فهرست مطالب

روانشناسی پیری - پیاپی 2 (پاییز 1394)

نشریه روانشناسی پیری
پیاپی 2 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجید یوسفی افراشته، کسری شریفی صفحات 67-79
    بیماری آلزایمر به عنوان شایع ترین نوع دمانس، با شروعی تدریجی و پیشرفتی مداوم همراه است که به تدریج حافظه و توانایی های ذهنی دیگر مانند تفکر، استدلال و قضاوت افراد را تحت تاثیر قرار داده و آنها را در انجام وظایف روزانه ی زندگی به خصوص در دوران سالمندی با مشکل مواجه می کند. در این میان آنچه بیش از حد تحت تاثیر قرار می گیرد، کیفیت زندگی این افراد است. بنابراین این پژوهش با هدف بررسی رابطه ی افسردگی، تنیدگی ادراک شده و حمایت اجتماعی با کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به آلزایمر انجام شد. این پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری شامل سالمندان مبتلا به آلزایمر شهر کرمانشاه در سال 1394 می شد که از میان آنها50 نفر با روش نمونه گیری در دسترس جهت مطالعه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات در این مطالعه شامل پرسش نامه ها ی افسردگی بک (بک، وارد، مندلسون، موک، و ارباک، 1961)، استرس هولمز- راهه (1967)، حمایت اجتماعی- مقیاس خانواده (پروسیدانو و هلر، 1983) و کیفیت زندگی بیماران آلزایمری (لاگسدون، گیبونس، مک کری، و تری، 1998) می شد. یافته های حاصل از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین میزان تنیدگی ادراک شده و افسردگی با کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به آلزایمر رابطه ی منفی معنی دار وجود دارد (001/0p<). همچنین نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون همزمان نشان داد که تنیدگی ادراک شده به طور معناداری پیش بینی کننده ی کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به آلزایمر است (001/0p<). پژوهش حاضر نشانگر اهمیت عوامل تعیین کننده ی کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به آلزایمر مانند افسردگی و تنیدگی ادراک شده بوده و تاییدی برای توجه به این عوامل است.
    کلیدواژگان: آلزایمر، افسردگی، تنیدگی ادراک شده، حمایت اجتماعی، سالمند
  • حسین ذوالفقاری، میرنادر میری، حسن مختارپور صفحات 77-87
    سلامت روانی افراد سالمند مصرف کننده ی مواد همواره منظور نظر پژوهشگران فعال در حیطه ی اختلالات مربوط به مصرف مواد بوده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان فراشناختی بر نظم جویی شناختی و سوگیری توجه افراد سالمند مصرف کننده ی مواد شهر همدان انجام گرفت. روش این مطالعه، نیمه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل تمام بیماران مرد سالمند وابسته به مواد مخدر مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهر همدان بود. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری خوشه ایاستفاده شد. حجم نمونه شامل 40 نفر از افراد سالمند مصرف کننده ی مواد حائز معیارهای ورود به مطالعه می شد. این افراد به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش (20 نفر) و گواه (20 نفر)، جایگزین شدند. برای گروه آزمایش 8 جلسه درمان فراشناختی اجرا شد، در حالی که در این مدت به گروه گواه هیچ آموزشی داده نشد. ابزار این مطالعه شامل آزمون رنگ-واژه استروپ (بارهایم، لامی، پرگامین، باکرمنز، و ون ایجزردون، 2007) و سبک های نظم جویی شناختی هیجانی (گارنفسکی، کرایج، و اسپینهاون، 2002) می شد. یافته های حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد که درمان فراشناختی باعث کاهش نظم جویی شناختی منفی و سوگیری توجه، و افزایش نظم جویی شناختی مثبت افراد سالمند مصرف کننده ی مواد شده است. نتایج پژوهش در قالب الگوهای فراشناختی و الگوهای مربوط به سوءمصرف مواد مورد بحث و تفسیر قرار گرفت.
