فهرست مطالب

مجله مطالعات میان رشته ای ارتباطات و رسانه
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 23، بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید علی حسینی، نیما مشیری لنگرودی* صفحات 5-40

    با رشد آگاهی گردشگران، بازاریابی مقاصد شکل پیچیده ای به خود گرفته است و بازاریابان برای جذب گردشگران اقدام به استفاده از روش های جدیدی کرده اند، که یکی از این روش ها کمک گرفتن از رسانه ها از جمله فیلم و سریال است. در مقاله حاضر با استفاده از روش آمیخته، ابتدا انگیزش جهانی ایجاد شده از طریق فیلم برسی شد و ابعاد گردشگری القایی فیلم مورد تحلیل قرار گرفت. به منظور درک شناخت ایجاد شده از مقاصد از طریق فیلم و به تبع آن شکل گیری انگیزه سفر به مناطق مورد نظر، سریال نون خ مورد واکاوی قرار گرفت. بدین منظور و با توجه به محدودیت های پاندمی کرونا از پرسشنامه آنلاین استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیات با روش مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار SmartPLS، انجام شده است. یافته های تحقیق نشان داد که محتوای فیلم با ایجاد شناخت از مقاصد گردشگری می تواند در ایجاد انگیزه سفر ایرانیان و ایجاد جریان های گردشگری نقش کلیدی داشته باشد. همچنین شناخت ایجاد شده به نوعی نوستالژی مجازی ایجاد کرده و منجر به ایجاد انگیزه در تماشگر خواهد شد. یافته های این پژوهش می تواند به بازاریابان و برنامه ریزان گردشگری اطمینان دهد که با سرمایه گذاری بر فیلم ها در جهت تبلیغات می توانند انگیزه مردم را جهت دیدار از مقصد مورد نظر رشد دهند. همچنین یافته های تحقیق تاکید می کند که با ایجاد و حفظ عناصر مرتبط با فیلم به کمک نوستالژی مجازی می توان در مقصد گردشگران را جذب کرد.

    کلیدواژگان: گردشگری فرهنگ عامه، بازاریابی مقصد، گردشگری القایی فیلم، سریال نون خ
  • سماء نیسی، زهرا میرحسینی*، محسن بدره صفحات 41-68

    این مقاله خشونت علیه زنان در جنگ را بر اساس روایتی که در فیلم مستند «زنانی با گوشواره های باروت» به تصویر کشیده، با هدف شناسایی نحوه ی ترسیم و بازنمایی خشونت جنسی علیه زنان و نیز شناخت گروه های آسیب پذیر زنان در جنگ با روش تحلیل محتوای کیفی مورد بررسی قرار می دهد. روش تحلیل داده ها بدین صورت است که زنانی که در این مستند نشان داده شده اند به سه گروه زنان داعشی داخلی و زنان داعشی خارجی که اغلب موافق داعش بودند، و گروه سومی که زنان کوجو بودند تقسیم بندی شدند، سپس روایت های این سه دسته زن در سه جدول مختلف گردآوری شد و نشانه ها و کدهایی از اظهارات آنها مبتنی بر مفهوم محوری خشونت علیه زنان در جنگ استخراج، سپس بر اساس همین نشانه ها تحلیل انجام شده است. نتایج پژوهش نشان داد که شکنجه زنان به واسطه فرزندان آنها از قبیل، بیماری یا زخمی و یا کشته شدن فرزندان، همچنین خشونت جنسی و تجاوز به زنان و دختران، خشونت کلامی و توهین، فریب دادن زنان برای همراه کردن آنها در جنگ، از جمله خشونت هایی است که در این مستند به تصویر کشیده شده بود. در این تحقیق نشان داده شد که زنان به دلیل تجاوز و نیز شکنجه ی فرزندان خشونت مضاعفی را تحمل می کنند که از آنان قربانیانی منفعل در جنگ برساخت و بازنمایی نموده است.

