فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی بیرجند - سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 30، بهار 1386)

نشریه دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 30، بهار 1386)

  • بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/03/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • عباس حق پرست، آرین اسماعیلی صفحه 5
    زمینه و هدف
    هسته های میخی شکل (Cuneiformis: CnF) موجود در ناحیه بطنی جانبی ماده خاکستری دور کانالی (Periaqueductal Gray: PAG)، دارای گیرنده های مخدر مانندی (Opioid) هستند که در تعدیل درد شدید نقش دارند. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی تاثیر تزریق درون هسته ای مرفین در ناحیه CnF مغز موش صحرایی بر تغییر درد مزمن و نقش ضد احساس درد آن (Antinociceptive) انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، از 40 سر موش صحرایی نر نژاد NMRI در گروه های آزمون و شاهد استفاده شد. از داروهای مرفین و لیدوکائین در گروه آزمون و محلول فیزیولوژیک نرمال سالین در گروه شاهد، با روش تزریق درون هسته ای و عمل کانول گذاری در ناحیه CnF به وسیله دستگاه استریوتاکسی مطابق روش Paxinos وWatson استفاده شد. برای ایجاد درد، در هر دو گروه، 50 mL، فرمالین %2.5 در پنجه پای چپ حیوان تزریق شد و تعداد گازگرفتن یا لیسیدن ناحیه فوق، به عنوان شاخص درد در مرحله حاد (اول) (0-5 دقیقه) و مرحله مزمن (دوم) (15-60 دقیقه) در نظر گرفته شد. داده ها با استفاده از آزمونهای آماری آنالیز واریانس و پس آزمون Tukey در سطح معنی داری P£0.05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    تعداد گازگرفتن در گروه های شاهد (سالین) و دست نخورده (فقط آزمون فرمالین) تقریبا برابر بود؛ ولی این تعداد در گروه های مرفین و لیدوکائین نسبت به گروه شاهد در مرحله اول، کاهش معنی داری نشان داد (P<0.01). مرحله دوم در گروه مرفین نیز با کاهش درد همراه بود (P<0.05) ولی این اثر در گروه لیدوکائین از بین رفته بود. تزریق توام مرفین و لیدوکائین در هسته CnF سبب کاهش شدیدتری حتی نسبت به گروه های مرفین و لیدوکائین در مرحله حاد (P<0.0001) و مرحله مزمن درد (P<0.05) گردید.
    نتیجه گیری
    هسته CnF دارای گیرنده های مو (m) می باشد و در تعدیل درد مزمن نیز نقش دارد. از طرفی نقش مرفین در تعدیل دردهای حاد و مزمن در مسیر نزولی بیش از نقش لیدوکائین می باشد؛ به نظر می رسد هسته میخی شکل در مسیرهای نزولی تعدیل درد بدون توجه به حاد یا مزمن بودن درد به طور مستقیم و یا از طریق هسته های مرتبط با آن باعث کاهش احساس دردهای محیطی می شود.
    کلیدواژگان: هسته میخی شکل، درد مزمن، مرفین، لیدوکائین، آزمون فرمالین، موش صحرایی
  • رضا قادری، آرش علی پور صفحه 13
    زمینه وهدف
    ویتیلیگو یک اختلال دپیگمانته اکتسابی است که شیوع آن در جامعه %2-1 می باشد. با وجود نظریه ها و تئوری های متفاوت، علت اصلی آن هنوز ناشناخته است. فرایندهای ژنتیکی و گروه های خونی در اتیولوژی ویتیلیگو مطرح شده اند. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین ویتیلیگو با گروه های خونی A، B، O و Rh انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه مورد- شاهدی، فراوانی گروه های خونی و Rh در 100 بیمار مبتلا به ویتیلیگو (گروه مورد) و 100 نفر از افراد غیر مبتلا به ویتیلیگو که همراه بیمار بودند و به درمانگاه های پوست شهر بیرجند مراجعه کرده بودند، (گروه شاهد) مورد مطالعه قرار گرفتند. گروه خونی و Rh در هر دو گروه تعیین شد و فراوانی هر گروه خونی در بیماران مبتلا به ویتیلیگو با افراد غیر مبتلا مورد مقایسه قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمونهای Chi-Square و t در سطح معنی داری P?0.05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    گروه خونی %32 از مبتلایان به ویتیلیگو، A، B %33، AB %7 و O %28 بود. در گروه شاهد، درصد این گروه های خونی به ترتیب %43، %21، %13 و %23 بود که این اختلافات از نظر آماری معنی دار بود (c2=6.85، P<0.05) Rh در %87 از گروه مورد و %83 از گروه شاهد، مثبت و در %13 از گروه مورد و %17 از گروه شاهد، منفی بود؛ این اختلاف از نظر آماری معنی دار نبود (c2=6.85، P>0.05).
