فهرست مطالب

مجله آموزش پرستاری
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 66، مهر و آبان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/07/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا طالبی، علی اکبر عبداللهی، حمیرا خدام* صفحات 1-12
    مقدمه

    مقایسه مفهوم یکی از مهمترین و کاربردی ترین روش های توسعه مفهوم و راهی برای توسعه دقت مفهومی و گسترش دانش پرستاری است. دانشمندان پرستاری با مقایسه مفاهیم در زمینه ها و رشته های مختلف به اصلاح و بهبود نظریه ها و مدل های پرستاری می پردازند. لذا به منظور دستیابی به دانش مورد نیاز، مرور حاضر به معرفی ویژگی ها و مشخصات این روش می پردازد.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع مرور روایی است که با جستجوی داده ها از پایگاه های اطلاعاتی Pubmed، Web of Sicence، Magiran،  SIDو موتور جستجوگر Google Scholar   بر اساس کلید واژه های "مقایسه مفهومی"، "مقایسه مفاهیم مشابه"،" توسعه و مقایسه" و "پرستاری" و معادل آن، از سال1990 تا فوریه سال 2024 انجام شد. طبق هدف مطالعه و معیارهای ورود، با حذف موارد غیر مرتبط و تکراری،  12 مقاله مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    مقایسه مفهوم به منظور ترسیم مفاهیم وابسته که برای بیان یک پدیده در رقابت هستند، یا بررسی تغییر مفهوم در طول کاربرد و یا در طی زمان، استفاده می شود. این رویکرد به شناسایی تغییرات درون و بین مفاهیم، افزایش دقت مفهومی از طریق بررسی متون به منظور شناسایی و مقایسه پیشایندها، ویژگی ها و پیامدهای مفهوم کمک می کند. اغلب مفاهیم کاربردی در پرستاری نیازمند مقایسه و تحقیق در زمینه مورد استفاده و مصاحبه های عمیق است تا مفهوم را به سمت بلوغ سوق دهد.

    نتیجه گیری

      هدف تمامی رویکردهای مختلف توسعه مفهوم، افزایش قدرت توصیفی یک مفهوم و حمایت از نقش آن در شکل گیری نظریه است. مقایسه مفهومی، کاربردی ترین روش برای شناسایی ویژگی ها و ابعاد مفاهیم رقیب است. از این رو توصیه می شود به منظور توسعه مفاهیم بالینی در حرفه پرستاری به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: آنالیز مفهوم، پرستاری، مقایسه مفهومی، توسعه مفهوم
  • فاطمه مهدیان*، فریبا جوکار، نرگس صادقی صفحات 13-28
    مقدمه

