فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی گرگان - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1382)

مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1382)

  • 131 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1382/12/15
  • تعداد عناوین: 18
|
  • علیرضا فاضل، محمدرضا نیکروش، مهدی جلالی صفحات 1-6
    مقدمه و هدف
    مطالعات مختلف نشان داده است که ترکیبات قندی در بسیاری از پدیده های بیولوژیکی دارای نقش کلیدی و بسیار بااهمیتی هستند. تا آنجایی که هر گونه اختلال در ظهور و یا زمان ظهور این ترکیبات می تواند اثرات نامطلوب بر تکامل جنین داشته باشد. لذا تکامل طبیعی در گرو ظهور به موقع آن دسته از گلیکوکانژوگیت هایی است که در پروسه های تکاملی نقش کلیدی دارند. بنابر این شاید بتوان گفت که شکل گیری نورون های حرکتی شاخ قدامی نخاع در گرو تغییرات وسیعی است که در ترکیبات قندی سطح این سلولها و ماده خارج سلولی آنها به وقوع می پیوندد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش که روی جنین موشهای نژاد Balb/c انجام پذیرفت. طی روزهای نهم تا چهاردهم حاملگی جنین ها جمع آوری شده و پس از عمل فیکساسیون که با نرمالین و B4G انجام گرفت و آماده سازی بلوک های پارافینی، اقدام به تهیه برش های 5 میکرونی گردیده و جهت بررسی هیستوشیمیایی با لکتین WFA رنگ آمیزی شدند. در این نمونه ها برای رنگ آمیزی زمینه از آلسین بلو با 2.5=PH نیز استفاده شد. هم چنین برای بررسی و مقایسه ترکیبات قندی، بعضی از نمونه ها فقط در مجاورت آلسین بلو قرار گرفتند. سپس یافته های حاصل از این پژوهش بر اساس عکس العمل سلول ها، نسبت به لکتین درجه بندی شده و به وسیله آزمون کروسکال والیس مورد بررسی آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج مربوط به این مطالعه نشان داد که اولین عکس العمل سلول های پیش ساز نورون های حرکتی در طی روز سیزدهم جنینی به صورت پراکنده در حاشیه شاخ قدامی نخاع ظاهر می شود. در طی روز چهاردهم بر تعداد این سلول ها افزوده شده و با قدری تاخیر، سلول های بخش قدامی نخاع و استطاله های مربوط به آنان نیز با این لکتین واکنش مثبت نشان می دهند تا آنجا که در اواخر روز چهاردهم حاملگی به میزان قابل توجهی بر تعداد این سلولها افزوده می شود. در طی این فرایند بافت هایی که در مجاورت سلول های پیش ساز نورون های حرکتی واقع شده اند، فاقد عکس العمل با این لکتین هستند که احتمالا ممکن است سلول های پشتیبان بافت عصبی آینده و با نورون هایی باشند که در مرحله بعدی تمایزات آنها شروع خواهد شد.
    نتیجه گیری
    این نتایج نشان می دهد که N-acetygalactosamine ممکن است نقش کلیدی در تمایز نورون های حرکتی شاخ قدامی نخاع داشته باشد.
    کلیدواژگان: صفحه کفی، میان کنش های سلولی، لکتین هیستوشیمی، نورون های حرکتی
  • محمدرضا دارابی، حسن احمدنیا صفحات 7-12
    مقدمه و هدف
    ترانس یورترال لیتوتریپسی یکی از روش های موثر در درمان سنگ های حالب در اطفال می باشد. این مطالعه به منظور میزان موفقیت روش لیتوتریپسی در اطفال انجام گردید.
    مواد و روش ها
    38 بیمار 2 تا 13 ساله در طی سال های 1378 تا 1380 که دارای سنگ حالب بودند، در بیمارستان امام رضا (ع) مشهد پذیرش شدند. سنگ حالب در این بیماران با روش سونوگرافی همراه با KUB و IVP تشخیص داده شد. برای انجام لیتوتریپسی تمامی بیماران تحت G.A قرار گرفتند. پس از سیستوسکپی و گذاشتن گاید وایر، یورتروسکپی انجام شد. به منظور شکستن سنگ از اولتراسوند و یا الکتروهیدولیک و یا پنوماتیک استفاده گردید.
    یافته ها
    سنگ حالب تحتانی در 32 نفر (84 درصد)، سنگ حالب میانی در 4 نفر (10 درصد) و سنگ حالب فوقانی در 2 نفر (6درصد) از بیماران ما وجود داشت. یورترسکپی در 35 بیمار با موفقیت انجام شد و در 3 بیمار امکان ورود به حالب فراهم نگردید. سنگ با موفقیت در 32 بیمار کاملا خرد یا خارج شد و در 3 بیمار به داخل کلیه مهاجرت نمود. در مجموع 85 درصد بیماران فاقد سنگ شدند. عارضه در 25 درصد از بیماران ایجاد شد که همگی با درمان طبی بهبود یافتند.
    نتیجه گیری
    مطالعه ما میزان موفقیت بالای لیتوتریپسی و یورتروسکپی را در درمان سنگهای حالب اطفال به خصوص یورتروسکوپ با کالیبر کوچک را نشان می دهد و می بایست به عنوان خط اول درمان در سنگ های حالب اطفال خصوصا سنگ حالب تحتانی مورد توجه واقع شود.
    کلیدواژگان: سنگ حالب، اطفال، لیتوتریپسی
  • شهریار سمنانی، وحیده کاظمی نژاد، نفیسه عبدالهی صفحات 13-18
    مقدمه و هدف
    سرطان کولورکتال شایع ترین سرطان دستگاه گوارش و دومین علت مرگ ناشی از سرطان در سطح جهان است. هدف از انجام یک مطالعه بررسی مشخصات تومور و برخی شاخص های دموگرافیک بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال در شهرستان گرگان و مقایسه این متغیرها در دو گروه سنی جوان (کمتر از 50 سال) و پیر (بیشتر از 50 سال) می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه توصیفی تحلیلی و از نوع مقطعی بوده است. کلیه بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال مراجعه کننده به بخش اندوسکوپی مرکز آموزشی - درمانی 5 آذر گرگان و بخش خصوصی در طول سالهای 1382-1379 مورد مطالعه قرار گرفتند و با مراجعه به پرونده های آنان اطلاعات فردی، یافته های پاتولوژی و کولونوسکوپی استخراج و مورد تجزیه و تحلیل با نرم افزار آماری SPSS و آزمون های آماری تی و کای اسکوئر قرار گرفت.
