فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد - سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 60، پاییز 1386)

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 60، پاییز 1386)

  • 124 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/09/20
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مقالات پژوهشی
  • مسعودرضا معنویت، مریم رشیدی، سید علی محمد میرآتشی صفحات 3-8
    مقدمه

    سندرم سودواکسفولیاسیون یکی از علل مهم گلوکوم ثانویه می باشد. شیوع این سندرم به طور قابل ملاحظه ای در جمعیت های مختلف متفاوت است. و با بالا رفتن سن، شیوع آن افزایش می یابد و از طرفی دیابت یکی از ریسک فاکتورهای مهم گلوکوم می باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی شیوع سندرم سودو اکسفولیاسیون در بیماران دیابتی بالاتر از 50 سال می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی و به روش مقطعی انجام گرفته است، 400 بیمار دیابتی بالاتر از 50 سال به طور متوالی انتخاب شده و بعد از تکمیل پرسشنامه، معاینات چشم توسط Slit-lamp، لنز3-mirror و افتالموسکوپی غیرمستقیم انجام شد. فشارداخل چشم توسط تونومتر Applanation Goldman اندازه گیری شد.

    نتایج

    از 400 بیمار دیابتی بالاتر از 50 سال 24 نفر(6%) مبتلا به سندرم سودواکسفولیاسیون بودند. با افزایش سن شیوع سندرم سودواکسفولیاسیون به طور معنی داری افزایش یافت(007/0 P=). ولی رابطه معنی داری بین شیوع سندرم سودواکسفولیاسیون با جنس، طول مدت ابتلا به دیابت و رتینوپاتی مشاهده نشد(7/0 P=). همچنین شیوع گلوکوم در افراد دارای سندرم سودواکسفولیاسیون 8/14% بود.

    نتیجه گیری

    در مطالعه ما شیوع سندرم سودواکسفولیاسیون در افراد دیابتی بالاتر از 50 سال 6% و در افرادی که دارای سندرم سودواکسفولیاسیون بودند شیوع گلوکوم بالا (28/14%) بود.

    کلیدواژگان: دیابت، سندرم سودواکسفولیاسیون، کلوکوم
  • محمد زارع، محمدحسین میرشمسی، عباس مدیر، سعید کارگر، سیدمصطفی شیریزدی، محمدرضا حاجی اسماعیلی صفحات 9-13
    مقدمه

    زخم های تروماتیک یکی از شایع ترین علل مراجعه به بخش فوریت های پزشکی را تشکیل می دهد و عفونت زخم، روند بهبودی را مختل می کند. تمام زخم ها با به کارگیری اصول کامل استریلیتی در نهایت دچار آلودگی باکتریایی می شوند ولی تعداد کمی به سمت علایم بالینی پیش می روند. تجویز آنتی بیوتیک پروفیلاکسی برای زخم های تروماتیک مورد توافق همگان نیست. در این مطالعه اثربخشی آنتی بیوتیک پروفیلاکسی تزریقی با نوع خوراکی در پیشگیری از عفونت زخم های تروماتیک مقایسه شده است.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی است که برروی 237 بیمار دارای زخم تروماتیک گریدII انجام شده است. بیماران به طور تصادفی ساده به 2 گروه تقسیم شدند، گروه اول نیم ساعت قبل از بخیه شدن زخم مورد تجویز یک گرم آمپول سفازولین قرار گرفتند و پس از آن هیچگونه آنتی بیوتیک دیگری دریافت نکردند. برای گروه دوم 1 ساعت قبل از بخیه زخم یک عدد کپسول سفالکسین mg500 تجویز شد و پس از بخیه تا 24 ساعت هر6 ساعت یک عدد کپسول سفالکسین mg500 ادامه یافت. پس از ترخیص یک نوبت بین روزهای 10-7 و یک نوبت حدود روز 30 از زمان ترخیص، بیماران از نظر پیگیری عفونت زخم، مورد بررسی و معاینه جراح قرار گرفتند. اطلاعات به دست آمده با نرم افزار رایانه ای SPSS Ver11 و با استفاده از آزمون های مجذور کای وFisher exact test و تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    بر اساس یافته های این مطالعه دو گروه موردبررسی از نظر متغیرهای مخدوش کننده یعنی سن، جنس، وسعت زخم، عامل ایجاد کننده تروما، محل تروما و فاصله زمانی از تروما تا مراجعه به اورژانس یکسان بودند. شیوع عفونت در گروه خوراکی 5/2 درصد و در گروه تزریقی 7/1 درصد بود که این تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود (683/0=P).

    نتیجه گیری

    با توجه به این که شیوع عفونت در دو گروه یکسان بوده است، بنابراین می توان برای پیشگیری از بروز عفونت به جای آنتی بیوتیک تزریقی از آنتی بیوتیک خوراکی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: عفونت زخم، تروما، آنتی بیوتیک پروفیلاکسی
  • عباس اندیشمند، محمود صدربافقی، مصطفی متفکر، محمدرضا عظیمی، ارغوان عظیمی صفحات 14-19
    مقدمه

    آنژین صدری ناپایدار وضعیتی بالینی است که گروه عمده ای از بیماران با سندرم حاد کرونر را شامل می گردد. عدم دقت در تشخیص و درمان این وضعیت منجر به انفارکتوس میوکارد و مرگ می گردد. درمان های دارویی معمول و پیشرفته با هدف پایدار نمودن آنژین صدری ناپایدار به کار برده شده است. گرچه تزریق محلول گلوکز - انسولین - پتاسیم در انفارکتوس حاد میوکارد با نتایج مطلوب همراه بوده است ولی در مورد آنژین صدری ناپایدار مطالعه ای جامع صورت نگرفته است. هدف اصلی این مطالعه تاثیر کار برد این محلول بر سیر بیمارستانی بیماران با آنژین صدری ناپایدار بوده است.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع کازآزمایی بالینی و به روش تصادفی برروی دو گروه 94 نفره با میانگین سنی 20/13± 47/62 سال با نسبت جنسی زن به مرد 35/1 از بیماران مبتلا به آنژین صدری ناپایدار کلاس 2و3 بستری شده در بخش های مراقبت ویژه قلبی شهر یزد از مهرماه 1382 لغایت خرداد 1383 انجام گرفت.

    نتایج

    دو گروه از لحاظ میانگین سنی و نسبت جنسی و کلاس آنژین صدری ناپایدار اختلاف معنی داری نداشتند(به ترتیب 76/0P= و 77/ P= و 15/0P=) گروهی که محلول گلوکز - انسولین - پتاسیم را دریافت نمودند کاهش دفعات دردسینه راجعه و طول مدت بستری در CCU را نشان دادند(به ترتیب: (001/0P= و 02/0P=) اما بر سرنوشت نهایی تاثیری نداشت (29/0 P=) شایع ترین عارضه مصرف محلول گلوکز - انسولین - پتاسیم درد محل تزریق بوده است (2/20 %).

    نتیجه گیری

    استفاده از محلول گلوکز - انسولین - پتاسیم سبب تسریع در پایداری کوتاه مدت بیماران با آنژین صدری نا پایدار می گردد و مصرف آن در آنژین صدری مقاوم، بدون عارضه ای جدی یا مخاطره آمیز می باشد.