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که افراد با گروه خونی B نسبت به سایر گروه های خونی، برای ابتلا به بیماری ویتیلیگو مستعدتر می باشند ولی بین بیماری ویتیلیگو با Rh رابطه معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: ویتیلیگو، گروه های خونی، Rh
  • محمدرضا شیدفر، مصطفی حسینی، داوود شجاعی زاده، نازیلا اساسی، فرشته مجلسی صفحه 18
    زمینه و هدف
    بیماران مبتلا به آنژین صدری ناپایدار، بیش از نیمی از موارد بستری در بخش مراقبتهای ویژه قلبی را تشکیل می دهند. بستری شدن مجدد بسیاری از این بیماران، ناشی از نداشتن اطلاعات کافی و عدم پیروی از توصیه های پزشکی است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی در میزان آگاهی و نگرش بیماران بستری مبتلا به آنژین صدری ناپایدار انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه مداخله ای، 180 بیمار بستری مبتلا به آنژین صدری در دو گروه مداخله و شاهد (هر گروه 90 نفر) مورد مطالعه قرار گرفتند. پرستاران و پزشکان تعلیم یافته بخش قلب و عروق یکی از بیمارستانهای دانشگاهی شهر مشهد، به مدت 2 ماه به آموزش بیماران گروه مداخله پرداختند. داده ها با استفاده از پرسشنامه و مصاحبه جمع آوری و سپس با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS (11.5) و STATA (8.0) و آزمونهای Chi-Square و آنالیز کوواریانس، در سطح معنی داری a=0.05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    پس از تعدیل برای اثر نمره اولیه میزان آگاهی افراد مورد مطالعه، میانگین این نمره در گروه مداخله به طور معنی داری بیش از گروه شاهد بود (P<0.0001)؛ همچنین انجام مداخله باعث مطلوبتر شدن وضعیت نگرش در گروه مداخله شد (P<0.0001). هیچ تغییر بارزی در این متغیرها در گروه شاهد مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    امکان بهره بردن از قابلیتهای آموزشی پرستاران در ارتقای آگاهی و تغییر جهت مطلوب نگرشهای بیماران به میزان قابل توجه و ثمربخشی وجود دارد؛ بنابراین شایسته است به منظور ارتقای کیفیت زندگی بیماران قلبی، ارایه خدمات آموزشی توسط پرستاران با برنامه ریزی مدون انجام پذیرد.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، مداخله آموزشی، مدل اعتقاد بهداشتی، آنژین صدری ناپایدار
  • مهدی محمدی فرد، مهیار محمدی فرد، فرح مادرشاهیان صفحه 27
    زمینه و هدف
    ارزیابی مهارت بالینی از مهمترین موارد ارزشیابی دانشجویان پزشکی به شمار می رود که ارتباط تنگاتنگی با نحوه آموزش و اصلاح آن رابطه ای مستقیم با ارتقای کیفیت آموزشی این نظام دارد. بدیهی است بهبود نحوه آموزش در موارد کاربردی تر در درجه اول اهمیت قرار دارد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه دو روش آموزش سنتی و آموزش توسط چارت در تشخیص وجود انواع هیپرلوسنسی در رادیوگرافی قفسه صدری در دانشجویان دوره بالینی پزشکی انجام شد.
    روش تحقیق: در یک مطالعه مداخله ای استاژرها، به دو گروه 35 نفری تقسیم شدند. گروه اول، طبق روش مرسوم دوره استاژری رادیولوژی را گذرانده بودند و گروه دوم، دوره رادیولوژی را نگذرانده بودند ولی به آنها، چارت و جداول تشخیصی در مورد تشخیص و تفسیر رادیولوسنسی در رادیوگرافی قفسه صدری به صورت چهره به چهره آموزش داده شده بود؛ سپس 15 عکس غیر طبیعی و متمایز قفسه صدری به هر یک از اعضای دو گروه، جهت تشخیص و اظهار نظر داده شد. سطح این مهارت در تفسیر هیپرلوسنسی به وسیله پرسشنامه ای با سوالات چهار گزینه ای مورد سنجش قرار گرفت. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی در سطح معنی داری P£0.05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    دانشجویان در اجرای آزمون پایان دوره توانستند در هر دو گروه دوره آموزشی کلاسیک و آموزش به وسیله الگوریتم و چارت، بیش از %60 نمره آزمون پایان همان دوره را کسب نمایند که نمایانگر ایجاد یادگیری در هر دو دوره آموزشی مذکور می باشد. مقایسه میانگین نمرات آزمونهای هر دوره با یکدیگر اختلاف معنی داری را بین دو دوره نشان نداد؛ به عبارت دیگر اختلاف معنی داری در میزان یادگیری در دوره آموزشی مذکور وجود نداشته است.
    نتیجه گیری
    در این پژوهش، هر دو روش آموزش کلاسیک و مبتنی بر الگوریتم و چارت، باعث ایجاد یادگیری شد. با وجود نمرات بیشتر در روش آموزش توسط چارت از نظر کمی و آماری، هیچ یک از روش ها بر دیگری برتری نداشت؛ در مواردی که امکان آموزش توسط چارت وجود دارد، با توجه به پویایی آن، از این روش نیز می توان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: هیپرلوسنسی، آموزش کلاسیک، الگوریتم، پزشکی
  • سکینه شب بیدار، بتول فتحی صفحه 31
    زمینه و هدف
    بیماری دیابت یکی از شایعترین اختلالات متابولیکی است که بسرعت در حال افزایش است و اقدام مناسب جهت پیشگیری، کنترل و درمان این بیماری ضروری به نظر می رسد. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر آموزش تغذیه بر سطح آگاهی و نگرش بیماران دیابتی نوع 2 انجام شد.
