فهرست مطالب
فصلنامه خون
پیاپی 6 (زمستان 1384)
- 91 صفحه،
- تاریخ انتشار: 1385/01/20
- تعداد عناوین: 11
-
-
الگوی بازآرایی رده متقاطع ژنهای گیرنده لنفوسیت T از نوع دلتا و گاما در کودکان ایرانی مبتلا به لوسمی لنفوبلاستی حاد از نوع پیش سازهای B با استفاده از واکنش رنجیره پلیمر ازصفحه 203سابقه و هدفبازآرایی قطعات ژنی درمسیر تکاملی لنفوسیت های B وT، تنوع زیادی در مولکول های گیرنده لنفوسیتT(TCR) ایجاد می کند. درلوسمی های لنفوئید ازنوع ALL، B-precursor علی رغم انتظار بازآرایی رده متقاطع در ژن های TCR ایجاد می گردد. هدف از مطالعه حاضر بررسی الگوی بازآرایی ژن های TCR (دلتاوگاما) در لوسمی لنفوبلاستی حاد (ALL) کودکان از نوع پیش سازهای B توسط واکنش زنجیره پلیمراز می باشد.مواد و روش هادرمطالعه آینده نگرحاضر، 183 کودک باتشخیص اولیه لوسمی حاد، قبل ازشروع درمان مورد بررسی قرارگرفتند. پس از ارزیابی مورفولوژی و ایمونوفنوتیپ، تنها 140 بیمار با تشخیص B-precursor ALL برای مطالعه انتخاب شدند. سلول های تک هسته ای که بلاست ها را نیز شامل می شدند، با گرادیان غلظتی جدا شدند. پس از استخراج DNA، آزمایش PCR به منظور تکثیر منطقه بسیار متغیر TCR-? (D?2-D?3، V?2-D?3) و TCR-? (V? I، V? II، V? ) با استفاده از پرایمرهای مشترک انجام شد. محصولات PCR پس از تجزیه هترودوپلکس و الکتروفورز برروی ژل پلی آکریل امید و رنگ آمیزی نقره مورد بررسی قرار گرفته و پس از تعیین توالی جهت تایید با توالی های مشابه در بانک ژنی مقایسه شد. آنالیز آماری با نرم افزار SPSS و آزمون t، Mann whitney و کای دو (Chi-square) انجام شد.یافته هابازآرایی کلونال TCR-? شامل V? I / V? II وV? به ترتیب در9/ 64% و3/ 79% از بیماران وجود داشت (بای کلونال: 5%). بازآرایی V? II شایع ترین نوع (8/46%)بود.47(2/45%) و11(6/ 16%) نفر از بیماران به ترتیب دارای بازآرایی V?2-D?3 (???.? بای کلونال، 3/4% الیگوکلونال) و D?2-D?3 (یک بیمار با الگوی بای کلونال) بودند.نتیجه گیریالگوی کلونال ژن IgH و TCR-? (D?2-D?3، V?2-D?3) مشابه جوامع دیگر بود.فراوانی بازآراییTCR-? V? II) و (V? I قدری بیش از گزارش های قبلی بوده و برخلاف بقیه گزارش ها به استثنا گزارشی از برزیل، V? II شایع ترین بازآرایی را داشت.هیچ ارتباط معنی داری بین انواع مختلف بازآرایی و متغیرهای کمی وجود نداشت و تنها نکته جالب، کاهش بروز V?2-D?3 با افزایش سن (بیشتراز 2 سال) بود. با توجه به نتایج حاصل می توان از این شاخص ها در تشخیص کلونالیتی و ارزیابی حداقل بیماری باقی مانده استفاده کرد.