    کلیدواژگان: محلول گلوکز، انسولین، پتاسیم، آنژین صدری ناپایدار
  • علی اکبر سالاری، حمیدرضا دهقان صفحات 20-25
    مقدمه

    سرطان کولورکتال از شایع ترین سرطان های دستگاه گوارش است که در زنان پس از سرطان پستان دومین علت مرگ و میر و در مردان سومین علت مرگ را پس از کارسینومای ریه و پروستات شامل می شود. شیوع آن بیشتر در سنین بالای 50 سال و با افزایش سن، ابتلا به بدخیمی آن بیشتر می شود به همین علت تنها راه بهبود و امید به زندگی در این بیماران تشخیص زودرس بیماری است.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی و به روش مقطعی بر روی پرونده 191 نفر از مراجعین به بیمارستان های شهید دکتر رهنمون و افشار یزد طی سال های 1371 تا 1378 صورت گرفته است. هدف از تحقیق تعیین توزیع فراوانی سرطان کولورکتال از نظر مراحل بیماری، سن، جنس، شغل، محل سکونت، علایم بالینی و نحوه ی درمان بوده است به همین منظور بیمارانی مورد بررسی قرار گرفته اند که گزارش پاتولوژی آنها یکی از انواع سرطان های کولورکتال بوده است.

    نتایج

    از 191 بیمار مبتلا به کانسر کولورکتال، 186 نفر(4/97%)آدنوکارسینوما و 5 نفر (6/2%) لنفوم، داشتند. دامنه سنی بیماران بین سنین 28 تا 94 سال قرار داشت همچنین 127 نفر (67%) از آنها در گروه 69-60 سال، 4/7% در گروه سنی 39- 20 قرار داشتند. از نظر گروه سنی106 نفر(5/55%) را مرد و 85 نفر(5/44 %) را زنان تشکیل داده اند. از نظر سکونت 9/64% شهرنشین و1/35 % روستایی بوده اند. اعمال جراحی انجام شده به ترتیب عبارتند از: APR در 55 نفر(8 /28%) رزکسیون قدامی و آناستوموز 40 مورد (9/20 %)، همی کولکتومی راست و چپ هر کدام 25 مورد، رکتوسیگموئیدکتومی و آناستوموز 18 مورد (4/19 %)انجام گرفته است. نتایج درمانی نیز به شرج زیر می باشد: 177 نفر (76/92%) پس از عمل جراحی و با بهبودی نسبی و 5 نفر (6/2%) با رضایت شخصی از بیمارستان مرخص شده، 3 نفر (6/1%) فوت نموده و فقط 6 نفر (1/3%) با حال عمومی بد و پس از لاپاراتومی مرخص شده اند.

    نتیجه گیری

    بیشترین فراوانی علت مراجعه بیماران را ابتلا به سرطان کولورکتال با علایم رکتوراژی و بیشترین فراوانی نوع سرطان در آنها را ادنوکارسینوما (4/97 %) تشکیل داده همچنین بیشترین عمل جراحی انجام شده APR بوده است. با توجه به نتایج پژوهش علت شناسی سرطان های کولورکتال و تحقیقات در زمینه های بیماریابی، تشخیص، درمان وپیش آگهی اینگونه بیماران می تواند در جهت علاج آنها کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: سرطان کولورکتال، تشخیص، درمان، (AR (Anterior Resection)، APR (Abdominal Prineal Resection
  • صدیقه اخوان کرباسی، راضیه فلاح، مهدخت صدربافقی، مطهره گلستان، ضیاء اسلامی، نسیم اویسی صفحات 26-32
    مقدمه

    تشنج که در10 درصد از کودکان دیده می شود، شایع ترین معضل طب اعصاب کودکان است. هدف از این مطالعه بررسی عود تشنج در طی یکسال پس از اولین تشنج و ارتباط آن با یافته های پاراکلینیکی اولین تشنج می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع تحلیلی و به روش کوهورت تاریخی بر روی 131 کودک که از فروردین 1383 لغایت شهریور 1384 به علت اولین تشنج بستری شده، از نظر عود تشنج در طی یکسال و ارتباط آن با سطح سرمی سدیم، پتاسیم، کلسیم، قند خون، هموگلوبین، MCV, WBC بررسی شدند.

    نتایج

    4/79 % از بیماران در گروه تشنج تب و 6/20% در گروه تشنج بدون عامل برانگیزنده (FUS) بودند.84/27 % از کل بیماران، عود تشنج داشتندکه میزان آن در گروه تشنج تب 9/27% و در گروه FUS9/25 % بود. میانگین بقای عود در کل 32/0±11/10 ماه، که در گروه تشنج تب 34/0±25/10 ماه و در گروه بدون تب، 83/0±57/9 ماه بود، بقای عود در گروه تشنج تب نشان داد که عود در گروه سنی بالاتر، دیرتر رخ داد. از بین فاکتورهای بررسی شده در گروه تشنج تب، سن و سطح هموگلوبین و در گروه FUS، MCV بر عود تشنج موثر بودند.

    نتیجه گیری

    از عوامل خطر موثر بر عود در این مطالعه، آنمی و میکروسیتر بودن گلبول های قرمز می باشد، لذا شاید بتوان با درمان و پیشگیری ازکم خونی، ریسک تشنج را کاهش داد.

    کلیدواژگان: عود تشنج، تشنج تب، تشنج بدون عامل برانگیزنده
  • حمیدرضا سامی مقام، احمد نگهی، انوشه حقیقی، رویا فیاض، الهام بوشهری صفحات 33-39
    مقدمه

    فیستول های شریانی - وریدی آسان ترین و سریع ترین راه دستیابی به عروق جهت انجام همودیالیز طولانی مدت هستند. با این وجود عوارض ناشی از فیستول همیشه برای بیمار اجتناب ناپذیر است. نوروپاتی ایسکمیک ناشی از نارسایی شریانی به دنبال کار گذاری فیستول از عوارض مهم به شمار می رود. در این مطالعه با استفاده از روش حساس اندازه گیری سرعت هدایت عصبی (NCV) به بررسی نوروپاتی ناشی از ایسکمی در اندام دارای فیستول در بیماران همودیالیزی پرداخته شده است.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی و به روش مقطعی بر روی 37 بیمار همودیالیزی بخش همودیالیز بیمارستان شهید محمدی بندرعباس انجام شد. تمام بیماران وارد شده به مطالعه فقط دارای یک فیستول دیستال یا پروگزیمال و تنها در یک اندام فوقانی بودند. مطالعه سرعت هدایت عصبی (Nerve Conduction Velocity) NCV عصب مدیان و اولنار در هر دو اندام فوقانی برای همه بیماران صورت گرفت و از اندام فاقد فیستول به عنوان شاهد در مقابل اندام دارای فیستول استفاده گردید.

    نتایج

    در بیماران دارای فیستول دیستال، NCV حرکتی عصب اولنار به طور معنی داری افزایش یافته (034/0= P) و آمپلی تود دیستال و پروگزیمال عصب اولنار تنها در بیماران غیردیابتی و مبتلا به فشار خون به طور معنی داری کاهش یافته بود(05/0< P). در مورد عصب مدیان NCV حسی افزایش یافته، آمپلی تود دیستال به طور معنی داری کاهش یافته (04/0=P) و لتانسی تاخیری حسی مدیان افزایش یافته بود(02/0= P). در بیماران دارای فیستول پروگزیمال آمپلی تود پروگزیمال اولنار و NCV حرکتی مدیان به طور معنی داری نسبت به اندام فاقد فیستول کاهش یافته بود(05/0< P). همچنین مشخص گردیدکه عمر فیستول با اختلالات NCV رابطه معکوس دارد و اکثر بیماران دارای اختلال، کمتر از یکسال از عمر فیستول آنها می گذرد.

