فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی نیشابور
پیاپی 39 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نازنین حصاری، مبینا حسین فخرآبادی*، فرنگیس رجبی صفحات 1-8
    مقدمه

    اسپوندیلیت انکیلوزان یک بیماری التهابی سیستمیک است که باعث ایجاد درد کمر و اندام تحتانی می شود. این بیماری در بین زنان و به خصوص در دوران بارداری نادر است. مطالعه حاضر به گزارش بارداری و زایمان بیمار مبتلا به اسپوندیلیت انکیلوزان می پردازد.

    مورد: 

    بیمار خانمی 34 ساله و مولتی پار با سابقه تولد یک نوزاد زنده بود که نه سال قبل در دوره نفاس با بروز ناگهانی علائم درد پایین کمر و هیپ، خشکی مفاصل و ناتوانی حرکتی برای وی تشخیص بیرون زدگی دیسک کمر مطرح گردید. سال ها بعد با انجام آزمایش HLA-B27 مشخص شد که به اسپوندیلیت انکیلوزان مبتلا است. در ابتدا برای ایشان سولفاسالازین و ناپروکسن تجویزگردید که بیمار علائم حساسیت به این داروها را نشان داد و طبق تجویز پزشک، داروها به آدالیمومب، متوترکسات و پردنیزولون تغییریافت. پس از تغییر داروها، علائم بیمار کنترل شد. در سال 1402 با تصمیم بیمار برای بارداری، متوترکسات قطع و بعد از هفته 23 بارداری نیز آدالیمومب قطع شد. در طول بارداری، شعله ورشدن علائم اسپوندیلیت باعث بستری وی در بیمارستان شد. اما درنهایت بیمار با سن حاملگی 40 هفته و یک روز بدون انجام آنالژزی اپیدورال، تمامی مراحل زایمان را بدون مشکل سپری کرد و حاصل زایمان نوزادی با پیامدهای پری ناتال طبیعی بود.

    نتیجه ‎گیری:

     باتوجه به اینکه بیماران مبتلا به اسپوندیلیت انکیلوزان در بارداری از لحاظ جسمانی و روانی آسیب پذیر هستند، حمایت روانی و مراقبت پزشکی ویژه از آنان می تواند به بهبود پیامدهای پری ناتال کمک کند.

    کلیدواژگان: اسپوندیلیت انکیلوزان، بارداری، زایمان واژینال
  • فاطمه افتخاریان، احمد رستگاریان، رضا اینالو، رضا صحرایی* صفحات 9-20
    مقدمه

    در بی حسی نخاعی بی دردی پس از عمل و همچنین بی دردی و بی حرکتی حین اعمال جراحی یکی از مسایلی بسیار مهم می باشد که بر نتیجه جراحی و رضایتمندی جراح تاثیر بسزایی دارد. لذا، هدف از انجام این مطالعه مقایسه تاثیر روپیواکایین و بوپیواکایین بر میزان تغییرات همودینامیک در بیماران تحت عمل جراحی نفرولیتوتریپسی با بی حسی اسپاینال، می باشد.

    روش

    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی شده دو سویه کور می باشد. در این مطالعه 93 نفر از بیماران تحت عمل جراحی نفرولیتوتریپسی با کلاس بیهوشی I و II وارد مطالعه شدند. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه بوپیواکایین و روپیواکایین تقسیم شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات در این مطالعه شامل چک لیست حاوی اطلاعات: سن، جنسیت، فشار خون سیستول، دیاستول، ضربان قلب و میزان درصد اشباع اکسیژن خون شریانی می باشد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 و آمارهای توصیفی و آزمون های آماری استنباطی در سطح معنی داری P<0.05 صورت گرفت.

