فهرست مطالب

Medicinal Plants - Volume:6 Issue: 22, 2007

Journal of Medicinal Plants
Volume:6 Issue: 22, 2007

  • 120 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/02/25
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مرجان نصیری اصل*، حسین حسین زاده صفحه 1
    مقدمه
    گیاه شیرین بیان از خانواده لگومیناسه است. تعدادی از مواد موثره این گیاه شامل تری ترپن های ساپونینی، فلاونوییدها، چالکون ها و ایزوفلاون ها است. مهم ترین ماده موجود در گیاه شیرین بیان، اسید گلیسریزیک است.
    هدف
    ارایه یک مقاله مروری از بررسی های انجام شده در زمینه اثرات ضد ویروسی گیاه شیرین بیان و ترکیب موثره آن گلیسیریزین بود.
    روش بررسی
    بررسی مقالات ارایه شده در مورد گیاه شیرین بیان با استفاده از پایگاه اطلاعاتی اینترنتی نظیر MEDLINE و در محدوده سال های 2005-1980 صورت گرفت.
    نتایج
    عصاره های ریشه گیاه شیرین بیان در برابر طیف وسیعی از ویروس ها مانند هرپس سیمپلکس (HSV-1)، واریسلا زوستر ویروس (VZV)، سایتومگالوویروس (CMV)، ویروس هپاتیت A، B، C، ویروس آنفلوآنزا، سارس و ویروس تضعیف کننده سیستم ایمنی انسان (HIV-1)، اثر ضدویروسی فعالی را نشان داده است. به طوری که امروزه گلیسیریزیک اسید در درمان بیماران مبتلا به هپاتیت فعال مزمن استفاده می شود. به نظر می آید که این ماده از تکثیر ویروس ها جلوگیری به عمل می آورد و همچنین مسیر پیام رسانی داخل سلولی، بیان ژنی، نیتریک اکسید سینتاز القایی و تولید نیتریک اکسید را در ماکروفاژ تحت تاثیر قرار می دهد.
    نتیجه گیری
    به نظر می آید که پژوهش های وسیع تر بالینی به منظور استفاده از این گیاه و ماده موثره آن یعنی گلیسیریزیک اسید، در درمان سایر عفونت های ویروسی لازم است.
    کلیدواژگان: شیرین بیان، گلیسیریزیک اسید، هپاتیت C، سایتومگالوویروس، ضدویروس
  • علی سرخوش*، ذبیح الله زمانی، محمدرضا فتاحی مقدم، حسن قرباین قوزدی، جواد هادیان صفحه 13
    انار درختچه ای است خزاندار و بومی ایران که از قدمت کشت و کار زیادی در این کشور بر خوردار است و ایران یکی از بزرگترین تولیدگنندکان انار در جهان محسوب می شود. این میوه به دلیل داشتن خواص ضدباکتریایی و ضدالتهاب و هم چنین دارا بودن عوامل آرام بخش در طب سنتی استفاده می شود. عصاره های حاصل از بخش های مختلف میوه انار، غنی از ترکیبات فنولیکی بوده و افشره پوست و روغن بذر آن، دارای فعالیت آنتی اکسیدانی بسیار قوی ای است که از آن می توان در غیرفعال کردن رادیکال های آزاد استفاده کرد. الاژیک اسید (EA) از ترکیبات موجود در پوست انار بوده که ساختار و طبیعت فنلی این ترکیب، موجب فعالیت آنتی اکسیدانی قوی آن می شود. اثر بازدارندگی روغن بذر انار روی سرطان سینه و پوست گزارش شده است، هم چنین از روغن بذر و عصاره قسمت های مختلف این میوه در تولید ترکیبات فیتواستروژنیک استفاده می شود. امروزه علاوه بر این که انار به عنوان یک میوه مطرح است، خصوصیات دارویی آن نیز مورد توجه محققان کشورهای زیادی قرار گرفته است. این مقاله، مروری بر مقالات و منابع مختلف جهت آشنایی هر چه بیشتر با خصوصیات دارویی این محصول است.
    کلیدواژگان: انار، آنتی اکسیدان ها، رادیکال آزاد، الاژیک اسید، سرطان سینه
  • حسین عسگری راد*، محمد آزادبخت، علی شریف پور، سیده فاطمه مظلوم صفحه 25
    مقدمه
    واریس وریدهای اندام تحتانی اختلالی شایع است که در زنان چهار برابر مردان روی می دهد و تقریبا نیمی از بیماران سابقه فامیلی دال بر وجود وریدهای واریسی دارند. در این بیماری درد مبهم یا احساس فشار در پاها پس از ایستادن طولانی، احساس سنگینی در پاها، ادم خفیف مچ پا، زخم شدن پوست نزدیک مچ پا، به ندرت پاره شدن واریس و خونریزی وجود دارد.
    هدف
    در این بررسی برای درمان وریدهای واریسی، گیاه شاه بلوط هندی انتخاب شد که دارای اثرات ضددرد، ضد ادم، ضد خارش و کاهش دهنده احساس سنگینی در پا بوده و می تواند باعث رفع درد، ادم، خارش و احساس سنگینی در پا شود.
    روش بررسی
    پس از عصاره گیری از شاه بلوط هندی، استاندارد کردن آن بر اساس دستور عمل فارماکوپه DAB10 آلمان انجام گرفت. اثر دارو و دارونما بر روی افرادی که دارای وریدهای واریسی بودند با استفاده از نمونه گیری تصادفی بررسی شد. 53 بیمار به صورت تصادفی دو سویه کور بررسی شدند. برای قضاوت آماری از آزمون کای دو جهت بررسی کیفی استفاده شد اما برای متغیر کمی از آزمون t-test جهت مقایسه میانگین در دو گروه دارو و دارونما استفاده کردیم.
