فهرست مطالب
فصلنامه تحقیقات اقتصادی
پیاپی 70 (پاییز 1384)
- 372 صفحه،
- تاریخ انتشار: 1384/11/01
- تعداد عناوین: 13
-
-
صفحه 1به رغم تحولات شگرف چند دهه اخیر در عرصه اقتصاد کلان، کما کان تاثیر و جهت اثرگذاری سیاست های پولی و ارزی بر بخش واقعی اقتصاد مورد اختلاف نظر اندیشمندان و صاحب نظران اقتصادی است. این مقاله با بهره گیری از یک الگوی اقتصاد سنجی کلان تدوین شده به روش نوین همجعی، اثرگذاری سیاست های پولی و ارزی را بر اقتصاد ایران بررسی کرده است.
آثار ناشی از اجرای یک سیاست پولی از طریق متغیر ابزار سیاستگذاری نرخ سپرده قانونی و همچنین بدهی بانک ها به بانک مرکزی به کمک الگو شبیه سازی شده است. نتایج حاکی از آن است که سیاست های پولی در اقتصاد ایران به نحو بارزی تاثیر می گذارد. یک سیاست پولی انبساطی موجب می شود تا از یک سو تولید کل افزایش یابد که موجد اشتغال است و از سوی دیگر، مصرف بخش خصوصی، سرمایه گذاری بخش خصوصی، صادرات غیرنفتی و واردات افزایش پیدا کند که باعث رفاه و رونق اقتصادی خواهد شد.
اثر اجرای سیاست ارزی از طریق تغییر در نرخ ارز اسمی رسمی ارزیابی خواهد شد. نتایج حاصل از شبیه سازی پویای الگو موید آن است که تنزل ارزش پول ملی (افزایش نرخ برابری ارز) موجب کاهش واردات و تولید ناخاص داخلی شده و برخلاف انتظار اثر محسوسی بر صادرات غیرنفتی ندارد. این سیاست از طریق بسط عرضه پول اسمی سطح عمومی قیمت ها را افزایش داده و شرایط تورم رکوردی را بر جامعه حاکم می کند.
کلیدواژگان: سیاست پولی، سیاست نرخ ارز، ابزارهای سیاستی، مدل اقتصاد سنجی کلان، همجمعی، اقتصاد ایران -
صفحه 31پس از پیدایش مکتب کلاسیک در ربع پایانی قرن 18 pn،n بیش از یک و نیم قرن دیدگاه کلاسیک، که براساس عدم دخالت دولت در امور اقتصادی و به دستیابی به تعادل همراه با اشتغال کامل اقتصاد به طور خود به خود پایه گذاری شده بود، نقش مسلط را بر عهده داشته است. اگرچه پس از گذشت یک قرن یعنی سال 1870 اصلاحاتی در این مکتب به وجود آمد و مکتب نئوکلاسیک ها که در واقع بر اساس همان اصول اولیه کلاسیک ها و همراه با اصلاحاتی به ظهور رسید، ولی مکتب کلاسیک- نئوکلاسیک مکتب پیشگام در بین سال های 1776 یعنی در سال انتشار کتاب ثروت ملل تا 1936 یعنی زمان انتشار کتاب نظریه عمومی کینز بوده است. از اواسط دهه 1970 به دلیل مشکلات موجود در مکتب کینزی ها، اقتصاد کینزی با بحران مواجه شد. این امر موجب شد تا مکتب کلاسیک های جدید با توجه به فرض هایی از قبیل انتظارات عقلایی، بازار رقابت کامل و تکیه بر تسویه بازارها و انعطاف پذیری کامل دستمزدها و قیمت ها بتواند در اقتصاد کلان ایفای نقش کند.
در مقاله حاضر چگونگی شکل گیری مکتب کلاسیک های جدید و ارتباط آن با مکتب قدیمی و سپس تعاملات آنها با یکدیگر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. هدف این است تا جهت گیری و تحولات قابل پیش بینی آینده در مکتب کلاسیک جدید ارزیابی شود و مسیر آینده اقتصاد کلان نیز پیش بینی شود.
