فهرست مطالب

شیعه شناسی - پیاپی 13 (بهار 1385)

فصلنامه شیعه شناسی
پیاپی 13 (بهار 1385)

  • 216 صفحه، بهای روی جلد: 9,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/05/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحه 7
  • پروین دخت اوحدی حایری صفحه 9
    در سال 232 ه ق متوکل عباسی به خلافت رسید. وی متعصبان از اهل تسنن را بر امور خلافت مسلط نمود و به آزار و اذیت مخالفان خود و شیعیان پرداخت. او از همه خلفای عباسی، عداوتش نسبت به علویان بیشتر بود. با روی کار آمدن متوکل، دستگاه خلافت عباسی که تا پیش از آن به طور رسمی از معتزله جانبداری و حمایت می کرد، به دفاع از این عقیده پایان داد و در عوض، عقیده ظاهر گرایی و اهل حدیث، عقیده رسمی دولت عباسی گردید. مقاله حاضر ضمن پرداختن به وضعیت شیعیان در دوران متوکل و نیز محدودیت های اعمال شده علیه آنان، نحوه مقابله جریان سلفی با جریانات مخالف در زمینه های سیاسی، فرهنگ و اجتماعی را مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: خلافت عباسی، متوکل، اهل حدیث، علویان، سلفیه، معتزله
  • احمد بهشتی صفحه 31
    شیعیان معتقدند که امام باید معصوم و منصوب از جانب خدا باشد. دوازدهمین امام از دیدگاه پنهان است و در آینده ظهور می کند و به یمن وجودش، جهان پر از عدل و داد می شود. او صاحب الزمان و از نسل امام حسین (ع) و نهمین نسل از اولاد آن بزرگوار است. صوفیان اهل سنت معتقدند که در هر دوره ای انسان کاملی وجود دارد که قطب عالم امکان است و بر جهان هستی سیطره ولایی دارد؛ اعم از این که از ولایت ظاهری برخوردار باشد، یا نباشد. امام فخر رازی معتقد است که حق با شیعیان است...
    کلیدواژگان: امامت، قطب، انسان کامل، صاحب الزمان، غیبت، خورشید، ماه، ستاره
  • صدیقه مهدوی کنی صفحه 47
    امام خمینی، از بزرگ ترین مفسران شیعی است که به تفسیر قرآن پرداخت و دیدگاه های خود را سخنرانی ها و کتاب های مختلف بیان کرد. وی در دوران جوانی، به سبب انس به عرفان، به تالیف کتاب های عرفانی پرداخت اما نه تنها تحت تاثیر مبانی عرفانی، فلسفی و کلامی قرار نگرفت; بلکه با اعتقاد به این که باید آن مبانی را از قرآن استخراج و کشف نمود، به تفسیر آن پرداخت. از آن جا که هدف اصلی قرآن را هدایت انسان ها و ساختن فرد و جامعه الهی می دانست در دوره های بعد، سخنان و نوشتارهای خود را با همین هدف در گرایش های مختلف ارائه کرد.
    این مقاله بر آن است تا ضمن ارائه دیدگاه های امام خمینی درباره موضوعات قرآنی، هدف از نزول آن کتاب آسمانی و گرایش های تفسیری آن مفسر بزرگ در قرآن را تبیین کند. به نظر نگارنده، بزرگ ترین موفقیت تفسیری امام خمینی در سه گرایش سازگار با هم: متن گرایی، تاویل گرایی و عمل گرایی، است.
    کلیدواژگان: امام خمینی، تفسیر، قرآن، جامعیت، هدایت
  • کریم خان محمدی صفحه 71
    در سطوح بالای فرهنگ، با توجه به فرآیند جهانی شدن، یک نوع همگونی جهانی مشاهده می شود; لیکن مطالعه جوامع، با رویکرد ارتباطات میان فرهنگی، رشد محلی گرایی و جوانه زدن ناهمگونی در سطوح زیرین فرهنگ را نشان می دهد. نگارنده با مطالعه موردی نظام معنایی مناسک سنتی قالی شویان در مشهد اردهال کاشان، ضمن گزارشی اجمالی از مناسک، در دو سطح آشکار و پنهان به معناکاوی مراسم می پردازد. در سطح آشکار، معنای رفتار کنشگران بر اساس پندار خودشان بازگو می شود. در سطح پنهان، معنای هویت بخشی مناسک و چگونگی همسازی با محیط در زمان های گذشته و عصر حاضر بیان می گردد و نشان داده می شود که این مناسک نه تنها در عصر ارتباطات تضعیف نگشته، بلکه معنای هویتی آن از سطح ملی به سطح جهانی ارتقا یافته و در نتیجه، پررونق تر شده است.
