فهرست مطالب

نوآوری های آموزشی - پیاپی 23 (زمستان 1386)

فصلنامه نوآوری های آموزشی
پیاپی 23 (زمستان 1386)

  • 208 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/02/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حمیدرضا عریضی، احمد عابدی، مریم تاجی صفحه 13
    پژوهش حاضر به منظور تعیین رابطه و سهم نسبی انواع رفتارهای معلم در تبیین سرزندگی و انگیزش درونی دانش آموزان انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش، دانش آموزان دوره متوسطه دبیرستانهای شهر اصفهان بودند که از میان آنان سیصد دانش آموز به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده و به پرسشنامه های رفتارهای معلم، سرزندگی و انگیزش درونی پاسخ داده اند. بخشی از یافته های این پژوهش نشان داده است که از میان رفتارهای مرتبط با سرزندگی معلم، اشتیاق معلم (31/0)، حمایت استقلالی (27/0) و دانش زیربنایی(21/0)، واز میان رفتارهای مرتبط با انگیزش درونی معلم، اشتیاق معلم (41/0) و تنوع روش (29/0)، بیش از دیگر رفتارهای معلم تبیین کننده سرزندگی وانگیزش درونی دانش آموزان هستند.
    کلیدواژگان: رفتارهای معلم، سرزندگی، انگیزش درونی، اشتیاق معلمان، دانش آموزان دوره متوسطه
  • اسحق رحیمیان بوگر، حسین شاره، مجتبی حبیبی عسگرآباد، محمدعلی بشارت صفحه 29
    هدف از اجرای این پژوهش بررسی مقایسه ای تاثیر شیوه های جرات ورزی (رد قاطعانه، بیان قاطعانه و درخواست قاطعانه) بر سازگاری اجتماعی دانش آموزان پسر و دختر دوره راهنمایی شهر شهرضا در سال تحصیلی 85- 1384 بوده است. بدین منظور،240 دانش آموز (120 دانش آموز پسر و120 دانش آموز دختر) پایه سوم به شیوه تصادفی طبقه ای از بین دانش آموزان دوره راهنمایی شهر شهرضا به عنوان آزمودنی های پژوهش انتخاب شدند و به طور تصادفی به گروه های آزمایشی و گروه کنترل اختصاص یافتند. پیش از مداخله آموزشی، گروه های آزمایشی و گواه با مقیاس رفتار سازشی واینلند مورد ارزیابی قرار گرفتند. گروه های آزمایشی در ده جلسه آموزش جرات ورزی به شیوه گروهی شرکت نمودند. آزمودنی های گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. در پایان مداخله آموزشی، گروه های آزمایشی و گروه کنترل بار دیگر با همان آزمون مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های به دست آمده با استفاده از تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شدند. نتایج حاکی از آن بود که متغیر جنس() و شیوه های جرات ورزی () و تعامل جنس آزمودنی ها با شیوه های جرات ورزی() به لحاظ آماری معنی داری هستند.
    کلیدواژگان: جرات ورزی، سازگاری اجتماعی، رد قاطعانه، بیان قاطعانه، درخواست قاطعانه
  • بی بی عشرت زمانی، احمدرضا نصر اصفهانی صفحه 55
    در دهه های اخیر با ایجاد تغییر و تحولات عظیم در نظام های آموزشی، اهمیت فضا های آموزشی در کشور های پیشرفته دنیا بیش از پیش مورد توجه صاحب نظران تعلیم و تربیت قرار گرفته است و برای هر چه جذاب تر کردن این فضا ها تدابیر گوناگون اندیشیده اند. پژوهش حاضر برای کسب اطلاع از چگونگی فضا های آموزشی چهار کشور پیشرفته، انجام شده است.
