فهرست مطالب
مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 242 (اسفند 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/12/03
- تعداد عناوین: 17
-
-
صفحات 1-15سابقه و هدف
اختلال استرس پس از سانحه(PTSD) بیماری روانپریشی است که توسط رویدادهای آسیب زا ایجاد می شود. درمان های مختلفی از جمله دارو درمانی و روان درمانی در این اختلال مورد بررسی قرار گرفته اند، اما نقش ورزش نیز به عنوان یک مداخله کمکی قابل بررسی می باشد. از نظر نوروبیولوژیکی، PTSD با بی نظمی درچندین ناحیه مغزکه در تنظیم احساسات، پردازش حافظه و پاسخ های ترس نقش دارند، همراه است. این مطالعه به بررسی اثرات ورزش داوطلبانه و اجباری بر پاسخ های رفتاری، سطوح سرمی فاکتور رشد شبه انسولین 1 (IGF-1) و کورتیکوسترون در رت های اوارکتومی شده مبتلا به PTSD می پردازد.
مواد و روش هادر این مطالعه تجربی، 56 رت ماده بالغ نژاد ویستار به صورت تصادفی انتخاب و در شرایط نرمال آزمایشگاهی نگهداری شدند. رت ها به دو گروه کنترل و اوارکتومی تقسیم شدند. اوارکتومی رت ها تحت بیهوشی عمیق انجام و پس از دوره بهبودی از روش SPSS(single prolonged stress) برای القای PTSD استفاده شد. تمرین داوطلبانه با استفاده از چرخ گردان (Running wheel) و ورزش اجباری بر روی تردمیل انجام شد. اضطراب با استفاده از ماز به علاوه ای و عملکرد شناختی از طریق آزمون حافظه تشخیص اندازه گیری شد. سپس حیوانات تحت بیهوشی کامل کشته و نمونه سرم جهت اندازه گیری کورتیکوسترون و IGF-1 به روش الایزا جمع آوری شد.
یافته هادر مطالعه حاضر، در گروه کنترل و اوارکتومی، هر دو نوع ورزش اجباری و داوطلبانه منجر به کاهش نسبی اضطراب شدند ولی اثر ورزش داوطلبانه بارزتر بود. ورزش داوطلبانه باعث افزایش معنی دار حافظه درهر دو گروه کنترل و اوارکتومی شد. ورزش اجباری نیز حافظه را در گروه اوارکتومی شده، البته به میزان کمتر از ورزش داوطلبانه بهبود بخشید. هردو ورزش در گروه کنترل و اوارکتومی شده منجر به کاهش قابل توجه سطح کورتیکوسترون سرم شده که تاثیر ورزش داوطلبانه بیش تر بود.
استنتاجبر اساس یافته های مطالعه حاضر، ورزش به ویژه ورزش داوطلبانه به طور موثری اضطراب را کاهش می دهد، عملکرد شناختی را تقویت می کند و نشانگرهای استرس فیزیولوژیکی را در موش های صحرایی اوارکتومی شده با PTSD تعدیل می کند.
کلیدواژگان: اختلال استرس پس از سانحه، ورزش، اوارکتومی، حافظه شناختی، فاکتور رشد شبه انسولین1، کورتیکوسترون، اضطراب -
بررسی کارآیی فرآیندهای سوپرکلریناسیون و فنتون در حذف هیدروکسی کلروکین و فاویپیراویر از فاضلاب مصنوعیصفحات 16-28سابقه و هدف
حضور داروهای مصرفی در کوید 19 در آب های سراسر جهان نشان دهنده این است که فناوری های متداول تصفیه فاضلاب برای حذف آن ها موفق نبوده اند. این مطالعه با هدف بررسی کارآیی فرآیندهای سوپرکلریناسیون و فنتون در حذف داروهای فاویپیراویر و هیدروکسی کلروکین از فاضلاب بیمارستانی انجام گرفت.
مواد و روش هادر این مطالعه، تجزیه هیدروکسی کلروکین و فاویپیراویر از فاضلاب سنتتیک با استفاده از فرآیندهای سوپرکلریناسیون و فنتون در مقیاس آزمایشگاهی انجام شد. غلظت داروهای باقیمانده در نمونه های تحت واکنش با استفاده از دستگاهHPLC-UV آنالیز شدند. سپس تاثیر تغییرات غلظت اولیه داروها، غلظت کلر و [Fe2+] و [H2O2]، pH و زمان تماس نیز بررسی و مقادیر بهینه برای هریک از پارامترهای موردنظر تعیین شد. سنجش میزان معدنی سازی با استفاده از دستگاه TOC Analyzer انجام گرفت.
یافته هابراساس نتایج این تحقیق، شرایط بهینه آزمایش در سوپرکلریناسیون شامل: غلظت اولیه دو دارو ppm50، pH بهینه 7، غلظت کلر برای حذف فاویپیراویر ppm150، غلظت کلر برای حذف هیدروکسی کلروکین ppm 200 و نیز زمان تماس 60 دقیقه به دست آمد. هم چنین شرایط بهینه در فرآیند فنتون برای حذف فاویپیراویر شامل: pH برابر 7، غلظت اولیه mg/l 50، [Fe2+] برابر mmol/l 1، میزان [H2O2] mmol/l 3 و زمان تماس 10 دقیقه و برای داروی هیدروکسی کلروکین نیز مقادیر pH برابر 7، غلظت اولیه mg/l 50، [Fe2+] برابر mmol/l 0/5، میزان [H2O2] mmol/l 0/5 و زمان تماس 10 دقیقه تعیین شد.
استنتاجآزمایشات انجام شده نشان دهنده کارآیی موثر دو فرآیند سوپرکلریناسیون و فنتون در حذف فاضلاب حاوی داروهای فاویپیراویر و هیدروکسی کلروکین می باشد. کارآیی این روش ها در حذف آنتی بیوتیک هایی با ساختار مشابه و یا افزایش زیست تخریب پذیری آن ها نیز می تواند مورد بررسی قرار گیرد.
کلیدواژگان: سوپرکلریناسیون، فاضلاب بیمارستانی، فنتون، فاویپیراویر، هیدروکسی کلروکین، کوید- 19 -
صفحات 29-37سابقه و هدف
با توجه به هزینه نسبتا بالای ترمیم های زیبایی با کامپوزیت های غیرمستقیم، زمان لازم برای تعویض کامل آن ها و هم چنین گاها لزوم تراش قسمت قابل توجهی از دندان برای تعویض کامل ترمیم، در صورت آسیب دیدن، گاهی تعمیر این ترمیم ها روش مناسب تری است. این مطالعه با هدف بررسی و مقایسه تاثیر روش های مختلف آماده سازی بر استحکام باند برشی بین کامپوزیت غیرمستقیم و مستقیم، انجام پذیرفت.
مواد و روش هادر این مطالعه تجربی، 102 بلوک کامپوزیت غیرمستقیم paste Ivoclar SR Nexco بر اساس روش آماده سازی درسه گروه (34 = n)، گروه 1، خشن سازی و اچ کردن با فسفریک اسید 37 درصد، گروه 2، خشن سازی و اچ کردن با هیدروفلوئوریک اسید 9/5 درصد و گروه 3، ایرابریژن با ذرات 50 میکرومتر اکسید آلومینیوم، قرار گرفتند. در مجموع 500 سیکل حرارتی قبل از فرآیند تعمیر اجرا و آماده سازی سطوح انجام شد. پس از استفاده از ادهزیو در تمامی گروه ها، نمونه ها با استفاده از کامپوزیت مستقیم Ivoclar Heliomolar تعمیر شدند. سپس نمونه ها توسط دستگاه Instron با سرعت mm/min 0/5 شکسته شدند و استحکام باند برشی ثبت شد. سپس داده ها به MPa تبدیل شدند و با استفاده از آزمون آنالیز one-way ANOVA و Tukey مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافته هابراساس نتایج به دست آمده، بیش ترین استحکام باند در گروه 2 (انحراف معیار± میانگین: 24/64±2/28) و کم ترین استحکام باند در گروه 1 (انحراف معیار± میانگین: 10/31 ± 1/67) ثبت شد.