    نتیجه گیری

    حساسیت عصب اولنار نسبت به ایسکمی بیش از حساسیت عصب مدیان می باشد و الیاف حسی سریع تر تحت تاثیر ایسکمی ناشی از فیستول شریانی وریدی قرار می گیرند. تفاوتی از لحاظ محل فیستول و تاثیری در ایجاد نوروپاتی ایسکمیک وجودندارد. توصیه می گردد جهت غربالگری و بررسی نوروپاتی ایسکمیک در این بیماران، هر 6 ماه یکبار NCV انجام شود.

    کلیدواژگان: همودیالیز، فیستول شریانی وریدی، NCV، عصب اولنار، عصب مدیان
  • لیلا کسراییان، سیداردشیر تراب جهرمی، عذرا ماهر، کیا هاشمی صفحات 40-45
    مقدمه

    کم خونی فقر آهن مهمترین عامل محدود کننده دفعات اهدای خون در اهدا کنندگان مستمر می باشد و اطلاعات کمی در مورد وضعیت ذخایر آهن اهدا کنندگان وجود دارد. بنابراین بر آن شدیم به بررسی وضعیت آهن اهداکنندگان خون در شیراز در سال 1384 بپردازیم.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی و به روش مقطعی است که در آن 200 اهداکننده بار اول، 100 زن و 100 مرد، 200 اهداکننده با دفعات اهدای سالانه یکبار حداقل در سه سال متوالی (100 زن، 100 مرد) و 200 اهداکننده با دفعات اهدا 3 تا 4 بار در سال (100 زن، 100 مرد) انتخاب شدند. سپس پرسشنامه ای در مورد خصوصیات دموگرافیک، عادات غذایی و دفعات اهدای خون آن ها توسط پزشک تکمیل شد. سپس از اهداکننده یک نمونه خون اخذ شده و CBC، ایندکس و فریتین آن اندازه گیری شد. از آزمون آماری مجذور کایt-test جهت آنالیز داده ها استفاده شد.

    نتایج

    میزان فریتین در افراد با افزایش دفعات اهدای خون به طور معنی داری کاهش می یافت. میزان فریتین بیشتر به دفعات اهدای خون در سال بستگی داشت تا کل دفعات اهدای خون در زندگی. در این مطالعه در 34% اهداکنندگان زن بار اول و در 9/11% اهداکنندگان مرد بار اول کمبود ذخایر آهن مشاهده شد. در این مطالعه 34% اهداکنندگان زن بار اول، 9/47% زنان اهداکننده سالانه یکبار، 77% اهداکنندگان زن با سابقه اهدای سالی سه بار، کمبود آهن داشتند. در این مطالعه 9/11% مردان اهداکننده بار اول، 5/19% مردان با سابقه اهدای سالانه یکبار و 5/37% مردان اهداکننده سالانه 3 تا 4 بار کمبود آهن یا کم خونی فقر آهن داشتند.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد اهدای خون بر وضعیت آهن بدن تاثیر به سزایی داشته باشد و در صورتی که این کمبود جبران نشود می تواند موجب ایجاد عوارض در اهداکنندگان خون شود که این عوارض در اهداکنندگان زن بیشتر بود. کاهش ذخایر آهن بدن بیشتر به دفعات اهدای خون سالانه بستگی دارد تا دفعات کل اهدای خون در زندگی که این امر نیازمند توجه بیشتر به این گروه از اهداکنندگان است.

    کلیدواژگان: اهدا کنندگان، وضعیت آهن، فریتین، اهدای خون
  • مریم ربیعی، زهرا محتشم امیری، سعید کلانتری، حسین حسن نیا صفحات 46-52
    مقدمه

    دیابت از بیماری هایی است که سیستم های مختلف بدن، از جمله مخاط دهان را درگیر می کند. در رابطه با شیوع انواع ضایعات مخاطی دهان در بیماران مبتلا به دیابت، توافق نظر وجود ندارد. لذا بر آن شدیم تا بررسی بیشتری در این زمینه انجام دهیم. هدف از این مطالعه بررسی ضایعات پاتولوژیک بافت نرم در دهان بیماران دیابتی و همچنین بررسی سوزش و خشکی در دهان این بیماران به تفکیک نوع دیابت و وضعیت کنترل دیابت می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه به روش توصیفی تحلیلی با معاینه ی دهان 468 بیمار دیابتیک شناخته شده مراجعه کننده به درمانگاه غدد در تابستان سال 1384 صورت گرفت. اطلاعات دموگرافیک بیماران به همراه اطلاعاتی از بیماری های سیستمیک همراه، میزان HbA1C و طول مدت ابتلا در پرسشنامه از پیش تهیه شده ثبت گردید. با انجام معاینات بالینی ضایعات بافت نرم و انواع ضایعات قارچی مشخص گردید. جهت اندازه گیری سوزش دهان در افراد شاکی از روش VAS استفاده شد و خشکی دهان آنها به صورت سابژکتیو توسط سوالات از پیش استاندارد شده بررسی شد. اطلاعات آماری توسط نرم افزار SPSS Ver10 و با استفاده از آزمون مجذور کای وLogistic Regression test انجام شد.

    نتایج

    34 بیمار مبتلا به دیابت نوع I و 434 بیمار مبتلا به دیابت نوع II بودند، (میانگین سنی 77/984/47 سال). فراوانی کل ضایعات کاندیدایی در این بیماران 4/15% بود که به ترتیب: استوماتیت ناشی از دنچر 3/5%, انگولارکیلیتیس 1/4%، مدیان رومبوئید گلوسیتیس 5/1% آتروفی پاپی های زبان 5/4% بوده است. فراوانی کلی ضایعات غیر وابسته به کاندیدا 1/20% بود که شامل زبان شیاردار 5/10%, زبان جغرافیایی 9/7% لیکن پلان 7/1% بود. 2/6% از بیماران از سوزش دهان شکایت داشتند. که میانگین سوزش اندازه گیری شده 98/148/3 می باشد. 6/15% افراد از خشکی دهان شکایت داشتند در آزمون رگرسیون لجستیک نوع دیابت بر روی استوماتیت دنچر, ترک گوشه لب و آتروفی پاپی زبان و سطح HbA1C بر روی ترک گوشه لب، سوزش و خشکی دهان و همچنین طول مدت بیماری بر روی سوزش و خشکی موثر بوده است(P

    کلیدواژگان: ضایعات دهان، دیابت وابسته به انسولین، دیابت غیر وابسته به انسولین، سوزش دهان، خشکی دهان
  • زکیه رستم زاده خامنه، خدیجه مخدومی، شاکر سالاری لک صفحات 53-60
    مقدمه

    EBV از خانواده Herpesveridane و از جنس Lymph crypto Virus است. بررسی های انجام شده ثابت کرده اند که 80 تا 90 درصد بیماران در سال اول بعد از پیوند، مبتلا به عفونت ثانویه EBV می شوند و رابطه نزدیکی بین اختلال کار پیوند و EBV وجود دارد. فعالیت مجدد این ویروس موجب تحریک سیستم ایمنی و در نتیجه باعث پس زدگی کلیه پیوند شده می شود. هدف از اجرای این طرح تعیین میزان شیوع و عوامل مرتبط در ایجاد عفونت EBV در دریافت کنندگان پیوند کلیه می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی، بر روی 68 بیمار دریافت کننده پیوند کلیه که در فاصله سالهای 83-1381 در بخش پیوند کلیه بیمارستان امام خمینی ارومیه بستری بودند، انجام گردید. برای تعیین آنتی بادی علیه آنتی ژن های EBV آزمایشات سرولوژیک به روش ELISA انجام گرفت. اطلاعات راجع به بیماران از طریق مراجعه به پرونده های پزشکی و تکمیل پرسشنامه جمع آوری گردید. بیماران در طول یک سال از نظر رد پیوند و نوع داروهای ایمنوساپرسیو مورد استفاده، تحت نظر قرارگرفتند تا عوامل مرتبط با فعالیت مجدد ویروس تعیین گردد.

