فهرست مطالب

مجله راهور
پیاپی 49 (تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/06/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شاهو دستور، حمیدرضا بهنود، علی عبدی کردانی*، فرزاد مرادی صفحات 1-34
    زمینه و هدف

      با توجه به هزینه های  اجرا و نگهداری اقدامات ایمنی و تنوع و نتیجه های متغیر در اجرای آن ها، بررسی میزان اثرسنجی این اقدامات ضروری به نظر می رسد. یکی از این اقدامات مهم در راه ها، ایجاد و اجرای شیارهای لرزاننده طولی راه می باشد که جهت کاهش تصادفات خروج از محور و شاخ به شاخ در راه ها به کار گرفته می شوند. هدف از این مطالعه بررسی اثر سنجی ایمنی نصب شیارهای لرزاننده طولی در راه های شریانی برون شهری می باشد.

    روش

    در این مطالعه از روش بیزین تجربی برای اثرسنجی اجرا شیارهای لرزاننده طولی در شریان های اصلی در استان کردستان استفاده شده است. 

    یافته ها

    در این مطالعه تعداد تصادفات برای دوره بعد از اقدام پیش بینی گردید که یافته ها نشان می دهد تعداد تصادفات انحراف از محور، در دوره3 ساله قبل از اقدام برابر 64 و برای دوره 2 ساله بعد از اقدام برابر 29 تصادف می باشد. همچنین تعداد تصادفات شاخ به شاخ برای 12 محور مورد مطالعه، در دوره3 ساله قبل از اقدام برابر 47 و برای دوره 2 ساله بعد از اقدام برابر 22 تصادف می باشد.

    نتایج

    نتایج حاصل از این تحقیق نشان دهنده اثربخشی معنادار کاهش تصادفات انحراف از محور ناشی از اقدام اجرای شیارهای لرزاننده می باشد. به طوری که میزان اثر بخشی اقدام برابر با 33.38 درصد برای تصادفات خروج از محور و همچنین اثربخشی این اقدامات برای تصادفات شاخ به شاخ 26.2% محاسبه گردید.

    کلیدواژگان: اثرسنجی ایمنی، روش بیزین تجربی، شیارهای لرزاننده، تابع عملکرد ایمنی
  • سجاد امیری*، علی ضرونی صفحات 35-72
    زمینه و هدف

    با توجه به گسترش روزافزون تکنولوژی، نیاز کارکنان به مهارت ها و دانش تخصصی نوین، بیشتر از هر زمان نمود پیدا می کند تا بتوانند عملکرد اثربخشی داشته باشند.آموزش تخصصی، مستمر و به روز کارشناسان مراکز خدمات شماره گذاری از مهم ترین راه کارهای ارتقای دانش علمی و فنی آنها است که در این زمینه اساسی ترین گام در تدوین و اجرای برنامه آموزشی آنان ، اجرای صحیح و مبتنی بر واقعیت فرآیند نیازسنجی است . لذا هدف اصلی تحقیق حاضر نیازسنجی و اولویت بندی آموزشی کارشناسان مراکز خدمات شماره گذاری می باشد.

    روش

    این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، آمیخته از نوع اکتشافی بود. جامعه آماری بخش کیفی خبرگان ستاد پلیس راهور فراجا و در بخش کمی کارشناسان مراکز شماره گذاری و تعویض پلاک، پلیس راهور تهران بودند. نمونه گیری در بخش کیفی به روش هدفمند مبتنی بر معیار تا رسیدن به اشباع نظری و در بخش کمی به روش تصادفی ساده برابر جدول مورگان به تعداد 95  نفر بود. برای تحلیل داده های گردآوری شده در بخش کیفی تحقیق از تحلیل تم توسط نرم افزار 2020  MAXQDAو در بخش کمی از تحلیل عاملی تاییدی جهت اعتبارسنجی مدل به دست آمده در بخش کیفی از مدل یابی معادلات ساختاری توسط نرم افزار3  Smart PLS انجام شد.