    یافته‎ ها:

     نتایج مطالعه حاضر نشان داد که گروه های بوپیواکایین و روپیواکایین از لحاظ جنسیت همسان بودند. نتایج آزمون آماری تی تست نشان داد که بین گروه های بوپیواکایین و روپیواکایین از لحاظ فشارخون سیستول و دیاستول، تنگی نفس تفاوت آماری معنی داری وجودنداشت. بین گروه های بوپیواکایین و روپیواکایین از لحاظ ضربان قلب در زمان ده دقیقه تفاوت معنی دار وجودداشت (P=0.038)، ولی در زمان های دیگر بین دو گروه تفاوت معنی دار وجودنداشت. میانگین ضربان قلب در زمان ده دقیقه، در گروه روپیواکایین بالاتر از گروه بوپیواکایین مشاهده شد.

    نتیجه‎ گیری:

     نتایج مطالعه حاضر بیانگر آن بود که بین دو گروه روپیواکایین و بوپیواکایین بر میزان تغییرات همودینامیک در بیماران تحت عمل جراحی نفرولیتوتریپسی با بی حسی اسپاینال تفاوت آماری معنی داری وجودندارد. پیشنهاد می شود مطالعات آتی با حجم نمونه بالاتر و با دوزهای بالاتر انجام شود.

    کلیدواژگان: بوپیواکایین، روپیواکایین، نفرولیتوتریپسی، همودینامیک، اسپاینال
  • منصور نعیم آبادی، لیلا ریاحی*، اباسط میرزایی، محمود مدیری صفحات 21-34
    مقدمه

    از جمله چالش های سیستم مراقبت های بهداشتی و درمانی کمبود متخصص، کمبود دانش با کیفیت و توزیع نابرابر مهارت ها در بین کارکنان مراقبت های سلامت، مورد توجه سازمان بهداشت جهانی تا سال 2030 می باشد. لذا، هدف از پژوهش حاضر بومی سازی هدف دوم استراتژی جهانی منابع انسانی برای سلامت شامل نیازسنجی فعلی و آتی جمعیت برای منابع انسانی با درنظرگرفتن پویایی بازار کار در ایران است.

    روش

    این مطالعه در سال 1402 به روش ترکیبی از طریق بررسی مقالات مرتبط و مصاحبه های نیمه ساختاریافته با تعداد 18 نفر از صاحب نظران حوزه منابع انسانی در سطح کشور و با استفاده از نرم افزار  MAXQDA2020 انجام شده است. سپس در مرحله کمی با نظر 243 نفر از مدیران و کارشناسان منابع انسانی دانشگاه های علوم پزشکی و تجزیه و تحلیل آماری و از تحلیل عاملی تاییدی (CFA) استفاده و در نهایت مدل بومی هدف دوم استراتژی جهانی منابع انسانی سلامت در ایران مشخص شد.

    یافته‎ ها: 

    در مرحله مصاحبه کیفی 21 متغیر شناسایی و پس از انجام مراحل کمی به 14 متغییر به ترتیب بعد نیازسنجی فعلی و آتی جمعیت برای منابع انسانی(3 متغیر) و پویایی بازار کار سلامت (11 متغیر) تفکیک گردید. انحراف معیار برای هدف دوم 891/0 گزارش شد مقدار مربوط به این معیارها یعنی آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی عامل های پژوهش در همه عامل ها بالاتر از 7/0 بوده که حاکی از پایایی مناسب مدل دارد.

    نتیجه‎ گیری:

     سرمایه گذاری استراتژیک در منابع انسانی برای بهبود خدمات سلامت و دستیابی به پایداری بلندمدت در سیستم های مراقبت های بهداشتی، به ویژه در کشورهای در حال توسعه ضروری می باشد. همچنین این مطالعه خواستار افزایش همکاری و اشتراک دانش بین کشورها، بهبود شرایط کاری و برنامه های آموزشی هدفمند برای رسیدگی موثر به چالش های نیروی کار است.