    نتایج

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که 58 بیمار (3/85 %) دارای عفونت قبلیEBV و 10 نفر از آنها (7/14 %) دارای عفونت فعال بودند. در این بررسی عفونت اولیه و سرونگاتیویتهEBV دیده نشد. در طول یک سال بعد از پیوند، عفونت فعال و ثانویه EBV در 40 نفر (8/58 %) مشاهده گردید. 65 بیمار (6/95 %) قبل از پیوند سروپوزیتیو برای EBNAIgG بودند و بعد از پیوند تمام 68 نفر (100%) سرم مثبت شدند. 63 بیمار (6/92 %) قبل از پیوند سروپوزیتیو برای VCAIgG بودند و بعد از پیوند 66 نفر (9/96 %) آنها سرم مثبت شدند. 12 بیمار (6/17 %) قبل از پیوند سروپوزیتیو برای VCAIgM بودند و بعد از پیوند 40 نفر (8/58 %) آنها سرم مثبت شدند. عفونت فعال و ثانویه در 23 نفر (8/65 %) از بیمارانی که سیکلوسپورین، پردنیزولون و آزاتیوپرین دریافت کرده بودند، در 3/33 درصد از بیمارانی که سیکلوسپورین، پردنیزولون و MMf گرفته بودند و 9/57 درصد از بیمارانی که تنها از سیکلوسپورین و پردنیزولون استفاده کرده بودند، مشاهده شد. در طول یک سال بعد از پیوند 19 بیمار پیوندی دارای رد حاد پیوند بودند که 6 نفر(5/31 %) از آنها دارای عفونت قبلی و 13 نفر (5/68 %) باقیمانده عفونت فعال ویروس را نشان دادند.EBV در 14 نفر (9/53 %) از بیمارانی کهALG دریافت کرده بودند و 27 نفر (3/64 %) از بیمارانی که ALG دریافت نکرده بودند، فعالیت مجدد داشته و در این خصوص تفاوت آماری معنی داری دیده نمی شود.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه همانند بررسی های انجام گرفته در سایر کشورها نشانگر فعالیت ویروس از حالت مخفی به حالت فعال و ثانویه در دوران بعد از پیوند می باشد. برای تعیین علت واقعی فعالیت مجدد و ثانویه EBV کلیه فاکتورهای مربوط به فعال شدن ثانویه عفونت اپشتین بار ویروس از قبیل استفاده از داروی ALG، دفع حاد پیوند، استفاده از داروهای ایمنوساپرسیو بررسی گردید ولی هیچکدام از فاکتورهای مورد استفاده در این مطالعه در فعالیت مجدد ویروس موثر نبودند.

    کلیدواژگان: اپشتین بار ویروس، وازنش حاد پیوند، داروهای ایمنوساپرسپو
  • مهناز طاهر بالفرد، علیرضا ابیضی شلمانی صفحات 61-67
    مقدمه

    فرض بر این است که استروژن و پروژسترون حس درد را تعدیل می کنند. با وجود این، نقش واقعی هورمونهای استروئیدی بر درد هنوز به خوبی شناخته نشده است. غلظت پلاسمایی این هورمون ها در ضمن سیکل استروس متغیر است. از طرفی به نقش گیرنده های آلفادو ادرنرژیک بر درد تونیک اشاره شده است. بنابراین هدف مطالعه حاضر بررسی اثر آگونیست و آنتاگونیست گیرنده آلفا دو ادرنرژیک بر حساسیت به درد تونیک در تمام مراحل مختلف سیکل استروس در موش صحرایی ماده است.

    روش بررسی

    طی یک مطالعه تجربی گزیلازین به عنوان آگونیست گیرنده آلفادو با دوزهای 1و 3 میلی گرم به ازای یک کیلوگرم وزن بدن و یوهمبین به عنوان آنتاگونیست گیرنده آلفادو با دوزهای 1 و 3 میلی گرم به ازای یک کیلوگرم وزن بدن به صورت داخل صفاقی مورد استفاده قرار گرفت. موش های صحرایی با وزن تقریبی 200-180 گرم مورد استفاده قرار گرفت. آب و غذا آزادانه در اختیار حیوانات قرار گرفت. تست فرمالین به وسیله تزریق زیر جلدی 50 میکرولیتر فرمالین 5/2 درصد در پای عقبی انجام گرفت. تست فرمالین در تمام مراحل سیکل استروس به مدت 60 دقیقه انجام گرفت. حیوانات در چهار گروه کنترل، شاهد، دریافت کننده گزیلازین و دریافت کننده یوهمبین مورد مطالعه قرار گرفتند. داده ها به وسیله آنالیز واریانس مکرر و تست تشخیصی «توکی» مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. سطح معنی داری 05/0< p در نظر گرفته شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که گزیلازین در تمام مراحل سیکل استروس به طور معنی داری (05/0< p) باعث کاهش حساسیت به درد شد، این اثر بی دردی گزیلازین در مرحله استروس سیکل استروس ماگزیمم و در مرحله مت استروس سیکل استروس مینیمم بود. یوهمبین در تمام مراحل سیکل استروس باعث افزایش حساسیت به درد شد، این پردردی در مرحله مت استروس سیکل استروس ماگزیمم و در مرحله استروس سیکل استروس مینیمم بود.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از آن است که سیستم آلفا دو ادرنرژیک به همراه استروئیدهای داخلی در حساسیت به درد اهمیت دارد.

    کلیدواژگان: گزیلازین، یوهمبین، گیرنده آلفادوادرنرژیک، تست فرمالین، سیکل استروس، موش صحرایی
  • محمد شکرزاده، سیدفرشاد حسینی شیرازی، سیدسهیل سعیدی ساروی صفحات 68-73
    مقدمه

    کشت سلولی، در واقع رشد سلولهای جدا شده از بافت اصلی بوده که سلولها در داخل ظرف کشت در یک محیط مایع افشانده و سپس این سلولها به هم چسبیده و تکثیر می یابند. امروزه از کشت سلولی جهت سنجش سمیت سلولی و مکانسیم های آن، اثرات ترکیبات مختلف بر روی اندامک های هدف داخل سلولی و همچنین بررسی شیوه های جدید درمان، استفاده می شود.

    روش بررسی

    جهت ارزیابی سمیت سلولی ما از روش کلنی زایی که در عین ساده بودن دقیق می باشد و میزان مرگ و میر سلول را بعد از یک زمان مشخص مواجه با ترکیبات را نشان می دهد استفاده نمودیم. لذا ما میزانIC50 را در خطوط سلولی سرطانی (HepG2, A549, SKOV3) و نرمال CHO,HGF1)، LLCK1 (بعد از مواجهه با سه ترکیب شیمیایی سیس پلاتین، استامینوفن و آرسنیک ارزیابی کردیم.

    نتایج

    یافته ها نشان می دهد که در خصوص داروی استامینوفن در بین خطوط سلولی سرطانی HepG2 باIC50 برابر با 29/1 6/18 و در خطوط سلولی نرمالCHO با IC50 برابر با 06/1 7/16 بالاترین مقاومت و کمترین حساسیت را داشته است. ولی در خصوص سیس پلاتین در سلولهای سرطانی HepG2با IC50 برابر با 07/0 87/0 و در سلولهای نرمالHGF1 با IC50 برابر با21/0+6/1کمترین مقاومت و بیشترین حساسیت را دارا می باشند، ولی در خصوص آرسنیک در خطوط سلول سرطانی A549 با IC50 برابر با 29/0 59/4 و در خطوط سلولی نرمال LLCPK1 با IC50 برابر با 37/0 1 کمترین مقاومت و بیشترین حساسیت را دارا می باشند.