    یافته ها
    101 بیمار مورد بررسی قرار گرفتند. 61 نفر مرد و 40 نفر زن بودند. میانگین سنی 13.65±56 سال بود. 13.9 درصد بیماران کمتر از 40 سال سن داشتند. در 94 درصد موارد تومور از نوع آدنوکارسینوم، 2.9 درصد لنفوم و 2.9 درصد کارسینوم تمایز نیافته بود. در 30 نفر از بیماران رکتوم و در 71 نفر کولون درگیر بود. 37 نفر از بیماران تحصیلات زیر دیپلم و 64 نفر دیپلم و بالاتر بودند. شایع ترین علایم در بیماران درد شکم (61 نفر)، یبوست (58 نفر) و خون ریزی از رکتوم (37 نفر) بود. فاصله زمانی شروع علایم تا تشخیص بیماری در 58 نفر بیشتر از 6 ماه بود. در 36 نفر از بیماران سابقه فامیلی سرطان وجود داشت. درگیری کولون راست در سن کمتر از 50 سال و درگیری کولون چپ در سن بیشتر از 50 سال به طور معناداری بیشتر بود (0.05>P). سابقه خانوادگی سرطان در بیماران مبتلا به سرطان کولون راست به طور معناداری نسبت به سایر محل های آناتومیک بیشتر بود (0.05>P). سابقه خانوادگی در سن کمتر از 50 سال به طور معناداری بیشتر از سن بیشتر از 50 سال بود (P<0.05)
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه و درصد قابل توجهی از افراد جوان در گروه مبتلایان به سرطان کولورکتال توجه بیشتر به علایم هشدار دهنده در جوانان و فراهم نمودن برنامه غربالگری در بیماران بیشتر از 50 سال و افراد جوان با سابقه خانوادگی مثبت ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سرطان کولورکتال، شاخص های اپیدمیولوژیک، گرگان
  • کریم الله حاجیان، نساء اصنافی، فاطمه ملانیا جلودار صفحات 19-24
    مقدمه و هدف
    میزان استفاده از روش های پیشگیری از بارداری یکی از معیارهای مهم در ارزشیابی عملکرد زنان واجد شرایط نسبت به برنامه تنظیم خانواده می باشد. این مطالعه با هدف مقایسه الگوی تغییرات هفت ساله در استفاده از روش های پیشگیری از بارداری در جمعیت روستایی بابل می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر اساس اطلاعات موجود از پرونده و دفاتر تنظیم خانواده طی سال های 79-1373 و با نمونه ای از 400 نفر از هر سال از زنان 49-15 ساله واجد شرایط برنامه تنظیم خانواده در جمعیت روستایی تحت پوشش مرکز بهداشتی - درمانی منطقه پایین گتاب بابل انجام گردید و در کل 2800 پرونده در طی هفت سال مورد ارزیابی قرار گرفت. اطلاعات مربوط به نوع استفاده از روش های پیشگیری از بارداری از دفاتر و پرونده ها استخراج گردید و با استفاده از آزمون Z و کای دو روند تغییرات مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در طی روند هفت ساله تغییرات قابل ملاحظه ای وجود داشت. طی روند هفت ساله، توپکتومی از 26.2 درصد به 36.7 درصد افزایش بارداری معنی دار داشته و کاندوم از 3 درصد به 7.5 درصد و IUD از 5 درصد به 8.5 درصد افزایش داشته است. در حالی که بدون جلوگیری از 27.5 درصد سال 1373 به 4.7 درصد در سال 1379 کاهش معنی دار داشت ولی تغییرات معنی داری در میزان استفاده از قرص از (17.5 درصد به 18 درصد) و روش منقطع (از 18.5 درصد به 20 درصد) در طی 7 سال مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    میزان استفاده از روش های مطمئن پیشگیری از بارداری در طی روند هفت ساله افزایش معنی دار داشته و کاهش قابل ملاحظه ای در روش بدون جلوگیری رخ داد. با وجود این، هنوز استفاده کنندگان روش منقطع نسبتا زیاد بوده و به دلیل غیر مطمئن بودن آن، آموزش لازم جهت سوق دادن آنها به روش های مدرن ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: تنظیم خانواده، روش های پیشگیری از باردار ی، روند تغییرات
  • آسیه سادات بنی عقیل، فاطمه سادات بنی عقیل، محمدعلی وکیلی صفحات 25-29
    مقدمه و هدف
    وزن جنین یکی از مهم ترین معیارها در تعیین تصمیمات عمده مامایی و اقدامات نوزادی می باشد. لذا یافتن روشی مطمئن برای تخمین زدن جنین از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    مواد و روش کار
    این مطالعه تحلیلی با هدف تعیین اعتبار قانون جانسون در تخمین وزن جنین در 223 زن باردار دارای جنین ترم، زنده، سالم، تک قلو با نمایش سر که به مرکز آموزشی - درمانی دزیانی شهرستان گرگان در سال 1382 مراجعه نموده بودند، انجام شد. در صورت وجود مشکلات طبی و مامایی نمونه ها از مطالعه حذف شدند. روش انتخاب نمونه ها به صورت غیر احتمالی و مبتنی بر هدف بود. اطلاعات در دو مرحله جمع آوری گردید. در مرحله اول ارتفاع رحم در واحدهای پژوهش با استفاده از پارچه ای اندازه گیری و با استفاده از فرمول جانسون، وزن تخمینی جنین به دست آمد. در مرحله دوم وزن نوزاد بلافاصله پس از تولد اندازه گیری و ثبت شد. داده های به دست آمده از وزن تخمینی جنین و وزن واقعی نوزاد وارد کامپیوتر گردید و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون های آماری Corrolation Test و Paired Sample t Test تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین میانگین وزن تخمینی جنین (546±3730) و میانگین وزن واقعی نوزاد (429±3270) اختلاف آماری معنی دار وجود دارد(P<0.05)
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که قانون جانسون در این منطقه فاقد اعتبار لازم در جهت تخمین وزن جنین می باشد.
    کلیدواژگان: وزن جنین، ارتفاع رحم، وزن نوزاد، فرمول جانسون
  • محمد جعفر گلعلی پور، الهام مبشری، آرزو میرفاضلی، محمدعلی وکیلی، فاطمه کلنگی میاندره صفحات 30-35
    مقدمه و هدف
    نقایص لوله عصبی یکی از مهم ترین ناهنجاری ها در نوزادان در بدو تولد می باشد. این مطالعه به منظور تعیین میزان نقایص لوله عصبی (NTDS) و انواع آن و ارتباط این ناهنجاری ها با جنس نوزاد، قومیت، ارتباط فامیلی و سن مادر در گرگان انجام گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر روی کلیه نوزادان زنده و مرده در طی سالهای 80-1376 از مجموع 26280 تولد با مقایسه با یک نمونه هزار نفری از نوزادان سالم و به صورت توصیفی تحلیلی و مقطعی از نظر شیوع NTD، نسبت جنسی، نوع NTD، ازدواج فامیلی، قومیت و سن مادر در مرکز آموزشی درمانی دزیانی گرگان انجام گردید. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار SPSS و به کمک آزمون کای دو اسکوئر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان NTD 3.08 در 1000 تولد و در جنس مذکر 2.78 در هزار و در جنس مونث 3.38 در هزار تعیین گردید. نسبت جنس مونث و مذکر 1.31 تعیین گردید. میزان اسپیناپیفیدا، آنانسفالی و آنسفالوسل به ترتیب 1.48، 1.48 و 0.11 در هزار تعیین گردید. میزان NTD بر اساس قومیت 6.78 در هزار، 4.76 در هزار و 2.41 در هزار به ترتیب در گروه قومی ترکمن، سیستانی و فارس بومی تعیین گردید که این اختلاف از نظر آماری معنی دار بوده است (0.05>P). میزان NTD در مادران زیر 20 سال 2.29 در هزار، در گروه مادران 34-30 ساله 3.37 در هزار و در گروه سنی 35 و به بالا 2.54 در هزار تعیین گردید. هم چنین در 29.6 درصد والدین نوزادان مبتلا به NTD دارای ارتباط فامیلی بوده اند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که میزان NTD در این منطقه بالا بوده و ممکن است در ارتباط با قومیت و بافت جمعیتی منطقه باشد.
    کلیدواژگان: آنانسفالی، اسپینابیفیدا، قومیت، جنس، ازدواج فامیلی
  • حمیدرضا جوشقانی، اسماعیل کوچکی شلمانی، رضا امینی، پوپک درخشنده، عبدالوهاب احسانی زنوز، محمد شعبانی، مریم کدیور صفحات 36-42
    مقدمه و هدف
    آدنوکارسینوهای معده دومین سرطان شایع پس از سرطان ریه در جهان است. سالانه حدود 755500 مورد جدید شناسایی می شود. تقریبا 12 درصد کل مرگ و میر ناشی از سرطان در اثر سرطان معده است. یکی از مهم ترین ژنهایی که در ممانعت از بروز سرطان اهمیت دارد ژن p53 است که در تنظیم چرخه سلولی نقش دارد. در برخی از سرطان ها تا 50 درصد موارد در ژن p53 جهش دیده می شود که حدود 87 درصد موارد جهش ها در اگزون های 5 تا 8 هستند. این مطالعه به منظور تعیین جهش های ژن p53 در سرطان معده به روش PCR- SSCP انجام گردید.