    روش تحقیق: این مطالعه آینده نگر در مرکز تحقیقات غدد رشت بیمارستان رازی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی گیلان، بر روی 135 بیمار دیابتی نوع 2 انجام شد. بیماران در محدوده سنی 35-70 سال قرار داشتند. بیماران به صورت تصادفی در دو گروه آزمون (مداخله) (70 نفر) و شاهد (65 نفر) قرار گرفتند. مداخله شامل 64 ساعت آموزش در طول یک دوره 6 ماهه بود. 3 ماهه اول شامل جلسات آموزشی هفتگی در زمینه تغذیه، کنترل قند خون، ورزش و دیگر موضوعات مرتبط با مراقبتهای شخصی و 3 ماه جلسات آموزشی هر دو هفته به منظور پیشبرد تغییر رفتار بود. در انتهای مطالعه رفتارهای غذایی، آگاهی و نگرش بیماران در مورد رژیم غذایی و دریافت چربی سنجیده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمونهای ANCOVA و t در سطح معنی داری P£0.05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    کاهشهای مشخصی در دریافت چربی بین شرکت کنندگان در گروه آزمون در مقایسه با گروه شاهد مشاهده شد. این کاهش در طول دوره پیگیری نیز حفظ شد؛ همچنین تغییرات مشخصی در الگوی رژیم غذایی بعد از مطالعه به دست آمد که در دوره پیگیری نیز حفظ شد. این تغییرات در مورد جایگزینی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    این راهکار درمانی تاثیر بالقوه ای در کاهش دریافت چربی و بهبود الگوی غذایی بیماران دیابتی نوع 2 دارد.
    کلیدواژگان: آموزش، تغذیه، دیابت نوع 2، آگاهی، نگرش
  • ناصر طیبی میبدی، مهدی فرزادنیا، سکینه عموییان، بهرام معمار، داود عرب، مریم اسبلانی صفحه 37
    زمینه و هدف
    کارسینوم سلول ترانزیشنال مثانه، سرطانی نسبتا شایع در بین مردان است. پیشرفت تومور با بروز یا تغییر در محصولات چند ژن کنترل کننده آپوپتوز و تکثیر سلولی همراه می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین بروز پروتئین P53 و درجه بافت شناسی کارسینوم سلول ترانزیشنال مثانه انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه آینده نگر، پرونده های موجود در بخش آسیب شناسی بیمارستان امام رضا (ع) وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مربوط به بیماران مبتلا به کارسینوم مثانه، مورد مطالعه قرار گرفتند. برش تهیه شده از بلوک های پارافینی، با روش ایمونوهیستوشیمی برای انکوپروتئین P53 رنگ آمیزی گردید. نتایج انکوپروتئین P53 در ارتباط با درجه بندی بافت شناسی و ارتباط بین متغیرها، با استفاده از آزمون آماری فیشر، در سطح معنی داری P?0.05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در مجموع 45 پرونده مربوط به بیماران مبتلا به کارسینوم مثانه مورد مطالعه قرار گرفت. نوع تومور در 39 مورد (%87) کارسینوم سلول ترانزیشنال، در 4 مورد (%9) کارسینوم سلول سنگفرشی و در 2 مورد (%4) کارسینوم تمایزنیافته بود. از مجموع 39 فرد مبتلا به TCC، 9 بیمار (%23.1) از نظر بافت شناسی دارای درجه (گرید) یک، 14 بیمار (%35.9) درجه دو و 16 مورد (%41) درجه 3 بودند. پس از رنگ آمیزی ایمونوهیستوشیمی، در 4 بیمار (%44.4) از 9 بیمار مبتلا به TCC با گرید 1، در 10 بیمار (%71.4) از 14 بیمار با گرید 2، و در 15 بیمار (%93.8) از 16مورد با گرید 3، افزایش بروز پروتئین P53 مشاهده شد. از 39 بیمار، در 29 مورد P53 (%74.4) مثبت بود و به طور قابل توجهی در انواع با درجه بالای بافت شناسی ظهور بیشتری دیده شد (P=0.026).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، به نظر می رسد دقت روش ایمونوهیستوشیمی جهت تشخیص جهش P53 در حدود %90 است؛ اما برای نتیجه گیری بهتر بررسی تعداد بیشتری از بیماران از این نظر پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: ژن P53، سرطان مثانه، کارسینوم سلول ترانزیشنال، ایمونوهیستوشیمی
  • مجید رضایی نسب، مسعود پورغلامی، حبیب فرهمند صفحه 43
    زمینه و هدف
    ترومای شکم یکی از علل شایع مرگ و میر ناشی از تروما را تشکیل می دهد. مطالعه حاضر با هدف تعیین نقش و کارایی سونوگرافی، در بررسی ضایعات داخل شکم و همچنین وجود مایع آزاد در شکم، به دنبال ترومای نافذ و غیرنافذ و همچنین مقایسه نتایج سونوگرافی، با سیر بالینی و بخصوص نتیجه عمل جراحی، انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه مقطعی در فاصله زمانی دی ماه 1379 تا فروردین ماه 1380، تمامی بیمارانی که به علت ترومای شکمی (اعم از نافذ و غیرنافذ) در بیمارستان علی بن ابیطالب شهر رفسنجان تحت درمان بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. مشخصات بیماران از نظر سن، جنس، علت تروما، وضعیت در بدو ورود، (پایدار یا ناپایدار)، نتیجه معاینه بالینی، نتیجه سونوگرافی، نتیجه لاپاراتومی در صورت انجام و تشخیص نهایی بیمار ثبت گردید و نتایج مثبت و منفی سونوگرافی با نتایج لاپاراتومی و سیر بالینی بیمار، مطابقت داده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار EPI-5 و آزمون Chi-Square در سطح معنی داری P£0.05 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    در مجموع برای 104 بیمار دچار ترومای شکم که از نظر همودینامیک وضعیت پایداری داشتند، سونوگرافی انجام شد و نتایج سونوگرافی به صورت مایع آزاد داخل شکمی ضایعات احشای توپر یا توخالی شکم و بدون ضایعه گزارش گردید؛ نتیجه سونوگرافی در 85 نفر از بیماران (%87.1) منفی و در 19 نفر (%18.3) مثبت بود. پس از مقایسه نتایج سونوگرافی با یافته های حین عمل جراحی، حساسیت و اختصاصی بودن سونوگرافی به ترتیب %85 و %65 تعیین گردید.