    نتیجه گیری

    نظر به IC50 محاسبه شده مشخص می شود که حساسیت خطوط سلولی مختلف نسبت به سه داروی مورد ارزیابی متفاوت می باشدP

    کلیدواژگان: سمیت سلولی، کلنی زایی، آرسنیک، سیس پلاتین، استامینوفن
  • رضا کچویی، مسعود امامی صفحات 74-84
    مقدمه

    مهمترین راه انتقال بیماری های قارچی زیر جلدی تلقیح تروماتیک عوامل قارچی توسط خار و تیغ گیاهان می باشد. سالیانه مواردی از این بیماری ها در سراسر کشور گزارش می شود. به منظور آگاهی از عوامل قارچی آلوده کننده خار و تیغ گیاهان منطقه اصفهان و شهرهای اطراف، بررسی حاضر صورت گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی است و به مدت یک سال در 16 شهر و 16 روستای استان اصفهان انجام شد. در این بررسی 800 نمونه از خار و گیاهان این مناطق جمع آوری گردید. نمونه های تهیه شده بلافاصله در محیط های S و SCC (پلیت) به صورت نشاء کاری کشت و در دمای آزمایشگاه نگهداری گردید. از کلنی های جدا شده جهت شناسایی گونه های مختلف قارچی اقدام به کشت در محیط های اختصاصی و تلقیح به حیوان صورت گرفت. به منظور شناسایی مخمرهای جدا شده نیز روش دیسک های آغشته به 6 ماده شیمیایی مورد استفاده قرار گرفت.

    نتایج

    جمعا 1676 کلنی قارچی و اکتینومیست هوازی شناسایی گردید، که از این تعداد 2 مورد نوکاردیاداسونویلی و بقیه ازقارچهای کپکی و مخمری بودند. فراوان ترین قارچهای شناسایی شده به ترتیب فراوانی: انواع آلترناریا (4/22%)، انواع آسپرژیلوس (8/11%)، انواع کلادوسپوریوم(8/10%)، انواع میسلیوم استریل (6/10)،انواع پنی سیلیوم (7/9%)، بیشترین عواملقارچی متعلق به شهرستان شهرضا (2/10%) و کمترین متعلق به شهرستان اردستان (3%) بود. قارچهای مخمری جدا شده در اینبررسی به ترتیب فراوانی: کاندیدا تروپیکالیس (50%)، رودوترولا روبرا (5/12%)،کاندیدا کروزه ای (4/11%)، ترایکوسپورون کاندیدا(9/7%)، مخمرهای نامشخص (8/6%)، کاندیدا گیلرموندی (7/5%)، ساکارومیسس سرویسیه (4/3%)، ژئوتریکوم کاندیدوم و ترایکوسپورون گلابراتا هریک(1/1%). اکثر قارچهای مخمری جدا شده مربوط به شهرستان خوانسار با (2/19%) بود. در این بررسی تعداد 4 مورد قارچ مشابه کوکسیدیوئیدس ایمیتیس، 4 مورد فیالوفورا وروکوزا و 3 مورد اگزوفیالا جنسلمی جدا و شناسایی گردید.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه که برای اولین بار در منطقه انجام شده بود طیفی از قارچهای پاتوژن و فرصت طلب جدا گردید. قارچهایی چون اگزوفیالا جنسلمی و نوکاردیوپسیس داسونویلی از نمونه های خار جدا گردید که در بررسی های مشابه قبلی در کشور جدا نشده بود.

    کلیدواژگان: قارچ، خار و تیغ گیاهان، اصفهان
  • محمدعلی مروتی شریف آباد، نوشین روحانی تنکابنی، دکترمحمدحسین باقیانی مقدم صفحات 85-96
    مقدمه

    دیابت شایع ترین بیماری ناشی ازاختلال متابولیسم می باشد که با عوارض درازمدت همراه است. این بیماری مستلزم خود مراقبتی ویژه درتمام عمر می باشد، چرا که خود مراقبتی، موجب ارتقای کیفی زندگی شده ودر کاهش هزینه ها موثر است. الگوی اعتقاد بهداشتی، از الگوهای روانشناسی است که تلاش میکند رفتارهای بهداشتی را با تمرکز بر اعتقادات و نگرش های افراد توصیف نماید و از جمله الگوهایی است که در مورد خود مراقبتی بیماران دیابتی از آن استفاده شده است. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین پیشگویی کننده های خود مراقبتی در بیماران دیابتی مراجعه کننده به مرکز تحقیقات دیابت یزد بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی توسعه یافته انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی، بر روی 120 بیمار دیابتی مراجعه کننده به مرکز تحقیقات دیابت یزد که به صورت آسان در تحقیق وارد شدند، انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای مشتمل بر سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی توسعه یافته (منافع، موانع، شدت، حساسیت، تهدید، خودکار آمدی، حمایت اجتماعی وکنترل متابولیک درک شده و منبع کنترل) به انضمام متغیر های دموگرافیک بود و از طریق مصاحبه با بیماران تکمیل گردید. پایایی وروایی پرسشنامه مورد سنجش قرار گرفت وتایید گردید.

    نتایج

    متغیر های منافع،شدت، حساسیت، تهدید، خودکار آمدی، کنترل متابولیک و حمایت اجتماعی درک شده ونیز منبع کنترل درونی با رفتارهای خود مراقبتی همبستگی مثبت و معنی دار داشتند (01/0 P

    کلیدواژگان: خودمراقبتی، دیابت، الگوی اعتقاد بهداشتی توسعه یافته
  • گزارش مورد
  • صدیقه سهیلی خواه، حسن سلمان روغنی، سید محمد محمدی صفحات 97-99
  • مقاله خودآموزی
  • جمشید آیت اللهی، رضوان بحرالعلومی، فاطمه آیت اللهی صفحات 100-108
|
  • MR. Manaviat, M. Rashidi, AM. Miratashi, H. Shapoori Pages 3-8
    Introduction

    Pseudoexfoliation syndrome (PEX) is the most common identifiable cause of secondary glaucoma, the prevalence of which varies considerably among different ethnicities. The aim of this study was to assess the prevalence of PEX in diabetic patients older than 50 years.

    Methods

    In this descriptive, cross-sectional study 400 diabetic patients older than 50 years referred to the Yazd Diabetes Research Center were selected consecutively. After completing a questionnaire, ophthalmologic examination was performed with slit-lamp, 3-mirror lens and Direct Ophthalmoscopy.

    Results

    Of the total of 400 patients, 24 patients (6%) had PEX. PEX was significantly higher in older diabetic patients (P=.007). No significant association was observed with the other variables, including sex, duration of diabetes and retinopathy (p=0.7). Also, prevalence of glaucoma in patients with PEX was 14.8%.

    Conclusion

    In our study the prevalence of PEX was 6%. On comparison of results with similar studies on non diabetic patients of the same age group in our region, the prevalence of PEX in diabetic patients is less than non diabetic patients in Yazd.