کلیدواژگان: باز آرایی ژنها، کلونالیتی، حداقل بیماری باقی مانده، لوسمی لنفوبلاستی حاد -
صفحه 215سابقه و هدفمبتلایان به بدخیمی به دلیل سرکوب مغز استخوان، سپتی سمی و... به انواع فرآورده های خونی مناسب نیاز دارند ولی خطر بروز عوارض تزریق نیز وجود دارد. عوارض تزریق خون به عوامل متعددی بستگی داشته و در مناطق جغرافیایی مختلف و مراکز پزشکی، متفاوت می باشند. هدف از این پژوهش تعیین شیوع عوارض زودرس تزریق خون و علایم بالینی آن، تعیین ارتباط عوارض با مشخصات فردی بیماران و با برخی ویژگی های فرآورده های خونی می باشد.مواد و روش هامطالعه انجام شده توصیفی است. باروش نمونه گیری آسان، 39 عارضه در4023 مورد تزریق فرآورده های خونی بررسی شد. بیماران تا 24 ساعت بعداز دریافت خون از نظر بروز و تغییرات علایم بالینی تحت نظر قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و است نباطی کای دو (Chi-square) و آنالیز واریانس صورت گرفت.یافته هاعمده ترین واکنش ها به پلاکت (42/56%) و گلبول قرمز متراکم (58/43%) بود. شایع ترین علایم لرز (72/2%) و افزایش درجه حرارت بدن (33/2%) بود. میزان بروز واکنش تبزای غیرهمولیتیک 7/2% موارد و آلرژیک 1/2% موارد بود. کاهش هاپتوگلوبین در 8/0% موارد واکنش تب زای غیرهمولیتیک مشاهده شد. بین متغیر های جنس و سابقه تزریق خون های متعدد با ایجاد عوارض ارتباط معنی داری وجود داشت. درمورد واکنش آلرژیک باتزریق گلبول قرمز متراکم و بروز واکنش ریوی با طول مدت ذخیره سازی پلاکت ارتباط معنی داری وجود داشت.نتیجه گیرییافته ها نشان داد میزان شیوع عوارض و علایم بالینی آن در مبتلایان به بدخیمی، با نتایج مطالعات در سایر بیماران، هم خوانی دارد. با توجه به رعایت اصول تزریق در تمام مواردی که عوارض ایجاد شد، ایمنی تزریق، درحد قابل قبولی بود. در زنان و افراد با سابقه تزریق های متعدد خون، بروز عوارض بیشتر بود. تزریق گلبول قرمز متراکم با بروز واکنش آلرژیک و افزایش طول عمر پلاکت با بروز واکنش ریوی همراه بود. پیشنهاد می گردد از فرآورده های خونی با کاهش لکوسیتی و همچنین فرآورده هایی با طول مدت ذخیره سازی کمتر جهت کاهش بروز واکنش ها استفاده گردد.
کلیدواژگان: ترانسفوزیون خون، عوارض تزریق، بیمار سرطانی -
صفحه 223سابقه و هدفآنتی ژن Core ویروس هپاتیت C، یک پروتئین چند کاره با ارزش های ویژه در اهداف تشخیصی و تحقیقات پاتوفیزیولوژیک می باشد. اکثر این خواص مربوط به بخش هیدروفیل (آمینو اسید: 122-2) این آنتی ژن بوده و دسترسی به روشی برای تولید مقادیر انبوه از این پروتئین در فرم خالص و طبیعی، از اهمیت به سزایی برخوردار است.
به این جهت با هدف کلونینگ ژن، ابراز پروتئین با بازدهی بالا، تخلیص در فرم طبیعی و ارزیابی خواص ایمونوژنیک این بخش از پروتئین Core ویروس هپاتیت C در یک سیستم پروموتری T7 تحت القا آرابینوز، مطالعه حاضر صورت پذیرفت.مواد وروش هادر این مطالعه تجربی، از روش PCR برای جداسازی ژن و از حامل pIVEX2.3 جهت کلونینگ ژن با استفاده از روش های مهندسی ژنتیک استفاده شد. آنالیزهای پروتئین توسط SDS-PAGE، وسترن بلات و الیزا بر روی سرم بیماران HCV مثبت انجام شد و تخلیص پروتئین به روش کروماتوگرافی جذبی بر روی نیکل (Ni-NTA) صورت پذیرفت.یافته هاژن مربوط به بخش هیدروفیل HCV Core با موفقیت و با ترادف صحیح، جداسازی و به طور مناسب در کاست بیانی کلون گردید. سیستم القا آرابینوز به طور موثر، پس از 3 ساعت، قابلیت تولید پروتئین نوترکیب با بازدهی 3.5mg/L را داشته و پروتئین تولید شده به سهولت و دریک مرحله قابلیت تخلیص شدن تاحدود 80 درصد بر روی ستون جذبی Ni-NTA را دارا می باشد. پروتئین خواص آنتی ژنیک خود را در ساختمان طبیعی حفظ می نماید.نتیجه گیریدر این مطالعه برای اولین بار نشان داده شده که سیستم القا آرابینوز به طور موثر، قابلیت کاربرد در تولید بخش هیدروفیل پروتئین Core را دارد و پروتئین تخلیص شده، احتمالا در شرایط طبیعی از لحاظ ایمونولوژیک، قابلیت کاربرد برای اهداف تحقیقی و تشخیصی را داراستکلیدواژگان: آنتی ژن Core ویروس هپاتیت Ni، NTA، C، آرابینوز، پروموتر -
صفحه 233سابقه و هدفعلی رغم پیشرفت هایی که در زمینه جمع آوری، تهیه و ذخیره پلاکت های کنسانتره به وجود آمده است، عفونت باکتریال ناشی از انتقال پلاکت های آلوده هنوز هم به عنوان یک مشکل جدی در طب انتقال خون مطرح می باشد. در این مطالعه آلودگی باکتریال در پلاکت های متراکم تهیه شده در مرکز انتقال خون تهران به وسیله کشت میکروبی بررسی شده است.مواد وروش هامطالعه انجام شده توصیفی بود. تعداد 7700 نمونه پلاکتی، در محیط های بلادآگار و ائوزین متیلن بلو کشت داده و پس از 48 ساعت، در 37 درجه سانتی گراد بررسی شدند. در صورت رشد کلونی، نوع باکتری با استفاده از آزمون های افتراقی مشخص گردید. همچنین نمونه ها هم زمان به محیط تیوگلیکولات منتقل و در طول 7 روز از لحاظ کدورت و تغییر رنگ بررسی شدند. در صورت ایجاد تغییر، به محیط های بلادآگار و ائوزین متیلن بلو انتقال یافتند و در نهایت میزان آلودگی و نسبت باکتری های آلوده کننده تعیین شد. از7700 نمونه، سه چهارم (5775 نمونه) فقط از کورد کیسه و یک چهارم (1925 نمونه) از کیسه و کورد آن برداشته شد.یافته هااز 7700 نمونه پلاکتی کشت داده شده، 14 نمونه آلوده تشخیص داده شد. بنابراین میزان آلودگی 1در 550 پلاکت آزمایش شده (18/0%) به دست آمد. با توجه به این که در موارد وجود آلودگی در کیسه، کورد مربوط به آن نیز آلوده بوده است، لذا تفاوتی در نمونه گیری از کورد یا کیسه مشاهده نمی شود. باکتری های جدا شده عبارت بودند از: 1- استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس (4 مورد) 2- استافیلوکوکوس ساپروفیتیکوس (2مورد) 3- آسینه توباکتر (5 مورد) 4- باسیلوس (3 مورد)نتیجه گیریایجاد یک آزمایش غربالگری در مراکز انتقال خون و یا بیمارستان ها برای تشخیص آلودگی میکروبی در پلاکت های کنسانتره، قبل از مصرف ضروری است.
