فهرست مطالب

آموزش مهندسی ایران - پیاپی 33 (بهار 1386)

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 33 (بهار 1386)

  • 288 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/03/05
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مقالات
  • غلامحسین دانشی صفحه 1
    چکیده: مهندسی مکانیک علم تولید و انتقال حرکت در ماشین و رفتار مواد تحت تاثیر نیروست. طراحی هدف نهایی در مهندسی مکانیک است و طرح های خوب برای همیشه پایدار می مانند.
    در این مقاله چند طرح جالب از مهندسان ایرانی در قرون سوم، ششم و هفتم هجری ارائه شده است. این طرح ها خارق العاده، عملی و در بسیاری موارد هنوز هم قابل استفاده هستند. بررسی ها نشان می دهند که مهندسی مکانیک در ایران قدیم در سطح نسبتا پیشرفته ای قرار داشته است و مهندسان ایرانی در رشته های کنترل اتوماتیک، مکانیزم ها، فواره ها، مدارهای هیدرولیک، بالابرها، ماشین کاری و پرداخت مواد سخت و سنگ های قیمتی و غیره صاحبنظر و دارای ابتکارات و اختراعات مفید فراوان بوده اند.
    کلیدواژگان: تاریخ مهندسی مکانیک در ایران، مدارهای هیدرولیک، کنترل اتوماتیک، مکانیزم ها و سوراخکاری سنگ های قیمتی
  • ابراهیم شیرانی صفحه 29
    چکیده: سیر تحول فناورانه و صنعتی و توسعه علوم و ظهور فناوری های جدید تغییرات اساسی و ژرفی را در صنعت و زندگی روزمره بشری موجب می شود. پاسخگویی به نیاز های روز و آتی صنعت توسط مهندسان مکانیک به ابزار و دانش متفاوتی از آنچه در دانشکده های مهندسی مکانیک ارائه می شود، نیاز دارد و باید همگام با تغییرات و تحولات صنعتی آموزش مهندسی مکانیک نیز متحول شود.
    در این مقاله ابتدا به تاریخچه آموزش مهندسی به طور اعم و آموزش مهندسی مکانیک پرداخته و روند تغییر و تحولات در این خصوص ارائه شده است. همچنین، لزوم تاکید بر مسائل کاربردی و «آموزش مهندسی» به جای «آموزش علوم مهندسی»، بدون اینکه بخواهیم از اهمیت آموزش های نظری و مطالب پایه ای بکاهیم، در برنامه های درسی مهندسی مکانیک اشاره شده است. توجه به «تحقیقات» در آموزش مهندسی مکانیک در ایران از جمله مواردی است که در این مقاله بر آن تاکید شده است.
    تغییرات لازم در آموزش مهندسی مکانیک در چهار زمینه «محیط آموزشی»، «فرایند مکانیکی آموزش»، «همکاری دانشگاه با صنعت» و «محتوای آموزش با توجه به ظهور فناوری های نو و نقش مهندسی مکانیک در آنها ارائه شده است؛ این فناوری ها شامل فناوری نانو، میکرو فناوری، بیومکانیک، فناوری اطلاعات و انرژی و محیط زیست است. در پایان راهکارهای برای ایجاد تحول در آموزش مهندسی مکانیک ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مهندسی مکانیک، فناوری های نوین، تاریخچه، تحقیقات
  • مجتبی محزون صفحه 51
    در این مقاله رهیافتی جامع در مهندسی مکانیک معرفی و طبق آن دروس کلیدی این رشته در دوره کارشناسی در یک مجموعه منسجم با نگرشی سیستماتیک تجمیع شده است، به گونه ای که دانشجو در برخورد با یک مسئله به جای جستجوی فرمول های خاص برای حل آن، بتواند از قوانین و معادلات علمی که آموخته است، مدل مناسب مسئله خود را استنتاج کند و مسائل متنوعی را که از اصول و مدل های مشابه تبعیت می کنند به صورت مجموعه های پراکنده و نا مرتبط با یکدیگر نبیند. این شیوه در سال های اخیر در بعضی از دانشگاه های آمریکا به انحای مختلف مورد توجه قرار گرفته و عموما نتایج رضایتبخش به دنبال داشته است. برای اعمال چنین رهیافتی در آموزش مهندسی مکانیک در دوره کارشناسی در دانشگاه های ایران با توجه به برنامه آموزشی متمرکز کشوری و تبعیت کلیه دانشگاه ها، اگر نه به طور مطلق، حداقل به صورت نسبی، از یک الگوی واحد در برنامه ریزی درسی به بررسی جدی متخصصان امر نیاز است.
