فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 7 (بهار 1382)

  • تاریخ انتشار: 1382/01/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نیره امینی ثانی، سید مرتضی شمشیر گران، فرناز اهدایی وند، افروز مردی صفحه 7
    زمینه و هدف
    سرطان پستان شایع ترین سرطان زنان سراسر دنیا و علت عمده مرگ های ناشی از سرطان در زنان است، بنابراین شناسایی عوامل خطر آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این مطالعه رابطه سقط و سرطان پستان مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش کار
    این مطالعه از ابتدا تا پایان سال 1380 به روش مورد- شاهدی در مشهد انجام شد و در آن 105 زن با ابتلای قطعی به سرطان پستان با 105 زن سالم که در همسایگی آنها زندگی می کردند و از نظر سنی همسان بودند، مورد مقایسه قرار گرفتند. ابزار گرد آوری اطلاعات پرسشنامه ای شامل اطلاعات دموگرافیک و نیز سئوالاتی در زمینه عوامل مرتبط با باروری با تاکید بر سقط بود. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه9 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان دادکه سابقه سقط با سرطان پستان ارتباط دارد (OR=2/09%95 CT=1/18-3/69). همچنین بین دفعات سقط و سرطان پستان رابطه معنی داری یافت شد (p=0/0008) و همچنین مشخص شد که چنانچه سقط قبل از اولین حاملگی ترم روی دهد خطر سرطان پستان افزایش می یابد (OR-5/97 %95 CT=1/18-19/6)، اما سن به هنگام سقط تاثیری بر خطر سرطان پستان نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های مطالعه حاضر به نظر می رسد که سقط با خطر سرطان پستان رابطه دارد و هر چه دفعات آن بالاتر باشد خطر افزایش می یابد و چنانچه قبل از اولین حاملگی ترم روی دهد نسبت به پس از آن با خطر بیشتری همراه است بنابراین مداخلات بهداشتی مناسب در این خصوص ضروری بنظر می رسد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، زنان، سقط
  • اکبر پیرزاده، عبدالله مهدوی، جلوه چرختاب صفحه 13
    زمینه و هدف
    طبق کتب مرجع بلع جسم خارجی و گیر کردن آن در مری بیشتر در کودکان دیده می شود و تشخیص صحیح و درمان به موقع آن باعث کاهش عوارض مرتبط می گردد. هدف از تحقیق حاضر بررسی جسم خارجی مری در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان فاطمی بود.
    روش کار
    62 بیمار که با شکایت وجود جسم خارجی در گلو بستری شده بودند مورد بررسی قرار گرفتند. مواردی چون سن، جنس، نوع جسم خارجی، درمان انجام شده، عوارض آن و مدت بستری شدن مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    از 62 بیمار مورد بررسی 30 نفر مذکر و 32 نفر مونث بودند. سکه شایعترین جسم خارجی بلعیده شده بود (24 مورد) ولی در بزرگسالان استخوان (مرغ وماهی) شایع تر بود (19 مورد). محل شایع گیر کردن جسم خارجی قسمت فوقانی مری و زیر اتصال کریکوفارنژیال بود. جهت خارج کردن جسم خارجی در 61 نفر (4/98 %) از ازوفا گ وس ک وپی و در یک مورد (6/1 %) از فورسپس اندوسکوپیک استفاده شد. عوارض در یک مورد بصورت خونریزی دیده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه جسم خارجی مری درکودکان ازشیوع بالایی برخوردار است ضروری است با ارایه آموزش های لازم به والدین از وقوع آن پیشگیری نمود.