کلیدواژگان: انتقال خون، کنتسانتره پلاکتی، آلودگی باکتریایی -
صفحه 239سابقه و هدفتشخیص و درمان صدمات مغزی ناشی از ضربه از شایع ترین اقدامات جراحان اعصاب است و روش هایی که بتواند چه از نظر تشخیصی و چه از نظر درمانی در نتیجه درمان موثر باشد بسیار مورد توجه می باشند. یکی از عوامل موثر در صدمات ثانویه ای که متعاقب ضربه های سر حادث می شوند تغییرات ایجاد شونده در فاکتورهای انعقادی خون هستند. هدف از این مطالعه سنجیدن تغییرات فاکتورهای انعقادی خونی در جمعیت مراجعه کننده به اورژانس جراحی مغز و اعصاب بیمارستان سینا و ارتباط آن ها باتغییرات تصویربرداری ها و نتیجه نهایی درمان می باشد. این مطالعه یک بررسی براساس داده های بیمارستانی بوده و به نظر می رسد برای اولین بار در مورد بیماران ایرانی انجام گرفته است.مواد و روش هااین مطالعه به روش آینده نگر انجام شده و اطلاعات مربوط به 300 بیمار ضربه سر که همگی به صورت متوالی consecutive در بخش جراحی مغز و اعصاب بیمارستان سینا پذیرفته شده بودند، شامل بر تغییرات فاکتورهای انعقاد خون (زمان پروترومبین، زمان ترومبوپلاستین، شمارش پلاکت ها)، تغییرات سطح هوشیاری، صدمات همراه وارده به مصدومین، تغییرات رویت شده در رادیوگرافی ها و سی تی اسکن بیماران وارد مطالعه گردیده اند.یافته هایافته ها نشان دادند که درگروه بیماران با ضربه سر شدیدsevere head injury اختلالات انعقادی بیشتری در مقایسه با گروه های دیگر ضربه سر دیده شد و در بیمارانی که در سی تی اسکن ایشان تغییرات چشم گیر مانند شیفت خط وسط ناشی از لهیدگی، ادم و یا هماتوم دیده می شود، تغییرات آزمایش های انعقادی به صورت معنی داری بیشتر از سایرین است. همچنین در بیماران با نتیجه درمان بد(bad outcome) اختلالات انعقادی بیشتری دیده می شود و این تغییرات در سیستم انعقادی را می توان به عنوان یک عامل موثر در پیش آگهی بد بیماران ضربه سر در نظر گرفت.نتیجه گیریتغییرات ایجاد شده در فاکتورهای انعقاد خون در بیماران ضربه سر می تواند عامل بسیار موثری در نتیجه درمان این بیماران باشد.