    کلیدواژگان: بازنمایی، خشونت جنسی، جنگ، فیلم مستند
  • سیامک یاسمین، داود نعمتی انارکی، ابوالفضل دانایی*، احتشام رشیدی صفحات 69-94

    پژوهش حاضر در نظر داردبه این سوال پاسخ دهدکه عوامل موثربرنتیجه بخشی مدیریت عملکرد در رسانه ملی درزمان همه گیری بیماری(مطالعه موردی بیماری کرونا) چیست؟درواقع این تحقیق قصد داردبه اکتشاف مولفه های مدیریت عملکرد رسانه ملی درزمان همه گیری بیماری کرونابپردازد.پژوهشی آمیخته اکتشافی که در آن ازروش کیفی گراندد تئوری وکمی پیمایش برای دستیابی به الگوی مدیریت اثربخش عملکردرسانه درشرایط همه گیری بیماری کرونا استفاده شده است.جامعه آماری روش کیفی را30 نفر ازصاحب نظران آشناباموضوع تشکیل می دهد ومصاحبه با آنهابرای استخراج الگو انجام شده است.جامعه آماری پیمایش رانیز کارشناسان ومدیران رسانه ملی تشکیل می دهند که ازبین آنها 368 نفر به عنوان نمونه نهایی انتخاب شده اندتا میزان تایید مولفه هایی که از روش گرندد تئوری استخراج شدند،تعیین شود. نتایج نشان می دهد در مجموع 27 مولفه که تایید خبرگان و کارشناسان رسانه را داشت به عنوان عوامل علی یا پیش شرط (6 مولفه)، مقوله محوری (4 مولفه)، عوامل مداخله گر (5 مولفه)،عوامل بسترساز (4 مولفه)،راهبردها (3 مولفه) و پیامدها (5 مولفه) شناسایی شدند.برخی از این مولفه ها عبارتند از؛ضرورت توجه ویژه به وظایف رسانه ملی با نگاه سلامت محور، توجه مستمر به آموزش سلامت محور آگاهی بخش، تقویت شبکه ها و برنامه های مرتبط با عملکرد سلامت محور رسانه، بکارگیری شیوه های موثر آموزش سلامت محور، پرهیز از امنیتی کردن بحران هایی مانند همه گیری کرونا، تولید محتوای متناسب با دستورالعمل های خاص شرایط بحران، ارتقای آموزش های رسانه ای با استانداردهای جهانی، ارتقای سبک ها و شیوه های آموزشی با هدف جلب توجه مخاطب، باورپذیری در مخاطب نسبت به اطلاعات بهداشتی و توجه به نیازهای بهداشتی و معیشتی مردم در شرایط بحران.

    کلیدواژگان: مدیریت عملکرد، سازمان های رسانه ای، همه گیری بیماری، رسانه ملی، مدل کیفی
  • مجید فدائی*، زهرا کیانی صفحات 95-124

    ویدئوآرت یکی از مهم ترین گرایشات هنری پست مدرن است. زمینه پیدایش ویدئوآرت را می توان در توسعه اقتصادی و تکنولوژیکی ویدئو در سراسر جهان همراه با تولید و فروش دستگاه آنالوگ ضبط کننده تصاویر، نوار ها و دوربین های دستی؛ ارتقا تجهیزات ضبط و تدوین دانست. در رسانه های جدید، شخص هنرمند و نه اثر هنری در مرکز توجه و نسبت به مسائلی چون محیط زیست، حقوق بشر، حقوق اقلیت های نژادی، قومی، مذهبی و فرهنگی، حقوق زنان و کودکان و... واکنش نشان داده است. گسترش هر رسانه از دیدگاه مک لوهان پیامد هایی به همراه داشته است. در این پژوهش سعی شده است تا با بررسی ویژگی های بصری، محتوایی و تکنیکی ویدئوآرت و از طریق مطالعه توصیفی-تحلیلی، این رسانه را از نگاه مارشال مک لوهان و بر اساس سوالات چهارگانه رسانه ای (تتراد) ، وی مورد بررسی قرار دهیم. در این پژوهش از مطالعات کتابخانه ای و سند پژوهی و بررسی جنبه های تئوریک استفاده شده است. بر اساس تتراد مشخص شد رسانه های نوین از جمله نوشتار، کلام، عکس، داستان های مصور، تلویزیون، سینما، وب، پلتفرم های اینترنتی و دیجیتال بر ویدئوآرت تاثیرات متفاوت از نوع منسوخ، معکوس، بازیابی و تقویتی داشته اند و می توان گفت ویدئو آرت هنری است؛ که علاوه بر آن که تحت تاثیر هنر های مختلف به خصوص هنر های نوین بوده با این حال توانسته است در کنار این تاثیر پذیری شکل بیانی خود را نیز پیدا و حفظ کند.

