فهرست مطالب

فصلنامه سیاست جهانی
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 49، پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/10/05
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حیدرعلی مسعودی*، محسن سلیمانی صفحات 7-38

    سوگیری های شناختی نقش مهمی در سیاست خارجی کشورها دارد. سوگیری ها همانند الگوهای ذهنی ای عمل می کنند که ادراکات تصمیم گیران در موقعیت های حساس را تحت تاثیر قرار می دهند. دوره ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد و حسن روحانی از حساس ترین دوره های سیاست خارجی جمهوری اسلامی بوده است. با توجه به عاملیت نسبی رئیس جمهور سیاست خارجی، سوال اصلی مقاله این است که سوگیری های شناختی چه نقشی در دیدگاه های سیاست خارجی محمود احمدی نژاد و حسن روحانی داشته اند. چارچوب مفهومی مقاله نظریه ادراکی سیاست خارجی است. مقاله از راهبرد استقرایی و روش تفسیر متن برای اکتشاف سوگیری های شناختی در گفتارهای دو رئیس جمهور و راهبرد قیاسی برای دسته بندی معنادار این سوگیری های شناختی استفاده کرده است. نوآوری مقاله بررسی تجربی سوگیری های شناختی در گفتارهای دو رئیس جمهور ایران برای اولین بار است. در مقاله مقدمه، پیشینه پژوهش، چارچوب مفهومی، روش شناسی، سوگیری های شناختی احمدی نژاد، سوگیری های شناختی روحانی و نتیجه گیری خواهد آمد. یافته مقاله نشان می دهد که سوگیری های شناختی شامل حفظ هماهنگی شناختی، اسناد، قرارگیری در دامنه سود/ زیان، اجماع کاذب/ توهم اعتبار نظر، هزینه از دست رفته و ساده سازی مسائل نقش مهمی در تکوین گفتارهای احمدی نژاد و روحانی در حوزه سیاست خارجی داشته اند.

    کلیدواژگان: سوگیری های شناختی، رویکرد ادراکی، سیاست خارجی، برجام
  • سمانه موحدی*، علی آدمی صفحات 39-75

    خاورمیانه مانند سایر مناطق جهان بر اساس ویژگی های برآمده از تاریخ، سنت، نظام ارزشی و البته ساختارهای سیاسی خاص خود ناگزیربه مواجهه با واقعیت جهانی شدن به مثابه یک فرایند تعامل میان بازیگران خرد و کلان در عرصه جهانی و در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی بوده است. به خصوص که بخش چشمگیر الزامات توسعه وسیاستگذاری کلان در منطقه ضرورتا با مسائل و موضوعات مربوط به واقعیت جهانی شدن متداخل و مرتبط بوده است. برآیند اثرگذاری نیروهای مختلف اجتماعی- سیاسی در داخل، تنظیم سیاست خارجی، تنوع بخشی به ظرفیت های اقتصادی و نهایتا مدیریت پیامدهای امنیتی، سیاسی، اقتصادی واجتماعی بخشی از سرفصل های مواجهه دولت های منطقه با واقعیت جهانی شدن در بعد از 1990 بوده است. کویت و اردن به عنوان دو پادشاهی از پیشگامان منطقه در مواجه عینی با فرایند جهانی شدن بودند. براین اساس، این پژوهش پاسخ به این پرسش است که تاثیرمتقابل توسعه و جهانی شدن دردوکشور کویت و اردن چگونه بوده است؟ نویسندگان مقاله با اتکا به روشی مقایسه ای و با تمرکزبر دو دولت کویت و اردن به عنوان نمونه معرف دوگروه از دولتهای نفتی و فاقد منابع طبیعی در منطقه ذیل چارچوب نظری لیبرال به عنوان برنهاد پدیده جهانی شدن به بررسی تاثیر متقابل پیگیری مسیر توسعه و سیاستگذاری کلان در دولت های مذکور در ارتباط و نسبت با جهانی شدن پرداختند. مقاله با اتکا به روشی تطبیقی و با استفاده از چارچوب نظری نئولبیرالیسم این فرضیه را به آزمون گذاشته اند که روندجهانی شدن و ورود آن به منطقه خاورمیانه موجب شده است که دو دولت کویت و اردن به دلیل برخورداری از حداقل ترین نهادهای حاکمیتی دموکراتیک مسیری از توسعه را بپیمایند.