کلیدواژگان: پیش آگهی، آزمایشهای انعقادی خون، سی تی اسکن، ضربه سر -
صفحه 247سابقه و هدفدلایل متعددی برای معافیت از اهدای خون وجود دارد. بعضی از علل از قبیل مصرف مواد مخدر تزریقی، داشتن رابطه جنسی با همجنس در مردان و نتایج آزمایش های مثبت و مشخص، باعث معافیت دایم اهدا کننده می شوند. اما اغلب معافیت ها دارای علل موقت و کوتاه مانند سرماخوردگی و گلودرد هستند. اهدا کنندگان دارای معافیت موقت و کوتاه بعد از بهبودی کامل، واجد شرایط برای اهدای خون می شوند و می توانند اقدام به اهدای خون نمایند. در مطالعه حاضر، تاثیر معافیت موقت برمیزان بازگشت داوطلبان اهدا کننده خون به مرکز انتقال خون اصفهان (پس از بهبودی کامل) و به دنبال آن حجم خون های اهدایی بررسی شده است.مواد و روش هامطالعه انجام شده از نوع کوهورت (Historical Cohort) بود. درفاصله بین اول دی ماه لغایت 29 اسفند 1378 با استفاده از ثبت رایانه، 804 نفر گروه مورد (معافیت موقت) با 295 نفر گروه کنترل (پذیرفته شده) به طور تصادفی که در همان تاریخ خون اهدا نموده بودند، انتخاب شدند. هم افراد با معافیت موقت و هم گروه کنترل برای میزان بازگشت به مرکز انتقال خون در مدت زمان 3 سال از اول فروردین ماه 1379 لغایت 29 اسفند ماه 1381 مورد ارزیابی قرار گرفتند. آنالیز آماری نتایج بین دو گروه براساس آزمون کای دو صورت گرفت.یافته هافشار خون بالا یا پایین، مصرف دارو، عفونت های باکتریایی، زخم، دمل و سرماخوردگی از بیشترین علل مردودین موقت بودند. میزان بازگشت در طول 3 سال در گروه معاف شدگان موقت به علت سرماخوردگی 4/32%، درگروه مصرف دارو42%، درگروه فشارخون بالا 3/29% و درگروه معاف شدگان موقت به علت عفونت، دمل، زخم 3/37%، بود. به طور کلی اهدا کنندگان پذیرفته شده در طول 3 سال نسبت به اهدا کنندگان معاف شده موقت بیشتر جهت اهدای مجدد مراجعه نموده بودند. 6/36% میزان برگشت اهدا کنندگان پذیرفته شده در مقابل 8/34% اهدا کنندگان معاف شده موقت بود(P=0.57). همچنین اهدا کنندگان پذیرفته شده خون بیشتری را اهدا نموده بودند.نتیجه گیریعلی رغم این که معافیت های موقت دارای اثر منفی در میزان مراجعه مجدد اهدا کننده هستند ولی در مطالعه حاضر این نتیجه حاصل نشد، شاید علت آن آموزش لازم و کافی کادر پزشکان معاینه کننده و آگاهی آن ها در توجیه بوده اهدا کننده ای که دارای معافیت موقت می باشد، می تواند پس از بهبودی و رفع عامل مردودی مجددا جهت اهدای خون به مرکز خونگیری مراجعه نماید. بنابراین هدف مراکز انتقال خون باید علاوه بر جذب اهدا کنندگان، حفظ و نگهداری آن ها به عنوان اهدا کنندگان مستمر باشد.
کلیدواژگان: اهدای خون، معافیت، ایران، اهداکننده خون -
صفحه 253سابقه و هدفبتادومیکروگلوبولین (b2MG)، زنجیره سبک آنتی ژن MHC-I می باشد که غلظت سرمی آن (S? 2MG) در افراد سالم کمتر از? mg/L ذکر شده است. در عفونت های هپاتیتی، عرضه آنتی ژن های ویروسی سطح هپاتوسیت ها روی آنتی ژن های MHC-I در حذف ویروس نقش مهمی ایفا می کند.مواد و روش هادر این مطالعه توصیفی درسرم 49 بیمار مبتلا به هپاتیت B در مقایسه با 35 فرد کنترل با سرولوژی منفی (فاقد اختلالات کبدی وHBsAg منفی)، غلظت بتادومیکروگلوبولین و آزمایش HBsAg کیفی به روشELISA وDNA ویروس به روشPCR (polymerase Chain Reaction) مورد بررسی قرار گرفتند. جهت مقایسه میانگین غلظت? 2MG در گروه ها، از آزمون (t-test)t استفاده شد.یافته هادر نتایج این تحقیق، HBsAg در مورد همه بیماران مثبت گردید. براساس نتیجه بررسیDNA ویروس، 29 فرد HBV-DNA مثبت و20 فرد HBV-DNA منفی تشخیص داده شدند. غلظت سرمی? 2MG در افرادسالم درمحدوده طبیعی و در 7/34% از بیماران مورد بررسی بیش از محدوده طبیعی بود و غلظت آن در افراد HBV- DNA PCR مثبت نسبت به بیماران PCR HBV-DNA منفی، بیشتر به دست آمد که این اختلافات ازنظر آماری معنی دار می باشند (P<0.05)نتیجه گیریبه نظر می رسد، با توجه به آن که غلظت? 2MG در موارد مثبت HBV-DNA، بیش از موارد منفی HBV-DNA و گروه کنترل می باشد، غلظت سرمی? 2MG شاخص خوبی برای تکثیر ویروس هپاتیتB است.
