فهرست مطالب
فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 28 (تابستان 1384)
- 360 صفحه،
- تاریخ انتشار: 1384/09/10
- تعداد عناوین: 13
-
سرمقاله / گفتمان فمینیسم و ماندگاری ظلمصفحه 7
-
صفحه 19برای مدت های طولانی بحث در مورد موضوعاتی که زنان و نقش های آن ها را در جامعه متاثر می سازد، تحت تسلط افراطیون سنتی و رادیکال ها بوده است. در این مباحث گروهی از فمینیست های رادیکال «سرکوب زنان» را به موضوع مادری ربط داده و ادعا نموده اند که رایج ترین موانع بر سر راه زنان به واسطه بیولوژی تولید مثل ایجاد شده است. تندروهای سنتی نیز غالبا با تاکید بر راه های غیرواقعی زنان را محدود به نقش های سنتی اعم از خانه داری و بچه داری می نمودند. فمینیست های تندرو و سنتی هر دو به زنان امروزی خیانت کرده اند، آن ها با قراردادن زنان در یک موقعیت محدود و تنگ ایدئولوژیکی نشان دادند که از مسائل زن امروزی غافلند و با آن فرسنگ ها فاصله دارند. در این مقاله موضوعات، چالش ها و محدودیت ها در باب مادری مورد نقد و بررسی قرار گرفته است و نویسنده ضمن تاکید بر این مطلب که مادری امری صرفا بیولوژیکی نیست، بلکه مقوله ای اجتماعی است؛ سعی دارد که تحلیل های جامعه شناختی خود را در یک زمینه سیاست گزاری تفسیر کند و به این نتیجه برسد که چگونه سیاست گزاران اجتماعی می توانند شرایط مادران را با توجه به تجربه های خاصی که از زندگی دارند، بهبود بخشند.
کلیدواژگان: مادری، فمینیسم رادیکال، بیولوژی تولید مثل، خانه داری، فمینیسم لیبرال، نقش سنتی، زنانگی، سرکوب زنان -
صفحه 44مساله سقط جنین همواره نزد دانشمندان حقوق جزا به عنوان یکی از موضوع های اساسی حقوق کیفری مطرح بوده است. برخی از فمینیست ها این پدیده اجتماعی را به طور مطلق پذیرفته و معتقد به آزادی بی قید و شرط آن هستند. در مقابل، بعضی بر اساس آموزه های دینی، سقط جنین را تحت هیچ شرایطی مجاز نمی دانند. فقهای امامیه قائل به آزادی نسبی سقط جنین شده اند و در موارد محدودی سقط جنین را جایز می دانند. در نظام حقوقی ایران که قوانین و مقررات آن برگرفته از فقه امامیه است، برخلاف نظام های حقوقی جوامع غربی که سقط جنین را نشانه افتخارآمیز شخصیت و آزادی زن می دانند، سقط جنین حرام و مطابق قانون مجازات اسلامی دارای مجازات می باشد. در این نوشتار پس از تعریف سقط جنین، انواع سقط جنین و عوامل موثر در آن مورد بررسی قرار گرفته و در ادامه، دلایل موافقان و مخالفان فقهای امامیه قبل و نیز بعد از دمیده شدن روح و دلایل فمینیست های موافق و مخالف آزادی سقط جنین بیان و بررسی شده و سرانجام قانون سقط جنین در قبل و بعد از انقلاب اسلامی مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفته و در پایان خلاهای قانونی و راه های رفع آن پیشنهاد گردیده است.
کلیدواژگان: زن، مادر، سقط جنین، اسلام، فمینیسم، عسر و حرج -
صفحه 83فمینیسم به عنوان یک جنبش اجتماعی و سیاسی، تاثیرات مختلفی را در حوزه های معرفتی، از جمله معرفت شناختی، به جای نهاده است. نظریه پردازان فمینیست، با ادعای عدم واقع نمایی معرفت شناسی معاصر، درصدد اثبات وجود جهت گیری مردانه در معرفت شناسی رایج برآمدند و در پی آن با تاکید بر تاثیر عوامل اجتماعی و جنسیت و نیز تاثیر ارتباط و همدلی بر معرفت و برتری دیدگاه زنانه، پایه های معرفت شناختی خویش را بنا کردند. نوشتار حاضر، پس از تبیین معرفت شناسی و ترسیم ویژگی های معرفت شناسی معاصر، به تبیین مراتب فوق پرداخته و سپس در دو بخش، معرفت شناسی فمینیسم را مورد نقد قرار می دهد؛ در بخش اول، با روشن کردن مغالطه ای تکوینی و اثبات عدم وجود استناد برهانی و علمی در مباحث مذکور، وجود جهت گیری مردانه در معرفت شناسی معاصر را رد می کند و در پایان، با نفی تاثیر عوامل اجتماعی و ارتباط و همدلی بر معرفت به جهت ایجاد نسبی گرایی و آنارشیسم معرفتی، معرفت شناسی فمینیستی را به چالش می کشاند.