    یافته ها

    بارهای عاملی ابعاد واقع نگری با مقدار 904/0، فراگیری با مقدار 810/0، مشارکت با مقدار722/0 و بازخوردگیری  با مقدار612/0 در سطح 95/0 معنی دار بوده و به ترتیب بیشترین تاثیر مربوط به بعد واقع نگری، رابطه بسیار قوی، سپس فراگیری،  رابطه قوی و بعد از آن مشارکت ، رابطه متوسط و درنهایت کمترین تاثیر مربوط به بعد بازخوردگیری در نیازسنجی و اولویت بندی آموزشی کارشناسان مراکز خدمات شماره گذاری می باشد.

    نتایج

    کارشناسان مراکز خدمات شماره گذاری نیاز بیشتری به کسب دانش فنی و علمی درخصوص خدمات شماره گذاری داشته که ضروری است  این امر مورد توجه متولیان آموزش های تخصصی قرار گرفته و برنامه های آموزش تئوری و عملی ارائه شده در مراکز آموزشی فراجا متناسب با نیازهای علمی، فنی و کاربردی آن ها در دامنه ای متنوع از استانداردهای آموزشی همگام با تحولات محیطی و تغییرات فناوری  تدوین گردد.

    کلیدواژگان: نیازسنجی آموزشی، اولویت بندی، کارشناسان، مراکز خدمات شماره گذاری
  • محمدرضا احدی*، محمدباقر سلیمی صفحات 73-110
    زمینه و هدف

     در کشور ایران علی رغم توجهات بسیار در زمینه آموزش نکات ایمنی، آموزش نوجوانان در سنین پیش از اخذ گواهینامه تا حد زیادی نادیده گرفته شده است. این پژوهش قصد دارد با الگوگیری از اقدامات انجام شده در کشورهای موفق مدل جامعی برای اولویت های موردنیاز برای آموزش نوجوانان ارائه دهد.

    روش

     در این مطالعه، برای یافتن راه کارهای رفع شکاف آموزشی نوجوانان، در مطالعاتی تطبیقی، مهم ترین طرح های آموزش نوجوانان در سه کشور آمریکا، انگلستان و استرالیا مورد بررسی قرار گرفت و مهم ترین راهبردهای اجرا شده در این کشورها استخراج شده و مطالبق با شرایط کشور ایران بومی سازی شد. بر این اساس 39 راهبرد در چهار مولفه اصلی آموزش نوجوانان، آموزش والدین، همکاری نهادها و موسسات و قانون گذاری معرفی و پرسشنامه محقق طراحی گردید. این پرسشنامه در نهایت توسط 46 از خبرگان پاسخ داده شد. برای تحلیل این پرسشنامه از روش مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

     یافته های تحقیق نشان می دهد که از نظر خبرگان به ترتیب قانون گذاری، همکاری نهادها و موسسات، آموزش نوجوانان و آموزش والدین در ارتقای دانش ترافیکی نوجوانان نقش تعیین کننده دارند. همچنین، آموزش به شیوه عملی، تعاملی و سپس نظری موثرترین شیوه های آموزش نوجوانان رتبه بندی شده اند. شاخص هایی مانند همکاری و هماهنگی با مدارس، طراحی برنامه های کاربردی با محتوای آموزشی و تصویب طرح آموزشی ملی برای نوجوانان در میان شاخص ها با بالاترین بار عاملی قرار داشته اند.

    نتیجه گیری

     در مجموع، اولین اقدام در راستای آموزش نوجوانان توجه مجدد به چارچوب های قانونی و الزامات ایجادشونده توسط قانون برای همکاری موثر نهادهای دخیل در آموزش نوجوانان هستند. به علاوه، به واسطه پیشرفت تکنولوژی می توان ابزارهای موثرتری را در کنار آموزش های عملی مناسب برای نوجوانان تدارک دید تا تعامل آنان با چالش های دنیای واقعی افزیش یابد.