    کلیدواژگان: ویدئوآرت، مک لوهان، نظریه رسانه، تتراد، رسانه های نوین
  • گلبرگ رخسارپور، یزدان شیرمحمدی* _ صفحات 125-154

    در دنیای پر رقابت فروش کالا و خدمات، بسیاری از موسسات بازرگانی به دنبال شیوه های بدیع تبلیغات هستندو از آنجایی که امروزه یکی از راه های موثر شناسایی برند، طراحی یک وب سایت خوب برای کسب و کارها است، باید به دنبال روش هایی برای افزایش شمار بازدیدکنندگان وب سایت و جذابیت بیشتر تبلیغات بود. استفاده از شخصیت های سخنگوی متحرک برند(BASC)یکی ازاین روش ها است.این شخصیتها در واقع،شخصیتهای کارتونی هستند که با ویژگیهای انسان گونه خود،تعاملات اجتماعی-گونه خوبی با افراد ایجاد می کنند.این مطالعه،ویژگیهای شخصیتهای سخنگوی متحرک رادر مورد چگونگی ایجاد اثر تبلیغاتی در وب سایت های دفاتر خدمات مسافرتی تهران مورد بررسی قرار داد.پرسشنامه هایی در اختیار 384ذنفر از مشتریان این دفاتر قرار گرفت و یافته های زیر به دست آمد: لوگوهای وب سایت به عنوان شخصیت های سخنگو متحرک بر تعامل فرا اجتماعی و براثر تبلیغات تاثیر مثبت و معناداری دارند. اثر تبلیغات نیز بر قصد خرید تاثیر مثبت و معناداری دارد که این نتایج در تطابق کامل با نتایج تحقیقات پیشین بود. نتایج این تحقیق پیشنهادهایی را برای استفاده بخش های مختلف جامعه اعم از صاحبان کسب وکارها، خریداران، مراکز فرهنگی سایر بخش ها دربرداشت.

    کلیدواژگان: وب سایت، اثر تبلیغاتی، شخصیت سخنگو متحرک، روابط فرا اجتماعی، تفریح و سرگرمی، لگو تبلیغاتی
  • علیرضا فرهنگ زاد*، حسن خجسته، اکبر نصراللهی، سید محسن بنی هاشمی، حمیدرضا مقدم فر صفحات 155-180