کلیدواژگان: هپاتیت B ویروسی، HBsAg، بتادومیکروگلوبولین، PCR، الیزا -
صفحه 259سابقه و هدفبرای آماده کردن خون سالم و کافی جهت تامین نیاز بیماران، آگاهی از فاکتور هایی که مردم را به اهدای خون دعوت می کند و از خروج آن ها از چرخه اهدا جلوگیری می کند امری ضروری است. با توجه به اهمیت اهدا کنندگان خون به عنوان تنها منبع خون، برآن شدیم تا به بررسی انگیزه های مثبت و منفی مراجعین به سازمان انتقال خون در شیراز بپردازیم.مواد و روش هااین مطالعه یک مطالعه مقطعی بود که با استفاده از پرسش نامه چهار جوابی به منظور بررسی انگیزه های مثبت و منفی اهدای خون در نیمه اول سال 1383بر روی مراجعین سازمان انتقال خون شیراز که برای گرفتن کارت خون به سازمان انتقال خون مراجعه کرده بودند انجام گرفت.
حجم مطالعه براساس مطالعات قبلی10000نفر تعیین شد و نمونه گیری براساس نمونه گیری تصادفی سیستماتیک انجام گرفت. پرسش نامه شامل سه قسمت بود: 1- خصوصیات دموگرافیک اهدا کنندگان 2- نظرات کلی درمورد اهدای خون 3- انگیزه های اهدای خون از آزمون کای دو جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.یافته هامتوسط سن اهدا کنندگان دارای انگیزه های مثبت 6/9±7/32 بود که 1/92% آن ها مرد و 3/74% آن ها متاهل بودند. انگیزه های مثبت اهدا در 3/65% کمک به دیگران، 9/12% آزمایش از نظر بررسی سلامتی، 9/8% جهت تامین نیاز خود یا خانواده، 9/8% اثر مثبت اهدا روی سلامتی و 4% حس کنجکاوی نسبت به اهدای خون بود.
متوسط سن اهدا کنندگان دارای انگیزه منفی 54/7±22/25 بود که 7/22% آن ها مرد و 3/32% آن ها متاهل بودند. مهم ترین انگیزه منفی در آن ها در 5/45% ترس از به وجود آمدن سرگیجه و ضعف، در 3/27% ترس از ایجاد بیماری به دنبال اهدای خون، در 4/18% ترس از سوزن، 5/14% ترس از ابتلا به عفونت به دنبال اهدای خون و در 5/4% نداشتن وقت کافی بود.
انگیزه های منفی به طور معنی داری در خانم ها بیشتر از آقایان بود(P<0.05). میانگین سن افراد دارای انگیزه های مثبت به طور معنی داری بالاتر از افراد دارای انگیزه های منفی بود(P<0.05). وضعیت تحصیل و تاهل ربطی به انگیزه های اهدای خون نداشت.نتیجه گیریدر این مطالعه مهم ترین انگیزه مثبت اهدا، کمک به هم نوع و حس نوع دوستی بود که این مطلب بسیار مهم است. در این مطالعه 9/12% افراد با انگیزه بررسی سلامتی اقدام به اهدای خون کرده بودند که این مطلب می تواند سلامت خون و فرآورده های خونی را به مخاطره بیندازد.
مهم ترین انگیزه منفی اهدا، ترس از ابتلا به بیماری یا ایجاد سرگیجه و ضعف به دنبال اهدای خون بود که این مطلب با آموزش مناسب اهدا کنندگان و مراقبت از اهدا کنندگان طی اهدای خون برطرف می شود.
کلیدواژگان: اهدای خون، اهداکنندگان، انگیزه -
صفحه 269ویروس هپاتیت C یکی از شایع ترین علل بیماری کبدی و از مشکلات عمده بهداشت جهانی است. این ویروس به عنوان مهم ترین عامل بروز هپاتیت های بعد از انتقال خون شناخته شده است. دست کم، 7 درصد مبتلایان به سمت مزمن شدن که شایع ترین اندیکاسیون برای پیوند کبد است و بیش از 20 درصد به سمت سیروز که خطر ابتلا به کارسینوم سلول های کبدی را افزایش می دهد، پیش می روند این بیماری به طور تخمینی مسوول 8 تا 10 هزار مرگ در سال در ایالت متحده آمریکاست. در مطالعه ای، 50 درصد افرادی که از خون یا فرآورده های خونی قبل از انجام تست های غربالگری هپاتیت C استفاده کرده بودند، تست مثبت قطعی هپاتیت C داشتند. برای اولین بار در اوایل دهه 1970 میلادی با غربالگری اهدا کنندگان از نظر وجود anti-HCV و حذف منابع تجاری خون، فراوانی هپاتیت C مرتبط با انتقال خون به طور چشم گیری کاهش یافت و در حال حاضر تنها 5/0% از کل جمعیت اهدا کنندگان، عفونت HCV دارند. با توجه به این که هنوز واکسن موثری در پیش گیری از هپاتیت C در دسترس نیست و گروهی با وجود آگاهی از احتمال داشتن این بیماری با انگیزه دست یابی به جواب آزمایش، اقدام به اهدای خون می کنند...
-
صفحه 273سابقه و هدفدارندگان فنوتیپ بمبئی (oh)، فاقد آنتی ژن H بر غشای گلبول های قرمز خود و دارای آنتی بادی قدرتمند H که غالبا همولیتیک و از کلاس IgM است، می باشند. این افراد در زمان نیاز به دریافت خون فقط باید از خون خود یا خون Oh استفاده نمایند و استفاده از خون آن ها نیز به عنوان گروه خونی O می تواند منجر به عارضه همولیتیک حاد انتقال خون در فرد گیرنده شود. لذا شناسایی این افراد از اهمیت زیادی برخوردار است.
