فهرست مطالب

علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی) - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 39، بهار 1386)

نشریه علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 39، بهار 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/04/10
  • تعداد عناوین: 39
|
  • محمدرضا یزدانی، محسن قدسی، سید فرهاد موسوی صفحه 1

    کشت دوم در اراضی شالیزاری استان گیلان یکی از راهکارهای استفاده بهینه از زمین، تقویت اقتصاد خانوارهای کشاورز و تامین دانه های روغنی است. اما به دلیل بارندگی زیاد و حالت غرقابی شالیزارها در نیمه دوم سال و حساسیت اکثر گیاهان به غرقاب بودن زمین، این مهم به اندازه کافی تحقق نیافته است. برای کشت دوم در شالیزارها، انجام زهکشی غیر قابل اجتناب است. به دلیل چسبندگی خاک های شالیزاری، رطوبت زیاد و یکساله بودن تغییرات ایجاد شده در سطح زمین، زهکشی سطحی باید با شرایط شالیزارها تطبیق داده شود به طوری که با کمترین هزینه و زمان ممکن قابل انجام باشد. به این منظور، در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات برنج کشور در رشت، زهکش های طولی با فاصله 2، 4، 6، 8 و 10 متر و عمق 20سانتی متر به عنوان تیمار اصلی، در دو حالت با زهکش های عرضی به فاصله یک متر و عمق 10 سانتی متر و بدون زهکشی عرضی، به عنوان تیمار فرعی، به صورت کرت های خرد شده و بر مبنای طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار آزمایش شدند. گیاه کلزا، رقم PF، به صورت دست پاش، به عنوان کشت دوم پس از برنج در سال 1379 کاشته شد. عملکرد و اجزای عملکرد کلزا در این تیمارها مورد مقایسه آماری قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اثر فاصله زهکش ها بر عملکرد دانه، دوره رسیدن و تعداد بوته در متر مربع و هم چنین اثر زهکشی عرضی بر عملکرد دانه، ارتفاع بوته، نیتروژن باقی مانده در خاک، دوره رسیدن و تعداد بوته در متر مربع در سطح 1% معنی دار است. بیشترین عملکرد (2493 کیلوگرم در هکتار) مربوط به تیمار زهکش طولی با فاصله 4 متر و دارای زهکش عرضی بود، گرچه تیمارهای 6 و 2 متری (با زهکش عرضی) نیز عملکرد 2241 و 1817 کیلوگرم در هکتار داشتند. در تیمارهای بدون زهکشی عرضی، تیمار زهکش 2 متر دارای بیشترین عملکرد (1324 کیلوگرم در هکتار) بود. با محاسبه هزینه زهکشی و سایر هزینه ها، تیمارهای 4 و 6 متری زهکش ها با جویچه های عرضی می توانند حدود دو برابر هزینه انجام شده را بازگشت دهند. به دلیل بارندگی زیاد ماه های آبان، آذر و دی 1379 می توان نتیجه گرفت که نتایج این طرح در سال های با بارندگی کمتر از سال 1379 نیز قابل استفاده است.

    کلیدواژگان: برنج، کلزا، گیلان، کشت دوم، زهکشی اراضی
  • علی اسماعیلی نامقی، علی مراد حسن لی صفحه 13

    یکی از روش های ساده برای کنترل فرسایش، مهار سیلاب و کاهش خسارات سیل در آبراهه های حوضه های آبخیز، احداث سد های اصلاحی خشکه چین است. برای بررسی عملکرد این نوع سد ها در ترسیب رسوبات ریزدانه در آبراهه ها، تعدادی آبراهه در حوضه سد درودزن که دارای سد های اصلاحی خشکه چین تثبیت شده با عمر بیش از 27 سال بودند، بررسی شدند. در هر آبراهه سه سد اصلاحی مشابه (از نظر اندازه و نوع سنگچین) به ترتیب در بالادست آبراهه (شماره 1)، میانه آبراهه (شماره 2) و پایین دست آبراهه (شماره 3) انتخاب شدند. از رسوبات ترسیب شده پشت این سد ها و هم چنین خاک طبیعی کنار آنها، نمونه هایی از عمق صفر تا 50 سانتی متری، به صورت مخلوط تهیه و با آزمایش های هیدرومتری و دانه بندی، تعیین بافت گردیدند. بر اساس نتایج، غالب خاک مناطق حاشیه آبراهه ها نسبت به رسوبات پشت سدهای مربوطه ریز بافت تر به دست آمد. مقایسه منحنی های دانه بندی رسوبات پشت سدها نشان داد که در بیشتر آبراهه ها سد های شماره 3 (انتهایی) از عملکرد نسبی بهتری برخوردار هستند و سدهای شماره 2 و 1 (میانی و ابتدایی) به ترتیب در رتبه های بعدی قرار دارند. هم چنین مقایسه درصد ماسه، سیلت و رس سدهای هر آبراهه نشان داد که در غالب آبراهه ها درصد رس و سیلت در سد های انتهایی بیشتر از میانی و در سد های میانی بیشتر از سدهای ابتدایی می باشد. درصد ماسه در سد های ابتدایی بیشترین و در سد های انتهایی کمترین مقدار است. به طور کلی نتایج بیانگر آن است که خاک منطقه برای غالب آبراهه ها نسبت به رسوبات ریز بافت تر است که نشانگر عملکرد نه چندان خوب این نوع سد ها در ترسیب رسوبات ریزدانه است. مقایسه منحنی های دانه بندی رسوبات پشت سد های هر آبراهه نیز نشان داد در غالب آبراهه ها سد های واقع در پایین دست آبراهه ها از عملکرد بهتری در ترسیب رسوبات ریزدانه برخوردار بوده و سد های شماره 2 و 1 که در موقعیت میانی و ابتدایی آبراهه ها قرار دارند به ترتیب در رتبه های بعدی می باشند. این بررسی ها و نتایج نشان می دهند وقتی هدف اصلی از احداث این گونه سازه ها ترسیب رسوبات ریزدانه باشد بهتر است حتی الامکان در پایین دست آبراهه ها احداث شوند.

    کلیدواژگان: آبراهه، حوضه سد درودزن، رسوبات ریزدانه، سد های اصلاحی، سد های خشکه چین
  • علی رضایی، محمد مهدوی، کارو لوکس، سادات فیض نیا، محمدحسین مهدیان صفحه 25

    مدل مورد بحث در این تحقیق با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی ساخته شده و در حوزه آبخیز سفید رود (ناحیه غیر خزری) واسنجی شده است. انجام این تحقیق مبتنی بر جمع آوری و انتخاب آبنمودهایی فقط با منشا بارندگی در 12 زیر حوزه با زمان تمرکز برابر و یا کمتر از 24 ساعت بوده است. از کل زیر حوزه های انتخابی به تعداد 661 آبنمود به منظور استفاده از دبی اوج آنها برای ساخت مدل پیش بینی، انتخاب گردیده است. متغیرهای ورودی مدل شامل بارندگی یک روزه سیلزا و بارندگی پنج روز قبل هر دبی اوج، مساحت زیر حوزه، طول آبراهه اصلی، شیب 85 -10 درصد طول آبراهه اصلی، ارتفاع میانه حوزه، مساحت سازندهای زمین شناسی و واحدهای سنگی در سه گروه هیدرولوژیکی یک، دو و سه، دبی پایه و متغیر خروجی نیز تنها دبی اوج بوده است. توسط روش شبکه عصبی مصنوعی از نوع تغذیه به جلو و روش آموزش پس انتشار خطا، تابع تبدیل متغیرهای ورودی به متغیر خروجی با طی سه مرحله آموزش، آزمایش و اعتبار سنجی به دست آمده است. هم چنین بر اساس همان داده ها و متغیرها، مدل رگرسیون چند متغیریه خطی برای منطقه مورد بررسی ساخته شد. نتیجه مقایسه دبی های اوج مشاهده ای و برآورد شده بر مبنای دسته داده های اعتبار سنجی نشان می دهد که پارامترهای آماری ضریب (R2) و ضریب آماره آزمون فیشیر (F)، برای مدل شبکه عصبی و رگرسیون چند متغیره خطی به ترتیب 84/0، 66/33 و 33/0، 60/3 بوده و بیانگر ارجهیت کامل مدل شبکه عصبی بر روش های سنتی است.

    کلیدواژگان: بارندگی، رواناب، دبی اوج، سازندها
  • اسماعیل خدیوی بروجنی، فرشید نوربخش، مجید افیونی، حسین شریعتمداری صفحه 41

    کاربرد لجن فاضلاب در کشاورزی اخیرا به عنوان منبعی جهت تامین نیاز غذایی محصولات زراعی مورد توجه قرار گرفته است، از طرف دیگر وجود عناصر سمی مثل سرب، نیکل و کادمیم در این کود مدیریت صحیح اراضی تیمار شده را ضروری می نماید. عصاره گیری دنباله ای عناصر سنگین می تواند به پی بردن قابلیت جذب زیستی عناصر مذکور توسط گیاه کمک کند. هدف از این تحقیق بررسی آثار تجمعی و باقی مانده لجن فاضلاب بر شکل های شیمیایی و فاکتور تحرک سرب، نیکل و کادمیم در خاک است. در این مطالعه که به صورت طرح کرت خرد شده با سه تکرار صورت گرفت سطوح مختلف کودی لجن فاضلاب شامل 0، 25، 50 و 100 مگا گرم بر هکتار به عنوان کرت های اصلی و سال های متوالی کوددهی شامل 1، 2 و 3 سال کوددهی به عنوان کرت فرعی در نظر گرفته شد. در سال سوم از عمق 25-0 سانتی متری تمام کرت ها نمونه برداری انجام شد. در نمونه های خاک شکل های مختلف عناصر سرب، نیکل و کادمیم اندازه گیری شد. نتایج نشان داد با افزایش مقدار و دفعات کودهی با لجن فاضلاب غلظت عناصر کادمیم و نیکل در فرم محلول (SOL) افزایش و در مورد سرب کاهش یافت. فرم تبادلی (EXC)، کربناتی (CAR) و آلی (ORG) هر سه عنصر افزایش یافت. فرم حبس شده (OCC) سرب و نیکل کاهش و کادمیم افزایش یافت. فرم باقی مانده (RES) سرب افزایش و نیکل و کادمیم کاهش یافت. قابلیت جذب این عناصر افزایش یافت. توزیع نسبی فرم های مختلف عناصر سه گانه مذکور به صورت زیر بود: سرب: OCC>RES>ORG>CAR>EXC>SOL، نیکل: RES>ORG>OCC>CAR>EXC>SOL و کادمیم: OCC>CAR>RES>ORG>EXC>SOL فاکتور تحرک عناصر مذکور به ترتیب زیر بود: Cd>>Pb>>Ni ترتیب این عناصر در فرم های مختلف به صورت زیر بود: محلول:Ni>>Pb>>Cd، تبادلی، کربناتی و حبس شده (Occluded) Pb>Ni>Cd، آلی و باقی مانده: Ni>Pb>Cd با توجه به افزایش قابلیت جذب این عناصر، کوددهی مداوم لجن فاضلاب حتی در چنین خاک های آهکی نیز باعث افزایش مقادیر قابل جذب این عناصر گردیده است. شکل آلی هر سه عنصر مورد مطالعه با مقادیر قابل جذب آنها بستگی نشان داد.

    کلیدواژگان: عصاره گیری دنباله ای، کود آلی، لجن فاضلاب، سرب، نیکل، کادمیم
  • غلامعباس صیاد، مجید افیونی، سید فرهاد موسوی صفحه 55

    مشکلات مربوط به آلودگی خاک و منابع آب زیرزمینی به وسیله فلزات سنگین در دهه اخیر افزایش یافته است. یکی از مسایلی که اخیرا جلب توجه کرده است، امکان آبشویی فلزات سنگین از طریق مسیرهای جریان ترجیحی و اسیدهای آلی محلول در خاک می باشد. به همین دلیل نقش پوشش گیاهی از طریق تاثیر فیزیکی و شیمیایی ریشه (به خاطرایجاد خلل و فرج در خاک و ترشح اسیدهای آلی) و در نتیجه ایجاد جریان ترجیحی می تواند مهم باشد. مطالعه حاضر به منظور بررسی امکان حرکت برخی فلزات سنگین در یک خاک آهکی و در حضور گیاه (گلرنگ) انجام شد. آزمایش با استفاده از 12 ستون (با قطر 5/22 سانتی متر و ارتفاع 50 سانتی متر) دست نخورده خاک (Typic haplocalcids) و در گلخانه صورت گرفت. به ده سانتی متری بالایی خاک نیمی از ستون ها، به عنوان تیمارآلوده، 5/19کیلوگرم در هکتار کادمیم،750 کیلوگرم در هکتار مس،150 کیلوگرم در هکتار سرب و1400 کیلوگرم در هکتار روی اضافه گشته و به خوبی مخلوط گشت. پس از دو هفته، در نیمی از ستون های تیمار های آلوده و غیرآلوده، گلرنگ (رقم کوسه) با تراکم 20 بذر در متر مربع کشت شد. پس از برداشت گیا هان، میزان محلول و قابل عصاره گیری با DTPA فلزات در مقطع های 10سانتی متری ستون های خاک تعیین گردید. میزان غلظت فلزات در زهکش خروجی از ستون ها در طول فصل کشت نیز اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد در عمق های بیشتر از عمق اختلاط، میانگین غلظت کادمیم، مس و روی قابل عصاره گیری با DTPA در تیمار آلوده کشت شده به ترتیب 3/3، 5/1 و 5/1 برابر تیمار آلوده آیش افزایش (معنی دار در سطح 5 درصد) یافت. غلظت محلول کادمیم، مس و روی نیز در تیمار کشت شده در مقایسه با آیش به ترتیب 4/2، 2/1 و 1/1 برابر افزایش داشت. غلظت سرب تفاوت معنی داری در دو تیمارآلوده کشت شده و آیش نداشت. میزان جذب فلزات به وسیله گلرنگ نیز افزایش یافت که بیشترین افزایش مربوط به کادمیم و روی و کمترین مربوط به سرب بود. میزان غلظت کادمیم، مس، سرب و روی در زهکش خروجی ستون های آلوده کشت شده در مقایسه با ستون های غیرآلوده کشت شده به ترتیب 32، 5/2، 6 و 7/2 برابر افزایش داشت. به عنوان نتیجه گیری کلی می توان گفت اگرچه با افزایش غلظت فلزات در سطح خاک، میزان جذب گلرنگ افزایش یافت ولی حضور گلرنگ باعث افزایش غلظت محلول و نیز حرکت فلزات مورد مطالعه در خاک گردید. ترتیب عناصر برحسب سرعت حرکت در خاک به صورت Cd>Zn>Cu>Pb بود.

    کلیدواژگان: گلرنگ، فلزات سنگین، انتقال املاح، ستون های دست نخورده
  • عبدالحسین ابوطالبی، عنایت الله تفضلی، بهمن خلدبرین، نجفعلی کریمیان صفحه 69

    این پژوهش به منظور بررسی اثر شوری بر غلظت یون های پتاسیم، سدیم و کلر تحت تاثیر کلرید سدیم در اندام های هوائی و ریشه نهال های لیموشیرین پیوند شده روی پنج پایه مرکبات شامل بکرایی (لیموشیرین × نارنگی) لیموآب، ولکامریانا و لیموشیرین به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار در گلخانه به اجرا در آمد. براساس نتایج، نوع پایه تاثیر زیادی بر غلظت یون ها داشت. غلظت و پراکنش یون های پتاسیم، سدیم و کلر در تیمار شاهد و سایر سطوح شوری با هم تفاوت معنی دار داشت. شوری غلظت سدیم و کلر را در ریشه و شاخساره افزایش داد ولی میزان افزایش بسته به نوع پایه متفاوت بود. کمترین غلظت کلر و سدیم در شاخساره پیوندک روی پایه ولکامریانا وجود داشت. بر اثر شوری غلظت پتاسیم در شاخساره پیوندک روی پایه نارنج و بکرایی افزایش و روی سایر پایه ها کاهش یافت و هم چنین غلظت پتاسیم در ریشه همه پایه ها به جز لیموآب افزایش یافت.

    کلیدواژگان: شوری، لیموشیرین، پایه
  • مهین کرمی، یحیی رضایی نژاد، مجید افیونی، حسین شریعتمداری صفحه 79

    استفاده از لجن فاضلاب به عنوان یک کود ارزان قیمت و غنی از عناصر غذایی در مناطقی از کشور، رواج یافته است. اما کاربرد لجن فاضلاب در مقادیر زیاد، انباشته شدن عناصر سنگین در خاک را به دنبال دارد که می تواند منجر به آلودگی خاک و انتقال این آلودگی به زنجیره غذایی شده و سلامتی انسان و حیوانات را با خطر مواجه کند. هدف از این تحقیق بررسی آثار تجمعی و باقی مانده لجن فاضلاب شهری اصفهان بر غلظت عناصر سنگین در خاک و گیاه گندم بود. این پژوهش در طی چهار سال با سه سطح لجن فاضلاب (25، 50 و 100 مگاگرم در هکتار) و تیمار شاهد (بدون کود) در سه تکرار و در قالب طرح کرت های خرد شده با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی اجرا گردید. پس از کوددهی تمام کرت در سال اول، سال دوم در سه چهارم، سال سوم در نصف و سال چهارم در یک چهارم هر یک از کرت ها کاربرد لجن در سطوح مربوطه تکرار گردید. کاربرد تجمعی لجن فاضلاب در کلیه سطوح کودی باعث افزایش معنی دار (P≤0/05) غلظت های کل و قابل عصاره گیری با DTPA سرب و کادمیم خاک گردید، بنابراین کاربرد لجن در مقادیر زیاد و با فواصل زمانی کم، عامل مهمی است که نهایتا آلودگی خاک های تحت تیمار را در پی خواهد داشت. اثر باقی مانده لجن در یک بار کوددهی، سرب و کادمیم کل و غلظت های قابل عصاره گیری با DTPA فلزات را نسبت به شاهد افزایش داد. در هر یک از کرت های آزمایشی پس از متوقف شدن کاربرد لجن، با گذشت زمان غلظت های قابل عصاره گیری با DTPA عناصر سنگین در خاک به طور پیوسته کاهش یافت و به سطح تیمار شاهد نزدیک شد، گرچه حتی پس از گذشت چهار سال، غلظت سرب و کادمیم در تیمارهایی که بیش از 50 مگاگرم در هکتار لجن دریافت کرده بودند، به طور معنی داری بیش از شاهد بود. این امر نشان می دهد که کاربرد لجن نه تنها در طول سال کاربرد، بلکه در طی سال های پس از کاربرد نیز می تواند خطر افزایش فرم قابل جذب سرب و کادمیم را در پی داشته باشد. برای عنصر سرب، رابطه خطی بین غلظت کل و قابل جذب مشاهده گردید. غلظت کل و قابل جذب هر دو عنصر سرب و کادمیم هم بستگی های مثبت معنی داری (P≤0/01) با ECe نشان دادند. نتایج تجزیه گیاه نشان داد که لجن فاضلاب اثر معنی داری بر غلظت کادمیم ریشه و ساقه و سرب دانه داشت. در این رابطه بر سرب دانه و کادمیم ساقه اثر تجمعی لجن بیش از باقی مانده بود. نتایج این تحقیق نشان داد که لجن فاضلاب به صورت باقی مانده و تجمعی غلظت عناصر سنگین در خاک و گیاه را افزایش داده است.