    کلیدواژگان: مشهد اردهال، قالی شویان، جهانی شدن، ارتباط میان فرهنگ، هویت
  • قاسم بستانی صفحه 91
    حدیث غدیر، که از مستندات معتبر شیعیان در اثبات حقانیت جانشینی بلافصل علی(علیه السلام)پس از پیامبر(صلی الله علیه وآله) است، توسط شماری از اهل سنت، به طرق مختلفی مورد بررسی قرار گرفته و گاهی تفسیری از آن ارائه شده که مستلزم عدم نصب جانشینی آن حضرت و گاهی مردود دانسته شده است. در این مقاله، به روش کتابخانه ای، اسنادی و تحلیلی، یکی از دلایل رد این حدیث، یعنی عدم تواتر این حدیث یا حداقل استفاضه آن نزد مسلمانان در حالی که طبیعت حال بایستی آن را متواتر یا مستفیض کند (که به صورت یک معیار نقد حدیث مطرح است) نقد و به این پرسش ها پاسخ داده می شود: این معیار و اشکال دیگر آن چیست؟ محدوده کاربرد معیار مورد بحث چیست؟ آیا انطباق این معیار بر خبری، همیشه مستلزم عدم صحت آن خبر است؟ آیا حدیث غدیر، متواتر یا حداقل مستفیض نیست؟ مؤیدات حدیث الغدیر کدامند؟ برخلاف ادعای برخی، حدیث الغدیر، نزد اهل سنت اگر متواتر نباشد، به طور قطع مستفیض است و علی رغم موانع در جهت طرح این حدیث، معیار مذکور بر این حدیث منطبق نیست.
    کلیدواژگان: الغدیر، معیار، نقد حدیث، حدیث، علی (ع)
  • محمد تقی دیاری بیدگلی صفحه 107
    پدیده تفسیر به رای، به اتفاق همه مفسران و قرآن پژوهان و دانشمندان مسلمان، امری نکوهیده و ناروا تلقی شده، اما همواره از دوره های پیشین تا کنون در تبیین آن، آرای گوناگونی مطرح شده است. در این نوشتار ضمن اشاره اجمالی به منشاء اختلاف در این باره، پیشینه پیدایی تفسیر به رای، بررسی سند شناسانه روایات نکوهش گر تفسیر به رای و بیان مهمترین نظریه ها درباره تفسیر به رای دیدگاه امام خمینی (ره) و نمودهای عینی این مسائل در اندیشه وی تبیین و نقد می شود.
    کلیدواژگان: تفسیر به رای، امام خمینی (ره)، تدبر در قرآن، روش تفسیر اجتهادی و عقلی، اهل بیت (ع)، روایات شیعه، پیامبر اسلام (ص)
  • محمد فولادی صفحه 125
    در این مقاله، پس از اشارتی به شاعران منقبت گوی اهل بیت در شعر عرب و عجم، به جنبه های ادبی اشعار امام خمینی(رحمه الله ) و تاثیرپذیری اش از شاعران بزرگ پارسی پرداخته شده و سپس داستان پیامبران و مضامین قرآنی و روایی و مناقب امامان شیعه(علیهم السلام) در دیوان امام بررسی شده است.
    امام خمینی در دیوان اشعار خود با نگاهی ادبی، عرفانی و قرآنی به داستان پیامبران، مضامین و تصاویر زیبایی آفریده است.
    داستان آدم(علیه السلام)، موسی(علیه السلام)، عیسی(علیه السلام)، ابراهیم(علیه السلام)، یوسف(علیه السلام)، نوح(علیه السلام)، سلیمان(علیه السلام)، خضر(علیه السلام)، داوود(علیه السلام) و حضرت محمد(صلی الله علیه وآله) و منقبت امامان معصوم و اهل بیت(علیهم السلام) به ویژه امام زمان(علیه السلام) در دیوان امام خمینی بازتاب یافته است.
    کلیدواژگان: امام خمینی، قرآن کریم، داستان پیامبران، مناقب امامان شیعه و اهل بیت
  • حکیمه حمیدزاده صفحه 151
    یکی از سرزمین هایی که مذهب شیعه به آن جا نفوذ کرده و در ضمیر و اندیشه مردمان آن جای گرفت، بغداد بود. امام موسی بن جعفر (ع) و امام محمد تقی (ع) مدتی در این شهر زیستند و سرانجام در آن جا به شهادت رسیدند. از آغاز بنای بغداد، دانشمندان و شخصیت های شیعی در ان رفت و آمد کردند یا اقامت گزیدند. در زمان غیبت صغرا، نواب اربعه که مرجع عموم شیعیان بودند در بغداد زندگی می کردند. با توجه به ویژگی های فوق، محورهای بحث در این مقاله عبارتند از: جغرافیای تاریخی بغداد، محلات بغداد، چگونگی شکل گیری جامعه شیعی بغداد، مذاهب گوناگون در بغداد، شیعیان در دولت عباسی، وضعیت فکری و اجتماعی شیعیان بغداد در آستانه غیبت صغرا، وضعیت فکری و سیاسی - اجتماعی شیعیان بغداد در عصر غیبت صغرا، نواب اربعه، وظایف نایبان خاص امام زمان (عج) و چگونگی ارتباط نواب اربعه با شیعیان.