    نتایج
    در این بررسی در مورد احساس سنگینی در پا، قبل از مصرف دارو 7/85 درصد بیماران دارای احساس سنگینی زیاد در پا بوده اند در حالی که یک هفته پس از مصرف دارو این میزان به 8/23 درصد رسیده است در حالی که دارونما احساس سنگینی در پا را در بیماران در پایان هفته اول صفر درصد کاهش داده است. تفاوت این دو با هم معنی دار است (05/0p <).
    نتیجه گیری
    داروی حاصل از عصاره شاه بلوط هندی می تواند در پیش گیری از بیماری واریس موثر باشد. مطالعات تکمیلی می تواند ابعاد مختلف اثربخشی را بیشتر آشکار سازد.
    کلیدواژگان: ژل، شاه بلوط هندی، درمان واریس
  • علی شفقت* صفحه 34
    مقدمه
    شناسایی مواد متشکله روغن های اسانسی حاصل از گیاهان، با توجه به کاربرد روزافزون آن ها در صنایع مختلف، حایز اهمیت است. جنس زوسیمیا از خانواده ی چتریان که در مناطق مختلف جهان پراکنده است، حاوی مقدار قابل توجهی روغن فرار است که با شناسایی اجزای اسانس آن، پژوهش های کاربردی به منظور استفاده از آن در صنایع مختلف، میسر می گردد.
    هدف
    بررسی ترکیبات شیمیایی موجود در روغن فرار گونه گیاهی Zosimia absinthifolia.
    روش بررسی
    در این تحقیق، روغن اسانسی اندام های هوایی گیاه Zosimia absinthifolia (Vent.) Link، که در تابستان 1383 از منطقه خلخال جمع آوری شده بود، با استفاده از روش تقطیر با آب جدا شده و با GC و GC/MS بررسی و شناسایی شد.
    نتایج
    از بین 21 ترکیب شناسایی شده که 96 درصد روغن اسانسی را تشکیل می دهند، ترکیبات اکتیل استات (69/24 درصد)، بتا – کاریوفیلن (24/22 درصد) و Z – بتا – اوسیمن (9/8 درصد) اجزای عمده ی تشکیل دهنده ی روغن اسانسی هستند.
    نتیجه گیری
    با توجه به جدول مواد شناسایی شده، نتیجه گیری می شود که ترکیبات سسکویی ترپنی اندکی بیشتر از منوترپن ها است.
    کلیدواژگان: زوسیمیا آبسینتی فولیا، روغن اسانسی، اکتیل استات، بتا، کاریولن، Z، بتا، اوسیمن
  • صدیقه عسگری*، جمال مشتاقیان، غلامعلی نادری، زهرا فتاحی، محسن حسینی، غلامرضا دشتی، شهریار ادیبی صفحه 39
    مقدمه
    فیتواستروژن ها ترکیباتی طبیعی هستند که در بسیاری از گیاهان یافت می شوند و دارای خصوصیت آنتی اکسیدانی و استروژنیک هستند. شبدر متعلق به خانواده لگومینوز حاوی مقادیر زیادی فیتواستروژن است.
    هدف
    هدف از این تحقیق تاثیر مصرف این گیاه در حیوانات بر فاکتورهای بیوشیمیایی خون و نیز ایجاد و توسعه رگه های چربی بوده است.
    روش بررسی
    این بررسی بر روی 20 خرگوش نر بالغ که به طور تصادفی در چهار گروه پنج تایی تقسیم بندی شده بودند، انجام گرفته است. خرگوش های مورد بررسی رژیم پایه، رژیم پایه همراه با شبدر، رژیم پرکلسترول، رژیم پرکلسترول همراه با شبدر دریافت کردند. در ابتدا و دو ماه بعد از شروع بررسی از حیوانات نمونه خون گرفته شد و در انتهای تحقیق نیز آئورت و کرونر راست و چپ از نظر وجود و میزان رگه های چربی ارزیابی گشت.
    نتایج
    استفاده از شبدر همراه با رژیم پرکلسترول در مقایسه با رژیم پرکلسترول به تنهایی به طور معنی دار (C-Reactive Protein) CRP، تری گلیسرید، توتال کلسترول و LDL کلسترول را کاهش و HDL کلسترول را افزایش داده است (05/0 p<). همچنین میانگین رگه های چربی در آئورت، کرونر راست و چپ به طور معنی دار کمتر بود (05/0 p<).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از بررسی نشان می دهد مصرف شبدر می تواند از ایجاد و توسعه آترواسکلروز پیش گیری کند.
    کلیدواژگان: Trifolium، Red clover، فیتواستروژن، رگه چربی، شبدر
  • محسن خلیلی*، هدایت صحرایی، مجید حسن پور عزتی صفحه 46
    مقدمه
    التهاب به خصوص نوع مزمن آن از عوارض شایع و آسیب رسان بیماری ها است که عدم درمان قطعی و کامل آن توسط داروهای شیمیایی نیاز به تحقیق در زمینه این بیماری را با روش ها و داروهای جدید اجتناب ناپذیر کرده است.
    هدف
    در تحقیق حاضر اثر عصاره الکلی یکی از گیاهان سنتی ایران با نام گزنه دوپایه که در کتب قدیم به عنوان گیاه ضد آماس معرفی شده با روش های علمی در دو مدل مختلف التهاب حاد و مزمن بررسی شده است.