    کلیدواژگان: تجمیع، قوانین پایستگی و محاسباتی، سیستم و مدل
  • علی مقداری، سهیلا مقدم صفحه 73
    چکیده: بی تردید، زندگی در عصر فناوری و اطلاعات بدون آشنایی عمیق با ارتباط علوم مهندسی با مسائل کل جامعه، مسائل انسانی، اجتماعی، هنری، اقتصادی و مدیریتی با درنظر گرفتن نیازها و قابلیت ها با دشواری همراه است؛ به عبارت دیگر، توسعه فناوری تنها هنگامی که با لحاظ ساختن عوامل و نیازهای انسانی توام باشد، دستاوردهای علوم مهندسی را به کام جامعه شیرین می کند. از این رو، در این مقاله مطالعه و بررسی نقش کلی علوم انسانی در آموزش رشته های مهندسی مد نظر قرار گرفته است.
    از آنجایی که فرهنگ ایران و ایرانی ریشه های بسیار عمیق تاریخی دارد، تا بدان حد که دانشمندان، اندیشمندان، نویسندگان و شاعران بزرگ دنیا از آن تاثیر گرفته اند، لازم است به منظور آشنایی بیشتر با اهمیت موضوع، ابتدا به اختصار جایگاه علوم انسانی در زندگی علمی برخی از دانشمندان بنام ایران زمین مرور شود. در این سیر تاریخی به نکته بسیار جالبی بر می خوریم که بیانگر این واقعیت است که اکثریت قریب به اتفاق این دانشمندان ایرانی در گذشته دور اگر چه در علوم ریاضی، نجوم و طب متبحر بوده اند، لکن آنان شهرت عمده خود را در عرصه تخصصی مرهون ارتباط تنگاتنگشان با جامعه و بهره گیری از مهارت های علوم انسانی در قالب هنر، شعر، طنز، نقاشی، فلسفه، عرفان و... بوده اند.
    در ادامه با اعتقاد به اینکه علوم انسانی و هنر یک انتخاب نیست، بلکه ضرورت زندگی امروز همه ابنای بشر است، به بحث درباره جایگاه علوم انسانی در آموزش، توسعه و استفاده بهینه از فناوری های روز و آینده پرداخته و نقش دانشگاه های فنی و مهندسی در ارائه متنوع مفاهیم و آموزه های مرتبط با علوم انسانی در برنامه های تحصیلی دانشجویان تبیین شده است.
    کلیدواژگان: آموزش مهندسی، علوم انسانی و هنر و دانشگاه صنعتی
  • محمود شاکری صفحه 87
    علم مکانیک به عنوان زیر شاخه ای از علم فیزیک گستره ای وسیع در جهان مادی دارد. در سال های اخیر، تحقیقات وسیعی در زمینه های مختلف این علم به عمل آمده است و هنوز هم ناشناخته های زیادی وجود دارد که باید مورد بررسی و کاوش قرار گیرد. مهندسی مکانیک وظیفه کاربردی کردن علم مکانیک را بر عهده دارد و در عین حال، آموزش و پژوهش در زمینه های خاص آن را نیز عهده دار است.
    مهندسی مکانیک به عنوان یکی از رشته های اصلی مهندسی خود نیز گستره ای وسیع را شامل می شود. از طرفی، مهندسی مکانیک زیر بنای رشته های مهندسی هوافضا، کشتی سازی، صنایع و... است و از طرف دیگر، وابستگی تنگاتنگی با رشته های مهندسی دیگر از جمله سازه در مهندسی عمران، شکل دهی فلزات، مهندسی پزشکی و... دارد. از این رو، شناخت سیر تکوینی و گوناگونی آموزش این شاخه مهندسی در ایران و جهان از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    در این مقاله گوناگونی آموزشی مهندسی مکانیک در ایران و برخی از کشور های جهان به طور خلاصه بررسی شده و بدیهی است که مجموعه نکات مربوط به آموزش مهندسی مکانیک در یک مقاله امکان پذیر نیست و امید است در ادامه مقاله های تکمیلی دیگری نیز ارائه شود.