    کلیدواژگان: توسعه، جهانی شدن، اردن، کویت
  • رئوف رحیمی*، بهاره سازمند صفحات 77-103

    هدف پژوهش حاضر که با روش پژوهش نبینی انجام می شود، بررسی مزایا و چالش های احیای روابط دو کشور ایران و مصر است. سوالی که مطرح می شود این است که چرا روابط مصر و ایران پس از چندین دهه قطع رابطه به سوی احیای روابط دیپلماتیک پیش می رود؟ در پاسخ، این فرضیه مطرح می شود: باوجود چالش های فراوان، رهبران عرب ازجمله مصر تصمیم گرفته اند به جای تقابل، تعامل با تهران را امتحان کنند؛ زیرا سیسی رویکردی در سیاست خارجی اتخاذ کرده است که هدف آن حفاظت از رژیم خود، گسترش آزادی عمل در سطح خارجی و تنوع شرکای مصر است؛ حتی اگر چنین اهدافی با منافع برخی کشورها در تضاد باشد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که حکومت های مصر و ایران پیشرفت هایی در مسیر عادی سازی روابط انجام داده اند؛ اما مسیر مصر و ایران برای احیای روابط دیپلماتیک، طولانی و پیچیده به نظر می رسد؛ زیرا نیاز به توافق دو کشور در برخی موضوعات اساسی وجود دارد.

    کلیدواژگان: منطقه خاورمیانه، چندجانبه گرایی، جهان جنوب، مصر
  • سید حامد حسینی*، سید امیر نیاکویی صفحات 105-129

    پیمان ابراهیم به عنوان رویداد چندبعدی شناخته شده است که می تواند به طور قابل توجهی بر مناقشه های منطقه ای و تحولات راهبردی تاثیر بگذارد. این پژوهش، مطالعه ای در مسیر تحولات منتج به شکل گیری پیمان ابراهیم را بیان قرار می دهد و نشان می دهد چگونه این ابتکار راهبردی ذیل تاثیرات عوامل داخلی اسرائیل و محرک های منطقه ای شکل گرفته است. سوال پژوهش بدین گونه است که با توجه به مختصات محیط منطقه ای و نقش عوامل داخلی به عنوان متغیر میانجی، اولا محرک های شکل گیری پیمان بر چه مبنایی بوده است و ثانیا سیاست خارجی اسرائیل چه ملاحظاتی را در این ابتکار راهبردی دنبال می کند. فرضیه تحقیق با تکیه بر چارچوب نظری واقع گرایی نوکلاسیک بیان می کند که سیاست خارجی اسرائیل متاثر از تحولات سیستمی و همچنین عوامل داخلی، به سمت اعمال تغییرات در سیاست خارجی خود در قالب موج نوین عادی سازی روابط و صلح گرم رفته است تا از این رهگذر بتواند بخشی از نگرانی ها و چالش های اقتصادی، سیاسی و امنیتی خود را در محیط بی ثبات منطقه ای کاهش دهد. هدف از این مطالعه که به روش توصیفی-تحلیلی صورت گرفته است، تشخیص چارچوبی از نیروهای اثرگذار در قبال این ابتکار راهبردی است. یافته های پژوهش حاکی از این امر است که این ابتکار دیپلماتیک با توجه به ملاحظات عمل گرایانه در برخورد با چالش های داخلی و محیط منطقه ای به موفقیتی در عرصه دیپلماسی اسرائیل تبدیل شده است اما ثبات این وضعیت و حفظ منافع بازیگران درگیر در این پیمان با توجه به مسئله فلسطین با درجاتی از عدم قطعیت همراه است.