استنتاجدراین مطالعه، آماده سازی با هیدروفلوئوریک اسیداستحکام باند بالاتری نسبت به فسفریک اسید وایرابریژن داشت.
کلیدواژگان: کامپوزیت رزین، تعمیر ترمیم دندانی، استحکام باند، ایرابریژن، فسفریک اسید، هیدروفلوئوریک اسید -
صفحات 38-47سابقه و هدف
بیماری کووید-19 یکی از خطرناک ترین بیماری های قرن حاضر است که بهترین و موثرترین راه محافظت در برابر آن، واکسیناسیون می باشد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر واکسیناسیون در پیشگیری از پیامدهای شدید و کشنده ناشی از ابتلا به کرونا در استان هرمزگان انجام شد.
مواد و روش هااین مطالعه از نوع کوهورت گذشته نگر بود. تعداد 788/18 بیمار بالای 18 سال مبتلا به کووید-19، وارد مطالعه شد. روش نمونه گیری به صورت سرشماری بود و در تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های کای اسکوئر، دقیق فیشر و مدل رگرسیون لجستیک ترتیبی استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شد.
یافته هاشانس ابتلا به پیامدهای شدید و کشنده در بیماران بدون سابقه واکسیناسیون نسبت به افراد واکسینه شده 1/2 برابر بود (0/001>P). جنسیت مرد (1/6OR= و 0/001>P)، سن بالاتر از 35 سال (2/1OR= و 0/001>P) سابقه ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی (2/4OR= و 0/001>P)، دیابت (1/4OR= و 0/001>P)، سرطان (3/3OR= و 0/001>P)، بیماری مزمن کلیوی (2/3OR= و 0/001>P) و بیماری مزمن ریوی (1/9OR= و 0/001>P) با افزایش شانس ابتلا به پیامدهای شدید و کشنده رابطه آماری معنی داری را نشان داده است.
استنتاجواکسیناسیون علیه کووید-19، شانس ابتلا به پیامدهای شدید و کشنده را به طور قابل توجهی کاهش می دهد. هم چنین ابتلا به بیماری های مزمن و ناتوان کننده با افزایش احتمال مرگ و پیامدهای شدید در بیماران مبتلا به کووید-19 همراه است. تلاش به افزایش پوشش واکسیناسیون علیه کرونا به ویژه در گروه های آسیب پذیر به طور جدی توصیه می شود.
کلیدواژگان: واکسیناسیون- کووید-19- پیامدهای شدید و کشنده -
صفحات 48-58سابقه و هدف
بیماری های قلبی عروقی از جمله بیماری های مزمن با مرگ ومیر بالا هستند. با توجه به اهمیت پزشکی شخص محور و طب ایرانی، مفهوم مزاج در بروز بیماری ها تاثیر زیادی دارد. لذا هدف این مطالعه بررسی مزاج بیماران مبتلا به حمله حاد قلبی می باشد.
مواد و روش هااین پژوهش به صورت توصیفی مقطعی بر روی 280 بیمار جدید با سن20 تا60 سال، با تشخیص اولین حمله حاد قلبی تایید شده توسط پزشک متخصص قلب، بر اساس علایم بالینی و آزمایشگاهی در مرکز قلب مازندران در شهر ساری، شمال ایران، شمال ایران، 1403 و به صورت در دسترس صورت گرفت.
یافته هادر مطالعه حاضر، میانگین سن بیماران5/98±51/81 سال و 70 درصد آن ها، مرد بودند. فراوانی مزاج گرم به صورت مفرد و مرکب در هر دو جنس (0/011=P) و هم چنین مزاج تر در مقایسه با سایر مزاج ها تفاوت معنی داری داشت (0/001>P).
استنتاجنتایج مطالعه نشان داد که بیش تر بیماران جدید مبتلا به حمله حاد قلبی دارای مزاج گرم و تر هستند. لذا با توجه به مبانی طب ایرانی جهت حفظ سلامتی و در مسیر درمان اثربخش این بیماران، بایستی از تدابیری که گرمی و به خصوص تری مزاج را افزایش می دهند (مانند پرخوری، چاقی، بی تحرکی و خواب نامناسب) پرهیز شود. به بیانی، افرادی که دارای مزاج گرم و تر هستند بیش تر در معرض ابتلا به این بیماری بوده و بایستی در مسیر پیشگیری، این افراد بیش تر از سایرین از تدابیر کاهنده گرمی و تری مانند تغذیه مناسب، ورزش و خواب کافی استفاده کنند.
کلیدواژگان: سندرم حاد کرونری، مزاج، طب سنتی ایرانی -
صفحات 59-67سابقه و هدف
کارسینوم سلول سنگفرشی دهان (OSCC) شایع ترین نئوپلاسم حفره دهان است. در تومورهای توپر، سلول های سرطانی و سلول های استرومال (سلول های فیبروبلاست، التهابی و اندوتلیال) در هماهنگی با یکدیگر در پیشبرد تومور، آنژیوژنزیز، تهاجم موضعی و متاستاز نقش دارند. ماست سل ها با آزاد کردن مدیاتورهای شیمیایی موجود در گرانول های خود از طریق مسیرهای مختلفی شامل سرکوب سیستم ایمنی، تقویت آنژیوژنزیز، تخریب ماتریکس خارج سلولی و افزایش میتوز سلول های تومورال در کارسینوژنزیز نقش دارند. تعدادی مطالعه در زمینه بررسی نقش ماست سل در کارسینوم سلول سنگفرشی دهان انجام شده است که برخی نقش آنژیوژنزیز و تومورزایی را پیشنهاد کرده اند و عده ای هم این نقش را تایید نکرده اند، با توجه به نتایج متناقض در این زمینه به بررسی نقش ماست سل در کارسینوم سلول سنگفرشی دهان در این مطالعه پرداخته ایم.
مواد و روش هااین مطالعه توصیفی- مقطعی بر روی 55 نمونه از کارسینوم سلول سنگفرشی دهان در بخش پاتولوژی دانشکده دندانپزشکی یزد، ایران، انجام شد. لام های تهیه شده از بلوک های پارافینی، توسط گیمسا رنگ آمیزی و میانگین تعداد ماست سل ها در 5 فیلد تصادفی تعیین گردید. داده های جمع آوری شده، کدگذاری و با استفاده از نرم افزار SPSS 25 و آزمون های ناپارامتری من ویتنی و کروسکال والیستحلیل شدند.
یافته هامیانگین تعداد ماست سل ها به طور معنی داری در درجه میکروسکوپی II و III نسبت به درجه I بالاتر بود(p<0.5) ولی مقایسه میانگین تعداد ماست سل ها بر اساس سن، جنس و محل بروز OSCC، اختلاف معنی داری نشان نداد (0/05 P>).
استنتاجمیانگین بالاتر تعداد ماست سل ها در درجات میکروسکوپی II و III در مقایسه با درجه I ، نشان دهنده نقش ماست سل به عنوان شاخص پیشرفت بیماری می باشد. این نکته می تواند در جهت به کارگیری روش های درمانی جدید مانند عوامل مهارکننده دگرانولاسیون ماست سل و درمان های ضد آنژیوژنیک کمک کننده باشد.
کلیدواژگان: ماست سل، کارسینوم سلول سنگفرشی دهان، گیمسا -
صفحات 68-77سابقه و هدف
کاهش تمایل به فرزندآوری و افت رشد جمعیت از چالش های اساسی کشور است. مطالعات متعددی برای شناسایی عوامل موثر بر این مسئله انجام شده است. یکی از این عوامل تجربه زایمان است. این مطالعه با هدف بررسی رابطه بین تجربه زایمان قبلی و تصمیم به فرزندآوری در زنان تک فرزند، انجام پذیرفت.