    کلیدواژگان: درمان فراشناختی، نظم جویی شناختی مثبت، نظم جویی شناختی منفی، سوگیری توجه، سالمند
  • میترا ملاشهری، رقیه نوری پورلیاولی، سیمین حسینیان، مصطفی علیخانی، آراس رسولی، حسین طباطبایی صفحات 89-100
    احساس شادکامی از ضروری ترین خواسته های فطری و نیازهای روانی بشر به شمار می رود که به دلیل تاثیرات عمده در سالم سازی و بهسازی جامعه، همواره ذهن انسان را به خود مشغول کرده است. همچنین، سالمندی موفق به کسب توانایی بالقوه ی فردی و سطح بهینه ی توانایی جسمانی و اجتماعی اشاره دارد و از طریق آن، فرد سالمند از خویشتن و دیگران لذت می برد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین وضعیت سالمندی موفق در شهرستان زاهدان انجام گرفت. در پژوهشی توصیفی-پیمایشی، جامعه ی آماری شامل کلیه ی سالمندان بالای 60 سال شهرستان زاهدان بودند که 385 نفر با استفاده از نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. وضعیت شادکامی آنان با استفاده از پرسش نامه ی شادکامی آرگایل و لو (1989) مورد بررسی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از آزمون های کولموگروف-اسمیرنوف و دوجمله ای استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که 35% سالمندان از نظر شادکامی وضعیت مطلوبی نداشتند. نظام حرفه ای سلامت جامعه می تواند نتایج حاصل از این مطالعه را در طراحی و اجرای برنامه های جامع به منظور تسهیل در ارتقای رفتارهای بهداشتی استفاده کند.
    کلیدواژگان: سالمندی موفق، سالمند، شادکامی
  • علی فرهادی، سمیه برازنده چقایی، حسن مختارپور، خلیل کرمی صفحات 101-114
    شناسایی عوامل مرتبط با بهزیستی روانی سالمندان، یکی از موضوعات مورد علاقه ی حوزه ی روان شناسی سالمندی است. بنابراین هدف این پژوهش، بررسی نقش حمایت اجتماعی، بهزیستی معنوی و خودکارآمدی در پیش بینی بهزیستی ذهنی سالمندان بود. این پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری را کلیه ی سالمندان شهر شیراز تشکیل می-دادند. در این مطالعه 350 سالمند بالاتر از 60 سال شهر شیراز به روش نمونه گیری خوشه ایاز مناطق مختلف شهری جهت شرکت در پژوهش انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه های حمایت اجتماعی (وینفیلد، وینفیلد، و تیگمان، 1992)، بهزیستی معنوی (پالوتزین و الیسون، 1982)، خودکارآمدی (شرر و همکاران، 1998) و بهزیستی ذهنی (کیس و ماگیارمو، 2003) استفاده شد. نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که رابطه ی دو متغیری بهزیستی ذهنی با حمایت اجتماعی، بهزیستی معنوی و خودکارآمدی، مثبت و معنی دار است (001/0≥P). نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که 85 درصد از واریانس بهزیستی ذهنی سالمندان از طریق حمایت خانواده و دوستان، بهزیستی مذهبی، بهزیستی وجودی و خودکارآمدی قابل پیش بینی است. نتایج این پژوهش تلویحات مهمی در خصوص اهمیت متغیرهای مستقل در حفظ بهزیستی هیجانی، روانشناختی و اجتماعی سالمندان داشت.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، بهزیستی معنوی، خودکارآمدی، بهزیستی ذهنی، سالمندان
  • محمد سجاد صیدی، زینب محبی، خدیجه رضایی صفحات 115-122
    هر ساله صدها هزار نفر از افراد سالخورده مورد سوء استفاده و غفلت قرار می گیرند. بسیاری از قربانیان در زمره ی افراد سالمند و آسیب پذیری قرار دارند که نمی توانند به خویش کمک کنند و برای رفع نیاز های اولیه ی خود به دیگران نیازمندند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای سوء رفتار با سالمندان در رابطه ی بین زایندگی و انسجام خود انجام شد. در مطالعه ای توصیفی از نوع همبستگی، جامعه ی آماری شامل تمامی سالمندان شهر کرمانشاه بود. تعداد 113 نفر از سالمندان به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسش نامه های سوء رفتار نسبت به سالمندان (هروی کریموی، رژه، فروغان، و منتظری،1390)، زایندگی لویولا (مک آدامز و دی سانت. آوبین، 1992) و انسجام خود (ریف و هینکه، 1983) بودند. به منظور تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج تحلیل ها نشان داد که بین نمره ی کلی غفلت از سالمندان و خرده مقیاس های سوءرفتار مالی، سوء رفتار روان شناختی، و غفلت مالی با ادراک از زایندگی همبستگی وجود دارد. همچنین متغیر انسجام خود با نمره ی کلی غفلت از سالمندان، و خرده مقیاس های سوء رفتار مالی، سلب اختیار، طردشدگی، غفلت عاطفی همبستگی داشت. سوء رفتار با سالمندان توانست در رابطه ی بین ادراک از زایندگی و انسجام خود نقش واسطه ای ایفا کند. بنابراین می توان چنین نتیجه گرفت که در انتقال از مرحله ی تحولی میانسالی به بزرگسالی سهم عوامل محیطی همچون سوء رفتار با سالمندان بسیار حائز اهمیت است و می توان مداخلاتی برای پیشگیری یا ممانعت از این نوع رفتار به کار برد.