    کلیدواژگان: لجن فاضلاب، اثر تجمعی، اثر باقی مانده، سرب، کادمیم، گندم
  • مجید رجایی، نجفعلی کریمیان صفحه 97

    در میان فلزات سنگین آلوده کننده خاک، کادمیم از اهمیت ویژه ای برخوردار است. زیرا به راحتی به وسیله ریشه گیاه جذب می شود و سمیت آن تا 20 برابر بیشتر از سایر فلزات سنگین است. بنابراین درک عوامل موثر بر قابلیت استفاده این فلز و تغییر و تبدیل آن در خاک از اهمیت فراوانی برخوردار است. گرچه در سال های اخیر عصاره گیری دنباله ای به عنوان روشی مناسب در تعیین شکل های شیمیایی و قابلیت استفاده بالقوه فلزات در خاک های ایران به کار رفته است، اما ظرفیت اجزای مختلف خاک برای نگه داری کادمیم و تغییر و تبدیل شکل های شیمیایی آن با زمان کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش به منظور بررسی تغییرات زمانی شکل های شیمیایی کادمیم و تعیین ظرفیت اجزای مختلف خاک برای نگه داری این فلز به یک خاک لوم رسی آهکی Fine، mixed (calcareous)، mesic Typic Calcixerepts شن خالص کوارتزی افزوده شد و بافت لوم شنی حاصل به همراه خاک اولیه با مقادیر 0، 5، 15، 30، و 60 میلی گرم کادمیم در کیلوگرم خاک تیمار شدند. نمونه های خاک به مدت 0، 1، 2، 4، 8، و 16 هفته در رطوبت حدود ظرفیت مزرعه خوابانده شد. در پایان هر زمان با برداشت زیر نمونه شکل های شیمیایی کادمیم به روش عصاره گیری دنباله ای تعیین شد. نتایج نشان داد که به ترتیب در بافت های لوم رسی و لوم شنی 82 و 87 درصد از کادمیم به کار رفته به شکل های محلول + تبادلی، کربناتی و آلی در می آید. در بافت لوم شنی مقدار بیشتری از کادمیم به کار رفته در مقایسه با بافت لوم رسی به شکل محلول + تبادلی و کربناتی در آمد. برای سایر شکل ها (به جز شکل اکسید آهن متبلور که در تمامی تیمارها کمتر از حد تشخیص دستگاه جذب اتمی بود) عکس این مطلب درست بود. با افزایش سطوح کادمیم کاربردی تمامی شکل های کادمیم در خاک افزایش یافتند اما درصد این افزایش ها به ظرفیت اجزای مختلف خاک برای نگه داری این فلز بستگی داشت. بیشترین ظرفیت نگه داری کادمیم مربوط به بخش کربناتی بود. تاثیر زمان بر تغییر شکل های کادمیم معنی دار بود، اما در اکثر تیمارها بلافاصله پس از افزودن کادمیم به خاک بیش از 80 درصد این فلز وارد شکل های کربناتی و آلی گردید و تا پایان آزمایش این نسبت تقریبا حفظ شد.

    کلیدواژگان: شکل های شیمیایی کادمیم، عصاره گیری دنباله ای، خواباندن
  • فریبرز عباسی، فواد تاجیک صفحه 111

    برآورد ویژگی های هیدرولیکی و پارامترهای انتقال املاح به روش حل معکوس، عمدتا به تحلیل های یک بعدی در آزمایشگاه و با فرض شرایط ماندگار محدود شده است. علت این امر، هزینه زیاد و دشواری های اندازه گیری، جمع آوری و توصیف تغییرات زمانی و مکانی داده های مزرعه ای می باشد. در این مقاله، ویژگی های هیدرولیکی و پارامترهای انتقال املاح از آزمایش های مزرعه ای با آبیاری جویچه ای در شرایط دو بعدی و غیر ماندگار برآورد شده است. سه آزمایش در جویچه های با انتهای بسته و زمان آبیاری مشابه با مقادیر مختلف آب و املاح نفوذ یافته ناشی از عمق آب 6، 10، و 14 سانتی متر انجام گردیده است. دو آزمایش دیگر با مقادیر مشابه آب و املاح کاربردی و زمان آبیاری متفاوت در جویچه هایی با عمق آب 6 و 10 سانتی متر نیز انجام شد. هدایت آبی اشباع (Ks) و پارامترهای انتقال املاح در مدل تعادل فیزیکی جابه جایی- انتشار (CDE) و مدل غیر تعادلی روان - ساکن (MIM) به روش معکوس و با استفاده از الگوریتم شبیه سازی لونبرگ – مارکوارت و نرم افزار HYDRUS-2D برآورد گردید. در حین بهینه سازی، داده های رطوبت خاک، نفوذ تجمعی و غلظت املاح در تابع هدف به کار رفت. مقادیر Ks بین 0996/0– 0389/0سانتی متر در دقیقه با ضریب تغییرات CV) 48) درصد متغیر بوده است. مقدار رطوبت ساکن برآورد شده (θim) کم و بیش در مقدار متوسط cm3cm-3 0/025 ثابت ماند، در حالی که ضریب تبادل مرتبه اول (ω) بین min-1 0/10 تا 52/19 تغییر نمود. ضریب انتشار پذیری طولی (DL) بین 6/2 تا 8/32 سانتی متر و ضریب انتشار پذیری عرضی (DT) بین 03/0 تا 20/2 سانتی متر متغیر بود. مقادیر DL تا حدی به عمق آب و زمان کاربرد آب و املاح در جویچه ها وابسته بود اما چنین وابستگی برای مقادیر Ks و دیگر پارامترهای انتقال مشاهده نگردید. تطابق میان شدت نفوذ برآورد و اندازه گیری شده قابل قبول بوده است، در حالی که مقدار رطوبت خاک بیشتر از مقدار واقعی و غلظت املاح کمتر از مقدار واقعی برآورد گردید. تفاوت میان مقادیر برآورد شده غلظت املاح توسط مدل های انتقال CDE و MIM نسبتا اندک بوده است. این نکته و هم چنین مقدار پارامترهای بهینه شده نشانگر آن است که داده های مشاهده ای به قدر کافی با استفاده از مدل ساده CDE قابل تخمین بوده و رطوبت ساکن نقش مهمی در فرایند انتقال ایفا نمی نماید.

    کلیدواژگان: آبیاری جویچه ای، حل معکوس، انتقال املاح، جریان آب
  • سیدعلی غفاری نژاد، نجفعلی کریمیان صفحه 125

    در یک آزمایش کشت گلخانه ای به منظور بررسی شکل های شیمیایی منگنز معدنی و ارتباط آنها با پاسخ های گیاهی تعداد 22 نمونه از خاک های آهکی استان فارس (عمق20- 0 سانتی متری) در گلدان های سه کیلویی ریخته شد و گیاه سویا از رقم ویلیامز در سه تکرا به مدت هفت هفته پرورانده شد. میزان شکل های شیمیایی منگنز در خاک گلدان ها پس از برداشت، به روش عصاره گیری دنباله ای واردن و ریزوناور اندازه گیری شد. در این روش منگنز به اشکال کاملا محلول (عصاره گیری با Ca(N03)2)، به طور ضعیف جذب شده (عصاره گیری با CaDTPA + Na2B4O7)، کربناتی (عصاره گیری با HNO3) و اکسیدی (عصاره گیری با NH2OH. HCl) جداسازی می شود. نتایج نشان داد بیشترین میزان منگنز به ترتیب در اشکال کربناتی، اکسیدی، به طور ضعیف جذب شده و محلول وجود داشت. روابط رگرسیون بین خواص فیزیکی و شیمیایی خاک ها و شکل های شیمیایی منگنز حاکی از هم بستگی کربنات کلسیم معادل خاک ها و منگنز کربناتی بود. هم چنین هم بستگی معنی دار بین جزء کربناتی و غلظت منگنز در اندام هوایی سویا حاکی از آن نقش فعال این جزء در تغذیه گیاه می باشد.

    کلیدواژگان: منگنز، عصاره گیری دنباله ای، خاک های آهکی، سویا
  • محسن حیدری سلطان آبادی، عباس همت صفحه 135

    مطالعات انجام شده نشان می دهد سرگردانی بیش از حد برنج در سفیدکن تیغه ای موجب افزایش شکستگی برنج می شود. بر این اساس، ایجاد سهولت در حرکت طولی برنج در سفیدکن می تواند موجب رفع این نقیصه گردد. در این تحقیق ابتدا توپی جدیدی مجهز به مارپیچ انتقال برای سفیدکن تیغه ای طراحی و ساخته شد. سپس اثر فاصله تیغه از همزن و مقدار دبی جرمی خروجی بر خصوصیات کیفی برنج در سفیدکن با توپی جدید و قدیمی در یک آزمایش کرت های دوبار خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار ارزیابی گردید. فاکتور اصلی نوع توپی در دوحالت (استفاده از توپی قدیمی وتوپی جدید)، فاکتور فرعی شامل فاصله تیغه از همزن در سه سطح (11، 12 و 13 میلی متر) و فاکتور فرعی فرعی، سه مقدار دبی خروجی برنج شامل (915، 654 و 412 کیلوگرم در ساعت) بود. در هر آزمایش، درصد برنج سفید سالم، شکستگی و درجه سفید شدگی اندازه گیری و شاخص کارایی دستگاه محاسبه شد. نتایج نشان داد، اثر ساده فاصله تیغه از همزن بر درصد شکستگی و دبی خروجی بر تمامی عوامل اندازه گیری شده معنی دار بود. هم چنین برهمکنش نوع توپی و فاصله تیغه و نوع توپی و دبی جرمی خروجی به ترتیب بر درصد برنج سالم و شکستگی تاثیر معنی دار داشت. برآورد شاخص کارایی دستگاه نشان داد بهترین حالت کاری دستگاه با هر دو نوع توپی، دبی خروجی 412 کیلوگرم در ساعت و فاصله 11 یا 12 میلی متر تیغه از همزن می باشد. در این تنظیم، میانگین درصد شکستگی برنج در توپی جدید و قدیمی به ترتیب 5/20 و 23 درصد بوده است.

    کلیدواژگان: برنج، سفیدکن تیغه ای، درصد شکستگی، درجه سفید شدگی، شاخص کارایی سفید کن
  • داوود لطفی، عباس همت، محمدرضا اخوان صراف صفحه 147

    برای اندازه گیری مقاومت کششی و توان مالبندی مورد نیاز ادوات سوار، به ابزار دقیقی همچون دینامومتر اتصال سه نقطه و ابزار اندازه گیر سرعت پیشروی تراکتور نیاز می باشد. در این تحقیق یک نوع دینامومتر نوع قابی ساخته و ارزیابی شد. نیروهای وارده به دینامومتر از طریق استفاده از سه مبدل نیرو (که هرکدام یک تیر یکسرگیر به شکل U وارونه می باشد) که بر روی قابی با قابلیت نصب به اتصال سه نقطه تراکتور قرار داده شده اند، اندازه گیری می شوند. هر مبدل نیرو، نیرو را با استفاده از یک مدار پلی که بر اساس استفاده از کرنش سنج ها طراحی شده اند، اندازه گیری می نماید. هر مبدل نیروی دینامومتر با اعمال مقدار بار معین به آن و اندازه گیری ولتاژ خروجی آن واسنجی شد. سپس واسنجی دینامومتر با اعمال مقدار بار مشخص به آن و اندازه گیری ولتاژ خروجی مدارهای پلی مبدل های نیرو انجام گرفت. واسنجی های استاتیکی انجام گرفته نشان داد که یک رابطه خطی با ضریب تبین بالایی (999/0=2R (بین نیروهای اعمال شده و خروجی پل ها وجود دارد. اثر پس ماند (هیسترزیس) بین بارگذاری و بار برداری بسیار کوچک بود. اثر نقطه بارگذاری نسبت به محور عمودی دینامومتر بر مقدار نیروی اندازه گیری ناچیز بود. برای اندازه گیری سرعت پیشروی واقعی تراکتور، یک چرخ پنجم با استفاده از یک محور چرخشی انکودر ساخته شد. واسنجی های انجام گرفته روی سطوح آسفالته و خاکی نشان داد که یک رابطه خطی با ضریب تبین بالا (994/0=2R (بین سرعت پیشروی اندازه گیری شده و خروجی محور چرخش انکودر وجود داشت. خطای اندازه گیری در سرعت های کم در مزرعه و در سرعت های زیاد (تا 5/12 کیلومتر در ساعت) روی سطح آسفالته به ترتیب حدود 3 و 8 درصد بود. واحد جمع کننده داده ها، علاوه بر نمایش نیرو و سرعت پیشروی، به صورت لحظه ای می تواند نمودارهای نیرو بر حسب زمان و مسافت را روی صفحه نمایش رایانه دستگاه نمایش دهد.

    کلیدواژگان: دینامومتر اتصال سه نقطه، چرخ پنجم، مقاومت کششی، سرعت پیشروی، ادوات سوار، توان مالبندی
  • رحیم محمدزاده، مجید راحمی صفحه 165

    به منظور بررسی آثار تیمارهای گرمایی بر جوانه زنی، کاهش وزن و دیگر ویژگی های دو رقم سیب زمینی (اگریا و دیامونت) در انبار سرد (oC1±9) و انبار معمولی (oC 1±18) در سال 1383 آزمایش هایی انجام شد. پس از اعمال عمل التیام دهی، غده های هر دو رقم در هوای 25، 35، 45 و 55 درجه سانتی گراد به مدت 4، 8 و 12 ساعت و آب 22، 54 و 57 درجه سانتی گراد به مدت 15 و 30 دقیقه قرار گرفتند. و سپس تورهای محتوی غده ها در انبار سرد و انبار معمولی به مدت دو و چهار ماه نگه داری شدند. نتایج آزمایش ها نشان دادند که هوای 45 درجه سانتی گراد به مدت 8 و 12 ساعت، و آب گرم 57 درجه سانتی گراد به مدت 15 دقیقه به طور معنی داری باعث کاهش درصد جوانه زنی غده ها، بدون تغییر مواد درونی آنها نسبت به تیمار شاهد می شود.

    کلیدواژگان: التیام دهی، تیمار گرمایی، جوانه زنی
  • علی دلجو، امید کرمی، محمود اثنی عشری صفحه 179

    شرایط لازم برای باززایی مطلوب چهار رقم میخک (Nelson، Impulse، Sagres و Spirit) به روش رویان زایی بدنی بررسی شد. بدین منظور محیط کشت (موراشیگ و اسکوگ) دارای 30 گرم در لیتر سوکروز، 2 میلی گرم در لیتر 2،4-D و 2/0 میلی گرم در لیتر BA برای ایجاد کالوس رویان زا استفاده شد. رویان های بدنی زمانی به دست آمد که پینه های رویان زا به محیط کشتMS فاقد تنظیم کننده رشد و دارای 30 گرم در لیتر سوکروز به تنهایی و یا همراه با غلظت های مختلف مانیتول (15، 30، 60، 90، 120 و 150 گرم در لیتر) انتقال یافتند. در محیط کشت حاوی مانیتول بدون سوکروز رویان سوماتیکی ایجاد نشد. با افزودن مانیتول به محیط کشت، ایجاد رویان های بدنی روی پینه های رویان زا به میزان قابل توجهی افزایش یافت. رویان های ایجاد شده بر روی محیط های کشت حاوی غلظت های بالای مانیتول (60، 90، 120 و 150 گرم در لیتر) به طور نرمال توسعه یافتند. رویان های بدنی به محیط کشت 2/1 MS حاوی 30 گرم در لیتر سوکروز انتقال داده شدند و حدود 95% از آنها به صورت گیاهچه کامل باززا گردیدند. گیاهچه های به دست آمده در شرایط گلخانه نیز به طور عادی مراحل رشد خود را ادامه دادند.

    کلیدواژگان: میخک، پینه رویان زا، رویان بدنی، مانیتول
  • قاسم محمدی نژاد، عبدالمجید رضایی صفحه 187

    این بررسی به منظور ارزیابی پایداری 9 ژنوتیپ یولاف و یک رقم جو نسبت به مدیریت های زراعی و هم چنین برای تعیین سهم هر یک از عوامل زراعی (محیطی) در ایجاد اثر متقابل ژنوتیپ × محیط و تعیین پایدارترین جزء عملکرد در سال زراعی 80-1379 در مزرعه پژوهشی دانشگاه صنعتی اصفهان واقع در لورک نجف آباد انجام شد. ژنوتیپ های یولاف شامل 4 رقم کانادایی و 5 لاین اصلاحی از ترکیه بودند. محیط های مورد بررسی را سه تاریخ کاشت 20 مهر، 10 آبان و 30 آبان و سه تراکم کاشت 300، 375 و 450 بذر در متر مربع تشکیل دادند. برای هر محیط از طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار استفاده شد. تجزیه واریانس مرکب برای صفات تعداد خوشه بارور در متر مربع، تعداد دانه در خوشه، وزن هزار دانه و عملکرد دانه تفاوت های ژنتیکی بسیار معنی داری را بین ژنوتیپ ها نشان داد. به جز برای وزن هزار دانه برای بقیه صفات بین محیط های مورد ارزیابی اختلاف معنی داری وجود داشت. عملکرد دانه و همه اجزاء آن اثر متقابل ژنوتیپ × محیط معنی داری نشان دادند. نسبت مجموع مربعات اثر متقابل از کل تغییرات برای عملکرد دانه (37/22%) بیشتر از سایر صفات بود. تجزیه پایداری بر مبنای ضریب رگرسیون خطی نشان داد که رقم بویر و لاین 28 با عملکرد بالاتر از میانگین و ضریب رگرسیون خطی نزدیک به 1 دارای سازگاری مطلوب هستند، در حالی که رقم پیسر و جوماکویی به ترتیب با محیط های مساعد و نامساعد سازگاری خصوصی داشتند. بر مبنای میانگین مربعات انحراف از خط رگرسیون رقم بویر با کمترین انحراف پایدارترین رقم تشخیص داده شد. تجزیه ضرایب مسیر آثار متقابل ژنوتیپ× محیط به روش تای نشان داد که جزء ژنوتیپی 3V (وزن دانه) مهم ترین جزء تاثیر گذار بر عملکرد و پایداری است. بر این اساس رقم بویر با دارا بودن بالاترین مقدار 3V پایدارترین ژنوتیپ پر محصول تشخیص داده شد. مقایسه اجزای محیطی در روش تای، مرحله گرده افشانی و تشکیل دانه را حساس ترین مرحله رشد ژنوتیپ ها نسبت به عوامل محیطی معرفی نمود، از این رو ارزیابی پایداری ژنوتیپ ها بر اساس جزء ژنوتیپی 2V (تعداد دانه در خوشه) سودمند نخواهد بود. در نهایت بر مبنای نتایج این پژوهش، رقم بویر با عملکرد 8/5 تن در هکتار و واکنش پایدار در همه محیط ها به عنوان رقم مناسب شناخته شد.