    مواد و روش ها
    طی سال 1381، 44 نمونه بیوپسی از بیماران سرطان معده از سه مرکز بیمارستانی در تهران تهیه و مشخصات دموگرافیک بیماران مشخص و نمونه های بیماران به روش PCR- SSCP جهت تعیین جهش های ژن p53 مورد مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه از 44 بیمار مبتلا به سرطان معده، 31 نفر مرد و 13 نفر زن با میانگین سنی 60.8 سال (از 34 سال تا 84 سال) بودند. بر اساس نوع سرطان 36 مورد از نوع روده ای (81.8 درصد) و 5 مورد (11.4 درصد) از نوع منتشر بودند. سه مورد با اطلاعات موجود در هیچ یک از دو گروه فوق قرار نگرفت. پس از انجام PCR- SSCP در 9 مورد حرکت الکتروفورتیک باندهای نمونه بیماران با نمونه های طبیعی تفاوت داشت. یک جهش در اگزون 5 (11.1 درصد)، 2 جهش در اگزون 6 (22.2 درصد)، 3 جهش در اگزون 7 (33.3 درصد) و 3 جهش در اگزون 8 (33.3 درصد) مشاهده شد. از این 9 جهش 7 مورد مربوط به سرطان از نوع روده ای و 2 مورد از نوع منتشر بود. ارتباط معنی داری بین سن و نوع سرطان مشاهده نگردید. هم چنین ارتباط معنی داری بین نوع سرطان و جنس، بین جنس و جایگاه جهش و هم چنین نوع سرطان و جایگاه جهش دیده نشد. در نوع منتشر 2 جهش در اگزون های 6 و 8 مشاهده گردید و هیچ جهشی در اگزو های 5 و 7 مشاهده نشد. در نوع روده ای در هر چهار اگزون مورد مطالعه جهش دیده شد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه میزان بروز جهش در ژن p53 در سرطان معده 20.5 درصد به دست آمد که بیانگر فراوانی متوسط جهش ژن p53 در جامعه مورد مطالعه است.
    کلیدواژگان: سرطان معده، ژن p35، ایران، جهش، PCR، SSCP
  • غلامرضا محمودی، علیرضا شریعتی، ناصر بهنام پور صفحات 43-52
    مقدمه و هدف
    کیفیت زندگی در بیماران دیالیزی یک موضوع با اهمیت و قابل بررسی می باشد. مشکل عمده بیماران دیالیزی که موجب پیچیده تر شدن شرایط کیفی زندگی آنان می گردد، روش های مقابله ای و تطابق با بیماری است. دامنه واکنش های تطابقی نسبت به دیالیز را احساس کسب مجدد و کامل توانایی ها تا خودکشی متغیر می باشد. هدف از این مطالعه تعیین رابطه بین کیفیت زندگی و انواع روش های مقابله ای به کار گرفته شده (مشکل مدار، هیجان مدار و مشکل مدار هیجان مدار) توسط بیماران همودیالیزی بود.
    مواد و روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع همبستگی بود که به صورت مقطعی اجراء شده است. محیط پژوهش بخش های همودیالیز بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی استان گلستان بود. ابزار گردآوری پرسشنامه، روش جمع آوری اطلاعات سرشماری، تعداد نمونه 167 نفر و شیوه جمع آوری اطلاعات مصاحبه و تکمیل پرسشنامه بود.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که از 167 نفر نمونه تحقیق 89 نفر مرد و 78 نفر زن، 25.74 درصد در گروه سنی 44-35 سال و حداکثر 114 نفر به مدت کمتر از 4 سال سابقه دیالیز داشتند. میانگین و انحراف معیار کیفیت زندگی 8.13±56.89 به دست آمد. 72.45 درصد کیفیت زندگی متوسط داشتند و میزان به کارگیری هر دو شیوه مقابله ای هیجان مدار و مشکل مدار در حد متوسطی استفاده شده ضمن این که بین کیفیت زندگی و شیوه هیجان مدار رابطه معنی داری وجود داشت (p<0.05)
    نتیجه گیری
    در این تحقیقی ما نتیجه گرفتیم که کیفیت زندگی بیماران دیالیزی تحت تاثیر شیوه مقابله ای هیجان مدار می باشد و در کل نیز کیفیت زندگی بیماران دیالیزی تحت تاثیر شیوه های مقابله است، بنابراین نیازمند آموزش و حمایت روانی هستند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، شیوه های مقابله ای، همودیالیز
  • شهریار سمنانی، عباسعلی کشتکار صفحات 53-59
    مقدمه و هدف
    بخشی از درآمد خانوار در همه جوامع دنیا صرف هزینه های مرتبط با سلامت (خدمات بهداشت و درمانی) می گردد. مقدار این سهم و توزیع آن در جوامع (برابری آن) نشان دهنده تحمیل بار مالی سلامت به جوامع است. سازمان بهداشت جهانی یکی از متغیرهای اصلی در اندازه گیری کارآیی و عملکرد نظام های ارائه خدمات سلامتی در کشورهای دنیا را شاخص مشارکت عادلانه منابع مالی سلامت می داند. این مطالعه با هدف تعیین الگوی توزیع درآمد در خانوارهای شهری جامعه یاد شده، توزیع هزینه های سلامتی به تفکیک اقلام عمده هزینه و سنجش میزان عادلانه بودن این هزینه ها در دهک های مختلف درآمدی جامعه مذکور انجام گردید.
    مواد و روش ها
    این پژوهش به صورت مقطعی و از نوع توصیفی تحلیلی بر روی 1014 خانوار ساکن مناطق تحت پوشش پایگاه 4 و 8 شهری گرگان در قالب طرح ایجاد پایگاه تحقیقات جمعیتی و در دیماه سال 81 انجام گردید. وضعیت بیمه درمانی خانوار، درآمد ماهانه خانوار و هزینه های مختلف مرتبط با سلامت (ماهانه) مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها از طریق مصاحبه با سرپرست خانوار گردآوری گردید.
    یافته ها
    درصد پوشش حداقل یکی از انواع بیمه درمانی در بالاترین دهک درآمدی 67 درصد و در پایین ترین دهک 44.4 درصد به دست آمد که این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (0.05>p). میانه و میانگین درآمد ماهانه کل خانوارهای مورد بررسی به ترتیب 1200000 ریال و (187300±1699699) بود. میانه و میانگین هزینه های سلامت خانوارها به ترتیب 80000 ریال و (95124±281530) بود. میانه و میانگین سهم هزینه های مستقیم از جیب به کل هزینه های مرتبط با سلامت به ترتیب 0.66 و (0.03±0.57) به دست آمد. 13 درصد از کل درآمد خانوارهای مورد بررسی صرف پرداخت هزینه های مراقبت های سلامتی به صورت مستقیم از جیب گردیده که خانوارهای دهک بالای درآمدی (دهم) کمترین سهم از درآمد خود (7درصد) و خانوارهای دهک پایین درآمدی بیشترین سهم از درآمد خود (28 درصد) را بدین صورت پرداخت نموده اند که این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (0.05>p). شاخص جینی توزیع سهم هزینه های سلامت از کل درآمد خانوار 0.22 و توزیع سهم هزینه های مستقیم پرداخت از جیب 0.18 بود.