کلیدواژگان: کلاسیکها، نئوکلاسیکها، مارژینالیست ها، انتظارات عقلایی، سیکل تجاری حقیقی، عقلایی بودن -
صفحه 69در این مقاله دانشکده های اقتصاد دانشگاه های کشور براساس مقالات منتشر شده از سوی اعضای هیات علمی آنها در 9 مجله علمی معتبر داخلی فارسی زبان، طی سال های 1370-1382 رتبه بندی شده است. ابتدا رتبه بندی براساس تعداد مقاله و تعداد کل صفحات چاپ شده صورت گرفت، سپس سه تعدیل درآن اعمال گردید. اندازه صفحات مجلات، ضریب پژوهشی مجله و نمره علمی نویسنده از جمله آن تعدیلات است.
کلیدواژگان: دانشکده های اقتصاد، رتبه بندی، مجلات علمی پژوهشی، مجلات علمی ترویجی، مقالات، تعدیل -
صفحه 91در بحث مربوط به ادبیات گردشگری عوامل تعیین کننده تقاضای گردشگری را می توان به سه دسته تقسیم کرد: الف) عوامل برونزا ب) عوامل اجتماعی - روانشناختی ج) عوامل اقتصادی شناسایی و اندازه گیری عوامل برونزا و عوامل اجتماعی - روانشناختی به آسانی میسر نیست و با مشکلات زیادی روبرو است. در این مقاله بیشتر بر روی عوامل اقتصادی و تاثیر آن بر تقاضای گردشگری تاکید شده و یک تجزیه وتحلیل از تقاضای گردشگری ارائه شده و برای براورد از ترکیب سری زمانی- مقطعی استفاده می شود با بررسی مدل های براورد شده تقاضای گردشگری در ایران مشخص شد که بیشترین تاثیر بر تقاضای گردشگری را متغیرهای درآمد سرانه و قیمت های نسبی در طی دوره مورد بررسی داشته اند.
کلیدواژگان: تقاضای گردشگری، عوامل اقتصادی، مدل ترکیب سری زمانی، مقطعی، ایران -
صفحه 117در این مقاله عوامل تعیین کننده نرخ ارز حقیقی تعادلی به تفکیک صادراتی و وارداتی را در اقتصاد ایران طی دوره 1381- 1338 مورد بررسی قرار می دهیم. متغیرهای اساسی تعیین کننده نرخ ارز حقیقی تعادلی شامل رشد بهروری (به عنوان نماینده عوامل طرف عرضه)، موقعیت سیاست های پولی و مالی، شاخص تعرفه (یا موقعیت رژیم تجاری) و تراز منابع (تفاوت میان واردات و صادرات غیرنفتی نسبت به تولید ناخالص داخلی) است. روابط بلند مدت مربوط به نرخ ارز حقیقی صادراتی و وارداتی مبتنی بر یک دستگاه هم انباشته همزمان، شناسایی و براورد شده و اثرات متقابل پویا میان متغیرهای الگو نیز با استفاده از توابع عکس العمل آنی و تجزیه های واریانس (تعمیم یافته) تجزیه و تحلیل می شوند. نتایج حاصله نشان می دهند که تراز منابع (یا تحولات بخش خارجی) به عنوان متغیر پیشرو بیشترین سهم را در نوسانات سایر متغیر های دستگاه از جمله نرخ ارز حقیقی و اسمی داشته است در حالی که تکانه های وارد بر سایر متغیرها سهم کمی در واریانس تراز منابع ایفا می کنند. سیاست گذار نسبت به تغییرات نرخ ارز در بخش رسمی محافظه کارانه عمل کرده و به سایر ابزارها از جمله محدودیت های وارداتی برای بازگرداندن تعادل داخلی و خارجی به اقتصاد، متوسل شده است.
کلیدواژگان: نرخ ارز حقیقی، انحراف نرخ ارز، هم انباشتگی، تراز منابع، اقتصاد ایران -
صفحه 159در این تحقیق با استفاده از دو مدل اقتصاد منطقه ای تغییر مکان سهم و اقتصاد پایه و بکارگیری آمار سرشماری های نفوس و مسکن سال های 1365،1355و1375 به بررسی علل رشد متناسب یا نامتناسب شاغلان استان ایلام نسبت به کشور و تعیین بخش های پایه اقتصادی در استان پرداخته ایم.