    کلیدواژگان: فرهنگ ترافیک، آموزش نوجوانان، آموزش والدین، قانون گذاری، مدل سازی معادلات ساختاری، مطالعه تطبیقی
  • حمید شمعانیان اصفهانی*، رضا سخایی، مجید احسانی سهی صفحات 111-146
    زمینه و اهداف

    مطابق نتایج مطالعات گذشته، 60 تا 70 درصد تصادفات جاده ای در ایران، در ورودی شهرها اتفاق می افتد. در تمام مطالعات قبلی از یک تعریف سنتی برای تعیین محدوده ورودی شهر استفاده شده است. بر اساس آن چه در این منابع آمده، محدوده ورودی شهر معرف یک بافر 30 کیلومتری از نقطه ورودی شهر است که دارای ویژگی های منحصر به فرد و متمایزی از قطعات پایه راه های برون شهری بوده که همین ویژگی ها عامل افزایش نرخ تصادفات جاده ای در این نواحی است. با این حال، معرفی یک مقدار مشخص به عنوان محدوده ورودی شهر برای همه انواع راه ها و همه شهرها و تحلیل تصادفات این محدوده بدون توجه به مشخصات راه های مختلف در ورودی شهرهای کشور، قابل تامل است. مطالعه حاضر با هدف ارائه مدل هایی به منظور تعیین مقدار شاخص مرز محدوده موثر بر تصادفات جاده ای در پیرامون شهرها انجام شده است.

    روش

    برای این منظور از مدل های رگرسیون خطی و لجستیک استفاده شده است. مدل رگرسیون خطی مرز محدوده موثر بر تصادفات جاده ای در پیرامون شهرها را به صورت یک مقدار پیوسته گزارش می کند، اما مدل های لجستیکی شامل مدل های انتخاب چندگانه و ترتیبی، به جای تعیین مرز محدوده اثر به صورت یک مقدار کمی پیوسته، احتمال قرار گرفتن آن در یک بازه مشخص از بخش ابتدایی یا انتهایی راه تعیین می شود.

    یافته ها

    بر اساس نتایج مدل های ساخته شده، عوامل اصلی تاثیرگذار بر مرز محدوده اثر نواحی پیرامونی شامل تعداد دسترسی ها، طول کاربری های مجاور و میانگین حجم تردد راه است. همچنین مقایسه مدل های توسعه یافته نشان داد که هر سه مدل تقریبا دقت یکسانی در تعیین مرز محدوده اثر دارند. با این حال از آن جا که مدل رگرسیون خطی قادر به ارائه خروجی به صورت یک مقدار پیوسته است، کارایی بیشتری در برآورد مقدار مرز محدوده موثر بر تصادفات جاده ای در پیرامون شهرها خواهد داشت.

    نتیجه گیری

    شناخت دقیق تر نواحی پیرامون شهرها و تدقیق مرز محدوده اثر آن ها بر تصادفات برون شهری و در ادامه انجام اقدامات ایمن سازی مناسب با توجه به ویژگی ها و مشخصات این نواحی، می تواند به عنوان یک اقدام موثر در کاهش تصادفات جاده ای و تلفات و جراحات ناشی از این حوادث مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: محدوده پیرامونی شهرها، منحنی تجمعی تعداد تصادفات، مرز محدوده اثر، نقاط دسترسی راه، کاربری های مجاور راه
  • حسین بجانی، آیت الله فتحی*، الهام گنبدی اصل صفحات 143-164
    زمینه وهدف

    پژوهش حاضر بررسی اثربخشی برنامه آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس بر ابعاد رفتارهای مخاطره آمیز رانندگی دانشجویان دانشگاه آزاد تبریز بود.

    روش

    این تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش، نیمه آزمایشی بر اساس طرح پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل است . جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانشجویان با شرایط رانندگی است که در ابتدا پرسش نامه رفتارهای پرخطر رانندگی بر روی 400 نفر از دانشجویان که براساس جدول مورگان مشخص شدند، اجرا شد. سپس 40 نفر از دانشجویانی که یک انحراف معیار بالاتر از میانگین در پرسش نامه رفتارهای پرخطر رانندگی کسب کردند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند . ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه رفتار رانندگی منچستر و بسته آموزشی آموزش ذهن آگاهی کابات و زین (2005) بود.