    کلیدواژگان: جسم خارجی، مری، عوارض
  • یوسف حمید زاده اربابی، فیروز امانی عبدالله مهدوی، محمدحسین دهقان، افروز مردی صفحه 18
    زمینه و هدف
    پوستر یک رسانه غیر پروژکتوری، دیداری، چاپی و ترسیمی است که در زمینه های مختلف بخصوص آموزش بهداشت بکار می رود. از طرفی، یکی از وظایف کارشناسان آموزش بهداشت، ارزیابی روش ها و رسانه های آموزشی می باشد. در زمینه تاثیر پوسترهای نصب شده بر سطح آگاهی مراجعین به مراکز بهداشتی- درمانی، پژوهشهای کمی انجام گرفته، این مطالعه با هدف تعیین درصد کسانیکه به پوستر نصب شده در مراکز بهداشتی- درمانی نگاه می کنند و نیز تعیین سطح آگاهی دریافت شده مراجعین از پوستر نصب شده در مکان های مختلف مراکز بهداشتی- درمانی انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه یک مطالعه نیمه تجربی بود. جمعیت مورد مطالعه را مراجعین به مرکز بهداشتی- درمانی شهید قنادی امامی شهر اردبیل تشکیل می دادند. افراد مورد مطالعه به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها بوسیله پرسشنامه جمع آوری گردید. طبق برنامه قبلی، پوستر در سه مرحله و سه محل مختلف مرکز مذکور نصب و نتایج آن مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده از مطالعه نشان داد که در مرحله اول 18/8%، در مرحله دوم 20/8% و در مرحله سوم 61/2% مراجعین پوستر نصب شده را دیدند. احتمال دیده شدن پوستر در جنب درب ورودی نسبت به جنب اتاق معاینه تقریبا برابر بود(OR=0.9). احتمال دیده شدن پوستر نصب شده در وسط سالن انتظار نسبت به دو محل قبلی 7 برابر بود. بر اساس آزمون آماری ANOVA تفاوت معنی داری بین میانگین سطح آگاهی دریافت شده مراجعین در نواحی سه گانه وجود نداشت. همچنین بین متغیرهای زمینه ای (سن، جنس، وضع تاهل و...) و سطح آگاهی دریافت شده اختلاف معنی داری مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    میزان توجه به پوسترهای نصب شده در مراکز بهداشتی- درمانی خیلی پایین است، با توجه به نقش پوستر در افزایش آگاهی ها بایستی از راهبردهای گوناگون کمک گرفت تا تعداد بیشتری از مراجعین به پوسترهای نصب شده در مراکز بهداشتی- درمانی توجه کنند، بنابراین رعایت استانداردها در تهیه پوسترها و نصب پوسترها روی تابلوهای سه بعدی در مراکز بهداشتی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: پوستر، رسانه های همگانی، آموزش بهداشت
  • داریوش سوادی اسکویی، نیره امینی ثانی، مازیار هاشمیلر صفحه 23
    زمینه و هدف
    استروک یکی از علل میرایی و ناتوانی در دنیا است. با آنکه استروک در مردان شایع تر از زنان است اما بیش از نیمی از مرگ های ناشی از استروک در زنان روی می دهد. چندین حالت و عوامل مرتبط با شیوه زندگی بعنوان عامل خطر استروک شناسایی شده اند. هدف از این مطالعه بررسی عوامل خطر عمده استروک و الگوی آن در زنان است.
    روش کار
    تعداد 62 بیمار مبتلا به استروک ایسکمیک از بخش نورولوژی بیمارستان علوی طی سال 1381 انتخاب شدند و با شاهد های همسان شده از نظر سنی از سایر بخش های همان بیمارستان مقایسه شدند. اطلاعات مربوط به وضعیت مواجهه با عوامل خطر عمده توسط پرسشنامه دارای ساختار و از طریق مصاحبه گردآوری شد. خطر استروک توسط محاسبه شانس نسبی برآورد گردید.
    یافته ها
    خطر استروک در زنان با پرفشاری خون (7/3-8/1= CI 95% 4/8= OR)، سیگاری کنونی (16-1/1= CI 95% 2/4= OR)، دیابت (7/9-4/1= CI 95% 7/3= OR) و بیماری قلبی (4/8-2/1= CI 95% 2/3= OR) بطور معنی داری افزایش نشان داد. ارتباط سایر عوامل نظیر فعالیت فیزیکی، ارتباط غیر مستقیم با دود سیگار و سابقه کلسترول بالا با استروک معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    فشار خون بالا، مصرف سیگار، دیابت و بیماری قلبی عوامل خطر عمده استروک در زنان هستند. بسیاری از این عوامل قابل اصلاح یا تغییر هستند، بنابراین استراتژی های پیشگیری باید با در نظر گرفتن این نکات در جهت کاهش استروک در زنان برنامه ریزی گردد.