    نتیجه گیری
    خانوارهای کم درآمد حدود 40 درصد ناچیز خود را بابت مراقبت های سلامتی هزینه می کنند که در مقایسه با سهم 9 درصدی خانوارهای با مرفه ترین وضعیت (دهک بالا)، حدود 4.5 برابر بیشتر هزینه می نمایند. علی رغم پوشش فزاینده سازمان های بیمه گر و رشد بیمه های تکمیلی هنوز هم بیش از نصف هزینه های خدمات سلامتی در همه گروه های درآمدی به صورت مستقیم از جیب پرداخت می شود. با توجه به استاندارد سازمان بهداشت جهانی لزوم بازنگری در وضعیت بیمه های درمانی و نظام های پرداخت در کشور ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: نابرابری درآمد، هزینه های سلامت، بیمه درمانی، دهک درآمدی، گرگان
  • عبدالحمید آل هوز، دردی قوجق، محمداسماعیل معافی صفحات 60-65
    مقدمه و هدف
    با توجه به گزارش قابلیت بالای تبخیری مایع منومرمتیل متاکریلات و نیز عوارض شناخته شده سمی آن از جمله عوارض کبدی، در صورت جذب پوستی یا تنفسی و نیز واکنش های آلرژیک آن، پیش بینی سیستم های مناسب و نیز تدبیر روش های حفاظتی جهت کاهش تماس مستقیم با این مواد در افزایش کارآیی تکنسین ها و نیز بهبود وضعیت سلامتی آنان ضرورت دارد. اهداف این پژوهش تعیین میزان متانول ادرار در افراد در معرض تماس با متیل متاکریلات و تعیین رابطه سطح متانول ادرار و اکسپوژر با متیل متاکریلات به تفکیک سابقه کاری و مقایسه سطح متانول ادرار و اکسپوژر با متیل متاکریلات در گروه های شاهد و گروه مورد مطالعه بود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه مورد - شاهدی از 32 تکنسین لابراتورهای دندانسازی نمونه ادرار قبل از آغاز کار در لابراتوار دندانسازی و پس از پایان کار (گروه مورد) و نیز از 32 نفر افراد عادی (گروه شاهد) تهیه شد و به روش کروماتوگرافی کاغذی و گازی غلظت متانول ادرار مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین غلظت متانول در افراد گروه مورد مطالعه (1.2 میکرومول در لیتر) بیشتر از شاهد (0.87 میکرومول در لیتر) بود و اختلاف معنی داری را نشان داد (.0.05>P). میانگین غلظت متانول ادرار پس از پایان کار (1.45 میکرومول در لیتر) به صورت معنی داری بیش از غلظت آغاز به کار (1.27 میکرومول در لیتر) در لابراتوار دندانسازی بود (0.05>P). اما رابطه معنی داری بین سابقه کار و غلظت متانول ادرار به دست نیامد.
    نتیجه گیری
    با توجه به افزایش معنی دار، میانگین غلظت متانول در ادرار پس از پایان کار در لابراتوار دندانسازی، استفاده از روش های محافظتی نظیر وجود تهویه مناسب، استفاده از ماسک و دستکش و یا تیوپ های جاذب بخار متیل متاکریلات می تواند در افزایش ایمنی محیط کار لابراتوار دندانسازی مفید باشد.
    کلیدواژگان: میتل متاکریلات، متانول، ادرار، تکنسین دندانسازی
  • محمد نادری، تقی ناصرپور فریور، محسن طاهری، راحله رضایی صفحات 66-70
    مقدمه و هدف
    در بعضی عفونت ها دستگاه ادراری، باکتریوری قابل ملاحظه ای وجود ندارد و یکی از عوامل میکروبی که می تواند سبب بروز عفونت ادراری - تناسلی کشت منفی شود و ضمنا جزو بیماری های منتقله از راه جنسی (STD) نیز محسوب می گردد، کلامیدیا تراکوماتیس است. لذا با توجه به میزان بالای موارد کشت منفی (تا 60 درصد) در مبتلایان به عفونت های ادراری مراجعه کننده به بیمارستان بوعلی شهر زاهدان بر آن شدیم تا توزیع فراوانی کلامیدیا تراکوماتیس را در مبتلایان به عفونتهای ادراری مراجعه کننده به این بیمارستان را بررسی نماییم.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی روی 320 نفر از بیماران مراجعه کننده به بیمارستان بوعلی شهر زاهدان با روش نمونه گیری غیر تصادفی انجام شد. از این بیماران، یک نمونه ادراری صبحگاهی (اولین ادرار) گرفته شد. سپس نمونه ادرار، سانتریفوژ گردید و از سدیمان آن برای مرحله بعد به عنوان آنتی ژن برای تست الیزا استفاده شد. هم چنین در این تحقیق از کیت های Chlamy- check-1 (از شرکت VEDA-LAB فرانسه) استفاده گردید.
    یافته ها
    از 320 نمونه ادراری، 95 نمونه (29.69 درصد) مثبت و 225 (70.31 درصد) منفی گزارش شدند. از 95 مورد مثبت، 43 نفر (45.27 درصد) مرد و 52 نفر (54.73 درصد) زن بودند که بالاترین درصد فراوانی، مربوط به گروه سنی 29-20 سال در هر دو جنس بود.
    نتیجه گیری
    توجه به شیوع حدود 29.69 درصد عفونت کلامیدیا تراکوماتیس و در صورت برقرار نشدن درمان مناسب، بروز عوارضی مثل PID، عقیمی، حاملگی خارج رحمی، اپیدیدیمیت اهمیت تشخیص درمان به موقع عفونت های ادراری کلامیدیایی را مشخص می کند.
    کلیدواژگان: کلامیدیا، عفونت ادراری، کشت منفی
  • سید رضابرزو *، محسن صلواتی، میترا زندیه، علیرضا زمان پرور، بیتا ترکمان صفحات 71-76

    کاتترهای محیطی داخل وریدی دارای عوارض زیادی هستند که پیشگیری از آن یکی از مهم ترین اهداف پزشکی محسوب می شود. این مطالعه به منظور تعیین تاثیر به کارگیری پانسمان با گاز استریل در میزان بروز فلبیت و عفونت موضعی ناشی از کابرد کانترهای وریدی بیماران بستری در بخش مراقبت ویژه قلبی صورت گرفت. این کارآزمایی بالینی روی 64 بیمار بستری در بخش CCU و POST CCU بیمارستان امام حسین (ع) ملایر انجام گرفت...

    کلیدواژگان: پانسمان ها، کاتتراسیون محیطی، بخش مراقبت از بیماران عروق کرونر، عفونت موضعی، فلبیت
  • حسین کریمی مونقی، اکبر درخشان، مهندس ناصر ولایی، فتیحه مرتضوی صفحات 77-82
    مقدمه و هدف
    نظر به اهمیت یادگیری مهارت های عملی به ویژه در رشته های علوم پزشکی و تناقضاتی که در مورد میزان تاثیر روش های آموزش وجود دارد و این که بعضی از این روش ها دارای مزایای از نظر تاثیر در یادگیری، سهولت، سرعت و هزینه می باشد. لذا به منظور مقایسه تاثیر دو روش آموزش ویدیویی و نمایش بر میزان یادگیری مهارت های عملی دانشجویان این تحقیق در سال 1381 انجام شد.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش تجربی روی تعداد 40 دانشجوی پرستاری و مامایی انجام گرفت. نمونه ها با توجه به رشته تحصیلی به طور تصادفی به گروه های 1 و 2 تقسیم شدند. پیش آزمون در حیطه شناختی با آزمون کتبی کوتاه پاسخ برای اندازه گیری میزان دانش و در حیطه روانی - حرکتی با چک لیست برای سنجش میزان مهارت انجام شد. هر گروه یک مهارت را با روش نمایش (متداول) و مهارت دیگر را با روش ویدیویی آموزش دیدند. مهارت ها شامل تعویض پانسمان و دست شستن به روش جراحی بود. مطابق رویه قبلی بعد از 24 ساعت پس از آزمون با همان معیار انجام و تاثیر هر یک از روش ها در دو حیطه شناختی و روانی حرکتی تعیین و با آزمون تی مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان یادگیری کلی در روش نمایشی بیشتر از روش ویدیویی بود (0.05>p) میزان یادگیری در حیطه شناختی در مهارت دست شستن با روش نمایش 1.5±16.20 و با روش ویدیویی 1±15.25 بود. میزان یادگیری در حیطه روانی - حرکتی در مهارت دست شستن با روش نمایش 1.5±16.85 و با روش ویدئویی 1.4±15.94 بود (0.05>p). میزان یادگیری در حیطه شناختی در مهارت تعویض پانسمان با روش نمایش 1.8±15.60 و با روش ویدیویی 1±15.50 بود. میزان یادگیری در حیطه روانی - حرکتی در مهارت تعویض پانسمان با روش نمایش 1.3±16.78 و با روش ویدیویی 1±16.12 بود (0.05>p)
    نتیجه گیری
    روش آموزش متداول (نمایشی) نسبت به روش ویدیویی تاثیر بیشتری بر یادگیری مهارت های عملی به ویژه در حیطه روانی - حرکتی دارد. لذا ضمن توصیه به کارگیری این روش، انجام پژوهش در سایر مهارت ها و در سایر رشته های تحصیلی دانشگاهی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: آموزش ویدیویی، یادگیری، آموزش
  • حمیدرضا تجری، بهروز قاضی مقدم، سیروس واحدی، نفیسه عبدالهی، رضا داودی، آرزو عابدینی صفحات 83-88
    مقدمه و هدف
    شب ادراری یا انورزی به خیس کردن کودک بعد از 5 سالگی اطلاق می شود. در این مطالعه میزان موفقیت و عود سه روش ایمن پرامین، دسموپرسین و شرطی سازی در درمان انورزی بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    این تحقیق روی 84 کودک در محدود سنی 11-7 ساله مبتلا به شب ادراری که از طریق غربالگری مدارس انتخاب شده بودند، انجام شد. بیماران به طور تصادفی به سه دسته تقسیم شدند و هر گروه تحت یک نوع درمان قرار گرفت. گروه اول: یک قرص ایمی پرامین 25 میلی گرم هر شب به مدت یک ماه. گروه دوم: اسپری دسموپرسین 20 میکروگرم داخل بینی هر شب به مدت یک ماه. گروه سوم: شب زنگ هر شب به مدت یک ماه. قطع شب ادراری به مدت 2 هفته مداوم به عنوان جواب مثبت تلقی شد.