    Keywords: Diabetes, Pseudoexfoliation syndrome (PEX), Glaucoma
  • M. Zare, MH .Mirshamsi, A. Modir, S .Kargar, M .Shiryazdi, MR. Hajiesmaieli Pages 9-13
    Introduction

    Traumatic ulcers are one of the most common causes of referral to emergency wards and interfere with wound healing. Even in a complete sterile condition, all of the ulcers may be contaminated with bacteria, but a few of them progress and cause clinical manifestations. There is a controversy on the use prophylactic antibiotics in traumatic ulcers. In this study we compare the efficacy of oral and injectable forms of antibiotics in prophylaxis of infection.

    Methods

    In this clinical trial study, 237 cases suffering from grade II traumatic ulcers were selected by simple random method and divided into 2 groups first group was administered 1 gram cephazoline prior to suturing and received no other antibiotics , while the second group received 500 mg cephalexin capsule before suturing and continued the treatment for 24 hours. (500 mg QID) .Patients were followed up on day 7, 10 and 30 after discharge from hospital for infection of the wounds. The collected data was analyzed by SPSS 11 software using Chi-squire and Fisher exact tests.

    Results

    According to the findings, confounding variables such as sex, age, width of the wound, traumatic cause and site and also the time course until referral to the emergency ward were similar in both groups. Prevalence of infection in the group receiving oral and injection forms of antibiotic was 2.5% and 1.7%, respectively, difference of which was not significant.(P=0.683)

    Conclusion

    As the prevalence of wound infection is similar in both groups, oral forms of antibiotics can be used instead of injectable forms for wound infection prophylaxis.

    Keywords: Wound infection, Trauma, Prophylactic antibiotic
  • A. Andishmand, M .Sadr Bafghi, M .Motafakker, MR .Azimi, A. Azimi Pages 14-19
    Introduction

    Unstable angina as a clinical condition includes a major group of patients manifested with acute coronary syndrome. Misdiagnosis of this clinical syndrome causes myocardial infarction (MI) and death. Conventional and advanced forms of treatment are used with the aim of rapid stabilization of unstable angina. Although infusion of glucose - insulin - potassium (GIK) solution has had good results in acute MI, no major trial has studied its effect in unstable angina. The main goal of this study was evaluation of the effectiveness of GIK solution on prognosis of hospitalized unstable angina patients.

    Methods

    This randomized clinical trial included patients with class II and III unstable angina (two groups of 94 patients, each ) with a mean age of 62.47±13.20 years and Female /Male ratio of 1.35 admitted in the CCU’s of Yazd from September 2003 to May 2004 .

    Results

    There was no significant difference between the study and control groups regarding mean age, sex ratio and unstable angina class (P=0.15, P=0.77 and P=0.76). The study group had significant reduction in recurrent chest pain and duration of hospitalization (P=0.001 and P=0.02). The most common adverse effect of GIK solution was pain at infusion site.

    Conclusion

    Use of GIK solution causes early stabilization of unstable angina patients without any significant or life threatening adverse effect.

    Keywords: Glucose - Insulin – Potassium (GIK), Unstable angina
  • AA. Salari, HR. Dehghan Pages 20-25
    Introduction

    Colorectal cancer is the most common cancer of the alimentary system. In women, it is the second leading cause of mortality after breast cancer while in men, it is the third leading cause of death after lung and prostate carcinoma. Prevalence is more in population older than 50 years and increases in older people. Therefore, best treatment and prognosis is early diagnosis of disease.

    Methods

    This study was a retrospective, cross-sectional study that included files of 191 patients of Shahid Rahnemoon and Afshar hospitals (two main hospitals) in Yazd, Iran from 1992 till 1999. The aim was to evaluate the abundance and distribution of colorectal cancer with respect to staging, age, occupation, residence, clinical signs and method of treatment. All of the patients had a cancer pathology report.

    Results

    Of the total of 191 patients with colorectal cancer, 186 cases were adenocarcinoma and 5 cases were lymphoma. Prevalence rate in men was more than women and their age range was between 28 and 94 years. 127 patients (67%) were in the 60 – 69 years age group , while 7.3% were in the 20 -39 years age group. 106 patients (55.5%) were men and 85 patients (44.5%) were women. 64.9% were urban dwellers and 35.1% were rural. Surgical treatment included abdominoperinneal resection (A.P.R) in 55 patients (28.8%), anterior resection (A.R) and anastomosis in 40 patients (20.9%), right and left hemicolectomy, each in 25 patients and rectosigmoiedectomy and anastomosis in 18 patients(19.4%). Results of treatment were as follows:177 patients (92.76%) had relative recovery post operation, 5 cases (2.6%) were discharged from the hospital against medical advice, 3 cases (1.6%) died and 6 cases (3.1%) were discharged with poor condition after laparotomy.

    Conclusion

    Most of the patients with colorectal cancer referred with rectorrhagia, main type of cancer was adenocarcinoma (97.4%) and the most frequent surgical procedure performed was A.P.R. Further research projects in the field of diagnosis, treatment and prognosis of these patients can be helpful in the treatment of these patients.

    Keywords: Colorectal Cancer, Diagnosis, Treatment, A.P.R, A.R
  • S. Akhavan Karbasi, R. Fallah, M .Sadr Bafghi, M .Golestan, Z. Eslami, N. Owaisi Pages 26-32
    Introduction

    Seizure is the most common pediatric neurology problem that occurs in 10% of children. The purpose of this study was to determine the recurrence rate of seizures after one year and its relationship with paraclinical findings of the first attack.

    Methods

    In a historical cohort analytic study , 131 children with first seizure admitted to Shaheed Sadoughi Hospital between March 2004 to August 2005 were evaluated for recurrence rate during one year and its relationship with serum levels of sodium, potassium , glucose, calcium , Hb , MCV and PMN during the first attack.

    Results

    79.4% of cases were in febrile seizure group and 20.6% in first unprovoked seizure group (FUS).Of the total, 27.84 % of patients had seizure recurrence ( 27.9% in febrile and 25.9% in afebrile group). Mean survival recurrence rate was 10.11±0.32 SD months (10.25±0.33 SD months in febrile group and 9.57±0.83 SD months in FUS). Survival analysis showed that seizures recurred later in older patients. Younger age and lower Hb levels in the febrile seizure group and lower MCV in the FUS group were associated with an increased risk of recurrence.

    Conclusion

    In this study, anemia and microcytic RBC were risk factors for seizure recurrence. Therefore, more studies should be done so as to decrease seizure recurrence by treating and preventing anemia.

    Keywords: Seizure recurrence, Febrile seizure, First unprovoked seizure
  • HR. Sami Magham, A.Negahi, A. Haghighi, R. Fayaz, E .Booshehri Pages 33-39
    Introduction

    Arteriovenous fistulas (AVF) make chronic hemodialysis easy, but the complications are unpredictable. Ischemic neuropathy due to arterial insufficiency is one of the most important complications of AVF. This study was designed to evaluate ischemic neuropathy using electro diagnostic method in the extremity carrying fistula.

    Methods

    In this cross-sectional study, 37 hemodialysis patients at the hemodialysis center of Shahid-Mohammadi hospital (Bandar-Abbas) were enrolled. All of the patients had only one AVF in one extremity. NCV of median and ulnar nerves of both upper extremities were evaluated and the intact extremity of all patients served as the control group.

    Results

    In patients with distal AVF, ulnar motor conduction velocities were significantly increased (p: 0.034). Distal and proximal amplitudes of ulnar nerve were decreased only in non-diabetic and hypertensive patients (p<0.05). Median sensory nerve action potential was increased, distal amplitude decreased (p: 0.04) and sensory latency was increased (p: 0.02). In patients with proximal AVF, ulnar proximal amplitude and median motor conduction velocities were decreased (p: 0.05). There was a negative correlation between the age of AVF and development of neuropathy. In most patients with neuropathy, AVF age was less than one year.