    نتیجه گیری
    انجام سونوگرافی در بیماران دچار ترومای شکم و دارای علایم حیاتی پایدار، به عنوان یکی از روش های تشخیصی اولیه، به منظور تشخیص صدمات داخل شکمی، ارزشمند می باشد؛ هر چند با توجه به میزان حساسیت و اختصاصی بودن این روش تشخیصی، قضاوت بالینی و معاینات فیزیکی مکرر یا استفاده از روش های تشخیصی دیگر مانند سی تی اسکن، کمک کننده خواهد بود.
    کلیدواژگان: ترومای شکم، سونوگرافی، نافذ، غیر نافذ
  • محمدحسین داوری، بهروز حیدری، ابراهیم شیرزاده، فاطمه شخص امامپور صفحه 49
    زمینه و هدف
    پیوند کامل قرنیه (Penetrating Keratoplasty: PK) درمان نهایی درصد قابل توجهی از بیماری های قرنیه می باشد؛ از طرفی شایعترین پیوند بافتی انسان طی چهل سال اخیر محسوب می شود؛ به دلیل مطالعات نسبتا محدود منطقه ای در این زمینه در کشورمان و تغییر در اندیکاسیون های پیوند، مطالعه حاضر به منظور تعیین اندیکاسیون و نتایج کلینیکی حاصل از این عمل در شهر بیرجند انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی و مقطعی، پرونده تمام بیمارانی که در دو بیمارستان آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی بیرجند تحت عمل پیوند قرنیه قرار گرفته بودند (طی سالهای 81-1379) مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت. از نظر سنی بیماران به دو گروه زیر 25 سال و بالای 25 سال تقسیم شدند؛ از نظر شغل نیز بیماران به سه گروه کشاورز و دامدار، مشاغل سخت شهری (کارگر، صنعتگر)، مشاغل آسان شهری (کارمند، راننده، خانه دار و محصل) طبقه بندی شدند. مشخصات فردی بیماران، تشخیص کلینیکی قبل از عمل، چشم پیوندی و اندیکاسیون پیوند قرنیه، با استفاده از پرسشنامه خودساخته جمع آوری گردید؛ داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمونهای آماری t و Chi-Square در سطح معنی داری a=0.05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در مجموع پرونده 80 بیمار، مورد مطالعه قرار گرفت. اندیکاسیون های پیوند قرنیه به ترتیب شامل کدورت قرنیه (لوکوم) %62.5، قوز قرنیه (%20 (Keratoconus: KC و سایر موارد %17.5 بود. لوکوم قرنیه به ترتیب در مردان و زنان شامل %68.4 و %73.9 موارد پیوند بود. KC در گروه سنی کمتر از 25 سال شایعترین علت پیوند قرنیه در این مطالعه بود.
    نتیجه گیری
    کدورت قرنیه (لوکوم) اندیکاسیون اصلی پیوند قرنیه در این تحقیق بود؛ این یافته با نتایج سایر مطالعات مغایرت دارد و شاید علت آن شرایط خاص منطقه بیرجند و شایع بودن ترومای قرنیه و عفونت ناشی از آن در اثر اصابت خار زرشک و ایجاد لوکوم قرنیه باشد که این مساله نیاز به مطالعه بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: پیوند قرنیه، اندیکاسیون، کدورت قرنیه، لوکوم
  • محمدرضا میری، محمد اکبری بورنگ صفحه 54
    زمینه و هدف
    امروزه هوش هیجانی از اهمیت ویژه ای برخوردار شده است. مطالعات و پژوهشهای گوناگون انجام شده در این زمینه، مبین نقش و اهمیت آن در شئون مختلف زندگی افراد اعم از تحصیل، شغل و محیط اجتماعی زندگی می باشد؛ مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه بین هوش هیجانی و اضطراب آموزشگاهی در دانش آموزان دبیرستانی استان خراسان جنوبی انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی (از نوع همبستگی)، در مجموع 670 دانش آموز مقطع دوم و سوم دبیرستانهای خراسان جنوبی که در رشته های ادبیات و علوم انسانی، تجربی و ریاضی تحصیل می کردند، به شیوه نمونه گیری چندمرحله ای تصادفی از مناطق بیرجند، قاین، درمیان، خوسف، نهبندان، سربیشه در استان خراسان جنوبی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های استاندارد شده هوش هیجانی شرینگ و اضطراب آموزشگاهی فیلیپس، جمع آوری شدند و با استفاده از نرم افزار SPSS و ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون آماری در سطح معنی داری P£0.05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میان هوش هیجانی و اضطراب آموزشگاهی رابطه معنی داری وجود داشت (P=0.01). بین تمامی مولفه های هوش هیجانی (خودآگاهی، خودکنترلی، خودانگیزی، هوشیاری اجتماعی و مهارت ارتباطی) و اضطراب آموزشگاهی رابطه معنی داری وجود داشت (P=0.01)؛ همچنین تمامی مولفه های هوش هیجانی در پیش بینی متغیر ملاک تاثیر معنی داری داشتند. در بررسی میانگین نمرات آزمودنی ها بر حسب جنس، تنها در مولفه های مهارت اجتماعی (P=0.001) و هوشیاری اجتماعی (P=0.007) تفاوت معنی داری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش و وجود رابطه معنی دار هوش هیجانی و اضطراب آموزشگاهی، به نظر می رسد توجه به هوش هیجانی برای بهبود بهداشت روانی و در نتیجه بهبود عملکرد تحصیلی دانش آموزان بسیار موثر و ارزشمند باشد؛ بنابراین پیشنهاد می گردد برای ارتقا و بهبود هوش هیجانی دانش آموزان، علاوه بر گنجاندن دروسی در این زمینه، معلمان نیز آموزشهای لازم را ببینند.