    یافته ها

    برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، از آزمون کواریانس چند متغیره استفاده شد . نتایج نشان داد برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر رفتارهای پرخطر در افراد دارای رفتارهای پرخطر رانندگی اثر مثبت و معناداری دارد (p<0/05) .

    نتیجه گیری

    به این ترتیب یافته های پژوهش حاضر نشان دهنده اثربخشی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی (MBSR) بر رفتارهای پرخطر موثر واقع شده است.

    کلیدواژگان: برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی (Mbsr)، رفتارهای پرخطر، رانندگی
  • داود دعاگویان*، رضا جوادیان، داود شکیبایی فر، روح الله سالار صفحات 165-204
    زمینه و هدف

    اتخاذ اقداماتی برای ارتقای دانش در حوزه بررسی عوامل تصادفات به طور مداوم در نظر گرفته می شوند. اما از بین این عوامل، شناسایی رفتار پرخطر رانندگان، بسیار پیچیده تر و دشوارتر است. افراد به طوری رفتار می کنند که آموزش هایی که آنها طی روند رشد و تعامل با جوامع مختلف جامعه می آموزند، نقش بسیار مهمی در بهبود و اصلاح رفتار آنها دارد.

    روش

    این پژوهش از نوع کاربردی و روش تحقیق نیز از نوع تحلیل محتوا است. ابزار گرد آوری داده ها، اسناد مدارک آموزش رانندگی سایر کشور ها و تطبیق آن با کشور ایران است. بنابراین از طریق مصاحبه 27 کارشناسان خبره در این زمینه اطلاعات جمع آوری و به صورت کیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    تجربه و سوابق اجرایی برخی از کشور ها می تواند به عنوان الگویی برای ایران و اصلاح رفتار ترافیکی رانندگان در برخی از جهات نقش آفرینی کند.

    نتایج

    کشور ایران می تواند با اشاعه فرهنگ ترافیک در بین رانندگان مسن، نوع یادگیری بصورت اجباری خود آگاهانه (داوطلبانه،)زمان یادگیری، از کودکی (حتی پیش دبستانی) تا کهنسالی، ماهیت یادگیری، پیشگیرانه و نه برخورد با متخلفین و هنجارشکنان ترافیکی، سطح آموزش در مدارس، مراکز آموزشی و دانشگاه ها، انجمن های اجتماعی و فرهنگی، کلوپ ها، بیمارستان ها، نهاد های موثر در ترویج فرهنگ ترافیک از جمله سازمان های بیمه ای و شرکت های خودرو سازی، آموزش و پرورش، شهرداری ها، پلیس راهنمایی و رانندگی، رسانه های جمعی، آموزش گاه های رانندگی در برنامه ریزی آموزش رانندگی قرار دهد.

    کلیدواژگان: آموزش رانندگی، اصلاح رفتار، یادگیری
|
  • Shahoo Dastoor, Hamidreza Behnood, Ali Abdi Kordani *, Farzad Moradi Pages 1-34

    Due to the installation and maintenance costs of safety measures and variety of results in their installa-tion make it necessary to evaluate the effectiveness of these measures. One of these measures and re-pairs is the creation and installation of longitudinal rumble strips in the road, which are used to reduce run of the road (ROR) accidents and Drop in head-on collision in the roads. The aim of this study is Safety Effectiveness Evaluation of Longitudinal Rumble Strips in Major Rural Roads. In this study, the Empirical Bayes Method was used to evaluate the effectiveness of installing longitudi-nal rumble strips in 19 main arteries in Kurdistan province. In this study, the number of crashes was predicted for the period after the action, and the findings show that the number of run of the road crashes in the 3-year period before the action is equal to 64 and for the 2-year period after the action is equal to 29 crashes. Also, the number of head-on collision for the 12 roads under study is 47 in the 3-year period before the action and 22 in the 2-year period after the ac-tion.The results of this study show a significant effectiveness in reducing run of the road accidents caused by the relevant action. So that the effectiveness rate was 33.38% and Also, the effectiveness of these measures for head-on crashes was 26.2%.