    روش تحقیق کیفی است و اطلاعات تحقیقی از طریق بررسی مدارک و شواهد، منابع و اسناد کتابخانه ای، اطلاعات شبکه های اینترنتی و مصاحبه با والدین و دانش آموزان گردآوری شده است. جامعه آماری پژوهش، دانش آموزانی هستند که حداقل سه سال از دوره ابتدایی را در مدارس کشور هایی مانند آمریکا، کانادا، استرالیا و انگلستان تحصیل کرده اند و اکنون در مدارس ایران تحصیل می کنند. مصاحبه با والدین آنها هم بخشی دیگر از اطلاعات را تشکیل می دهد.
    روش تجزیه و تحلیل کیفی و با کدگذاری، مقوله بندی و سازماندهی داده ها انجام گرفته است. یافته های پژوهش در دو بخش تجهیزات فیزیکی مدرسه و شرایط فرهنگی حاکم بر فضا های آموزشی ارائه خواهد شد. در بخش ویژگی های فیزیکی، نتایج پژوهش نشان داده است که اکثر مدارس از فضا های آموزشی مناسب بهره مندند و الگوی کلاس ها متناسب با روش های جدید تدریس طراحی شده است. یافته های مربوط به جو و فضای فرهنگی نشان داده است که شش عامل حس همدلی و همدردی، تعهد و مسئولیت شناسی، احترام، جو اعتماد، علاقه و انگیزه، و جو شادی و نشاط بر مدرسه حاکم است.
    کلیدواژگان: فضاهای آموزشی، جو فرهنگی، تجهیزات فیزیکی پیشرفت تحصبلی، آموزش و پرورش
  • محمد حسنی، غلامعلی احمدی صفحه 85
    ارزشیابی توصیفی، یکی از نوآوری های آموزشی در دهه حاضر در نظام آموزشی دوره ابتدایی کشور است. این نوآوری در بسیاری از عناصر و اجزای خود، با ارزشیابی سنتی و رایج در تضاد است. از این رو اشاعه این الگوی جدید ارزشیابی در بدنه نظام آموزشی نیازمند تمهیدات و دوراندیشی هایی است. لذا مسئله اساسی پژوهش این است که براساس شرایط موجود نظام آموزشی دوره ابتدایی شهر تهران، چه شیوه ای برای اشاعه ارزشیابی کیفی - توصیفی مناسب است. این پژوهش با استفاده از نظریه راجرز و شومیکر در اشاعه نوآوری، به بررسی عوامل زمینه ای اشاعه نوآوری پرداخته است و بر اساس اطلاعات حاصله از 36 مدرسه در 11منطقه و 410 نفر از کارکنان این مدارس و 15 مدرسه مجری طرح ارزشیابی کیفی - توصیفی و 56 نفر از مجریان طرح، از طریق دو پرسشنامه و یک فرم مصاحبه به توصیف وضع موجود پرداخته است. از این بررسی بر می آید که گرایش نسبی افراد جامعه به نوآوری، نگرش مثبت به ارزشیابی توصیفی، اطلاعات گسترده معلمان از این طرح، ویژگی هایی مثبت الگوی ارزشیابی توصیفی، سطح سواد نسبتا مناسب معلمان از زمینه های مثبت برای اشاعه این طرح است و نگرش مثبت معلمان به ارزشیابی سنتی از عوامل منفی در اشاعه الگوی ارزشیابی توصیفی در سطح شهر تهران می باشد. سپس بر اساس تصویر به دست آمده از وضع موجود و مباحث نظری مرتبط، شیوه تقاضا محور برای اشاعه ارزشیابی کیفی - توصیفی پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: ارزشیابی تحصیلی، ارزشیابی کیفی - توصیفی، اشاعه نوآوری، آموزش و پرورش ابتدایی، آموزش و پرورش شهر تهران
  • رضا علی نوروزی، نگین درخشنده صفحه 123