    ایمنی بیمار، حالتی از عدم وجود آسیب های قابل پیشگیری و همچنین کاهش خطر آسیب های ناشی از مراقبت های سلامت، به کمترین حد قابل قبول است. آموزش این مفهوم، امروزه در سراسر جهان یک نیاز شناخته شده است و تلاش هایی برای گنجاندن آن در کوریکولوم پرستاری انجام شده است، چرا که سبب بهبود کیفیت و ارتقای ایمنی بیمار می شود؛ اما چالش هایی از قبیل فقدان هیئت علمی آماده و ابهاماتی در زمینه کم و کیف آموزش رسمی آن وجود دارد؛ لذا مطالعه حاضر با هدف تبیین کیفیت آموزش مفهوم ایمنی بیمار در کوریکولوم آموزش کارشناسی پرستاری در ایران انجام شده است.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه چند روشی است. روش نخست یک مطالعه تطبیقی با روش جرج بردی شامل چهار مرحله توصیف، تفسیر، همجواری و مقایسه است که 5 برنامه  برتر کارشناسی پرستاری دنیا بر اساس معیار رتبه بندی شانگهای سال 2021 و کوریکولوم کارشناسی پرستاری ایران مورد بررسی قرار گرفت. گام دوم یک مطالعه با رویکرد کیفی است و جمع آوری داده ها با روش مصاحبه نیمه ساختار یافته با 12 نفر از اعضای هیات علمی پرستاری انجام شد و تا رسیدن به اشباع ادامه یافت سپس با روش تحلیل محتوای قراردادی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    با بررسی تطبیقی برنامه های آموزشی بر اساس سرفصل های مفاهیم اساسی ایمنی بیمار، بهبود ایمنی در تجویز دارو، خطاها، عوامل سازمانی، درک و مدیریت ریسک بالینی، تعامل بیماران و مراقبین، کار تیمی، روش های بهبود کیفیت، مراقبت از بیمار، پیشگیری و کنترل عفونت، ایمنی بیمار و روش های تهاجمی؛ مشخص شد میزان پرداختن به این مفاهیم در برنامه آموزش پرستاری دانشگاه جان هاپکینز با بیشترین امتیاز (20)، دانشگاه کارولینسکا با کمترین امتیاز (4) و  ایران امتیاز (7) را کسب نمود. در مطالعه کیفی با تجزیه و تحلیل مصاحبه ها 7 طبقه اصلی استخراج شد که عبارتند از: مرزهای مفهوم ایمنی، محدوده ایمنی در برنامه آموزشی، رویکرد ادغام برای مفهوم ایمنی، آموزش ایمنی، ادغام ابعاد انسان، ایمنی ، درس رسمی، محتوی درس ایمنی، ساختار و ایمنی.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که آموزش مفهوم ایمنی بیمار، در کوریکولوم آموزشی ایران در مقایسه با دانشگاه های برتر دنیا در پاره ای از مفاهیم جایگاه مناسبی دارد اما توجه چندانی به آموزش کار تیمی در مفهوم ایمنی بیمار نشده است. نتایج تجزیه و تحلیل  مصاحبه با اساتیدهیئت علمی پرستاری چنین نشان داد که کوریکولوم اجرا شده می تواند منجر به پیامدهای یادگیری برای دانشجویان شود هرچند بهتر است آموزش مفهوم ایمنی بیمار در برنامه درسی دوره کارشناسی پرستاری به صورت درس مستقل به شیوه تم طولی و تاکید بر  همه ابعاد چهارگانه سلامت باشد.

    کلیدواژگان: ایمنی بیمار، آموزش پرستاری، کوریکولوم پرستاری
  • زهرا طالبی، غلامرضا محمودی شن*، حمیده منچری، لیلا جویباری صفحات 29-39
    مقدمه

    امروزه، با تحولات جهان، بازنگری برنامه های آموزشی و حرکت به سوی آموزش تخصصی پرستاران امری اجتناب ناپذیر است. به منظور اقتباس تجارب یکی از دانشگاه های برتر جهان، مطالعه حاضر با هدف مقایسه برنامه درسی کارشناسی ارشد پرستاری داخلی جراحی ایران با دانشگاه Monash استرالیا، انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع مروری تطبیقی است که در سال 2024، با انتخاب یک دانشگاه برتر در جهان، از طریق جستجو در سایت QS.Com شروع شد. بعد از جمع آوری اطلاعات، مقایسه دو برنامه آموزشی با استفاده از الگوی Bereday در چهار مرحله توصیف، تفسیر، همجواری و مقایسه انجام شد.

    یافته ها

    با مقایسه عناصر هر دو برنامه آموزشی، تشابهات در قسمت فلسفه، رسالت و چشم انداز و تفاوت هایی در شرایط پذیرش، توانمندی های مورد انتظار، واحدهای درسی و نحوه ارائه، استخراج شد. از نقاط قوت برنامه ایران، ارائه تاریخچه و سیر تکامل، فلسفه، رسالت و چشم انداز به تفکیک رشته می باشد و در برنامه آموزشی Monash استرالیا، روزآمد بودن و تمرکز زدایی، هیبرید بودن همه جانبه در نحوه برگزاری دوره (حضوری و آنلاین)، نحوه ارائه دروس (تمام وقت و نیمه وقت) و تنوع در مسیر ادامه تحصیل از موارد قابل ملاحظه بود. انعطاف پذیری، اثر بخشی، آموزش و پژوهش پاسخگو به نیاز و نوآوری به عنوان چهار اصل بسیار مهم در برنامه استرالیا بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به طیف گسترده رشته پرستاری داخلی جراحی، تفکیک آن به رشته هایی مجزا پیشنهاد می شود، گنجاندن همکاری بین المللی در تعریف فلسفه و ارزش ها، توجه به نقش رهبری بالینی و انسجام برنامه آموزشی در فلسفه، رسالت، چشم انداز، اهداف و دروس ارائه شده به منظور کسب توانمندی حرفه ای دانشجویان پرستاری مطلوب است. تغییر در راهبردهای آموزشی با تنوع بیشتر در نحوه ارائه دوره از جمله نیمه وقت بودن پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: آموزش، کوریکولوم، دانشجویان، پرستاری داخلی جراحی، دانشگاه
  • لیلا جویباری، اکرم ثناگو، غلامرضا محمودی، عاطفه حق پرست* صفحات 40-53
    مقدمه