مورد: مرد 46 ساله ساکن بوشهر به عنوان گروه خون O باRhD مثبت شناسایی شده بود و سابقه اهدای خون نیز داشت. تشخیص اولیه در گروه بندی سرمی با غربالگری آنتی بادی داده شد.
در بررسی سرولوژیک سرم اهدا کننده حاوی مقادیر بالایی آنتی بادی H، A و B بود ولی کومبس مستقیم (DAT) منفی و آنتی ژن H با به کارگیری لکتین (آنتی ژن H) شناسایی نشد، در بررسی های تکمیلی آنتی ژن kell نیز منفی و ژنوتیپ Rh به صورت CDe/cde بود.نتیجه گیریبا کشف این مورد تعداد دارندگان فنوتیپ بمبئی شناسایی شده در جهان به 131 مورد در ایران به11 مورد می رسد که به نظر می رسد شیوع فنوتیپ بمبئی در ایران بیشتر از آمار رسمی اعلام شده باشد. لذا به دلیل احتمال عارضه حاد همولیتیک داخل عروقی که انتقال خون برای این افراد و گیرندگان خون آن ها ایجاد می کند، غربالگری آنتی بادی در گروه بندی سرمی اهدا کنندگان باید مورد توجه قرار گیرد.
کلیدواژگان: فنوتیپ، بمبئی، اهداکنندگان خون، سیستم گروه خونی Hh، آنتی بادی H، انتقال خون اتولوگ -
جزوات آموزشی - تخصصی با امتیاز بازآموزیصفحه 277
-
The pattern of cross lineage T-cell receptor δ/γ gene rearrangements in B-precursor acute lymphoblastic leukemia of Iranian children using Polymerase Chain ReactionPage 203Background and objectivesDiversity of heavy chain immunoglobulin (IgH) and T-cell receptor (TCR) molecules occures during B- and T-lymphocyte differentiation through the rearrangement of variable (V), diversity (D), junction (J) and constant (C) gene segments. Lymphoid leukemia cells are similar to normal precursors and have rearranged IgH, Igκ and TCR (cross-lineage rearrangement) genes which can be used as a marker of clonality and evaluation of minimal residual disease (MRD). The purpose of this study is to evaluate the pattern of TCR- δ/γ gene rearrangements using polymerase chain reaction (PCR) in B-precursor acute lymphoblastic leukemia (ALL) in Iranian children. Materials and Methods In our prospective study, bone marrow aspirates of 183 children with early diagnosis of acute leukemia were collected at admission before any chemotherapy. After reviewing cytomorphology and immunophenotyping, only 140 subjects with diagnosis of B-precursor ALLs were selected for study. Sixteen were excluded from our study due to various reasons including cellular degeneration. Mononuclear cells including leukemic blasts were isolated by density gradient. After DNA extraction, hyper-variable regions TCR- δ (Vδ2-Dδ3 and Dδ2-Dδ3) and TCR- γ(V γ; V γ I and V γ II) were amplified by consensus primers using PCR. PCR products were analyzed after heteroduplex analysis and polyacrylamide gel electrophoresis (silver stain). The DNA sequences were compared and aligned to the homologous sequences of Gene Bank for confirmation. T-test, Mann whitney, Fisher exact test and Chi-square were used for data analysis. ResultsClonal rearrangement of TCR-γ (Vγ) and VγI/II were present in 79.3% and 64.9% of patients respectively and only 5% of cases showed biclonal pattern. The VγII rearrangement was the most common (46.8%) type in TCR-γ. 47 (45.2%) and 11 (16.6%) of patients had Vδ2- Dδ3 and Dδ2–Dδ3 partial gene rearrangements, respectively. Biclonal/oligoclonal patterns were present respectively in 27.7% and 4.3% of cases with Vδ2-Dδ3 rearrangement. Only one patient had biclonal Dδ2 Dδ3 rearrangement. ConclusionsClonal rearrangement of TCR-δ (Vδ2-Dδ3 and Dδ2-Dδ3) genes had similar pattern to other populations. Frequency of TCR- γ (V γ I and V γ II) rearrangements were slightly higher than previous reports. and in contrary to others except Brazilian report the V γ II rearrangement was the most common type. We found no significant correlation between presence of different types of rearrangements and quantitative variables and the only significat point was the reduction of Vδ2Dδ3 with increase in age. According to preliminary results, these clonal markers can be used in diagnosis and follow up of MRD.