نتایج حاصل، بیانگر رشد نامتناسب شاغلان استان ایلام نسبت به کشور در هر دو دوره مورد بررسی (65-1355و75-1365) است. مدل تغییر مکان- سهم علل این عدم تناسب در دوره اول را تغییرات رقابتی و ساختاری منفی و در دوره دوم تغییرات ساختاری منفی و تغییرات رقابتی مثبت بیان می کند. براوردهای مدل اقتصاد پایه نیز بخش کشاورزی و زیربخش ساختمان را به عنوان بخش های پایه ای مشخص کرده ولی تغییرات ضرایب LQ (نسبت مکانی) در طول زمان حاکی از رشد سریع و نامتوازن بخش خدمات استان و کاهش مزیت بخش کشاورزی در جذب شاغلان است. تغییرات ذکر شده در اثر فقدان فعالیت های اشتغال زای مولد اقتصادی در استان است که موجب رشد بی رویه بخش خدمات و فعالیت های نامشخص در استان شده است.
کلیدواژگان: مدل اقتصاد پایه، مدل تغییر مکان، سهم، تغییرات ساختاری، تغییرات رقابتی، ضرایب LQ (نسبت مکانی)، بخشهای پایه و غیرپایه -
صفحه 189این مقاله، سودمندی مدل P * را برای تحلیل رفتار قیمت ها در اقتصاد ایران مطالعه می کند. این مدل براساس نظریه مقداری پول استوار است و اعتقاد دارد که سطح عمومی قیمت، به سمت روند بلندمدت خود حرکت می کند.
مدل P * از شکاف قیمت ها برای پیش بینی تورم استفاده می کند، اگر قیمت تعادلی بزرگتر از قیمت جاری باشد، گرایشی برای افزایش سطح قیمت وجود دارد و بالعکس. قیمت تعادلی در این رویکرد، از طریق تولید بالقوه، سرعت گردش پول تعادلی و میزان پول در گردش تعیین می شود. در این مطالعه، تولید بالقوه و سرعت گردش پول با استفاده از فیلتر هودریک- پرسکات استخراج شده است.
برای پیش بینی تورم برطبق مدل P *، ضریب باوقفه شکاف قیمت باید معنادار باشد، لیکن نتایج این پژوهش حاکی از آنستکه ضریب باوقفه شکاف قیمت به لحاظ آماری معنادار نیست، بنابراین مدل P *برای پیش بینی تورم در اقتصاد ایران قابل استفاده نیست.
کلیدواژگان: مدل P، تولید بالقوه، قیمت تعادلی، سرعت گردش پول بلند مدت، پیش بینی تورم -
صفحه 209تجربیات کشور هایی که تعدیل اقتصادی را تجربه کرده اند نشان می دهد که سیاست تعدیل اقتصادی ساختار توزیع درآمد را تحت تاثیر قرار می دهد. محتوی و مستندات قانونی برنامه های توسعه ایران گویای این است که در بسیاری موارد این برنامه ها متاثر از چارچوب تعدیل متعارف بوده اند. این مقاله با هدف بررسی تاثیر این سیاست ها بر ساختار توزیع درآمد با استفاده از مدل اقتصادسنجی و روش MLE، یو هانسون - یوسیلیوس و مقایسه قبل و بعد برای دوره 1348 تا 1379 به بررسی تحولات ضریب جینی به عنوان شاخص نابرابری درآمد در اقتصاد ایران می پردازد. متغیر های نرخ رشد اقتصادی، نسبت مخارج اجتماعی دولت به GDP، نرخ ارز حقیقی، نسبت صادرات GDP و درجه آزادی اقتصادی به عنوان متغیر های جایگزین تعدیل و شاخص نابرابری ضریب جینی به عنوان متغیر وابسته وارد مدل خواهد شد. مقاله در 5 بخش تدوین شده، که در بخش اول چارچوب تعدیل بررسی می شود. در بخش دوم ارتباط تعدیل و توزیع درآمد از دیدگاه نظری بررسی می شود. در بخش سوم مروری بر فرایند تعدیل در ایران و تحولات مربوط به توزیع درآمد صورت می گیرد و در بخش چهارم مدل کمی و تابع توزیع درآمد را براورد خواهیم کرد و در بخش پایانی نیز نتایج ارائه خواهد شد.