    روش بررسی
    در این تحقیق برای بررسی التهاب در موش های کنترل و درمان شده (گروهی که عصاره گیاه گزنه دوپایه را دریافت می کردند) از روش های 1- تزریق فرمالین به کف پای حیوان (التهاب حاد) و سنجش میزان آبی ایوانس تزریقی در سیستم گردش خون که از ناحیه پای ملتهب جدا شده است به روش اسپکتروفتومتری استفاده شد. در روش دوم و سوم به ترتیب با تزریق گزیلن در گوش حیوان و همچنین تزریق اسید استیک به داخل صفاق، التهاب حاد در گوش و صفاق ایجاد شد. جذب نوری محلول آبی ایوانس جدا شده از قطعات گوش و مایع صفاق به عنوان داده در نظر گرفته شد. در روش چهارم با کاشت قطعه ای گاز استریل خشک (mg 30) در ناحیه کشاله ران موش ها (التهاب مزمن)، پس از 7 روز قطعات گاز طی عمل جراحی از بدن حیوان جدا و پس از خشک شدن مجددا وزن شد. تفاوت وزن قطعه گاز پس از 7 روز به عنوان داده میزان التهاب در نظر گرفته شد.
    نتایج
    مقایسه داده های حاصل از جذب نوری مایع ایوانس نشان داد عصاره گیاه قادر است التهاب پا و صفاق را به شکل معنی داری کاهش دهد. در التهاب با فرمالین عصاره گیاه در دوزهای 50 و mg 100 به ترتیب میزان التهاب را به میزان 20/2 ± 52/34 و 1/2 ± 71/22 درصد و به ترتیب با حدود احتمالی 001/0 p< و 05/0 p< کاهش داد. در التهاب گوش بالاترین دوز (mg 100) حدود 2/1 ± 48/35 درصد التهاب را کاهش داد که با احتمال 05/0 p< قابل قبول است. در التهاب صفاقی دوزهای 20، 50 وmg 100 گیاه به ترتیب توانست میزان التهاب را با درصدهای 1/2± 45/21، 2/2 ±55/35 و 8/1 ±49/27 درصد کاهش دهد که درصد معنی داری آن با احتمال 001/0 و 05/0 p< قابل قبول است. در مورد التهاب مزمن مشخص شد که عصاره گیاه در دوزهای 50 و mg 100 به ترتیب میزان التهاب را به مقدار 1/2 ± 08/24 و 3/1 ± 04/19 درصد کاهش داد که با 05/0 p< این کاهش معنی دار است.
    نتیجه گیری
    مقایسه اثر عصاره گیاه گزنه دو پایه کردستان در دو گروه کنترل و تحت درمان با عصاره نشان می دهد که این عصاره قادر است به میزان مشخصی در کاهش انواع التهاب حاد و مزمن موثر باشد.
    کلیدواژگان: التهاب، گزنه دوپایه، موش صحرایی
  • محمد فاضل، مریم امیدبیگی، محسن برزگر*، حسنعلی نقدی بادی صفحه 54
    مقدمه
    اخیرا به دلیل فعالیت آنتی رادیکالی شناخته شده ترکیبات گیاهی و مشتقات آنها، توجه بسیار زیادی به افزودن آن ها به سامانه های غذایی و بیولوژیکی شده است.
    هدف
    هدف از این تحقیق، بررسی فعالیت آنتی رادیکالی اسانس های سه گیاه دارویی آویشن (Thymus vulgaris L.)، مرزه (Satureja hortensis L.) و میخک (Syzygium aromaticum L.) بود.
    روش بررسی
    در این بررسی، ابتدا اسانس های این گیاهان با دستگاه GC/MS تجزیه شدند و اجزای شیمیایی عمده آن ها شناسایی شدند. فعالیت آنتی رادیکالی این اسانس ها، توسط رادیکال 2 و 2- دی فنیل 1- پیکریل هیدرازیل (DPPH•) بررسی شد. برای بررسی تاثیر حرارت بر فعالیت آنتی رادیکالی اسانس ها، دماهای 120 و 180 درجه سانتی گراد به مدت 5/0، 1، 2 و 3 ساعت روی نمونه ها اعمال شد و با نمونه شاهد (اسانس قبل از تیمار حرارتی) مقایسه گردید.
    نتایج
    نتایج نشان داد که فعالیت آنتی رادیکالی میخک بیشتر از دو اسانس دیگر بود و مرزه و آویشن به ترتیب بعد از آن قرار گرفتند. این اسانس ها تحت تیمارهای مختلف حرارتی، رفتار های متفاوتی را نشان دادند.
    نتیجه گیری
    هر سه اسانس مورد آزمایش با خنثی کردن رادیکال DPPH• در دمای اتاق، خاصیت آنتی رادیکالی خوبی داشتند. اسانس های آویشن، مرزه و میخک تحت تاثیر حرارت رفتارهای مختلفی را از خود نشان داده اند که این مساله به دلیل تفاوت در نوع و مقدار ترکیبات موثره موجود در آن ها است.
    کلیدواژگان: فعالیت آنتی رادیکالی، آویشن، مرزه، میخک، اسانس
  • جواد بهروان*، فاطمه مصفا، غلامرضا کریمی، مهرداد ایرانشاهی صفحه 64
    مقدمه
    صدمه به DNA و استرس اکسیداتیو از عوامل مهم در بسیاری از بیماری های تحلیل دهنده و پیری هستند.
    هدف
    هدف از این تحقیق، بررسی اثرات محافظتی عصاره اتانولی و اسانس گیاه بر صدمات ناشی از پراکسیدهیدروژن در DNA لکوسیتی بود.