    این پژوهش با هدف تبیین مفهوم "منطق مقاومت" از دیدگاه رهبر معظم انقلاب انجام شده است. ایشان در مناسبت های مختلف در بیانات و سخنرانی هایشان، مقاومت و ایستادگی کردن مردم در برابر نظام سلطه را امری منطقی و عقلانی بیان فرموده اند. فهم سخنان ایشان در موضوع «منطقی بودن مقاومت» با توجه به جایگاه شرعی و سیاسی شان برای عموم مردم، نخبگان و فعالان عرصه مقاومت ضروری است. مقاله حاضر به دنبال دستیابی به پاسخ این سوال است که منطقی بودن مقاومت و ایستادگی در اندیشه مقام معظم رهبری به چه دلیل است و مضامین فراگیر آن کدام اند؟ داده های پژوهشی از بیانات و سخنرانی های ایشان از سال 1371 تا 1402 انتخاب شده است. در این پژوهش با رویکرد کیفی و از روش تحلیل مضمون برای تحلیل سخنان رهبر معظم انقلاب استفاده شده است. با اجرای مراحل این روش و با کدگذاری نقل قول هایی از سخنان رهبری در باب مقاومت و ایستادگی، 57 مضمون پایه ای، 13 مضمون سازمان دهنده و 4 مضمون فراگیر استخراج شده است. 4 مضمون فراگیری که از تحلیل مضمونی منطق مقاومت و ایستادگی از دیدگاه ایشان به دست آمده است عبارت اند از: «اقتدار منطقی مقاومت و ایستادگی»، «مقاومت امری واقع و حتمی»، «تسری روحیه مقاومت و ایستادگی»، «جرئت داشتن، هزینه داشتن و نترس بودن در مقاومت». همچنین «منطق مقاومت» به عنوان هسته و مقوله محوری این پژوهش می باشد.

    کلیدواژگان: منطق مقاومت و ایستادگی، مقام معظم رهبری، سلطه بر مردم، ستمگری، دشمنان ملت ها
  • محمدعلی صفاریان، ابراهیم فتحی، جهاندار امیری* صفحات 181-208

    متولدین دهه هشتاد که در سال های 85 تا 87 به دنیا آمده اند؛ نوجوانان امروز جامعه هستند که در معرض انتشار اخبار و اطلاعات درست و نادرست در رسانه های مختلف قرار گرفته اند. هدف این تحقیق شناسایی بایسته های تولید و پخش اخبار نوجوانان دهه هشتادی شهر تهران در رسانه ملی است. برای این منظور پژوهش با روش تحقیق آمیخته انجام شد. برای گرد آوری اطلاعات مورد نیاز از دو ابزار پرسشنامه محقق ساخته و مصاحبه عمیق استفاده گردید. جامعه آماری در بخش کمی نوجوانان 15 تا 17 سال ساکن شهر تهران می باشد که با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند و در بخش کیفی 10 نفر از متخصصان حوزه کودک و نوجوان انتخاب شدند. همچنین در تحلیل بخش کمی از شاخص-های مرکزی و در بخش کیفی از تحلیل محتوا استفاده شد. یافته ها نشان می دهد که هنوز میزان استفاده از رسانه ملی در بین نوجوانان بیشتر از سایر رسانه ها می باشد. نوجوانان بر مسائل سیاسی و اجتماعی تمرکز بیشتری نسبت به سایر موضوعات دارند و بیش از نیمی از اطلاعات خبری را از رسانه ملی دریافت می نمایند و تولید بخش خبری ویژه نوجوانان را از ضروریات رسانه ملی می دانند. بایسته های استخراج شده در 6 مولفه تیتراژ، محتوای اخبار، گزارش، گوینده، استودیو و فراخوان طبقه بندی شد. به همین منظور رسانه ملی می تواند با ایجاد اعتماد، ذائقه سازی و پخش برنامه بر بستر اینترنت در همه زمینه ها بر نوجوانان تاثیرگذار باشد و با رعایت بایسته های برنامه خبری، نوجوانان را جذب کند.

    کلیدواژگان: بایسته های خبری، نوجوانان، رسانه ملی، دهه هشتادی
|
  • Seyed Ali Hosseini, Nima Moshiri Langroudi * Pages 5-40

    With the growing awareness of the tourists, destination marketing has become more complex, and marketers have begun to use new methods to attract tourists, one of which is to get help from the media, including films and television series. In the present paper, using the mixed method, the global motivation created through the film was first investigated, and the dimensions of induced tourism in the film were analyzed. In order to understand the knowledge created of the destinations through the film and consequently the formation of the motivation to travel to the desired areas, an Iranian television series, Noon Kh, was analyzed. For this purpose and due to the limitations of the Covid-19 pandemic, an online questionnaire was used. Structural equation modeling using SmartPLS software performed data analysis, and hypothesis testing was utilized. The research findings showed that the film's content could play a key role in motivating Iranians to travel and creating tourism flows by producing knowledge about tourism destinations. The created cognition will also form a kind of virtual nostalgia and will motivate the viewer. The findings of this study can reassure marketers and tourism planners that by investing in films, they can increase people's motivation to visit the intended destination. The research findings also emphasize that tourists can be attracted to the destination by creating and maintaining film-related elements with the help of virtual nostalgia.