    کلیدواژگان: هوش، هوش هیجانی، اضطراب، اضطراب آموزشگاهی
  • محمد نجفی سمنانی، ناصر سیم فروش، مجید بهلگردی، مهندس مهدی قاضی زاده، مهندس حمید حسین پور صفحه 60
    زمینه و هدف
    در این بررسی، توانایی و ارتباط تحت شبکه ای توسط ارتباط اینترانت بی سیم Point to Point Wireless Intranet Connection برای تله کنفرانس، نمایش زنده و همزمان جراحی لاپاراسکوپی از اتاق عمل به سالن کنفرانس در فاصله پنج کیلومتری از یکدیگر، فراهم نمودن صدا و تصویر با کیفیت و کمک به اتخاذ تصمیم در جراحی لاپاراسکوپی و راهنمایی در جراحی (Telementoring) مورد ارزیابی قرار گرفت. در زمان انجام این بررسی، گزارش دیگری از این نوع ارتباط زنده تحت شبکه در جراحی لاپاراسکوپی در ایران وجود نداشت.
    روش تحقیق: در این بررسی، به طور زنده و همزمان، جراح که در اتاق عمل بیمارستان امام رضا (ع) بیرجند عمل جراحی تریگونوپلاستی لاپاراسکوپی را انجام می داد با استاد وی که ابداع کننده این جراحی لاپاراسکوپی بدیع بود، در حضور شرکت کنندگان در سمینار سراسری در سالن آمفی تئاتر دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، در فاصله پنج کیلومتری از یکدیگر توسط ارتباط اینترانت بی سیم Point to Point Wireless Intranet Connection تله کنفرانس انجام دادند. استاد لاپاراسکوپی با دیدن تصاویر به صورت زنده در سالن آمفی تئاتر به جراح در اتاق عمل راهنمایی های لازم را ارایه می نمود. برای بررسی کیفیت تصاویر ارسالی از نظر استاد لاپاراسکوپی استفاده و به صورت همزمان تصاویر در اتاق عمل و در سالن آمفی تئاتر ذخیره شدند تا این تصاویر از نظر اثر ارتباط اینترانت بر آنها با یکدیگر مقایسه شوند.
    یافته ها
    این ارتباط کم هزینه امکان تله کنفرانس و ارسال و دریافت همزمان صدا و تصویر را برای اتخاذ تصمیم در جراحی لاپاراسکوپی و مشاهده تصاویر جراحی لاپاراسکوپی توسط استاد لاپاراسکوپی را فراهم نمود. کیفیت تصاویر همزمان ارسال شده، چنان بود که استاد لاپاراسکوپی در محل سالن کنفرانس امکان و توانایی تشخیص غلاف وال دیر بر روی جدار حالب را داشت. بررسی تصاویر ذخیره شده در اتاق عمل و در سالن آمفی تئاتر نشان داد که کیفیت تصاویر ذخیره شده در دو محل یکسان بود.
    نتیجه گیری
    ارتباط تحت شبکه ای توسط ارتباط اینترانت بی سیم Point to Point Wireless Intranet Connection توانایی انجام تله کنفرانس در جراحی زنده لاپاراسکوپی و ارسال تصاویر بسیار با کیفیت همزمان را با هزینه کم دارا می باشد.
    کلیدواژگان: لاپاراسکوپی، تله مدیسین، آموزش پزشکی، جراحی زنده
  • سید علیرضا میرشمیرانی، سیامک شریعت تربقان*، مارینا پورافکاری، محسن امامی آل آقا صفحه 67

    تومور میوفیبروبلاستیک التهابی (IMT)، توموری نادر با اتیولوژی ناشناخته است که معمولا در کودکان و نوجوانان مشاهده می شود. این تومور از سلول های دوکی میوفیبروبلاستیک به همراه سلول های التهابی تشکیل شده است. در این گزارش، بیمار پسر نوجوان 15 ساله ای بود که با تظاهرات تب، کاهش وزن، آنمی و توده اپی گاستر مراجعه کرد. در رادیوگرافی، تنگی قابل توجه بر اثر فشار روی دئودنوم و ضخامت خفیف مخاط جداری مشاهده شد. سونوگرافی و بیوپسی از دئودنوم چندان در تشخیص کمک کننده نبود. در لاپاراتومی یک توده در بخش خارجی و کناری قسمت دوم دئودنوم با چسبندگی به دئودنوم مشاهده شد. جداسازی توده، منجر به سوراخ شدن دئودنوم و مجاری صفراوی خارج کبدی گردید. در نهایت دئودنو دئودنوستومی و آناستوموز دو انتها برای مجاری صفراوی انجام شد. در بررسی آسیب شناختی تومور، تشخیص IMT قطعی شد. شکایتهای بیمار پس از خارج کردن تومور برطرف گردید و پس از سه سال پیگیری، در بیمار نشانه ای از عود مشاهده نشد. از آنجا که IMT در حال حاضر به عنوان یک نئوپلاسم بالقوه در نظر گرفته می شود، جای آن دارد بیشتر مورد توجه پزشکان قرار گیرد و به عنوان تشخیص افتراقی آنمی و توده شکمی در نظر باشد؛ همچنین با وجود خصوصیات بافت شناختی خوش خیم تومور، به علت احتمال رفتار تهاجمی آن، پیگیری بلندمدت بالینی و رادیولوژی بیماران لازم است.