    کلیدواژگان: واقع گرایی نوکلاسیک، سیاست خارجی، بنیامین نتانیاهو، پیمان ابراهیم، ابتکار راهبردی
  • داود غرایاق زندی* صفحات 131-150

    امروزه حقوق بشر علاوه بر تسهیل سیاست‏ورزی، موجب افزایش مشروعیت نظام‏های سیاسی شده و مبنای رفتار داخلی و بین‏المللی کشورها قرار گرفته است. حقوق بشر در سیر تاریخی خود سه تحول مفهومی، زمینه‏ای و ساختاری را طی کرده است. دولت‏ها برای ارتقا و بهبود کارآمدی خود و با توجه به تحولات جهانی به روال‏های حکمرانی خوب به ‏ویژه در حوزه امنیت دولتی توجه بیشتری نشان می‏دهند. در این مقاله پرسش اصلی این است که نسبت حکمرانی امنیتی با مسئله حقوق بشر چگونه است؟ پاسخ چنین است که حقوق بشر به دلیل توجه به امنیت انسانی، توسعه پایدار و حکمرانی خوب، زمینه‏ ساز حکمرانی امنیتی را فراهم می‏سازد. این کار با افزایش پاسخگویی نهادهای امنیتی و نظارت مردم بر سازوکارهای امنیتی، زمینه افزایش اعتماد و مشروعیت نظام‏های سیاسی را فراهم می‏کند. در واقع، حکمرانی امنیتی درصدد کاهش توانایی نهادهای امنیتی برای حفظ امنیت یک کشور نیست، بلکه ایجاد نوعی خودتنظیمی برای بهبود و ارتقای مدیریت مناسب به روال مناسب در جامعه است. در این مقاله حوزه‏ های خودتنظیمی در نهادهای امنیتی مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: حکمرانی امنیتی، حقوق بشر، توسعه پایدار، حکمرانی خوب
  • محمدرضا فرجی* صفحات 151-174

    یکی از مسائل اساسی در سیستم پیچیده بین الملل مدیریت نظمی پدیده ها در گستره های خاص سیستم می باشد. این پژوهش با مفروض پنداشتن پیچیدگی پدیده ها در سیستم بین الملل سعی در پاسخ به این مسئله دارد که مدیریت نظمی و نظم سازی منطقه ای در سیستم پیچیده بین الملل چگونه محقق می شود. ماحصل پژوهش، اشاره به این مسئله دارد که مداخله سیستمیک با ایجاد تاثیر بر متغیرهای اساسی سیستم منطقه ای از سوی بازیگران فرامنطقه ای، هژمون و همچنین قطب های قدرت منطقه ای برای مدیریت مسائل در مناطق پیچیده طرح اما با توجه به انواع مناطق این مداخله در مناطق متقارن و نامتقارن با درجات مختلفی می باشد. مناطق متقارن با توجه به بالا بودن درجه حساسیت و آسیب پذیری بازیگران و سازه قوی پیوندی و ائتلافی منطقه ای، منطق تعادلی نش در آن جریان دارد و حل تعارضات منطقه ای در محور آن قرار می گیرد. مناطق نامتقارن با توجه به ضعیف بودن سازه پیوندی و ائتلافی و تعارضی بودن مسائل منطقه ای، شدت بخشی تعارضات و مداخلات حداکثری بازیگران فراملی را به دنبال دارد.

    کلیدواژگان: سیستم، متقارن، نامتقارن، نظم
  • مهرداد گلستانه، رویا سیفی پور*، آزاده محرابیان، علی اکبر خسروی نژاد صفحات 175-204