    مقایسه تطبیقی نظام های آموزشی به منظور توسعه سیاست های جدید در آموزش عالی رو به افزایش است که موجب ایجاد فرصت هایی برای شناخت برنامه های آموزشی سایر کشورها و ارزیابی هم زمان نظام آموزشی ایران می شود. لذا این مطالعه با هدف مقایسه تطبیقی برنامه دوره کارشناسی ارشد پرستاری (تمامی رشته ها) در ایران و دانشکده پرستاری وندربیلت کشور آمریکا (ایالت Tennessee) انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک پژوهش توصیفی- تطبیقی است که با استفاده از مدل الگوی چهار مرحله ای Bereday شامل توصیف، تفسیر، همجواری و مقایسه انجام شده است. اطلاعات آورده شده از برنامه درسی کارشناسی ارشد پرستاری ایران، از سایت وزارت بهداشت و درمان و دانشکده های پرستاری و دانشگاه Vanderbilt ، از سایت دانشکده پرستاری وندربیلت گرفته شده است.

    یافته ها

    در دانشکده وندربیلت جذب دانشجو در سطح بین المللی و به طور مستقل صورت می گیرد ولی در ایران پذیرش دانشجو به صورت متمرکز و از طریق آزمون سراسری می باشد. توجه به نیازهای جامعه و تنوع در رشته های پرستاری، گزینش راهبردهای متنوع آموزشی و ارزشیابی در ایران و وندربیلت مشترک بود. در هر دو محیط بر نقش ها و وظایف مختلف پرستاری اشاره شده است که مرتبط با رشته و منطبق بر رسالت و واقع گرایانه است. ولی در دانشگاه وندربیلت اکثر نقش ها مربوط به بکار بردن استدلال بالینی و تفکر انتقادی در محیط بالینی و بر استفاده از تغییرات مبتنی بر شواهد تاکید شده که این موارد در کوریکولوم آموزشی ایران محسوس نمی باشد.

    نتیجه گیری

     با توجه به پیشرفت روز افزون علوم و تکنولوژی و تغییرات مداوم در نیازهای جامعه، تغییرات لازم در برنامه درسی این دوره، به گونه ای که فارغ التحصیلان متبحر و توانمندی به جامعه تحویل داده شود که مراقبت های با کیفیت و مبتنی بر شواهد را ارائه نمایند، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، کارشناسی ارشد پرستاری، امریکا، ایران، مقایسه تطبیقی
  • خدیجه یزدی، سمیه شیرکش*، حسن محمودی نشلی صفحات 54-64
    مقدمه

    پیوند سلول های بنیادی خون ساز یک درمان بالقوه، همچنین یک روش تهدیدکننده زندگی برای بیماران محسوب می شود. در این شرایط، خودتعالی به عنوان یک بعد قدرتمند انسانی جهت بهزیستی این بیماران ضرورت دارد. مطالعه حاضر با هدف کاربرد نظریه خودتعالی رید (Reed’s self-transcendence) در یک بهبودیافته پیوند سلول های بنیادی خون ساز به صورت موردی انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر، یک مطالعه موردی با حضور یک دختر 18ساله مبتلا به تالاسمی ماژور بهبودیافته از پیوند سلول های بنیادی خون ساز است که در یکی از مراکز پیوند کشور در سال 1401 انجام گرفت. داده ها با استفاده از مشاهده، مصاحبه و مستندات جمع آوری و سپس بر اساس نظریه خودتعالی رید تفسیر شد. در این مطالعه، خودتعالی به عنوان یک پیامد در فرایند بهزیستی و پرستاری به عنوان تعدیل کننده این فرایند در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    یافته های این مطالعه بر اساس مفاهیم اصلی نظریه خودتعالی رید شامل آسیب پذیری، بهزیستی و رویکردهای مختلف خودتعالی در ابعاد درون فردی، بین فردی، فرافردی و زمانی مورد تحلیل قرار گرفت. مهم ترین این رویکردها در بهبودیافته شامل یادآوری خاطرات و نوشتن یادداشت های روزانه، شرکت در گروه های اجتماعی و به اشتراک گذاشتن خرد، فعالیت های معنوی و افتخار به جنبه های مثبت شخصیتی بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، به نظر می رسد کاربرد رویکردهای مختلف نظریه خودتعالی رید در بهزیستی بیماران آسیب پذیر تحت پیوند سلول های بنیادی خون ساز تاثیر مثبت داشته باشد. در بسیاری از این رویکردها، رفتارهای مراقبتی پرستاران به عنوان تعدیل کننده در فرایند خود تعالی محسوب می شود؛ بنابراین شناخت و کاربرد این نظریه توسط پرستاران در بیماران تحت پیوند سلول های بنیادی خون ساز، می تواند در دستیابی خودتعالی به این جمعیت آسیب پذیر کمک کند.