مواد و روش هااین پژوهش مقطعی، در سال 1402-1403 روی 400 زن تک فرزند تحت پوشش مراکز بهداشت شهرستان شاهرود انجام شد. مراکز بهداشت به صورت هدفمند از مناطق مختلف شهر (شمالی، جنوبی، شرقی، غربی و مرکزی) انتخاب شدند تا نمایانگر تنوع اجتماعی- اقتصادی شهر باشند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های استاندارد جمعیت شناختی، تجربه زایمان، و تصمیم به فرزندآوری جمع آوری شد. اعتبار و پایایی پرسشنامه ها در مطالعات پیشین تایید شده است. نمره گذاری پرسشنامه ها بر اساس طیف لیکرت انجام گرفت و نمرات تصمیم گیری برای فرزندآوری به سه سطح ضعیف (29-69)، متوسط (70-100)، و قوی (101-150) دسته بندی شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های کای دو، آنالیز واریانس یک طرفه و رگرسیون خطی در نرم افزار SPSS نسخه 25 انجام شد.
یافته هامیانگین سن زنان 30/02 ±5/48، همسران 31/34 ±90/4، سن ازدواج 7/37±2/58 و سن فرزندان اول 3/96±1/21 سال بود. 42 درصد از زنان تصمیم به فرزندآوری متوسط، 33 درصد تصمیم قوی و 25 درصد تصمیم ضعیف داشتند. نتایج رگرسیون نشان داد که تجربه زایمان تاثیر معنی داری بر تصمیم به فرزندآوری دارد (1/34OR =، 0/001P<). هم چنین، افزایش نمره تجربه زایمان با افزایش تمایل به فرزندآوری همراه بود (0/001 <p). سایر متغیرهای دموگرافیک تاثیر معنی داری نداشتند.
استنتاجتجربه زایمانی در زنان تک فرزند نقش مهمی در تصمیم گیری برای فرزند دوم دارد. تجربیات مثبت، تمایل به فرزندآوری را افزایش داده، در حالی که تجربیات منفی موجب تردید می شود. حمایت های عاطفی، آموزشی و ارتقای کیفیت مراقبت های زایمانی می تواند تمایل به فرزندآوری را تقویت کرده و به سیاست های جمعیتی کمک کند.
کلیدواژگان: تجربه زایمان قبلی، تصمیم به فرزندآوری، مادران تک فرزند، مطالعه مقطعی، تصمیم گیری باروری -
صفحات 78-89سابقه و هدف
افرادی که در برنامه درمانی همودیالیز مزمن قرار می گیرند، به دلیل سبک زندگی خود، روزانه با مشکلات مختلفی مواجه می شوند که به طور قابل توجهی کیفیت زندگی شان را کاهش می دهد. خودمراقبتی در ارتقا رفتارهای سلامتی و تاخیر در رسیدن به مراحل آخر بیماری تاثیر دارد. از آن جا که خودمراقبتی امری قابل ارتقا، آموزش و فراگیر است، لذا این مطالعه، با هدف بررسی ارتباط بین احساس تنهایی و خودمراقبتی در سالمندان تحت درمان با همودیالیز انجام شد.
مواد و روش هادر این مطالعه مقطعی، 138 سالمند تحت درمان با همودیالیز مراجعه کننده به مرکز دیالیز شهروند ساری، از طریق سرشماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه عوامل اجتماعی- دموگرافیک، مقیاس استاندارد خودمراقبتی سالمندان (Aging’s Self-Care Scale) و مقیاس احساس تنهایی راسل (UCLA Loneliness Scale) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 22 و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی انجام شد و سطح معنی داری نیز 0/05P≤ در نظر گرفته شد.
یافته هامیانگین سنی سالمندان شرکت کننده 6/28±68/67 سال بود و اکثریت شرکت کنندگان (51/4درصد) زن بودند. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین نمره مجموع خودمراقبتی با احساس تنهایی (0/14-=r، 0/108=P) و نمره خودمراقبتی جسمی با احساس تنهایی (0/03-=r، 0/694=P) و نمره خودمراقبتی حین بیماری با احساس تنهایی (0/11=r، 0/218=P) ارتباط معنی داری مشاهده نشد، اما نمره خودمراقبتی معنوی با احساس تنهایی (0/33-=r، 0/001=P) و نمره خودمراقبتی اجتماعی با احساس تنهایی (0/20-=r، 0/018=P) ارتباط منفی و معنی داری وجود داشت به طوری که با افزایش نمره احساس تنهایی، نمره خودمراقبتی معنوی و اجتماعی کاهش می یابد.
استنتاجنتایج این تحقیق بر لزوم توجه به نیازهای عاطفی و اجتماعی سالمندان همودیالیزی در کنار نیازهای جسمانی، برای ارتقای کیفیت زندگی تاکید دارد. ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی و سیاست گذاران باید مداخلات خودمراقبتی، به ویژه در جنبه های معنوی و اجتماعی را برای کاهش تنهایی و ارتقای بهزیستی سالمندان همودیالیزی در برنامه های مراقبتی بگنجانند.
کلیدواژگان: خودمراقبتی، احساس تنهایی، سالمندان، همودیالیز -
صفحات 90-101سابقه و هدف
ارتباط ودرک متقابل ارایه دهندگان خدمات بهداشتی و درمانی با بیمار، نگرانی جدی نظام سلامت است. هدف این مطالعه، ارزیابی و مقایسه خوانش داستان بر افزایش میزان همدلی عمومی وهمدلی با بیمار در دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی مازندران بود.
مواد و روش هابرای این مطالعه شبه تجربی 82 نفراز دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی مازندران در دوگروه 41 نفری شاهد و مورد به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. خوانش متن ادبی با توجه به عناصر داستانی زیر نظر مدرس در 6 جلسه دو ساعته به روش آنلاین، به مدت 6 هفته در یک نیمسال به بحث گذاشته شد. قبل و بعد از جلسه، دانشجویان پرسشنامه همدلی عمومی دیویس و همدلی با بیمار جفرسون را تکمیل کردند.
یافته هادر این مطالعه، همدلی عمومی و همدلی با بیمار در سه بازه زمانی قبل از مداخله و در دفعه دوم پس از پایان مداخل و سپس 7 روز پس از پایان مداخله مورد ارزیابی قرارگرفت. نمرات همدلی جفرسون از 44/71 در زمان1 (قبل از مداخله) به 61/37 در زمان 2(پس از مداخله) افزایش یافته و سپس به 57/98در زمان3 (7 روز پس از مداخله) کاهش یافته است، که نشان دهنده تاثیر مثبت مداخله می باشد. نمرات همدلی دیویس نیز از 51/93 در زمان1 به76/53 در زمان2 افزایش و سپس به 60/13 در زمان 3 کاهش یافته اند. برای مقایسه همدلی از آزمون آنالیز واریانس با اندازه گیری تکراری استفاده شد، اما قبل از انجام آزمون فرض کوریت، از آزمون ماچلی استفاده شد و چون نتایج معنی داری را نشان نداد (0/001 <p)، از آزمون گرین هوس استفاده و در سه دوره اندازه گیری همدلی جفرسون ودیویس در دوگروه کنترل و مداخله، تفاوت معنی داری گزارش شد (0/001 <p).
استنتاجبراساس یافته های مطالعه حاضر، داستان خوانی برارتقای حس همدلی عمومی و همدلی با بیمار دانشجویان پرستاری موثر است. برگزاری این شیوه در دانشگاه ها، برای آموزش مولفه همدلی پیشنهاد می شود.
کلیدواژگان: همدلی، همدلی عمومی، ارتباط با بیمار، داستان خوانی، مداخله آموزشی -
صفحات 102-114سابقه و هدف
استفاده از گوشی های هوشمند در میان دانشجویان افزایش یافته است. اگرچه این فناوری مزایای متعددی دارد، اما استفاده نادرست از آن می تواند پیامدهای منفی مانند نوموفوبیا ایجاد کند. با توجه به اثرات نامطلوب نوموفوبیا، این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین نوموفوبیا، استرس درک شده و حمایت اجتماعی درک شده در میان دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام شد.
مواد و روش هااین مطالعه مقطعی در سال در سال 1402 بر روی 273 دانشجوی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام شد که به روش در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های نوموفوبیا، استرس درک شده و حمایت اجتماعی درک شده جمع آوری گردید. تجزیه وتحلیل داده ها با نرم افزارهای SPSSو AMOS نسخه 24 و با استفاده از آمارهای توصیفی، استنباطی و تحلیل مسیر انجام شد. سطح معنی داری کم تر از0/05 در نظر گرفته شد.
