیل و در مجموع 214 پرسشنامه جمعآوری شد. تحلیل های آماری با استفاده از نرم افزار مدل معادلات ساختاری پی ال اس (PLS) انجام شد. به منظور سنجش پایایی از آزمون آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی (CR) و برای سنجش روایی همگرا از شاخص میانگین واریانس های استخراجی (AVE) استفاده شده است.

    یافته ها

    با توجه به نتایج آزمون میتوان ادعا نمود کیفیت خدمات الکترونیکی تاثیر مثبت و معناداری بر خرید آنی کتاب دارد. همچنین مطابق نتایج به دست آمده، هر یک از ابعاد سهولت استفاده، در دسترس بودن، قابلیت اطمینان، طراحی، امنیت و حفظ حریم مشتریان، پاسخگویی و کیفیت اطلاعات به ترتیب تاثیر مثبت و معناداری بر خرید آنی کتاب توسط دانشجویان در فروشگاه های اینترنتی دارند.

    نتیجه گیری و بحث:

     کتاب از جمله محصولاتی است که با توجه به اینکه جزو نیازهای فیزیولوژیک و اولیه انسان محسوب نمی شود دسترسی آسان به آن باعث افزایش توجه و استفاده از آن خواهد شد. لذا به مدیران بازاریابی شرکتها و فروشگاه های اینترنتی کتاب توصیه میشود توجه بیشتری به طراحی وبسایتهای خود داشته باشند، امنیت خرید اینترنتی را افزایش دهند، به حفظ اطلاعات شخصی کاربران توجه کنند. همچنین کیفیت محتوای اطلاعاتی وبسایتهای خود را ارتقا دهند و به سوالات و یا شکایات مشتریان در کمترین زمان ممکن با دقت پاسخ دهند و رضایت آنها را جلب نمایند.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات الکترونیکی، رفتار خرید آنی، خرید برخط، فروشگاه های اینترنتی کتاب
  • رحیم شهبازی*، عزیز هدایتی، مصطفی سفیدی صفحات 99-116
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر هوش هیجانی بر تعهد سازمانی با نقش واسطه ای رضایت شغلی در بین کتابداران کتابخانه های عمومی استان آذربایجان شرقی بود.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و و از نظر رویکرد کمی و از نوع توصیفی-همبستگی مبتنی بر مدل معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش کلیه کتابداران (421) نهاد کتابخانه های عمومی استان آ. شرقی در سال 1399 بودند. حجم نمونه با توجه به جامعه آماری و بر اساس نوع پژوهش 201 نفر بود. داده ها با کمک پرسشنامه های هوش هیجانی سیبریا شرینگ (1998، تعهد سازمانی آلن و مییر (1990) و رضایت شغلی اسمیت وکندال (1969) جمع آوری شدند. پایایی این پرسشنامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تایید و به ترتیب 81/0، 79/0 و 83/0 محاسبه شد.

    یافته ها

    یافته ها نشانگر رابطه معنی داری بین هوش هیجانی و تعهد سازمانی (β=0.29, t=5/42) کتابداران است. در ضمن، بر اساس یافته ها بین هوش هیجانی با رضایت شغلی (β=0.33, t=5/80) و رضایت شغلی با تعهد سازمانی کتابداران (β=0.38, t=7/07) رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین، نتایج آزمون مدل سازی معادلات ساختاری نیز نشان داد که مدل مفهومی ارائه شده در خصوص رابطه هوش هیجانی، رضایت شغلی و تعهد سازمانی کتابداران از نیکویی برازش برخوردار است (RMSEA=0.001، CFI=932، GFI=0.938).