    کلیدواژگان: شیعیان بغداد، عباسیان، غیبت صغرا، نواب اربعه
  • نفیسه فاضلی نیا صفحه 177
    محیط امنیتی هر جامعه ای، تابع و برآیندی از تعامل و تقابل متغیرهای محیط داخلی و محیط خارجی آن است. بر این اساس، محیط امنیتی ایران به اقتضای طبیعت و هویت انقلابی ایدئولوژیکی اش، و از جهت تاریخی، فرهنگی و قومی به سبب موقعیت ژئوپلتیک و ژئواستراتژیکی اش محیطی آسیب پذیر و مستعد بحران است.
    در شرایط کنونی بین المللی، رهیافت سنتی از امنیت که در آن تمرکز تقریبا انحصاری بر عوامل نظامی و خارجی است، به تدریج قابلیت تحلیلی و کاربردی خود را در بررسی های امنیت از دست می دهد و عناصر تازه ای، از جمله اهمیت یافتن ابعاد فرهنگی و اعتقادی در امر ژئوپلتیک، زوایای جدیدی را در بحث امنیت ملی ایران نشان می دهد.
    در حال حاضر، موقعیت ایران در حوزه ژئوپلتیک شیعه، که ناشی از ترکیب شدن عوامل فرهنگی و اعتقادی با دسترسی به منابع عظیم انرژی و موقعیت های حساس ژئوپلتیکی و استراتژیکی است، حساسیت و توجه غرب را در دو محور ایدئولوژیکی فرهنگی و امنیتی راهبردی برانگیخته است. در این مقاله سعی شده است مسائل امنیتی ایران در ژئوپلتیک شیعه مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: امنیت ملی، ژئوپلتیک شیعه، غرب، تشیع، انقلاب اسلامی
|
  • Parvin-Dokht Owhadi Haeri Page 9
    Under Motawakkel, who came to power in 232 Hijri, the Abbasid Caliphate that previously supported the Mo’tazele rational tradition shifted their support towards the Asha’ere or Ahl-e Hadith, which became the Abbasid’s official doctrine. More than other Abbasid Caliphs, he was opposed to the ‘Alawis, and hence persecuted the Shi’a and his other opponents. Under him, zealot Sunnis dominated the Caliph’s court. In this article, the conditions of the Shi’a under Motawakkel, restrictions imposed on them, and the methods used by the Salafi to counter their opponents in various social, cultural and political areas are studied.
  • Ahmed Beheshti Page 31
    According to Shiite faith, Imams should be infallible and appointed by Allah. They believe there are twelve Imams, nine of them of the offspring of Imam Hussein (p.b.u.h.) and twelfth of whom is hidden now and shall be delivered in future. He is Imam Mahdi (p.b.u.h.), the Imam of our time. As soon as he comes back, he shall make the entire world full of justice, as it is full of cruelty and injustice. Sunni Sufis believe that in each era there is a perfect man who is the corner stone of the universe – i.e. the Qotb of the world – and rules over the entire world even if he does not rule directly and visibly. Imam Fakhr Razi agrees on this attitude with Shiites and describes the connection between the holy prophet (p.b.u.h.), the founder of the religion, and Imams (A.S.) as the sun shining all over the earth and the moon lightening up the world in the absence of the sun at the darkness of nights. The best of the followers of Imams are like the stars in the sky, who come after him. Imam Mahdi (p.b.u.h.) is the successor of the holy prophet (p.b.u.h.) and the center of the world; however, others are his followers as well.