    Conclusion

    Ulnar nerve is more sensitive to ischemia than median nerve and sensory fibers are more sensitive than motor fibers. The site of fistula had no affect on the rate of development of ischemic neuropathy. We recommend using electrodiagnostic study for screening of ischemic neuropathy every 6 months in hemodialysis patients.

    Keywords: Hemodialysis, Arteriovenous fistula, NCV, Ulnar nerve, Median nerve
  • L .Kasraian, A. Torab Jahromi, M. Kiahashemi Pages 40-45
    Introduction

    Iron deficiency anemia is an important limiting factor for the number of donations in regular donors. Limited data is available on the iron status in Iranian donors. This study was conduced to evaluate the prevalence of iron deficiency and its related factors in blood donors at Shiraz blood transfusion centre in 2005.

    Methods

    This descriptive study was done on all blood donors who donated their blood at Shiraz BTO in 2005. We selected 200 first time blood donors (100 female & 100 male), 200 blood donors who had history of one blood donation every year for at least 3 years and 200 blood donors who had history of 3 to 4 times blood donation per year. Then we filled out a questionnaire and measured Hb, ferretin, MCV and MCHC.

    Results

    The results showed that reduction in iron stores was directly related to the number of donations. (P<0.05). In this study, 34% of female first time blood donors and 11.9% of male first time donors had decreased iron stores.34% of female first time blood donors, 47.9% of female blood donors with history of one blood donation a year and 77% of female blood donors who had history of 3 time blood donations in one year had decreased levels of iron. 11.9% of male first time blood donors, 14.5% of male blood donors who had history of one blood donation a year and 37.5% of male blood donors who had history of 3 blood donations every year had iron deficiency or iron deficiency anemia .

    Conclusion

    It seems that blood donation affects the iron status and if not compensated, it may cause complication in blood donors. The prevalence of iron deficiency in female blood donors is more who therefore require more attention. Iron store levels are more related to number of blood donations per year rather than the number of blood donations in a lifetime. Therefore, these donors as a group require more attention.

    Keywords: Blood donation, Blood donors, Iron status
  • M .Rabiei, Z. Mohtasham Amiri, S .Kalantari, H .Hassannia Pages 46-52
    Introduction

    Diabetes can affect organs including the oral mucosa. There is a disagreement about the prevalence of oral mucosal disease in diabetic patients. We therefore decided to investigate more about that. The aim of this study was to determine the prevalence of soft tissue pathologies by assessing burning mouth and xerostomia in diabetic patients on the basis of type of diabetes and control status of diabetes.

    Methods

    This descriptive, analytic study was done by visiting 486 known diabetic patients who were referred to the Endocrine Clinic in summer of 2005. Their demographic information with history of systemic diseases accompanied by the amount of HbAIC and duration of disease was recorded in their questionnaire. Diagnosis of oral lesions was done by clinical examination. Burning mouth was assessed by visual analog scale in persons who suffered and subjective xerostomia was evaluated by standard questionnaire. Data collection was done by software SPSS 10, and statistical analysis was done by X2 and logistic regression test.

    Results

    In this study, 34 patients were type I and 434 were type II patients with mean age of 47.84±9.77 years. Frequency of all candidasis lesions was 15.4% which included denture stomatitis 5.3%, angular cheilitis 4.1%, median rhomboid glossitis 1.5%and papillary atrophy of tongue 4.5%. Frequency of non-candidal lesions was 20.1%, which included fissured tongue 10.5%, geographic tongue 7.9% and lichen planus 1.7%. 6.2% of patients suffered from glossodyna. 15.6% of patients had xerestomia. By logistical regression test, we found that type of diabetes affects denture stomatitis, angular cheilitis, tongue atrophy and amount of HbA1c.

    Conclusion

    All of the pathologies were greater in type I than type II diabetes patients. Level of HbA1c had an important role in appearance of oral lesions and level changes can cause problems in the mouth. Thus, patients should maintain their oral hygiene and control their glucose regularly

    Keywords: Oral lesions, IDDM, NIIDM, Burning mouth, Xerostomia
  • Z .Rostamzadeh, Kh. Makhdumi, Sh. Salari lak Pages 53-60
    Introduction

    EBV is categorized as Herpesviridans and by nature is a Lymph crypto Virus. Studies have demonstrated that EBV will infect 80 to 90 percent of patients during the first year and there is a close relation between kidney malfunction and EBV infection. Reactivation of the virus excites the immune system, and ultimately leads to rejection of kidney. The purpose of this study was to determine the prevalence and identify the affecting factors of EBV infection among renal allograft recipients.

    Methods

    This descriptive study was conducted on 68 renal allograft recipients hospitalized in Imam Khomeini medical center from 2001 to 2004. Blood sample was taken from subjects before kidney transplantation and it was being taken every 3 months during the first year after transplantation. Elisa Serologic tests were implemented to determine the antibody virus EBV antigens, such as VCAIgM, VCAIgG and EBNAIgG. Information about patients was obtained from their medical records and necessary forms were filled. Types of prescribed immunosuppressive agents and the status of kidney rejection was closely observed to identify the factors affecting rejection.

    Results

    This study showed that EBV infection was previously developed in 85.3 %of subjects (58 patients) and Active Infection was found in14.7 % of subjects (10 patients). EBV Seronegativity and Primary infection was not found in this sturdy. Active infection and secondary EBV was detected in 58.8% of subjects (40 patients) during the first year after transplantation. 95.6 % (65 of recipients) before transplantation were seropositive for EBNAIgG and after transplantation, 100% (All of them) were positive. 92.6 % (63 of recipients) before transplantation were seropositive forVCAIgG and after transplantation, 96.9% (66 of them) were positive. 95.6% of recipients (65 of them) were seropositive for EBNAIgG before transplantation, while after transplantation the rate was 100% (all of the recipients). Active and secondary infection was detected in 65.8% of recipients (23 patients) receiving Cyclosporine, Prednisolone and Azatioprine and in 33.3 %of patients receiving Cyclosporine, Prednisolone and MMF and in 57.9 %of patients receivingCyclosporine and Prednisolone. During the first year after transplantation 19 of patients developed an acute rejection of which 6 (31.5%) had history of previous infection and the rest 13 (68.5%) were infected by active virus. On comparison of this group with those who did not develop acute rejection, there was no statistical significant relation between type of infection and the rate of the acute rejection. Although reactivated EBV was detected in 53.9 % of recipients (14 of them) who were treated by ALG, there was no statistical significant difference from those 27 recipients who did not get ALG.

    Conclusion

    Just like other countries, this study indicates the activity pattern, in which this virus develops from hidden to active and then secondary during the time axis after transplantation. To determine the cause of reactivation of virus and secondary EBV, all related affecting factors such as ALG, acute rejection and immunosuppressive drugs were studied, but none of them played an effective role in reactivation of the virus

    Keywords: Epstein Barr Virus, Acute Rejection of Kidney, Immunosuppressive Drugs
  • M .Taherianfard, AR .Abyazi Shelmani Pages 61-67
    Introduction

    Estrogen and progesterone are supposed to modify pain sensitivity. However, the actual role of each of these steroid hormones in this respect is not well known. Plasma concentrations of these hormones show variation during estrous cycle. The role of alpha2 receptors in tonic pain has been pointed out. The aim of the present study was to investigate the agonist and antagonist effect of alpha2 adrenergic receptors on tonic pain sensitivity during all stages of estrous cycle in female rats.