    کلیدواژگان: سالمندان، سوء رفتار، زایندگی، انسجام خود
  • ماریا ای. آگیلار، وفایی، حسن شاهی، محمد علی بشارت صفحات 123-137
    در پژوهش حاضر رابطه ی بین راهبردهای مدیریت زندگی (انتخاب، بهینه سازی، و جبران- SOC)، و سبک زندگی سالم به عنوان نشانگر اصلی سالمندی موفق بررسی شد. نمونه ی پژوهش شامل 300 نفر (154 زن و 146 مرد) از سالمندان ساکن شهر همدان بود که با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار مطالعه شامل پرسش نامه ی راهبردهای مدیریت زندگی (بالتس، بالتس، فروند، و لانگ، 1999) نیمرخ سبک زندگی ارتقاءد هنده ی سلامت (وولکر و هیل- پولرکی، 1996) بود. تحلیل داده ها با استفاده از همبستگی گشتاوری پیرسون و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی به انجام رسید. نتایج نشان داد که راهبردهای مدیریت زندگی با سبک زندگی سالم ارتباط دارد (مطابق انتظارهای پژوهش راهبردهای مدیریت زندگی به صورت مثبت با سبک زندگی سالم ارتباط داشت). اما، راهبردهای مدیریت زندگی تنها پیش بینی کننده ی زیرگروه خود-مسئولیت پذیری سبک زندگی سالم بود. جبران نیز به تنهایی پیش بینی کننده ی زیرگروه خود- مسئولیت پذیری سبک زندگی سالم بود. یافته های پژوهش در قالب الگوهای ارتقای سلامت و الگوهای شخصیتی تفسیر شد.
    کلیدواژگان: انتخاب، بهینه سازی، سبک زندگی سالم، سالمند
  • مریم ضابط، خدامراد مومنی، جهانگیر کرمی صفحات 139-146
    بهبود کیفیت زندگی سالمندان رابطه ی اثبات شده ای با ابعاد سلامتی روانی و بهزیستی ذهنی آن ها دارد. این مطالعه جهت بررسی اثربخشی درمان بر اساس بهبود کیفیت حیطه های زندگی بر عواطف مثبت زنان سالمند ساکن شهر کرمانشاه انجام گرفت. روش این مطالعه، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری مطالعه شامل تمامی زنان عضو مراکز روزانه ی سالمندان شهر کرمانشاه می شد. نمونه ی مورد نظر با استفاده از نمونه گیری خوشه ایاز میان 214 نفر از زنان سالمندی انتخاب شد که در مرکز روزانه ی فرزانگان کرمانشاه عضویت داشتند. 30 زن سالمند واجد شرایط شرکت در این مطالعه بودند که به طور تصادفی و با همتاسازی در دو گروه آزمایشی و کنترل قرار گرفتند (دو گروه 15 نفری). سالمندانی که در گروه های آزمایشی قرار داشتند، هشت جلسه (هر هفته یک جلسه) روان درمانی بر اساس بهبود کیفیت حیطه های زندگی را دریافت کردند و گروه کنترل در این زمان هیچ مداخله ای دریافت نکرد. ابزار این پژوهش شامل پرسش نامه ی جمعیت شناختی، و عاطفه ی مثبت و منفی (واتسون، 1998) بود که در مرحله ی پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری توسط اعضای گروه آزمایش و کنترل تکمیل شدند. نتایج تحلیل کواریانس چند متغیره نشان داد که درمان بر اساس بهبود کیفیت حیطه های زندگی در افزایش عواطف مثبت و کاهش عواطف منفی زنان سالمند موثر است (001/0P<). آزمون پیگیری دوماهه نشان داد که دستاوردهای مداخله در افزایش عواطف مثبت و کاهش عاطفه ی منفی حفظ شده است. بنابراین توصیه می شود که این روش درمانی به عنوان یکی از درمان های حمایتی توسط روان شناسان و پزشکان شاغل در حوزه ی سالمند مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بهبود کیفیت حیطه های زندگی، عواطف مثبت، عواطف منفی، سالمند
|
  • Majid Yousefi Afrashteh, Kasra Sharifi Pages 67-79
    Alzheimer's disease as the most common type of dementia, accompanied by at the start with gradual and steady progressthat gradually memory and affected other mental abilities such as thinking, reasoning, and judgment of the person and Faced them in daily tasks of life especially in aging stage with the problem. In this respect what is more affected is the quality of life in elderly people.Thereforethis researchperformed with purpose of investigating the relationship between depression, perceived stress and social support with quality of life in elderly with Alzheimer's disease. The study was correlational descriptive andstatistical population consists of elderly patients with Alzheimer's disease in Kermanshah in 2015, that 50 of them were entered to the study by convenience sampling method. Data collection tools in this study include Beck Depression Inventory (Beck, Ward, Mendelson, Mock, & Erbaugh, 1961), Holmes-Rahe stress scale (Holmes & Rahe, 1967), social support scale (Procidano & Heller, 1983) and Quality of life in Alzheimer's disease (QOL-AD., Logsdon, Gibbons, McCurry, & Teri, 1998). Results showed that there is a significant negative relationship between perceived stress and depression with quality of life of elderly patients with Alzheimer's disease (p
    Keywords: alzheimer, Depression, perceived stress, social support, elderly
  • Hossein Zolfaghari, Mirnader Miri, Hassan Mokhtarpour Pages 77-87