    کلیدواژگان: تومور میوفیبروبلاستیک التهابی، پسودو تومور التهابی، توده شکمی، دئودنوم، مجاری صفراوی خارج کبدی
|
  • A. Haghparast, A. Esmaeili Page 5
    Background And Aim
    The cuneiformis nucleus (CnF), which rest in the ventrolateral portion of the periaqueductal gray matter, has opioid receptors that may modulate acute pain. The present study was conducted to evaluate the role of morphine injection into the area of rat’s brain CnF in the modulation of chronic pain and antinociceptive effect of morphine on this area.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 40 NMRI male rats were used for morphine and lidocaine microinjection into the CnF through a guide cannula by stereotaxic instrument in accordance with Paxinos and Watson characteristics. Chronic pain was induced by injection of 50 ml of formalin 2.5% into the hind paw in rats and the number of grasping (biting and/or licking) of the area in phase I or acute phase (0-5 min) and phase II or chronic phase (15-60 min) were regarded as pain indices. The obtained data was analyzed by means of statistical tests including Analysis of Variance and Tukey post-hoc test at the significant level of P≤0.05.
    Results
    Biting frequency was almost the same in control (saline) and intact groups but it was higher in CnF morphine- and lidocaine-microinjected groups in phase I (P<0.01) and phase II only for morphine-microinjected group (P<0.05) as compared with control (saline-treated) rats. The co-administration of morphine and lidocaine into the CnF caused a marked analgesic response (even higher than solely morphine microinjection) in phase I (P<0.0001) and phase II (P<0.05) as compared with lidocaine- and morphine-treated rats in formalin test.
    Conclusion
    CnF has µ receptors and modulates chronic pain system as well. On the other hand, the role of morphine in acute and chronic pain descending systems is more important than lidocaine. So, it seems that CnF causes a significant analgesic response directly or through other brainstem structures in acute and/or chronic peripheral pain processing.
  • Reza Ghaderi Page 13
    Background And Aim
    Vitiligo is an acquired depigmentary dermatitis on an otherwise normal skin, which involves 1-2% of general population. Despite Various hypotheses and theories postulated, its etiology remains unknown. Genetic factors and blood groups seem to be implicated, to some extent, in the etiology of the disorder. This study was done to determine the association of Vitiligo with A, B, O blood groups and Rh.
    Materials And Methods
    In this case control study two groups were compared one with 100 Vitiligo cases and the other (the control group) consisting of 100 patients without the disorder in the dermatology clinics of Birjand. Then, blood groups and Rh of both groups were determined. Incidence of each blood group among patients was compared with that of the control group. Data were analyzed by SPSS package, using t and chi- square tests.
    Results
    Blood groups A, B, AB, and O in Vitiligo cases were found to be, 32%, 33%, 7% and 28% while they were 43%, 21%, 13%, and 23% in the controls, respectively. Thus, the differences were significant (2=6.85, P<0.05). The incidence of Rh positive and Rh negative blood groups in Vitiligo cases were found to be 87% and 13% compared to 83% and 17% in the controls respectively, but these differences werent significant (2=6.7, P>0.05).
    Conclusion
    The results obtained through this study show that subjects with blood group B are more susceptible to Vitiligo as compared to those with other groups but there is no significant association of Vitiligo with Rh.
  • Mr. Shidfar, M. Hosseini, D. Shojaei Zadeh, N. Asasi, F. Majlesi, S. Nazemi Page 18
    Background And Aim
    Unstable angina (UA) patients are the majority of hospitalized patients in CCU exposed to high probability of recurrence. Most often re-hospitalization of these patients is due to lack of enough information and not obeying medical advice. The main objective of this study was to determine the impact of an educational intervention based on Health Belief Model on knowledge and attitudes of unstable angina patients in Mashhad university hospitals.
    Materials And Methods
    An interventional study was conducted on 180 patients with unstable angina, consisting of 90 cases and 90 controls, who were hospitalized in the Heart Wards of two university hospitals in Mashhad. Randomly, the patients of one of these hospitals were selected as the case (intervention) and those in the second as control group (90 patients each). Professional physicians and nurses instructed the patients in the intervention group before and after discharge for two months. Data were obtained through a questionnaire before and after intervention in both groups. Then, the data were analyzed by SPSS (11.5) & STATA (8.0) software’s, using chi-square and ANCOVA tests. In all statistical analyses α=0.05 was taken as the significant level.
    Results
    The analysis of covariance (ANCOVA) showed that, compared with the subjects’ pre-intervention knowledge status score, there was a significant increase in the score of the intervention group (P<0.0001). The intervention resulted in improving the attitude status in the group (P<0.0001). But there was no significant increase in these variables in the control group.
    Conclusion
    It is possible to use nurse's capacities in improving heart patient's knowledge and attitudes. Thus, it is necessary that instructional service by nurses be offered under a well-planned program in order to improve the quality of life of heart patients.
  • M. Mohammadi Fard, M. Mohammadi Fard, F. Modar Shahian Page 27
    Background And Aim
    Evaluation of clinical experience is one of the most important aspects of assessing students’ performance, which is related to the type of instruction whose promotion improves educational quality. It is clear that promotion of education quality has an important role in practice. The aim of this study was to compare traditional instruction with chart - based instruction on the detection of hyperlucency in chest radiographies pertaining to medical students.
    Materials And Methods
    In this clinical trial study, medical stagers were divided into two groups, consisting of 30 subjects. The first group was instructed through traditional method and the second one who had not passed their radiology course had been instructed on charts and diagnostic tables concerning diagnosis and interpretation of radiolucency in chest radiography by means of chart and face to face method. Then, the members of both groups were evaluated through questionnaires regarding 15 dissimilar plain chest radiographies. The obtained data was analyzed by descriptive and inferential statistics.