    کلیدواژگان: اثر متقابل ژنوتیپ × محیط، تجزیه پایداری، ضرایب مسیر، مدیریت های زراعی، یولاف
  • جعفر احمدی، صدیقه فابریکی اورنگ، عباسعلی زالی، بهمن یزدی صمدی، محمدرضا قنادها، علیرضا طالعی صفحه 201

    به منظور تعیین نحوه عمل ژن و توارث عملکرد دانه و اجزای آن از روش تجزیه میانگین نسل ها با استفاده از آزمون مقیاس مشترک که هم زمان تمام نسل ها را مورد آزمون قرار می دهد، استفاده شد. این تحقیق در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران واقع در کرج انجام گرفت. به منظور به دست آوردن بهترین مدل ژنتیکی برای صفات مختلف تحت شرایط آبیاری معمول و تنش خشکی، ژنوتیپ ها و نسل های آماده شده در سال های قبل مربوط به هر تلاقی به طور جداگانه مورد ارزیابی قرار گرفتند. در آزمایش مربوط به هر تلاقی از طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار استفاده گردید، به طوری که در هر آزمایش دو تکرار تحت شرایط آبیاری معمول و دو تکرار تحت شرایط تنش آبی قرار گرفت. صفات اندازه گیری شده در آزمایش ها عبارت بودند از: وزن بوته، تعداد پنجه، ارتفاع بوته، طول سنبله، وزن سنبله های هر بوته، تعداد دانه در سنبله، وزن 100 دانه و عملکرد دانه. میانگین (m) و اثرهای ژن ها شامل، اثر افزایشی (d)، اثر غالبیت (h)، اثر متقابل افزایشی × افزایشی [i]، افزایشی× غالبیت [j] و غالبیت × غالبیت [l] برای صفات مختلف مشاهده شد، ولی همه اثرهای ژنی تواما در کلیه صفات مشاهده نشد. اثر غالبیت ژن ها مهم ترین عامل ژنتیکی کنترل در بیشتر صفات مورد بررسی شناخته شد. علی رغم معنی دار بودن اثر افزایشی در بیشتر صفات، اهمیت این اثر کمتر از اثر غالبیت بود.ضمنا اپیستازی غالبیت × غالبیت [l] اهمیت بیشتری نسبت به اپیستازی افزایشی × افزایشی [i] داشت و برآوردهای درجه غالبیت مبین کنترل ژنی بیشتر صفات به صورت غالبیت بود.

    کلیدواژگان: گندم، توارث، عمل ژن، مقاومت، تنش خشکی
  • محمدجواد ثقه الاسلامی، محمد کافی، اسلام مجیدی هروان، قربان نورمحمدی، فرخ درویش صفحه 215

    به منظور بررسی واکنش ارزن معمولی به تنش خشکی در مراحل مختلف رشد، چهار ژنوتیپ اصلاح شده ارزن معمولی به همراه یک ژنوتیپ از توده محلی بیرجند انتخاب شده، در قالب یک طرح اسپلیت پلات با پنج تیمار آبیاری و سه تکرار در دو منطقه بیرجند و سربیشه (استان خراسان جنوبی) کاشته شد. تیمارهای آبیاری که در کرت های اصلی قرار داشت عبارت بود از: شاهد، تنش در مرحله رویشی، تنش در مرحله ظهور خوشه، تنش در مرحله پرشدن دانه و تنش در دو مرحله رویشی و پرشدن دانه. ژنوتیپ های ارزن در کرت های فرعی قرار داشتند. تنش خشکی در مرحله ظهور خوشه باعث بیشترین کاهش در عملکرد دانه و بازده استفاده از آب شد. کاهش عملکرد عمدتا از طریق کاهش تعداد دانه در خوشه و کاهش وزن هزار دانه ایجاد شد و تعداد خوشه در متر مربع بین تیمارهای تنش تفاوت زیادی نداشت. اعمال تنش در مرحله رویشی تاثیری بر عملکرد و اجزای عملکرد نداشت. اعمال تنش در مرحله ظهور خوشه به دلیل اثر روی سقط گل ها و وزن هزار دانه سبب کاهش شاخص برداشت خوشه در بوته و شاخص برداشت دانه در خوشه گردید. مقایسه ژنوتیپ ها نشان می دهد ژنوتیپ K-C.M.4 از طریق تولید تعداد خوشه بیشتر و ژنوتیپ K-C.M.9 از طریق تولید دانه های سنگین تر دارای عملکرد دانه بیشتری بودند. همین ژنوتیپ ها بیشترین بازده استفاده از آب را نیز داشتند و شاخص برداشت اجزای مختلف آنها نیز به طور نسبی بیشتر بود. به لحاظ شوری آب مورد استفاده در آبیاری و حاصل خیزی کم خاک در بیرجند، عملکرد ژنوتیپ های مختلف در این منطقه کمتر از سربیشه بود. در مجموع می توان گفت در این آزمایش ژنوتیپ K-C.M.4 برای هر دو منطقه مناسب تر بود.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، ارزن معمولی، بازده استفاده از آب، شاخص برداشت
  • سیروس طهماسبی، محمود خدامباشی، عبدالمجید رضایی صفحه 229

    به منظور برآورد پارامترهای ژنتیکی و تعیین چگونگی کنترل ژنتیکی صفات عملکرد و اجزای عملکرد گندم و هم چنین تعیین اثر محیط بر برآورد این پارامترها، از طرح تلاقی های دای آلل یک طرفه با 8 والد استفاده گردید. دراین مطالعه نتاج F2 تلاقی ها به همراه والدین آنها در دو آزمایش مجزا یکی تحت شرایط رطوبتی مطلوب و دیگری تحت شرایط تنش خشکی انتهایی، بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد مورد ارزیابی قرار گرفتند. میانگین مربعات محیط و هم چنین اثر متقابل ژنوتیپ × محیط برای صفات طول سنبله و تعداد دانه در سنبله معنی دار بودند. واریانس قابلیت ترکیب پذیری عمومی (GCA) برای کلیه صفات مورد بررسی به جز تعداد پنجه بارور در محیط بدون تنش و عملکرد بوته در محیط تحت تنش خشکی، در هر دو محیط معنی دار گردید. واریانس قابلیت ترکیب پذیری خصوصی(SCA) برای ارتفاع بوته در محیط بدون تنش و برای تعداد پنجه بارور و عملکرد بوته در هر دو محیط معنی دار بود ولی برای بقیه صفات در هیچ یک از دو محیط معنی دارنگردید. نسبت بالا و معنی دار واریانس قابلیت ترکیب پذیری عمومی به واریانس ترکیب پذیری خصوصی برای ارتفاع بوته، طول سنبله وتعداد دانه در سنبله در هر دو محیط و برای تعداد سنبلچه در سنبله در محیط تنش خشکی حاکی از سهم بیشتر آثار افزایشی ژن ها در کنترل ژنتیکی این صفات بود. برآورد پارامترهای ژنتیکی نشان داد که صفات ارتفاع بوته، طول سنبله و تعداد دانه در سنبله در هر دو محیط و تعداد سنبلچه در سنبله در محیط تنش خشکی تحت تاثیر غالبیت نسبی ژن ها قرار داشتند ولی صفات تعداد پنجه بارور و عملکرد بوته در هر دو محیط و تعداد سنبلچه در سنبله در محیط بدون تنش تحت کنترل اثر فوق غالبیت ژن ها بودند.

    کلیدواژگان: گندم، تلاقی دای آلل، ترکیب پذیری، اثر ژنی، اثر محیط
  • عبدالرضا نصیرزاده، فریدون انصاری اصل صفحه 243

    در این پژوهش هفت گونه جو شامل H. bulbosum، H. violaceum، H. glaucum، H. spontaneum، H. vulgare، H. geniculatum و H. distichon مورد مطالعه کاریولوژیکی قرار گرفتند. در آزمایشگاه، مطالعه سیتولوژی انجام و براساس اطلاعات حاصله تعداد کروموزو ها و سطح پلوییدی هر گونه مشخص شد سپس ژنوم گونه ها شامل طول کل، طول بازوی بلند، طول بازوی کوتاه و نسبت بازوی بلند به کوتاه کروموزوم ها محاسبه و بر اساس اطلاعات حاصله کاریوتیپ هر گونه به صورت ایدیوگرام رسم شد. در پایان فرمول و تقارن کاریوتیپی گونه ها از طریق فرمول ها و جداول مربوطه به دست آمد. این مطالعه نشان داد که سه گونه H. bulbosum، H. violaceum و H. geniculatum تتراپلویید با 28= 4x = 2n و چهار گونه دیگر دیپلویید با 14= 2x = 2n هستند که بررسی سیتولوژی سه گونه H. geniculatum، H. distichon و H. violaceum برای اولین بار از ایران گزارش می شود. نتایج نشان داد که فرمول کاریوتیپی چهار گونه دیپلویید به صورت 7m و سه گونه تتراپلویید به صورت 12m+2sm بود. هم چنین بررسی تقارن کاریوتیپی گونه ها نشان داد که کلیه گونه های مورد مطالعه متقارن و در کلاس 1A قرار داشته اند. در پایان تجزیه کاریوتیپ گونه های جو با استفاده از پارامترهای S% TF%، R.L.، .T.V، D و X تعیین شد.

    کلیدواژگان: جنس جو، سیتولوژی، کاریوتیپ، کروموزوم
  • محمود رضا تدین، یحیی امام صفحه 253

    به منظور بررسی واکنش های فیزیولوژیک دو رقم جو تحت تنش شوری، آزمایشی گلخانه ای در سال 1382-1383 در دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل ارقام افضل و ریحان و پنج سطح شوری: صفر،4، 8، 12و 14 دسی زیمنس بر متر با4 تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی بود. تحت سطوح تنش شوری، درصد سبز شدن گیاهچه ها، تعداد پنجه، ارتفاع گیاه، تعداد و مساحت برگ در هر بوته و وزن خشک گیاه کاهش یافت، هر چند مقادیر کاهش برای رقم افضل (متحمل) در مقایسه با رقم ریحان (حساس) کمتر بود. با افزایش شدت تنش، غلظت یون سدیم اندام هوایی، در رقم ریحان بیشتر از رقم افضل بود در حالی که نسبت + K+ /Na در رقم افضل بیشتر از رقم ریحان بود. هم چنین با افزایش شدت تنش،هدایت روزنه ای، تعرق و فتوسنتز برگ ها کاهش یافت، ولی غلظتCO2 زیر روزنه ای فقط تا سطح شوری8 دسی زیمنس بر مترکاهش و پس از آن در هر دو رقم در سطح تنش12دسی زیمنس بر متر افزایش یافت. دمای برگ نیز با ازدیاد تنش شوری در هر دو رقم افزایش یافت. بر اساس نتایج این آزمایش، درشرایط تنش شوری، تعداد ساقه بارور در هر بوته، تعداد سنبلک در سنبله، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه و شاخص برداشت در رقم ریحان نسبت به رقم افضل کاهش بیشتری یافت. نتایج این پژوهش هم چنین نشان داد که تنش شوری، فرایندهای فیزیولوژیک مانند هدایت روزنه ای، تعرق، فتوسنتز و اجزای عملکرد دانه را در رقم متحمل(افضل)کمتراز رقم حساس(ریحان) تحت تاثیر قرار می دهد. غلظت کمتر یون سدیم و نسبت بیشتر + K+ /Na در اندام هوایی می تواند به عنوان معیاری در انتخاب ارقام متحمل جو جهت کشت در شرایط تنش شوری مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: جو، شوری، هدایت روزنه ای، فتوسنتز، اجزای عملکرد
  • محمدرضا جزایری نوش آبادی، عبدالمجید رضایی صفحه 265

    این مطالعه با هدف بررسی روابط بین صفات فنولوژیک، مرفولوژیک و فیزیولوژیک و تاثیر آنها بر عملکرد دانه 20 ژنوتیپ یولاف، تحت دو تیمار آبیاری بر مبنای 3±70 و 3±130 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر کلاس A در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان در سال زراعی 82-1381 انجام شد. در هر دو رژیم رطوبتی عملکرد دانه با شاخص برداشت و میزان آب نسبی برگ (RWC) هم بستگی مثبت و معنی دار و با تعداد روز تا خوشه دهی هم بستگی منفی و معنی داری داشت. ضمن این که هم بستگی آن با ارتفاع بوته در مرحله رسیدگی در شرایط بدون تنش رطوبتی مثبت و معنی دار شد. تجزیه به عامل ها در هر دو محیط سه عامل را معرفی نمود که عامل های عملکرد، فنولوژیک و مخزن نام گذاری شدند. تجزیه رگرسیون مرحله ای برای عملکرد دانه در هر دو شرایط رطوبتی شاخص برداشت را به عنوان اولین متغیر شناسایی کرد. در مرحله دوم در محیط بدون تنش ارتفاع بوته و در شرایط تنش میزان آب نسبی برگ وارد مدل شدند و به همراه شاخص برداشت جمعا 64% و 66% از تغییرات عملکرد دانه را توجیه نمودند. نتایج حاصل از تجزیه ضرایب مسیر بر اساس ضرایب هم بستگی ژنتیکی بین عملکرد دانه با شاخص برداشت و اجزای عملکرد (تعداد خوشه در متر مربع، تعداد دانه در خوشه و وزن دانه) نشان داد که در هر دو رژیم رطوبتی شاخص برداشت بیشترین اثر مستقیم مثبت را بر عملکرد دانه داشت. بالاترین اثر غیر مستقیم منفی در شرایط بدون تنش و تنش رطوبتی به ترتیب مربوط به تعداد خوشه در واحد سطح و شاخص برداشت از طریق تعداد دانه در خوشه بود.

    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، تجزیه به عامل ها، تجزیه ضرایب مسیر، تنش رطوبتی، هم بستگی های فنوتیپی و ژنتیکی، یولاف
  • رقیه حاجی بلند، سید یحیی صالحی، طاهره سادات آقاجانزاده، معصومه ابهری، احسان نظیفی صفحه 295

    کمبود روی یکی از مهم ترین نارسائی های تغذیه ای پس از عناصر پر مصرف در گیاه برنج است. تفاوت های ژنوتیپی قابل توجهی بین ارقام مختلف برنج از نظر تحمل کمبود روی وجود دارد. شناخت این تفاوت ها و معرفی ارقام متحمل به کمبود می تواند مصرف کودها را کاهش دهد. در پژوهش حاضر، تحمل تعدادی از مهم ترین ارقام رایج برنج شمال کشور نسبت به کمبود روی در طی یک آزمایش مزرعه ای (11 رقم) و آبکشت (16 رقم) مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش ها در طرح بلوک های کامل تصادفی انجام شد و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از طرح دو عاملی شامل سطح روی و رقم انجام شد. چهار سطح کود روی در آزمایش مزرعه ای (شاهد، 25، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار کود روی) و سه سطح در آزمایش آبکشت با استفاده از تکنیک کلاتور- بافر (شامل 130 پیکومول فعالیت روی آزاد به عنوان شاهد، 23 و 5 پیکومول به عنوان تیمار کمبود) اعمال گردید. علاوه بر سنجش اجزای عملکرد در شرایط مزرعه ای و شاخص های رشد در شرایط آبکشت، غلظت و مقدار عنصر روی در بخش های مختلف گیاهان سنجش شد. در آزمایش مزرعه ای، با توجه به همه اجزای عملکرد، ارقام اوندا و کادوس به عنوان ناکاراترین نسبت به روی (حساس ترین در برابر کمبود) و ارقام دشت و خزر به عنوان کارآترین نسبت به روی (متحمل ترین در برابر کمبود) ارزیابی شد. در آبکشت، سه رقم فجر، طارم هاشمی و اوندا به عنوان حساس ترین و ارقام شفق، آمل و میانه به عنوان متحمل ترین ارقام معرفی شدند. بیشترین غلظت روی در دانه در ارقام فجر و ندا و بیشترین پاسخ به کود روی از نظر انباشتگی این عنصر در دانه ها در دو رقم نعمت و طارم دیلمانی مشاهده شد در حالی که در کادوس، این عنصر عمدتا در کاه انباشته شد. این بررسی علاوه بر معرفی نمودن ارقامی که بدون نیاز به کود روی عملکرد مناسبی را نشان می دهند، مناسب ترین ارقام را از نظر انباشتن این عنصر در دانه ها که ارزش غذایی برنج را افزایش می دهد، مشخص کرده است.