    کلیدواژگان: نظریه پرستاری، مطالعه مورد، بهبودیافتگان، پیوند سلول های بنیادی خون ساز
  • سجاد ابراهیمی، محمدرضا یزدانخواه فرد، امیر صادقی* صفحات 65-77
    مقدمه

    آموزش عالی نقش استراتژیک در مقابله با چالش های قرن 21 دارد و دستیابی به کیفیت علمی و عدالت آموزشی بدون استقلال دانشگاه امکان پذیر نیست. این مطالعه با بررسی ابعاد استقلال در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی انجام شده است.

    روش کار

    این مطالعه مروری با استفاده از منابع انگلیسی از پایگاه های PubMed، Scopus، ScienceDirect، Web of Science و منابع فارسی از پایگاه های Magiran و SID و IranDoc انجام شد. ابتدا 43 مطالعه شناسایی شد که پس از بررسی اولیه و غربال گری، 9 مقاله مرتبط با موضوع استقلال دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی از سال 2010 تا 2023 انتخاب و بر اساس معیارهای منطقی انتخاب و مورد تحلیل نهایی قرار گرفت. کلیدواژه های انگلیسی شامل University Autonomy, Institutional Autonomy, Higher Education Independence, Institutional Independence و فارسی شامل خودمختاری دانشگاه، خودمختاری نهادی، استقلال موسسات آموزش عالی، استقلال نهادی بودند.

    یافته ها

    ابعاد سازمانی، مالی، آموزشی و منابع انسانی تاثیر بسزایی بر استقلال دانشگاه ها دارند. در ایران، تمرکز زیاد دولت منجر به کاهش قابل توجه استقلال دانشگاه های دولتی شده است، در حالی که کشورهای توسعه یافته با اعطای استقلال بیشتر به دانشگاه ها، زمینه را برای مشارکت نهادهای خارجی و بهبود کیفیت آموزشی و پژوهشی فراهم کرده اند.

    نتیجه گیری

    توجه به تمام ابعاد استقلال ضروری است و نظارت دولتی باید در حد پیشگیری از انحراف در فرآیند تولید علم محدود شود.

    کلیدواژگان: خودمختاری، استقلال، موسسات آموزش عالی، دانشگاه
  • مرضیه عادل مهربان*، محیا منصوریار، شیما حقانی صفحات 78-89
    مقدمه

     پرستاران با تنیدگی های بسیاری که می تواند سلامت خواب آنها را تحت تاثیر قرار دهد مواجه هستند، از این رو تاب آوری در مسیر شغلی می تواند به آنها کمک کند تا مقابله کارآمد و متناسبی با عوامل تنیدگی زا داشته باشند؛ لذا این پژوهش با هدف بررسی ارتباط تاب آوری مسیر شغلی با سلامت خواب پرستاران انجام شد.