    کلیدواژگان: آموزش مهندسی مکانیک، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری
  • مجید صفار اول، منیا روحانی، امیرحسین قاسمی، فرزاد قنبری، وحید فخاری، فریدالدین بهزاد، وحید نظری صفحه 125
    چکیده: از تدوین آخرین برنامه آموزشی دوره مهندسی مکانیک توسط شورای عالی برنامه ریزی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری زمان زیادی سپری شده است. با توجه به آهنگ شتابان تغییرات و تحولات در دنیای علم و دانش، نیاز جدی به بازنگری در برنامه آموزشی مهندسی در ایران وجود دارد. در این مقاله وضعیت آموزش مهندسی مکانیک در ایران نسبت به سایر برنامه های آموزشی دانشگاه های برگزیده دنیا تحلیل شده است. این تحلیل نشان داده است که به طور کلی، برنامه آموزشی مهندسی مکانیک از نظر ساختاری تفاوت فاحشی با دانشگاه های دیگر ندارد، ولی به نظر می رسد که از نظر اجرای دروس و نحوه ارائه مفاهیم اختلافهایی به چشم می خورد. اگر چه در این مقاله تلاش شده است تا زمینه ها و محورهای لازم به تغییر در برنامه آموزش مهندسی مکانیک معین شود، ولی این موضوع نیازمند توجه و بررسی و تحلیل بیشتری است.
    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، مهندسی مکانیک، مقطع کارشناسی و مطالعات مقایسه ای
  • منوچهر منطقی، محمدحسین سلیمی صفحه 159
    چکیده: همکاری صنعت و دانشگاه بدون شک یکی از زمینه هایی است که در همه کشورها مطرح است. محققان زیادی درباره الگوهای همکاری دانشگاه و صنعت در حال تحقیق و بررسی هستند. یکی از الگوهای مطرح شده در این زمینه الگویی است که بتز (BETZ) آن را در سال 1987 ارائه کرده است.
    در این مقاله کارکرد این الگو در یک تحقیقات میدانی که در کشورهای چین و کره شمالی به عمل آمده، ارزیابی شده است و با توجه به نتایج مثبت آن سعی شده تا این الگو برای ایران تطبیق داده شود. این الگو در چند پروژه تحقیقاتی مشترک بین دانشگاه و صنعت پیاده سازی است که نتایج مثبتی به همراه داشته است. در انتهای مقاله یکی از تحقیق های مشترک بین دانشگاه و صنعت که نتایج آن کاملا مثبت بوده است، تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: تحقیقات، توسعه، فناوری، صنعت و دانشگاه
  • محمود یعقوبی صفحه 177
    چکیده: بی شک، حرفه مهندسی سهم عمده ای در توسعه اقتصادی و اجتماعی هر کشور داشته و دارد. در میان گروه های مختلف مهندسی، مهندسی مکانیک نقش ویژه ای در میان دست اندرکاران صنعت و فناوری ایفا می کند. تعامل این نقش با سایر گروه های مهندسی، با مدیران، با صاحبان صنعت، با اقتصاددانان، با تجار و بالاخره، با عموم مردم که مصرف کننده تولیدات صنعتی هستند، سبب شده است تا ارتقای کیفی و کمی آموزشی آن همیشه مورد توجه سیاستگذاران علم و تکنولوژی قرار گیرد. با شکل گیری سه تکنولوژی برتر در زمان حاضر؛ یعنی نانوتکنولوژی، بیوتکنولوژی و تکنولوژی اطلاعات از یک سو و مباحث محیط زیست، انرژی و رقابت پذیری از سوی دیگر همه مسئولان آموزشی را متوجه کرده است که شیوه های موجود آموزشی پاسخگوی تکنولوژی های جدید که با سرعت تغییر می کند نیست، بلکه آموزش مهندسی مکانیک باید بتواند خود را در این رقابت ملی و بین المللی تقویت و متناسب با نیازهای جامعه ملی و بین المللی هماهنگ کند.