کلیدواژگان: تعدیل اقتصادی، توزیع درآمد، برنامه اول و دوم، تورم -
صفحه 233هدف اصلی این طرح پژوهشی بررسی ساختار ریاضی تابع هزینه و تولید محصول گندم بوده و اساس متدولوژی آن بر فرضیه دوگانگی استوار است. در این پژوهش، برای براورد شاخص هایی مانند کشش تولید، ضریب تابع و بازده نسبت به مقیاس، به جای استفاده از روش متداول تابع تولید، تابع هزینه ترانسلوگ که چار چوب غنی تری برای تجزیه و تحلیل روابط تولیدی است، انتخاب شد. برای براورد توابع تقاضای نهاده ها، روش های سیستمی و رگرسیون های به ظاهر نامرتبط در مقابل روش های براورد تک معادله ای به کار رفته تا در مجموع سیستم از کارایی بیشتری برخوردار شود.
داده های به کار رفته در این تحقیق، مربوط به 100 بهره بردار گندم دیم در منطقه ارسباران است که در سال زراعی 82-81 از راه پرسشنامه جمع آوری شده است. ضریب تعیین مدل R2، تقریبا 90 درصد بوده و نکویی برازش مدل را نشان می دهد. همچنین،نتایج حاصل از برازش مدل نشان می دهد؛ که کودشیمیایی مکمل بذر و ماشین آلات مکمل نیروی کار محسوب می شود. مقادیر کشش جانشینی موری شیما (MSE) نشان می دهد که کشش نسبت عوامل نیروی کار - کودشیمیایی و بذر مصرفی - خدمات ماشینی بزرگتر از یک بوده و جانشینی قوی بین آنها برقرار است. فرضیه هموتتیک بودن،وجود بازدهی ثابت به مقیاس،وجود فرم کاپ داگلاس وکشش جانشینی واحد ازراه آزمون نسبت حداکثر راستنمایی رد شده است.
کلیدواژگان: نظریه دوگانگی، تابع هزینه ترانسلوگ، کشش جانشینی، بازده به مقیاس، هموتتیک، آزمون نسبت راستنمایی، رگرسیون به ظاهر نامرتبط -
صفحه 263تجارت الکترونیک و جهانی شدن دو پدیده بسیار مهم و بحث برانگیز جهان امروزند که فرصت های بیشماری را برای بنگاه ها ایجاد کرده است و بنگاه ها با استفاده از این فرصت ها می توانند موفقیت خود را در بازار های جهانی تضمین کنند. بسیاری بر این باورند که این دو پدیده نسبت به یکدیگر همگرا بوده و همدیگر را تقویت می نمایند و هر دو نیز متاثر از سایر عوامل مانند آزادسازی تجاری، حذف قوانین و مقررات، عوامل رقابتی و غیره اند. عوامل رقابتی از مهمترین عوامل تاثیر گذار بر فرایند جهانی شدن و تجارت الکترونیک می باشند. بر این اساس در این مقاله سعی شده است که ارتباط بین عوامل رقابتی، تجارت الکترونیک و جهانی شدن بررسی قرار گیرد. برای بررسی عوامل رقابتی از مدل پنج نیروی رقابتی پورتر استفاده شده است که شامل عرضه کنندگان، مشتریان، کالا های جایگزین، شرایط رقابتی، و نیرو های تازه وارد است.