    روش کار

     مطالعه مقطعی از نوع توصیفی - همبستگی بود. محیط پژوهش شامل بخش های مختلف بیمارستان، در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی ایران در شهر تهران بود که به صورت سهمیه ای 265 نفر از آنها که دارای حداقل 6 ماه سابقه کاری بودند انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه های جمعیت شناختی، تاب آوری مسیر شغلی Lyons و سلامت خواب Becker  و همکاران، جمع آوری شد. برای توصیف مشخصات نمونه ها از شاخص های توصیفی و برای بررسی روابط بین متغیر ها از آزمون همبستگی پیرسون، تی با دو نمونه مستقل و تحلیل واریانس یک راهه استفاده شد. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 22 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

      یافته ها نشان داد که سلامت خواب و تاب آوری مسیر شغلی پرستاران در حد متوسط است و از نظر همبستگی بین این دو؛ رابطه مثبت معنادار وجود دارد (17/0=r، 01/0 >P). در بررسی متغیر های جمعیت شناختی سلامت خواب با توجه به جنسیت، وضعیت تاهل، تحصیلات؛ وضعیت استخدام و تعداد فرزندان تفاوت معنادار آماری وجود نداشت، ولی در دو متغیر سن (16/0=r،01/0 >P) و سابقه کار (14/0=r، 05/0 >P) با سلامت خواب ارتباط مثبت و معناداری مشاهده شد. همچنین بین ویژگی های جمعیت شناختی و تاب آوری مسیر شغلی رابطه معناداری وجود ندارد (05/0 <P).

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج، پیشنهاد می شود با برنامه ریزی، آموزش و مدیریت درست متغیرهای بررسی شده در این مطالعه می  توان در جهت افزایش سلامت خواب پرستاران و بالاتبع بالابردن ارائه خدمات آن  ها به بیماران نقش مهمی ایفاد کرد.

    کلیدواژگان: پرستار، سلامت خواب، تاب آوری مسیر شغلی
  • شهرزاد کمالی، رضا متقی* صفحات 90-103
    مقدمه

     هویت جنسی تشکیل دهنده بخش بزرگی از هویت هر فرد می باشد. از آنجایی که عوامل مختلفی در تشکیل هویت جنسی نقش دارند، افراد از منابع متفاوتی جهت ایجاد هویت جنسی و آموزش رفتار جنسیتی دخترانه و پسرانه بهره می برند؛ لذا پژوهش حاضر با هدف مقایسه طرحواره های ناسازگارانه و فضای مجازی بر هویت جنسی ناهمسو و همسو در نوجوانان و جوانان انجام شده است.

    روش کار

    جامعه آماری پژوهش شامل کلیه جوانان و نوجوانان شهر شیراز (ایران) در سال 1403-1402 بود که از بین آن ها تعداد60 نفر(30 نفر با هویت جنسی همسو، 30 نفر با هویت جنسی ناهمسو) به عنوان نمونه با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس در مطالعه شرکت کردند. ابزارهای اندازه گیری پژوهش عبارت بودند از: پرسشنامه های طرحواره یانگ فرم کوتاه (1994)، هویت جنسی / نارسایی جنسیتی دئوگراسیاس (2007) و دنیای مجازی لی و همکاران(2005). اطلاعات حاصل از پرسش نامه ها با استفاده از نرم افزار 23-Spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و با آزمون تحلیل واریانس چند متغیره به بررسی فرضیه های پژوهش پرداخته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین طرحواره های ناسازگار و به کارگیری فضای مجازی در دو گروه دارای هویت جنسی همسو و ناهمسو در نوجوانان و جوانان تفاوت معنادار وجود دارد (001/0>p). همچنین تنها بین  طرحواره خودگردانی و عملکرد مختل دو گروه تفاوت معناداری وجود نداشت (118/0 >p).

    نتیجه گیری

      با توجه به نتایج این پژوهش پیشنهاد می شود که در مراکزی مثل کلینیک های روانشناسی یا مراکز مشاوره ای برنامه های آموزشی جهت آگاهی رسانی و کسب بینش در خصوص افراد با هویت جنسی ناهمسو که ممکن است این هویت کاذب و سطحی و ناشی از تاثیرگذاری طرحواره های ناسازگارانه فرد یا فضای مجازی باشد برگزار گردد تا موجب پشیمانی از بابت انجام عمل های تغییر جنسیت در فرد نگردد. همچنین آموزش مهارت هایی نظیر روابط اجتماعی، خودشناسی و نحوه استفاده درست از فضای مجازی برای نوجوانان و جوانان و والدین برگزار شود.