    کلیدواژگان: نیروی انسانی، استراتژی جهانی، نظام سلامت، ایران
  • فاطمه شریعتی، مجید پورفرج* صفحات 35-45
    مقدمه

    اختلال اضطراب اجتماعی اختلالی است که می تواند پریشانی روانشناختی را افزایش دهد و کیفیت زندگی اجتماعی را کاهش دهد. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تحمل پریشانی و سازگاری اجتماعی نوجوانان مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی است.

    روش

    این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل 83 دانش آموز پسر دارای اضطراب اجتماعی متوسطه دوم مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 1401-1402 در مدارس ناحیه یک شهر بابل بود. از جامعه مذکور با استفاده روش  نمونه گیری دردسترس تعداد 30 نفر که با ملاک های ورودی پژوهش همخوانی داشتند انتخاب شدند و به صورت تصادفی ساده در 2 گروه)15 نفر گروه آزمایش اول و 15 نفر کنترل(قرارگرفتند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه سازگاری اجتماعی، تحمل پریشانی سیمونز و گاهر استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس و نرم افزار SPSS26 استفاده شد.

    یافته‎ ها

     نتایج ضرایب اتا حاکی از آن است که 29 درصد از بهبود نمرات در تحمل پریشانی و 51 درصد بهبودی سازگاری اجتماعی گروه آزمایش را می توان به تاثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد نسبت داد.

    نتیجه‎ گیری

     نتایج مشاهده شده نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تحمل پریشانی و سازگاری اجتماعی اثربخش است. بنابراین، می توان این روش درمانی را جهت بهبود تحمل پریشانی و سازگاری اجتماعی نوجوانان دارای اضطراب اجتماعی توصیه کرد.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، تحمل پریشانی، سازگاری اجتماعی، نوجوانان، اضطراب اجتماعی
  • فاطمه آزاد، مهناز میرزا ابراهیم طهرانی*، سیدعلی جوزی، سید محمدرضا میری لواسانی صفحات 46-60
    مقدمه

    مدیریت شرایط اضطراری در صنایع فرآیندی و پالایشگاه ها از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و یکی از اصول کلیدی در مدیریت چنین شرایطی، تعیین نقاط تجمع ایمن است. مطالعه حاضر به منظور استخراج معیارهای موثر بر جانمایی نقاط تجمع ایمن در قالب یک مطالعه دلفی انجام شد.

    روش

    این مطالعه به صورت توصیفی_اکتشافی در شرکت ملی پتروشیمی اجراشد. در فاز اول، به منظور شناسایی و استخراج معیارهای موثر بر جانمایی نقاط تجمع ایمن، یک بررسی متون جامع و مطالعه کتابخانه ای انجام و معیارهای موجود از استانداردها، راهنماها و دستورالعمل های علمی موجود استخراج شد. سپس، در فاز دوم، این معیارها به صورت نظام مند در قالب یک مطالعه دلفی توسط 15 متخصص مدیریت شرایط اضطراری بررسی، غربال و پالایش شده و لیست نهایی معیارها تعیین شد.

    یافته‎ ها

     پس از بررسی جامع متون، در مرحله اول دلفی ابزاری شامل 21 معیار ایجاد و در دو گروه عوامل داخلی (12 معیار) و عوامل بیرونی (9 معیار) طبقه بندی و برای خبرگان ارسال شد. نهایتا، این مطالعه دلفی پس از اجرای 2 مرحله با تعیین 10 عامل داخلی و 7 عامل بیرونی و مجموعا 17 معیار موثر برای تعیین نقاط تجمع ایمن در شرایط اضطراری در صنایع فرآیندی پایان یافت.

    نتیجه‎ گیری

     توجه به معیارهایی همچون مساحت پذیرش افراد، پتانسیل اثرپذیری از حادثه، سهولت دسترسی، مدت زمان پیمایش و قابلیت دید و پایش، محل تجمع اضطراری جایگزین در داخل سایت و تعداد محل های تجمع ایمن در داخل سایت می تواند به جانمایی مناسب نقاط تجمع ایمن در صنایع فرآیندی کمک نماید.