    کلیدواژگان: برنج، ارقام برنج، کمبود روی، کارائی نسبت عنصر روی
  • یحیی امام، عبدالمهدی رنجبری، محمدجعفر بحرانی صفحه 317

    تنش خشکی یکی از مهم ترین عوامل محدود کننده عملکرد گیاهان زراعی است. به منظور مطالعه تاثیر تنش خشکی بر عملکرد دانه و اجزای آن در 9 ژنوتیپ گندم نان و یک ژنوتیپ گندم دوروم آزمایش مزرعه ای طی سال زراعی 83-1382 در منطقه باجگاه شیراز انجام شد. این آزمایش در قالب دو طرح بلوک کامل تصادفی جدا از هم با دو سطح رطوبتی مطلوب و تنش خشکی پس از گل دهی با سه تکرار طراحی و اجرا شد. تنش خشکی پس از گل دهی سبب کاهش عملکرد دانه و اجزای آن در تمامی ژنوتیپ ها گردید. میانگین صفات در شرایط تنش خشکی کاهش معنی دار یافت (5% ≥ p)، با این وجود، کاهش تعداد سنبلک در سنبله و سنبله در متر مربع معنی دار نبود. کاهش تعداد دانه در سنبله و وزن هزار دانه، علت اصلی افت عملکرد دانه در شرایط تنش خشکی بود. ژنوتیپ گهر بیشترین عملکرد دانه (4149 کیلوگرم در هکتار) را در شرایط تنش خشکی تولید کرد، در حالی که در شرایط مطلوب بیشترین عملکرد دانه (6674 کیلوگرم در هکتار) از ژنوتیپ نیک نژاد به دست آمد. براساس شاخص حساسیت به تنش، ژنوتیپ‎های کوهدشت و Boholh-15 به ترتیب کمترین و بیشترین حساسیت به تنش را از خود بروز دادند. تجزیه هم بستگی عملکرد دانه با اجزای آن نشان داد که در شرایط تنش خشکی، تعداد سنبله در متر مربع (751/0= r) و عملکرد بیولوژیک (707/0= r) بالاترین هم بستگی را با عملکرد دانه دارند(5% ≥ p)، در حالی که در شرایط مطلوب، بالاترین هم بستگی با عملکرد دانه متعلق به تعداد دانه در سنبله (864/0= r) و عملکرد بیولوژیک (848/0= r) بود. بر این اساس، می توان گزینش ژنوتیپ ها برای عملکرد دانه زیادتر را در هر شرایط رطوبتی با استفاده از صفات دارای بیشترین ضریب هم بستگی با عملکرد دانه انجام داد. در مجموع، به نظر می رسد ژنوتیپ های گهر و نیک نژاد به دلیل داشتن پتانسیل عملکرد دانه بالاتر در شرایط مشابه با پژوهش حاضر قابل توصیه باشند.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، گندم، عملکرد دانه
  • علیرضا ولدیانی، مهدی تاج بخش صفحه 329

    به منظور بررسی پدیده های فنولوژیک 25 رقم پیشرفته کلزا، در شرایط آب و هوایی سرد ارومیه،آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 80-1379 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دکتر نخجوانی واقع در 35 کیلومتری شمال شرقی ارومیه، به اجرا درآمد. نتایج حاصل از این بررسی حاکی از وجود اختلاف معنی دار بین تاریخ وقوع مراحل نموی در ارقام مورد مطالعه، شامل جوانه زنی و سبز شدن، تکمیل روزت، آغاز ساقه دهی یا رشد مجدد، شروع گل دهی و تشکیل خورجین و تاریخ رسیدگی ارقام در سطح احتمال یک درصد بود و ارقام بهاره ساری گل (پی.اف 91/7045)، هایولا 42 و اس.وای.ان-1 در کنار ارقام پاییزه آلیس، اورول، فورناکس، وی.دی.اچ 98-8003، کنسول، لیکورد و زرفام (ریجنت × کبری) به عنوان زودرس ترین و ارقام موهیکان، الارا، کولورت، ال-1 و آکامار به عنوان دیررس ترین ارقام این تحقیق شناسایی شدند. پر محصول ترین ارقام این آزمایش عبارت از دی.پی 8/94، زرفام (ریجنت × کبری)، کوکتیل، کنسول و اس.ال.ام 046 (شاهد)، در واقع جزو همان ارقامی بودند که مرحله روزت خود را سریع تر از سایر ارقام تکمیل نموده و قدرت بقا در سرمای بالایی نیز داشتند. در این مطالعه، هم بستگی مثبت و معنی دار بین طول مرحله تشکیل خورجین و عملکرد دانه و هم بستگی مثبت و معنی دار بین روز تا رسیدگی ارقام با صفات شاخص برداشت، تعداد دانه در هر خورجین، روز تا جوانه زنی و سبز شدن، روز تا تکمیل روزت، روز تا شروع رشد مجدد، روز تا شروع گل دهی و روز تا شروع تشکیل خورجین وجود داشت و هم بستگی منفی و معنی دار بین روز تا رسیدگی با طول مرحله گل دهی و طول مرحله تشکیل خورجین مشاهده گردید. این هم بستگی ها حاکی از آن می باشند که تاخیر در آغاز هر یک از مراحل نموی و یا طولانی تر شدن این مراحل، موجب تاخیر در رسیدگی ارقام کلزا خواهید گردید.

    کلیدواژگان: کلزا، مراحل نموی، تشکیل خورجین، رسیدگی، زودرس، دیررس، گل دهی، روزت
  • محمد مهدی مجیدی، آقافخر میرلوحی صفحه 345

    گزارش ها در زمینه اثر قارچ های اندوفایت بر عملکرد و اجزای عملکرد بذر اندک و گاها متناقض است. این پژوهش به منظور بررسی تاثیر همزیستی قارچ های اندوفایت بر میانگین و واریانس عملکرد و اجزای عملکرد بذر در فسکیوی بلند انجام گردید. کلون های عاری از اندوفایت (-E) ازطریق اعمال قارچ کش روی کلون های حاوی اندوفایت (+E) در گلخانه ایجاد و سپس هر دو نوع کلون به مزرعه انتقال داده شدند. طی دو سال مجموعه ای از صفات شامل عملکرد و اجزای عملکرد بذر بر روی کلون ها اندازه گیری گردید. حضور قارچ های اندوفایت میانگین عملکرد بذر تک بوته، تعداد دانه در بوته و تعداد خوشه در بوته را به ترتیب 8/32، 6/34 و 6/30 درصد افزایش داد. بین ژنوتیپ ها از نظر میزان تاثیرپذیری از اندوفایت تنوع وجود داشت. واریانس های فنوتیپی برای اکثر صفات معنی دار بود. اثر متقابل ژنوتیپ و قارچ برای تعداد دانه در بوته معنی دار بود که منجر به اختلاف معنی دار واریانس های فنوتیپی و ژنوتیپی بین کلون های +E و -E برای این صفت گردید به طوری که حضور اندوفایت باعث کاهش شدید در واریانس ژنتیکی این صفت گردید. این نتیجه نشان می دهد که حضور اندوفایت بخشی از تنوع ژنتیکی را پنهان کرده است، بنابراین بهتر است که از سایر اجزای عملکرد غیر از تعداد دانه در بوته برای افزایش عملکرد بذر استفاده گردد. نتایج این پژوهش نشان داد که حضور اندوفایت توان تولید مثلی گیاه را در ارتباط با عملکرد و اجزای عملکرد گیاه بهبود می بخشد که می تواند انگیزه اصلاحگران را برای انتقال این رابطه همزیستی به سایر گیاهان افزایش دهد لیکن بایستی توجه داشت که در مورد صفاتی که اثر متقابل قارچ و گیاه در آنها معنی دار است، حضور قارچ بخشی از تنوع ژنتیکی واقعی را پنهان می کند و برای این صفات بهتر است انتخاب به طور غیر مستقیم از طریق سایر صفات صورت پذیرد و یا انتخاب و اصلاح در جوامع فاقد اندوفایت انجام گردد و سپس اندوفایت مناسب در گیاهان اصلاح شده تلقیح گردد.

    کلیدواژگان: قارچ اندوفایت، صفات بذری، واریانس فنوتیپی و ژنتیکی
  • قدرت الله سعیدی صفحه 355

    آفتابگردان (.Helianthus annuus L) نقش مهمی در تامین روغن نباتی مورد نیاز کشور دارد و تامین عناصر غذایی گیاه در خاک جهت حصول عملکرد بالا و کیفیت مطلوب دانه آن ضروری می باشد. این آزمایش به منظور بررسی تاثیر تیمارهای کودی عناصر غذایی پرمصرف و کم مصرف بر عملکرد دانه و سایر صفات زراعی آفتابگردان انجام شد. در این آزمایش تاثیر سیزده تیمار کودی به عنوان فاکتور اصلی بر صفات زراعی دو رقم هیبرید آفتابگردان شامل های سان 33 و اروفلور به عنوان فاکتور فرعی در یک آزمایش کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر متقابل معنی داری بین تیمار های کودی و ارقام وجود داشت و تاثیر تیمارهای کودی وابسته به رقم بود. به طور کلی تمام تیمارهای کودی دارای عناصر غذایی Fe، K، P، N Mn، Zn، موجب کاهش معنی دار یا غیر معنی دار میانگین های قطر طبق، وزن هزار دانه، عملکرد دانه در بوته، عملکرد دانه در واحد سطح در رقم اروفلور گردید. در رقم های سان 33 افزودن عناصر غذایی N، P و K تاثیر معنی داری بر عملکرد دانه نداشت. تاثیر کودهای شیمیایی دارای Zn یا Mn به صورت مخلوط با خاک و یا محلول پاشی بر عملکرد دانه و اجزای عملکرد در رقم های سان 33 معنی دار نبود. اضافه کردن کود آهن دار (سکسترون) به خاک موجب افزایش معنی دار عملکرد دانه در رقم های سان33 شد، ولی تاثیر معنی داری بر درصد روغن دانه آن نداشت، به طوری که در این رقم تیمارهای شاهد، NPK و NPK + Fe به ترتیب دارای عملکرد دانه برابر 4946، 5155 و 7090 کیلوگرم در هکتار و مقدار روغن دانه برابر 72/40، 10/43 و 07/43 درصد بودند. تاثیر تیمارهای کودی بر درصد روغن دانه معنی دار نبود، بنابراین تغییرات عملکرد روغن در تیمارهای مختلف ناشی از تغییرات عملکرد دانه آنها می باشد. ضرایب هم بستگی و تجزیه رگرسیون نشان داد که تغییرات عملکرد دانه بیشتر و به ترتیب اهمیت ناشی از تغییرات وزن دانه و قطر طبق بود. به طور کلی به نظر می رسد در خاک مورد آزمایش اضافه کردن کود آهن دار به خاک از لحاظ اقتصادی حائز اهمیت باشد و می تواند موجب افزایش عملکرد دانه و روغن در رقم های سان 33 شود.

    کلیدواژگان: آفتابگردان، عناصر غذایی پرمصرف و کم مصرف، عملکرد دانه، روغن دانه
  • قدرت الله ریاضی صفحه 367

    جداسازی و کلون سازی ژن های نوترکیب بازدارنده پروتاز (PIs)گیاهی و انتقال آنها به ژنوم گیاهان دیگر، راه را برای مقاومت گیاهان تراریخته در مقابل بعضی آفات مهاجم هموار ساخته است. در پژوهش حاضر با علم به قدرت مهارکنندگی سیستاتین ها به عنوان عامل مهارکننده پروتاز سیستئین، ژن های سیستاتین از ژنوم ذرت جداسازی گردید. cDNA مربوط به این ژن ها با استفاده از پرایمرهای اختصاصی در محیط آزمایشگاه ساخته شد و پس از خالص سازی محصول RT - PCR در ناقل های پلاسمید pUC19 و pGEX 2T کلون گردید. ناقل های پلاسمید نوترکیب (حاوی سیستاتین های ذرت) با استفاده از دستگاه شوک الکتریکی به سلول های مستعد اشرشیاکولی Dh5α انتقال داده شدند. سلول های مستعد حاوی کلون های نوترکیب در محیط کشت مساعد رشد داده شدند و پروتئین های سیستاتین متصل به گلوتاتیون-اس-ترانسفراز (GST) با استفاده از فیلتر گلوتاتیون آگاروز بید (Glutation Agarose Bead) خالص سازی گردیدند. در هر مرحله از پیشرفت کار وجود ژن های سیستاتین به وسیله الکتروفورز نمونه ها مورد تایید قرار گرفت. در آزمایش های بعدی اثر بازدارندگی پروتئاز و پایداری نسبی سیستاتین های نوترکیب مورد ارزیابی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: سیستاتین ذرت، بازدارنده پروتئازی، ناقل پلاسمید، سلول مستعد E، coli، تراریخته، شوک الکتریکی
  • لیلا خدایی، حشمت الله رحیمیان، رضا امیری، محمود مصباح، اصغر میرزایی اصل، سید کمال کاظمی تبار صفحه 381

    نرعقیمی ژنتیکی صفتی است که در چغندر قند به وسیله یک جفت آلل مغلوب (aa) کنترل می شود. وجود صفت نرعقیمی ژنتیکی در یک رگه یا جمعیت چغندر قند موجب تسهیل در انجام تلاقی های لازم در انتقال صفات مهم نظیر مقاومت به بیماری ها می شود. هم چنین با استفاده از نرعقیمی ژنتیکی می توان تنوع ژنتیکی جمعیت های تک جوانه چغندرقند را افزایش داد. چنانچه صفت نرعقیمی ژنتیکی را بتوان با نشانگرهای مولکولی نشانمند نمود زمان و هزینه ای که برای انتقال آن به یک زمینه ژنتیکی دیگر لازم است، به شدت کاهش می یابد. در این بررسی ، برای نشانمند کردن ژن نرعقیمی ژنتیکی از 302 آغازگر RAPD به همراه روش BSA استفاده شد. از مخلوط DNA 8 گیاه نر بارور و 8 گیاه نرعقیم از دو جمعیت 231 و 261 استفاده شد. ابتدا آغازگرها روی توده ها آزمون گردید و پس از شناسایی آغازگرهای چند شکل در بین دو توده، این آغازگرها روی تک بوته های تشکیل دهنده هر کدام از توده ها آزمون شدند. چنانچه در این مرحله هم چند شکلی آغازگر تائید شد، در مرحله بعدی از آن در آزمون بقیه تک بوته های دو جمعیت 231 و 261 استفاده گردید. در پایان 10 نشانگر در جمعیت 231 و6 نشانگر در جمعیت 261 شناسایی شد که فاصله آنها از مکان ژنی نرعقیمی ژنتیکی کمتر از 50 سانتی مورگان بود. از میان این نشانگرها، نشانگر ناجفت AB 8-18-600 کمترین فاصله را با مکان ژنی نرعقیمی ژنتیکی داشت. این نشانگر فقط 3 نوترکیبی در جمعیت 231 و یک نوترکیبی در جمعیت 261 نشان داد، در نتیجه فاصله این نشانگر از مکان ژنی نرعقیمی ژنتیکی در مجموع این دو جمعیت برابر 3/5 سانتی مورگان برآورد شد.

    کلیدواژگان: تجزیه توده در حال تفرق، چغندرقند، نرعقیمی ژنتیکی، نشانگر RAPD
  • مهدی شعبانیان، حسین معصومی، اکبر حسینی پور، جهانگیر حیدرنژاد، ذبیح الله اعظمی صفحه 393

    در طی نمونه برداری از گلخانه های خیار منطقه جیرفت در سال های1380 تا 1383، 1294 نمونه دارای علائمی از قبیل موزائیک، بدشکلی و تاولی شدن برگ و میوه جمع آوری گردید. با استفاده از آزمون های الایزا و ایمنی سنجی نقطه ای (Dot immunobinding assay (DIBA ویروس های موزائیک زرد کدو (Zucchini yellow mosaic virus (ZYMV، موزائیک هندوانه (2 Watermelon mosaic virus-2 (WMV-2، موزائیک خیار (Cucumber mosaic virus (CMV و پژمردگی لکه ای گوجه فرنگی (Tomato spotted wilt virus (TSWV شناسایی و تعیین پراکنش شدند. این بررسی نشان داد که خیار گلخانه ای به ویروس های فوق آلوده است و ZYMV شایع ترین ویروس بر روی خیار گلخانه ای می باشد. انتقال ویروس های شته زاد توسط چهار گونه شته شامل Aphis fabae، A. craccivora، A.gossypii و Myzus persicae مورد بررسی گرفت. ویروس موزاییک زرد کدو دارای بالاترین درصد انتقال بین ویروس های فوق بود و A. craccivora با راندمان بالای 60 درصد با شته های فوق منتقل شد. WMV-2 تنها توسط شته A. gossypii منتقل نگردید. آلودگی نمونه های آلوده به ZYMV در روش RT-PCR با یک جفت آغازگر که قطعه ای به طول 458 جفت باز از ژن پروتئین پوششی را تکثیر می کرد، تایید شد. آزمون TAS-ELISA با استفاده از آنتی سرم های مونوکلونال کانادایی نشان داد که جدایه جیرفت به شاخه یک یا دو از گروه A متعلق می باشد. در آموده نسبتا خالص ویروس پیکره های رشته ای انعطاف پذیر با طول تقریبی 790 نانومتر با میکروسکپ الکترونی مشاهده شد. وزن مولکولی پروتئین پوششی این ویروس با روش الکتروفورز در ژل پلی آکریل آمید 36/2 کیلو دالتون تعیین و در آزمون وسترن بلات با استفاده از آنتی سرم تهیه شده بر علیه ویروس به عنوان شناساگر پروتئین پوششی ویروس تایید گردید. این اولین گزارش از حضور ویروس های فوق روی خیار گلخانه ای در منطقه جیرفت می باشد.

    کلیدواژگان: خیار، ویروس، گلخانه، جیرفت، الایزا، RT، PCR
  • علی آبرومند صفحه 409

    ژلاتین ماده پروتئینی است که در صنایع غذایی، دارویی، صنعتی و پزشکی کاربرد فراوانی دارد. در صنایع غذایی از این محصول در تهیه مارمالادها، ژله ها، شیرینیجات و بستنی استفاده می شود. ژلاتین به آسانی در بدن جذب شده و حتی به هضم سایر مواد غذایی از طریق تشکیل امولسیون کمک می نماید. هدف از این تحقیق، استفاده بهینه از مواد اولیه سهل الوصول و ارزان یعنی مقادیر فراوان ضایعات شیلات و بهینه سازی شرایط برای استخراج ژلاتین و در نتیجه کاهش واردات آن به کشور که عمدتا از پوست خوک و ضایعات دامی تهیه می گردد، می باشد. این طرح در دو مرحله صورت پذیرفت: در مرحله اول اثر شرایط pH (در دو شرایط قلیایی و اسیدی) و نوع ماده اولیه (سه ماده اولیه: کفشک ماهی، کوسه ماهی و ضایعات فیله) روی برخی از مهم ترین خواص کمی و کیفی ژلاتین (راندمان، درجه خلوص، رنگ و رایحه) مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله دوم طرح نیز اثر دما (در سه سطح 70، 75 و 80 درجه سانتی گراد و pH (در دو سطح 5/6و 6) بر روی میزان راندمان ژلاتین ارزیابی گردید. نتایج مرحله اول نشان داد که در صورت استفاده ازشرایط قلیایی و ضایعات فیله، مقدار ژلاتین حاصل حداکثر خواهد بود. با توجه به نتایج مرحله دوم طرح و با دمای 70 درجه سانتی گراد و pH برابر با 5/6، راندمان ژلاتین حاصل حداکثر و با بهترین کیفیت به دست خواهد آمد.