    کلیدواژگان: جوانان، نوجوانان، نارسایی جنسیتی، طرحواره های ناسازگارانه، شبکه های اجتماعی
|
  • Zahra Talebi, Aliakbar Abdollahi, Homeira Khoddam* Pages 1-12
    Introduction

     The conceptual comparison method is one of the most important and practical methods of concept development and a way to develop conceptual accuracy and expand nursing knowledge. Nursing scientists refine and improve nursing theories and models by comparing concepts in different fields and disciplines. So to gain knowledge in this field, the present review introduces the characteristics and specifications of this method.

    Methods

     This present paper is a Narrative review, which is done by searching data from Pubmed, Web of Science, Magiran, SID, and Google Scholar search engines based on the keywords "conceptual comparison", " Similar Concepts Comparison ", "development and comparison", and "Nursing" and the equivalent terms in farsi, from 1990 to February 2024. According to the purpose of the study and the inclusion criteria, 12 articles were included and analyzed.

    Results

     Conceptual comparison is used to draw dependent concepts that are competing to express a phenomenon or to examine the change of concept during the application or over time. It helps to identify changes within and between concepts, increase conceptual accuracy through examining the texts to identify and compare the concept’s antecedents, attributes, and consequences. Most applied concepts in nursing require comparison and research in the field of use and in-depth interviews to push the concept toward maturity.

    Conclusion

    The purpose of all conceptual development approches is to increase the descriptive power of a concept and support its role in theory formation. Conceptual comparison is the most practical method to identify the attributes and dimensions of competing concepts. Hence, it is suggested to compare clinical concepts in the nursing profession.

    Keywords: Concept Analysis, Nursing, Conceptual Comparison, Concept Development
  • Fatemeh Mahdian*, Fariba Jokar, Narges Sadeghi Pages 13-28
    Introduction

    Patient safety, a state of absence of serious injuries and also reduction of risks caused by health care, is the minimum acceptable level. Teaching this concept is a worldwide requirement for its inclusion in the nursing curriculum, as it improves quality and increases patient safety. But there are challenges such as the lack of a ready faculty and uncertainties regarding the quality of its formal education. The present study was conducted with the aim of explaining the quality of teaching the concept of patient safety in the curriculum of undergraduate nursing education in Iran.

    Methods

    The present study is a multi-method study. The first method is a comparative study with George Brady's method, which includes four stages of description, interpretation, comparison, and the top 5 nursing bachelor's programs in the world were examined based on the 2021 Shanghai ranking criteria and Iran's nursing bachelor's curriculum. The second step is a study with a qualitative approach, and data collection was done by semi-structured interview method with 12 nursing faculty members and continued until saturation was reached, then it was analyzed by conventional content analysis method.

    Conclusion

    The findings showed that teaching the concept of patient safety in Iran's educational curriculum has a good place in some concepts compared to the top universities in the world, but not much attention has been paid to teaching teamwork in the concept of patient safety. The results of the analysis of the interview with the nursing professors showed that the implemented curriculum can lead to learning outcomes for the students, although it is better to teach the concept of patient safety in the nursing bachelor's curriculum as an independent lesson in a longitudinal theme manner and emphasize all dimensions. be the fourfold health.

    Keywords: Patient Safety, Nursing Education, Nursing Curriculum
  • Zahra Talebi, Gholamreaza Mahmoodi Shan*, Hamideh Mancher, Leila Jouybar Pages 29-39
    Introduction

    In today's world, with global changes, it is essential to review educational programs and move towards specialized nursing education to adopt the experiences of one of the world's top universities. This study was conducted with the aim of comparing the Master of Science in Nursing curriculum for medical surgical nursing in Iran with that Monash University in Australia.

    Methods

    The present study is a comparative review that began in 2024 by selecting a top university in the world through a search on the QS.COM website. After collecting information, the two educational programs were compared using the Bereday model in four stages: description, interpretation, juxtaposition, and comparison.

    Results

    By comparing the elements of both educational programs, similarities in the areas of philosophy, mission, and vision, as well as differences in admission requirements, expected competencies, course units, and delivery methods, were identified. One of the strengths of the Iranian program is the detailed presentation of history and evolution, philosophy, mission, and vision specific to the field. In the Monash University Australia program, the modernity and focus on hybrid delivery, which includes both online and in-person classes, the flexibility in course offerings (full-time and part-time), and the variety in continuing education paths, were notable. Adaptability, effectiveness, education, and research that are responsive to needs, and innovation were identified as four very important principles in the Australian program.