-
Page 215Background and objectivesCancer patients due to bone marrow suppression, sepsis, and other relevant complications require appropriate blood components for transfusion. However, there are risks of transfusion reactions. These reactions are influenced by many factors varying across different geographic regions and medical centers. This study was performed to determine incidence of early transfusion reactions and their clinical symptoms and signs in cancer patients, and to calculate the correlation of these adverse reactions with some demographic data and some specifications of blood components. Materials and Methods In this descriptive study, 39 reactions from 4023 blood transfusion attempts were assessed. Patients were monitored for symptoms and changes in vital signs within 24 hours following transfusion. Data analysis was performed by descriptive and inferential statistics (X2 and ANOVA). ResultsThe majority of reactions belonged to platelets (56.43%) and packed cells (43.58%). The most common symptoms were shown to be rigors (2.72%), and fever (2.33%). The incidence rate was estimated to be 2.7% for FNHTR, and 2.1% for allergic reactions. Haptoglobin deficiency was found in 0.8% of FNHTR cases. A correlation was observed between sex and history of previous reactions (p=0.048, p=0.04, respectively) with blood transfusion reactions. ConclusionsThese findings indicated that incidence of blood transfusion reactions and clinical symptoms correlated with other studies. The incidence of reactions in women and individuals with previous history of repeated blood transfusions was shown to be greater. Transfusion of packed cell was associated with allergic reactions (p=0.04), and high platelet lifetime associated with pulmonary reactions (p=0.044).
-
Page 223Background and objectivesThe capsid or core Ag of Hepatitis C virus is a multifunctional protein which has the principal pathogenesis and diagnostic role in HCV related infections and most of these properties are attributed to the hydrophilic section (amino acids 2-122) of this protein. For different research and diagnostic applications, high amounts of this protein in pure and original form are required. So, the aim of this study was to clone the gene, optimize the expression condition, purify it in the original form, and immunologically characterize hydrophilic section of HCV Core Ag, expressed by T7-araBAD promoter system in E.coli. Materials and MethodsThe PCR amplified region corresponding to 2-122 section of this Ag from genotype Ib was cloned in pIVEX 2.3, a T7 promoter derived vector. The proper construct after digestional analysis and sequencing confirmations was transformed into BL21-AI E.coli, and protein expression under control of araBAD promoter by addition of 0.2% Arabinose was induced. ResultsAfter optimization of expression condition, purification of protein by NI-NTA agarose gel chromatography in native condition by immidazole yielded about 3.5mg/L of HCV core Ag. Immunological studies by western blotting through application of core specific mAbs and results of ELISA tests indicated that the protein is with desired immunological properties. ConclusionsAraBAD promoter can be perfectly utilized to produce the hydrophilic section of HCV core in high yields, and purification through NI-NTA in native condition may provide the antigen for different research and diagnostic applications.
-
Page 233Background and objectivesIn spite of major advances in the field of quality assurance in the process of collection, preparation and storage of platelets, bacterial infection following platelet transfusion remains a major problem in transfusion medicine. The present study was carried out in order to evaluate bacterial contamination of platelet concentrates collected at Tehran Regional Educational Blood Transfusion Center. Materials and MethodsBacterial growth of samples of platelet concentrates was studied in blood agar, EMB and thioglycollate broth after 48 hours at 37oC. The use of differentiation tests was made when any bacterial growth was observed. Simultaneously, the samples were also cultured in thioglycollate broth and studied for any turbidity or color change within 7 days. Any changes made the samples to be cultured in blood agar and EMB. Finally, the contamination rate and the ratio of contaminating bacteria were determined. Out of 7700 samples, three fourth (5775 samples) were taken from the cord and one fourth (1925) from both the bag and the cord. ResultsOut of 7700 samples of platelet concentrates studied, 14 (0.18%) were found positive for bacterial contamination. The contamination rate was estimated to be one in every 550 tested platelets (0.18%). Since in cases of blood bag contamination, the cord had been contaminated as well, there was then no difference on whether the sample was taken from the bag or cord. The bacteria identified were as follows: Staph. epidermidis (n=4), Staph. saprophyticus (n=2), Acinetobacter (n=5), Bacillus sp. (n=3). ConclusionsThe results show that screening platelet concentrates for bacterial contamination is necessary for blood transfusion centers and hospital blood banks.
-
Page 239Background and objectivesAppropriate diagnosis and proper treatment of the complications of head injury are the most common procedures encountered by neurosurgeons. Good management of the factors effective in the outcome of these cases, among which the derangements in the coagulation factors are one of the most common changes, can be one of the essential milestones in treatment of such victims. Materials and Methods The objectives of this study have been to find the derangements in the blood coagulating factors in the cases referred to the head trauma emergency care unit of Sina Hospital as a hospital-based study. We try to see if there is any correlation between these coagulopathies and the extracranial damages, brain damages in the CT-scans, and patients’ outcome. To our idea, it is for the first time that such a prospective study has been undertaken in Iran. ResultsAll the information are taken from the questionnaires addressed to 300 cases admitted to the emergency head trauma unit of Sina Hospital. Prothrombin time (PT), Thromboplastin time (PTT) and platelet counts, level of consciousness (GCS), associated extremities’ or visceral injuries, and findings in the X-ray films and CT scans, all have been included in this questionnaire. ConclusionsThe coagulopathies are much more prevalent in cases with severe head injury. The coagulopathies are also more prevalent in cases with remarkable brain damages in their imaging studies. They are much more prevalent in cases who are going to reach a bad outcome.