    The mental health of elderly with substance use has ever been informed by various researcher of this branch. The purpose of this study was to determine the effect of metacognitive therapy on cognitive regulation and attentional bias in elderly with substance use in Hamedan city. The method was quasi experimental pretest – posttest design with control group and data was analyzed with Covariance Analysis. Statistical population of this research consisted of all of elderly with substance use who refer to addiction treatment centers of Hamedan city. The sample was 40 elderly with substance use that were selected by multiple-stage cluster sampling method. participants were randomly assigned into experimental and control groups. Participants were asked to complete Stroop Color-Word Test (Bar-Haim, Lamy, Pergamin, Bakermans-Kranenburg, & Van Ijzendoorn, 2007) and cognitive emotional regulation questionnaire (Garnefski, Kraaij, & Spinhoven, 2002) and. Experimental group participated in 8 sessions (1 session a week) Metacognitive Therapy. Each session lasted for 60 minutes. Covariance analysis showed that there is a significant difference between mean scores of experimental and control groups (p<0.001). The results showed that cognitive regulation and attentional bias of elderly with substance use could be influenced by metacognitive therapy.
    Keywords: metacognitive therapy, positive cognitive regulation, negative cognitive regulation, additional bias
  • Mitra Molashahri, Roghieh Noori Pourlayavali, Simin Hosseinian, Mostafa Alikhani, Aras Rasooli, Hossein Tabatabaei Pages 89-100
    Happiness is one of the most urgent natural and psychological demands of human beings and because of its major impact on the health and development of society, the human’ mind has always been busy about it.Also, successful Aging refers to achieve individual potential and the optimal level of physical ability and social points and through it, the elderly and people enjoying themselves. So, present study was aimed to investigate the state of successful aging in Zahedan city. This is descriptive- survey study. The population of this study were all aged over 60 in Zahedan city that 385 elderly with ages more than 60 were selected by random clustering method. Their happiness condition was examined by Argyle & Lu's (1989) Happiness questionnaire. Kolmogorov–Smirnov tests and Binomial test were used to analyze data. Findings showed that 35% of participants dont have good condition of happiness. Professional System of Health Community can use the results of this study in design and implementation of comprehensive programs to facilitate the promotion of healthy behaviors.
    Keywords: successful aging, ageing, happiness
  • Ali Farhadi, Somayeh Barazandeh Choqaiee, Hassan Mokhtarpour, Khalil Karami, Ali Daraeezadeh Pages 101-114
    Identifying the factors associated with mental well-being of the elderly is one of the favorite topics of aging psychology. The purpose of this study is the role of social support, spiritual well-being and self-efficacy in predicting subjective well-being of the elderly. This is structured based on descriptive method and is a correlational study, and the statistical population of it are all aged people in Shiraz. In this study, 350 older people aged more than 60 years were selected by random cluster sampling from different areas of Shiraz city to participate in the study. Social support questionnaire (Winefield, Winefield, & Tiggemann, 1992), spiritual well-being (Palvtzyn & Ellison, 1982), self-efficacy (scherrer et al., 1998), and subjective well-being (Gayyers & Margamyv, 2003) were used to collect information. The data using Pearson correlation coefficient showed meaningful and positive relationship between social support variables with each variable of spiritual well-being, self-efficacy and subjective well-being (P<0.001). Multivariate regression analysis showed that 85 percent of the variance in subjective well-being of the elderly is explained by the support of family and friends, religious well-being, self-well-being and self-efficacy. The results of this study had significant implications about the importance of independent variables in maintaining emotional, social and psychological well-being of the elderly.