    کلیدواژگان: ژلاتین، ضایعات ماهی، روش اسیدی، روش قلیانی
  • شهرام دخانی، سارا جعفریان، غلامحسین کبیر، احمد مرتضوی بک صفحه 421

    به منظور بررسی تاثیر فرایند حرارتی مقدماتی بر کیفیت فرنچ فرایز یا خلال نیمه سرخ شده (سولانوم توبروزوم –ال)، چهار رقم سیب زمینی به نام های آگریا، مارفونا، آئولا وآئوزونیا از منطقه فریدن اصفهان خریداری و به سردخانه دانشکده کشاورزی با دمای 5 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی90-85 درصد منتقل گردیدند. در ابتدا آزمون های فیزیکوشیمیایی اندازه گیری وزن مخصوص و درصد ماده خشک به روش A.O.A.C و درصد قندهای احیا کننده به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) روی ارقام سیب زمینی انجام گرفت. نمونه برداری به صورت کاملا تصادفی بود. خلال های سیب زمینی در ابعاد 8/0×8/0×5 سانتی متر درآب با شرایط حرارتی مختلف 70 درجه –4 دقیقه، 70درجه –10 دقیقه و95 درجه –2 دقیقه تیمار شده و سپس به طور عمقی در روغن 175درجه سلسیوس به مدت 2 دقیقه سرخ شدند. خصوصیات کیفی مورد بررسی در محصول نهایی عبارت بودند از: بافت، رنگ و درصد جذب روغن. نتایج تحقیق در طرح آماری کاملا تصادفی با آزمون فاکتوریل و مقایسه میانگین چند دامنه ای دانکن تجزیه و تحلیل شدند (01/0 >p) نتایج نشان داد تیمار 70 –10 دقیقه شاخص های کیفی محصول را به طور محسوسی بهبود می بخشد. تیمار 95 - 2 دقیقه از نظر فاکتور های رنگ هانترلب، تفاوت معنی داری با تیمار 70 –10 دقیقه نداشت ولی بافت خلال ها افت قابل توجهی نشان داد. جذب روغن در تیمارهای غیر از 70 –10 دقیقه افزایش یافت. تیمار 70 –4 تغییر محسوسی درکیفیت محصول ایجاد نکرد. هم چنین ملاحظه گردید که درمیان ارقام مورد بررسی در این تحقیق، ارقام آگریا وآئولا برای فرایند تولید فرنچ فرایز مطلوب تر از دو رقم دیگر هستند.

    کلیدواژگان: رقم سیب زمینی، پارامترهای کیفی فرنچ فرایز، آنزیم بری، حرارت مقدماتی
  • همایون فرهنگ فر، حسین نعیمی پور یونسی صفحه 431

    در این تحقیق از داده های زایش اول سال های 1380-1370 مربوط به 25471 راس گاو شیری نژاد هلشتاین در 523 گله استفاده شد. صفات تولید شامل رکوردهای تصحیح شده 305 روز و دوبار دوشش شیر، چربی و درصد چربی و صفات تولید مثل شامل سن زایش اول، فاصله دو زایش، طول دوره آبستنی و تعداد تلقیح به ازای آبستنی دوم بود. صفت تعداد روزهای خشک بین زایش اول ودوم نیز بررسی شد. وراثت پذیری شیر، چربی، درصدچربی، سن زایش اول، روزهای خشک، فاصله دو زایش، طول دوره آبستنی و تعداد تلقیح به ازای آبستنی به ترتیب 31/0، 23/0، 31/0، 14/0، 03/0، 05/0، 10/0 و 01/0 برآورد شد. هم بستگی ژنتیکی صفت تولید شیر، مقدار چربی و درصد چربی با سن زایش اول به ترتیب 14/0-، 16/0-، 03/0، با تعداد روزهای خشک 31/0-، 23/0-، 15/0، با فاصله دو زایش 54/0، 44/0، 21/0-، با طول دوره آبستنی 01/0، 11/0 و 09/0 و با تعداد تلقیح به ازای آبستنی 38/0، 20/0، 25/0- بود.

    کلیدواژگان: گاو هلشتاین ایران، صفات تولید، صفات تولید مثل، وراثت پذیری
  • حسن کرمانشاهی، محمدرضا اکبری، نظر افضلی صفحه 443

    به منظور بررسی اثر حضور جهار هفته ای سطوح پایین آفلاتوکسین B1 در جیره بر عملکرد جوجه های گوشتی، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تیمار و 4 بلوک انجام شد. تعداد 112 قطعه جوجه یک روزه نر گوشتی سویه تجاری Cobb 500 به 16 گروه 7 قطعه ای با میانگین وزنی یکسان تقسیم شدند. تیمارها شامل سه سطح آفلاتوکسینB1 در جیره (4/0، 8/0 و 2/1 قسمت در میلیون) همراه با یک گروه شاهد (فاقد آفلاتوکسین) بود. وزن کشی به صورت هفتگی انجام شد. در سنین 7، 14، 21 و 28 روزگی از هر واحد یک جوجه ضمن ایجاد برش در سیاه رگ گردنی جهت خونگیری، کشته شد و اندام های مختلف به صورت جداگانه توزین گردید. وجود آفلاتوکسین B1 در جیره به طور معنی داری سبب کاهش مصرف خوراک و اضافه وزن در سن 28 روزگی گردید (p< 0/05). در پایان هفته چهارم، وزن کبد به طور معنی داری افزایش یافت (p< 0/05). وزن مغز در پایان هفته های اول و چهارم به طور معنی داری (p< 0/05) تحت تاثیر تیمار قرار گرفت (در هفته اول کاهش و در هفته چهارم افزایش یافت). آفلاتوکسینB1 سبب افزایش فعالیت آنزیم های آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و کاهش فعالیت آنزیم لاکتات دهیدروژناز (LDH) در سرم گردید (p< 0/05). نتایج این پژوهش نشان داد که آفلاتوکسین B1 در کنار سایر اثرات منفی بر عملکرد، می تواند دارای آثار مضر بر مغز جوجه های گوشتی نیز باشد.

    کلیدواژگان: آفلاتوکسین B1، عملکرد، آنزیم های خون، وزن اندام های داخلی بدن، جوجه گوشتی
  • رضا هاشمی، بهروز دستار، سعید حسنی، یوسف جعفری آهنگری صفحه 451

    تاثیر میزان پروتئین جیره و محدودیت غذایی بر عملکرد، دمای بدن و برخی از شاخص های هماتولوژی جوجه های گوشتی سویه تجاری راس 308 در شرایط تنش گرمایی مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور جوجه های گوشتی در سن 21 تا 42 روزگی با یکی از سه تیمار آزمایشی زیر تغذیه شدند. تیمار اول و دوم شامل جیره های حاوی سطح پروتئین توصیه شده (1994، NRC) و 85 درصد مقدار توصیه شده آن بودند که طی آزمایش به صورت آزاد در اختیار پرندگان قرار داشتند. تیمار سوم گروه با محدودیت غذایی بود که با جیره حاوی سطح پروتئین توصیه شده تغذیه شدند اما روزانه به مدت 6 ساعت در طی مدت تنش گرمایی گرسنه نگه داشته می شدند. هر تیمار آزمایش شامل 6 تکرار و هر تکرار متشکل از 18 قطعه جوجه گوشتی بود. آب طی آزمایش همواره در اختیار پرندگان قرار داشت. نتایج آزمایش نشان داد کاهش سطح پروتئین جیره و یا اعمال محدودیت غذایی تاثیری بر افزایش وزن پرندگان نداشت (P>0/05). اعمال محدودیت غذایی سبب کاهش مصرف و بهبود ضریب تبدیل خوراک، بهبود نسبت راندمان انرژی و کاهش دمای بدن پرندگان در هنگام تنش گرمایی در 24 و 32 روزگی شد (P<0.05). کاهش مقدار پروتئین جیره و اعمال محدودیت غذایی سبب کاهش چشمگیر پروتئین مصرفی، افزایش نسبت راندمان پروتئین و همچنین افزایش مقادیر هماتوکریت و اسید اوریک خون شد (P<0.05). جنس تاثیری بر دمای بدن و مقادیر هماتولوژی خون پرندگان نداشت (P>0/05). اعمال تنش گرمایی سبب افزایش دمای بدن، مقدار هماتوکریت، گلوکز و اسید اوریک خون پرندگان شد.

    کلیدواژگان: پروتئین، عملکرد، محدودیت غذایی، تنش گرمایی، جوجه گوشتی
  • جواد ترکمانی، محمود صبوحی صفحه 461

    در تعیین مجموعه کارا- ریسک (Risk - Efficient)، انتخاب و تعیین سطح بازده برنامه به صورت درونزا از اهمیت ویژه ای برخوردار است. لذا، در این مطالعه با استفاده از روش برنامه ریزی چند هدفه، مدل موتاد هدف در قالب دو الگوی میانگین انحرافات مطلق جزیی و تحلیل پارامتریک حداکثر_حداقل (Maximin) برای تعیین درونزای برنامه بازده هدف تبیین شد. برای تعیین مجموعه استراتژی های غالب برای زارعین مورد مطالعه، ابتدا ماتریس بازده ها از حداکثر کردن اهداف مدل شامل حداکثر کردن بازده انتظاری، حداکثر کردن کمترین بازده سالانه و حداقل کردن احتمال سقوط بازده از یک سطح بحرانی یا نامطلوب تخمین زده شد. سپس، با استفاده از تکنیک برآورد مجموعه غالب (Non - Inferior set estimation) مرزهای بالا و پایین مجموعه استراتژی های غالب تعیین گردید. نتایج حاصل از حداکثر نمودن الگوی حداکثر_حداقل نشان داد که حداقل و حداکثر بازده به ترتیب 270252 و 217753 هزار ریال است. افزون برآن، با استفاده از سطوح مختلف تابع هدف، زیر مجموعه ای از استراتژی های غالب تعیین گردید. نتایج حاصل از مقایسه الگوی کشت فعلی زارعین با الگوهای زراعی پیشنهاد شده به وسیله الگو نشان داد که سطوح زیر کشت فعلی محصولات مختلف زارعین به استثنای چغندرقند تقریبا در دامنه ای است که به وسیله الگو تعیین شده است. افزون برآن، نتایج نشان داد که الگوی کشت فعلی زارعین می تواند یکی ازاستراتژی های غالب باشد. باتوجه به اهمیت آب و کمبود شدید آن در منطقه مورد مطالعه، بازده متوسط آب در الگوی کشت فعلی زارعین با بازده متوسط آب درمجموعه استراتژی های غالبی که مرز بالا و پایین کلیه استراتژی های غالب را تشکیل می دهند، مقایسه گردید. نتایج نشان داد که زارعین بازده ای معادل 15/18 هزار ریال به ازای هر ساعت آب مصرفی به دست می آورند. با این حال، بازده متوسط آب در دامنه 1/19 و 2/30 هزار ریال در مجموعه استراتژی های غالب تغییر می کند که این امر نمایانگر آن است که زارعین می توان ند از آب به نحو مناسب تری استفاده کنند. با توجه به نتایج به دست آمده، می توان گفت که تغییر الگوی کشت زارعین، جهت استفاده بهتر از منابع، امری کاملا پیچیده است و صرفا با اتخاذ سیاست های جامع نگر می توان به موفقیت هایی در این زمینه دست یافت.

    کلیدواژگان: بهینه سازی، روش برنامه ریزی چندهدفه توام با ریسک، استراتژی های غالب
  • محمود صبوحی، غلامرضا سلطانی، منصور زیبایی صفحه 475

    بهره برداری بی رویه از منابع آب زیر زمینی در ایران، بویژه در منطقه مورد مطالعه موجب تخریب این منابع و افت آب های زیرزمینی شده است. درمطالعه حاضر، راه کارهای مختلف مدیریت منابع آب زیر زمینی شامل برداشت آزاد (کنترل نشده)، کنترل بهینه برداشت از آب های زیرزمینی، بهره برداری از آب های زیر زمینی و سیاست مالیاتی، دخالت دولت و کنترل قانونی، مشارکت بهره برداران درکنترل برداشت از آب های زیرزمینی و همکاری دولت و تشکل های بهره برداران مورد مقایسه قرار گرفته است. جهت آزمون تجربی این راه کارها، تابع تقاضای آب چغندرکاران دشت نریمانی واقع در استان خراسان برآورد گردید. نتایج به دست آمده از داده های جمع آوری شده و تابع تقاضا مشخص کرد که راه کار " بهره برداری از آب های زیرزمینی و سیاست مالیاتی" نسبت به گزینه های دیگر امکان رسیدن به بهره برداری پایداراز آب های زیرزمینی را فراهم می کند. هم چنین، راه کار مناسب متاثر از خصوصیات فرهنگی، اجتماعی واقتصادی بهره برداران و شرایط کلی حاکم بر جامعه می باشد. از طرف دیگر دنبال کردن هر راه کار الزامات خود را می طلبد. برای راه کار پیشنهادی مطالعه حاضر، نظام کارای مالیاتی ضروری می باشد. براساس نتایج این مطالعه، دولت می تواند از طریق اتخاذ سیاست مناسب مالیاتی، هزینه های جنبی بهره برداری بی رویه از منابع آب زیر زمینی را به خود بهره برداران منطقه منتقل نماید.

    کلیدواژگان: برداشت آزاد، کنترل بهینه آب زیرزمینی، تشکل بهره برداران، مدیریت منابع آب زیرزمینی، مشارکت بهره برداران، منابع مشترک، بهره برداری پایدار
  • مینا موسوی، محمد چیذری صفحه 487

    سیب زمینی از نظر تغذیه ای سومین محصول مهم کشور می باشد، اما وجود نوسان در تولید این محصول سبب عدم تعادل در عرضه و تقاضای آن شده است. نبود برنامه ریزی برای تولید و بازاریابی از یک سو، و دانش کم کشاورزان درباره بازاریابی از سویی دیگر، باعث بی ثباتی بازار سیب زمینی گشته است. برای رقابت موفقیت آمیز در بازارها، کسب دانش فنی و اطلاعات در مورد بازار ضروری است که این امر از طریق برنامه های آموزش بازاریابی میسر می شود. هدف عمده این برنامه ها، کمک به تولیدکنندگان برای تنظیم تولید و فعالیت بازاریابی می باشد. گام اول در طرح ریزی برنامه های بازاریابی، فهم نیازهای آموزشی کشاورزان است. بنابراین ارزیابی این نیازها، قبل از برنامه ریزی و اجرای برنامه ها ضروری است. بر این اساس، این تحقیق به بررسی نیازهای آموزشی سیب زمینی کاران در زمینه بازاریابی می پردازد و به روش توصیفی- هم بستگی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق سیب زمینی کاران شهرستان عجب شیر هستند که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی چند مرحله ای تعداد 110 نفر از میان آنها برای تکمیل پرسش نامه انتخاب شدند. نتایج تحقیق نشان داد که میزان دانش فنی پاسخ گویان در موارد قیمت گذاری و شناخت بازار در کمترین حد می باشد و موارد شناخت بازار و فعالیت های قبل از برداشت مهم ترین نیازهای آموزشی پاسخ گویان بودند. بین متغیرهای سن، میزان سواد، میزان عملکرد، سابقه کاشت سیب زمینی و سطح زیر کشت و نیاز آموزشی در زمینه کلی بازاریابی رابطه معنی داری مشاهده نگردید. بر اساس نظر پاسخ گویان، حضور مروج در مزرعه و برگزاری کلاس های ترویجی به عنوان موثرترین روش های آموزشی شناخته شدند.

    کلیدواژگان: نیاز آموزشی، نیازسنجی، سیب زمینی، بازاریابی
  • بهاء الدین نجفی، منصور زیبایی، محمدحسین شیخی، محمدحسن طرازکار صفحه 501

    در این مطالعه به منظور پیش بینی قیمت عمده فروشی برخی محصولات زراعی شامل گوجه فرنگی، پیاز و سیب زمینی در استان فارس، برای افق زمانی یک، سه و شش ماه آتی از روش های معمول پیش بینی و شبکه عصبی مصنوعی استفاده شد. داده های مورد نیاز برای دوره مهر 1377 تا تیرماه 1384 از اداره جهاد کشاورزی استان فارس اخذ گردید. از داده های دوره مهرماه 1377 تا دی ماه 1383به منظور مقایسه روش ها و از داده های شش ماه آخر جهت بررسی قدرت پیش بینی استفاده شد. به منظور مقایسه خطای پیش بینی روش های مختلف نیز، از معیارهای میانگین قدرمطلق خطا، میانگین مجذور خطا و معیار درصد میانگین مطلق خطا بهره گرفته شد. نتایج مطالعه نشان داد که شبکه عصبی مصنوعی دارای خطای پایین تری جهت پیش بینی قیمت محصولات مختلف در افق زمانی یک و سه ماه آینده می باشد و به طور معنی داری از سایر روش ها دقیق تر است. اما در پیش بینی شش ماه آینده تفاوت معنی داری بین روش های معمول و شبکه عصبی مصنوعی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: پیش بینی قیمت، شبکه عصبی مصنوعی، محصولات منتخب، استان فارس
  • سید جمال الدین خواجه الدین، سعید پورمنافی صفحه 513

    برای تعیین سطح زیر کشت شالیزارهای منطقه اصفهان، از داده های رقومی ماهواره IRS-1D هند (سنجنده های PAN، LISS III و سری زمانی WiFS) استفاده شد. تصحیحات مختلف شامل هندسی، اتمسفریک، رادیومتریک و توپوگرافی بر روی تصاویر مربوط به سال های 2003 و 2004 اعمال گردید. در این مطالعه پیش پردازش های لازم و آنالیزهای مختلف از جمله آنالیزهای ترکیبات مربوط به تصاویر سری زمانی و هم چنین نمونه برداری های میدانی برای سال های 2003 و 2004 صورت گرفت. با انتخاب نواحی تعلیمی مناسب در تصاویر مختلف اقدام به طبقه بندی نظارت شده تصاویر گردید. از باند مادون قرمز موج کوتاه و شاخص آب (Normalized Difference Water Index (NDWI نیز برای بررسی امکان تعیین مناطق شالیکاری استفاده گردید. علاوه بر شالیزارها، اراضی کشاورزی غیر شالی، اراضی رهاشده، شوره زارها و رخنمون سنگی در تصاویر LISS III و با کمک تصویر PAN، مناطق شهری و نیز جاده ها قابل شناسایی گردیدند. با تشکیل جدول ماتریس خطا، دقت کلی طبقه بندی 91 درصد و کاپای کلی 89 درصد به دست آمد. مساحت زیر کشت شالیزارها نیز حدود 19500 هکتار در سال 2003 میلادی برای سنجنده LISS III و20450 هکتار برای سنجنده WiFS و در سال 2004 میلادی 21670 هکتار برای سنجنده WiFS تعیین گردید. با انجام این مطالعه مشخص شد که می توان داده های LISS III را برای تشخیص و تعیین دقیق سطح زیر کشت شالیکاری و داده های سنجنده WiFS برای تخمین سطح با دقت تقریبا قابل قبول استفاده کرد.