یافته هامیانگین سنی شرکت کنندگان 2/99 ±23/31سال بود و 57/5 درصد آن ها را زنان تشکیل می دادند. نتایج نشان داد تمامی دانشجویان درجاتی از نوموفوبیا را تجربه کردند، به طوری که 56 درصد دارای نوموفوبیای متوسط، 12/8 درصد نوموفوبیای خفیف و 31/1 درصد دارای نوموفوبیای شدید بودند. تحلیل مسیر نشان داد استرس درک شده ارتباط مستقیم و معنی داری با شدت نوموفوبیا دارد (0/05< P، 0/24= r)، اما بین حمایت اجتماعی درک شده و نوموفوبیا ارتباط معنی داری مشاهده نشد (0/05> P،0/19= r). مدل برازش یافته نشان داد استرس درک شده و حمایت اجتماعی 6 درصد از تغییرات شدت نوموفوبیا را تبیین می کنند. شاخص های نیکویی برازش در محدوده قابل قبول قرار داشتند (0/056 RMSEA=، 0/95CFI=، 0/99GFI= ، 0/85TLI=، 0/95IFI= ، 1/85CMIN/df=).
استنتاجنوموفوبیا در میان دانشجویان پزشکی شایع است و بیش تر آن ها سطح متوسطی از آن را تجربه می کنند. استرس درک شده ارتباط معنی داری با شدت نوموفوبیا دارد، درحالی که حمایت اجتماعی درک شده تاثیر معنی داری بر آن ندارد. یافته ها بر لزوم مداخلات برای کاهش استرس و افزایش آگاهی نسبت به وابستگی به گوشی های هوشمند تاکید دارد.
کلیدواژگان: نوموفوبیا، حمایت اجتماعی درک شده، استرس درک شده، دانشجویان پزشکی -
صفحات 115-126سابقه و هدف
تصمیم گیری اخلاقی یک جنبه اساسی مدیریتی و یک توانمندی حیاتی برای عملکرد پرسنل درمانی است، که آنان را در انجام مسئولیت های پیچیده توانمند می سازد. دانشجویان تکنولوژی جراحی به عنوان یکی از گروه های مراقبت در بالین در یک محیط پیچیده ای کار کرده و آموزش می بینند. این گروه به دلیل ارتباط تنگاتنگ با بیماران و قرار داشتن در محیط پرمخاطره اتاق عمل تنش بیش تری را متحمل می شوند و نیاز دارند درجهت موقعیت های اخلاقی پیش آمده در بالین تصمیمات درست اخلاقی را اتخاذ کنند. این مطالعه با هدف تبیین تجربیات تصمیم گیری اخلاقی در کارورزان تکنولوژی جراحی، انجام پذیرفت.
مواد و روش هااین مطالعه کیفی، در سال 1402 در دانشگاه علوم پزشکی گلستان انجام شد. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 15 نفر از دانشجویان ترم هشت تکنولوژی جراحی داوطلبانه وارد پژوهش شدند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه های نیمه ساختارمند، تعاملی و رودررو با سوالات باز پاسخ در خصوص تجربیات تصمیم گیری اخلاقی در کارورزی استفاده شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار MAXQDA نسخه 24 و رویکرد تحلیل محتوای قراردادی پیشنهاد شده توسط گرانهایم و لاندمن استفاده شد.
یافته هااز تحلیل داده ها، در نهایت 283 واحد معنایی استخراج شد که در قالب سه طبقه اصلی "تضییع حقوق بیمار" دارای چهار طبقه فرعی و طبقه اصلی "تضییع حقوق دانشجو" با پنج طبقه فرعی" و نقص آموزشی دانشجویان" با دو طبقه فرعی ارائه شد.
استنتاجاین مطالعه نیاز حیاتی به مهارت های تصمیم گیری اخلاقی را در بین دانشجویان فناوری جراحی و اهمیت رسیدگی به کمبودهای آموزشی برای آماده سازی بهتر آن ها برای پیچیدگی های محیط اتاق عمل را نشان می دهد.
کلیدواژگان: تصمیم گیری اخلاقی، دانشجویان، اتاق عمل، تحلیل محتوای کیفی -
صفحات 127-137سابقه و هدف
بوی بد د هان یا هالیتوزیس به شکایتی گفته می شود که در آن بوی د هان فرد به طور ناخوشایند تغییر می کند . این وضعیت نه تنها سومین دلیل شایع مراجعه به دندانپزشکی است، بلکه تاثیرات اجتماعی و روانی قابل توجهی دارد . علی رغم پیشرفت های قابل توجه در حوزه دندانپزشکی و پزشکی، هالیتوزیس همچنان یک چالش تشخیصی و درمانی محسوب می شود . لذا بررسی رویکرد های مکمل ضروری به نظر می رسد . هدف این مطالعه بررسی سبب شناسی و تدابیر درمانی بوی بد د هان در متون طب ایرانی است .
مواد و روش هااین مطالعه، یک پژوهش کیفی با روش تحلیل محتوا پیرامون بوی بد د هان در متون طب ایرانی است که در آن 8کتاب از قرن 5-3 هجری قمری ازجمله قانون در طب، الحاوی و... از نسخ خطی، کتابخانه دیجیتالی نور و منابع الکترونیک بررسی شدند .
یافته هابا بررسی آرای حکمای طب ایرانی، هفده علت مختلف عمدتا در دهان، معده و ریه شناسایی شد که می توان زخم، فساد و عفونت در اجزای دهان، اختلالات معده و تجمع مواد عفونی در آن و عفونت ریه را به عنوان بخش مهمی از این علت ها برشمرد. همچنین برای درمان بر اساس علت بیماری در هر مورد، تدابیر بهداشتی و اصلاح سبک زندگی، داروهای مفرد و مرکب ازجمله خوردن کرفس، میخک، هل و مصرف شاخ و برگ مورد تازه با کشمش بی هسته و... پیشنهاد شده است.
استنتاجحکمای ایرانی، بیماری های د هان و دندان و مشکلات گوارشی را اصلی ترین دلیل بوی بد د هان دانسته اند و با توجه به سبب بوی بد د هان، به درمان آن پرداختند . برخی از علت ها و درمان های طب ایرانی برای این بیماری بعد از قرن ها توسط تحقیقات علمی نوین حمایت و تایید می شود. انجام بررسی ها و کارآزمایی های لازم می تواند زمینه ی استفاده از این میراث ارزشمند نیاکانی را فراهم آورد .
کلیدواژگان: بوی بد د هان، بخر الفم، هالیتوزیس، اتیولوژی، طب سنتی ایرانی، طب مکمل -
صفحات 138-144سابقه و هدف
بیماری کووید-19 که ناشی از ویروس SARS-CoV-2است، علاوه بر تاثیر بر سیستم تنفسی، می تواند عملکرد پانکراس را نیز تحت تاثیر قرار دهد و خطر ابتلا به دیابت را افزایش دهد. شواهد نشان داده اند که پس از بهبودی از کووید-19، برخی بیماران با خطر دیابت جدید مواجه می شوند. این پژوهش شیوع و عوامل خطر دیابت جدید را در بیماران بهبود یافته از کووید-19 مورد بررسی قرار داد.
مواد و روش هااین مطالعه کوهورت، بر روی 933 بیمار مبتلا به کووید-19 که دیابت قبلی نداشتند، انجام شد. بیماران در بیمارستان رازی قائم شهر بستری شده بودند و بر اساس شدت بیماری به گروه های مختلف تقسیم شدند. پس از ترخیص، بیماران به مدت سه ماه پیگیری شدند و آزمایش های FPG و HbA1c برای ارزیابی دیابت انجام شد. هم چنین اطلاعات دموگرافیک، شاخص های بالینی و نشانگرهای التهابی مانندCRP، LDH و D-Dimer ثبت شد. تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SPSSانجام و از آزمون های آماری مختلف برای مقایسه گروه ها استفاده شد.