کلیدواژگان: جهانی شدن، تجارت الکترونیک، پنج نیروی رقابتی، مدلهای جهانی شدن، مسیر تجارت الکترونیک -
صفحه 295این تحقیق با اشاره به نقش و جایگاه اقتصادی نفت برای جوامع صنعتی غرب، عملکرد اقتصادی و سیاسی دولت ها و شرکت های بزرگ نفتی را در مقاطع زمانی مختلف در کشور های صادرکننده نفت مورد بررسی قرار داده است. تا قبل از دهه 1950، سیاست های نفتی به ویژه بهای جهانی نفت و میزان تولید، متاثر از خواست و اراد هاستثمارگرانه دولت ها و شرکت های نفتی غربی بود. اما با بیداری ملت ها و رشد مبارزات و ملی گرایانه آنها علیه استثمارگری های موجود، نفوذ و قدرت شرکت های بین المللی نفت نسبت به گذشته محدودتر شد. جوامع صنعتی غرب با بهره گیری از سازوکار های مختلف به گونه ای پیچیده تر و ظریفتر، ساختاری پی ریزی کردند که بهتر از گذشته، تسلط و نفوذ جوامع صنعتی غرب را بر سیاست های اقتصادی نفتی تضمین می کرد؛ به عبارتی، سازوکار های طراحی شده از سوی جوامع صنعتی غرب، ضمن پی ریزی بازار اقتصاد جهانی نفت و حاکمیت این ساختار در ترسیم سیاست های جهانی نفت، توانسته است جریان سالم، ثابت و ارزان این کالای استراتژیک را تامین و شکوفایی اقتصادی غرب را تضمین کند.
کلیدواژگان: بازار جهانی نفت، بازیگران جهانی نفت، کشورهای صادرکننده نفت، دولتها و شرکتهای نفتی، ساز و کارهای کنترلی بازار جهانی نفت -
صفحه 331هدف این مقاله بررسی وضعیت بهره وری عوامل تولید و میزان به کا ر گیری آنها در گروه های صنعتی بزرگ و نیز کل صنعت استان خراسان در سال 1380 است. به این منظور از دو رویکرد شاخص بهره وری و براورد تابع تولید استفاده شده است. همچنین شاخص های کاربری، سرمایه بری و انرژی بری صنایع استان مورد محاسبه قرار گرفته اند. در پایان بهره وری نیروی کار (به عنوان یکی از عوامل اصلی تولید) در صنایع استان و نیز صنعت کشور مقایسه شده اند. نتایج حاصله حاکی از آن است که بهره وری نیروی کار درصنعت کشور، از صنعت استان در سال مورد مطالعه بیشتر بوده است. مقایسه بین گروه های صنعتی نیز مبین آن است که فقط در پنج گروه صنعتی وضعیت استان از نظر بهره وری از متوسط کشوری بهتر است، در بقیه گروه ها، استان از این نظر در جایگاه بعدی قرار می گیرد. این تحقیق همچنین نشان داد که غالب گروه های صنعتی استان خراسان کاربر بوده و هفت گروه صنعتی از میانگین صنعت استان بیشتر انرژی مصرف می کنند.
کلیدواژگان: صنعت، بهره وری، ارزش افزوده، مواد اولیه، کاربری، سرمایه بری، انرژی بری، ستانده -
صفحه 1
-
Page 1Despite considerable development in macroeconomic theory in recent decades, the impact and magnitude of monetary and exchange rate policies on real economic variables are in dispute. This paper, by the aid of a co-integrated Macroeconometric Model of the Iranian economy, tries to do an analysis of such issue.Monetary policy is conducted via two policy instruments which are considered to be at the disposal of monetary authorities, namely required reserve ratio and central bank credit to the commercial banks. Simulation results of monetary policies show a significant effect on the real economic variables. An expansionary monetary policy boosts GDP and employment. Private investment, non-oil exports and private consumption are also increased. Exchange rate policy is conducted by making an arbitrary change in the official exchange rate. Simulations suggest that the devaluation of Rial against US Dollar causes a fall in GDP. Although imports fall but surprisingly there is no significant improvement on non-oil exports. Money supply also increases. This causes the price level to rise and thus creates stagflation.Keywords: Monetary Policy, Exchange Rate Policy, Policy Instruments, Macroeconometric Model, Co, Integration, Iranian Economy
-
Page 31After the birth of the classical school in the last quarter of the 18th century, the general view of this school which was on the basis of "No government intervention" in economic activities, as well as "Automatic existence of full employment", was the leading school until the publication of the general theory and the birth of the Keynesian school in 1936. From 1930-70 the Keynesian framework under the title of "Neo-classical synthesis" played the dominant role in macroeconomics.But from the mid 1970s due to the lack of micro foundations the school faced with theoretical crises, where eventually ended up to "New-classical macroeconomics."This paper presents the formation of New-classical macroeconomics and its relation to the old version and how they compare and contrast in macroeconomic analysis. Through the end, further expected evolution in the school and the way it might be shaped in the future will be analyzed.Keywords: The Classical school, The Neo, classical School, The New, Classical School, Rational Expectations
-
Page 69In this paper, Economic Departments of Iran’s universities are ranked on the basis of papers published in nine scientific Persian journals during 1991-2003. First, Ranking by paper number and total number of pages was conducted and then three adjustments were made:Page size, research coefficient of journals and finally, scientific coefficient of authors.Keywords: Economic Department, Ranking, Research Journals of scientific, Papers, Adjustment
-