    امنیت انرژی مفهومی چند وجهی است که نقشی حیاتی در ارتقای ثبات ملی و جهانی دارد. در حال حاضر هیچ روش پذیرفته شده واحدی برای اندازه گیری امنیت انرژی وجود ندارد، اما رویکرد علمی غالب امنیت انرژی را به گونه ای تعریف و کمی می کند که بتواند تغییرات سریع اقتصاد و ژئوپلیتیک جهانی را دنبال کند. مطالعه شاخص امنیت انرژی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه می تواند بینش ارزشمندی در مورد امنیت انرژی ارائه دهد. در این مقاله پس از تعیین مهم ترین ابعاد امنیت انرژی، شاخص جامع امنیت انرژی با استفاده از روش تحلیل مولفه های اصلی (PCA) ایجاد شد. بدین منظور از داده های 111 کشور منتخب در بازه زمانی سالانه 2000-2020 استفاده شده است. نتایج حاکی از بهبود کلی امنیت انرژی جهانی و همچنین عملکرد بهتر کشورهای توسعه یافته است. همچنین براساس نتایج کشورهای نفتی نسبت به کشورهای غیرنفتی برتری در امنیت انرژی نداشتند. بنابراین توجه ویژه ای به مدیریت ابعاد امنیت انرژی بویژه در کشورهای درحال توسعه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: امنیت انرژی، روش تحلیل مولفه های اصلی، کشوهای در حال توسعه نفتی و غیر نفتی، کشورهای توسعه یافته نفتی و غیرنفتی
  • آزیتا صالحی، نوذر شفیعی*، شهروز ابراهیمی، سعید وثوقی صفحات 205-230

    چین به عنوان بزرگ ترین تولیدکننده گازهای گلخانه ای جهان قصد دارد تا 2060 مصرف سوخت های فسیلی را به صفر برساند. این رفتار از سوی چین اندکی غیرمنتظره به نظر می رسد چراکه این کشور معمولا رشد اقتصادی را که در پرتوی مصرف سوخت های فسیلی حاصل می شود بر موضوعاتی نظیر حفظ محیط زیست ترجیح می دهد؛ بنابراین این سوال مطرح می شود که اساسا چه عامل یا عواملی باعث شده است چین به سمت رعایت هنجارهای بین المللی ازجمله پیمان آب وهوایی پاریس پیش رود؟ فرضیه مقاله که به روش توصیفی-تحلیلی بررسی شده آن است که اگرچه ممکن است عوامل مختلفی در تمایل چین به حفظ محیط زیست و پایبندی به توافقنامه های زیست محیطی دخیل باشد اما تلاش چین برای کسب موقعیت هژمون در نظام بین الملل یک عامل مهم است. چین برای نیل به این موقعیت در تلاش است تا یک تصویر مثبت از خود در جهان به عنوان یک بازیگر مسئول به نمایش بگذارد و بدین طریق برای خود کسب اعتبار کرده و نگاه جامعه جهانی را به خود معطوف نماید. یافته های پژوهش نیز نشان داد پکن با تبعیت از این دیدگاه که رعایت هنجارهای بین المللی می تواند به کسب موقعیت هژمونی کمک کند قصد دارد با پیوستن به پروتکل های زیست محیطی، تصویری مثبت از خود بروز داده و توجه کشورها را برای کسب نقش رهبری جهان به خود معطوف نماید.

    کلیدواژگان: موقعیت هژمونی، تغییرات اقلیمی، بازیگر مسئول، توافقنامه پاریس، سیاست های اقلیمی چین
  • افسانه شفا، آرمین امینی*، مهرداد ناظمی صفحات 231-252

    در طی قرن های متمادی، موضوع دزدی دریایی به اشکال متعدد مطرح بوده است . ورود به عصر جهانی شدن و حضور ناوگان های عظیم دریایی ، همچنان شاهد نقش افرینی دزدان دریایی به عنوان برهم زنندگان نظم بین المللی بوده ایم . در خصوص برخورد با این موضوع در طی قرن بیستم قوانین متعددی در قالب کنوانسیون های بین المللی مورد تصویب کشورها و سازمانهای بین المللی قرار گرفته است . از آنجایی که مسئله یاد شده با مسائل متعددی از قبیل بیمه محموله های دریایی در ارتباط نزدیکی قرار دارد و اقدامات دزدان دریایی به طور خاص در قضیه سومالی و سواحل خلیج عدن با امنیت انسانی گره خورده است (، لزوم توجه بیش از بیش جوامع بین المللی به این موضوع احساس می شود. در تحقیق پیش رو تلاش خواهد شد تا با بررسی ابعاد مختلف موضوع یاد شده، جدیدترین تحولات حادث شده در موضوع یاد شده مورد توجه ویژه قرار گیرد