    یافته ها
    تمامی بیماران از نظر معاینه فیزیکی، آزمایشات ادرار و قند خون طبیعی بودند. سونوگرافی کلیه ها و مثانه نیز در همه طبیعی بود. میانگین سنی 8.5 سال بود. از نظر جنسی 77.3 درصد پسر و 22.7 درصد دختر بودند. میزان موفقیت یک ماه پس از درمان به ترتیب در گروه های اول تا سوم 71.4 درصد، 60 درصد و 50 درصد بود. میزان عود 6 ماه پس از قطع دارو به ترتیب در گروه های اول تا سوم 10 درصد، 55.5 درصد و 25 درصد بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به ارزان تر و در دسترس بودن ایمی پرامین هم چنان به عنوان روش درمانی مناسب پیشنهاد می گردد. با توجه به میزان عود بالای دسموپرسین این دارو برای درمان موقت توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ایمنی پرامین، دسموپرسین، شرطی سازی، شب ادراری
  • مهندس محمدهادی مهدی نژاد صفحات 89-95
    مقدمه و هدف
    استخرهای شنا یکی از پرطرفدارترین و جذاب ترین مراکز ورزشی محسوب می شود. شنا اثرات بسیار سازنده در تامین سلامت جسمی و روانی انسان دارد. بهداشتاستخرها جهت حفظ سلامتی شناگران از اهمیت ویژه ای برخوردار است که در صورت عدم رعایت موازین بهداشتی می توانند عامل انتقال بیماری هایی از قبیل کنژکتیویت، خارش پای شناگران، امراض پوستی و بیماری های انگلی گردد. با عنایت به مشکلات موجود هدف از این تحقیق بررسی شاخص های بهداشتی کیفی آباستخرهای شنا بوده که نتایج به دست آمده با استانداردهای موجود مورد مقایسه قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق حاضر از نوع توصیفی و مقطعی بوده که در تابستان سال 1382 در 6استخر شهر گرگان به صورت سرشماری صورت گرفت. در این مطالعه علاوه بر تعیین مشخصات عمومیاستخرها از طریق مصاحبه، پارامترهای کدورت، PH، کلسر باقی مانده، باکتری های کلی فرم، کلی فرم مدفوعی، استرپتوکوکوس فیکالیس و پودوموناس آنروژینوزا در آزمایشگاه مورد سنجش قرار گرفتند و در فرم های مربوطه ثبت گردیدند. نمونه برداری از آب هر 10 روز یک بار در زمان حداکثر تعداد شناگران (14-16) صورت گرفت. PH کلر باقی مانده در محل نمونه برداری و سایر پارامترها در آزمایشگاه تعیین شدند.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان می دهد که 66.6 درصد مواد PH بزرگتر از 8 بوده و میزان کلی فرم، کلی فرم مدفوعی، استرپتوکوکوس فیکالیس از حد استاندارد تجاوز نکرده ولی پسودوموناس آنروژینوزا در 58.33 درصد موارد از حد استاندارد تجاوز کرده است. میزان کلر باقی مانده در 61.1 درصد موارد از حد استاندارد پایین تر بوده (کمتر از mg/l1) و فقط دراستخر سرپوشیده گرگان و زنانه مطابق با استانداردهای موجود می باشد.
    نتیجه گیری
    عدم سیستم کلرزنی مناسب، ناقص بودن سیستم های تصفیه آب و عدم آگاهی متصدیاناستخرها از شرایط مطلوباستخر باعث گردیده که PH و کلر باقی مانده در اکثر موارد در حد مطلوب نباشد و وجود آلودگی های باکتریایی حتی در میزان پایین تر از حد استاندارد و وجود آلودگی به پسودوموناس انروژینوزا دلیل بر عدم کارایی کلرزنی و سیستم های تصفیه می باشد و در این زمینه توصیه می شود که تحقیقات جامعی بین ارتباط آلودگی باکتریایی آباستخرها با شیوع بیماری های ناشی از آن صورت بگیرد.
    کلیدواژگان: کیفیت آب، استخرهای شنا، گرگان
  • رامین آذرهوش، محمدحسین تازیکی صفحات 96-100
    متاستازهای جلدی کارسینوم حنجره بسیار نادر هستند. ما یک مورد کارسینوم متاستاتیک حنجره را که به شکل آبسه پوستی در ناحیه باسن بیمار تظاهر کرده است، شرح داده ایم. این بیمار 75 ساله مذکر دچار تغییر و گرفتگی تدریجی صدا شده بود و پس از بیوپسی با تشخیص کارسینوم سلول سنگفرشی حنجره مورد عمل جراحعی لارنژکتومی و دیسکسیون رادیکال گردنی قرار گرفت. حدود 18 ماده بعد، متوجه ایجاد توده ای گرم و حساس در ناحیه باسن خود می شود که تدریجا رشد کرده و بزرگ تر می شود...
    کلیدواژگان: کارسینوم حنجره، متاستاز جلدی، گزارش مورد
  • سکینه محمدیان، حمیدرضا بذرافشن، عبدالله صادقی نژاد صفحات 101-114
    امروزه هورمون رشد سنتتیک در مقادیر قابل توجه در دسترس می باشد و به دلیل اثرات محرک رشد و آنابولیک آن در اختلالات متنوعی در اطفال و بالغین استفاده می گردد. اثرات مفید هورمون رشد در درصد کمی از بیماران با کوتاهی قد در بچه ها و در بالغین با کمبود شدید هورمون رشد و یا سندرم اکتسابی نقص ایمنی (AIDS) به اثبات رسیده است. استفاده از هورمون به صورت تجربی دربرخی علل کوتاهی قد و شرایط کاتابولیسمی متعدد صورت می گیرد. به نظر می رسد که با گذشت زمان موارد استفاده درمانی با این هورمون افزایش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: هورمون رشد، درمان، عوارض
|
  • Ar.Fazel , Mr.Nikravesh , M.Jalali Pages 1-6
    Background and Objective
    The pattern of cell types in vertebrate embryos depend on the function of organizing centers, specialized cell groups that direct the fate of nearby cells through the secretion of inductive factors. Our previous studies showed that during early neural tube formation, the notochord is essential for the induction of ectoderm and for the subsequent differentiations of the neuroepithelium. It is well known that glycoconjugates are developmentally regulated expression on the surfaces of early embryonic cells and could therefore be involved in many critical morphogenetic and histogenetic events during embryonic development.