    در سالهای اخیر علاقه به کار فلسفی با کودکان به این دلیل که کار فلسفی هم مهارتهایی نظیر خواندن و تفکر کودکان را تقویت می کند و هم استقلال فکری آنها را افزایش می دهد، افزایش یافته است. با عنایت به توجه نظامهای آموزشی کشورهای گوناگون به این امر از یک سو و مشکلات نظام آموزشی کشور از سوی دیگر پژوهشگران بر آن شدند تا با روش آزمایشی اثرات کار فلسفی با کودکان را در مدارس ابتدایی شهر اصفهان بررسی نمایند. با توجه به اینکه کار آزمایشی بود، یک دبستان پسرانه در ناحیه 3 اصفهان انتخاب شد و محققان به مدت 8 ماه به اجرای این پژوهش در پایه های دوم تا پنجم دبستان پسرانه پرداختند. آزمودنی های این پژوهش 102 دانش آموز پایه های دوم تا پنجم دبستان بودند. ابزار گرد آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته 35 سوالی بود که با بهره گیری از مقیاس درجه بندی لیکرت از 1 تا 5 نمره گذاری شده بود و تاثیر این کار روی دانش آموزان را از نظر خودشان می سنجید. روایی پرسشنامه در چند مرحله بررسی و مورد تایید کارشناسان حوزه تعلیم و تربیت قرار گرفت و پایایی آن نیز 91/0 محاسبه گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از دو روش آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. برای بررسی نظرات دانش آموزان در زمینه اثربخشی طرح کار فلسفی، از آزمون T تک نمونه ای، خی دو، ضریب همبستگی پیرسون و V کرامر استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که دانش آموزان در زمینه رعایت بیشتر نظم در کلاس، احترام به بزرگترها، روابط صحیح با کودکان، درک و فهم بهتر مطالب درسی، مسئولیت پذیری، حس اعتماد به نفس، عزت نفس و خلاقیت رشد کرده و برنامه کار فلسفی با آنان در زمینه پیشرفت تحصیلی آنان موثر بوده است.
    کلیدواژگان: کار فلسفی با کودکان، خلاقیت، رعایت نظم، اعتماد به نفس، عزت نفس، مسئولیت پذیری، درک و فهم، رابطه صحیح، احترام به بزرگترها
  • افضل سادات حسینی صفحه 147
    نظام آموزشی ما برای پرورش خلاقیت کودکان و نوجوانان نیازمند تحول اساسی است و معلمان از عناصر کلیدی این نظام هستند. به همین دلیل برنامه ای برای آموزش خلاقیت معلمان تدوین گردید تا شناخت، نگرش و مهارتهای لازم را برای پرورش خلاقیت دانش آموزان کسب کنند. برنامه آموزش خلاقیت را که مجری تحقیق براساس تئوری های علمی طراحی کرده، در پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است و تاثیر مثبت آن بر دانش، نگرش و مهارت معلمان تایید شده است. پژوهش حاضر فاز دوم همان پژوهشی است که به منظور بررسی تاثیر برنامه آموزش خلاقیت معلمان بر روی دانش آموزان آنها طراحی شده است. در این پژوهش تاثیر برنامه آموزش خلاقیت معلمان بر خلاقیت، خودپنداره و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان آنها با روش نیمه تجربی و از طریق طرح سالمون انجام گرفته است. لذا معلمان و دانش آموزان آنها به دو گروه آزمایشی و گواه و هر گروه نیز به دو گروه تقسیم شدند. دانش آموزان یک گروه آزمایشی و یک گروه گواه پیش آزمون دریافت داشتند و سپس هر دو گروه آزمایشی معلمان در دو دوره شرکت کرده و برنامه آموزش خلاقیت به آنها ارائه شد. آنها نیز پس از آشنایی با برنامه و کسب مهارتهای لازم به اجرای برنامه در کلاس خویش پرداختند.