    Keywords: Pop-Culture Tourism, Destination Advertising, Film Induction Tourism, Noon Kh Series
  • Samaa Naissi, Zahra Mirhosseini *, ءmohsen Badre Pages 41-68

    This article examines the violence against women in war based on the narrative depicted in the documentary film "Women with Gunpowder Earrings", with the aim of identifying how sexual violence against women is depicted and represented, as well as identifying the vulnerable groups of women in war with the qualitative content analysis method. The method of data analysis is such that the women shown in this documentary were divided into three groups of domestic ISIS women and foreign ISIS women who often supported ISIS, and the third group was Kojo women, then the narratives of these three groups of women were divided into three groups. Various tables were compiled and signs and codes were extracted from their statements based on the central concept of war and women, then analysis was done based on these signs. The results of the research showed that the torture of women by their children, such as illness or injury or the death of children, as well as sexual violence and rape of women and girls, verbal violence and insults, deceiving women to accompany them in the war, including it is the violence that was depicted in this documentary. In this research, it was shown that women endure double violence due to rape and torture of their children, which made them passive victims in the war.

    Keywords: Representation, Sexual Violence, War, Documentary
  • Siamak Yasamin, Davood Nematianaraki, Abolfazl Danaei *, Ehtesham Rashidi Pages 69-94

    The current research intends to answer the question that what are the factors affecting the effectiveness of performance management in the national media during the epidemic of the disease?A mixed exploratory research in which the qualitative method of grounded theory and quantitative survey were used to achieve an effective management model media performance in the conditions of the corona disease epidemic.The statistical community of the qualitative method consists 30 experts familiar with the subject, and interviews were conducted with them to extract the pattern.The statistical community of survey is also made up of national media experts and managers, among whom368people were selected as the final sample to determine the level of approval of the components that were extracted from the ground theory method.The results show a total of27components that were approved by experts and media experts as causal factors or preconditions (6components),central categories    (4components) intervening factors (5components),   foundational factors(4components),strategies(3components)and consequences(5components)were identified.Some of these components include;The necessity of paying special attention to the duties of the national media with a health-oriented perspective, continuous attention to health-oriented education, strengthening networks and programs related to the health-oriented performance of the media,using effective methods of health-oriented education,avoiding the securitization of crises such as the Corona epidemic, content production In accordance with the specific guidelines of crisis conditions, promotion of media training with global standards,promotion of educational styles and methods with the aim of attracting the attention of the audience,credibility in the audience towards health information and attention to the health and livelihood needs of people in crisis conditions.

    Keywords: Performance Management, Media Organizations, Disease Epidemic, National Media, Qualitative Model
  • Majid Fadaei *, Zahra Kiani Pages 95-124

    One of the most important postmodern art trends is video art. From McLuhan's point of view, the expansion of any media has had consequences. In this research, we intend to investigate the visual, content and technical characteristics of video art with a descriptive-analytical study, to examine this media from the point of view of Marshall McLuhan - designer of the four media questions - and the influence of new media in this art that he proposed in his book. has done; let's find Tetrad is a means to examine the effects of any technology and media on the society along with dividing its works into four categories and displaying them simultaneously. The answer to these questions involves examining the effects of each technology and media on society and leads us to understand this media as much as possible. In this research, the theoretical aspects of library studies and document research have been investigated. Based on the tetrad rules presented by Marshall McLuhan to investigate the influence of media on each other, it was determined that new media such as writing, words, photos, comics, television, cinema, web, internet and digital platforms have effects on video art. Different from the outdated type, they have been reversed, restored and strengthened, and it can be said that video art is art; In addition to being influenced by various arts, especially modern arts, he was able to find his own form of expression along with this influence.