    نتیجه‏ گیری و بحث:

     رضایت شغلی کتابداران نه تنها به طور مستقیم بر تعهد سازمانی آنان موثر است، بلکه دارای نقش واسطه ای بین هوش هیجانی و تعهد سازمانی است. به دلیل تاثیر هوش هیجانی بر تعهد سازمانی و رضایت شغلی افراد توصیه می شود که هنگام استخدام کتابداران در کتابخانه های عمومی به این موضوع توجه گردد.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، تعهد سازمانی، رضایت شغلی کتابداران، مدل معادلات ساختاری
|
  • Amin Zare* Pages 1-4

    Understanding the thoughts of writers, elites and thinkers is one of the most important human concerns. Perhaps one of the best ways to understand a person's thoughts and ideas is to use qualitative approaches and in-depth interviews with the person. It can be said that what we write has a conceptual relationship with what we read and cite. Therefore, just as we can understand the text by analyzing the documents, by examining and analyzing the sources used in a person's works, we can possibly know his knowledge, whether written or obvious, or what remains in the back of the thinker's mind. Understanding and not being able to achieve objectivity can be understood and understood. It is possible to comprehensively analyze the citations used in a person's writings and to consider the assumption of the connection between the document and the text, to the ideas proposed by The person realized. The use of citation analysis to study conceptual relationships between document and text is not new, but so far no research has been done using this method with the aim of recognizing and discovering the system of knowledge and the thought of the author of the text. Using this new research approach, in addition to examining the views and ideas of prominent people in a specialized field, can serve the study of the history of science.

    Conclusion

    The use of citation analysis method to study the conceptual relationships between the document and the text is unprecedented, but so far no research has been done using this method to identify and discover the knowledge system and the sphere of thought of the author. Using this new research approach, in addition to examining the opinions and ideas of prominent people in a specialized field, can be used to study the history of science.

    Keywords: Citation Analysis, Research, Methodology, Author
  • Esmaeil Khademizadeh, Fatemeh Nooshnfard *, Amirreza Asnafi Pages 5-24
    Objective

    The aim of this study was to investigate the thematic structure and production process and growth of articles extracted from master's theses in knowledge and information science of Iranian public universities.

    Methodology

    The present study has examined articles from the beginning to the first half of 1398 through homogeneous analysis. 1425 dissertations were retrieved by searching the dissertation sites. Through the search of researchers, the titles of dissertations in the databases of "Meg Iran", "Normagz", "Science Search Engine", "Humanities Database", "University Jihad Database" and "Google Scholar" were retrieved 623 articles. Excel and Rover Prim software were used to analyze the bibliographic information of the articles and to analyze the homogeneity of the topics of the articles and to unify the keywords. Out of a total of 394 keywords, 59 keywords with a minimum frequency of 5 were selected using the Bradford's law and inclusion threshold to construct the co-occurrence matrix. Then, the created matrix was converted to UCNET software format, and maps and the value of degree, proximity and intermediate degree indicators were drawn and calculated through the software plugin, ie NetDraw

    Findings

    Findings showed that according to the indicators of intermediate centrality and rank, the highest value belongs to the topics of "academic libraries", "librarians", "knowledge management" and "scientometrics". Also, according to the Centrality of Proximity Index, the topics of "librarians", "academic libraries", "information literacy" and "knowledge management" have the most impact on the network. The growth trend reached its highest level in 1994 and 1995. Ferdowsi University of Mashhad with 100 titles and Shahid Chamran University of Ahvaz with 83 titles have the first and second ranks of nuclear universities among the universities that publish articles, respectively.

    Conclusion

    The greater focus of dissertation papers on scientometrics, knowledge management, librarians, information literacy, and academic libraries indicates the importance of these topics in postgraduate research.

    Keywords: Theses, Information Science, Knowledge Map, Co-Lexical Analysis, Vocabulary Analysis)
  • Faramarz Soheili, Ali Akbar Khasseh, Mojgan Sadeghi * Pages 25-48
    Objective

    In this research, the factors affecting the number of citations to the articles indexed in the Clarivate Analytics have been identified from the perspective of Library and Information Science specialists.

    Method

    The method of the present study is Delphi. By conducting a content analysis of the texts, the components affecting the number of citations have been extracted and a questionnaire has been designed based on these components. The research community is composed of Library and Information Science specialists.

    Findings

    The findings from the Delphi method led to the identification of 70 proposed sub-components under the five main components including the characteristics of the subject area, journal, article, authors and keywords.