    Results
    Both groups achieved more than 60% of their final exam score thus, there was no significant difference between the two groups while the second one gained better results.
    Conclusion
    This study indicated that both of the instruction methods are useful and practical and a combination of them could promote the quality of medical education.
  • S. Shabbidar, B. Fathi Page 31
    Background And Aim
    Diabetes Melitus is one of the most common metabolic complications that is rapidly growing. Thus, a proper preventive measure is necessary to control the disease. The aim of this study was to determine the effects of nutrition education on knowledge and attitudes of type 2 diabetic patients.
    Materials And Methods
    This prospective study was conducted in Rasht Razi Hospital on 135 randomly selected individuals with type 2 diabetes, aged between 35-70 years diagnosed with type 2 diabetes after 35 years of age. Intervention consisted of 64 contact hours during several months. The intervention involved 3 months of weekly instructional sessions on nutrition, self monitoring of blood glucose, exercise and other self-care topics, in addition to 3 months of biweekly support sessions to promote behavior changes. At the end, dietary behaviors, knowledge, attitudes and fat intake of the cases were analyzed. To do so, the differences between the case's behaviors before and after intervention were evaluated by means of statistical tests of ANOVA and student-t tests at the significant level of P≤0.05.
    Results
    Significant reduction was seen in fat intake among the cases compared with those in the control group. This reduction was maintained during 3-months of follow up assessment. Likewise, significant changes in dietary patterns, which were also maintained after the study, were reported. These changes were not observed in dietary pattern replacement.
    Conclusions
    This model of health promotion seems to have the potential for decreasing fat and improving dietary patterns in type 2 diabetic patients.
  • N. Tayebi Meibodi, M. Farzad Nia, S. Amoueian, B. Memar, D. Arab, M. Esbalani Page 37
    Background And Aim
    Transitional cell carcinoma of bladder (TCC) is a relatively common cancer among the males. The tumor progression is associated with expression or modulation of several gene products that control apoptosis and proliferation. The aim of this study was to assess the relationship between tumor expression of p53 and TCC histologic grade.
    Materials And Methods
    In this prospective study, the data regarding 35 cases with bladder carcinoma diagnosed at the pathology laboratory of Emam Reza Hospital- retrieved from the hospital records– was analyzed. Sections from paraffin-embeded tissues were retrieved and stained for p53 oncoprotein using immunohistochemistry (IHC) techniques. P53 oncoprotein results in relation to tumour grade were analyzed statistically at the significant level of P≤0.05.
    Results
    Among 45 patients 39 cases (87%) had transitional cell carcinoma (TCC) 4 cases (9%) squamous cell carcinoma and 2 cases (4%) anaplastic carcinoma. Out of 39 cases with TCC, 9 (23.1%) were grade I, 14 (35.9%) grade II and 16 (41%) grade III. After IHC staining, over expression of P53 was found in 4 (44.4%) of 9 patients with grade I, 10 (71.4%) of 14 patients with grade II and 15(93.8%) of 16 Cases with grade III. The number of p53 positive was 29 cases (74.4%) out of 39 patients and was significantly higher in high-grade TCC (P= 0.026).
    Conclusion
    Regarding the results of the study, the accuracy of immunohistochemistry technique to diagnose P53 mutation seems to be around 90%. However, to obtain better results assessing a study with larger number of patients is recommended.
  • Rezaei -Nassab, M. Poorgholami, H. Farahmand Page 43
    Background And Aim
    Abdominal Trauma seems to be one of the most common etiological factors of mortality in human populations following encountering different types of trauma. This study was designed to evaluate the role of sonography in clinical diagnosis of internal injuries of abdomen as well as verification and confirmation of the presence of free liquids in the abdominal cavity. This study was conducted to compare the importance of the role of sonography results with the clinical trend of trauma, specially the results of surgical operations in the studied cases.
    Materials And Methods
    The present periodic study was conducted on all 104 patients (80 males and 24 females) who referred to Ali-ibne Abitaleb Hospital of Rafsanjan due to penetrating and blunt abdominal trauma between January 2000 and April 2001. Personal characteristics of the patients such as age, cause of trauma, nature of the problem (fixed or temporary), clinical examination result, sonography result, laparatomy result-if done-, and the final diagnosis were recorded. Then, positive and negative results of sonography were matched with those of laparotomy and clinical trend. Finally, the obtained data was analyzed by EPI-5 software using chi-square test at the significant level of P= 0.05.
    Results
    Totally, sonography was done on 104 patients with abdominal trauma, who had homeodynamic status.. Presence of free fluid in the abdominal cavities of some patients, as well as possible visceral lesions and gross pathologic changes of abdominal organs were recorded. Besides, sonography findings were negative in 85 patients (81.7%) and positive in 19 cases (18.3%). After comparing sonography findings with those coincident with surgery sonography accuracy and specificity were determined 85% and 65%, respectively.
    Conclusion
    The results of this study generally support the role of sonography as one of the primary diagnostic techniques in the patients who are affected by abdominal trauma and have constant vital clinical signs. However, in order to make decision for laparatomy and surgical treatment, physical examinations, clinical observations and using other diagnostic techniques such as CT-Scan is imperative and can be helpful.
  • Mh. Davari, B. Heidari, B. Heidari, E. Shirzadeh, F. Shakhs Emampour Page 49
    Background And Aim
    Penetrating Keratoplasty is the final treatment of a considerable percent of corneal diseases. Besides, it has been the most common human tissue-transplant during the past forty years. Because of limited regional studies in our country, the present study was carried out to evaluate indication and related causes of keratoplasty during 2 years (20 September 2000–20 September 2002) in Emam Reza and Vali-e-asr hospitals of Birjand.