    Keywords: Video Art, Mcluhan, Media Theory, Tetrad, New Media
  • Golbarg Rohksarpor, Yazdan Shirmohammadi * Pages 125-154

    In the competitive world of selling goods and services, many commercial establishments are looking for innovative methods of advertising, and since today one of the effective ways to identify the brand is to design a good website for businesses, we must look for ways to increase the number of web visitors. The site and the attraction were mostly advertisements. The use of animated brand spokesperson characters (BASC) is one of these methods. In fact, these characters are cartoon characters that create good social interactions with people with their human-like characteristics. This study examines the characteristics of animated spokesperson characters about How to create an advertising effect on the websites of travel service offices in Tehran was investigated. Questionnaires were given to 384 customers of these offices and the following findings were obtained: Website logos as animated talking characters have an effect on social interaction and the effect of advertising. They are positive and meaningful. The effect of advertising also has a positive and significant effect on purchase intention, and these results were in full agreement with the results of previous research. The results of this research included suggestions for the use of different sectors of the society, including business owners, buyers, cultural centers and other sectors.

    Keywords: Website, Advertising Work, Animated Talking Character, Parasocial Relations, Fun, Entertainment, Advertising Lego
  • Alireza Farhang Zad *, Hasan Hkojasteh, Akbar Nasrollahi, Sayed Mohsen Bani Hashemi, Hamidreza Moghaddam Far Pages 155-180

    This research was done with the aim of explaining the concept of "logic of resistance" from the perspective of the supreme leader of the revolution. On various occasions, in his statements and speeches, he has stated that it is logical and rational for people to stand up against the domination system. It is necessary for the general public, elites and activists in the field of resistance to understand his words on the subject of "the logic of resistance" considering their religious and political position. The present article seeks to find the answer to the question, what is the reason for the rationality of resistance and standing in the thought of the Supreme Leader and what are its overarching themes? Research data has been selected from his statements and speeches from 1371 to 1402. In this research, a qualitative approach and thematic analysis method has been used to analyze the speeches of the supreme leader of the revolution.By implementing the steps of this method and by coding quotes from the leaders' speeches about resistance and standing, 57 basic themes, 13 organizing themes and 4 inclusive themes have been extracted.

    Keywords: Logic Of Resistance, Standing, Supreme Leader Position, Domination Over People, Oppression, Enemies Of Nations
  • Mohammadali Saffarian, Ebrahim Sathi, Jahandar Amiri * Pages 181-208

    Those born in 1985-1987, who are considered to be in the eighties; Today's teenagers are the society that has been exposed to the dissemination of true and false news and information in various media. The purpose of this research is to identify the needs of producing and broadcasting news of teenagers in the eighties of Tehran in the national media. For this purpose, the research was conducted with a mixed research method. In order to collect the required information, two tools, a researcher-made questionnaire and an in-depth interview were used. The statistical population in the quantitative section are adolescents aged 15 to 17 years old living in Tehran city, and using the Cochran formula, 384 people were selected as the sample size using the stratified sampling method, and in the qualitative section, 10 people were specialists in the field of children and adolescents. were selected and the results of the questionnaire were discussed with them in the interview. Also, in the analysis of the quantitative part, central indicators were used, and in the qualitative part, content analysis was used. The findings show that the amount of use of national media among teenagers is higher than other media. Teenagers focus more on political and social issues than other issues and they receive more than half of the news information from the national media, and they consider the production of a special news section for teenagers as one of the necessities of the national media. The extracted values ​​were classified into 6 components: title, news content, report, announcer, studio and call. For this purpose, the national media can influence teenagers in all fields by creating trust, creating taste and broadcasting programs on the Internet platform, and by observing the requirements of the news program, it can attract teenagers.

    Keywords: News Items, Teenagers, National Media