    در این مقاله ضمن پرداختن به ویژگی ها، تکنولوژی ها و چشم اندازهای صنایع جدید و توسعه ارتباطات بین المللی، نمونه هایی از تغییر و تحول در آموزش مهندسی مکانیک و استراتژی های جدیدی که برای اصلاح آن صورت گرفته، ارائه شده است، با این امید که این تجربه ها بتواند در خدمت گروه های مهندسی مکانیک کشور برای ارتقای آموزش مهندسی مکانیک قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فناوری نوین، جهانی شدن، سیاستگذاری آموزشی، مهندسی سبز و صنعت
  • اکبر خداپرست حقی صفحه 203
    چکیده: در دانشگاه مادرید و والنسیای اسپانیا برای نزدیک شدن به آموزش مهندسی جهانی فقط از بهبود امکانات و برنامه تحصیلی صحبت به میان نمی آید، بلکه آنها بر این باورند که سه عامل اساسی (یادگیری، نو آوری و ابداع، روابط بین المللی و صنعتی موثر) تاثیر بسزایی در آموزش مهندسی دارد. در این مقاله به بررسی این موارد پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: آموزش مهندسی، مهندس جهانی و اسپانیا
  • گزارش ها
  • گزارش گردهمایی توسعه همکاری ها در مهندسی مکانیک
    صفحه 211
  • متن سخنرانی دکتر مرتضی سهرابی به مناسبت روز مهندسی
    صفحه 233
  • گفتگو
  • گفتگو با مهندس مسعود ابکا
    صفحه 243
  • دانشگاه ها
  • معرفی دانشگاه صنعتی امیرکبیر
    صفحه 253
  • معرفی کتاب
    صفحه 267
  • تقویم کنفرانس ها
    صفحه 269
  • خلاصه مقالات به انگلیسی
    صفحه 1
|
  • Gholamhossen Daneshi Page 1
    Mechanical engineering is the science of creation and transmission of motion in machines and the behavior of matter under the action of force. Design is the ultimate goal in mechanical engineering. Good designs survive forever. In this paper a number of interesting designs from 3rd, 6th and 7th hejri centuries are presented. These designs are ingenious, practical and in most cases applicable to present day’s engineering needs. This study shows that mechanical engineering in old Iran was in a relatively advanced stage and Iranian engineers were competent in the fields of automatic control, mechanisms, fountains, hydraulic circuits, and elevators, machining and polishing of hard materials and precious stones and had many useful innovations and inventions.
    Keywords: history, mechanical engineering, Iran, hydraulic circuit, mechanisms, Drilling, precious stones
  • Ebrahim Shirani Page 29
    The trend of evolution and takeover of new industries, as well as emerging new sciences and technologies, will bring deep and radical changes in industries and daily life of mankind. Responding to the today's and tomorrow's need of industries by Mechanical Engineers requires different tools and knowledge that are typically used today and parallel to the above mentioned changes, Mechanical Engineering Education needs to be changed. In this paper, a brief history of engineering education in general and mechanical engineering education in particular, will be discussed first and the trend of changes in this regard will be reviewed. The necessity of putting the emphasis on the applied problems and "engineering education" rather than "engineering sciences" is mentioned without undermining the importance of theoretical and basic subject-materials typically offered in the mechanical engineering curriculum. Paying more attention on research in mechanical engineering education in Iran is another matter which is recommended in this paper. Here, the necessary changes in the mechanical engineering curriculum are categorized in the four cases: 1) issues related to the learning environment, 2) issues related to the mechanics of the learning process, 3) issues related to the partnership with industry and other institutions and 4) issues related to the content of mechanical engineering education (especially the latter), due to the emerging novel technologies and the role of the mechanical engineers in these matters are given. Such new technologies are: micro/nano technology, biotechnology, information technology, and ecology/energy. Finally, a list of actions necessary to take in mechanical engineering education is listed.
    Keywords: mechanical engineering, new technologies, history, research, novel methods
  • Mojtaba Mahzoon Page 51
    This article introduces a comprehensive approach to mechanical engineering education in which the core courses at undergraduate level are integrated in a sequential setting with a systematic vision. The paradigm exposes students to general problem solving approach instead of trying to find specific solution procedure to specific problems. As a result the student begins to realize connections between what are often perceived as apparently unrelated topics and will be provided with a common consistent problem solving approach for all courses. This approach has recently been used in several American universities, and in general the response to the new curriculum has been very positive. Implementing the new paradigm in revising the mechanical engineering curriculum of Iranian universities that follow a centralized policy in their academic program demands serious and thoughtful study on the part of specialists in the field.
    Keywords: integrating, conservation, accounting principles, System, Model
  • Ali Meghdari, Sohyla Salahi Moghaddam Page 73
    Undoubtedly, life in the Technological and Information age, without a deep familiarization of the relation between engineering science and society issues such as human; social; artistic; economic; and management issues, and without considering the needs and capabilities can be breathtaking. In other words, and in general terms, technology developments can have a sweet taste to the society only when the humanistic needs and issues are to be considered. Since Iranian culture and traditions have deep historical roots, so much so that they have influenced the life of some of the world’s scientists, writers, and poets, we found it necessary, at first, to review the humanistic aspects of everyday life of some Iranian notables and scientists, in order to show the importance of the issue and to make our points clearly. It is interesting that, when we study the life of these Iranian notables and scientist, we will soon notice the fact that: in the past, most Iranian scientists, although they were experts in mathematical sciences, astronomy, and medicine, they have gained most of their respect and famed life by having a close contact with the society using the humanistic tools in the form of art, poetry, painting, philosophy, mysticism, etc. Finally, observing and believing the fact that humanities and arts are not a choice, but an essential part of today’s life, we shall discuss the importance of humanities and arts in education, development and optimum utilization of the present and future technologies. In addition, the role of technological and engineering universities in delivering the novel concepts and learning features of humanities and arts in engineering programs will be discussed.