    کلیدواژگان: شالیزار، سنجش از دور، IRS، LISS III، WiFS، طبقه بندی نظارت شده، اصفهان
|
  • M. R. Yazdani *, M. Ghodsi, S. F. Mousavi Page 1

    Cultivation of a second crop in paddy fields of Guilan province is a strategy for optimum use of land, supporting family economy and increasing oil-seed production. However, this is impeded under high rainfall and waterlogging conditions. To enhance second-crop cultivation in paddy fields, surface drainage is inevitable. The surface drainage practices should be performed with minimum costs, least time span and least variations of the land. In the present research, longitudinal surface drains were constructed with a spacing of 2, 4, 6, 8 and 10 m (depth of 20 cm), with and without 1-m lateral drains (depth of 10 cm) in Rice Research Institute, Rasht, Iran. The experiment was conducted in a complete randomized block design with three replications. Canola (Brassica napa), variety PF, was cultivated as a second crop after rice. The results showed that the effects of drain spacing on seed yield, days to maturity, number of plants per m2, and also the effects of lateral drainage on seed yield, plant height, residual N, days to maturity, and number of plants per m2 are significant (P<0.01). Highest yield (2493 kg/ha) was obtained from longitudinal drains 4 m apart, with lateral drainage drain spacing of 6 and 2 m had acceptable yields, too (2241 and 1817 kg/ha, respectively). For treatments without lateral drainage, 2-m drain spacing had the highest yield (1324 kg/ha). Considering all the expenses for drainage construction, it was found that net benefit of longitudinal drain spacing of 4 and 6 m was twice the costs. Since the rainfall in Nov., Dec., and Jan., 2000, was higher than the 20-year average rainfall of the same months, it was concluded that the results of this experiment may be recommended in the years with a rainfall less than the year 2000.

    Keywords: Rice, Canola, Guilan, Second crop, Land drainage
  • A. Esmaili Nameghi *, A. Hassanli Page 13

    One of the simple methods for erosion control, flood mitigation and flood damage reduction in the streams is building the checkdams. The present study was carried out to evaluate the performance of checkdams, location across the streams in the retention of the fine sediments in Droudzan watershed in Southern Iran. For this purpose, a number of streams with many stabilized check dams which were more than 27 years old were selected. For each stream, three check dams (one at the far beginning (upstream), the second one at the middle and the third one at the far downstream) were selected. In each stream, a number of samples were taken from retained sediment behind the selected check dams and also original soil was taken from both sides of the same check dams. Laboratory analysis on the size of particles and also texture of soil and sediment samples showed that in general, soils taken from both sides of the check dams were finer than sediment behind the same check dams. Comparison of particle sizes showed in all streams except Joobkhaleh (with extensive tree coverage) the performance of the third check dams (far downstream) in fine sediment retention is much better than the second one (at the middle) and the second one is more effective than the first one (upstream). Comparison of sands, silt, and clay percentage of soil and sediment also showed that in all streams except Joobkhaleh the clay and silt percentage behind the third check dam is more than the second check dam and that of the second check dam is more than the third one (upstream). In the same way, results showed that the sand retained behind the first check dam, was more than the sand behind the second and first checkdams, respectively. Therefore, if the retention of the fine sediments is the main purpose of the check dam construction, it is recommended that they be built in the far downstream rather than in the upstream of waterways.

    Keywords: Check dams, Erosion, Droudzan watershed, Fine sediments, Streams
  • A. Rezaei *, M. Mahdavi, K. Luxe, S. Feiznia, M. H. Mahdian Page 25

    The model in this research was created based on the Artificial Neural Network (ANN) and calibrated in the Sefid-rood dam basin (excluding Khazar zone). This research was done by gathering and selecting peak flows of hydrographs from 12 sub basins, the concentration time of which was equal to or less than 24 hours and was caused only by rainfall. From all the selected sub basins, totally 661 hydrographs were prepared and their peak flows data wes used to make prediction model. The input variables of the model consisted of the depth of daily flooding rainfalls, and so the five days before rainfall of every peak flow, the area of sub basins, the main stream length, the slope of 10-85 percent of main stream, the median height of sub basins, the area of geological formations and rock units, classified at three hydrological groups of I, II, III, the base flow, and output variable was only peak flow. By using Feed Forward Artificial Neural Network with training method of back propagation error the function approximation of inputs to output was created by passing the three processes of training (learning), testing and validation. So based on that data and variables, the Multivariable Linear Regression model was created. The comparison of observed peak flows, based on validation data package, showed that the statistical parameters of (R2) coefficient and Fisher’s test parameter coefficient (F) for ANN model and MLR respectively were 0.84, 33.66 and 0.33, 3.60, indicating the superiority of ANN to traditional methods.

    Keywords: Formations, Peak Flow, Rainfall, Runoff
  • E. Khadivi Borujeni *, F. Nourbakhsh, M. Afyuni, H. Shariatmadari Page 41

    Application of sewage sludge on the farmland as a source of crop nutrient had recently received considerable attention. Some management practices may be required to control the accumulation of toxic elements including Pb, Ni and Cd. Sequential extraction gives useful information on plant bioavailability of the elements. The objective of this study was to investigate the cumulative and residual effects of sewage sludge application on the chemical forms and mobility factor of Pb, Ni and Cd. Zero, 25, 50 and 100 Mg ha-1 of sewage sludge were applied for 1, 2 and 3 consecutive years in a split plot design, with three replications. Soil samples were taken from 0-20 cm at the end of the third year of application. Different chemical forms of Pb, Ni and Cd were measured. Results revealed that the soluble form (SOL) of Ni and Cd increased whereas Pb soluble form decreased with increasing levels and years of application. Exchangeable (EXC), carbonate (CAR) and organic (ORG) forms of the three elements increased as levels and years of application increased. Occluded (OCC) form decreased for Pb, Ni and increased for Cd. Residual form (RES) of Pb increased while that of Ni and Cd decreased. A gereral increase was observed for available (DTPA-extractable) concentration of Pb, Ni and Cd. Relative distributions of different chemical forms were in the following order: Pb: OCC > RES> ORG> CAR> EXC> SOL, Ni: RES> ORG> OCC> CAR>EXC> SOL and Cd: OCC> CAR> RES> ORG> EXC> SOL. The comparison of different forms of the metals showed the following orders: soluble Ni>Pb>Cd, exchangeable, carbonate and occluded Pb>Ni> Cd, organic and residual Ni> Pb>cd. Increasing the available (DTPA-extractable) concentration of the elements in such a calcareous soil showed that consecutive application of sewage sludge may increase the available (DTPA-extractable) concentration beyond critical levels. A significant corretation was observed between organic form and available (DTPA-extractable) concentration of the elements.

    Keywords: Sequential extraction, Organic fertilizer, Sewage sludge, Pb, Ni, Cd
  • Gh. Sayyad *, M. Afyuni, S. F. Mousavi Page 55

    Accumulation of heavy metals (HMs) in cultivated soils is an important environmental problem in many parts of the world. In recent years, HM leaching through preferential paths and also in the form of metal-organic acids complexes has received much attention. For this reason, the effects of plants on creating preferential flow through the soil is important. The objective of this study was to assess the mobility of Cd, Cu, Pb and Zn in a calcareous soil (Typic Haplocalcids) planted with safflower (Carthamus tinctorious). The study was conducted on 12 undisturbed soil columns (22.5 cm in diameter and 50 cm in depth) in greenhouse. The top 10 cm of soil in half of the columns were contaminated with Cd, Cu, Pb, and Zn at the rates of 19.5, 750, 150 and 1400 kg ha-1, respectively. Half of the contaminated and uncontaminated columns were planted with safflower at a rate of 20 seeds m-2. Leachate was collected continuously and analyzed for these four heavy metals. After the crop harvest, soil samples were taken at 10 cm intervals and analyzed for DTPA-extractable and water-soluble HMs concentration. Results showed that heavy metal concentrations (DTPA and soluble) of the subsoil in planted columns were more than in fallow columns. The DTPA-extractable Cd, Cu and Zn concentrations in contaminated planted columns were 3.3-, 1.5- and 1.5-times more than in contaminated fallow columns, respectively. The water-soluble Cd, Cu and Zn in planted treatments increased 2.4, 1.2- and 1.1 times more than the fallow treatment. Lead concentrations in both planted and fallow treatments were similar. Metal uptake by safflower increased such that Cd and Zn uptake was more than Cu and Pb. Cd, Cu, Pb and Zn concentrations in the leachate of planted columns increased 32.0-, 2.5-, 6.0- and 2.7- time more than the uncontaminated planted columns. In summary, although topsoil contamination increased metal uptake by safflower, however the presence of safflower increased DTPA-extractable and also soluble metal concentrations in the soil profile and therefore enhanced metal mobility. The order of metal mobility was Cd > Zn >Cu >Pb.

    Keywords: Safflower, Heavy metals, Contaminant transport, Undisturbed soil columns
  • A. Aboutalebi *, E. Tafazoly, B. Kholdebarin, N. Karimian Page 69

    This study was conducted to evaluate the effect of salinity on concentration of potassium (K), sodium (Na) and chloride (Cl) ions, in sweet lime budded on five citrus rootstocks, including Bakraii (mandarin x sweet lime), Volcameriana, Sour orange, Sweet lime and Mexican lime in a glasshouse, using a randomized completely design with factorial arrangement and four replications. Rootstocks had great effect on the concentration of ions in scion. Concentration and distribution of ions were significantly different in control and other treatments. Salinity increased Na and Cl ions in shoots and roots, but the rate of increase varied among rootstocks and treatments. Lowest concentration of Na and Cl ions were in shoot of scion on Volkameriana. Under salinity stress, K concentration increased in shoots of scion on Sour orange and Bakraei and decreased it on other rootstocks. Salinity increased K concentration in roots of all rootstocks except for Mexican lime.

    Keywords: Salinity, Sweet lime, Citrus rootstock
  • M. Karami *, Y. Rezainejad, M. Afyuni, H. Shariatmadari Page 79

    Sewage sludge application on farmland as fertilizer is commonly practiced in many countries. Sewage sludge is rich in macro- and micro- nutrients. However, high concentration of heavy metals in sludge may cause pollution of soil, groundwater and human food chain because of uptake of toxic metals by crops. The objective of this study was to determine residual and cumulative effects of sewage sludge on concentration of Pb and Cd in soil and wheat. Different levels of 0, 25, 50 and 100 Mg ha-1 of sewage sludge were applied to the soil for four years. To study the cumulative and residual effects of the sewage sludge, applications were repeated on three fourth of each plot in the second year, on one half of plots in the third year and in one fourth of plots in the fourth year. Wheat grown in the plots, after the fourth year, soil samples from the 0-20 cm depth of the different parts of the plots were taken and analyzed. Wheat was also harvested roots, stems and grains were separately analyzed for the heavy metal concentritons. Cumulative sewage sludge application increased OM, CEC, ECe, total and DTPA-extractable concentration of Pb and Cd in soil significantly (P≤ 0.05). Residual sewage sludge in the soil also increased CEC, total and DTPA-extractable concentration of Pb and Cd significantly. Single sludge applications at different rates increased the DTPA-extractable concentrations of heavy metals. In subsequent years with no further sludge application, DTPA–extractable metal concentrations in soil decreased continuously approaching the levels in the control. However, even after four years, DTPA-extractable concentration of Pb and Cd, were still significantly higher in plots which received more than 50 Mg ha-1 sludge than control. DTPA-extractable concentrations of Pb was closely correlated with total concentrations. Sewage sludge increased concentration of Cd in roots and stems and Pb in grains significantly. Cumulative effects on concentrations of Pb in grains, and Cd in stems were more than residual effects. The results of this study show that cumulative and residual effects of sewage sludge application increased concentrations of heavy metals in soil and wheat.

    Keywords: Sewage sludge, Cumulative effect, Residual effect, Lead, Cadmium, Wheat
  • M. Rajaie *, N. Karimian Page 97

    Cadmium (Cd) and its rate in soil have received lots of attention because it is easily taken up by plant root, making it 20 times more toxic in comparison with other heavy metals. Knowledge about the factors affecting Cd availability and conversion of its chemical forms is, therefore, important. Sequential extraction has been used as a suitable method for identification of chemical forms and their relationship with plant availability, but in soils of Iran less attention has been paid to studying the change in chemical forms as affected by time. The present research was designed to study the change in Cd chemical forms as affected by application rate and time of incubation in two soil textural classes. A clay loam calcareous soil [Fine, mixed (calcareous), mesic Typic Calcixerepts] was converted to sandy loam soil by adding pure quartz sand and both soils were treated with 0, 5, 15, 30, and 60 mg Cd / kg soil as cadmium sulfate and incubated at room temperature near field capacity moisture. After 0, 1, 2, 4, 8, and 16 weeks, chemical forms of Cd were determined by sequential extraction. Results showed that, depending on the textural classes, about 82 and 87 % of applied Cd was converted to soluble+exchangeable, carbonate, and organic forms. In both soils carbonate fraction was dominant. Conversion of applied Cd to soluble+exchangeable and carbonate forms in sandy loam was higher than in clay loam. For organic, manganese oxide, amorphous iron oxide, and residual forms, the reverse was true. The crystalline iron oxide form was less than detection limit of atomic absorption in both textural classes. Increasing the application rate caused an increase in all forms of Cd but the percentage increase depended on the capacity of different soil components for Cd retention. Carbonate showed the highest capacity for retention. The effect of incubation time on conversion of Cd to different forms was significant. However, in almost all treatments more than 80 % of added Cd was converted to carbonate and organic forms immediately, and the proportion approximately stayed the same throughout the course of experiment.

    Keywords: Chemical forms of cadmium, Sequential extraction, Incubation
  • F. Abbasi *, F. Tajik Page 111

    Estimation of unsaturated soil hydraulic and solute transport properties by Inverse modeling has thus far been limited mostly to analyses of one-dimensional experiments in the laboratory, often assuming steady-state conditions. This is partly because of the high cost and difficulties in accurately measuring and collecting adequate field-scale data sets, and partly because of difficulties in describing spatial and temporal variability in the soil hydraulic properties. In this study we estimated soil hydraulic and solute transport parameters from several two-dimensional furrow irrigation experiments under transient conditions. Three blocked-end furrow irrigation experiments were carried out, each of the same duration but with different amounts of infiltrating water and solutes resulting from water depths of 6, 10, and 14 cm in the furrows. Two more experiments were carried out with the same amounts of applied water and solute, and hence for different durations, on furrows with water depths of 6 and 10 cm. The saturated hydraulic conductivity (Ks) and solute transport parameters in the physical equilibrium convection-dispersion (CDE) and physical nonequilibrium mobile/ immobile (MIM) transport models were inversely estimated using the Levenberg-Marquardt optimization algorithm in combination with the HYDRUS-2D numerical code. Estimated Ks-values ranged from 0.0389 to 0.0996 cm min-1, with a coefficient of variation of 48%. Estimated immobile water contents (θim) were more or less constant at a relatively low average value of 0.025 cm3 cm-3, whereas the first-order exchange coefficient (ω) varied between 0.10 and 19.52 min-1. The longitudinal dispersivity (DL) ranged from 2.6 to 32.8 cm, and the transverse dispersivity (DT) from 0.03 to 2.20 cm. DL showed some dependency on water level and irrigation/solute application time in the furrows, but no obvious effect was found on Ks and other transport parameters. Agreement between measured and predicted infiltration rates was satisfactory, whereas soil water contents were somewhat overestimated and solute concentrations underestimated. Differences between predicted solute distributions obtained with the CDE and MIM transport models were relatively small. This finding and the value of optimized parameters indicate that observed data were sufficiently well described using the simpler CDE model, and that immobile water did not play a major role in the transport process.

    Keywords: Water flow, Solute transport, Inverse solution, Homogeneous, Furrow irrigation
  • S. A. Ghaffari Nejad *, N. Karimian Page 125

    In order to investigate mineral manganese forms and their relations with plant responses, 22 soil samples from Fars province (0-20 cm) were in a greenhouse experiment filled in 3 liter pots, and soybean (Glycine max (L.) merr.,CV.Williams) was grown for 7 weeks. Chemical forms of manganese were determined in soils by warden and Reisenauer sequential extraction method (readily soluble, weakly adsorbed, carbonate bound and oxide bound extracted with Ca(No3)2, Ca DTPA +Na2B4O7, HNO3 and NH2OH. HCl, respectively) after harvesting the plants. Results showed that the amount of Mn in different forms was in the following order: Carbonatic Mn >Mn Oxides >Weakly adsorbed Mn > Soluble Mn. Regression equations between soil properties and Mn forms showed a significant correlation between calcium carbonate equivalent and carbonate bound Mn. Significant correlation between Carbonate bound Mn and concentration of Mn in the aerial part of soybean showed that this fraction plays an important role in plant nutrition.

    Keywords: Manganese, Sequential extraction, Calcareous soils, Soybean
  • M. Heidari Soltanabadi *, A. Hemmat Page 135

    Studies show that excessive rotation of rice, when the grains revolve inside the milling chamber, increase the breakage. Ease of grain movement in the milling chamber could minimize this problem by utilizing screw conveyor at the first part of rotor. In this study the rotor of a conventional milling was equipped with a screw conveyor. The effects of two rotor types (modified and conventional rotors), three output rates (412, 654 and 915 kg/h) and three blade distances from the agitator (11, 12 and 13mm) were examined on indices of rice quality using a split-split plot design. In this experiment, the percentage of whole white rice and breakage, degree of milling and milling performance index were either measured or calculated. Results showed that only the effect of blade distance on percentage of breakage was significant whereas the effect of feed rate on all measured parameters was significant. In addition, the interaction effects of rotor type and blade distance, rotor type and feed rate on percentage of whole white rice and breakage were significant, respectively. The milling performance index showed that the best conditions for both rotors can be obtained at output rate of 412kg/hr and 11or 12mm blade distance from the agitator. For this adjustment, the average of percentage of breakage in the modified and conventional rotors were 20.5 and 23, respectively.