    کلیدواژگان: استروک ایسکمیک، زنان، عوامل خطر اصلاح پذیر
  • محمد باقر صابری زفرقندی، راهب قربانی، حمیدرضا حافظی، مهران مهدوی صفحه 28
    زمینه و هدف
    اعتماد به نفس، ارزیابی و ارزشیابی مداومی است که شخص نسبت به ارزشمندی خویشتن دارد. اعتماد به نفس از نظر بهداشت روانی و تعادل شخصیت دارای اهمیت فراوان می باشد. با توجه به مشکلاتی که اعتماد به نفس پایین بخصوص در سنین جوانی ایجاد می کند و با توجه به شواهدی مبنی بر میزان بالای اعتماد به نفس پایین در بین نوجوانان تحقیق حاضر به منظور بررسی میزان اعتماد به نفس دانش آموزان طراحی گردید.
    روش کار
    میزان اعتماد به نفس 500 نفر از دانش آموزان پسر دبیرستان های شهر سمنان در سال 79 با استفاده از تست آیزنک تعیین گردید. روش نمونه گیری چند مرحله ای بوده به طوری که از بین 15 دبیرستان پسرانه شهر، 7 دبیرستان به طور تصادفی انتخاب و در مدارس انتخاب شده در هر پایه تحصیلی متناسب با تعداد دانش آموزان آن پایه، تعداد مورد نیاز بطور تصادفی انتخاب شدند. نمرات بیشتر از 21 اعتماد به نفس بالا، نمرات 21-14 اعتماد به نفس متوسط و نم ره کمتر از 14 اعتماد به نفس پایین در نظر گرفته شد. از آزمون های مجذورکای ومانتل هنزل در سطح معنی داری 5% برای تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    6/29% دانش آموزان اعتماد به نفس بالا، 8/57% اعتماد به نفس متوسط و 6/12% اعتماد به نفس پایین داشتند. ارتباط معنی داری بین رتبه تولد و تحصیلات پدر و مادر با میزان اعتماد به نفس دانش آموزان دیده نشد، اما رابطه بین تعداد برادر و خواهر (0135/0= P) و همچنین پایه تحصیلی (0018/0= P) با میزان اعتماد به نفس، معنی دار بوده است. به طوری که 5/11% دانش آموزان پایه اول، 6/6% دانش آموزان پایه دوم و 5/20% دانش آموزان پایه سوم اعتماد به نفس پایین داشتند.
    نتیجه گیری
    بالاتر بودن شیوع اعتماد به نفس پایین در دانش آموزان پایه سوم دبیرستان، لزوم توجه بیشتر به دانش آموزان این پایه، از طرف والدین و اولیای دبیرستان را ایجاب می کند.
    کلیدواژگان: اعتماد به نفس، تست آیزنک، دانش آموزان
  • ناطق عباسقلی زاده، منوچهر براک، مهرداد میرزا رحیمی، اسماعیل ولی زاده حقی صفحه 34
    زمینه و هدف
    افزایش جمعیت و رشد بی رویه آن یکی از مشکلات اساسی کشورمان می باشد و ترویج استفاده از وسایل تنظیم خانواده نقش بسزایی در کاهش آن دارد. نتایج مطالعات انجام شده در سطح کشور تاثیر آموزش را در کاربرد روش ها و وسایل تنظیم خانواده نشان می دهند. هدف از این مطالعه تعیین میزان آگاهی زنان 49-15 ساله تحت پوشش مراکز بهداشتی، درمانی شهر اردبیل قبل و بعد از مطالعه جزوه آموزشی بوده است.