  • Sadiqeh Mahdawi Kani Page 47
    Imam Khomeini was one of the greatest Shiite interpreters of Quran whose ideas and attitudes can be seen and studied in many various books and lectures. As a young student at Hawzah, he was eager to study and write about Islamic Mysticism and tried it with writing some books on Mysticism. However, he was not too much impressed by the principles of Mysticism, Theology (Kalam) and Philosophy. In fact, he believed these principles should be deducted from Quran and then interpreted. Since he saw “Guidance” as the main aim of Quran, later he focused on this aim in all of his works and expanded it in many various fields.Here, this article tries to present a review of Imam Khomeini’s attitudes toward Quranic subjects and besides, supports the idea that Imam Khomeini interpreted Quran due to the Divine Aim of this holy book. The author believes adaptation between three attitudes of referring to the text, interpretation and pragmatism is the key point to the success of Imam Khomeini as a great interpreter of Quran
  • Karim Khan-Mohammadi Page 71
    Although a type of global homogenization can be seen at the higher levels of cultures, studying societies with an intercultural relations approach points to localism and diversity at lower levels. This study is a semantic study of the Carpet Washing ritual in Mashhad Ardahal, Kashan. The author studies the explicit meaning of the ritual, as asserted by the participanst, and its implicit meaning that provides identity and enables them to cope with their environment in the past and future. More importantly, it is shown that the ritual not only has not been diluted, at that age of communication, but also has been boosted, and acquired global recognition.
  • Qasem Bostani Page 91
    The al-Ghadir hadith is one of the documented hadiths referred to by the Shi’a to prove that Imam ‘Ali (PBUH) was appointed by the Prophet Mohammad (PBUH) to succeed him. Hence, Sunni scholar have examined the hadith, and sometimes questioned its authenticity, or interpreted it in such a way that does not imply the appointment of Imam ‘Ali by the Prophet. Using library research methods, and analyzing the documents, the author examines a reason for denying the hadith by Sunni scholars, that is, the insufficient frequency of its sources (tawator or estefadhe, in Arabic). He, then, poses questions such as what the sufficiency of frequency of historical sources as a criterion for assessing the authenticity of a hadith means, where the criterion can be applied, whether noncompliance with the criterion undermines the authenticity of a hadith, whether the al-Ghadir hadith passes the minimum requirements, according to the criterion, and what are the documents confirming the hadith. Answering the above questions, the author concludes that the al-Ghadir hadith certainly meets the requirement of minimum frequency of sources required by Muslim scholars.
  • Mohammad Taqi Diyari-Bidgooli Page 107
    All Muslim scholars, Quran experts and interpreters of Islamic texts denounce unauthorised or unfounded interpretation of Islamic scripts. There are various accounts of such types of interpretation. In this paper, the history of unfounded interpretation, those hadiths censuring it, and the most important theories put forward against such interpretations are examined. In particular, Imam Khomeini's view, in this regard, and the examples given by him are discussed.
  • Mohammad Fooladi Page 125
    The first point being mentioned here in this article is a brief introduction to poets who praised Ahl Al Bayt, both in Persian and Arabic. Then the literary aspects of Imam Khomeini’s Poems and the impression of the greatest Iranian poets on his poetry are studied. Next, the author presents the stories of the Prophets, virtues of the infallible Imams of Shiites and concepts taken from Quran and Hadiths being used in Imam Khomeini’s poems.These stories comprise stories of Adam, Abraham, Noah, Joseph, Moses, Jesus, Solomon, David, Khizr and Mohammad (p.b.u.t.) as well as the virtues of the infallible Imams of Shiites (p.b.u.t.) and Ahl Al Bayt.
  • Hakime Hamid-Zadeh Page 151
    Baghdad is one of the places, where the Shi’ite faith has been influential, from early on. The Seventh and Ninth Shi’ite Imams, Mosa ibn Ja’far and Mohammad Taqi (peace be upon them), lived and martyred in the city. Many Shi’ite scholars and figures lived or spent sometime there. Also, during the Lesser Occultation, the four Deputies (Nowwab-e Arba’e) of the Twelfth Imam, whom were the religious authority for the Shi’a, lived there. In this paper, the city’s historical geography, districts, and religious communities are explored. Also, the formation of the Shi’ite community, their status under the Abbasid dynasty, their social and intellectual conditions during the Lesser Occultation, the four Deputies (Nowwab-e Arba’e) of the Twelfth Imam and their duties as well as the way the Shi’a contacted them are discussed in this paper.
  • Nafise Fazeli-Nia Page 177
    In every society, security is the outcome of the interaction between various internal and external factors. With regard to Iran, the country’s security is susceptible to crisis and vulnerability, because of its revolutionary and ideological nature, its geopolitical and geo-strategic location, as well as its cultural and ethnic conditions. In current international circumstances, the traditional approach to security, which exclusively focuses on military and external factors, has lost its appeal, and is unable to provide a persuasive account of security issues. New factors with cultural and ideological aspects should be taken into consideration, when discussing Iran’s national security. Currently, within the framework of the Shi’ite geopolitics, which is a combination of cultural and ideological factors, access to vast resources of energy and a geopolitical and strategic location, Iran enjoys a special position. For both cultural-ideological and strategic-security reasons, the West is interested in such a position. In this paper, Iran’s security issues within the framework of the Shi’ite geopolitics are considered.