یافته هانتایج مطالعه حاضر نشان داد که بیماران مبتلا به دیابت جدید به طور قابل توجهی دارای سن و شاخص توده بدنی بالاتر و سابقه خانوادگی دیابت بودند. هم چنین، این بیماران سطوح بالاتری از نشانگرهای التهابی مانند CRP و LDH را نشان دادند. شدت عفونت کووید-19 نیز در بروز دیابت موثر بود و بیماران مبتلا به دیابت جدید، دچار علائم شدیدتری از جمله تنگی نفس و تب بودند.
استنتاجبر اساس یافته های مطالعه حاضر، کووید-19 می تواند خطر ابتلا به دیابت را افزایش دهد، و این احتمال به ویژه در بیمارانی که دچار علائم شدیدتری از کووید-19 هستند، بیش تر است. به بیماران توصیه می شود سطح گلوکز خون خود را بعد از بهبودی تحت نظر داشته باشند و در صورت بروز دیابت، درمان سریع و مناسب دریافت کنند.
کلیدواژگان: کووید-19، دیابت نوظهور، عوامل خطر، عفونت شدید -
صفحات 145-151سابقه و هدف
شیوع ناگهانی ویروس کرونا در سال 2019 در ووهان چین منجر به ایجاد یک بحران بهداشت عمومی شد. برای پیشگیری از بیماری کووید-19، دندانپزشکان و دانشجویان دندانپزشکی هنگام انجام اقدامات دندانپزشکی، باید از تجهیزات حفاظت فردی (PPE) و روش های پیشگیری از آلودگی متقابل استفاده کنند. از این رو، هدف از این مطالعه بررسی استفاده از تجهیزات حفاظت فردی در بین دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مازندران، شمال ایران، در مقابل ویروس کرونا می باشد.
مواد و روش هادر این مطالعه توصیفی- مقطعی، 143 دانشجوی دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1399 به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. اطلاعاتی از جمله سال ورود به دانشگاه، سن، جنس، به همراه موارد مربوط به استفاده از گان، ماسک، دستکش، محافظ کفش و محافظت از چشم از شرکت کنندگان جمع آوری شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه دموگرافیک محقق ساخته با 33 سوال مربوط به استفاده از تجهیزات حفاظت فردی در برابر کووید-19 جمع آوری شد. تحلیل داده ها توسط ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن در نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام شد. سطح معنی داری P کم تر از 0/05 در نظر گرفته شد.
یافته هاطی این پژوهش، 143 دانشجوی دندانپزشکی شامل 67 مرد (46/9 درصد) و 76 زن (53/1 درصد) مورد مطالعه قرار گرفتند. این پژوهش نشان داد که بین سن، سال ورود و وضعیت تاهل دانشجویان با استفاده از تجهیزات حفاظت فردی ارتباط آماری معنی داری وجود دارد (0/05>P). با این حال، هیچ رابطه معنی داری بین استفاده از PEE و جنسیت یا محل اقامت دانشجویان یافت نشد.
استنتاجطبق یافته های این مطالعه، رعایت اصول محافظت فردی در بیش از نیمی از دانشجویان در سطح متوسط قرار داشت. با این وجود لازم است تا آموزش های بیش تری در جهت پیشگیری از ابتلا به بیماری های ویروسی از جمله کووید-19 به دانشجویانی که به طور مستقیم در مواجهه با این بیماران هستند، داده شود.
کلیدواژگان: کووید-19، تجهیزات حفاظت فردی، PPE، دانشجویان دندانپزشکی -
صفحات 152-157
فیستول ایلئو واژینال، یک ارتباط غیر طبیعی بین ایلئوم و واژن و یک عارضه نادر پس از جراحی زنان است. این مقاله، یک مورد نادر از خانم 63 ساله ای را ارائه می دهد که 5 سال پس از هیسترکتومی، اوفورکتومی و رادیوتراپی برای درمان سرطان رحم، دچار فیستول ایلئو واژینال شده است. دراین گزارش مورد، شروع ناگهانی ترشحات بدبو از واژن بیمار باعث مراجعه به کلینیک زنان و سپس ارجاع به بخش جراحی و انجام تصویربرداری تشخیصی توسط MRI شد و فیستول ایلئوواژینال مشخص شد. در این گزارش مورد، عارضه غیرمعمول در جراحی های زنان، به ویژه جراحی های سرطان رحم را شاهد بودیم و هم چنین نقش موثر رادیوتراپی در ایجاد این فیستول مشاهده می شود. چالش ها درتشخیص زودهنگام و استراتژی های درمانی مناسب برای مدیریت موثر مورد تاکید قرار می گیرند. مورد ارائه شده به افزایش آگاهی درمیان متخصصان درمورد عوارض احتمالی پس از عمل، خصوصا درهمراهی با رادیوتراپی برای تشخیص به موقع و مداخلات هدفمند کمک می کند.
کلیدواژگان: فیستول، ایلئوواژینال، هیسترکتومی -
صفحات 158-165سابقه و هدف
آسپرژیلوزیس تهاجمی به عنوان یکی از خطرناک ترین بیماری های قارچی، به ویژه در افراد دارای نقص سیستم ایمنی یا بیماران با بستری طولانی مدت در بخش های مراقبت های ویژه شناخته می شود. این بیماری با نرخ بالای مرگ ومیر و هزینه های سنگین ناشی از بستری و درمان، بار قابل توجهی بر نظام سلامت ایران تحمیل می کند. از سویی دیگر افزایش مقاومت گونه های آسپرژیلوس، به خصوص Aspergillus fumigatus، در برابر داروهای آزولی یک چالش جدی هست. فقدان یک استراتژی و برنامه کارآمد در کشور جهت پایش و درمان این بیماری، یک مانع عمده برای کنترل آن است. پژوهشگران مرکز تحقیقات قارچ های تهاجمی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مازندران، با ارائه گزارش خلاصه سیاستی حاضر، با تاکید بر لزوم اقدام فوری و توجه به رویکرد چند وجهی هوشیاری بالینی، تحقیقات مداوم و مدیریت عوامل محیطی، راهکارهای عملیاتی شامل ایجاد سیستم های پایش بالینی و محیطی مستمر، توسعه تست های تشخیصی سریع، تحقیق و توسعه داروهای نوین، آموزش تخصصی کادر درمان، تدوین پروتکل های کنترل عفونت آسپرژیلوزیس و نظارت بر مصرف قارچ کش های آزولی در کشاورزی را پیشنهاد می نمایند. تدوین یک برنامه جامع ملی، همکاری بین سیاست گذاران و مدیران سلامت، پژوهشگران و متخصصین علوم قارچ شناسی پزشکی و سایرمتخصصین حوزه های بهداشت و درمان در کنار اقدامات بین بخشی نقش مهمی در مدیریت این بحران خواهند داشت.
کلیدواژگان: آسپرژیلوزیس تهاجمی، مقاومت آزولی، آسپرژیلوس فومیگاتوس، کنترل عفونت، خلاصه سیاستی
-
Pages 1-15Background and purpose
Post-traumatic stress disorder (PTSD) is a psychiatric disorder caused by traumatic events. Various treatments, including pharmacotherapy and psychotherapy, have been investigated, but the role of exercise as a promising intervention remains underexplored. From a neurobiological perspective, PTSD is associated with dysregulation in several brain regions involved in emotion regulation, memory processing, and fear responses. This study investigates the effects of voluntary and forced exercise on behavioral responses and serum levels of IGF-1 and corticosterone in ovariectomized rats with PTSD.
Materials and methodsFifty-six adult female Wistar rats were randomly selected and kept under normal laboratory conditions. First, the rats were divided into control and ovariectomized groups. Ovariectomy was performed under deep anesthesia. After a recovery period, the single prolonged stress (SPS) method was used to induce PTSD. Rats were subjected to voluntary exercise using a running wheel or forced exercise on a treadmill. Anxiety was measured using the elevated plus maze, and cognitive performance was assessed using the Object Recognition Memory Test. Afterward, the animals were euthanized under deep anesthesia, and serum samples were collected. Corticosterone and IGF-1 levels were measured by ELISA.