    روش کار
    نمونه مورد مطالعه در این پژوهش 138 نفر از مادران واجد شرایط 49-15 ساله تحت پوشش مراکز بهداشتی، درمانی شهراردبیل بوده اند، که از بین چهارده مرکز بهداشتی، درمانی به صورت تصادفی ساده و از هر مرکز ده نفر با حداقل سطح سواد سیکل (راهنمایی) انتخاب شده بودند. این مطالعه به صورت توصیفی، مقطعی و آینده نگر از طریق بررسی متون، تدوین پرسشنامه، تهیه جزوه آموزشی و ارایه جزوات به مادران واجد شرایط و تکمیل پرسشنامه توسط آنها قبل و بعد از مطالعه در فاصله زمانی دی 1379 لغایت خرداد 1380 انجام شده است.
    یافته ها
    بین اشتغال مادر واستفاده از وسایل تنظیم خانواده ارتباط معنی دار مشاهده نگردید. نتایج آزمون مک نیمار و t-test نشان دادند بین آموزش های ارایه شده در زمینه نحوه شروع استفاده ازقرص های ضدبارداری، نحوه فاصله دهی در مصرف قرص های ضدبارداری، اقدام هنگام فراموشی مصرف قرص، ارجح بودن روش وازکتومی نسبت به توبکتومی، فاصله تزریق آمپولهای ضدبارداری و طول اثر IUD قبل و بعد از مطالعه جزوه آموزشی اختلاف معنی دار آماری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    آموزش در ارتقای سطح آگاهی جامعه مورد پژوهش تاثیر قابل توجهی داشته و در نتیجه در بهبود عملکرد آنان در زمینه تنظیم خانواده موثر است، بنابراین توصیه می شود مقوله آموزش زنان در این زمینه جدی گرفته شود.
    کلیدواژگان: آگاهی، زنان، روش های تنظیم خانواده
  • علی نعمتی، محسن سقا، حجت الله نوزاد چروده، محمدحسین دهقان صفحه 39
    زمینه و هدف
    متخصصین تغذیه معتقدند صبحانه مهمترین وعده غذای مصرفی در روز است. مصرف صبحانه برای سلامت و تکامل بچه ها و نوجوانان اهمیت فراوانی داشته و در بهبود وضعیت تغذیه آنها نقش دارد. گرچه عادات سالم مثل مصرف صبحانه، کنترل وزن و خواب منظم باعث افزایش طول عمر در بزرگسالان می شود ولی در مورد اثرات عادات سالم روی بچه های سنین مدرسه کمتر مطالعه شده است. از این رو مطالعه حاضر روی دانش آموزان دختر مدارس راهنمایی و ابتدایی شهر اردبیل با هدف ارزیابی وضعیت مصرف صبحانه و ارتباط آن با وزن، نمایه توده بدن و دریافت مواد مغذی صورت گرفته است.
    روش کار
    این مطالعه یک بررسی توصیفی- مقطعی است که بر روی 611 نفر از دانش آموزان دختر مدارس ابتدایی و راهنمایی (با محدوده سنی 14-10 سال) شهر اردبیل انجام گرفت. بررسی های آنتروپومتریک (قد، وزن، محیط وسط بازو) و غذایی (یاد آمد خوراک 24 ساعته و بسامد مصرف مواد غذایی) از دانش آموزان به عمل آمد و نیز مصرف صبحانه و میان وعده از آنها پرسیده شد. اطلاعات بدست آمده توسط نرم افزارهای SPSS و Food Processor مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    حدود 85/16% از دانش آموزان بدون مصرف صبحانه به مدرسه می رفتند. میزان نمایه توده بدن و وزن افرادی که صبحانه صرف نمی کردند ازنظر آماری بیشتر از گروهی بود که صبحانه مصرف می کردند (05/0 < P). از طرف دیگر مصرف میان وعده در گروهی که صبحانه مصرف نمی کردند از نظر آماری بیشتر از گروهی بود که صبحانه مصرف می کردند (05/0 P<). میزان دریافت کالری، پروتئین، تیامین، نیاسین، کلسیم و آهن در گروه مصرف کننده صبحانه از نظر آماری بیشتر از گروهی بود که صبحانه مصرف نمی کردند (05/0 P <). دریافت کلسیم، روی، فولاسین و ویتامین B2 در دخترانی که صبحانه مصرف نمی کردند کمتر از مقادیر توصیه شده WHO بود. نتایج حاصل از بسامد مصرف مواد غذایی نشان داد مصرف اکثر مواد غذایی مثل غذاهای پروتئینی، انواع نان ها، سیب زمینی و حبوبات در گروه مصرف کننده صبحانه بیشتر از گروهی بود که صبحانه مصرف نمی کردند.