    Keywords: Safety Effectiveness Evaluation, Empirical Bayes Method, Rumble Stripe, Safety Performance Function
  • Sajjad Amiri *, Ali Zarouni Pages 35-72
    Background and purpose

    specialized, continuous and updating training numbering service center expertsone most important ways to improve their scientific and technical knowledge; in this contextmost essential step in compiling and implementing their training program correct and reality-based implementation process.a needs assessment.

    Method

    research was exploratory in terms of applied purpose and mixed method. statistical population in the qualitative part was the experts Faraja Traffic Police Headquarters, in the quantitative part, experts numbering centers, number plate replacement, Tehran Traffic Police. Sampling in the qualitative part was based on a purposeful method based criteria until reaching theoretical saturation, and in the quantitative part, it was based on a simple random method equal Morgan's table with the number 95 people. analyze collected data, in the qualitative part research, theme analysis was done by MAXQDA software, and quantitative part, structural equation modeling was done by Smart PLS software.

    Findings

    order, the greatest effect related dimension of realism, very strong relationship, learning, strong relationship and then participation, average relationship and finally least effect related to the dimension feedback needs assessment and educational prioritization numbering service center experts is

    Results

    experts of numbering service centers need more technical and scientific knowledge about numbering services, which is necessary. This matter has been noticed by supervisors specialized training and the theoretical and practical training programs provided in Faraja training centers are appropriate to needs. Their scientific, technical and practical aspects should be compiled in a diverse range of educational standards in line with environmental developments and technological changes.

    Keywords: Educational Needs Assessment, Prioritization, Experts, Numbering Service Centers
  • Mohammadreza Ahadi *, Mohammadbagher Salimi Pages 73-110
    Background and Objective

    In Iran, despite considerable attention to safety training, the education of teenagers in the ages before obtaining a driving license has been largely overlooked. This research aims to present a comprehensive model for the necessary priorities for teenager education by drawing on the actions taken in successful countries.

    Method

    In this study, to identify solutions for addressing the educational gap among teenagers, a comparative analysis was conducted on the most significant teenagers’ education programs in the United States, the United Kingdom, and Australia. The key strategies implemented in these countries were extracted and adapted to the context of Iran. Consequently, 39 strategies were introduced across four main components: Teenager education, Parental education, Institutional collaboration, and Legislation. A researcher-designed questionnaire was then developed and completed by 46 experts. Structural equation modelling was employed to analyze the survey.

    Findings

    Responses from 46 experts indicate that legislation, institutional cooperation, adolescent education, and parent education are crucial for enhancing adolescents’ traffic knowledge. Practical, interactive, and theoretical education is ranked as the most effective methods of adolescent education. Key indices include cooperation with schools, practical programs with educational content, and a national education plan for adolescents.

    Conclusion

    Overall, the first step in educating teenagers is to revisit the legal frameworks and the obligations created by law for effective collaboration of institutions involved in teenager education. Moreover, due to technological advancements, more effective tools can be seen alongside suitable practical training for teenagers to increase their interaction with the challenges of the real world.

    Keywords: Traffic Culture, Teenagers Driving Education, Parent Education, Legislation, Structural Equation Modelling, Comparative Study
  • Hamid Shamanian Isfahani*, Reza Sakhaei, Majid Ehsani Sahi Pages 111-146
    Background and Purpose

    According to previous studies, 60% to 70% of rural road crashes in Iran would occur at the city entrance zones. In all previous studies, a traditional definition has been used to determine the boundary of the city entrances. Based on these studies, a distance of 30 km from the origin or destination city has been considered, as the boundary of the cities' entrance area, which has distinct characteristics from the roads' basic segments. These distinguishing characteristics are the main reason for increasing the frequency of crashes in marginal areas around cities. However, considering a certain value as the boundary of the city entrance zone for all types of roads and cities and analyzing the crashes of these areas regardless of the characteristics of various rural roads in marginal areas around cities is worth considering. This study has been conducted to develop models to determine the boundary of influence area for various rural roads in Iran.