ResultsIn the control and ovariectomized groups, both types of exercise resulted in decreased anxiety, with a more pronounced anti-anxiety effect observed in the voluntary exercise group. Voluntary exercise significantly improved memory in both the control and ovariectomized groups. Forced exercise also enhanced memory in the ovariectomized group, albeit to a slightly lesser extent than voluntary exercise. Both types of exercise in the control and ovariectomized groups led to a significant reduction in serum corticosterone levels. Notably, this reduction was more pronounced with voluntary exercise compared to forced exercise.
ConclusionVoluntary exercise effectively reduces anxiety, enhances cognitive function, and modulates physiological stress markers in ovariectomized rats with PTSD.
Keywords: Posttraumatic Stress Disorder (PTSD), Exercise, Ovariectomy, Cognition Memory, IGF-1 -
Pages 16-28Background and purpose
The presence of COVID-19 drugs in waters globally indicates that conventional wastewater treatment technologies have not been successful in removing them. This study aimed at investigating the efficiency of superchlorination and Fenton processes in removing favipiravir and hydroxychloroquine from hospital wastewater.
Materials and methodsIn this study, the degradation of hydroxychloroquine and favipiravir from synthetic wastewater was carried out using superchlorination and the Fenton process at an experimental scale. The concentration of the remaining drugs in the treated samples was analyzed using HPLC-UV equipment. The effect of changes in the initial concentration of drugs, chlorine, [Fe²⁺], [H₂O₂] concentration, pH, and contact time was also investigated, and the optimal values for each of the desired parameters were determined. Mineralization was measured using a TOC Analyzer.
ResultsBased on the results of this research, the optimal conditions in the superchlorination test include the following: the initial concentration of both drugs is 50 ppm, the optimal pH is 7, the chlorine concentration for favipiravir removal is 150 ppm, and for hydroxychloroquine, it is 200 ppm. The contact time is 60 minutes. Also, the optimal conditions of the Fenton process for favipiravir removal include: pH 7, initial concentration of 50 mg/L, [Fe²⁺] of 1 mmol/L, [H₂O₂] of 3 mmol/L, and contact time of 30 minutes. For hydroxychloroquine, the optimal conditions are as follows: pH 7, initial concentration of 50 mg/L, [Fe²⁺] of 0.5 mmol/L, [H₂O₂] of 0.5 mmol/L, and contact time of 10 minutes.
ConclusionThe conducted experiments demonstrate the effectiveness of superchlorination and the Fenton process in removing wastewater containing favipiravir and hydroxychloroquine. The efficiency of these methods in removing antibiotics with a similar structure or enhancing their biodegradability can also be investigated.
Keywords: Superchlorination, Hospital Wastewater, Fenton, Favipiravir, Hydroxychloroquine, COVID-19 -
Pages 29-37Background and purpose
Due to the relatively high cost of cosmetic restorations with indirect composite resins, the time required for their complete replacement, and, in some cases, the need for significant tooth structure removal, repairing these restorations may sometimes be a more appropriate approach. This study aimed to investigate and compare the effects of different surface preparation methods on the shear bond strength between indirect and direct composite resins.
Materials and methodsIn this study, 102 indirect composite resin blocks of Ivoclar SR Nexco Paste were fabricated and assigned to three groups (n = 34) based on the preparation method. Group 1: roughening and etching with 37% phosphoric acid; Group 2: roughening and etching with 9.5% hydrofluoric acid; Group 3: air abrasion with 50-μm aluminum oxide particles. A total of 500 thermal cycles were performed before the repair process, and surface preparations were carried out. After applying the adhesive in all groups, the samples were repaired using the direct Ivoclar Heliomolar composite resin. The samples were then subjected to fracture by an Instron machine at a speed of 0.5 mm/min, and the shear bond strength was recorded. The data were then converted to MPa and evaluated using one-way ANOVA and the Tukey test.
ResultsThe highest shear bond strength was recorded in Group 2 (mean± SD = 24.64± 2.28), and the lowest bond strength was recorded in Group 1 (mean± SD= 10.31± 1.67).
ConclusionIn this study, preparation with hydrofluoric acid resulted in higher shear bond strength compared to phosphoric acid and air abrasion.
Keywords: Composite Resin, Dental Restoration Repair, Shear Strength, Air Abrasion, Phosphoric Acid, Hydrofluoric Acid -
Pages 38-47Background and purpose
COVID-19 is one of the most dangerous diseases of the present century, and the most effective way to protect against it is through vaccination. This study aimed to examine the impact of vaccination on preventing severe and fatal outcomes from COVID-19 in Hormozgan Province.
Materials and methodsThis was a retrospective cohort study. A total of 18,788 patients aged over 18 years with COVID-19 were included. Sampling was conducted through a census, and data analysis was performed using Chi-square test, Fisher's exact test, and ordinal logistic regression models. Data were analyzed using SPSS version 22.
ResultsThe odds of experiencing severe and fatal outcomes in unvaccinated patients were 2.1 times higher compared to vaccinated individuals (P< 0.001). Male sex (OR= 1.6, P< 0.001), age over 35 years (OR= 2.1, P< 0.001), a history of cardiovascular disease (OR = 2.4, P< 0.001), diabetes (OR = 1.4, P< 0.001), cancer (OR= 3.3, P< 0.001), chronic kidney disease (OR= 2.3, P< 0.001), and chronic lung disease (OR = 1.9, P<0.001) were all statistically significant risk factors for severe and fatal outcomes.
ConclusionVaccination against COVID-19 significantly reduces the risk of severe and fatal outcomes. Additionally, chronic and debilitating diseases are associated with an increased likelihood of death and severe outcomes in COVID-19 patients. Efforts to increase vaccination coverage, particularly among vulnerable groups, are strongly recommended.
Keywords: Vaccination, COVID-19, Severe, Fatal Outcomes -
Pages 48-58Background and purpose
Cardiovascular diseases are among the chronic diseases with a high mortality rate. Considering the importance of person-centered medicine and Iranian medicine, the concept of temperament has a great impact on the occurrence of diseases. The aim of this study is to investigate the temperament of patients with an acute heart attack.
Materials and methodsA descriptive cross-sectional study was conducted on 280 new patients, aged 20 to 60 years, diagnosed with their first acute heart attack, confirmed by a cardiologist based on clinical and laboratory findings, at the Mazandaran Heart Center from April to September 2024. The study population was selected using convenience sampling.
ResultsThe mean age of the patients was 51.81±5.98 years, and 70% were male. The frequency of hot temperament, both singly and in combination, differed significantly between the sexes (P= 0.011), as did wet temperament compared to other temperaments (P<0.001).
ConclusionThe results of this study indicate that most patients with acute heart attacks have a hot and humid temperament. Therefore, according to the principles of Iranian medicine, maintaining health and effectively treating these patients requires avoiding factors that increase hot and humid temperament, such as overeating, obesity, physical inactivity, and inadequate sleep. In other words, individuals with a hot and humid temperament are more susceptible to this disease and should adopt preventive measures that help reduce this temperament, including proper nutrition, regular exercise, and adequate sleep.
Keywords: Acute Coronary Syndrome, Temperament, Persian Traditional Medicine -
Pages 59-67Background and purpose
Oral squamous cell carcinoma is the most common malignancy of the oral cavity. In solid tumors, cancer cells and stromal cells (fibroblasts, inflammatory cells, endothelial cells) play a role in tumor progression, angiogenesis, local invasion, and metastasis. Mast cells contribute to carcinogenesis by releasing chemical mediators in their granules through various pathways, including suppressing the immune system, enhancing angiogenesis, destroying the extracellular matrix, and increasing the mitosis of tumoral cells. Several studies have investigated the role of mast cells in oral squamous cell carcinoma. While some suggest that mast cells play an angiogenic and tumorigenic role, others do not confirm this, highlighting the contradictory findings in this area. In this study, we discuss the role of mast cells in oral squamous cell carcinoma.
Materials and methodsThe mean number of mast cells was significantly lower in higher microscopic grades compared to poor grades (P<0.05). However, there was no significant difference in the average number of mast cells based on age, gender, or location of occurrence (P>0.05).