    کلیدواژگان: دزدی دریایی، قطعنامه های شورای امنیت، جرم انگاری، امنیت دریانوردی
  • مصطفی دلاورپوراقدم* صفحات 253-283
    یکی از کارکردهای سه گانه مجلس شورای اسلامی در کنار کارکرد قانونگذاری و نظارت، دیپلماسی پارلمانی است که نقش و اهمیت آن در ساختار و راهبرد دیپلماسی عمومی کشورها به تدریج در حال افزایش است. کارآمدی و اثربخشی مقوله ای چندوجهی و متاثر از هر دو بخش ساختار و کارگزار است است. سوال اصلی این تحقیق این است که چه عواملی کارآمدی فعالیت های دیپلماتیک مجلس شورای اسلامی را کاهش می دهند. به نظر می رسد کارآمدسازی فعالیت های دیپلماتیک مجلس دوازدهم مستلزم ترمیم و ایجاد برخی ساختارها، اصلاح قانون آئین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، بهبود مستمر فرآیندها و نگاه تحولی به هر دو بخش ساختار - کارگزار است. مهم ترین هدف این پژوهش نیز، شناسایی موانع و الزامات توانمندسازی فعالیت های دیپلماتیک مجلس دوازدهم از طریق جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای و تحلیل محتوایی اسناد و تجارب مجامع پارلمانی است. به همین دلیل این پژوهش در ذیل تحقیقات کاربردی، راهبردی و توسعه ای قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: دیپلماسی پارلمانی، کارآمدی، مجامع پارلمانی، مجلس دوازدهم
  • سیده مریم اسدی نژاد، جواد، واحدی زده*، علیرضا صالحی فر صفحات 285-305

    امروز در عرصه جهان تجارت و دیپلماسی، قبل از انعقاد هر گونه توافق و قراردادی، طرفین به طور مستقیم و غیر مستقیم اقدام به مذاکره می کنند. مذاکره مانند میانجیگری و سایر راهکارهای جایگزین زمینه را برای توافق کافی و قرارداد لازم الاجرا فراهم می کند. البته مذاکره ممکن است منجر به توافق نگردد. در این صورت چه ضمانت اجرایی در خصوص افشاء اسرار تجاری و یا سیاسی یکی از طرفین در اثر قطع مذاکره وجود دارد؟ این مقاله با رویکرد تطبیقی و به روش تحقیق تبیینی و به بررسی توصیفی مذاکره و تفاوت آن با میانجی گری، از حقوق راجع به قطع مذاکره و همچنین ضمانت اجرای حفظ اسرار تجاری طرفین در مقررات اصول حقوق قراردادهای اروپا و حقوق ایران می پردازد. چنانچه قطع مذاکره به گونه ای بوده که موجب افشاء شدن اطلاعات تجاری و سیاسی طرف مقابل می گردد، خلاف حسن نیت عمل کرده و طبق قواعد عام مسئولیت مدنی ملزم به جبران خسارت خواهد بود. همه مواردی که در اصول حقوق قراردادهای اروپا ذکر شده است از موارد و مصادیق تقصیر محسوب می گردد.

    کلیدواژگان: مذاکره، میانجیگری، افشاء اسرار، قرارداد
|
  • Heidarali Masoudi *, Mohsen Soleimani Pages 7-38