    کلیدواژگان: مدیریت شرایط اضطراری، نقطه تجمع ایمن، مطالعه دلفی، صنایع فرآیندی
  • علیرضا اسماعیل زاده، حسن توزنده جانی*، احمد زنده دل، زهرا باقرزاده گلمکانی صفحات 61-74
    مقدمه

    باتوجه به افزایش روزافزون مصرف مواد و عوارض ناشی از آن، هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان فراشناختی بر افکار تکرارشونده و ابعاد فراهیجانی منفی بیماران مبتلا به مصرف مواد بود.

    روش

    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد دارای مصرف مواد مراجعه کننده به مراکز درمان اعتیاد در شهر مشهد در سه ماهه اول سال 1402 بود که 3 مرکز درمان اعتیاد انتخاب شدند. از میان جامعه آماری با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس و براساس نمره پرسشنامه های افکار تکرار شونده مک اوی (2010) و ابعاد فراهیجانی میتمانسگروبر و همکاران (2009) در پیش آزمون، 60 نفر از افراد دارای مصرف مواد که دارای ملاک های ورود و خروج بودند، انتخاب شدند، که به طور تصادفی در 3 گروه 20 نفره جایگزین شدند. گروه آزمایشی (A)، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و برای گروه دوم (گروه آزمایشی B)، درمان فراشناختی را دریافت کردند و گروه کنترل (C) هیچگونه درمانی را دریافت نکردند.

    یافته‎ ها

    نتایج پژوهش نشان داد که هر دو روش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان فراشناختی بر افکار تکرارشونده و ابعاد فراهیجانی منفی بیماران مبتلا به مصرف مواد موثربود. اما درمان فراشناخت تاثیر بیشتری در کاهش افکار تکرارشونده و کنترل خشونت از ابعاد فراهیجانی منفی داشته است.

    نتیجه ‎گیری

    بر این اساس، چنین نتیجه گیری شد که هر دو درمان، روش های موثری جهت کاهش مشکلات روانشناختی بیماران مبتلا به مصرف مواد است. لذا، می توان از این دو روش درمانی در مورد سایر آسیب های افراد درگیر مصرف مواد بهره مندشد.

    کلیدواژگان: مصرف مواد، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، درمان فراشناختی، افکار تکرارشونده، ابعاد فراهیجانی منفی
  • راهله رهباریان*، جلال شگفته صفحات 75-86
    مقدمه

    تحقیقات نشان داده اند که فلاونوئیدهای موجود در برگ گیاه حرا قادر به بهبود آسیب های نورونی ناشی از دیابت می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر فلاونوئیدهای عصاره برگ گیاه حرا بر نوروتروفین های هیپوکامپی و فاکتورهای آلزایمری در موش های دیابتی است.

    روش

    در این مطالعه تجربی، 32 سر موش، به 4 گروه: گروه شاهد، شاهد دیابتی و دو گروه تحت تیمار با دوزهای 50 و 100 mg/kg فلاونوئید گیاه حرا تقسیم شدند. دیابت در گروه های دیابتی با یک بار تزریق داخل صفاقی آلوکسان (mg/kg 120) القاءشد. گروه های تحت تیمار به مدت 30 روز فلاونوئیدها را دریافت کردند. پس از دوره درمان، مغزها جداشده و سطوح BDNF، NGF، Pt و Aβ 40 با استفاده از روش ELISA سنجیده شدند.

    یافته‎ ها

     باتوجه به نتایج به دست آمده، سطوح BDNF و NGF در موش های صحرایی دیابتی تحت تیمار با دوزهای 50 و 100 mg/kg فلاونوئید برگ گیاه حرا در مقایسه با گروه شاهد دیابتی به صورت وابسته به دوز تزریقی به طور معنی داری افزایش و سطوح Pt و Aβ 40 به طور معنی داری کاهش یافت (05/0<p).