    Conclusion

    The results of this study show that researchers, when deciding to cite articles, pay more attention to the following factors: publisher credibility, scope of fields and disciplines, credibility of the institution or university, credibility of journal publication dimensions, journal impact factor, the international publication of the journal and its Q index, article accessibility, type of access, authors reputation, presence in scientific social networks, having an online resume such as ORCID, article topic relevance, topic popularity, and number of keywords.Finally, the following factors are among the features that, according to the Library & Information Science faculty members, are not related to receiving citations of articles, and for this reason, they were removed in the first stage of Delphi: the length of the article, the length of the abstract, the name of countries in the title, the presence of time in the title, the type of titles, the use of figures and appendixes in the articles, the sample size of the article, the length of the article title, the presence of the name of a place in the title, articles with more notes, articles with punctuation marks in the title, the presence of acronyms and abbreviations, providing detailed contact information of authors, the number of authors, and the number of self-citations of authors.Keywords: citation, received citation, citation rate, factors affecting number of citations, Clarivate Analytics, Library and Information Science.

    Keywords: Received Citation, Citation Rate, Factors Affecting Number Of Citations, Clarivate Analytics, Library, Information Science
  • Reza Karimi *, Atepheh Ghasemyvargany Pages 49-68
    Introduction

    Considering the importance of textbooks in all academic disciplines in transferring knowledge to students, The aim of this study was to analyze the content of organizational knowledge management textbooks and compare it with the headings approved by the Ministry of Science in the field of information science and knowledge.

    Methodology

    The present study is a descriptive and content analysis using the Shannon entropy method. The statistical population includes all textbooks in the course organizational knowledge management and the total population was considered as an example. The research tool was a researcher-made checklist.

    Results

    The major findings of the study showed that the organizational knowledge management textbook 336 times paid attention to the components of Curriculum, . and the attention has the distribution component Mapping knowledge, knowledge management Also, among organizational knowledge management Curriculum, knowledge management definitions Curriculum load factor of 1-/418 and 0/103 of the most attention. And no attention has been paid to the topics of taxonomy and ontologies, knowledge management subsystems, organizational maturity. Regarding the highest number of translation citations to the textbooks of "Organizational Knowledge Management", On 30 occasions, practical problems of knowledge management are mentioned in textbooks. On 24 occasions, the author has shown the student how to do further studies and has addressed additional resources, thus providing the ground for his active presence. The content of the textbooks in this course owes more than twice as much to domestic authors as it does to foreign authors, with 71% of the translation citations for the titles dating back to the 1990s. Regarding the topics of organizational knowledge mapping (equal ratio), knowledge extraction and organizational knowledge auditing with threefold superiority, it can be claimed that the concepts in these three topics have become indigenous and have benefited the most from domestic authors. "Organizational knowledge management" textbooks are in good shape in terms of structural indicators, but in terms of methodological evaluation, most of the content of the books is collectible.

    Conclusion

    Organizational knowledge management textbooks are weak in terms of up-to-date, holistic and native and need to be revised.

    Keywords: Content Analysis, Organizational Knowledge Management Textbooks, Knowledge, Information Science, Structural, Formal Evaluation, Organizational Knowledge Management Curriculums
  • Hooshang Hakimi * Pages 69-80
    Purpose

    The scientific activity of researchers in the Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO) was subjected to study by altmetrics in scientific social network, ResearchGate.

    Methodology/Approach: 

    This survey was applied in terms of purpose and scientometric methodology with altmetric approach. Relevant data were obtained from the AREEO's scientometric database 2010-2020, as well as the altmetric data from 852 researchers' members of the ResearchGate scientific social network as the holder of the most numerous members and audiences among the scientific social networks in research institutes, national research centers and provincial research centers of the organization. Both descriptive and inferential statistics were used for statistical analysis. Descriptive statistics included the frequency and mean of each of the indicators measured in the ResearchGate network. Inferential statistics (Spearman correlation tests, Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests) were also used to measure the relationships and the presence or absence of differences between the studied variables.

    Findings

    The results showed that nearly one quarter of the researchers of the population were members of the ResearchGate network. Altmetric data showed that there was a direct relationship between the level of activity in ResearchGate and the academic rank of faculty members; with the increase of academic rank in faculty members, the amount of their scientific activity had also increased. The correlation between R. G. score respectively with citations (0.862), observations (0.813) and writings (0.799) was the strongest among its other indicators, but the weakest with questions (0.124) and answers (0.280).