    Materials and Methods
    In the present study, histochemical studies were carried out to detect the presence and distribution of terminal sugars during development of precursors of motor neurons within the developing spinal cord in balb/c mice. Embryos from day 9 to 14 of gestation were fixed and processed for lectin histochemical studies by using horseradish peroxidase labeled WFA with binding specificity for terminal N-acetylgalactosamine.
    Results
    The first reaction was occurred weakly on the cells surface and extra cellular matrix just around the peripheral portion of floor plate on day 13 of gestation. It seems that these cells are developing premotor neurons, which will form the future motor neurons of the spinal cord. The reaction increased significantly and extended to the deep part of spinal floor plate by day 14.
    Conclusion
    These data indicate that glycoconjugates containing N-acetylgalactosamine may play important roles in differentiation of the floor plate motor neuron and perhaps glia cells in final development of the ventral part of the spinal cord.
  • Mr.Darabi , H.Ahmadnia Pages 7-12
    Background and Objective
    Transureteral lithotripsy is an effective procedure in lower ureteral stone. This study was done to evaluate lithotripsy method in pediatric ureteral stones in Mashhad’s Imam-Reza Hospital.
    Materials and Methods
    In our institute 38 patients went under ureteroscopy and lithotripsy for ureteral stones. Mean age in our patients was 6.8 years (Range 2-13 years). 16 patients were male and 22 patients were female. The mean stone size was 7 mm (Range 6-16 mm). Ultrasonography and KUB or IVP was performed in all cases. After general anesthesia and cystoscopy guide wire introduced in ureter, ureteroscopy were performed for lithotripsy used ultrasound pneumatic or electrohydrolic.
    Results
    Stone were located in the distal ureter in 32 patients, in the midureter in 4 and in the proximal ureter in 2 cases. Ureteroscopy was successfully in 35 cases. Lithotripsy was used: Ultrasound, electrohydrolic or pneumatic. We were unable to introduce the ureteroscope into the ureter in 3 patients. In 3 patients stone migrated to the kidney after ureteroscopy. Then, they candidated for ESWL. Stone free was done in 32 cases (85%). A complication was 25% and treated with medical treatment.
    Conclusion
    Our investigation demonstrates the high success rate ureteroscopy in pediatric group especially with a small caliber ureteroscope. Ureteroscopy should be considered the first choice for treatments of calculi in the distal ureter in children.
  • Ko.Hajian , N.Asnafi , F.Mollania-Jolodar Pages 13-18
    Background and Objective
    The rate of using contraceptive methods in an important criteria for evaluation the performance of family planning in women aged 15-49 years. The aim of this study is to determine the 7-year trend of contraceptive methods in population of rural area in Babol.
    Materials and Methods
    This study was performed based on the existing data in family planning program charts in area under coverage of Gatab health center in Babol from 1994 to 2000. A sample of 400 women aged 15-49 years were selected using systematic sampling technique within each year based on the list of women who had husband aged 15-49 years in family planning books. In overall, 2800 women examined during 7 years of study. The data of type of contraceptive method and the calendar year were extracted from family planning charts. We used Z-test and Chi-square test in statistical analysis.
    Results
    The results showed that the rate of tobactomy increased significantly from 26.2% in 1994 to 36.7% in 2000 (P<0.05). The use of condom and IUD changed from 3% to 7.5% and from 5% to 8.5% respectively. The percentage of women did not use any contraceptive method decreased from 27.5% in 1994 to 4.7% in 2000 (P<0.05). While a significant changes neither were observed in using oral contraceptive nor withdrawal methods using 7 years.
    Conclusion
    The rate of using confident methods of contraception increased significantly from 1994 to 2000. In spite of the relative high rate of withdrawal method and due to lack of its confidence, the more research and education for shifting its user to modern form of contraceptive is necessary.
  • Ko.Hajian , N.Asnafi , F.Mollania-Jolodar Pages 19-24
    Background and Objective
    The rate of using contraceptive methods in an important criteria for evaluation the performance of family planning in women aged 15-49 years. The aim of this study is to determine the 7-year trend of contraceptive methods in population of rural area in Babol.
    Materials and Methods
    This study was performed based on the existing data in family planning program charts in area under coverage of Gatab health center in Babol from 1994 to 2000. A sample of 400 women aged 15-49 years were selected using systematic sampling technique within each year based on the list of women who had husband aged 15-49 years in family planning books. In overall, 2800 women examined during 7 years of study. The data of type of contraceptive method and the calendar year were extracted from family planning charts. We used Z-test and Chi-square test in statistical analysis.
    Results
    The results showed that the rate of tobactomy increased significantly from 26.2% in 1994 to 36.7% in 2000 (P<0.05). The use of condom and IUD changed from 3% to 7.5% and from 5% to 8.5% respectively. The percentage of women did not use any contraceptive method decreased from 27.5% in 1994 to 4.7% in 2000 (P<0.05). While a significant changes neither were observed in using oral contraceptive nor withdrawal methods using 7 years.
    Conclusion
    The rate of using confident methods of contraception increased significantly from 1994 to 2000. In spite of the relative high rate of withdrawal method and due to lack of its confidence, the more research and education for shifting its user to modern form of contraceptive is necessary.
  • As.Baniaghil , Fs. Baniaghil , Ma.Vakili Pages 25-29
    Background and Objective
    Fetal weight and gestational age are important factors in evaluation of neonatal safety and basic prediction factors in outcome of pregnancy and satisfactory criterion in decision of management in obstetrice and neonatalogy. Therefore finding a method for pridiction of fetal weight is critical. The present study employs, detect on value of Janson's formula in prediction of fetal weight.
    Materials and Methods
    In this analytic study, 223 pregnant women who had a safe, live, singleton fetus, with cephalic presentation were admitted to labor ward at Dezyani hospital. Medical or obstetrical complication was excluded. Subjects selected by purposive sampling. For collecting data: First, using the same flexible tap measure calibrated in centimeters by using this tap, the fundul height was measured. The fundual height was also taken in Janson's formula and estimated weight was also calculated each cases. The actual weight of post delivery was measured immediately. Data analysis was done by correlation test paired T-test.
    Results
    This study shows mean estimated fetal weight (3730±546) were higher than the actual birth weight (3270±429).
    Conclusion
    This study indicates that Janson's formula is not a good way to estimate fetal weight.
  • Mj.Golalipour , E.Mobasheri , A.Mirfazelei , Ma.Vakili , F.Kolangei Pages 30-35
    Background and Objective
    Neural tube defect is one of the most important malformations of the newborns. The aim of this study was to investigate the rates of NTD, anencephaly, spina-bifida cystica, encephalocele and the relation of these abnormalities with sex, ethnicity, mother’s age and consanguineous marriage in north of Iran (Gorgan).
    Materials and Methods
    A cross-sectional study was done on 26280 birth in Dezyani Hospital in Gorgan during 1998-2001.
    Results
    This study has showed that, the NTD rate was 3.08, 2.78 and 3.38 per 1000 in total, males and females, respectively, female to male ratio was 1.31. The rate of spina-bifida, anecephaly and encephalocele were 1.48, 1.48, 0.11 per 1000, respectively. In regard to different races, the rate was 6.78/1000, 4.76/1000 and 2.41/1000 among Turkmans, Systani and native Fars, respectively (P<0.05). The rate of NTD in the mothers under 20 years was 2.29/1000, in 20-34 years was 3.37/1000 and over 35 years was 2.54/1000. Interstingly, 29.6% of parents with affected newborns had consanguineous marriage.
    Conclusion
    We concluded that there is a higher rate of NTD in this, area, that it might be due to race-ethnicity variations.