    روش بررسی
    صدمه به DNA و مقاومت آن در مقابل اثرات تخریبی پراکسیدهیدروژن باسنجش کومت انجام شد. لنفوسیت ها با استفاده از محلول جداکننده (فیکول 57 گرم در لیتر) جدا شده و در معرض عصاره اتانولی گیاه مرزه (05/0، 1/0، 5/0، 1 و 5/2 میلی گرم بر میلی لیتر)، اسانس گیاه (05/0، 1/0، 5/0، 1 و 5/2 میکرو لیتر بر میلی لیتر)، پراکسیدهیدروژن (50، 100 و 200 میکرومولار) و مخلوطی از پر اکسید هیدروژن (200 میکرومولار) با عصاره اتانولی (1 و 5/2 میلی گرم بر میلی لیتر) و یا اسانس گیاه (1 و 5/2 میکرولیتر برمیلی لیتر) در 4 درجه سانتی گراد به مدت 30 دقیقه قرار گرفتند و وسعت جابجایی DNA با روش الکتروفورز میکروژلی تک سلولی در تحت شرایط قلیایی اندازه گیری شد.
    نتایج
    تیمار لنفوسیت ها با عصاره اتانولی یا اسانس گیاه مرزه منجر به کاهش قابل توجه صدمه بهDNA در اثر پر اکسیدهیدروژن در مقایسه با نمونه های کنترل شد. عصاره گیاه باعث مهار قابل توجه (01/0p<) صدمه اکسیداتیو DNA ناشی از پراکسیدهیدروژن در مقایسه با نمونه های کنترل در غلظت 5/2 میلی گرم بر میلی لیتر شد. اسانس گیاه نیز (1 و 5/2 میکرولیتر بر میلی لیتر) مهار قابل توجه (01/0p<) صدمه ناشی از پر اکسید هیدروژن بر DNA را نشان داد.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان می دهد که عصاره اتانولی (در غلظت 5/2 میلی گرم بر میلی لیتر) و اسانس گیاه (در غلظت های 1 و 5/2 میکرولیتر بر میلی لیتر) هر دو قادر به مهار اثرات صدمات اکسیداتیو به DNA کروموزومی لنفوسیت ها هستند.
    کلیدواژگان: DNA، مرزه، Satureja hortensis، آنتی اکسیدان، آنتی ژنوتوکسیک
  • محمدحسین صالحی سورمقی*، غلامرضا امین، حمیرا زاهدی، هاله کوچصفهانی صفحه 71
    مقدمه
    یکی از معضلات استفاده از گیاهان دارویی و خوراکی، آلودگی های میکروبی و قارچی آن هاست که برای حل این مشکل امروزه از اشعه گاما به عنوان ضدعفونی کردن این گیاهان استفاده می شود. با توجه به این که گیاهان حاوی تعداد زیادی ماده شیمیایی هستند، احتمال تغییر و تحول آن ها با تاباندن اشعه گاما امکان پذیر است. در صورت چنین تحولی می توان انتظار داشت که با این تغییرات، در خواص دارویی آن ها تغییراتی حاصل شود و ممکن است در آن ها مواد سمی، سرطان زا، محرک و نظایر آن ایجاد شود.
    هدف
    در این پژوهش ده گیاه دارویی و خوراکی؛ نعناع قمی، نعناع فلفلی، گشنیز، رازیانه، زنجفیل، زیره سیاه، زیره سبز، بادرنجبویه، آویشن باغی و آویشن شیرازی که حاوی اسانس هستند، بررسی شدند.
    روش بررسی
    اسانس حاصل از بخش های مورد استفاده دارویی از گیاهان هدف، قبل و بعد از تابش اشعه گاما مورد آنالیزGC، GC/MS و سپس شناسایی ترکیبات اسانس قرار گرفتند و تغییرات حاصله بررسی گردیدند.
    نتایج
    نتایج نشان دادند که در شدت هایی از تابش اشعه گاما، از بین ده گیاه مورد آزمایش، اسانس گیاه گشنیز دستخوش تغییرات فاحش گشته است.
    نتیجه گیری
    نتیجه این تحقیق فرضیه موجود در زمینه احتمال تغییر ترکیبات در اثر تابش اشعه گاما را تایید کرد و موضوع آن می تواند در سطح جهان به صورت هشداری، عواقب احتمالی برای انسان ها را به صدا درآورد.
    کلیدواژگان: اشعه گاما، اسانس، گیاهان دارویی، گیاهان خوراکی، نعناع، گشنیز، رازیانه، زنجفیل، زیره سیاه، زیره سبز، بادرنجبویه، آویشن باغی، آویشن شیرازی
  • طاهره حسنلو*، رمضانعلی خاوری نژاد، اسلام مجیدی صفحه 77
    مقدمه
    گیاه خارمریم (Silybum marianum (L.) Gaertn) از دیرباز در درمان بیماری های کبدی استفاده می شده و میوه های فندقه این گیاه حاوی گروهی از ترکیبات فلاونوییدی است که به عنوان آنتی اکسیدانت کبد را محافظت می کنند و سیلی مارین نامیده می شوند. متابولیت های ثانویه دارای نقش های حیاتی در اکوفیزیولوژی گیاهان بوده و در اثر تغییر عوامل محیطی از نظر کمی و کیفی تغییر می نمایند. بنابراین بایستی با تحقیقات مناسب و با استفاده از وسایل دقیق وکنترل شده اقدام به شناسایی عوامل مذکور نمود.
    هدف
    از آنجا که عوامل محیطی تاثیر بسیار عمده ای بر کیفیت و کمیت متابولیت های ثانویه تولید شده توسط گیاهان دارند و به منظور شناخت عوامل موثر در تولید این متابولیت ها و کاربرد این اطلاعات در زمینه فیزیولوژی گیاهی بررسی این متابولیت ها در نمونه های بومی جمع آوری شده و کشت شده در شرایط کنترل شده صورت گرفت.