کلیدواژگان: فمینیسم، علم، جنسیت، مغالطه تکوینی، معرفت شناسی، صدق -
صفحه 125بر مبنای نظریه لزبین فمینیسم، عمده ترین ستم مردان علیه زنان در روابط جنسی نابرابر زن و مرد است و همجنس گرایی زنان، آزادی جنسی آنان و رهایی از تقیدات خانواده، تنها راه رهایی آنها از این ستم جنسی است. این نوشتار با تبیین اجمالی نظریات این گروه فمینیستی، برخی فعالیت های آنان را جهت اشاعه و عادی جلوه دادن این رفتار، از طریق ابزارهای مختلف اطلاع رسانی، تشکیلاتی و فنی برمی شمارد و در پایان با اشاره به نتایج تحقیقات و مطالعات علمی و ذکر شواهد ممنوعیت این عمل در ادیان توحیدی، برخی تاثیرات سوء همجنس گرایی بر سلامت جسمی، روحی و اجتماعی زنان از جمله فروپاشی خانواده، اضمحلال اخلاق، تخریب هویت زنانه و ایجاد گرایش جنسی بیمارگونه را تبیین می کند.
کلیدواژگان: لزبینیسم، فمینیسم، زنان، خانواده، هویت جنسی، گرایش جنسی، تساوی جنسیتی -
صفحه 155اشتغال از جمله حقوق فردی انسان می باشد که در قوانین اساسی کشورهای مختلف به آن اشاره شده است. اصل بیست و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز در این رابطه می باشد. قضاوت یکی از پست های خاص بوده که برای حضور زنان در این شغل بین فقها اختلاف است. در بررسی عوامل اختلاف، موانع قانونی و اجتماعی خودنمایی می کند. اما به جهت آنکه در حال حاضر شرط اجتهاد برای قضاوت برداشته شده است به نظر می رسد، منعی برای حضور جدی زنان در عرصه قضاوت نباشد در این نوشتار به طور مختصر مباحثی همچون: پیشینه تاریخی قضاوت زنان، قضاوت در فقه، تحلیل و بررسی نظرات موافقان و مخالفان و قضاوت زنان در حقوق موضوعه مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
کلیدواژگان: اشتغال، زن، قضاوت، اجتهاد، حقوق، اجماع -
صفحه 175در میان عوامل مختلف فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی که در ظهور فمینیسم نقش داشته اند، عامل دین مهم ترین نقش را ایفا کرده است. تاثیر و نفوذ دین در اروپا از یک سو و رویکرد تبعیض آمیز جنسیتی کتاب مقدس و ارباب کلیسا از سوی دیگر، موجب شد که جنبش زنان در ابتدا با تفسیر و توجیه دل خواهانه از آموزه های مسیحیت و سرانجام با نفی و طرد کامل آن، به تدریج به موضع رویارویی با آموزه های کتاب مقدس سوق پیدا کند. این نوشتار به اختصار به سیر تحول جنبش زنان و مواضع ضد دینی هسته های اولیه تشکیلاتی فمینیست ها از جمله زنان سالن دار، انجمن جوراب آبی ها، لژهای زنانه، فراماسونری و کوئیکرها اشاره می کند و سرانجام در جهت ردیابی بازتاب تشکیلات مذکور بر فمینیسم، به معرفی و تبیین اجمالی نظریات سه تن از بزرگان این نهضت، جان استوارت میل، برتراند راسل و سیمون دوبوار، می پردازد.
کلیدواژگان: کتاب مقدس، فمینیسم، کلیسا، دین، زن، هرمنوتیک -
صفحه 212هرچند روسپی گری سابقه ای در زمان ها و ادوار گذشته دارد، اما امروزه موضوع خدمات جنسی به موضوعی پیچیده با ابعادی چندگانه تبدیل گردیده و نظریات مختلفی جهت توجیه آن طرح شده است. سودآوری صنعت گسترده ی جنسی شامل انواع بهره کشی جنسی، پورنوگرافی، لزبینیسم و سوء استفاده از زنان و کودکان، نظام های قدرت و سلطه را به سوی توجی هات نظری و عملی سوق داده است از جمله شاخه هایی از فمینیسم در لوای دفاع از حقوق زنان و به بهانه آزادی آنها و حق آنان در کنترل بدن خویش، موضعی موافق روسپی گری اتخاذ کرده اند. این نوشتار با تبیین نظرگاه های مختلف فمینیسم درباره ی روسپی گری زنان، به نقد و بررسی آنها پرداخته است.