    نتیجه گیری

    فلاونوئید برگ گیاه حرا با کاهش استرس اکسیداتیو از طریق خاصیت آنتی اکسیدانی، با تعدیل رادیکال های آزاد و آنتی اکسیدان ها در بدن، منجربه افزایش ترشح BDNF  و NGF و به دنبال آن کاهش سطوح Pt و Aβ 40 شد.

    کلیدواژگان: فلاونوئید، حرا، نوروتروفین، دیابت، آلزایمر، فسفو-تائو، آمیلوئید-بتا، فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز، فاکتور رشد عصبی
  • آمنه فریدونی، محمد رجبی*، علی اکبر صارمی صفحات 87-102
    مقدمه

    باتوجه به افزایش روزافزون بیماران آرتریت روماتوئید و مشکلات روانشناختی آن ها، هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی با درمان ذهن آگاهی بر کنترل درد و عملکرد اجرایی در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی بود که به صورت پیش آزمون و پس آزمون، با گروه کنترل و پیگیری 2 ماهه انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه بیماران 25 تا 55 ساله مبتلا به آرتریت روماتوئید مراجعه کننده به درمانگاه روماتولوژی بیمارستان رازی شهر رشت در سال 1401-1400 بود. با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس و براساس نمره پرسشنامه های کنترل درد مک گیل (1985) و نقص عملکردهای اجرایی بارکلی (2010) در پیش آزمون، 45 نفر از افراد، نمونه آماری را تشکیل دادند که به طور تصادفی در 3 گروه 15 نفره (2 گروه آزمایش و یک گروه کنترل) گزینش شدند که برای گروه آزمایشی (A)، طرحواره درمانی و برای گروه دوم (گروه آزمایشی B)، درمان ذهن آگاهی را دریافت کردند و گروه کنترل (C) در لیست انتظار قرارگرفت.

    یافته‎ ها

    نتایج نشان داد که هر دو روش طرحواره درمانی با درمان ذهن آگاهی بر کنترل درد و عملکرد اجرایی در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید موثربودند، اما تفاوت معناداری با یکدیگر نداشتند.

    نتیجه‎ گیری

    بنابراین، می توان گفت از هر دو روش طرحواره درمانی و درمان ذهن آگاهی می توان در جهت افزایش کنترل درد و بهبود عملکردهای اجرایی بیماران آرتریت روماتوئید بهره مندشد و هر دو رویکرد روش های مطلوبی جهت کاهش مشکلات روانشناختی بیماران خودایمنی همچون آرتریت روماتوئید می باشد.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، درمان ذهن آگاهی، کنترل درد، عملکرد اجرایی، آرتریت روماتوئید
|
  • Nazanin Hesari, Mobina Hossein Fakhrabadi*, Farangis Rajabi Pages 1-8
    Introduction

    Ankylosing spondylitis is a systemic inflammatory disease that causes back and lower limb pain. This disease is rare among women, especially during pregnancy. The present study reports on the pregnancy and delivery of a patient with ankylosing spondylitis.

    Case introduction

    The patient was a 34-year-old multiparous woman with a history of giving birth to a live baby, who was diagnosed with lumbar disc protrusion nine years ago during the postpartum period due to the sudden onset of symptoms of lower back and hip pain, joint stiffness, and mobility disability. Years later upon performing the HLA-B27 test, it was found that she was suffering from ankylosing spondylitis. At first, she was prescribed sulfasalazine and naproxen, but the patient showed signs of allergy to these drugs, and according to the doctor's prescription, the drugs were changed to adalimumab, methotrexate, and prednisolone. After changing the drugs, the patient's symptoms were controlled. In 2023, with the patient's decision to get pregnant, methotrexate was stopped and adalimumab was stopped after the 23rd week of pregnancy. During pregnancy, the flare-up of spondylitis symptoms caused her hospitalization. Ultimately, the patient, with a gestational age of 40 weeks and one day, passed all stages of labor without any problems and without epidural analgesia, and the result of delivery was a baby with normal perinatal outcomes.