    روش بررسی
    دانه های این گیاه از نقاط مختلف کشور (شمال، غرب و جنوب غرب) جمع آوری شد و به همراه دانه های با منشا مجارستان در گل خانه کشت داده شدند. ویژگی های رویشی و فیزیولوژیکی در طی رشد بررسی شدند. سپس مقدار کمی و کیفی ترکیبات فلاونوییدی پس از استخراج از دانه های حاصله به روش HPLC بررسی شد.
    نتایج
    سیلی بین ترکیب اصلی تشکیل دهنده سیلی مارین است و مقدار تجمع این ترکیبات در نمونه های جمع آوری شده از مناطق ایران بسیار بالاتر از نمونه های کشت شده در گل خانه است. به گونه ای که بالاترین مقدار تجمع سیلی مارین در دانه های مناطق برازجان، رودبارک و مجار بود که در هر دو شرایط کشت مقدار تجمع سیلی مارین در آن ها بالا بود. رابطه مثبت و معنی دار بین طول ساقه اصلی با قطر کپه اصلی در هر گیاه، تعداد شاخه های فرعی، تعداد کپه در هر گیاه و وزن هزار دانه با مقدار سیلی مارین استخراج شده وجود دارد.
    نتیجه گیری
    بر پایه تحقیقات انجام شده عوامل محیطی محل رویش گیاه خار مریم ضمن تاثیر بر و ویژگی های رویشی بر مقدار کمی و کیفی ترکیبات فلاونولیگنانی نیز تاثیر می گذارند.
    کلیدواژگان: خارمریم، سیلی مارین، سیلی بین، تنوع
  • افشین آخوندزاده، علی میثاقی، میرحسن موسوی*، تقی زهرایی صالحی، گیتی کریم صفحه 91
    مقدمه
    حدود 30 درصد مردم در کشورهای صنعتی حداقل یک بار در سال به بیماری هایی که از طریق مواد غذایی انتقال می یابد مبتلا می شوند. بنابراین برای کاهش یا حذف عوامل میکروبی بیماری زا و فساد مواد غذایی به روش های جدید نیاز است. یکی از این روش ها استفاده از اسانس های گیاهی به عنوان افزودنی های ضدمیکروبی در مواد غذایی است، اما برای کاربردی کردن مصرف اسانس های گیاهی به عنوان نگهدارنده در مواد غذایی، بررسی اثرات ضدمیکروبی آن ها به تنهایی و توام با عوامل دیگر موثر در رشد میکروارگانیسم های مهم مواد غذایی در مدل های آزمایشگاهی و غذایی ضروری است.
    هدف
    هدف از این تحقیق، بررسی اثر اسانس گیاه آویشن شیرازی بر روی رشد باکتری استافیلوکوکوس ارئوس در سوپ جو تجارتی در حضور غلظت های مختلف (0، 005/0، 015/0 و 03/0 درصد) اسانس آویشن شیرازی در درجات حرارت 8 و 25 درجه سانتی گراد در مدت 21 روز بود.
    نتایج
    تاثیر مقادیر مختلف اسانس بر میزان رشد باکتری از نظر آماری (آنالیز واریانس) معنی دار (01/0p <) بود و ضریب همبستگی غلظت اسانس آویشن شیرازی با لگاریتم تعداد باکتری مورد بررسی 588/0 - بود (با افزایش غلظت اسانس میزان رشد باکتری کاهش یافت). اثر مدت نگهداری برروی رشد باکتری نیز از نظر آماری (آنالیز واریانس) معنی دار (05/0p <) بود. ضریب همبستگی مدت نگهداری با لگاریتم تعداد باکتری برابر با 200/0 - بود که نشان می دهد با افزایش مدت نگهداری میزان رشد باکتری کاهش می یابد. همچنین ضریب همبستگی دمای نگهداری با لگاریتم تعداد باکتری برابر با 449/0 بود. به عبارت دیگر با کاهش دمای نگهداری، رشد باکتری هم کاهش می یابد و تاثیر دمای نگهداری بر روی رشد باکتری و اثر تداخلی آن با غلظت های مختلف اسانس از نظرآماری (آنالیز واریانس) نیز معنی دار (01/0p <) بود.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از آن است که اسانس گیاه آویشن شیرازی می تواند به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در برخی از مواد غذایی مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اسانس آویشن شیرازی، استافیلوکوکوس ارئوس، نگهدارنده طبیعی
  • محمدباقر رضایی*، کامکار چایمند صفحه 99
    مقدمه
    جنس بابونه یا Anthemis از خانواده Asteraceae می باشند، که حدود 130 گونه از جنس آن در جهان انتشار دارند، این جنس در ایران 39 گونه گیاه علفی یک ساله و چند ساله دارد. طبق منابع روی این گونه تحقیقی صورت نگرفته است.
    هدف
    هدف از این مطالعه، بررسی ترکیب های شیمیایی اسانس گل و برگ گیاهAnthemis cotula L. از استان گیلان است.
    روش بررسی
    در این بررسی نمونه در اواسط خرداد 1384 از رودبار در استان گیلان جمع آوری گردید. ترکیب های روغن های فرار از گل و برگ به روش تقطیر با آب، اسانس گیری و توسط دستگاه های کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) شناسایی شد.
    نتایج
    ترکیب های عمده در گل عبارتند از: N-nonadecane (8/10 درصد)، cedrane (2/9 درصد) و (E،E)- -farnesene (6 درصد) و ترکیب های عمده در برگ عبارتند از: 1-eicosane (11 درصد)، benzyl salicylate (9/8 درصد) و aromadendrene (1/7 درصد) می باشد.