کلیدواژگان: فمینیسم، روسپی گری، قاچاق زنان، فمینیسم رادیکال، فحشا -
اسفار زینبی در سفر حسینیصفحه 254سیمای ملکوتی زینب (س) از یک سو نمادی از عرفان متعالی اسلامی و از سوی دیگر بیانگر منزلت زن در این آموزه ی ناب و اصیل است. تطابق اسفار اربعه ی عرفانی با سفر کربلایی حضرت (س)، می تواند روشنترین الگوی عارفان در نظر و عمل قرار گیرد. در این راستا نوشتار حاضر، با بیان لطایف پنج گانه مبتنی بر قطعیات تاریخی- روایی اعم از ترجمان توحید، رازدار خون خدا، آزاده ی دلباخته، زمزم معرفت ناب و فاتح مقامات معنوی عهده دار این اشارت لطیف بر مقامات غیبی حضرت (س) شده است و بر آن است تا از رهگذر این لطایف و ظرایف وجود عرفانی عقیله ی بنی هاشم، زینب کبری (س)، تفسیری جدید بر نسبت زن و عرفان ارایه دهد.
کلیدواژگان: زینب (س)، زن، عرفان، عاشورا، ولایت، توحید -
صفحه 277سازمان ملل متحد در راستای اجرای کنوانسیون «رفع کلیه اشکال تبعیض علیه زنان»، برنامه عمل سند پکن زنان را به تصویب رساند. در سند به آموزش حقوق زنان تاکید شده است. با وجود این که کشور ایران هنوز به این کنوانسیون ملحق نشده، اما آموزش مفاد این کنوانسیون در قالب دوره های آموزش حقوقی از سال 1379 توسط برخی از سازمان های دولتی و غیردولتی شروع شده است. هدف از این آموزش ها، تلاش در جهت تغییر، بازنگری و ایجاد قوانین منطبق با دستورالعمل های سند پکن می باشد. در این گزارش مستند با اشاره به موادی از سند پکن در مورد آموزش حقوق و دو جزوه آموزشی که در داخل کشور تدریس شده، مورد نقد و بررسی علمی قرار گرفته است. البته جزوه دوم نیز تاکنون به عنوان جزوه آموزشی می باشد.
کلیدواژگان: زن، دختر، حقوق، آموزش، سازمان ملل، اسلام -
صفحه 335
-
صفحه 4
-
Page 19Fore a long time, traditional extremists and radicals dominated discussions about issues which influenced women and their roles in the society. In this respect, some radical feminists related “the suppression of women” to motherhood and claimed that women’s most common problems were due to their biological capability for reproduction. Traditional extremists, too, emphasizing on unreal solutions, limited women to traditional roles such as homemaking and taking care of children. Both traditional and radical feminists have cheated modern women. Placing women in a limited and tense ideological situation, they have shown that they are unaware of the needs and problems of modern women. This paper evaluates the subject matters, challenges, and limitations of motherhood and the writer, emphasizing on the fact that motherhood is not merely a biological feature but that it is a social matter, tries to place her sociological analyses in a policy-making environment and come to the conclusion that how social policy-makers can improve women’s conditions with respect their experience of life.Keywords: motherhood, feminism, radical, reproduction biology, homemaking, radical feminism, traditional role, womanhood, suppression of women
-
Page 44Abortion has always been a controversial issue for criminologists. Some feminists have absolutely accepted this social phenomenon and believe that it should be completely free to practice it. On the other hand, some under no condition allow abortion due to religious causes. The Imamiyyeh jurisprudents believe in the relative freedom of abortion and in some cases allow it. In the Iranian system of law, whose rules and regulations are based on the Imamiyyeh jurisprudence, abortion is forbidden and, according to the Islamic penal law, it has punishments. This is quite against the Western legal systems which consider abortion as an indication of women’s honor and freedom. After defining and classifying abortion and studying factors influential on it, this paper studies the arguments of the opponents and proponents of abortion among the Imamiyyeh jurisprudents before and after the infusion of spirit into the body. The paper also presents the views of the feminists who agree and disagree with the freedom of abortion. Afterwards, the paper evaluates the abortion law before and after the Islamic revolution and finally mentions the existing legal vacuums and proposes suggestions to remove them.Keywords: woman, mother, abortion, Islam, feminism, osroharaj
-
Page 83As a socio-political movement, feminism has had various impacts on different epistemological domains, especially the epistemology itself. Feminist theoreticians, claiming that the contemporary epistemology is not realistic, tried to show that the mainstream epistemology had masculine orientations. Thus, they prepared the grounds for their own kind of epistemology, emphasizing on the impacts of social and sexual factors and sympathy on knowledge and on the priority of women’s viewpoints. After explaining and depicting the characteristics of contemporary epistemology, the present paper elaborates on the above issues and, then, criticizes the feministic epistemology in two sections: in the first section, after clarifying a formative fallacy and showing that there is no scientific argumentation in the above issues, the paper denies the existence of masculine orientations in the contemporary epistemology. Finally, the paper rejects the impact of social factor, relationship and sympathy on knowledge to create epistemological relativism and anarchy and, hence, challenges feministic epistemology.Keywords: feminism, sexuality, formative fallacy, epistemology, truth
-