    Keywords: social support, sleep quality, general health, elderly
  • Mohammad Sajad Seydi, Zeinab Mohebi, Khadijeh Rezaee Pages 115-122
    Each year hundreds of thousands of older persons are abused and neglected. Many victims are people who are older and vulnerable that cannot help themselves and depend on others to meet their most basic needs.This study aimed to investigation the mediating role of elderly abuse in the relationship between generativity and ego-integrity. For this purpose 113 elder people were selected using convenient sampling method.The tools used in this study included domestic elder abuse questionnaire (Heravi-Karimooi, Rejeh, Frooghan, & Montazeri, 2011)Loyola Generativity Scale(LGS., McAdams & de St. Aubin, 1992) and Ego-Integrity Measurement(EIM., Ryff & Heincke, 1983).In order to analyze of data were used pearson’s correlation and path analysis. Findings indicated that there’s correlation between general score of neglect and subscales of financial abuse,psychological abuse,and financial neglect with perception of generativity.Also,there is correlation between ego-integrity and general score of elderly neglect and subscales of financial abuse,limited authority,rejection,and emotional neglect.Elderly abuse could play a mediating role in relationship between generativity and ego-integrity. It can be said that the role of environmental factors is important in transition from midlife to oldage.
    Keywords: elderly, abuse, generativity, ego-integrity
  • Maria E. Aguilar Vafaei, Hassan Shahi, Mohammad Ali Besharat Pages 123-137
    In the current study, the relationship between Life Management Strategies of selection, optimization, and compensation (SOC), and healthy lifestyle (As the Original Indicator of Successful Aging) have been investigated. The participants consist of 300 people (154 male, and 146 female) lived in Hamedan City who have been Chosen by Multiple-Stage Cluster sampling method. To evaluate Life Management Strategies, SOC questionnaire (Baltes, P., Baltes, M., Freund, & Lang, 1999), and for evaluate healthy lifestyle, Health Promoting Lifestyle Profile (HPLP-II) (Walker & Hill-Polerecky, 1996) have been used. To analyze data, Pearson Correlation andHierarchical Regression Analysis have been run. The results showed that there was a significant relationship between SOC Life Management Strategies and healthy lifestyle (as this study expected, SOC Life Management Strategies have a positive relationship with healthy lifestyle). But SOC Life Management Strategies could only predict the sub-field of health-responsibility of healthy lifestyle. Also, Compensation could only predict the sub-field of health-responsibility of healthy lifestyle. The results of the study have been discussed in the grounds of health promoting models and personality Characteristics models.
    Keywords: Selection, Optimization, Compensation, Healthy Lifestyle, elderly
  • Maryam Zabet, Khodamorad Momeni, Jahangir Karami Pages 139-146
    There is established relationship between quality of life of and subjective wellbeing and mental health in elderly people. the purposes of this study was to investigate the effect of improving quality of life on positive affectivity on elderly women in Kermanshah. The method was quasi-experimental whit pretest-posttest and control group. The sample selected From 214 women that were a member of the Farzanegan daily elderly center in Kermanshah. 30 qualified women who were matched selected by using cluster sampling and then assigned to two experimental and control groups randomly (n=15). Older people who were in the experimental group receive quality of life therapy Intervention (one session per week).and control group did not. Demographic questionnaire, and positive and negative affectivity scale (Watson, 1991) were completed by members of the experimental and control groups in the pre, post and follow-up test. The results obtained from covariance analysis indicated that quality of life therapy is effective on positive and negative affectivity in elderly women (P≤0.005). The two-month follow-up test showed that intervention Achievements to increase positive affect and lower negative affect is maintained. Therefore it is recommended that this treatment can be used as a Supportive therapy by psychologists and Aging medicine practitioners.
    Keywords: quality of life therapy, positive affectivity, negative affectivity, elderly