    نتیجه گیری
    بنابراین با توجه به تحقیق صورت گرفته و بررسی تحقیقات دیگر محققین تفاوت در نوع و میزان ترکیب ها در گونهAnthemis cotula L. با سایر گونه ها وجود دارد.
    کلیدواژگان: بابونه، اسانس، Anthemis cotula L، _ N، nonadecane
|
  • Nassiri Asl M. *, Hosseinzadeh H. Page 1
    Background
    Licorice (Glycyrrhiza sp.) belongs to family of Leguminosae. A number of components have been isolated from licorice, including triterpene saponins, flavonoids, isoflavonoides, chalcones and various other substances. Glycyrrhizic acid is the main biologically active component of it.
    Objective
    The aim of this review is to provide an updated overview ofexperimental investigations focused on the antivirus effects of Glycyrrhiza and its active component, glycyrrhizin.
    Methods
    A computerized search of published articles was performed using the electronic database such as MEDLINE from 1980 to 2005.
    Results
    Glycyrrhiza exerts antiviral activity toward a number of viruses, including hepatitis A, B, C, varicella zoster, HIV, herpes simplex type-1, SARS, cytomegalo virus. Now glycyrrhizic acid has been used for the treatment of the patients with chronic active hepatitis and about the mechanism of glycyrrhizin’s activity against other viruses, it seems that glycyrrhizin inhibits replication, affects cellular signaling pathways, upregulate expression of inducible nitrous oxide synthase and production of nitrous oxide in macrophages.
    Conclusion
    Thus, it seems that future clinical research is needed to define the possible use of licorice and it active component, glycyrrhizic acid as effective antivirus agents for treatment other viral infections.
    Keywords: Licorice, Glycyrrhizic acid, HCV, CMV, Antiviral
  • Sarkhosh A.*, Zamani Z., Fatahi R., Ghorbani H., Hadian J. Page 13
    Pomegranate (Punica granatum L.) is a deciduous shrub and native to Iran having ancient culture in this country and Iran is one of the biggest producers of pomegranate in the world. This fruit is used in traditional medicine because of its antibacterial, anti-inflammatory, and alleviative characteristics. Extracts of different parts of pomegranate fruit is rich in phenolic compounds and its rind extract and seed oil have vigorous antioxidant activity. Elagic acid is one of the most important phenolic compound with antioxidant activity, present in the pomegranate rind extract. Inhibitory effect of pomegranate seed oil on breast and skin cancer has been reported. Use of seed oil and extracts of different parts of pomegranate fruit has been considered in production of phytostrogenic compounds. At the present time, the fruit of pomegranate besides its use as a fruit and having nutritional value is also considered for its pharmaceutical characteristics. This paper is a review on articles and different sources in order to get more familiarity with medicinal characteristics of this fruit.
    Keywords: Pomegranate, Antioxidant, Free radical, Elagic acid, Breast cancer
  • Asgari Rad H.*, Azadbakht M., Sharifpour A., Mazloom F. Page 25
    Background
    A common varicose vein of the lower organs occurs for women four times more than men and nearly half of them are from a family suffering from varicose veins. This disease causes ambiguous ache, feeling pressure on feet after long time standing, feeling heaviness on feet, mild edema on ankle, skin ulceration near ankle. It seldom causes varicose veins to tear and bleed.
    Objective
    The aim of this research is to survey how to provide herbaceous medicine containing the extract of Indian chestnut to treat varicose and its related primary clinical study.
    Methods
    the extract of Indian chestnut was prepared and different formulations; a suitable topical gel has been produced. After the standardization of the product, the drug and placebo effects on those suffering from varicose veins through random sampling has been evaluated.
    Results
    The amount of the extract of Indian chestnut has determined 5.4%. In the performed clinical study the effect of the medicine in comparison with placebo about reducing ache, inflammation, feeling weight on feet values p < 0.000, edema valiums p < 0.05 and itching values p < 0.007 was meaningful and 86.4% of the consumers are generally satisfied with the product.Conclution: Drug from Aseculus hippocastanum extract can be useful in prevention and treatment of Varicose disease symptoms.
    Keywords: Indian chestnut, Varicose, Topical gel, Aseculus hippocastanum
  • Shafaghat A.* Page 34
    Background
    The genus Zosimia is one of Umbelliferae family, widely distributed in different world regions, and have important essential oils. This genus is represented in Iran by two species: Z. radians Boiss. & Hohen. and Z. absinthifolia (Vent.) Link, which Z. radians is endemic plant.
    Objective
    Investigation and identification of essential oil compositions of Zosimia absinthifolia collected from Khalkhal area
    Method
    Water - distilled essential oil from the aerial parts of Zosimia absinthifolia (Vent.) Link, collected from Khalkhal area in June 2004, analyzed by GC and GC/MS.
    Results
    Among the 21 identified components constituting 96% of the oil, Octyl acetate (24.69%), β – Caryophyllene (22.24%), and (Z) - β- Ocimen (8.9%) were found to be the major constituents.
    Conclusion
    In the essential oil of the plant, sesquiterpenes predominated over monoterpenes.
    Keywords: Zosimia absinthifolia, Umbelliferae. Essential oil composition, Octyl acetate
  • Asgari S. *, Moshtaghian J., Naderi Ga, Fatahi Z., Hosseini M., Dashti Gr, Adibi Sh Page 39
    Background
    Phytoestrogens with a biological activity like estradiol are naturally found in many plants.
    Objective
    This study was designed to investigate the effect of red clover (RC), a phytoestrogen-rich member of the legume family (Trifolium pratense L.) on the development of atherosclerosis in male hyperlipidemic rabbits.