    Conclusion

    The participation of the researchers in scientific social networks as a complementary research tool is an informal and non-mandatory scientific professional activity that can be inferred as a sign of potential capacity and desire for more activity to increase the visibility of their works, citations and scientific cooperation. This will increase their scientific activity and access to up-to-date knowledge, and consequently will increase the productivity. Therefore, informing and creating mechanisms by the managers of the bodies are recommended in this field to encourage the researchers to increase the quantity and quality of their scientific outputs.

    Keywords: Researchgate, Scientific Social Network, Scientometrics, Altmetrics, Iran
  • Mahsa Khodayari Sahlabad, Roya Karamat, Rasoul Abbasi * Pages 81-98
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the effect of the dimensions of the quality of electronic services of online bookstores on the immediate purchasing behavior of students.

    Methodology

    This research is quantitative in terms of approach and descriptive-analytical and correlational in terms of method. The statistical population consists of students who have experienced online shopping at least once. The data was collected from the students of three cities of Qom, Tehran and Ardabil. A total of 214 questionnaires were collected, and analyzes were performed using the PLS Structural Equation Model (PLS) software. Cronbach's alpha test and composite reliability (CR) were used to measure reliability, and average variance extracted (AVE) was used to measure convergent validity.

    Findings

    According to the results of the test, it can be claimed that the quality of electronic services has a positive and significant effect on instant shopping. Also, according to the obtained results, each of the dimensions of ease of use, availability, reliability, design, security and privacy of customers, responsiveness and quality of information respectively have a positive and significant effect on the instant purchase of books by students in online stores.

    Conclusion

    Bookstores should pay special attention to electronic quality and its effect on instant purchase behavior in terms of providers and design appropriate strategies and programs to provide services and online loyalty to their customers. The book is one of the products that cannot be easily accessed due to the physiological and basic needs of humans, which causes its increase and use. Virtual space is a tool that can easily make the book available to the public. It is better to design your internet websites, increase the security of online shopping, pay attention to users' personal information. They improve the quality of information on their websites and answer questions and complaints in the shortest possible time.

    Keywords: : E-Service Quality, Impulse Buying Behavior, Online Shopping, Online Bookstores
  • Rahim Shahbazi *, Aziz Hedayati, Mostafa Sefidi Pages 99-116
    Background and Objectives

    Emotional Intelligence (EQ) has a significant effect on human behavior. It justifies the lack of success among people with high Intelligence Quotient (IQ) and unexpected success among people with an average IQ. The purpose of the present research was to study the relationship between emotional intelligence and organizational commitment with the mediating role of job satisfaction among librarians of public libraries in East Azarbaijan province.

    Methodology

    The present research is practical in its purpose and utilizes a quantitative approach in a descriptive-correlational method based on structural equation modeling. The study's statistical population consisted of all librarians (421 people) at public libraries in the East Azarbaijan province in 2020. With regard to statistical society and based on Morgan’s size determination table, the sample size was determined (201 persons). Data were gathered with the help of questionnaires of Siberia Schering's emotional intelligence (1998), Smith, Kendall and Hollin's job satisfaction (1969) and Allen & Meyer’s organizational commitment (1990). Reliability of three questionnaires was confirmed by Cronbach's alpha coefficient to be 0.81, 0.79 and 0.83, respectively.

    Findings

    The results indicate that there is a positive and significant correlation between EQ and organizational commitment (r=0.317) and EQ and job satisfaction (r=0.348) among the librarians of public libraries. Moreover, there is a significant link between EQ and organizational commitment (β=0.29, t=5/42) in librarians. Furthermore, there is a significant relationship between EQ with job satisfaction (β=0.33, t=5.80) and job satisfaction with organizational commitment (β=0.38, t=7.07). Also, the results of structural equation modeling test showed that the proposed conceptual model regarding the relationship between EQ, job satisfaction and organizational commitment of librarians has a goodness of fit (RMSEA=0.001، CFI=932، GFI=0.938).

    Discussion

    In today’s world, the importance of human resources for growth, development and survival of organizations cannot be overemphasized. Qualified human resources are one of the most important requirements for realizing organizational goals. Appropriate levels of emotional intelligence among employees would result in paying proper attention to clients, lowering expenses, improving relations, reducing conflicts, and refining the teamwork performance.

    Keywords: Emotional Intelligence, Organizational Commitment, Librarians', Job Satisfaction, Structural Equation Modeling (SEM)