    نتیجه گیری
    مصرف صبحانه می تواند دریافت کافی کالری و مواد مغذی را همراه داشته و حذف وعده غذای صبحانه علاوه بر این که باعث کاهش دریافت کالری و مواد مغذی می شود اثرات نامطلوبی روی عادات غذایی و وزن دارد.
    کلیدواژگان: دانش آموز، نمایه توده بدن، وزن، صبحانه
  • محسن حسن نمایی، محمد ناظم، علی صادقیان، محبوبه نادری نصب صفحه 47
    زمینه و هدف
    سل همچنان به عنوان یک بیماری تهدیدکننده جدی سلامت افراد جامعه رو به گسترش است و در این میان پیدایش سویه های مقاوم به دارو بر شدت مشکل افزوده است. از آنجا که در حال حاضر از وضعیت مقاومت دارویی ضد سلی در میان بیماران مسلول در مشهد اطلاعاتی موجود نمی باشد این مطالعه جهت تعیین میزان شیوع مقاومت دارویی ضد سل در مشهد به انجام رسید.
    روش کار
    حساسیت 75 ایزوله مایکوباکتریوم توبرکلوزیس جدا شده از بیماران مبتلا به سل ریوی و خارج ریوی در دوره زمانی اسفند سال 1380 لغایت شهریور 1381 نسبت به چهار آنتی بیوتیک ریفامپین، ایزونیازید، اتامبوتول و استرپتومایسین با استفاده از Indirect Proportion Method ارزیابی شد. سوابق پزشکی بیماران مورد بررسی قرار گرفت. بیمارانی که سابقه مصرف داروی ضد سل نداشتند و یا کمتر از یک ماه دارو دریافت نموده بودند به عنوان موارد جدید و آنهایی که سابقه مصرف داروی ضد سل برای مدت بیش از یک ماه داشتند به عنوان بیماران درمان شده قبلی در نظر گرفته شدند.
    یافته ها
    از 75 ایزوله مایکوباکتریوم، 70 ایزوله(3/93%) از بیماران جدید و 5 ایزوله (6/6%) از بیماران دارای سابقه درمان جدا شده اند. 68 بیمار(6/90%) به سل ریوی و 7 بیمار(3/9%) به سل خارج ریوی مبتلا بودند. 23 ایزوله از 75 مورد حداقل به یک دارو مقاوم بودند. بیشترین میزان مقاومت نسبت به استرپتومایسین دیده شد. سه مورد از 75 ایزوله به هر چهار داروی مورد آزمایش مقاوم بودند. مقاومت چند دارویی در 43/1 % از بیماران بدون سابقه قبلی مصرف داروی ضد سل و در 40 % از بیماران با سابقه قبلی مصرف داروی ضد سل مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    مقاومت چند دارویی در بیماران جدید در مطالعه حاضر نسبت به سایر مطالعات کمتراست. بیشتر موارد مقاومت دارویی با سابقه درمان قبلی در ارتباط می باشد، بنابراین لازم است ضمن اجرای طرح DOTS، بطور مداوم شیوع مقاومت دارویی نیز ارزیابی شود.