    This study investigates the influence of cognitive biases on the foreign policy approaches of Iranian presidents Mahmoud Ahmadinejad and Hassan Rouhani. Employing the cognitive approach to foreign policy analysis as a theoretical framework, the research utilizes a mixed-method design combining inductive textual analysis of presidential rhetoric with deductive categorization of cognitive biases. The analysis reveals that both presidents exhibited various cognitive biases, including cognitive consistency maintenance, fundamental attribution error, framing effects within gain/loss domains, false consensus, illusions of validity, sunk cost fallacy, and oversimplification tendencies. These biases function as cognitive heuristics, significantly influencing decision-makers' interpretations of critical situations and new information. The study underscores the importance of understanding these cognitive biases in foreign policy formulation, particularly given the Iranian president's role in policy shaping. The article presents a comprehensive analysis, encompassing an introduction, literature review, conceptual framework, methodology, detailed examination of each president's cognitive biases, and conclusion. This research contributes to the broader field of foreign policy analysis by elucidating the role of cognitive biases in shaping presidential decision-making processes in Iran.

    Keywords: Cognitive Bias, Foreign Policy, Iran, Joint Comprehensive Plan Of Action
  • Samaneh Movahedi *, Ali Adami Pages 39-75

    The Middle East, like other regions of the world, based on the characteristics arising from its history, tradition, value system, and of course its own political structures, is bound to face the reality of globalization as a process of interaction between micro and macro players in the global arena and in economic, social, and political dimensions. And it has been cultural. Especially since a significant part of the requirements of development and macro policies in the region have necessarily been intertwined and related to the issues and issues related to the reality of globalization. The result of the influence of various socio-political forces inside, the regulation of foreign policy, the diversification of economic capacities, and finally the management of security, political, economic and social consequences have been part of the headlines of the governments of the region facing the reality of globalization after 1990. Kuwait and Jordan, as two pioneer kingdoms in the region, faced the globalization process directly. Based on this, in this research, we are trying to answer the question, how has the mutual influence of development and globalization been in the two countries of Kuwait and Jordan? The authors of the article, rely on a comparative and comparative method and focus on the two governments of Kuwait and Jordan as a representative examples of two groups of oil-rich states lacking natural resources in the region under the liberal theoretical framework, as a proposal of the globalization phenomenon,

    Keywords: Development, Globalization, Jordan, Kuwait
  • Rauf Rahimi *, Bahareh Sazmand Pages 77-103

    The current research, employing the explanatory research method, aims to explore the benefits and obstacles associated with the revival of relations between Egypt and Iran. The question that arises is whether Egypt and Iran are moving towards the restoration of diplomatic relations after several decades of disconnection. We propose the following hypothesis in response: despite numerous obstacles, Arab leaders, including Egypt, have chosen to engage in dialogue with Tehran rather than resorting to confrontation. This decision stems from Sisi's foreign policy strategy, which prioritizes safeguarding his regime, enhancing international freedom of action, and broadening Egypt's alliances, despite potential conflicts with other countries' interests. The results of the research indicate that the governments of Egypt and Iran have made progress towards normalizing relations. But the path of Egypt and Iran to restore diplomatic relations seems long and complicated because there is a need for the two countries to agree on some basic issues.

    Keywords: Middle East, Multilateralism, The Global South
  • Seyed Hamed Hoseini *, Seyed Amir Niakooee Pages 105-129

    This research presents a study on the path of developments leading to the formation of the Abraham Accords and shows how this strategic initiative was formed under the influence of Israel's internal factors and regional drivers. The question of research is that according to the coordinates of the regional environment and the role of internal factors as a mediating variable, first of all, what were the drivers for the formation of the pact and secondly, what considerations does Israel's foreign policy follow in this strategic initiative. The research hypothesis, based on the theoretical framework of neoclassical realism, states that Israel's foreign policy, affected by systemic developments as well as internal factors, has moved towards implementing changes in its foreign policy in the form of a new wave of normalization of relations and warm peace, so that it can be a part of reduce its economic, political and security concerns and challenges in the unstable regional environment. The purpose of this study, which was carried out in a descriptive-analytical method, is to identify a framework of effective forces for this strategic initiative. The findings of the research indicate that this diplomatic initiative has become a success in the field of Israeli diplomacy due to pragmatic considerations in dealing with internal challenges and the regional environment, but the stability of this situation and the preservation of the interests of the actors involved in this accords with regard to the Palestinian issue it is associated with some degree of uncertainty.