    Method
    Twenty rabbits were semi-randomly distributed into four groups of five each. Two groups received either normal diet or normal diet supplemented with RC. Two other groups received similar diets to both of which 1% cholesterol was added.
    Results
    Dietary use of RC in hyperlipidemic rabbits significantly decreased C-reactive protein (CRP), triglyceride (TG), total cholesterol and LDL-cholesterol (LDL-C) whereas, HDL - cholesterol (HDL-C) was significantly increased in those animals (p<0.05). Fatty streak formation was also significantly lower in aorta and left and right coronary arteries in the same animals due to use of dietary RC supplementation.
    Conclusion
    These findings suggest that dietary RC may reduce cardiovascular risk factors.
    Keywords: Red clover, Fatty streak, Atherosclerosis, hyperlipidemic, Rabbit
  • Khalili M.*, Sahraee H., Hassanpour Ezati M. Page 46
    Background
    Regarding side effects of acute and especially chronic inflammation and incomplete treatment of patients who suffering from these side effects, the new and affective strategies are needed.
    Objective
    For this purpose in the present study, we scientifically evaluate an introduced folk herb Stinging nettle (Urtica dioica), for treatment of inflammation.
    Method
    The control and treatment groups (rats which received the extract) were subjected to four methods in order to measure the inflammation: 1) Following production of inflammation by injection of formalin in hind paw, evance blue dye was injected to circulation and due to cutting the paws in border of wrist, they segmented to number parts. These segments set-aside in aceton+sodium sulfate sulotion for 24 hour in room temperature. Finally the light absorption of the santrifuged sulotion was measured as the data. In 2 and 3 methods respectively xylene and acetic acid were applied to ear and peritoneum. However, light absorption of the solution separated from ear segments solution and fluid of the peritoneum was read as the data. In 4th method the difference in weight of cottons which implanted in groin border of rats, before and after 7 days were compared in control and treatment groups.
    Results
    Statistical analysis has shown a significant difference between rate of inflammation in control and treatment groups. The extract in doses of 50 and 100 mg/kg could reduce inflammation produced by formalin 34.52 ± 2.2 (p < 0.001) and 22.71 ± 2.1 % (p < 0.05) respectively. The dose of 100 mg/kg could nearly diminish inflammation 35.48 ± 1.2 % (p < 0.05) in the inflamed ears. However, three doses of the extract (20, 50 and 100 mg/kg) have significant effect on peritonitis produced by acetic acid application in peritoneum. These effects calculated as 21.45 ± 2.1 (p < 0.05), 35.55 ± 2.2 and 27.49 ± 1.8 % (p < 0.001) respectively. Finally, our finding on chronic pain showed that the extract in doses of 50 and 100 mg/kg could alleviate the inflammation 24.08 ± 2.1 and 19.04 ± 04 % respectively (p < 0.05).
    Conclusion
    This study showed that alcoholic Urtica dioica extract could markedly reduce the chronic and acute inflammation.
    Keywords: Inflammation, Stinging nettle, Rats
  • Fazel M., Omidbeygi M., Barzegar M.*, Naghdi Badi H. Page 54
    Background
    Great interest has recently been focused on the addition of herbs and their derivatives to foods and biological systems, due to their well-known abilities to scavenge free radicals.
    Objective
    For this reason, the antiradical activities of essential oils of thyme (Thymus vulgaris L.), summer savory (Satureja hortensis L.) and clove (Syzygium aromaticum L.) were studied.
    Method
    The essential oils of these medicinal plants were analyzed by GC/MS and the major chemical components were identified. Also, antiradical activities of these essential oils were evaluated by using DPPH radical. Samples were kept at 120 and 180ºC for 0.5, 1, 2, and 3 hours to evaluate the influence of heating on the essential oils, then compared with controls (essential oils before heat treatment).
    Results
    Results showed that clove oil had the highest antiradical activity and followed by summer savory and thyme oil, respectively. The essential oils showed various behaviors under different treatments of heating.
    Conclusion
    All tested essential oils had radical scavenging activities at room temperature. These essential oils showed various behaviors under different heat treatments which it may be due to their different compositions.
    Keywords: Antiradical Activity, Thymus vulgaris L., Satureja hortensis L., Syzygium aromaticum L., Essential oil
  • Behravan J.*, Mosaffa F., Karimi Gr, Iranshahi M. Page 64
    Background
    DNA damage and oxidative stress are widely recognized as major factors in many degenerative diseases and aging.
    Objectives
    The protective properties of Satureja hortensis L. on the rat lymphocytes DNA lesions were tested.
    Method
    Lymphocytes were isolated from blood samples taken from healthy rats. DNA breaks and resistance to H2O2-induced damage were measured with the comet assay. Rat lymphocytes were incubated in S. hortensis ethanolic extract (SHE) (0.05, 0.1, 0.5, 1 and 2.5 mg/ml), essential oil (SHEO) (0.05, 0.1, 0.5, 1 and 2.5 µl/ml), H2O2 (50, 100 and 200 µM), a combination of H2O2 (200 M) with either SHE (1, 2.5 mg/ml) or SHEO (1, 2.5 µl/ml) at 4oC for 30 minutes. The extent of DNA migration was measured using a single-cell microgel electrophoresis technique under alkaline conditions.
    Results
    Treatment of rat lymphocytes with SHE or SHEO resulted in significant reduction of H2O2-induced DNA damage compared to controls. SHE exhibited a significant (p<0.01) inhibitory effect on oxidative DNA damage at 2.5 mg/ml. SHEO (1 and 2.5 µl/ml) also showed significant inhibitory effects (p <0.01) on H2O2 induced chromosomal damage.