    کلیدواژگان: سل، مایکوباکتریوم توبرکلوزیس، سل مقاوم به درمان، مقاومت دارویی اولیه
|
  • Aminisani N., Shamshirgaran Sm, Ehdaivand F., Mardi A Page 7
    Background and Objective
    Breast cancer is the most common type of cancer among women worldwide and accounts for the majority of their deaths due to the cancer. Hence, diagnosing its risk factors is of great importance. In this study the association between abortion and breast cancer risk was investigated.
    Methods
    In this Case- Control study in Mashhad, 105 patients with confirmed breast cancer were compared with 105 healthy women who were living in their neighborhood and were the same age. A questionnaire including demographic information as well as same questions regarding the factors associated with conception and emphasising abortion were used to collect the data, which then were analyzed using SPSS ver 9.
    Results
    the findings indicated a relationship between breast cancer and history of abortion, compared to women with no history of abortion (OR=2.09 95% CI=1.18- 3.69). Also there was a significant relationship between the frequency of abortion and breast cancer (P=0.008). but odds ratio was not higher among women whose age at first abortion was less than 20 years. Also abortion before first full- term pregnancy increased breast cancer risk (OR= 5.97 95% CI=1.18-19.6). But the age at the time of abortion did not have any effect on the breast cancer risk.
    Conclusions
    The findings suggested that the risk of breast cancer has a positive relationship with frequency of abortion and the risk is even higher if the abortion occurs before the first full-term pregnancy. Thus, health interventions seem to be necessary in this regard.
    Keywords: Breast Cancer, Women, Abortion
  • Pirzadeh A., Mahdavi A., Charkhtab J Page 13
    Background and Objective
    Swallowing foreign bodies and their impaction in esophagus is common among children and proper diagnosis and treatment of this problem will decrease its complications. The objective of this study was to evaluate esophageal foreign bodies.
    Methods
    62 patients with complaining about foreign body ingestion were studied and factors such as age, sex, the kind of foreign body, the treatment done, its complications and the length of hospitalization were considered.
    Results
    Of sixty- two patients, 30 were male and 32 were female. Coin was the most common foreign body in children (24 cases) while in adults bone (chicken or fish) was more common (19 cases). In the patients most of the foreign bodies were impacted in the upper esophagus at the cricopharengeal junction. In all patients except one case (in which endoscopic forceps was used to remove the foreign body) esophagoscopy was performed under general anesthesia to remove the impacted foreign bodies. Complication was seen in one case as bleeding.
    Conclusions
    Since the esophageal foreign body is prevalent among children it is necessary to prevent it through offering adequate to parents.
    Keywords: Foreign Body, Esophagus, Complication
  • Hamidzadeh Arbaby Y., Amani F., Mahdavi A., Dehghan Mh, Mardi A Page 18
    Background and Objective
    Poster is a non-projector, visual, graphic and printed medium that is applied in various cases specially in health education. On the other hand, one of the health education experts task is evaluation of educational methods and media. Since few studies were performed on effectiveness of posters on knowledge of people, this study was designed to determine the percentage of people who looked at the posters in health centers and also to determine the level of knowledge attained from these posters located in different places of health centers.
    Methods
    This was a semi-experimental study. The population was people who referred to Shahid Gannadi health center. Samples were selected by simple random method. The data were collected by a questionnaire. The posters were fixed in three places during three different stages and the collected data were analyzed.
    Results
    The findings showed that from among these subjects, 18.8% in the first stage, 20.8% in the second stage and 61.2% in third stage observed the fixed posters. The probability of the poster to be seen near the doorway and examination room was equal (Odds Ratio=0.9) whereas the probability of the same posters to be seen in waiting hall was 7 times as much as the previously mentioned locations. The ANOVA indicated no significant difference between demographic variables (age, sex, marital status, ets) of study subjects and their knowledge scores.
    Conclusions
    The study showed that People paid very little attention to fixed poster. Therefore, regarding the role of posters in increasing the knowledge level, several strategies should be employed to make people pay more attention to these posters. Following the accepted standards in preparation and fixation of posters and preparation of three dimensional boards for the posters in health care centers are suggested.