    Methods

    Xylasine as alpha2 agonist and yohimbin as alpha2 antagonist were used via intraperitoneal route (IP). Adult rats weighing 180-200 grams were used. Animals were maintained on 12h reverse light/dark cycle for 7 days prior to the experiment. Water and food was available ad libitum. Formalin test was performed by subcutaneous injection of 50 l formalin (2.5%) solution into the hind paw. Formalin test was performed in all stages of estrous cycle for 60 minutes. Animals were divided into four groups 1- control group (intact animal), 2- Sham group (animals received 0.2 ml normal saline by IP route), 3- Agonist groups (animals received 0.2 ml xylasine 1, 3 mg/kg body weight by IP route) and 4- Antagonist group (animals received 0.2 ml yohimbine 1, 3 mg/kg body weight by IP route). Data were statistically analyzed using 2 way ANOVA test followed by Tukey's test as post-hoc test. P<0.05 was considered significant.

    Results

    Results showed that xylasine significantly (p<0.05) decreases pain sensitivity in all stages of estrous cycle. Analgesic effect of xylasine was maximum in estrus stage of estrous cycle and minimum in metestrus stage of estrous cycle. Yohimbine significantly (p<0.05) increases pain sensitivity in all stages of estrous cycle. Hyperalgesic effect of yohimbine was maximum in metestrus stage of estrous cycle and minimum in estrus stage of estrous cycle.

    Conclusion

    These results indicate that alpha2 adrenergic system and endogenous steroids have an important role in pain sensitivity.

    Keywords: Xylasine, Yohimbine, Formalin Test, Estrous cycle, Rats
  • M. Shokrzadeh, F. Hosseini Shirazi, S. Saeedi Saravi Pages 68-73
    Introduction

    Cell culture is a process in which the cells ware isolated from original tissue, dispersed in liquid media and then placed in culture plate where the cells adhere together and propagate. Today, this method is used for assessment of cell toxicity, its mechanisms and effect of different compounds on intracellular components.

    Methods

    Clonogenic assay was used for assessment of cell toxicity and amount of cell death after a specific time during which cells were exposed to different compounds. Thus, IC50 in caner cell lines (HePG2, SKOV3 and A549) and normal cell (LLCPK1, CHO and HGF1) was assessed after exposure to cisplatin, acetaminophen and arsenic.

    Results

    Results showed that acetaminophen has maximum resistance and minimum sensitivity in CHO line with IC50=16.7±1.06 HePG2 with IC50=18.6±1.29. On the other hand, cisplatin showed minimum resistance and maximum sensitivity in HePG2 with IC50 = 0.87±0.07 and HGF1 with IC50 = 1.6±0.21 and lastly, arsenic showed minimum resistance and maximum sensitivity in A549 with IC50 = 4.59±0.29 and LLCPK1 with IC50= 1±0.37.

    Discussion

    According to the evaluated IC50, there were differences between results of sensitivity of cell lines exposed to the three drugs (P<0.05). Entirely, resistance in cancer cell lines was lower than normal cells. The results showed the importance of cell defensive mechanisms encountering different substances like glutathione.

    Keywords: Cell toxicity, Clonogenic assay, Arsenic, Cisplatin, Acetaminophen
  • R. Kachuei, M. Emami Pages 74-84
    Introduction

    The most important subcutaneous fungal infections in man are caused by injury due to contaminated thistles and thorns. From an epidemiological point of view , it is important to recognize the fungi as well as their frequency of them in various thistles and thorns

    Methods

    The present research has been conducted on thorns and thistles of 16 regions including cities and villages of Isfahan province. 800 samples have been collected. Specimens were inoculated and incubated at 25◦C in S & SCC medium. In order to isolate and identify the fungi, cultures in specific media, intraperitoneal injections of mice and disc diffusion test have been applied.

    Results

    Over one year of study, 1676 colonies of actinomycetes and fungi were recognized. The most common fungi were as follows: Alternaria (22/4%),Aspergillus(11/8%) , Cladosporium (10/8%),Esteril mycellium(10/6%) and Penicillium (9/7%). The prevalence was most in Shahreza city(10/2%) , while the least was in Ardestan(3%). The most prevalent yeasts were Candida tropicalis (50%) , Rodotrula rubra (12/5%) , Candida kerusei(11/4%),Trichosporon candida (7/9%) , Unknown yeasts (6/8%), Candida gillermondi (5/7%), Saccharomyces cervisia (3/4%), Geotricum candidum and Trichosporon glabrata (Candida glabrata ) each one (1/1%). The prevalence was most in Khansar city(19/2%). In this study, 4 species similar to Coccidioides immitis, Phialophora verrucosa (4 species) and Exophiala jeanselmei (3 species) were identified.

    Conclusion

    In this study done for the first time in this area, pathogenic and opportunistic fungi were isolated. Furthermore, Exophiala jeanselmei and Nocardiopsis dassonvillei were isolated for the first time from thorns in the country.

    Keywords: Fungus, Thorn, Isfahan
  • MA. Morowati Sharifabad, N. Rouhani Tonekaboni, MH. Baghianimoghadam Pages 85-96
    Introduction

    Diabetes is the most common disease related to metabolism disorders with long term complications. It needs lifelong specific self-care, as it causes a promotion in quality of life and decreases disease costs. The Health Belief Model (HBM) is a psychological model that attempts to explain and predict health behaviors. This is done by focusing on the attitudes and beliefs of individuals. The model has been used for studying diabetes self care behaviors. The aim of this study was determination of predictors of self-care behaviors among diabetes patients referred to Yazd diabetes research centre based on extended health belief model.

    Methods

    This cross-sectional study carried out on 120 diabetic patients referred to Yazd diabetes research centre who were entered in the study by convenience sampling. A questionnaire was used for data collection with a private interview which included questions regarding extended health belief model constructs including perceived benefits, barriers, severity, sensitivity, threat, self-efficacy, social support, metabolic control and locus of control and some demographic variables.

    Results

    There was a positive significant correlation between model variable of perceived benefits, severity, sensitivity, threat, self-efficacy, social support, metabolic control and internal locus of control with self-care behaviors, and also a negative significant correlation between perceived barriers (P=0.001),chance locus of control (P=0.037) and self-care behaviors. The above variables explained 45.3 % of variance in diabetes self-care behaviors, with self-efficacy as the strongest predictor.

    Conclusion

    The results of this study approved the effectiveness of extended health belief model in predicting self-care behaviors among diabetic patients, which can therefore be used as a framework for designing and implementing educational intervention programs for control of diabetes.

    Keywords: Self-care, Diabetes, Extended Health Belief Model
  • S .Soheilykhah, H. Salamam Roughami, M. Mohammadi Pages 97-99

    Diabetes mellitus (DM) is a metabolic disorder resulting from a defect in Insulin secretion, insulin action or both. Despite the fact that it has a worldwide high prevalence, morbidity and mortality, it is regarded as a non–curable but controllable disease. In addition to different synthetic drugs, plant remedies and dietary traditions play an effective role in treatment. Teucrium polium L. is one of the 300 species of the genus Teucrium and found mainly in the Mediterranean and Western lrano- Turanian sphere. lt is widely distributed in Jordan and Palestine. The leaves, 1-3 cm long, are sessile, oblong or linear, the stems are ending in shortly paniculate or corymbose inflorescences, and corolla is white or pale cream colored. This case describes a 74year old man with diabetes since 20 years. He was treated by glibenclamide 5mg/day. He stopped this drug and started daily consumption of tea containing the medicinal plant, teucrium polium. One month after initiation of this therapy, he developed an acute icteric hepatitis like illness. After 8 weeks, the patient recovered clinically and bilirubin, ALT and AST levels were normal.

    Keywords: polium, Toxic hepatitis