    Conclusion

    Considering that patients with ankylosing spondylitis are physically and psychologically vulnerable during pregnancy, psychological support and special medical care for them can help improve perinatal outcomes.

    Keywords: Ankylosing Spondylitis, Pregnancy, Vaginal Delivery
  • Fatemeh Eftekharian, Ahmad Rastgarian, Reza Inaloo, Reza Sahraei* Pages 9-20
    Introduction

    Postoperativeanalgesia and immobility are among the most important issues that significantly impact surgical outcomes and surgeon satisfaction. Therefore, the purpose of this study was to compare the effects of ropivacaine and bupivacaine on the extent of hemodynamic changes in patients undergoing nephrolithotripsy surgery with spinal anesthesia.

    Methods

    This study is a double-blind randomized clinical trial. In total, 93 patients who underwent nephrolithotripsy surgery with anesthesia classes 1 and 2 were included in the study. Patients were randomly divided into two groups: bupivacaine and ropivacaine. The data collection tool in this study included a checklist containing information; Age, gender, systolic, and diastolic blood pressure, heart rate and arterial blood oxygen saturation percentage.

    Results

    The results of the present study showed that the bupivacaine and ropivacaine groups were similar in terms of gender. The results of Ozone's t-test showed that there was no statistically significant difference between the bupivacaine and ropivacaine groups in terms of systolic and diastolic blood pressure, shortness of breath. There was a significant difference between bupivacaine and ropivacaine groups in the heart rate in ten minutes (P=0.038). However, no significant difference was observed between the two groups at other time points. The average heart rate in 10 min was higherin the ropivacaine group than in the bupivacaine group.

    Conclusion

    The results of the present study indicated no statistically significant difference between the ropivacaine and bupivacaine groups regarding the number of hemodynamic changes in patients undergoing nephrolithotripsy surgery with spinal anesthesia. Further studies with higher sample sizes and higher doses.

    Keywords: Bupivacaine, Ropivacaine, Nephrolithotripsy, Hemodynamic, Spinal
  • Mansouri Naeimabad, Leila Riahi*, Abasat Mirzaei, Mahmood Modiri Pages 21-34
    Introduction

    Among the challenges of the healthcare system are the shortage of specialists, the lack of quality knowledge, and the unequal distribution of skills among healthcare workers, which are of concern to the World Health Organization until 2030. Therefore, the purpose of the present study was to localize the second goal of the global human resources for health strategy, which including assessing the current and future needs of the population for human resources, while taking into account the dynamics of the labor market in Iran.

    Methods

    This study was conducted in 2023 using a mixed method approach through a review of related articles and semi-structured interviews with 18 experts in the field of human resources nationwide using MAXQDA2020 software. Then, in a quantitative phase, with the opinions were gathered from243 managers and human resources experts from medical universities, statistical analysis and confirmatory factor analysis (CFA) were employed, and finally, the localized model of the second goal of the global health human resources strategy in Iran was developed.

    Results

    In the qualitative interview phase, 21 variables were identified and after quantitative phase, they were reduced to 14 variables. This variables were categorized as current and future needs assessment of the population for human resources (3 variables) and dynamics of the health labor market (11 variables). The standard deviation for the second objective was reported to be 0.891. The values related to these criteria, namely Cronbach's alpha and the composite reliability of the research factors, were greater than 0.7 in all factors, indicating the appropriate reliability of the model.

    Conclusion

    Strategic investment in human resources is essential to improve health services and achieve long-term sustainability of health care systems, especially in developing countries. The study also calls for increased collaboration and knowledge sharing between countries, improved working conditions, and targeted training programs to effectively address workforce challenges.