    Keywords: Neoclassical Realism, Foreign Policy, Benjamin Netanyahu, Abraham Accords, Strategic Initiative
  • Davoud Gharayagh Zandi * Pages 131-150

    Not only do Human Rights facilitate political functions through society, but also promote the legitimacy of political institutions. So Human rights get the right source of domestic and international conducting of the countries. It for being updated has a conceptual, contextual, and structural development in its historical trajectory. State indeed needs to be mentioned on what the global development resulted the good governance to improve its efficiency. The main question is what is related the security governance to Human rights. The hypothesis is that Human Rights by providing human security, sustainable development, and good governance make a proper setting for security governance. Improving accountability in the security sections and providing the people with monitoring increased the state's legitimacy and held it in trust. The security governance deems not to decline the capability of the security sections, rather it pursues self-regulation in managing the society in the right manner. As a result, the paper tries to show where means of self-regulating in the security section

    Keywords: Security Governance, Human Rights, Human Security, Good Governance
  • Mohammadreza Faraji * Pages 151-174

    One of the core issues in the complex international system is the order management of phenomena within particular realms of the system. This study, premised on the complex phenomena within the international system, strives to address how regional order management along with regional regulation are achieved within the complex international system. The findings of this study suggest that systemic interventions, which impact the key variables of a regional system and are initiated by trans-regional actors, and hegemonic and regional power, are proposed as a means to manage issues within complex regions. However, the degree of these interventions can vary significantly, depending on whether the regions are symmetrical or asymmetrical. In symmetrical regions, given the heightened sensitivity and vulnerability of the actors involved, as well as the robust regional bond and coalition structures, there exists a Nash equilibrium, which serves as the focal point for resolving regional conflicts. In asymmetrical regions, due to the fragile nature of the bond and coalition structures and the contentious regional issues, conflicts tend to escalate. Moreover, this often leads to maximum interventions by trans-regional actors.

    Keywords: System, Symmetric, Asymmetric, Order
  • Mehrdad Golestaneh, Roya Seifipour *, Azadeh Mehrabiyan, Aliakbar Khosravinejad Pages 175-204

    Energy security represents a vital and multifaceted component contributing to national and global stability. Currently, no universally accepted methodology exists for quantitative assessment of energy security. Nevertheless, the prevailing scientific approach defines and quantifies energy security in a manner that accounts for the rapid transformations within the global economy and geopolitical landscape. Studying the Energy Security Index across developed and developing countries can provide valuable insights regarding energy security. In this paper, after identifying the most important categories defining energy security, a comprehensive Energy Security Index was developed utilizing Principal Component Analysis (PCA). For this purpose, data from 111 selected countries spanning 2000 to 2020 were analyzed. The research findings indicate an overall improvement in global energy security and enhanced performance among developed countries. Moreover, according to these findings, oil-producing countries did not possess an advantage in energy security relative to non-oil-producing countries. Therefore, strategically managing the components defining energy security, especially within developing countries, is recommended.

    Keywords: Energy Security, Principal Component Analysis Method, Oil, Non-Oil Developing Countries, Non-Oil Developed Countries
  • Azita Salehi, Nozar Shafeei *, Shahrooz Ebrahimi, Saeed Vosoughi Pages 205-230