-
Page 247Background and objectivesBlood donors are deferred for numerous reasons. Some reasons for permanent deferral are intravenous drug use, male homosexual contact or certain positive test results. However, the majority of donor deferrals are short-term temporary deferrals (STTDs) that are resolved in a matter of days, weeks or months, thereafter donors would be considered again as eligible blood donors. The effect of STTDs on blood donor return rates and subsequent blood donations is studied. Materials and Methods The present study was historical cohort. Donors facing STTDs during the 15 Dec 1999 to 15 Mar 2000 were randomly computer-matched with non-deferred donors on the basis of donation date (case group: 804 donors; control group: 295 donors). Computer records were evaluated during the 3 years that followed (21 Mar 2000 to 21 Mar 2003) to determine donor return rates. Chi-square analysis was used for comparison. ResultsThe most common reasons for STTDs were elevated blood pressure, certain medication, bacterial infection, cold, and sore throat. Blood donor return rates were 32.4% (in the case of those deferred for cold /sore throat), 42% (those deferred for medication), 29.3% (those with hypertension), and 37.3% (for bacterial infection) over the 3 years that followed. Non deferred donors were a little more likely than donors with STTDs to return over these 3 years (36.6% vs. 34.8%; p=0.57), and non-deferred donors donated more whole blood units. ConclusionsDonors with STTDs have a negative impact on blood donor return rates. The blood center’s goal should be to keep donors in the donor pool. Measures to alleviate negative effects on donors with STTDs should be also taken.
-
Page 253Background and objectivesBeta-2 microglobulin (β 2MG) is the light chain of Histocompatibility–Class I human antigen and its normal range is <3mg/ml. β 2MG level in sera of hepatitis B patients increases. In Hepatitis infection the presentation of the viral antigen on the hepatocyte in the presence of Class I HLA antigen plays a major role in the elimination of the virus. Materials and Methods In this descriptive study, s β 2MG, HBsAg (by ELISA), and HBV DNA (by PCR) were evaluated in sera of 49 patients with hepatitis B and 35 subjects in control group. ResultsOur results showed HbsAg was positive in all patients. 29 of patients were HBV-DNA-PCR positive and 20 HBV-DNA-PCR negative. β 2MG in all subjects in control group was in normal range and in 34.7% of patients above normal limit. β 2MG in HBV-DNA-PCR positive patients was higher than HBV DNA PCR negative patients. Such differences were significant (p < 0.05). ConclusionsIt seems S β 2MG is a good marker for HBV replication and its absence may exclude HBV replication. The role of β 2MG in monitoring response to therapy needs to be further evaluated.
-
Page 259Background and objectivesTo prepare safe and adequate blood supply to meet patients’ needs and ensure a sufficient number of regular blood donors, knowledge about factors encouraging people to donate blood regularly is essential. Considering its importance, we aimed to survey positive and negative motivation for blood donation. Materials and Methods This survey was a cross-sectional research with a multiple questionnaire to study the positive and negative motivation toward blood donation in the first half of 1382 (according to Iranian calendar) in Shiraz Blood Transfusion Center. ResultsThis survey was conducted on subjects with positive motivation who referred to blood transfusion center at the mean age of 32.73 ± 9.6. 92.1% of the subjects were male, and 7.9% female, and 74.3% married. Positive motivation for blood donation included altruistic causes (65.3%), check-up purposes (12.9%), income-earning goals (8.9%), the positive impact of donation on health (8.9%), and curiosity about blood donation (4%). The mean age of the subjects with negative motivation was 25.22 ± 7.54. 22.7% were male, 77.3 female, and 67.7% single. The most important negative motivation was dizziness and faint (45.5%), and lack of time (4.5%). Negative motivation in women was statistically more significant than men (p<0.05). ConclusionsIn this study, the main positive motivation for blood donation came out of altruistic reasons, which are considered to be very positive. 12.9% of people just donated for check up that can endanger blood safety.The most important negative motivation was fear of dizziness and faint or disease as a result of donation. This can be removed through holding educational programs and providing sufficient care for donors.
-
Page 273Background and objectivesBombay phenotype donors do not have H Antigen on the surface of their red blood cells and have hemolytic anti-H in their sera; so, this group should receive autologous blood and donation of their blood as O blood group can lead to severe hemolysis in recipients. Therefore, it is important to detect them. Case A 46-year-old man living in Bushehr for many years has been recognized as O+ blood group. Preliminary diagnosis was made by the use of antibody screening agglutination test. In serologic studies, we detected high level of anti-H, anti-A, and anti-B. Direct coombs was also negative. Definite diagnosis was made with no red cell agglutination in the presence of anti-H. Complementary serologic studies showed that Kelly antigen was negative and Rh genotype was CD/cde. ConclusionsThis case increased the number of Bombay phenotypes in the world to 131 and in Iran to 11. It seems that this latter number is higher than official estimations of its prevalence (10-6). Therefore, the use of antibody screening test should be considered in screening blood donations.