    Method

    For this purpose, linear and logistic regression models have been used. The linear regression model determines the boundary of influence area (BIA) for rural roads as a continuous value. However, the output of the logistic regression approaches including multinomial and ordered logistic models reveal the segment of road where the BIA is more likely to be.

    Findings

    Based on the results, the main factors affecting the boundary of influence area include the number of access points, the length of adjacent land uses, and the average traffic volume. The results of validation showed that all three models have almost the same accuracy in predicting BIA. However, since the linear regression model is better able to provide the output as a continuous value, it is more efficient in estimating BIA.

    Conclusion

    A better understanding of these areas by determining the boundary of their influence area and taking the proper safety measures concerning their characteristics could be considered, as an effective solution to decrease the frequency of rural road crashes and fatalities.

    Keywords: Marginal Areas Around Cities, Accidents´ Cumulative Frequency Diagram, Boundary Of Influence Area, Highway Access Point, Highway Adjacent Land Use
  • Hossein Bejani, Ayatollah Fathi, Elham Gonbadi Pages 143-164
    Background and purpose

    A very important factor in the occurrence of accidents in our country is the driver's behavior, which is a human factor, and risky driving behaviors are one of the factors that cause traffic accidents. The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of the mindfulness training program based on stress reduction on the dimensions of risky driving behaviors of Tabriz Azad University students.

    Materials and methods

    The research method is applied in terms of objective and semi-experimental in terms of pre-test and post-test design and control group. The statistical population of the present study includes all students with driving conditions, first, the risky driving behavior questionnaire was administered to 400 students who were determined based on Morgan's table, and then 40 students who were one standard deviation higher than the average in the risky behavior questionnaire They were selected and randomly replaced in two experimental and control groups. The data collection tool was the Manchester Driving Behavior Questionnaire and the mindfulness training package Kabat and Zeen (2005).

    Findings

    The findings showed that mindfulness training based on reducing stress on the dimensions of slips (F = 19.231 and rata = 0.361), intentional violations (F = 32.71 and rata = 0.490), mistakes (0.7 F=178 and R=0.840) and unintentional violations (F=17.14 and R=0.335) were significant. The results showed that the stress reduction program based on mindfulness has a positive and significant effect on high-risk behaviors in people with high-risk driving behaviors (p<0.05).

    Conclusion

    The results showed that by teaching stress reduction programs based on mindfulness, the high-risk behaviors of students in the experimental group have improved compared to the control group.

    Keywords: Mindfulness-Based Stress Reduction Program (MBSR), High-Risk Behaviors, Driving
  • Davood Doagooyan *, Reza Javadian, Davoud Shakibaeifar, Gholamreza Salar Pages 165-204
    Background and purpose

    Taking measures to improve knowledge in the field of investigation of accident factors are considered continuously. But among these factors, identifying the risky behavior of drivers is much more complicated and difficult. People behave in such a way that the education they learn during the process of growing and interacting with different communities plays a very important role in improving and correcting their behavior.

    Method

    This research is applied and the research method is content analysis. The tool of data collection is the documents of driving education documents of other countries and its adaptation to Iran. Therefore, information was collected and qualitatively analyzed through interviews with 27 experts in this field.

    Findings

    The experience and executive records of some countries can serve as a model for Iran and improve the traffic behavior of drivers in some ways.Results and suggestions: Iran can spread the culture of traffic among elderly drivers, the type of learning is compulsory, self-aware (voluntarily), the time of learning, from childhood (even preschool) to old age, the nature of learning, preventive and not dealing with violators. and traffic violators, the level of education in schools, educational centers and universities, social and cultural associations, clubs, hospitals, institutions effective in promoting traffic culture, including insurance organizations and automobile companies, education and training, Municipalities, traffic police, mass media, driving schools should be included in the planning of driving education.

    Keywords: Driving Training, Behavior Modification, Learning