  • Hr.Joshaghani , E.Koochaki , R.Amini , P.Derakhshandeh , A.Ehsani , M.Shabani , M.Kadivar Pages 36-42
    Background and Objective
    Gastric cancer is the 2nd cause of cancer mortality after lung cancer. Approximately 12% of all cancer death are due to gastric cancer. Tumorgenesis is thought to be a multistep process involving a series of genetic changes in oncogenes and suppressor genes. The most common cancer-related genetic change known in human tumors is P53 mutation, particularly in gastric cancer. This study was done to determine P53 gene mutations in gastric cancer.
    Materials and Methods
    This study was performed on 44 biopsy from patients with gastric cancer during 2002 in 3 hospitals in Tehran. For determination of P53 gene mutations was performed PCR-SSCP methods.
    Results
    The patients group comprised 31 males and 13 females (Average age, 60.8 years Ranging from 34 to 84 years). 36 cases (81.8%) intestinal type, 5 cases (11.4%) were diffuse type and 3 cases no defined. 44 gastric cancers of gastric tissues were screened for the mutations of P53 gene mutations in exons 5-8 using the PCR-SSCP analysis. After polyacrylamide gel electrophoresis, 9 patients (20.5%) showed an apparent electrophoretic mobility shift between the cancer and other normal samples. One mutation in exon 5 (11.1%), 2 were detected in exon 6 (22.2%), 3 were found in exon 7 (33.3%) and 3 were detected in exon 8 (33.3%). The mutation rate was 7 of 36 (21.2%) in intestinal type and 2 of (40%) in diffuse type. No significant correlation between P53 gene mutations and age and genus was found.
    Conclusion
    This investigation showed the rate P53 gene mutation (20.5%) in gastric cancer in our society.
  • Gh-R.Mahmoudi , Ar.Shariati , N.Behnampour Pages 43-52
    Background and Objective
    Hemodialysis patients quality of life is a significant subject. Style of coping or adjustment among hemodialysis patients is a complicated problem that affects the quality of life status. Responses domain to these problems are different from readjustment to suicide. The object of this study was to determine the relationship between quality of life and copings the problem, which were applied by hemodialysis patients.
    Materials and Methods
    This is a descriptive analytical and correlational study. The study has been done in hospitals of Gorgan, Gonabad and Bandar Torkaman cities. The data were collected using a questionnaire with likert scale (From 1 to 5). Sample population was 167 patients.
    Results
    The results showed that 89 patients were male, 78 patients female, 25.74% between 35-44 years old and hemodialysis of duration of 114 patients was more than 4 years. The quality of life mean score and standard deviatior were respectively 89.58, 8.13. About 75.42% of patient’s quality of life were moderate. The emotional and problem focused strategies were used in moderate way by the hemodialysis patients. Statistic tests between quality of life and emotional focused coping was significant (P<0.05). In general there are relationship between quality of life and total coping (P<0.05).
    Conclusion
    According to study, we conclude that emotional focused coping and total coping influence the quality of life of hemodialysis patients. Therefore hemodialysis patients must be educated and supported, to cope with the problems.
  • Sh.Semnani , Aa.Keshtkar Pages 53-59
    Background and Objective
    In all of world, a portion of household income expends on health care cost. Amount and distribution of the proportion indicate financial burden of health care in the societies. WHO believes that one of the main determinants in health system efficiency is fairness of financial contribution. This study aimed distribution pattern of urban households’ income, health expenditure by cost types and measuring of equality on health care costs in the Gorgan district.
    Materials and Methods
    In order to establish the population laboratory, this cross-sectional study assessed 1014 household in the Gorgan health posts (No 4 and 8) on January 2003. health insurance status, monthly household income and monthly health care cost gathered through interviewing with the husbandmans.
    Results
    Health insurance coverage was 67% in highest and 44% in lowest income deciles (P<0.05). Median and mean of assessed households’ income and household health care cost were 1200000 Rls, (1669669±187300 Rls) and 80000 Rls, (281530±95124 Rls) respectively. Mean of median of out of pocket proportion health care cost per households’ income was 0.57±0.03 and 0.66 respectively. 13% of total income expended health care cost through out of pocket. This proportion in highest and lowest income decile was 7% and 28% (P<0.05). Gini coefficient of health care cost and out of pocket cost per total household income were 0.22 and 0.18 respectively.
    Conclusion
    Low income households expended almost 40% of their income in order to purchasing of health care, in comparison to richest households, they spent 9% of total income. Instead of, additive development of health insurance systems and complementary insurance mechanisms, a half of health care cost in the population spend by out of pocket. According to WHO standards of health system performance, revising health insurance system and payment mechanisms are mandatory.
  • Ah.Alhvaz (Dmd), D.Qujeq , Me.Mafi (D.Ds) Pages 60-65
    Background and Objective
    Due to volatile property of monomer from Methylmethacrylate and its well known toxic side effects, in case of absorption via skin or respiratory system. Also, due to allergic reactions of it, consideration of suitable ventilation systems and using protective methods is very important. To decrease direct contact with it, the capabilities of technician and improves his health and work place, we investigate relationship between Methanol level and exposure to Methylmethacrylate.
    Materials and Methods
    In a case-control (In vivo) study of 32 dental laboratory technicians in Babol and Sari before and after working and 32 normal subjects, urine samples were collected. Urine Methanol levels were analyzed by paper and gas chromatography.
    Results
    Mean concentration of Methanol in case group (1.2 micro mol/l) was significantly more than control group (0.78 micro mol/l). Also, Methanol level was significantly higher after work (1.45 micro mol/l) when compared to before work (1.27 micro mol/l), (P<0.05). No relation between work history and urine Methanol level was observed.
    Conclusion
    Due to significant increase of Methanol concentration during work in work place, the use of protective methods such as suitable ventilation, wearing mask and gloves, also, using vapor absorbing tubes can be useful in increasing dental laboratory workplace safety.
  • M.Naderi , T.Naserpour-Farivar , M.Taheri , R.Rezaei Pages 66-70
    Background and Objective
    Urinary tract infections (UTI) are regarded as one of the most common infectious diseases. A remarkable percent of urinary tract infections are asymptomatic. In some cases of urinary tract infections, significant bacteriuria is not present. One the etiologic agents of culture negative genitourinary tract infections, which can be transmitted through intercourse, is Chlamydia Trachomatis. On the basis of high incidence of negative results of urine culture (Up to 60%) in patients suffering from UTI referring to Bou-Ali infectious hospital and taking into consideration the importance of genitourinary Chlamydial infections, we decided to study prevalence of Chlamydia Trachomatis in urine sample of patients with UTI referring to this hospital.
    Materials and Methods
    This research was a descriptive study on the 320 patients referring to Bou-Ali infectious hospital in Zahedan, which were chosen by non-randomized sampling. One early morning urine sample was taken from these patients. After centrifugation, sediment of samples was used as antigen for Chlamy-check-I ELISA kits.
    Results
    Out of 320 urinary specimens, 95 specimens (29.69%) were positive and 225 specimen (70.31%) were negative for Chlamydia Trachomatis. From 95 positive samples, 43 person (45.2%) were male and 52 person (54.73) were female. In both sexes the highest percent was related to 20-29 years old group.
    Conclusion
    In accordance with above reported prevalence rate and bearing in mind the consequences of inappropriate treatment of Chlamydial infections (PID, infertility, extra uterus pregnancy, epididiomitis) the importance of precise treatment of Chlamydial infection and necessity of providing laboratory facilities for accurate and rapid diagnosis of Chlamydial infections in the area with high incidence of culture negative urine specimens is recommended.
  • Sr.Borzou, M.Salavati, M.Zandyeh, Ar.Zamanparvar, B.Torckman Pages 71-76
    Background and Objective

    One of the most current aggressive methods to access to blood vessels intravenous peripheral catheters that contains excess complications and prevention of it is one of important medical goals. Therefore, this study was done to determining influence dressing with gauze sterile using in complication appearance rate of side effects patients in CCU and having venous catheter.