    Materials And Methods
    This study is a retrospective analysis of 80 PK performed on 80 patients during the 2 year period in the two hospitals affiliated to Birjand University of Medical Sciences. The obtained data had different indexes such as age (over 25 and under 25), Job (3 groups) including husbandry, hard urban jobs (i.e. laborers and artisans), and easy urban jobs (clerks, drivers, housewives, students). Personal characteristics of patients, preoperative clinical diagnosis, transplanted eye, and indication of PK were recorded through self-designed questionnaires. Finally, the obtained data was analyzed through SPSS software using statistical t- and chi-square tests at the significant level =0.05.
    Results
    Totally, clinical files of 80 patients were surveyed. Necessity of PK was due to Leukoma (62.5%), Keratoconus (20%), and other cases (17.5%). Leukoma was 68.4% and 73.9% in males and females, respectively. Keratoconus was found to be the most prevalent reason for PK among under 25 patients
    Conclusion
    Corneal opacity was found as the common cause which necessitated PK in Birjand. This finding contrasts other findings and may be due to particular conditions of the area and prevalence of cornea trauma and infection caused by barberry thorns, which may lead to leukoma. This, of course, demands further studies.
  • Mr. Miri, M. Akbari Bourang Page 54
    Background And Aim
    Today, emotional intelligence has gained a particular importance. Various studies have been conducted in this field that reveal the role and importance of emotional intelligence in people’s various aspects of life such as education, employment, and living conditions. Therefore, the present study was performed aiming at surveying the correlation between emotional intelligence and school anxiety among high school students of south Khorasan.
    Materials And Methods
    This research is a descriptive study of correlation type in which the correlation between emotional intelligence and school anxiety among second and third grade high school students majoring in humanities, practical science, and mathematics was surveyed. The study covered 670 cases that had been selected through multi-stage random sampling from Birjand, Qaen, Darmian, Khoosf, Nehbandan, and Sarbisheh. Data collecting were made by using prevalent standardized questionnaires including Sheering emotional intelligence standardized questionnaire and Phillips school anxiety questionnaire. Analyzing the data were performed by SPSS, using Pearson’s correlation coefficient and statistical regression tests at the significant level of P≤0.05.
    Results
    The findings of the study showed that there was a significant correlation between emotional intelligence and school anxiety at P<0.01 level. Among all components of emotional intelligence (self-awareness, self control, social alertness, communication skill) there was significant correlation at P<0.01 level. Also, all components of emotional intelligence have a significant effect in predicting the variable of criterion. The mean scores of the subjects showed that there was significant differences only in components of social skills (P=0.001) and social alertness (P=0.007) regarding the gender of the subjects.
    Conclusion
    Regarding the findings of the study particularly the significant correlation between emotional intelligence and school anxiety, it seems that paying attention to emotional intelligence is very effective and valuable in improving mental health and eventually improving students’ educational performance. Therefore, in addition to including relevant lessons, it is suggested that teachers also take required trainings in this field.
  • M. Nadjafi-Semnani, N. Simforoosh, M. Bahlgerdi, M. Ghazizadeh, H. Hoseinpour Page 60
    Background And Aim
    To determine whether an inexpensive set up of point to point wireless intranet connection can provide adequate video and audio teleconferencing and image quality to support remote real-time surgical demonstration and telementoring. To our knowledge, there is no similar report from Iran.
    Materials And Methods
    Surgeon performing a novel laparoscopic extraperitoneal trigonoplasty for correcton of bilateral vesico-ureteral reflux (right grade III and left grade I) in a 10 years old boy in Emam Reza hospital, Birjand- Iran shared real-time laparoscopic images with the mentor and innovator of this new technique at the Birjand University of medical sciences, 5 kilometer apart from each other through a point to point wireless intranet connection using university local area network (LAN) and Windows media encoder and Windows media player soft wares. To evaluate the quality of transmitted real-time images, the mentor’s opinion was sought. In addition, paired local and remote images were “grabbed” from the video feed and evaluated to compare the effect of transmission on image quality.
    Results
    The connection permitted adequate video and audio teleconferencing to support real-time consultation. The qualities of transmitted images were so high that the mentor was able to identify the bared ureteral wall and Waldeyer's sheath during the laparoscopic trigonoplasty. The qualities of paired local and remote images were similar.
    Conclusions
    A point to point wireless Intranet-based telemedicine is relatively inexpensive and effective. Use of these set up will allow sharing of surgical procedures.
  • Sa. Mir Shemirani, S. Shariat Torbaghan, M. Pour Afkari, M. Emami Al-E-Agha, F. Seifi, L. Panahandeh Page 67

    Inflammatory myofibroblastic tumor (IMT) is a rare tumor with unknown etiology which usually occurs in children and adolescents. It is composed of myofibroblastic spindle cells intermixed with inflammatory cells. Our case was a 15-year-old boy presented with fever, weight loss, anemia and epigastric mass. Radiographic studies showed periduodenal mass with duodenal compression and mild mucosal thickening. Sonography and duodenal biopsy were not contributory. In laparatomy, a peri-duodenal mass with duodenal adhesion was seen during the resection, perforation of duodenum and extrahepatic bile duct occurred. Consequently, duodenostomy and anastomosis of bile ducts were performed. On histological examination, IMT was diagnosed. Manifestation resolved after the removal of the mass and he remained free of recurrence within three years after discharge. Based on the fact that IMT is now generally considered to be a potential neoplasm, clinicians must consider it and it should be added to the list of differential diagnoses of anemia and abdominal mass. In addition, despite benign histological features, a risk of aggressive behaviors of the tumor,a long term clinical and radiological follow up of the patients is necessary.