    As the largest greenhouse gases producer of the world, China decides to reduce fossil fuel consumption to zero by 2060. This behavior on the part of China seems a little unexpected because this country usually prefers the economic growth achieved in the light of fossil fuel consumption over issues such as environmental protection. Therefore, the question is raised, basically, what factor or factors have made China move towards complying with international norms, including the Paris Climate Agreement? The hypothesis of the article, which has been examined in a descriptive-analytical way, is that although various factors may be involved in China's desire to preserve the environment and adhere to environmental agreements, China's effort to gain a hegemonic position in the international system is an important factor. In order to achieve this position, China is trying to show a positive image of itself in the world as a responsible actor and in this way, gain credit for itself and direct the attention of the world community to itself. The findings of the research also showed that Beijing, following the point of view that compliance with international norms can help to gain a hegemonic position, intends to show a positive image of itself by joining the environmental protocols and draw the attention of countries to gain the role of world leadership.As the largest greenhouse gases producer of the world, China decides to reduce fossil fuel consumption to zero by 2060. This behavior on the part of China seems a little unexpected because this country usually prefers the economic growth achieved in the light of fossil fuel consumption over issues such as environmental protection. Therefore, the question is raised, basically, what factor or factors have made China move towards complying with international norms, including the Paris Climate Agreement? The hypothesis of the article, which has been examined in a descriptive-analytical way, is that although various factors may be involved in China's desire to preserve the environment and adhere to environmental agreements, China's effort to gain a hegemonic position in the international system is an important factor. In order to achieve this position, China is trying to show a positive image of itself in the world as a responsible actor and in this way, gain credit for itself and direct the attention of the world community to itself. The findings of the research also showed that Beijing, following the point of view that compliance with international norms can help to gain a hegemonic position, intends to show a positive image of itself by joining the environmental protocols and draw the attention of countries to gain the role of world leadership.

    Keywords: Hegemonic Position, Climate Change, Responsible Actor, Role Theory, China's Climate Policies
  • Afsaneh Shafa, Armin Amini *, Mehrdad Nazemi Pages 231-252

    During many centuries, the issue of piracy has been discussed in many ways. Entering the age of globalization and the presence of huge sea fleets, we have continued to witness the role of pirates as disruptors of international order. Regarding dealing with this issue during the 20th century, several laws in the form of international conventions have been approved by countries and international organizations. Since the mentioned issue is closely related to several issues such as marine cargo insurance and the actions of pirates, especially in the case of Somalia and the shores of the Gulf of Aden, are tied to human security, the need to pay more attention to international communities. This is felt.In the upcoming research, an effort will be made to pay special attention to the latest developments in the mentioned subject by examining the various dimensions of the mentioned subject.

    Keywords: Piracy, Security Council Resolutions, Criminalization, Maritime Security
  • Mostafa Delavarpouraghdam * Pages 253-283
    One of the Functions of the Islamic Consultative Assembly, along with the legislative and monitoring functions, is parliamentary diplomacy. Efficiency and effectiveness are multi-layered categories that are affected by both structural and agent elements. The main question of this research is what factors reduce the efficiency of the diplomatic activities of the Islamic Consultative Assembly. It seems that the efficiency of the diplomatic activities of the 12th Islamic Consultative Assembly requires creation of required structures, the amendment of the Internal regulations of the legislative power, continuous improvement of the processes and evolution both parts of the structure – agent. The most important goal of this research is to identify obstacles and requirements for empowering the diplomatic activities of the 12th Islamic Consultative Assembly through the collection of library information and content analysis of documents and experiences of parliamentary assemblies. For this reason, this research is included under applied, strategic and developmental research.
    Keywords: Parliamentary Diplomacy, Efficiency, Parliamentary Assemblies, 12Th Islamic Consultative Assembly
  • Seyedeh Maryam Asadinejad, Javad Vahedizadeh *, Alireza Salehifar Pages 285-305

    Today, in the world of trade and diplomacy, before concluding contract, the parties negotiate directly and indirectly. Negotiation, such as mediation, and other alternative solutions provides the necessary facilities for a a binding contract. Of course, negotiation or mediation may not lead to an agreement.. In this case, what executive guarantee is there regarding the disclosure of commercial or political secrets of one of the parties due to termination of negotiations? This article is done with a comparative approach and a descriptive, analytical method. It also deals with the descriptive analysis of negotiation and its difference with mediation, the rights regarding the termination of negotiations and also the guarantee of the implementation of the protection of trade secrets of the parties in the principles of European contract law and Iranian law. If the termination of the negotiation is in such a way that the other party's commercial and political information is disclosed, he acted against good faith and according to civil liability, it will be required to compensate for the damage.

    Keywords: Negotiation, Mediation, Disclosure Of Secrets, Contract