    Conclusions

    Given the broad spectrum of the medical-surgical nursing field, it is recommended to differentiate it into distinct specialties. Incorporating international collaboration in defining philosophy and values, focusing on clinical leadership roles, and aligning the educational program in terms of philosophy, mission, vision, objectives, and course offerings to enhance the professional competencies of nursing students is desirable. Changes in educational strategies with more diversity in course delivery, including part-time options, are suggested.

    Keywords: Education, Curriculum, Students, Medical-Surgical Nursing, University
  • Leila Jouybai, Akram Sanagou, Gholamreza Mahmoodi, Atefeh Haghparast* Pages 40-53
    Introduction

    The comparison of educational systems to develop new policies in higher education is increasing, which creates opportunities to learn about the educational programs of other countries and evaluate the educational system of Iran at the same time. Therefore, this study was conducted to compare the nursing master's programs (all fields) in Iran and the Vanderbilt School of Nursing in the United States (Tennessee).

    Methods

     The current study is descriptive-comparative research conducted using Bereday's four-stage model, including description, interpretation, proximity, and comparison. The information given from Iran's nursing master's curriculum was taken from the Ministry of Health and Nursing Schools and Vanderbilt University website and the Vanderbilt School of Nursing website

    Results

    At Vanderbilt College, students are recruited internationally and independently, but in Iran, student admission is centralized and through a national exam. Paying attention to society's needs and diversity in nursing fields, the selection of diverse educational and evaluation strategies was common in Iran and Vanderbilt. In both environments, different roles and tasks of nursing have been mentioned, which are related to the field, consistent with the mission, and realistic. However, at Vanderbilt University, most of the roles are related to applying clinical reasoning and critical thinking in the clinical environment and emphasizing the use of evidence-based changes, which are not noticeable in Iran's educational curriculum.

    Conclusions

    Due to the increasing progress of science and technology and continuous changes in the needs of society, the necessary changes in the curriculum of this course seem necessary so that competent and capable graduates can be delivered to society, who can provide quality and evidence-based care.

    Keywords: Curriculum, Master Of Nursing, Iran, America, Comparative Study
  • Khadijeh Yazdi, Somayeh Shirkosh*, Hassan Mahmoodi-Nesheli Pages 54-64
    Introduction

    Hematopoietic stem cell transplantation is a potential treatment but also a life-threatening procedure for patients. In this situation, self-transcendence as a powerful human dimension is necessary for the well-being of these patients. The present study was conducted to apply  Reed’s self-transcendence theory in a survivor case of hematopoietic stem cell transplantation.

    Methods

    The present study is a case study conducted with the presence of an 18-year-old girl with thalassemia major who recovered from hematopoietic stem cell transplantation, performed in one of Iran's transplant centers in 2023. The data was collected using observation, interviews, and documentation and then interpreted based on Pamela Reed's self-transcendence theory. In this study, self-trance was considered as an outcome of the well-being process, and nursing was a moderator of this process.

    Results

    The findings of this study were analysed based on the main concepts of Reed’s self-transcendence theory, including vulnerability, well-being, and different approaches to self-transcendence in intrapersonal, interpersonal, transpersonal, and temporal dimensions. The most important of these approaches in the survivor included remembering memories and writing diaries, participating in social groups, and sharing wisdom, spiritual activities, and pride in positive aspects of personality.

    Conclusion

    Based on the results of the present study, it seems that the application of various approaches to Reed’s self-transcendence theory has a positive effect on the well-being of vulnerable patients undergoing hematopoietic stem cell transplantation. In many of these approaches, caring behaviors of nurses are considered as moderators in the process of self-transcendence. Therefore, knowledge and application of this theory by nurses in patients undergoing hematopoietic stem cell transplantation can help this vulnerable population achieve self-transcendence.

    Keywords: Nursing Theory, Case Study, Survivors, Hematopoietic Stem Cell Transplantation
  • Sajjad Ebrahimi, Mohammad Reza Yazdankhahfard, Amir Sadeghi* Pages 65-77
    Introduction

    Higher education plays a strategic role in addressing the challenges of the 21st century and achieving academic quality and educational equity is not feasible without university autonomy. This study examines the dimensions of autonomy in universities and higher education institutions.