    پس از پایان دوره، هر چهار گروه آزمایشی و گواه آزمون نهایی را دریافت کردند. تحلیل آماری اطلاعات به دست آمده فرضیه اول مبنی بر تاثیر برنامه آموزشی خلاقیت معلمان بر افزایش خلاقیت دانش آموزان آنها را تایید کرد. فرضیه دوم مبنی بر تاثیر برنامه آموزش خلاقیت بر خودپنداره دانش آموزان آنها رد شد و فرضیه سوم مبنی بر تاثیر برنامه آموزش خلاقیت در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان آنها تایید شد. بنابراین برنامه آموزش خلاقیت معلمان را می توان به عنوان الگویی مناسب برای پرورش خلاقیت و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در مدارس سطح کشور مورد استفاده قرار دارد.
    کلیدواژگان: خلاقیت، آموزش معلمان، نگرش معلمان، مهارت معلمان، دانش آموزان، تاثیر خلاقیت بر پیشرفت تحصیلی، تاثیر خلاقیت بر خودپنداره
|
  • Page 7
  • Oreyzi, Hamid Reza , Abedi, Ahmad, Taji, Mariam Page 13
    The aim of current research under the title of relation of teacher’s behavior with vitality and internal motivation was to determine relative relation and contribution of different kinds of teacher’s behavior to explain students vitality and internal motivation. The sample was consisted of 300 participants from Isfahan high school pupils randomly selected to respond to the questionnaire on teacher’s behaviors, vitality, and internal motivation. Part of the significant findings show important factors for the students’ vitality and internal motivation in two areas, which include teacher’s behavior related to vitality and teachers’ behavior related to internal motivation. The factors in each of these areas indicate the student’s internal vitality and internal motivation. Among teachers’ behavior related to vitality, teacher enthusiasm (0.31), independent support (0.27), underlying knowledge (0.21) explain vitality and student’s motivation. And among teachers’ behaviors related to internal motivation, teachers’ enthusiasm (0.41) and variety of method (0.29) explain students’ vitality and internal motivation.
  • Rahimian Boogar. Eshagh, Shareh, Hossein, Habibi Askarabad, Mojtaba, Besharat, Mohammad Alli Page 29
    The aim of this study was to determine and compare the efficacy of assertiveness training Methods (assertive refusal, assertive expression and assertive commentary) on social adjustment of boy and girl students of Shahreza Guidance Course in 2005-2006 school year.240 students (120 boy students and 120 girl students) of third grade in middle school (Grade 8) were selected using stratified random selection from students of Shahreza Guidance Course as the subjects of the research. They were randomly assigned into experimental groups and a control group. Prior to the educational intervention, experimental groups and a control group were assessed by Vinelend Adaptive Behavior Scales. Only the subjects in experimental groups were exposed to 10 sessions of assertiveness training in group manner. The subjects in the control group received no interventions. Upon completion of the intervention, experimental groups and a control group were assessed once again by the aforementioned test. Data were analyzed and interpreted by covariance analysis, pair-wise comparisons (Bonferoni). Research findings showed that significant difference existed in group membership variable in comparison between experimental groups and a control group. Significant difference existed in comparing social adjustment between boy and girl students. Also, analysis of interaction between group and sex variables showed that significantly difference existed. Also, analysis of multiple comparisons of Bonferoni implied that significantly difference exists between comparisons of experimental groups with control group. The results point to the fact that assertiveness training methods including assertive refusal, assertive expression, and assertive commentary are effective in modifying the social adjustment and assertiveness training methods. These can be considered a primary and fundamental need in educational backgrounds.
  • Zamani, Bibi Eshrat , Nasre Isfahani, Ahmad Reza Page 55
    In the last decades, with the great changes and reforms in the educational systems, the importance of educational spaces has attracted the educational specialists in the developed countries. For making these spaces more attractive, specialists applied different strategies. For this reason, and getting more information about the quality of educational spaces in four developed countries, the present research has been done by the researchers.The research method was qualitative. For collecting data, many resources were used including library documents, Internet information, archive materials and comprehensive interviews with students and their parents. Research population included students who had been studying for at least three years in developed countries such as United States, Canada, England and Australia who are now studying in Iranian schools. Interviews with their parents were also included. Data analysis was done by coding, classifying, and organizing the data. Findings of this study are presented in two sections: 1- physical specification of educational spaces, and, 2- cultural climate of these environments. For physical situation of educational spaces, findings indicated that because of the non-centralized or semi-centralized educational system, there were many differences between schools in each state. According to students and their parents, most schools in these countries benefited from suitable and favorable spaces and the classroom patterns were designed according to new teaching methods. Findings of cultural climate indicated that five factors including sympathy, responsibility, accountability, respect, and an enjoying climate were dominated in the schools.