    Keywords: Rice, Blade-type milling, Rice breakage, Degree of milling, Milling performance index
  • D. Lotfi *, A. Hemmat, M. R. Akhavan Sarraf Page 147

    For measuring draft force and drawbar power requirements for mounted implements, precise instruments such as three-point hitch dynamometers and tractor speed measurement devices are needed. In this research, a frame-type three-point hitch dynamometer was built and evaluated. Forces applied to dynamometer are measured by three separate load cells located on a frame which can be attached to tractor’s three-point hitch. Each dynamometer’s load cell measures load using a strain gauge bridge circuit. Each load cell was calibrated by applying a known load and measuring bridge circuit’s output voltage. Dynamometer was calibrated by the application of known forces and measuring the output voltage of the strain gauge bridges. The calibration showed a high degree of linearity between the applied forces and the bridge outputs (R2 = 0.996). The hysteresis effect between loading and unloading as well as the effect of the position of the applied forces from the longitudinal axis of the dynamometer was small. For measuring actual tractor speed, a fifth wheel equipped with an encoder shaft was designed and built. The calibration on tarmac and soil surfaces showed a highly linear relation between measured forward speed and output of encoder’s rotation (R2 =0.994). The errors in speed measurements at low speed in field and at high speed (up to 12.5 km/h) on tarmac surface were approximately 3 and 8%, respectively. The data acquisition system, not only could display the instantaneous force and speed, it could also show force-time and force-distance curves on the system’s monitor.

    Keywords: Three-point hitch dynamometer, Fifth wheel, Draft, Ground speed, Mounted implement, Drawbar power
  • R. Mohammad Zadeh *, M. Rahemi Page 165

    To evaluate the effects of heat treatments on sprouting weight, loss and other charactristics of two potato cultivars (Agria and Diamont) in cold (9±1) and ambient (18±1) storage, a series of experiments were conducted in 2004. In this study, after curing, the tubers of both cultivars were treated with warm air, at 25, 35, 45 and 57oC for 4, 8 and 12 h and with warm water at 22, 54 and 57 for 15 and 30 min. Treated tubers were packed in net bags and were kept in cold and ambinent storage for 2 and 4 months. The results of the study indicated that warm air at 45oC for 8 and 24 h and warm water at 57oC for 15 min. in comparison to control reduced the percentage of tuber sprouting significantly, without internal changes in tubers composition.

    Keywords: Curing, Heat treatment, Sprouting
  • A. Deljou *, O. Karami, M. Esna-Ashari Page 179

    In vitro regeneration of four cultivars of carnation namely ‘Nelson’, ‘Impulse’, ‘Sagres’ and ‘Spitit’ through somatic embryogenesis was studied. MS culture medium was supplemented with 30 gl-1 sucrose, 2 mgl-1 2,4-D and 0.2 mgl-1 BA and used for embryogenic callus formation. Somatic embryos were formed when embryogenic callus was transferred to MS medium without growth regulators containing 30 g/l-1 sucrose alone or supplemented with different concentrations of mannitol (15, 30, 60, 90, 120 and 150 gl-1). No somatic embryo was formed on culture media containing mannitol without sucrose. Number of somatic embryos produced from embryogenic calli significantly increased by adding mannitol to the culture media. Normal embryos formed on culture media containing high concentrations of mannitol (60, 90, 120 and 150 gl-1) developed normally. About 95% of somatic embryos transferred to the1/2 MS culture medium containing 30 gl-1 sucrose, germinated into plantlets. Plantlets also continued their growth under greenhouse conditions.

    Keywords: Carnation, Embryogenic callus, Somatic embryo, Mannitol
  • G. Mohammadi Nejad *, A. M. Rezai Page 187

    This research was conducted at Rsearch Farm of Isfahan University of Technology to evaluate yield stability of 9 Oat (Avena sativa L.) genotypes and Makooi barley, to determine the contribution of each environmental factor to genotype × environment interaction, and to find the most stable yield component in these genotypes. Four Canadian cultivars and 5 Turkish breeding lines were included in this experiment. Three dates of planting (12 Oct. 31 Oct. and 21 Nov.) and three sowing rates (300, 375 and 450 seed m2) were used as 6 environments. In each environment a randomized complete blocks design with 3 replications was used. Grain yield, No. of panicle/m2, No. of seed/ panicle, and 1000-grain weight were measured. Result of combined analysis of variance showed highly significant (P < 0.01) difference among genotypes for all the studied traits. Significante differences were observed among environments for all the characteristics except for 1000-grain weight. Grain yield and its components showed highly significant genotype × environment interaction ffects. The ratio of genotype × environment interaction sum of square to total sum of square for grain yield (22.37%) was higher than other traits. Stability analysis based on regression coefficient showed that Boyer cultivar and Line No.28 with nearly b=1 and more than average yields were the most stable genotypes. Pacer cultivar and Makooi Barley had specific adaptations with suitable and unsuitable environments, respcctively. Based on deviation mean square, Boyer cultivar was the most stable one among high yielding genotypes. Tai’s path analysis of genotype × environment interaction showed that V3 genotypic component (Seed weight) was the most effective component of stability and yield. Boyer with the highest V3 score was the highest yielding and stable genotype. According to environmtntal component of path analysis, fertilization stage and grain filling period were the most sensitive growth stages to environmental conditions. Therefor, it is not effective to evaluate genotype stability according to V2 component (seed/panicle). Finally, according to the result of this experiment Boyer with grain yield of 5.8 t/ha and stable response in all environments was selected as a suitable cultivar for breeding programs or introduction for commertial production.

    Keywords: Agronomic practices, Genotype environment interaction, Oats, Path analysis, Stability analysis
  • J. Ahmadi *, S.F.Orang, A.A. Zali, B. Yazdi – Samadi, M. R. Ghannadha, A. R. Taleei Page 201

    Generation mean analysis (GMA) was used to study the type of gene action and inheritance of grain yield and its components. Generation mean analysis with joint scaling test was performed. This research was conducted at research farm of college of Agriculture at the University of Tehran. The parents and their progenies ( F1, F2, BC1 & BC2) in three mating groups ( Sardari × 7007, Sardari × 7107& 7107 × 5593) were produced and planted using a randomized complete block design with four replications for each mating group. Of four replications in each experiment, two replications for drought and two replications for non-drought condition were used. The eight traits which were evaluated included grain yield, plant height, plant weight, tiller number, spike length, grains per spikes and 100 grain weight. Most of the genetic parameters including mean (m), additive (d), dominant (h), additive × additive [i], additive × dominant [j], and dominant × dominant[l] effects were significant. However, all gene effects were not significant in all traits.The dominant gene effect was the most contributor factor to inheritance of the majority of traits. For the majority of the traits, additive gene effect was significant, but its magnitude was less than dominant gene effect. Also the dominant × dominant[l] epistasis was more important than additive× additive [i] epistasis. The degree of dominance in most of traits indicated the predominance of dominant gene effects.

    Keywords: Wheat, Inheritance, Gene action, Resistance, Drought stress
  • M.J. Seghatoleslami *, M. Kafi, I. Majidi, G. Nour-Mohammadi, F. Darvish Page 215

    In order to examine the responses of proso millet (Panicum miliaceum) to drought stress at different growth stages, four breeded genotypes and a local one of proso millet were selected and planted in a split-plot design with five irrigation treatments and three replications.This experiment was conducted in two locations, Birjand and Sarbisheh. Irrigation treatments included well - watered, drought stress at vegetative stage, ear emergence stage, seed filling stage and vegetative and seed filling stages which were considered as main- plots. The first five mentioned genotypes were considered as sub-plots. Drought stress. caused a great reduction in grain yield and WUE at ear emergence stage. This reduction represented itself in the number of seed per ear and the weight of seeds, but it didn’t have any effects on the number of ear. At ear emergence stage, the drought stress increased the floret death and loss of weight of seeds which resulted in the reduction in the harvest index of both ear per plant and seed per plant. Comparison of genotypes indicated that since K-C-M.4 had a greater number of ears and K-C-M.9 had heavier seeds that had higher grain yield. These two genotypes had the highest WUE and their harvest indices were relatively higher. Due to the salinity of water and infertility of soil in Birjand, the grain yield was lower compared with Sarbisheh. In summary, it can be said that genotype K-C-M.4 proved to be more suitable for both areas.

    Keywords: Drought stress, Proso millet, Water use efficiency, Harvest index
  • S. Tahmasebi *, M. Khodambashi, A.Rezai Page 229

    Half diallel crosses of eight bread wheat cultivars were used to estimate the genetic parameters and types of genetic control for yield and yield components, and to determine the effects of environmental factors on these parameters. Parents and their F2 hybrids were grown in a randomized block design under irrigated and stressed (terminal drought) conditions. For all traits, except for number of spikelets per spike and number of grain per spike, the effect of environment (irrigated v.s stressed) and genotype by environment interaction were significant. The mean square of GCA for all characters was significant in both environments, except for number of fertile tillers in the irrigated condition and grain yield in the stressed conditions. The mean square of SCA was significant for plant height only in the irrigated condition, while for number of fertile tillers and grain yield it was significant in both conditions. The high significant ratios of GCA to SCA mean square indicated the importance of additive genetic effects on controlling plant height, spike length number of grain per spike in both environments and number of spikelets per spike in the stressed condition. The parameter estimation revealed partial dominance gene actions for plant height, spike length and grain per spike in both environments, and number of spikelets per spike in stressed environment, whereas over-dominance gene actions were observed for the other traits in one or both conditions.

    Keywords: Wheat, Diallel cross, Combining ability, Gene effect, Environmerrtal effect
  • A. R. Nasirzadeh *, F. Ansari-Asl Page 243

    A karyotypic study was performed on seven species of Hordeum Genus including, H. vulgare, H. spontaneum, H. glaucum, H. distichon, H. geniculatum , H. bulbosum and H. violaceum. According to the cytological studies in the laboratory, chromosome numbers and ploidy levels of species were identified. Chromosome analysese including the length of each chromosome, long and short arms length and long - short arm ratio were also done. For each species, the karyotype as an ideogram was drawn. The results showed that H. geniculatum, H. bulbosum, and H. violaceum were tetraploid (2n=4x=28) and the other species were diploid (2n=2x=14). Chromosomal study of H. geniculatum and H. distichon is reported for the first time from Iran. Karyotypic formula showed that the diploid species were 7m and tetraploid were 12m +2sm. According to the karyotypic symmetry, all species were in the 1A class. Using the S%, TF%, D.R.L., T.V. and X parameters, karyotypic symmetry of species was analyzed and determined.

    Keywords: Hordeum, Cytology, Karyotype, Chromosome
  • M. R. Tadayon *, Y. Emam Page 253

    In order to study the physiological responses of two barley cultivars to salinity stress, a 4-replicate CRD greenhouse experiment was conducted during at the College of Agriculture, Shiraz University, Iran2003-2004. The treatments consisted of two barley cultivars: Afzal and Reyhan and five salinity levels: 0, 4, 8, 12 and 14 dS/m. Seedling emergence, number of tillers and leaves per plant, leaf area and dry matter decreased with increasing salinity levels. The reductions were lower in Afzal (salt tolerant) than Reyhan (salt sensitive). A lower Na+ and higher K+Na+ in Afzal compared to Reyhan were observed under high level of salinity. The results of the present experiment also showed that the tolerance to salinity was associated with a greater stomatal conductivity, as well as transpiration and photosynthesis rate. Sub-stomatal CO2 concentration in both cultivars decreased with an increase in salinity, with the exception of 12dS/m, where it led to an increase in sub-stomatal CO2 concentration. Leaf temperature increased with an increase in salinity level in both cultivars, whereas a more pronounced decrease for number of fertile tillers, ears per plant, kernels per ear, thousand grain weight and harvest index was observed in Reyhan compared to Afzal .Since a higher tolerance to salinity in Afzal was apparently associated with a lower concentration of Na+ and a higher K+/Na+ ratio of the shoots, this trait could probably be used for yield improvement of barley cultivars under saline conditions.

    Keywords: Barley, Salinity, Stomatal conductance, Photosynthesis, Yield components
  • M. R. Jazayeri Nooshabadi *, A. M . Rezai Page 265

    This research was conducted at Research Farm of Isfahan University of Technology to examine the relations among phonologic, morphologic and physiologic traits and their effects on grain yield of 20 oat (Avena sativa L.) genotypes. A randomized complete block design with three replications was used in each irrigation treatment (i.e. irrigation after 70±3, and 130±3 mm evaporation from class A pan). Grain yield had significant and positive correlations with harvest index and relative water content (RWC) in both irrigation treatments and with plant height at maturity in non-stress condition. Also, grain yield had significant and negative correlation with days to heading. Factor analyses resulted in three factors in each condition, which were named yield factor, phenologic factor and sink factor in both conditions. Based on stepwise regression, harvest index was the first character which entered the grain yield model in both conditions. At the next step, RWC and plant height entered the model, with harvest index explaining 66% and 64% of yield variation in stress and non-stress conditions, respectively. The results of path analysis in both conditions showed that harvest index had the highest positive direct effect on grain yield. The highest indirect negative effects through number of grain per panicle were obtained for the harvest index and panicle m-2 in stress and non-stress conditions, respectively.

    Keywords: Yield components, Factor analysis, Path analysis, Moisture stress, Phenotypic, genetic correlations, Oat
  • R. Hajiboland *, S.Y. Salehi, T. Aghajan-Zadeh, M. Abhari, E. Nazifi Page 295

    Zn deficiency is one of the most important nutritional disorders after macro-nutrients in rice. There are considerable genotypic differences among rice genotypes in response to Zn deficiency. Determination of such differences and introduction of efficient genotypes could lead to significant reduction of fertilizer use for rice production. In this research, some of the most frequently cultivated rice genotypes in Northern Iran, were compared for their tolerance to Zn deficiency in a field (11 cultivars) and hydroponic (16 cultivars) experiment. Four levels of Zn fertilizer were used in field experiment including 0 (control), 25, 50 and 100 kg ha-1 and three different activity of Zn in chelator-buffer experiment including 130 (control), 23 and 5 pM. Experiments were conducted using complete randomized block design and data was analyzed using two factorial analysis of variance including Zn level and genotypes. In addition to yield components in the field study and dry matter production in the hydroponic culture medium, concentration of Zn was also determined in shoot, root and seed. The comparison of all yield components showed that the cultivar Onda was the most Zn-inefficient (susceptible to Zn deficiency) and Khazar was the most Zn-efficient (tolerant to Zn deficiency) genotypes under field conditions. In hydroponic experiment, cultivars Fajr, Tarom Hashemi and Onda were determined as the most Zn-inefficient and Shafagh, Amol and Mianeh were recognized as the most Zn-efficient genotypes. The most significant response to Zn fertilizer, in terms of Zn accumulation in seeds, was observed in Nemat and Tarom Deilamani. In contrast, Cadoos accumulated Zn mostly in straw. Results of our experiments introduced not only the genotypes with the highest yield on soils low in available Zn, but also genotypes with the highest Zn accumulation in seeds in response to Zn fertilizers which are important for human nutrition.

    Keywords: Rice, Rice cultivars, Zn deficiency, Zn efficiency
  • Y. Emam *, A.M. Ranjbar, M. J. Bahrani Page 317

    Drought stress is one of the major limiting factors of crop yield. A field experiment was conducted to study the effects of drought stress on yield and yield components of nine bread wheat and one durum wheat genotypes during 2003-2004 growing season. The experiment was designed as two separate randomized complete blocks design with three replicates under well-watered and unwatered conditions during the post-anthesis period. Post-anthesis drought stress reduced the grain yield and yield components in all genotypes. Mean of each trait significantly(p≤%5) decreased under drought stress conditions, except for spikeletes number per spike and ear number per square meter. The highest yield loss was caused by the grain number per ear and 1000- grain weight reduction under drought stress conditions.“Gahar” genotype had the highest grain yield (4149 kg/ha) under drought stress conditions, whereas the highest grain yield (6674 kg/ha) was obtained for “Nikenejad” genotype under optimum conditions. Based on stress susceptibility index, “Koohdasht” and “Boholh-15” genotypes showed the lowest and the highest yield loss in response to drought stress, respectively. Correlation analysis of yield and yield components indicated that, under drought stress conditions, ear number per square meter (r=0.751) and biological yield (r=0.707) had the highest correlation with the grain yield(p≤%5), whereas these traits were grains number per ear(r=0.864) and biological yield (r=0.848) for the well-watered conditions. Therefore, it might be possible to select genotypes for greater grain yield with the means of the traits which have the highest correlation coeficient with the grain yield under each moisture regime. Generally, it appeared that “Gahar”and “Nikenejad” genotypes with greater yield potential might be recommended for agronomic conditions similar to the present investigation.

    Keywords: Drought stress, Wheat, Grain yield
  • A. R. Valdiani *, M. Tajbakhsh Page 329

    A total of 25 advanced rapeseed (Brassica napus L.) varieties were evaluated under cold weather conditions using Randomized Complete Block design (RCBD) with four replications in Dr. Nakhjavani Agricultural Research Station, 35 km North-East of Urmia the capital of West Azerbaijan province in 2000-2001. The results showed significant differences among the varieties (P ≥ 0.01) for all the phenological stages including days to germination, days to rosette completion, days to initiation of stem elongation, days to flowering initiation, pod formation stage and days to maturity. The spring varieties Sarigol (PF7045/91), Hyola 42 and SYN1 and autumnal varieties Alice, Eurol, Fornax, VDH 8003-98, Consul, Licord and Zarfam (Regent× Cobra), showed early maturity. On the other hand, Mohican, Olara, Colvert, L-1 and Akamar were late mature varieties. In fact, the most prolific varieties, DP.94.8, Zarfam (Regent ×Cobra) Cocktail, Consul and SLM046 (control variety) had the highest ability survive in the cold conditions and they completed their rosette stage sooner than the other varieties. There was positive and significant correlation between duration of pod formation stage and seed yield. Maturity date of varieties was positively and significantly correlated with harvest index, number of seed per pod, days to germination, days to rosette completion, days to stem elongation, days to flowering, and days to pod formation. Negative and significant correlations were found between days to maturity and duration of flowering and pod formation stages. It can be concluded that delay in initiation or completion of each growth stages could delay maturity of the rapeseed varieties.

    Keywords: Rapeseed, Growth stages, Pod formation, Maturity, Early mature, Late mature, Flowering, Rosette, Phenology
  • M. M. Majidi *, A. F. Mirlohi Page 345

    Seed traits are an important measure of the effects of endophytic fungi in Festuca genus. In this study, endophyte-infected (E+) and un-infected (E-) clones of the same tall fescue genotypes were used to investigate the effects of endophyte on the seed production and associated traits. Endophyte infection resulted in 32.8% increase of total seeds by weight, 34.6% seeds per plant, and 30.6% panicles per plant, but other seed components were not affected by endophyte. Significant phenotypic variances were observed for traits except for 1000 seed weight. Plant genotype×fungal status interactions occurred for seed per plant. These interactions occurred largely because of variation in different plant genotypes. Genetic variance for this trait in E+ was greater than E- for both years, suggesting that the endophyte can mask plant genotypic variance. The results indicated that endophyte had a positive effect on seed production but could result in overestimating of plant genetic variance for some traits. In conclusion, breeding strategies should consider presence or absence of endophyte and the possible effects on variances.