Resultsthe mean number of mast cells was significantly lower in microscopic grade and higher than poor (P-value˂0/05). But there was no significant difference in the average number of mast cells based on age, gender and place of occurrence (P˃0/05).
ConclusionThe significant increase in the average number of mast cells in microscopic grades II and III compared to grade I indicates the role of mast cells as an indicator of disease progression. This finding may support the use of novel treatment approaches, such as mast cell degranulation inhibitors and anti-angiogenic therapies.
Keywords: Mast Cell, Oral Squamous Cell Carcinoma, Giemsa -
Pages 68-77Background and purpose
Declining fertility rates and decreasing population growth are major challenges for the country. Numerous studies have been conducted to identify factors influencing this issue. One such factor is the childbirth experience. This research examines the relationship between previous childbirth experiences and fertility decisions in women with one child.
Materials and methodsThis cross-sectional study was conducted in 2023-2024 on 400 women with one child covered by health centers in Shahrud. Health centers were selected from various city areas (northern, southern, eastern, western, and central) to represent the city's socio-economic diversity. Data were collected using standardized demographic, childbirth experience, and fertility decision-making questionnaires. The validity and reliability of the questionnaires were confirmed in previous studies. The scoring of the questionnaires was based on the Likert scale, with fertility decision scores categorized into three levels: weak (29-69), moderate (70-100), and strong (101-150). Data were analyzed using Chi-square tests, one-way ANOVA, and linear regression in SPSS version 25.
ResultsThe mean age of the women was 30.02 ± 5.48 years, their spouses' mean age was 34.31 ±4.90 years, the mean age at marriage was 7.37± 2.58 (???) years, and the mean age of the first child was 3.96±1.21 years. Of the participants, 42% had moderate childbearing intentions, 33% had strong intentions, and 25% had weak intentions. Regression analysis revealed that childbirth experience significantly impacted childbearing decisions (OR=1.34,P<0.001). Additionally, higher childbirth experience scores were associated with increased intentions to have more children (P<0.001). Other demographic variables showed no significant effect.
ConclusionChildbirth experiences in women with one child play a significant role in the decision to have a second child. Positive experiences increase fertility desire, while negative experiences cause hesitation. Emotional support, education, and improved maternity care can strengthen fertility intentions and contribute to population policies.
Keywords: Previous Childbirth Experiences, Childbearing Decision, Mothers With One Child, Cross-Sectional Study, Fertility Intentions -
Pages 78-89Background and purpose
Individuals undergoing chronic hemodialysis face various daily challenges due to their unique lifestyle, which significantly reduces their quality of life. Self-care plays a crucial role in improving health behaviors and delaying the progression to the final stages of the disease. Since self-care is comprehensive, learnable, and improvable, this study aimed to investigate the relationship between loneliness and self- care in elderly patients undergoing hemodialysis.
Materials and methodsThis cross-sectional study involved 138 elderly patients undergoing hemodialysis at the Citizen Dialysis Center in Sari, selected through a census method. Data collection tools included a socio-demographic questionnaire, the Standardized Elderly Self-Care Scale, and the Russell Loneliness Scale. Data were analyzed using SPSS version 22, employing both descriptive and inferential statistics. The significance level was set at P≤ 0.05.
ResultsThe average age of the participants was 68.67±6.28 years, and the majority (51.4%) were female. Pearson correlation analysis revealed no significant association between total self-care scores and loneliness (r=0.14,P=0.108), physical self-care scores and loneliness (r=-0.03,p=0.694), or illness-related self-care scores and loneliness (r=0.11,P=0.218). However, a significant negative correlation was observed between spiritual self-care scores and loneliness (r=-0.33,P=0.001) and between social self-care scores and loneliness (r=-0.20,P=0.018). As loneliness scores increased, spiritual and social self-care scores declined.
ConclusionThe findings underscore the importance of addressing the emotional and social needs of elderly hemodialysis patients along with their physical health needs to enhance their overall quality of life. Healthcare providers and policymakers should implement self-care interventions, particularly those emphasizing spiritual and social aspects, into care plans for elderly hemodialysis patients to reduce the negative impact of loneliness and promote their well-being.
Keywords: Self-Care, Loneliness, Elderly, Hemodialysis -
Pages 90-101Background and purpose
The communication and mutual understanding between healthcare service providers and patients are serious concerns in the health system. The purpose of this study is to evaluate and compare the impact of reading stories on increasing the level of general empathy and patient empathy in nursing students at Mazandaran University of Medical Sciences.
Materials and methodsThe statistical population of this quasi-experimental study consisted of 82 nursing students, who were divided into two groups of 41 subjects each, an experimental group and a control group, using the simple random method. Story reading was carried out in six sessions, each lasting two hours, conducted online over six weeks in a semester. The students completed the Davis General Empathy Questionnaire and the Jefferson Scale of Empathy before and after the sessions.
ResultsIn this study, general empathy and patient sympathy were evaluated in three time periods: before the intervention, immediately afterthe intervention, and seven days after the end of the intervention. Jefferson sympathy scores increased from 44.71 before the intervention to 61.37 immediately after the intervention and then decreased to 57.98 seven days later, indicating a positive effect of the intervention. Davis empathy scores also increased from 51.93 before the intervention to 76.53 immediately after the intervention and then decreased to 60.13 seven days later. To compare empathy levels, the analysis of variance test with repeated measures was used. However, before performing the sphericity hypothesis test, Mauchly's test was conducted. Since it was not significant (P < 0.001), the Greenhouse-Geisser test was used, and a significant difference was reported in the three measurement periods (P < 0.001).
ConclusionStory reading is effective in improving nursing students' sense of general empathy and sympathy toward patients. It is recommended that this method be implemented in universities to enhance empathy training.
Keywords: Empathy, General Empathy, Patient Relationship, Story Reading, Educational Intervention -
Pages 102-114Background and purpose
The use of smartphones has significantly increased among students. Although this technology offers various benefits, its misuse can lead to negative consequences, such as nomophobia. Given the adverse effects of nomophobia, this study aims to investigate the relationship between nomophobia, perceived stress, and perceived social support among medical students at Mazandaran University of Medical Sciences.
Materials and methodsThis cross-sectional study was conducted in 2023 on a sample of 273 medical students at Mazandaran University of Medical Sciences, selected through convenience sampling. Data were collected using demographic checklist, the Perceived Stress Scale (PSS), and the Nomophobia Questionnaire (NMP-Q). Statistical analysis was performed using SPSS and AMOS software (version 24) through descriptive and analytical statistics, as well as path analysis. A significance level of P < 0.05 was considered.
ResultsThe participants had a mean age of 23.31±2.99 years, and 57.5% were female. All students reported experiencing some degree of nomophobia, with 56% at a moderate level, 12.8% at a mild level, and 31.1% at a severe level. Path analysis revealed a significant direct relationship between perceived stress and the severity of nomophobia (r=0.24, P<0.05). However, no significant association was observed between nomophobia and perceived social support (r=0.19, P>0.05). The model fit indicated that perceived stress and perceived social support collectively accounted for 6.0% of the variance in nomophobia severity. Goodness-of-fit indices confirmed an acceptable model fit (CMIN/df = 1.85, IFI = 0.95, TLI = 0.85, GFI = 0.99, CFI = 0.95, RMSEA = 0.056).
ConclusionNomophobia is prevalent among medical students, with most experiencing moderate levels. Perceived stress was significantly associated with the severity of nomophobia, while perceived social support had no significant effect. The findings emphasize the need for interventions to reduce stress and increase awareness of smartphone addiction among medical students.
Keywords: Nomophobia, Perceived Social Support, Perceived Stress, Medical Students -
Exploring Ethical Decision-Making Experiences Among Surgical Technology Interns: A Qualitative StudyPages 115-126Background and purpose
Ethical decision-making is a fundamental aspect of management and a vital competency for healthcare professionals, enabling them to handle complex responsibilities effectively. Surgical technology students, as one of the key groups involved in bedside care, train and work in a complex environment. Due to their close interaction with patients and their presence in the high-risk environment of the operating room, this group experiences higher levels of stress and must make proper ethical decisions in response to ethical dilemmas encountered at the bedside. This study aims to explore the experiences of ethical decision-making among surgical technology trainees.