Page 125According to lesbian feminism, unequal sexual relationship is the most important oppression men commit against women and the only solution to the problem is women’s homosexuality, sexual freedom, and freedom from familial restrictions. Briefly introducing the theses of this feminist group, this paper enumerates some of their activities in order to disseminate and naturalize this behavior through various informational, organizational, and technical tools. Finally, after mentioning the results of some scientific researches and studies and cases of the prohibition of this act in monotheist religions, the paper elaborates on some of the aftermaths of homosexuality on physical, spiritual, and social health of women, such as the disintegration of family, the decline of morality, the destruction of women’s identity, and the emergence of sickly sexual orientation.Keywords: lesbianism, feminism, women, family, sexual identity, sexual orientation, sexual equality
-
Page 155Employment is among the individual rights, which is included in the constitution of many countries. Article 28 of the constitution of the Islamic Republic of Iran, too, is devoted this issue. Jurisdiction is one the particular positions over which jurisprudents disagree whether women can occupy or not. When studying the sources of disagreement, one comes to legal and social barriers. However, since now the condition of Ijtihad for jurisdiction is not necessary, it seems that there is no serious barrier for women to occupy a jurisdiction position. This paper briefly studies subjects such as the historical background of jurisdiction by women, jurisdiction in jurisprudence (Fiqh), the views of the proponents and opponents, and jurisdiction by women in case law.Keywords: employment, woman, jurisdiction, Ijtihad, law, consensus
-
Page 175Among the various cultural, social, political, and economical factors which played a part in the emergence of feminism, the role of the religion was the most crucial one. As a result of the deep influence of religion in Europe and the discriminatory attitude of the Scriptures and the church authorities towards sex, women’s movement inclined to, first, subjective interpretations and justifications of Christianity teachings and, then, a complete denial and rejection of Christianity and gradually adopted a oppositional stance towards the Scriptures. This paper briefly surveys the course of the development of women’s movement and the anti-religious stance of the first group of feminists such as the Saloon Feminists, the Blue Stockings Society, women and freemason loges, and the Quillers. Finally, to study the impacts of the aforementioned groups on feminism, the paper briefly explains the theses of three main figures of the movement, John Stuart Mill, Bertrand Russell, and Simon de Boire.Keywords: the Scriptures, feminism, church, religion, woman
-
Page 212Although prostitution has a long history in the past, nowadays, sexual services has turned to a complex multidimensional issue for the justification of which many theories have been presented. The profitability of the widespread sex industry which includes different types of sex slavery, pornography, lesbianism, and exploitation of women and children has lured systems of power and domination towards theoretical and practical justifications. Thus, some branches of feminism under the guise of defending women's rights, making them free, and giving them the right to control their bodies have adopted a pro-prostitution stance. This paper critically introduces and evaluates the viewpoints of different feminist approaches to prostitution.Keywords: feminism, prostitution, women smuggling, radical feminism, vice
-
Zeynab's mysticism in Imam Hossein's JourneyPage 254Zeynab’s ethereal personality is both a symbol of exalted Islamic mysticism and indicative of women’s status in these pure and original teachings. Comparing the four mystical journeys with Zeynab’s journey in Karbala can be an illustrious example for mystics both in theory and in practice. Thus, on the basis of historical and narrative evidence, this paper tries to shed light on her spiritual characteristics such as the interpreter of monotheism, the bearer of the secrets of Allah’s Blood, the free lover of Allah, the fountain of pure knowledge, and the conqueror of spiritual positions. In so doing, the paper is to present a new interpretation of the relationship between woman and mysticism.Keywords: Zeynab, woman, mysticism, Ashura, Wellayat, monotheism
-
Page 277To execute the Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination Against Women (CEDAW), the United Nations Organization ratified the Beijing Document which emphasizes on teaching women’s rights. Despite the fact that Iran had not joined the convention yet, but in order to enforce its articles, governmental and non-governmental organizations have started to teach the enactments of the United Nations in the country since 2000. The goal behind teaching these rights to women and girls is an attempt to revise, modify, or create laws in accordance with the instructions of the Beijing Document. With regard to some of the articles of the Beijing Document, this paper tries to evaluate some of the training pamphlets prepared in Iran, reviewing the procedure of these teachings in the country from 2000 to 2004.Keywords: woman, girl, rights, teaching, United Nations, Islam