    Keywords: Engineering education, humanities, arts, technical university
  • Mahmoud Shakeri, Mohammad Hossen Yas, Mohammad Mohammadi Aghdam, Manochehr Salehi Page 87
    The science of mechanics, as a branch of physics, is widespread in our world. In recent years vast researches have been done in different parts of this science, but still there remain a lot of jobs to be done. The application of mechanical science as well as the teaching and research in this subject are the duty of "mechanical engineering" The mechanical engineering, as an essential part of general engineering, has different branches. It is the core of some other engineering sciences as: aerospace, ship building and industry engineering. At the same time it is relevant to some other engineering sciences as: structural, metal-forming medical engineering and so on. From this point of view the review of teaching progress in this branch of engineering in Iran and other countries is a subject of interest. In this paper the diversity of education in mechanical engineering in Iran and some other countries are briefly reviewed. Obviously all the subjects cannot be studied in this paper, and possible future papers could complete the subject.
    Keywords: education, mechanical engineering, undergradate, postgraduate
  • Majed Saffar Avval, Mina Rohani, Amir Hossen Ghasemi, Farzad Ghanbari, Vahid Fakhari, Faridedin Behzad, Vahid Nazari Page 125
    The last educational program of mechanical engineering in Iran has been provided by High Council of Educational Planning of Ministry of Science, Research and Technology a long time ago. Considering the fast development in science and technology during the last decade in the world of science, it seems that a revision in this program is indispensable in Iran more than before. In this paper, the situation of mechanical engineering education in Iran has been described and also compared and analyzed with the most well-known universities in other countries. These investigations show that there is no significant structural difference between the Iranian program and other selected universities. But it seems that some diversity exist in the presentation of concepts and performance of the courses. Although in the present paper, the necessary improvement in concept and program to be change in mechanical engineering program has been argued, but this subject needs to be investigated more.
    Keywords: mechanical engineering education, undergraduate program, Comparative Study
  • Manochehr Manteghi, Mohammad Hossen Salimi Page 159
    The cooperation between industry and university is an important issue in every country. Many researchers work on models of industry-university cooperation were presented and the model of "Betz" which is developed in 1987 has been widely used is discussed. This article analyzes the application of this model in China and Korea based on a field research. Regarding such appropriate result of this study, we have tried to apply this model for Iran as well. This model was practiced in some industry – university research projects and successful outcome were obtained. The article at the end, reviews one of these successful industry-university researches in more details.
    Keywords: research, Development, Technology, industry, university
  • Mahmoud Yaghobi Page 177
    Engineering profession has substantial contribution to the social, industrial and economical development of any country. Among various engineering disciplines, Mechanical Engineering plays an outstanding role for the growth of industry and technology. Mutual interaction of mechanical engineers with other engineers, managers, directors, economists, businessmen and finally with customers, reveals that the advancement of mechanical engineering education needs special policy and programs in the engineering colleges of our universities. Future technologies such as Nanotechnology, Biotechnology and Information Technology cannot be ignored in any engineering education program and specially in the mechanical engineering. The basic knowledge of these technologies should be addressed during courses of studies in mechanical engineering education. Moreover, mechanical engineers face global competitions as well as internal competitions. Hence their knowledge strength should be emphasized during their education for their future success in developing new industries and productions. In the present article, such new technologies are discussed and the strategies that should be made for new Mechanical Engineering Education are described. It is hoped that the present suggestions can be implemented in the new programs of study of mechanical engineers of the colleges of engineering in our country.
    Keywords: new technologies, globalization, education programs, green engineering industry
  • Akbar Khodaparast Haghi Page 203
    In the University of Madrid and Valencia (Spain), for being close to a global engineering education system, certain criteria such as; “new educational models, innovations in teaching methods and international relations” were outlined. The objective of this article is to introduce and analyze these criteria.
    Keywords: Engineering education, global engineer, Spain