    Keywords: Endophytic fungi, Seed traits, Phenotypic, genetic variances
  • Gh. Saeidi * Page 355

    Sunflower (Helianthus annuus L.) can have an important role in vegetable oil production. Also, appropriate soil fertility is necessary to obtaine higher seed yield and quality of the crop. This experiment was conducted to investigate the effect of fertilizer treatments of macro and micronutrients on seed yield and other agronomic traits in sunflower. The effects of thirteen fertilizer treatemts (as main factor) were investigated on agronomoic traits of two hybrid cultivars, "HiSun33" and "Euroflor" (as sub factor) in a randomized complete block design with three replications. The results showed that there was significant interaction between fertilizer treatments and cultivars for most of the traits and the effects of fertilizer treatments were dependent on the cultivar. Almost all of the fertilizer treatments of N, P, K, Fe, Zn and Mn either significantly or non-significantly decreased the means of head diameter, 1000-seed weight, seed yield/plant, seed yield and oil yield in Euroflor cultivar however, in HiSun33 cultivar, each of N, P, and K fertilizers had no significant effect on seed yield. Application of Zn and Mn fertilizer in soil or spraying them on plants had no significant effect on seed yield and yield components in HiSun33 cultivar however, application of Fe feritilizer (Sequestrene) significantly increased the seed yield of this cultivar and had no significant effect on its seed oil. In HiSun33, seed yield and oil content for treatments of control, NPK and NPK+Fe were 4946, 5155 and 7090 kg/ha and 40.72, 43.10 and 43.07 %, respectively. The effects of fertilizer treatments on oil concentration of seed were not significant, thus the variation of oil yield was due to the seed yield. The correlation coefficients and regression analysis showed that seed weight and head diameter were most important seed yield components,. In general, it seems that in a soil conditions like that of this experiment, Fe fertilizer can increase seed and oil yield in HiSun33 cultivar.

    Keywords: Sunflower, Macro, micro-nutrients, Seed yield, Oil yield
  • Gh. Riazi * Page 367

    Isolating and cloning of plant protease inhibitor (PIs) genes and transforming them to the genome of other plants have paved the way for producing resistant transgenic plants against pests. Knowing that cystatins act as inhibitor factor against cysteine protease, short and long cystatin genes were isolated from maize mRNA. By using specific primers, cDNA of these genes were constructed and cloned in pUC19 and pGEX 2T plasmid vectors. The recombinant plasmid vectors were then transformed to E. coli (strain DH5 α) competent cells using electroporation. The competent cells harboring the clones were grown in suitable medium and cystatin proteins fused to Glutation-S-transferase (GST) were purified by glutation agarose bead filter. In each step of the procedure the presence of cystatin genes were confirmed through electrophoresis. Further evaluation proved the inhibitory effect and a mild stability of at least one of the corn cystatin (CC II) when incubated with cysteine protease.

    Keywords: Protease Inhibitor, Corn Cystatins (CCs), pUC19 plasmid vector, E .coli competent cell, cloning
  • L. Khodaei *, H. Rahimian, R. Amiri, M. Mesbah, A. Mirzaei asl, S. k. Kazemitabar Page 381

    Genetic male sterility is controlled by one pair of ressesive allele (aa) in sugar beet. This trait is used in most breeding programes. The exsistance of the character in a line or population facilitates transfer of important trait to the breeding material (for example resistance to plant disease). Also, it is possible to increase genetic diversity of monogerm populations by using genetic male sterility. The time and cost of transferring of this gene will be decreased, if the character is tagged with a molecular marker. Bulked segregant analysis using 302 RAPD primers in two F2 populations (231 and 261 population) was performed for the the identification of RAPD markers linked to the genetic male sterility gene. DNA preparation from 8 male fertile and male sterile plants were separately mixed. At first, the primers were tested on bulks. The primers with polymorphic bands were tested on individual plants of the bulks. Only if the polymorphism of the primers was confirmed, they were tested on the other individual plants. Finally, 10 and 6 markers were identified in 231 and 261 populations, respectively, which their distances to male sterility gene were lower than 50 cM. AB-8-18-600r marker was the nearest marker to male sterility gene. This marker showed only 3 and 1 recombination in 231 and 261 populations, respectively. The distance of this marker and genetic male sterility locus was estimated as 5.3 cM in combined F2 populations.

    Keywords: Bulked segregant analysis, Genetic male sterility, RAPD, Sugar beet
  • M. Shabanian *, H. Masomi, A. Hoseinipour, J. Heidarnejad, Z. Azami Page 393

    Cucumber cultivars, grown in greenhouse in the Jiroft region, were surveyed for the relative incidence of Zucchini yellow mosaic virus (ZYMV), Watermelon mosaic virus-2 (WMV-2), Cucumber mosaic virus (CMV) and Tomato spotted wilt virus (TSWV) from 2001 to 2004. Samples from 1294 plants representing different cultivars were analysed by Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) and Dot immunobinding assay (DIBA). The data showed that green-house cucumbers are infected by CMV, ZYMV, TSWV and WMV-2. However, ZYMV was the most prevalent virus. Mixed infection including double and triple infection was identified in some samples. Transmission of aphid-borne viruses (CMV, ZYMV and WMV-2) by Aphis gossypii, A. fabae, A. craccivora and Myzus persicae revealed that ZYMV is most efficiently vectored by these aphids and, A. craccivora transmitted these viruses with more than 60% efficiency. In addition, WMV-2 was not transmitted by A. gossypii. In RT-PCR, ZYMV infection was confirmed by amplifying a PCR product of the predicated size 458 bp, using total RNA extracted from infected plants. All ZYMV infected samples reacted with monoclonal antibodies (705-1, 705-2 and 705-4) in TAS-ELISA test. These results showed that ZYMV isolate collected from Jiroft belongs to group A, cluster 1 or 2. In electron microscopy study, normal length of ZYMV flexuous particles in partial purified preparation was calculated as 790 nm. The molecular weight of coat protein of ZYMV was estimated at 36 KDa., using SDS-PAGE and western blotting. This is the first report of these viruses in greenhouse grown cucumber in the Jiroft region.

    Keywords: Cucumber, Virus, Greenhouse, Jiroft, ELISA, RT-PCR
  • A. Aberomand * Page 409

    Gelatin as a proteineous component is important in the food, pharmaceutical, medical abd technical industeries. Gelatin is used in food industerials to prepare marmallads, jellies, confectioneries and ice cream. The main purpose of this research was to optimize the usage of cheap primary material, i.e. a lot of fishery wastes for extraction of gelatin and to decrease the importation gelatin from abroad that is usually prepared from pig skin and wastes of animal. This research was conducted in two stages. In the first stage, the effect of pH conditions( in alkaline and acidic conditions) and type of raw material (three raw material: fillet plant wastes, fish shark fish hoof) were evaluated on some best qualitative and quantitative Characteristics of gelatin( yield, purification value, color and odor and flavor). In second stage, the temperature effect( in 3 levels,70,75,80 degree of centigrade) and pH in 2 levels (6.5 and 6) were evaluated on the gelatin yield content. It should be mentioned that all of raw material were prepared from fishery factory of Booshehr. The results from first stage showed that using from alkaline condition and fishery wastes, the amount of gelatin will be maximum with pH=6.5, temperature=70 degree of centigrade. Also under the same conditions the best quality gelatin can be obtained.

    Keywords: Gelatin, Fishery wastes, Acidic methods, Alkaline methods
  • Sh. Dokhani *, S. Jafarian, Gh. Kabir, A. Mortazavi Beck Page 421

    To determine the preheating effect on frozen French - fries quality, four potato cultivars: Agria, Marfona, Auozonia & Auola were selected from Faridan region in Isfahan province & transferred to cold storage at temp.=5+0.5°C and RH=85-90%. At first, some physico – chemical characteristics of potato tubers such as specific gravity and dry matter content were measured by A.O.A.C methods. Also reducing sugar contents were analyzed by “High Performance Liquid Chromatography” (HPLC). The potato strips were blanched in hot water at different condition: 70°C - 4 min, 70 °C 10 min, 95 °C - 2min and then deep - fat fried at temperature 175°C for 2 minutes. Product quality properties such as texture, color and oil absorption were determined by standard methods. The data were analyzed using a factorial experiment in a completely randomized design, and average comparisons were made by by Duncan's multiple range test (p < 0.01). The results showed that blanching at 70 °C for 10 minutes markedly improved the quality parameters. Treatment at 95 °C – 2 min did not have any significant effect on Hunter Lab color parameters compared with 70 °C – 10 min. treatment, but the texture was significantly different. The oil absorption increased in strips blanched at 95 °C for 2 minutes. The samples blanched at 70 °C – 4 min had no significant effect on the product quality. In conculsion, Agria &Auola cultivars were more suitable for manufacturing French - fries than the other two varieties.

    Keywords: French– fries quality parameters, Blanching, Preheating treatment, Potato cultivar
  • H. Farhangfar *, H. Naeemipour Younesi Page 431

    A total of 25,471 Iranian Holstein heifers distributed in 523 herds of 20 provinces were used to estimate heritability, genetic and phenotypic associations between a number of traits related to the production and reproduction performance. The Animal Breeding Centre of Iran collected the records studied in this research between 1991 and 2001. The traits associated with production were 305-day, 2x adjusted milk, fat yields and fat percentage and the traits associated with reproduction were age at first calving, number of services per conception, gestation period, calving interval as well as dry days as a separate trait. The heritability estimates were 0.31, 0.23, 0.31, 0.14, 0.03, 0.05, 0.10 and 0.01 for 305-day, 2x milk, fat yields, fat percentage, age at first calving, dry days, calving interval, gestation period and the number of services per conception, respectively. Milk yield was genetically correlated with age at the first calving (-0.14), dry days (-0.31), calving interval (0.54), gestation period (0.01) and the number of insemination per conception (0.38). Fat yield had negative genetic correlations with age at first calving (-0.16), dry days (-0.23) while it was positively correlated with calving interval (0.44), gestation period (0.11) and the number of insemination per conception (0.20). Age at the first calving, dry days and gestation period had a positive genetic correlation with fat percenateg (0.03, 0.15 and 0.09 respectively) while calving interval and the number of insemination per conception were negatively correlated with fat percentage (-0.21 and -0.25 respectively).

    Keywords: Iranian Holstein, Production traits, Reproduction traits, Heritability
  • H. Kermanshahi *, M. R. Akbari, N. Afzali Page 443

    A feeding trail was conducted to evaluate the effects of diets contaminated with Aflatoxin B1 (AFB1) on the performance and blood enzymes of broiler chickens. In a randomized complete-block design with 4 blocks and 4 treatments, 112 day-old male broiler chicks were divided into 16 groups, 7 chicks per. Treatments consisted of three levels of AFB1 in starter diet (0.4, 0.8, and 1.2 ppm) along with a control group (no AFB1). Feed intake and body weight gain were recorded on a weekly basis. On days 7, 14, 21, and 28, one bird from each replicate was weighed, and killed to collect the blood samples, and to weigh its proventriculus, gizzard, duodenum and pancreas, heart, liver, spleen, bursa of fabricius, and brain. Feeding AFB1 significantly decreased feed intake and body weight gain and increased relative weight of liver (p<0.05). Relative weight of brain decreased on day 7 and then showed a significant increase by day 28 (p<0.05). AFB1 significantly (P<0.05) increased serum activity of aspartate amino transferase (AST) and alanine amino transferase (ALT) and decreased serum activity of lactate dehydrogenase (LDH) enzymes. Generally, this study demonstrated that, alongside other negative effects, AFB1 could also have adverse effect on the brain of broilers.

    Keywords: Aflatoxin B1, Performance, Blood enzymes, Internal organ weights, Broiler
  • R. Hashemi *, B. Dastar, S. Hassani, Y. Jafari Ahangari Page 451

    The effect of dietary protein level and feed restriction on performance, body temperature and hematological values was evaluated, using Ross 308 broiler chicks under heat stress. For this purpose, three dietary treatments were fed to broilers during 21 to 42 days of age. Two treatments consisted of diets with protein levels recommended by NRC, 1994 and 85% of NRC recommendation and were fed ad-lib during the experiment. The third treatment was a feed restriction group that was fed diet with protein level recommended by NRC, but chicks were deprived of feed for 6 hours during heat stress challenge. Birds had free access to water. Results indicated that lowering protein content or feed restriction had no significant effect on body weight gain (P>0.05). Feed restriction resulted in significantly decreased feed intake, improved feed conversion and energy efficiency ratio, and decreased body temperature after heat stress challenge at 24 and 32 days (P<0.05). Lowering protein of diet and feed restriction resulted in significantly decreased protein intake, improved protein efficiency ratio and increased hematocrit and blood uric acid (P<0.05). Sex had no significant effect on body temperature and hematological values (P>0.05). Heat stress significantly increased body temperature, hematocrit and glucose and uric acid values.

    Keywords: Protein, Performance, Feed restriction, Heat stress, Broilers
  • J. Torkamani *, M. Sabohi Page 461

    The endogenous selection and determination of return reference level is important in specifying risk efficient set. Thus, using multi-objective programming, Target–MOTAD in the framework of Mean-PAD and maximin parametric analysis models was established to obtained reference level of return endogenously. To determine non–inferior set for the farmers understudy, at first, the pay-off matrix was obtained through maximizing objectives under consideration. Then, upper and lower bounds of non-inferior set were determined using non- inferior set estimation (NISE) technique. The results obtained from maximin model indicated that Min and Max of maximin model were 270252 and 217753 thousands Rials, respectively. Furthermore, a subset of non-inferior set was obtained using different return reference levels. Comparing the results of model and the current farmers' plan showed that the current acreage of crops, except for sugar beet was approximately placed in the range determined by the model. In addition, the results also indicated that farmers' plan could be a non- inferior set. Considering the importance and also scarcity of water in the study area, average water return in the farmers' plan was compared to non-inferior set which included all the upper and lower non-inferior set. The results showed that farmers obtained 18150 Rials per hours of used water. However, average water return changed the range of 19100 to 30200 Rials for non-inferior set, indicating that farmers are able to use water more efficiently. The results also showed that changing farmers' cropping pattern is a complicated task and that it is necessary to have a systematic view in ordere to achieve desirable change.

    Keywords: Optimization, Multi–Objective risk programming method, Non-Inferior sets
  • M. Sabohi *, GH. Soltani, M. Zibaie Page 475

    The objective of this study was to evaluate the strategies for groundwater resources management, including competition groundwater pumping, optimal control in groundwater pumping, groundwater use and tax policy, water users' participation in groundwater pumping control, and cooperation among government and water user associations in Narimany plain located in Khorasan Province. Irrigation water demand of sugar beet growers was estimated for empirical assessment of the strategies. The results indicated that among the strategies, groundwater use and tax policy may lead growers to sustainable use of groundwater resources. Furthermore, the results showed a desirable strategy is affected by cultural, social, and economic characteristics of growers and general prevalent conditions of society. Moreover, each strategy calls for its obligations, for instance, it is necessary to have an efficient taxation system for the proposed strategy. Hence, by internalizing the external cost of groundwater overdraft (that is taxing water users) government can force them to consider the adverse effects of their decisions on other producers.

    Keywords: Open access, Optimal control of groundwater, Water user association, Groundwater management, Water-users participation, Common property, Sustainable use
  • M. Mousavi *, M. Chizari Page 487

    Potatoes are the third most important food crop in Iran. But fluctuations in the production of potato have made imbalances in supply and demand. Lack of appropriate planning for cultivation and marketing operation and farmers’ little knowledge of marketing provides a ground for uncertainty about marketing. To compete successfully in markets, knowledge on marketing is necessary. Succeeding in markets is possible by conducting the marketing educational programs. The broad objective of most marketing educational programs is to help producers modify production and marketing. The first stage in planning of marketing programs is to determine the educational needs. Therefore, needs assessment before planning and conducting to programs is necessary. In this study the educational needs of potato farmers regarding marketing have been considered. The descriptive- correlational research methodology was used in this study. The target population included potato farmers from Ajabshir Township, East Azerbaijan Province. A random sample of 110 potato farmers was selected by multistage cluster random sampling method for completing the questionnaires. Research results indicated that respondents’ technical knowledge in marketing is low especially in pricing and marketing. The most important educational needs of respondents were marketing and pre-harvest activities. The independent variables such as age, literacy rate, yield rate, experience of potato farming and size of potato farms did not have any significant relationship with educational needs. Based on respondents’ opinions, the best educational method was meeting agents on farm and conducting the educational courses.

    Keywords: Educational needs, Need assessment, Potato farming, Marketing
  • B. Najafi *, M. Zibaei, M. H. Sheikhi, M. H. Tarazkar Page 501

    In this study wholesale prices of selected crops, namely, tomato, onion and potatoes in Fars province were predicted for various time horizons by using common methods of forecasting and artificial neural networks (ANN). Monthly data from September 1998 to June 2005 period were obtained from Ministry of Jihad-e Agriculture. For comparing different methods data selected from September 1998 to December 2004 were utilized, and latest six - month data were mainly used to monitor the power of prediction. The MAE, MSE and MAPE criteria were used for comparing the ability of different forecasting methods. Results of this study showed that ANN had the lowest error in prediction of prices for one - to three - month periods, but for six - month prediction, all forecasting methods were not statistically different.

    Keywords: Price forecasting, Artificial neural networks, Selected crops, Fars province
  • S. J. Khajeddin *, S. Pourmanafi Page 513

    To detect the rice paddis areas in Isfahan region, the IRS-1D data from PAN, LISS III and WiFS time series were used. Geometric, atmospheric, radiometric and topographic corrections were applied to various images from 2003 to 2004. Necessary preprocessing and various analyses as well as time series composite image analyses were applied and field sampling was done for appropriate times in 2003 and 2004. Image classification was applied using suitable training sites in various images. The SWIR band capabilities were useful for NDWI (Normalized Difference Water Index) to detect the rice paddies. On PAN and LISS III images, urban areas, roads, agricultural lands, non cultivated farms, rocks and brackish soils are detectable. The error matrix was calculated to assess the produced map accuracy using the ground truth data. The total classification accuracy was %91 and the Kappa index value was %89. The rice paddy areas was about 19500 ha in 2003, detected through LISS III data, and 20450 ha through WiFS data. The paddies were 21670 in 2004 through WiFS data. The results of this study confirmed that one can use the LISS III data to detect and determine the rice paddys areas with high accuracy, and WiFS data to estimate the paddies areas with acceptable accuracy.

    Keywords: Rice paddy, Remote sensing, IRS, LISSIII, WiFS, Supervised classification, Isfahan