    Keywords: Poster, Mass Media, Health Education
  • Savadi Oskoui D., Aminisani N., Hashemilar M Page 23
    Background and Objective
    Stroke is a leading cause of death and disability worldwide. It is more common in men than in women, however more than half total stroke death occur in women. Several conditions and lifestyle factors have been well established as risk factors for stroke. The purpose of this study was to asses the magnitude of classic stroke risk factors and its pattern in women.
    Methods
    A total of 62 patients with first-onset ischemic stroke were accrued from neurology unit of Alavi hospital during 2002 and compared with their age-matched controls from other units of same hospital. Information concerning potential risk factor exposure status was collected by structured questionnaire at interviews. Stroke risks were estimated by calculating the odds ratios.
    Results
    Significantly increased risk of stroke was found among women with hypertension (OR=8.4 CI=3.7-1.8), current smoking (OR=4.2 CI=1.1-16), diabetes (OR=3.7 CI=1.4-9.7) and heart disease (OR=3.2 CI=1.2-8.4). Association of other factors (passive smoking, Hypercholestrolemia) with stroke was not significant.
    Conclusions
    Hypertension, diabetes, current smoking and heart disease are major risk factors for stroke in women. Given that the majority of these factors are either correctable or modifiable, prevention strategies should be planned in accordance with this point in order to reduce the occurrence of stroke in women.
    Keywords: Ischemic Stroke, Risk Factors, Women
  • Saberi Zafarghandi Mb, Ghorbani R., Hafezi Hr, Mahdavi M Page 28
    Background and Objective
    Self Confidence, is a continuous evaluation of an individual on himself. Hence it is important regarding the mental health and the personality balance. Due to the problems that low self-confidence brings about especially during the youth age and regarding the prevalence of this problem among adolescents, the present research was conducted in order to investigate the level of self-confidence among students.
    Methods
    Self-confidence of 500 students was determined using Eysenck test. Multistage sampling was employed to select 7 out of 15 boys high schools randomly In each grade of study the required numbers were chosen randomly proportionate to the number of students in that grade. Scores more than 21 showed high self-confidence, 14-21 average and less than 14 indicated low confidence. To analyze the data, Chi- square and Mantel- Hanzel tests were used, with 95% significance.
    Results
    29.6% of students have had high self-confidence, 57.8% of them had average self-confidence while 12.6% of them had lower level of self-confidence. No significant relationship was seem among the rank of birth and the literacy of parents with the level of self-confidence. However there was a significant relationship between the number of siblings (P=0.0135) and study grade (P=0.0018) with the level of self-confidence. As a result, 11.5% of the students in the first grade, 6.6% in the second grade and 20.5% in the third grade had low self-confidence.
    Conclusion
    The prevalence of low self-confidence among third grade high school students, warns that they should be paid much attention by their parents and their school officials.
    Keywords: Self, Confidence, Eysenck Test, Male Students
  • Abbasgholizadeh N., Barak M., Mirzarahimi M., Valizadeh, Haghi E Page 34
    Background and Objective
    The fast population growth is one of the basic problems in Iran and using family planning devices has a remarkable role in decreasing it. The findings of researches carried out nationwide indicate the effectiveness of instruction in the application of family planning methods and devices. The objective of this study is determining the level of knowledge of 15-49 year-old women under Ardabil health and treatment center services.
    Methods
    138 qualified mothers were chosen randomly from among 15-49 year-old women under Ardabil health and treatment centers services. These subjects were selected from among 14 centers (10 mother from each center) and had secondary school level of education. This descriptive cross-sectional and prospective research was conducted by filling out the pre-planned questionnaire and preparing educational booklets and giving them to the mothers under the study as pretest and post-test procedures during the time span of December 2000 to May 2001.
    Results
    No meaningful relationship was found between employment and utilizing family-planning devices. The results of Mc-Nemar test and t-test showed that statistically the instruction given with regard to the method of beginning to take anti-gestation pills, method of the intervals of taking the anti-gestation pills, taking measures at the time of forgetting to take anti-gestation pills, the preference of vasectomy to tobectomy, the interval between the injection of anti-gestation ampoules and the duration of IUD effectiveness before and after studying the manuals demonstrated a significant difference.