Page 91In the tourism literature the factors that affect the tourism demand, can be divided into three categories: 1- Exogenous Factors, 2- Social-Psychological Factors, 3- Economic Factors. The recognition and measurement of first and the second types face difficulties that cant be used in economic models.In this paper we are going to use economic factors that affect the tourism demand. In this paper an empirical model with panel data used to estimate and analyze Iran tourism demand. The estimated model and tourism demand function shows, per capital income, relative price have more effect on demand.Keywords: Demand for Tourism, Iran, Panel Data
-
Page 117The paper analyses the main determinants of the real exchange rate in IRAN. The study employs simultaneous co-integrated system in estimating the long-run determinants of the real exchange rates for imports and exports followed by structural VECM which provides a practical approach to incorporating long run structural relationship. The finding is that resource balance(capital flows), productivity, tariff and nominal exchange rate influence the real exchange rate for imports and exports in the long-run. Besides the difference of the fundamentals mentioned above, fiscal balance and money supply are found to impart short-run effects on the real exchange rate indices. Our results confirm that resource balance is the main source of real exchange rate fluctuation. The coefficients of adjustment are found to be -0.24 and -0.38 respectively for the real exchange rates for imports and exports.Keywords: Real Exchange Rate, Misalignment, Co, integration, Resource Balance, IRAN
-
Page 159By using of Two models in regional Economic such as basic economy model and share- change model and also the statistics for the years 1355/ 1365/ 1375 we have investigated that why the growth of Employment in Ilam province not proportionate to its national level growth the results are as below:1) Considering the fundamental Role of agriculture sector, it is suggested to invest in this sector to create jobs.2) In the industry sector, the investment should focus on such industries as of other, food, non- metallic mineral, wood and wood products.Keywords: Basic Economy Model, Share, Change Model, Structural Changes, Basic, Non Basic Sectors, Competitive Changes
-
Page 189This paper studies the usefulness of the P* (P-Star) model in the analysis of the behaviors of prices in Iranian economy. The P* model is based on the Quantity of Theory of Money. This model belief that the price level tends to move towards the equilibrium price level. The P*model uses prices gap to forecast inflation, if the equilibrium price is greater than the current price, there is a tendency for the price level to rise and vice versa. Potential output, the equilibrium velocity of money and the amount of money in the economy determine the equilibrium price in this approach. In this study, potential output and equilibrium velocity are derived using the Hodrick and Prescott filter.The results do not support the P-star model for Iranian Prices. According to the proponents of the P-star model the lagged value of the price gap must be significant in the model of inflation. But results of this study indicate that the lagged value of the price gap is no significant, so P-star model is not useful in forecasting inflation in Iran.Keywords: P, Star Model, Potential Output, Equilibrium Price, Long, Run Velocity, Forecast of Inflation
-
Page 209The experience of countries which implemented economic adjustment reveals that this policy affects the structure of income. The nature and legislative documents of development plans in Iran Also demonstrate that in so many cases they were influenced by conventional adjustments framework. Among to find out the impacts of these policies on the structure of income distribution and using econometrics model, MLE. Method and Johansen – Juselious for the years 1960-1990, the paper tries to examine the changes of Gini Coefficient as an indicator of income inequality for Iranian economy. The variables such as economic growth rate, the ration of social expenditure of government to GDP, real exchange rate, export ratio to GDP, and the degree of Freedom of economy were entered into the model as substitution variables of adjustment, and the results revealed that with an increase in variables such as economic growth rate, social expenditure of government and degree of Freedom of economy, Gini coefficient decreased and with and increase in unemployment and inflation rate, especially in the periods when adjustment policies were accompanied by measures like cut backs in public spending and subsidies, and movement toward real prices, The Coefficient decreased.Keywords: Economic Adjustment, Income Distribution, Inflation
-