    Keywords: Health Workforce, Global Strategy, Health System, Iran
  • Fatemeh Shariati, Majid Pourfaraj* Pages 35-45
    Introduction

    Social anxiety disorder is a disorder that can increase psychological distress and reduce the quality of social life. The purpose of this study is to investigate the effectiveness of acceptance and commitment-based therapy on distress tolerance and social adjustment of adolescents with social anxiety.

    Methods

    The design of the research was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group. The statistical population of this research included 83 male students with social anxiety in the second high school who were studying in the academic year of 1401-1402 in the schools of District One of Babol city. Thirty people were selected from the mentioned population using the available sampling method, who met the entry criteria of the research, and were randomly divided into 2 groups (15 people in the first experimental group and 15 people in the control group). To collect information, Simmons and Gaher's social adjustment and distress tolerance questionnaire was used. Analysis of covariance (ANCOVA)and SPSS26 software were used to analyze the data.

    Results

    The results of the Eta coefficients indicate that 29% of the improvement in distress tolerance scores and 51% of the improvement in social adjustment for the experimental group can be attributed to the effect of acceptance and commitment therapy.

    Conclusion

    The observed results showed the effectiveness of acceptance and commitment therapy on distress tolerance. Therefore, this treatment method can be recommended to improve distress tolerance and social adaptation of adolescents with social anxiety.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Distress Tolerance, Social Adjustment, Adolescents, Social Anxiety
  • Fateme Azad, Mahnaz Mirzaebrahim Tehrani*, Seyed Ali Jozi, Seyed Mohammadreza Miri Lavasani Pages 46-60
    Introduction

    Emergency management in process industries and refineries is critical and the designation of safe assembly points is a core principle in handling such situations. This study identifies the key criteria influencing the   safe assembly points location using a Delphi study approach.

    Methods

    This descriptive-exploratory study was conducted at the National Petrochemical Company. In the first phase, a comprehensive literature review was performed to identify and extract   criteria for locating safe assembly points based on standards, guidelines, and scientific protocols. In the second phase, these criteria were systematically evaluated, screened and refined through a Delphi study involving 15 emergency management experts to establish a finalized list of criteria.

    Results

    Following a thorough literature review, the initial Delphi phase resulted in a tool containing 21 criteria, which were classified into two groups: internal factors (12 criteria) and external factors (9 criteria). This tool was then shared with the expert panel. Ultimately, after two rounds, the Delphi study concluded with 10 internal and 7 external factors, yielding 17 effective criteria for determining safe assembly points in process industry emergencies.

    Conclusion

    Criteria such as personnel capacity, vulnerability to incidents, ease of access, evacuation time, visibility, monitoring capabilities, alternative emergency assembly sites within the facility, and the number of safe assembly points on-site can significantly support the effective positioning of safe assembly points in process industries.

    Keywords: Emergency Management, Safe Assembly Point, Delphi Study, Process Industries
  • Alireza Esmaeelzadeh, Hasan Toozandehjani*, Ahmad Zendehdel, Zahra Bagherzadeh Golmakani Pages 61-74
    Introduction

    Due to the increasing use of drugs and their side effects, the purpose of this study was to compare the effectiveness of cognitive therapy based on mindfulness and metacognitive therapy on repetitive thoughts and negative meta-emotional aspects of drug abuse patients.

    Methods

    The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design and control and follow-up groups. The statistical population included all drug addicts who were referred to addiction treatment centers in Mashhad in 1402. Three addiction treatment centers were selected. From   the statistical population, using the available sampling method and based on the scores of the repetitive thoughts questionnaire by McAvoy (2010) and meta-emotional dimensions of Mitmans Gruber et al. They were selected. These 60 individuals were randomly assigned to three groups of 20. The experimental group (A) received cognitive therapy based on mindfulness, the second group (experimental group B) received metacognitive therapy and the control group (C) did not receive any therapy.