    Conclusion
    Both the ethanolic extract and the essential oil of the plant were able to reverse the oxidative damage on rat lymphocytes induced by hydrogen peroxide.
    Keywords: Antioxidant, DNA damage, Satureja hortensis
  • Salehi Surmaghi Mh*, Amin Gh, Zahedi H., Kuchesfahani H. Page 71
    Background
    One of the essential problems of using medicinal plants which are mostly collected from the wild is their fungus and microbial infections. Nowadays, exposing the plants to Gamma radiation apparently removes the problem. But, as the plants contain outstanding amount of chemical substances, the exposition can lead to a change in the composition of the plants chemicals and therefore a change in their medicinal effects. Making poisonous, carcinogen or stimulant substances in the plants could be examples of this change.
    Objective
    The aim of this research was evaluating effect of Gamma radiation on chemical composition of ten medicinal plants essential oils; Mentha, Coriandrum, Foeniculum, Zingiber, Cuminum, Bunium, Melissa, Thymus and Zataria.
    Methods
    Essential oil of the species before and after Gamma radiation were obtained over Clevenger apparatus, analyzed using GC and GC/MS and identified based on RT, KI and authentic references.
    Results
    Results showed that within ten species, the Coriander oil was affected with the 10 & 25 KG of Gamma radiation and changed to the another components.
    Conclusion
    These results of experiment can alert the world, to the threatening consequences of using Gamma radiation concerning human health.
    Keywords: Gamma radiation, Essence, Medicinal plants, Edible plants, Mentha, Coriandrum, Foeniculum, Zingiber, Cuminum, Bunium, Melissa
  • Hasanloo T.*, Khavari Nejad Ra, Majidi E. Page 77
    Background
    Silybum marianum (L.) Gaertn. has been used for centuries as an herbal medicine for treatment of liver disease. Fruits of S. marianum contain silymarin, which is composed of the flavonolignans, silybin, isosilybin, silydianin and silychristin.
    Objective
    The aim of this research was to investigate the effects of environmental conditions on silymarin content and morphological characteristic of S. marianum.
    Method
    The dried fruits of S. marianum were collected from 13 area of Iran and cultivated at greenhouse conditions. Morphological characteristic were studied and silymarin content analyzed by HPLC.
    Results
    The results showed that silybin is the main component of silymarin and was affected by environmental conditions.
    Conclusion
    The amount of silymarin was very different in cultivated and endemic plants in comparison with together. The silymarin content had a significant positive correlation with seed yield/plant, stem diameter and number of capsules/plant.
    Keywords: Silybum marianum (L.) Gaertn, Silymarin, Silybin, Variability
  • Basti Aa, Misaghi A., Moosavy Mh*, Zahraei Salehi T., Karim G. Page 91
    Background
    About 30% of people in developed countries at least once a year experience a food borne disease. Therefore, there is a need for new methods to prevent the growth of food borne pathogens or decrease the number of them in foods. One of the methods is to use plant essential oils as antimicrobial additives in foods. To establish the usefulness of plant essential oils, they must be evaluated alone or in combination with other preservation factors (such as temperature, storage time and …) first in the laboratory models and then in food model systems.
    Objective
    The aim of this study was to determine of the effect of Zataria multiflora Boiss. essential oil on the growth of Staphylococcus aureus in commercial barley soup using different essential oil concentrations (0.0, 0.005, 0.015 and 0.03%) and temperatures (8 and 25˚C) during 21 days.
    Results
    The effect of different concentrations of essential oil on growth rate of Staphylococcus aureus was statistically (ANOVA) significant (p<0.01). The correlation coefficient of Zataria multiflora Boiss. essential oil with log10 of the number of Staphylococcus aureus was -0.588. The effect of storage time on growth rate of the organism was also statistically (ANOVA) significant (p<0.05). The correlation coefficient of storage time with log10of the number of microorganism used in this study was -0.2 which showed a decrease in the growth rate of the organism when the storage time was increased. In addition the correlation coefficient of storage temperature with log10 of the number of Staphylococcus aureus was 0.449. In other words, by decreasing the storage temperature (from 25 to 8˚C), the decreasing of the growth rate of the microorganism was observed. The effect of different storage temperatures and their interaction with different concentrations of essential oil on growth rate of Staphylococcus aureus was also statistically (ANOVA) significant (p<0.01).
    Conclusion
    The results suggested that the Zataria multiflora Boiss. essential oil can be considered as a natural preservative in some foods.
    Keywords: Zataria multiflora Boiss., Essential oil, Staphylococcus aureus, Natural preservative
  • Rezaee Mb*, Jaimand K. Page 99
    Background
    About 130 species of genus Anthemis occur throughout the world. Thirty-nine of them could be found in flora of Iran which Anthemis cotula is one of them. According to literature, this species was not the subject of research up to now.
    Objective
    The aim of this study was to investigate the chemical composition of leaves and flowers essential oils of Anthemis cotula L. from Gilan province.
    Methods
    In this study samples were collected from Rudbar in Gilan province on late June 2005. The volatile constituents of leaves and flowers of Anthemis cotula L. were isolated by hydrodistillation and analyzed by GC and GC/MS.
    Results
    The major constituents of flower oil were n-nonadecane (10.8%), cedrane (9.2%) and (E, E) --farnesene (6%), while the leaf oil contained 1-eicosane (11%), benzyl salicylate (8.9%) and aromadendrene (7.1%).
    Conclusion
    This study indicated an obvious difference between chemical compositions in flowers and leaves of Anthemis cotula L. with other species of Anthemis.
    Keywords: Anthemis cotula L., Asteraceae, Essential oil, N, nonadecane, 1, eicosane, Benzyl salicylate