Page 233The purpose of this research is analysis of the mathematical structure of production and cost function for wheat. Methodology of this research is based on duality theory, where the theory indicates behavior production and the cost function similarities. In this study, for parameters estimation such as: elasticity of production, production coefficient and return to scale, trans-log cost function is chosen, that is a robust framework to analysis the production relations instead of production function. In this approach, we can avoid some of the restrictions such as: homogeneous production function and nonlinearity of inputs. For estimation of the input demands and increasing efficiency of model, a system of equations and seemingly unrelated regressions is used instead of single equation estimation. Data for research is obtained summarizing by information about hundred wheat producers in the area of arasbaran. Where the coefficient of determination model is ninety percent showing goodness of fit. The results of the fitting model indicates chemistry fertilizer- seed and machinery - labors are complementary. The complementary between labor and machinery, may lead us to mechanization policy and increasing of employment, this could be done by banking loan. Results also show that the quantity of morishima elasticity of substitution and elasticity factor ratio, labor – fertilizer and seed- machinery services greater than one. Thus, there exists a robust substitution relationship between them.Hypothesis of production homothetic, return to scale, unit elasticity of substitution, and Cobb-Douglas function are rejected by likelihood ratio test (LR).Keywords: Duality Theory, Trans, log Cost Function. Morishima Elasticity, Return to Scale, Homothetic, Complementary, Substitution, LR Test, Seemingly Unrelated Regression
-
Page 263Two powerful and sometimes controversial current social and economic trends are globalization and the widespread adoption of information and communication technologies (ICTs). The process of globalization and e-Commerce create new challenges and opportunities for firms Many argue that these two trends are closely associated, each driving the other forward, and both being driven by other common forces, such as trade liberalization, deregulation, competitive factors, and so on….Competitive factors can affect the process of EC adoption and globalization. This paper develops and tests a model for examining the relationship between firm globalization, e-Commerce adoption and competitive factorsKeywords: Globalization, E, Commerce, Competitive Factors, Globalization Models, E, Commerce Roadmap
-
Page 295This research indicates the role position of oil in western Industrial societies. It studies the performances of states and important oil corporations in oil exporting countries in different times. Before the1950s, oil policies, especially oil price and the extent of the production depended on the wills of western states and corporations. By Nation's awareness and growing the national challenges against the status exploitations, the power and influence of international corporations became more limited. By using different and more complicated and exact means, western industrial societies established a better structured than before. It ensured the western domination and influence on oil policies. On other words, the approaches designed by western industrial societies founded both the international oil market and the hegemony of these structures on world oil policies and could provided continuous, safe, and cheep trend of this strategic commodity.Keywords: World Oil Market, World Oil Players, Oil Exporting Countries, Oil States, Oil Corporations, Controlling Means of World Oil Market
-
Page 331The purpose of this paper is surveying productivity situation of productive inputs in Khorasan`s large scale industrial groups. In order to, the methods of productivity indices and production function estimation have been employed. Moreover, the indices of labour-intensive, capital-intensive and energy-intensive of the industries have been calculated. Finally, labour productivity (as a major productive input) of the industries of the province compared with that of industries in the country level. Obtained results indicate that labour productivity of the country level has been higher than that of the province in the year under study. Comparing the industrial groups from the point of view of the labour productivity also indicates that except five groups, in which the province has showed a better performance, other industrial groups in the level country obtained a higher place than the province from this point of view. This research also revealed that the majority of Khorasan`s industrial groups are labour-intensive whereas, seven of them are consuming energy more than that of the average of the province's industries.Keywords: Large, Scale Industrial Firms, Labour, Intensive, Capital, Intensive, Energy, Intensive, Added Value, Output