    Results

    The results of the research showed that both methods, cognitive therapy based on mindfulness and metacognitive therapy, were effective in reducing repetitive thoughts and negative meta-emotional aspects of patients with substance abuse. However metacognitive therapy had a greater effect in reducing repetitive thoughts and suppressing negative meta-emotional aspects.

    Conclusion

    Based on this, it was concluded that both treatments are effective methods for reducing psychological problems in patients with substance abuse. Therefore, these two treatment methods can be used for other issues of people involved in substance abuse.

    Keywords: Substance Abuse, Cognitive Therapy Based On Mindfulness, Repetitive Thoughts, Negative Meta-Emotional Dimensions
  • Raheleh Rahbarian*, Jalal Shegofte Pages 75-86
    Introduction

    Research has demonstrated that the flavonoids found in the leaves of the A. Mariana can enhance neuronal damage resulting from diabetes. This study aims to explore the effect of flavonoid extract from the mangrove (Avicennia marina) leaf extract on neurotrophins in the hippocampus and Alzheimer’s factors in diabetic rats.

    Methods

    In this experimental study، 32 rats were divided into control، diabetic control، and two treatment groups receiving 50 and 100 mg/kg doses of flavonoids from A. Mariana. Diabetes was induced in the diabetic groups with a single intraperitoneal injection of alloxan (120 mg/kg). The treated groups received flavonoids for 30 days. Post-treatment، brains were extracted، and levels of BDNF، NGF، Pt، and Aβ 40 were quantified using the ELISA method.

    Results

    Based on the results obtained، the levels of BDNF and NGF in diabetic rats treated with doses of 50 and 100 mg/kg of flavonoids from the A. Mariana significantly increased in a dose-dependent manner compared to the diabetic control group، while the levels of Pt and Aβ 40 significantly decreased (p<0. 05).

    Conclusion

    The flavonoid derived from the A. Mariana mitigates oxidative stress due to its antioxidant properties، regulating free radicals and antioxidants in the body. This process results in enhanced secretion of BDNF، NGF، and ultimately lowering levels of Pt and Aβ 40.

    Keywords: Flavonoid, A. Marina, Neurotrophins, Diabetes, Alzheimer, Phospho-Tau, Amyloid-Β, NGF, BDNF
  • Ameneh Fereydoni, Mohammad Rajabi*, Aliakbar Daremi Pages 87-102
    Introduction

    Due to the increasing number of rheumatoid arthritis patients and their psychological problems, the purpose of this study was to compare the effectiveness of schema therapy with mindfulness therapy on pain control and executive function in female patients with rheumatoid arthritis.

    Methods

    The current research method was a semi-experimental type, which was conducted as a pre-test, and post-test, with a control group and a 2-month follow-up. The statistical population of this research included all patients aged 25 to 55 with rheumatoid arthritis who were referred to the rheumatology clinic of Razi Hospital in Rasht in 2001-1401. Among the statistical population, using the available sampling method and based on the scores of the McGill pain control questionnaires (1985) and Barclay's executive function deficits (2010) in the pre-test, 45 patients with rheumatoid arthritis who met the inclusion and exclusion criteria formed the statistical sample. These 45 individuals were randomly selected into 3 groups of 15 each (2 experimental groups and one control group) with   schema therapy for the experimental group (A) and mindfulness therapy for the second group (experimental group B). Control (C) was placed on the waiting list.

    Results

    The results showed that both schema therapy and mindfulness treatment were effective for pain control and executive function in female patients with rheumatoid arthritis, but there were no significant differences between each other.

    Conclusion

    Therefore, it can be said that both schema therapy and mindfulness therapy can be used to increase pain control and improve the executive functions of rheumatoid arthritis patients. Both approaches are effective methods for reducing psychological problems in autoimmune patients such as rheumatoid arthritis.

    Keywords: Schema Therapy, Mindfulness Therapy, Pain Control, Executive Functioning, Rheumatoid Arthritis