Materials and methodsThis qualitative study was conducted in 2023 at Golestan University of Medical Sciences. Using a purposive sampling method, 15 eighth-semester surgical technology students voluntarily participated in the study. Data were collected through semi-structured, interactive, face-to-face interviews with open-ended questions focusing on students' experiences of ethical decision-making during clinical training. For data analysis, MAXQDA software (version 24) and the conventional content analysis approach proposed by Graneheim and Lundman were employed.
ResultsData analysis yielded a total of 283 meaning units, categorized into three main themes: "Violation of Patient Rights," with four subcategories; "Violation of Student Rights," with five subcategories; and "Educational Shortcomings in Students", with two subcategories.
ConclusionThis study highlights the crucial need for ethical decision-making skills among surgical technology students and underscores the importance of addressing educational shortcomings to better prepare them for the challenges of the operating room environment
Keywords: Ethical Decision-Making, Students, Operating Room, Qualitative Content Analysis -
Pages 127-137Background and purpose
Halitosis, or bad breath, is a condition in which the smell of a person's breath becomes unpleasant. This condition is not only the third most common reason for dental visits, but it also carries significant social and psychological consequences. Despite considerable advancements in dentistry and medicine, halitosis remains both a diagnostic and therapeutic challenge. Therefore, exploring complementary approaches is necessary. The aim of this study is to investigate the etiology and treatment measures for bad breath in Persian medical texts.
Materials and methodsThis study employs qualitative content analysis to examine bad breath in traditional Persian medicine texts. Eight books from the 3rd to 5th centuries A.H., such as the Canon of Medicine Alhavi, etc were sourced from the Noor Digital Library and other electronic resources.
ResultsAccording to the opinions of Persian medical sages, 17 different causes of bad breath were identified, primarily caused by conditions in the mouth, stomach, and lungs. These causes include ulcers, decay, and infection in the mouth, stomach disorders with the accumulation of infectious substances, and lung infections. For treatment, depending on the underlying cause in each case, health measures and lifestyle modifications, as well as single and compound drugs, have been suggested. These treatments include the consumption of celery, cloves, cardamom, and myrtle fresh foliage with seedless raisins, among others.
ConclusionPersian sages identified oral and dental diseases, as well as gastrointestinal problems, as the main causes of halitosis and treated it based on the underlying cause of bad breath. Some of the causes and treatments from traditional Persian medicine for this condition have been supported and validated by modern scientific research after centuries. Further investigations and clinical trials could pave the way for utilizing this valuable ancestral heritage.
Keywords: Bad Breath, Bakhr-Al-Fam, Halitosis, Etiology, Traditional Medicine, Complementary Medicine -
Pages 138-144Background and purpose
COVID-19, caused by the SARS-CoV-2 virus, primarily targets the respiratory system but can also impair other organs, including the pancreas, potentially increasing the risk of new-onset diabetes. Emerging evidence highlights that some patients recovering from COVID-19 face an elevated risk of developing diabetes, underscoring the need for further investigation. This study aims to determine the prevalence and identify potential risk factors for new-onset diabetes in patients recovering from COVID-19.
Materials and methodsThis cohort study involved 933 patients with confirmed COVID-19, all of whom were admitted to Qaemshahr Razi Hospital and had no prior diabetes diagnosis. Patients were stratified based on the severity of their COVID-19 infection and followed for three months post-discharge. Fasting plasma glucose (FPG) and HbA1c tests were performed to diagnose diabetes. Detailed demographic data, clinical indicators, and inflammatory markers, including CRP, LDH, and D-dimer, were recorded for analysis. Data analysis was conducted using SPSS software, and appropriate statistical tests were applied to compare variables across patient groups.
ResultsThe findings revealed that patients with new-onset diabetes were significantly older, had higher body mass indices, and had a positive family history of diabetes. Elevated levels of inflammatory markers, such as CRP and LDH, were observed in these patients. Moreover, the severity of COVID-19 symptoms, including shortness of breath and fever, was significantly associated with the development of diabetes.
ConclusionThis study demonstrates a clear association between COVID-19 and an increased risk of diabetes, particularly in patients with severe disease manifestations. Post-recovery blood glucose monitoring is strongly recommended, and timely management should be prioritized for patients diagnosed with diabetes.
Keywords: COVID-19, New-Onset Diabetes, Risk Factors, Severe Infection -
Pages 145-151Background and purpose
The sudden outbreak of the 2019 coronavirus (COVID-19) in Wuhan, China, has led to a public health crisis. To prevent COVID-19 transmission, dentists and dental students should use personal protective equipment (PPE) and implement cross-contamination prevention methods while performing dental work. Therefore, the purpose of this study is to examine the use of personal protective equipment among dental students at Mazandaran University of Medical Sciences.
Materials and methodsIn this cross-sectional study, 143 dental students at Mazandaran University of Medical Sciences were included in 2020 using the census method. Information, including the year of admission to the university, age, and gender, along with items related to the use of protective gowns, masks, gloves, shoe protectors, and eye protection, was collected from the participants. Data were collected using a researcher-made demographic questionnaire consisting of 33 questions related to the use of PPE against COVID-19. Data analysis was performed using the Pearson and Spearman correlation coefficients in SPSS version 24. The significance level was set at P< 0.05.
ResultsDuring this study, 143 dental students, including 67 men (46.9%) and 76 women (53.1%), were studied. The findings showed that there was a statistically significant relationship between age, year of admission, and marital status with the use of PPE (P<0.05). However, no significant relationship was found between the use of PPE and students' gender or place of residence.
ConclusionAccording to the findings, the level of compliance with personal protective principles was moderate in more than half of the students. However, it is necessary to provide additional training to students who are in direct contact with these patients to prevent viral diseases, including COVID-19.
Keywords: COVID-19, Personal Protective Equipment, PPE, Dental Students -
Pages 152-157
Ilioinguinal fistula is an abnormal connection between the ileum and vagina, representing a rare complication following gynecological surgeries. This article presents a rare case of a 63-year-old woman who developed an Ilioinguinal fistula five years after undergoing hysterectomy, oophorectomy, and radiotherapy for uterine cancer. The sudden onset of foul-smelling vaginal discharge prompted her to visit a gynecology clinic, leading to a referral to the surgical department and subsequent diagnostic imaging via MRI, which ultimately revealed the Ilioinguinal fistula. This case highlights an uncommon complication in gynecologic surgeries, particularly those related to uterine cancer, and underscores the significant role of radiotherapy in fistula formation. The challenges of early diagnosis and the importance of appropriate treatment strategies for effective management are emphasized. This case report contributes to increasing awareness among specialists about potential postoperative complications, especially in patients who have undergone radiotherapy, thereby facilitating timely diagnosis and targeted interventions.
Keywords: Fistula, Ilioinguinal, Hysterectomy -
Pages 158-165
Invasive aspergillosis is known as one of the most dangerous fungal diseases, especially in immunocompromised individuals or patients with long-term hospitalization in intensive care units. This disease imposes a significant burden on the Iranian health system with its high mortality rate and high costs due to hospitalization and treatment. On the other hand, the increasing resistance of Aspergillus species, especially Aspergillus fumigatus, to azole drugs is a serious challenge. The country's lack of an effective strategy and program to monitor and treat this disease is a major obstacle to its control. Researchers from the Invasive Fungal Research Center affiliated with Mazandaran University of Medical Sciences, by presenting this policy brief report, emphasize the need for immediate action and attention to a multifaceted approach of clinical vigilance, ongoing research, and management of environmental factors, and propose operational solutions including the establishment of continuous clinical and environmental monitoring systems, the development of rapid diagnostic tests, research and development of new drugs, specialized training of medical staff, the development of aspergillosis infection control protocols, and monitoring the use of azole fungicides in agriculture. The development of a comprehensive national program, cooperation between policymakers and health managers, researchers and medical mycologists, and other health and medical specialists, along with interdisciplinary measures, will play an important role in managing this crisis.
Keywords: Invasive Aspergillosis, Azole Resistance, Aspergillus Fumigatus, Infection Control, Policy Brief