    Materials and Methods

    This clinical trial accomplished on 64 patient’s hospitalization in CCU and post CCU of Malayer Hospital. 32 of patients in the experimental group (Use of dressing with gaze sterile) and 32 of patients shelled in the control group (Routine) randomly. For data collecting was used checklist and laboratory reports, the method was according to following. Form: In beginning, questionnaire which contained demographic information completed and then venous catheter was enclosed sterility in patient’s hand by one person, after the catheter was replaced, placed the gauze sterile on catheter site for the experimental group (Routine) then every 12 hours considered the place in aspect of phlebitis and infection to 72 hours duration, since phlebitis appearing and or finished 72 hours, the angiocat plastical tip detached from trunck by sterile bisturi and transferred to laboratory tube containing nutritive materials and sent the laboratory during minumm time possible time it was cultured in a culture environment growing 15 colony number on every platelet was considered as positive.

    Results

    65% of 2 groups are among 61-70 years old 53.1% of both group are illiterate. The majority of both groups (59.4%) had myocardial ischemic heart disease. Catheter situation in the experimental group 53.7% was in the left hand and the control group 63.1% was in the right hand in aspect of type of used drug 44.1% individuals of the 2 groups used 2 drugs heparin and vasodilators. Study’s result about phlebitis with (P<0.05) showed that the gauze sterile dressing has effected in preventing of it’s appearance, therefore statistical fisher test showed that gauze sterile dressing is not effected in preventing of venous catheter’s local infection.

    Conclusion

    The use of the sterile gauze dressing can effect in preventing of phlebitis and colonization.

  • H.Karimi-Moneghi , A.Drakhshan , N.Valaei , F.Mortazavi Pages 77-82
    Background and Objective
    One of the most important principles in education is adopting a teaching method in concordance with objectives, contents and learners. Teaching and learning clinical skills is a challenging aspect of education in field of medicine and allied health profession. Some of the new researchers have shown that video-based instruction has many advantages in comparative to others. But in the domain of the psychomotor learning there is not enough evidence to show that video-based instruction is an effective teaching method. The current study has compared students learning in video-based and demonstration methods.
    Materials and Methods
    An experimental study was conducted on 40 first year nursing and midwifery students. The students were randomly assigned to case (N=20) and control (N=20) groups based on the their course. The data were collected from a pre-test, a post-test and a questionnaire for demographic information. Pre-test was given 24 hours prior to the presentation sessions. Then each group has received one skill with video-based and another skill with demonstration. Skills included the dressing changing and surgical hand washing. After 24 hours post-test was taken with previous criteria. The differences between the pre-test and post-test scores were considered as they are at learning level.
    Results
    The overall learning in the demonstration method was higher than the video-based method (P<0.05). However the scores of students in 2 methods was at acceptable level. The scores of students in the cognitive domain of hand washing by the demonstration were 16.20±1.5 and by the video-based method were 15.25±1. The scores of students in the psychomotor domain of hand washing by the demonstration was 16.85±1.4 and by the video-based method was 15.94±1.4 (P<0.05). The scores of students in the cognitive domain of dressing change by the demonstration was 25.60±1.8 and by the video-based method was 15.50±1. The scores of students in the psychomotor domain of dressing change by the demonstration was 16.78±1.3 and with the video-based was 16.12±1 (P<0.05).
    Conclusion
    The results indicated that demonstration method is more effective in the students learning. However, both video-based and demonstration have led to the high level of cognitive and psychomotor learning. It could be concluded that video-based instruction can be an effective method for replacing the demonstration, especially when there is not access to demonstration, in addition according to the findings, video-based education is a effective methods for transporting knowledge, information and other topics in the cognitive domain. Therefore, considering the cost-effectiveness of video-based instruction and its ease of use, this method can facilitate education in where lack of experienced instructors and equipment is most pronounced.
  • Hr.Tajari , B.Ghazi-Moghaddam , S.Vahedi , N.Abdolahi , R.Davoodi , A.Abedini Pages 83-88
    Background and Objective
    Enuresis is a problem in children. In this research the success, rate and recurrence of Imipramine, Desmopresine and conditional therapy has been studied in enuresis treatment of children.
    Materials and Methods
    This study was done on 84 enuresis child between 7-11 years old which were selected by screening at the schools. Patients divided randomly to 3 groups: The 1st group received 25 mg of Imipramine every night. The 2nd group was treated with 20 micg of Desmopresine intranasaly every night. The 3rd group used alarm for conditioning every night. All groups were treated for one month, and 2 weeks without enuresis meaned success.
    Results
    All physical finding and laboratory tests were normal in all patients (FBS, U/A, U/C, kidney and bladder sonography). Patients had in average 8.5 years old. 77.3% of cases were boys and 22.7% were girls. Success rate for therapy was 71.4%, 60% and 50% in-groups 1-3 respectively. Recurrence rate 6 months after therapy was 10%, 55.5% and 25% in-groups 1-3 respectively.
    Conclusion
    Imipramine persists as cheep, available, well-tolerated and effective way of treating enuretic patients. Due to high recurrence rate, Desmopresine is just recommended as a temporary treatment.
  • Mh.Mehdinezad Pages 89-95
    Background and Objective
    Swimming pools are the most important sports field. The swimming effect on body and mental human health. The health, and disinfection of pools help to protect swimmers otherwise it can transfer agent of disease such as conjunctivitis-dermatit-athletes feet and parasitic in swimmers. The main purpose of this study is to survey the quality of health indicators in swimming pools and matching them with present standard in the Gorgan.
    Materials and Methods
    This is a descriptive and cross-sectional study. It has performed on all of the swimming pool in summer season in Gorgan. In this study, general characteristics had determined by interview method and the parameters such as pH, turbidity, residual chlorine, Coliform bacteria, E.coli, Streptococcus Fecalis and Pseudomonas Aerogenosa determined in the laboratory. The sampling of water was performed every 10 days at 14-16 PM. The residual chlorine and pH determined in the field and the other parameters determined in the laboratory.
    Results
    This research showed that pH>8 in 66.6% of samples and the amount of Coliform, E.coli and Streptococcus Fecalis were not at upper limit of standard, but the Pseudomonas Aerogenosa is more than limit of standard in 58.3% of samples. The residual chlorine was more limit of standard in 61.1% of samples and the amount of residual chlorine was according to limit of standard in Kiani and women’s pools.
    Conclusion
    The lack of chlorinator system-inadequate of water treatment system and lack of knowledge pool’s incumbent cause that pH and residual chlorine were undesirable at most of the time. Additionally bacterial pollution confirms above subjects. So it is recommend that extensive research to be done on relationship between bacterial pollution and prevalence of disease in swimming pools.
  • R.Azarhoush , Mh.Taziki Pages 96-100
    Cutaneous metastasis from carcinoma of the larynx are very rare. We observed a 75-year-old male patient with squamous cell carcinoma of the larynx who developed a subcutaneous nodule as an abscess presentation in the buttock. It was found to be a metastatic squamous cell carcinoma of the laryngeal cancer, histopathologically. The skin manifestations proceeded laryngeal metastases by 18 months after laryngectomy and radical neck dissection. After 3 months, the patient died. Cutaneous metastasis of laryngeal carcinoma should be considered in all patients with previous laryngeal carcinoma representing with cutaneous lesion.
  • S.Mohammandian , Hr.Bazrafshan , A.Sadeghi-Nejad Pages 101-114
    Biosynthetic growth hormone is now available in virtually unlimited quantities. As a result because of its growth promoting and anabolic effects, it is widely used in various disorders in both children and adults. Growth hormone has been proven to be beneficial in a small number of diseases causing short stature in children, and in adults with severe growth hormone deficiency or acquired immunodeficiency syndrome (AIDS). The hormone is also used on an investigational basis in a variety of disorders causing short stature, as well as in the aged and in several catabolic conditions. It is likely that with time the indications for treatment with this hormone will be increased.