    Methods

    This review study utilized English sources from databases including PubMed, Scopus, ScienceDirect, and Web of Science, as well as Persian sources from Magiran, SID, and IranDoc. Initially, 43 studies were identified, and after preliminary review and screening, 9 relevant articles related to the autonomy of universities and higher education institutions published between 2010 and 2023 were selected based on logical criteria for final analysis. The English keywords included University Autonomy, Institutional Autonomy, Higher Education Independence, and Institutional Independence.

    Results

    Organizational, financial, educational, and human resource dimensions significantly influence the autonomy of universities. In Iran, the excessive concentration of government authority has led to a considerable reduction in the autonomy of public universities. At the same time, developed countries have fostered greater independence for their universities, facilitating external participation and enhancing educational and research quality.

    Conclusion

    Attention to all dimensions of autonomy is essential, and government oversight should be limited to preventing deviations in the scientific production process.

    Keywords: Autonomy, Independence, Institutional Higher Education, University
  • Marzieh Adel-Mehraban*, Mahya Mansooryar, Shima Haghani Pages 78-89
    Introduction

    Nurses face various stressors such as shift work disorders, excessive responsibility, lack of vacations, and distressing patient experiences, all of which can significantly impact their sleep health. Therefore, resilience in the occupational path can help nurses effectively cope with these stressors. This study aimed to investigate the relationship between resiliency of career pathways and sleep health among nurses working in selected educational-medical centers affiliated with Iran University of Medical Sciences.

    Methods

    This was a descriptive-correlational cross-sectional study conducted in different hospital departments of educational-medical centers affiliated with the Iran University of Medical Sciences in Tehran. A total of 265 nurses with at least 6 months of work experience were selected through quota sampling. Data were collected using demographic questionnaires, Lyons' resiliency of career pathway, and Becker et al.'s Sleep Health Scale. Descriptive statistics, Pearson correlation coefficient, independent samples t-test, and one-way ANOVA were used for data analysis. The data was analyzed by SPSS version 22 software.

    Results

    The findings indicated a moderate level of sleep health and occupational resilience among nurses. There was a statistically significant positive correlation (r= 0.17،P< 0.01) between sleep health and resiliency of career pathway. Regarding demographic variables, there were no significant differences in sleep health based on gender, marital status, education, employment status, or number of children. However, significant positive correlations were observed between sleep health and age (r= 0.16، P< 0.01) and work experience (r= 0.14، P< 0.05). There was no significant relationship between resiliency of career pathway and demographic variables (P> 0.05).

    Conclusion

    According to the results, it is suggested that proper planning, training and management of the variables investigated in this study can play an important role in increasing the sleep health of nurses and consequently improving their services to patients.

    Keywords: Nurse, Sleep Health, Resiliency Of Career Pathway
  • Shahrzad Kamali, Reza Mottaghi* Pages 90-103
    Introduction

    Sexual identity is a large part of each individual's identity. Since various factors contribute to the formation of sexual identity, individuals use different sources to create a sexual identity and teach girls and boys gender behaviour. Therefore, the present study aimed to compare incompatible schemas and cyberspace on inconsistent sexual identity in adolescents and youth.

    Methods

    The study's statistical population included all the youth and adolescents of Shiraz (Iran) in 2024, of which 60 (30 with sexual identity, 30 with heterogeneous sexual identity). Available in the study. Research measurement tools were Yang Form Schema Questionnaires (1994), Sexual Identity / Gender Identity Dagrassias (2007) and Virtual World Lee et al. (2005). The information from the questionnaires was analysed using SPSS-23 software and examined the research hypotheses by the multiplier variance analysis test.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between maladaptive schemas and the use of cyberspace in two groups of sexual identity in adolescents and young people (p<0.001). Also, there was no significant difference between the autonomy scheme and the impaired performance of the two groups (p<0.118).

    Conclusion

    According to the results of this study, it is suggested that in centres such as psychology clinics or counselling centres, training programs for informing and gaining insights into the unnecessary sexual identity that may be false and superficial due to the influence of individual schema or space. To be virtual, not to regret the sex change in the person. Also, training skills such as social relationships, self -knowledge, and how to use cyberspace for adolescents, young people and parents.

    Keywords: Young Adult, Adolescent, Gender Dysphoria, Maladaptive Schemas, Social Networking