    Conclusions
    Education plays an important role in increasing the knowledge level of the population under study and hence it improves their performance about family planning. So this instruction is recommended to be followed seriously.
    Keywords: Knowledge, Women, Family Planning
  • Nemati A., Sagha M., Nouzad Charvadeh H., Dehghan Mh Page 39
    Background and Objective
    Nutritionists have traditionally recognized breakfast as the most important meal of the day. The importance of eating breakfast is for growing and nutritional well being of children. While health habits such as eating breakfast, maintaining weight, and sleeping regularly are related to the longevity of adults, very little is known about the health habits of disadvantaged school-age children. This study set out to evaluate eating breakfast among adolescent girls and its relationship with body mass index, weight and nutrient intake.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was done on 611 adolescent primary and secondary school girls (10-14 years old) in Ardabil. Anthropometric studies (height, weight, and MAC) and nutritional status (24 hour recall and food frequency) were done, and the students were asked about eating breakfast and other snacks. The collected data were analyzed using SPSS ver. 9 and Food Processor.
    Results
    About 16.85% of girls had come to school without eating breakfast. BMI and body weight of these students were significantly more than those of girls who ate breakfast (P<0.05). On the other hand snack intake among the girls who did not use to eat breakfast was more than that among breakfast eaters (P<0.05). The amount of calorie, protein, thiamin, niacin, calcium and iron intake in breakfast-eating girls was more than those among non-eaters (P<0.05). The amount of folacin, riboflavin, calcium and zinc intake in non-eaters was less than recommended dietary allowance of WHO. The result of food frequency showed that the consumption of food such as protein different types of bread, potato, and legume among breakfast eaters was more than their consumption among non-eaters.
    Conclusions
    This study indicated that eating breakfast can provide adequate calorie and nutrients but its omission can not only lead to lower calorie and nutrients intake but also have an unfavorable effect on food habit and weight of the students.
    Keywords: BMI, Weight, Breakfast
  • Namaei Mh, Nazem M., Sadeghian A., Naderinasab M Page 47
    Background and Objective
    Tuberculosis is a diseases which is severely threatening the individuals health and is spreading quickly. Moreover, the appearance of new strains resistant to drugs has complicated the issue. Since there is no information available regarding the present drug-resistance situation of patients suffering from tuberculosis in Mashhad, this study was conducted to determine the prevalence of this resistance in this city.
    Methods
    To determine prevalence of anti-tuberculosis drug resistance in Mashhad, drug sensitivity of 75 M. tuberculosis strains isolated from patients with pulmonary and extra-pulmonary tuberculosis from 20 Feb. 2002 to 20 Aug. 2002 was studied using the indirect proportion method. Every strain was tested against Rifampicin (RMP), Isoniazid (INH), Ethambutol (ETM), and Streptomycin (STM). Medical records of the patients were reviewed. Patients with no or less than 1 month treatment were defined as new cases and those previously treated for more than 1 month were defined as previously treated cases.
    Results
    Of 75 isolates, 70(93.33%) were from new and 5(6.66%) from previously treated cases. 68 patients (90.66%) were suffering from pulmonary and 7(9.33%) from extra-pulmonary tuberculosis. Of 75 isolates, 23(36%) were resistant to at least one anti-tuberculosis drug. The highest rate of resistance was observed to streptomycin. Three of the 75 strains (4%) were resistant to all four drugs. 1.43% and 40% of strains isolated from newly and previously treated patients respectively were multidrug resistant.
    Conclusions
    In this study new cases with MDR-TB were less prevalent compared to other studies. Most drug resistance and MDR-TB were associated with previous treatment. Continual evaluation of drug resistance following DOTS implementation seems to be necessary.
    Keywords: Tuberculosis, Mycobacterium Tuberculosis, Drug Resistant Tuberculosis, Primary Drug Resistance