  • Hassani, Mohammad , Ahmadi, Gholamali Page 85
    Today, qualitative-descriptive student assessment is one of the educational innovations in the elementary schools in our country. This innovation, in many components, is contrary to current and traditional model of student assessment. Thus, developing the new model of student assessment in the educational system needs preparation and providence. Therefore, the main problem in this research is to see what kind of methods is basically suitable based on the condition of educational system in Tehran's elementary schools for developing “qualitative-descriptive student assessment”.We regarded Rogers and Shoemaker's theory about diffusion of innovation in order to distinguish the contextual factors. Data is collected by interview and questionnaire for describing the current situation. Two groups participated in this study, including 410 school staffs from 36 schools and 11 regions as well as 15 schools that were executives of the qualitative-descriptive student assessment plan. Findings show that there are positive settings about qualitative-descriptive student assessment plan that consist of relative tendency to innovation among people, positive attitude concerning "qualitative-descriptive student assessment", along with having expanded information about "qualitative-descriptive student assessment" amongst teachers. Also, there are negative settings about the plan including positive attitude relative to traditional evaluation. So we selected the demand-based method for developing "qualitative-descriptive student assessment" rest on what resulted from analyzing current situation and theoretical subjects.
  • Reza Ali Nowrozi, Negin Derakhshande Page 123
    Since philosophical work with children both reinforces the skills like reading and thinking and increases the independence in their thinking, in recent years the interest in this issue has been developed. Considering this issue by the educational systems of different countries on the one hand, and the existing problems in our education system on the other hand, made the researchers to study the effects of philosophical work with children in Esfahan primary school through experimental method. Since the project was experimental, a primary school in district three of Esfahan was selected and the researches carried out this research in grades two to five of the school for eight months. The testees of this research were 102 students in grade two to five. The tool for gathering the information was a questionnaire with 35 questions which was graded from one to five according to Leakert scale. The questionnaire assessed the effects of philosophical work on students based on their own views. Validity of the questionnaire was investigated by the experts in education at several stages and got approved. Its reliability was figured out to be 0/91 in order to analyze the data, the 2 methods of descriptive and inferential statistics were used. In order to investigate the students, attitude towards the effectiveness of the project, one tailed t-test, Chi square, Pearson correlation coefficient tests were used. The results of this research showed that the student had developed qualities such as keeping good discipline in class, having respect for their elders, good relations with children, understanding the lessons better, taking responsibility, self- confidence, self – respect and creativity and this project had been effective in their academic progress.
  • Hossieni, Afzal-Os-Sadat Page 147
    Our educational system for improving and training creativity needs a basic and fundamental change. Teachers have key roles in educational system so a creativity training program of teachers has been prepared to achieve a necessary cognition, attitude and teaching skill. The creativity training program that was designed by research according to scientific theories and its positive effect on their cognition, attitude and teaching skills was confirmed. This survey is the second stage of that research. In this survey the second stage of creativity training program of teachers on creativity, self concept and academic progress of their students has been investigated by Quasi experiment and Solomon design. So teachers and their students have been divided into two experimental groups and two control groups. One of the experimental groups and one of the control group received post. Then the experimental teachers participated in the program and acquired the necessary skill. Then they used them in their class. After the end of the course all of the groups received past test. The analysis of data confirmed the first hypothesis the expressed the creativity training program of teachers in creased the self concept of students the positive effect of program on academic progress confirmed. So the creativity training program of teachers can be a suitable pattern for improving creativity and academic progress in schools.