فهرست مطالب

روانشناسی پیری - سال دوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار 1395)

نشریه روانشناسی پیری
سال دوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اسماعیل صدری دمیرچی، شکوفه رمضانی صفحات 1-12
    در سال های اخیر جمعیت سالمندان بطور چشمگیری افزایش یافته است است. جامعه ی سالمندان به دلیل کاهش فعالیت و تحرک، از دست دادن دوستان و نزدیکان، کاهش حمایت های اجتماعی، ضعف و ناتوانی های جسمی و انزوای اجتماعی، احساس تنهایی و اضطراب مرگ بیشتری را تجربه می کنند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان وجودی بر احساس تنهایی و اضطراب مرگ در سالمندان انجام گرفت. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش‏آزمون-پس‏آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی سالمندان مرکز ئارا شهر سنندج بود. ابتدا پرسشنامه های احساس تنهایی و اضطراب مرگ توسط کلیه ی سالمندان تکمیل گردید و از بین سالمندانی که نمره ی برابر یا بالاتر از نقطه ی برش در پرسشنامه های احساس تنهایی و اضطراب مرگ کسب کرده بودند، 30 نفر به طور تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش (15نفر) و کنترل (15نفر) جایگزین گردیدند. سپس برنامه درمان وجودی، طی دهجلسه ی شصت دقیقه ای برای گروه آزمایش اجرا گردید و طی این مدت گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. پس از پایان برنامه آموزشی، پرسشنامه ها مجددا برای هر دو گروه به عنوان پس آزمون اجرا گردید. داده ها با استفاده از آزمون آماری کوواریانس مورد تحلیل و بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که درمان وجودی موجب کاهش احساس تنهایی و اضطراب مرگ در گروه آزمایش شده است. در نتیجه لزوم کاربست درمان های متمرکز بر مشکلات خلقی و عاطفی سالمندان به ویژه کاهش احساس تنهایی و اضطراب مرگ ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: درمان وجودی، احساس تنهایی، اضطراب مرگ، سالمندان
  • صدیقه قیطانچی، حسین ابراهیمی مقدم صفحه 13
    سالمندی دوره ی اجتناب ناپذیری از زندگی هر فرد است که شناخت و واکنش صحیح نسبت به آن می تواند کیفیت زندگی را بهبود بخشد. کیفیت زندگی خوب با شادکامی ارتباط دارد. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی شادکامی براساس الگوی پنج عاملی شخصیت و باورهای فراشناخت در سالمندان انجام شد. پژوهش حاضر از نوع توصیفی-همبستگی است و نمونه ی تحقیق شامل 200 نفر از سالمندان ساکن در سرای سالمندان شهر تهران در سال 1394 بود که به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. ابزارهای سنجش شامل پرسشنامه ها ی شادکامی آکسفورد، شخصیت نئو (فرم کوتاه) و باورهای فراشناخت (MCQ-30) بود که شرکت کنندگان در پژوهش تکمیل کردند. به منظور تحلیل داده های آماری از روش همبستگی گشتاوری پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه گام به گام استفاده شد. نتایج روش های آماری، همبستگی منفی و معناداری بین روان رنجورخویی با شادکامی و همبستگی مثبت و معناداری بین برونگرایی و شادکامی نشان داد. همچنین از بین زیرمقیاس های باورهای فراشناخت، باورهای مثبت در مورد نگرانی رابطه ی منفی و معناداری را با شادکامی نشان داد. نتایج بدست آمده حاکی از آن بود کهروان رنجورخویی، برونگرایی و باورهای مثبت در مورد نگرانی از پیش بین های مهم شادکامی به شمار می آیند. برونگرایی و روان رنجورخویی 9/30 درصد از واریانس شادکامی و باورهای مثبت در مورد نگرانی 3/6 درصد از واریانس شادکامی را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: الگوی پنج عاملی شخصیت، باورهای فراشناخت، شادکامی، سالمندان
  • رزیتا امانی صفحه 21
    با افزایش چشمگیر سطح امید به زندگی، شادکامی تبدیل به یک موضوع بسیار مهم برای افرادی شده است که طول عمر بیشتری دارند. فرایند سالمندی کاستی هایی به همراه دارد که بهزیستی زندگی این افراد را به چالش کشیده است.بنابراین این پژوهش با هدف تعیین رابطه ی بین عزت نفس و شادکامی در سالمندان شهر همدان انجام شد. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه ی سالمندان ساکن شهر همدان و حجم نمونه شامل 250 نفر از آنها می شد که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده های پژوهش به وسیله ی دو پرسشنامه ی عزت نفس کوپر اسمیت و افسردگی-شادکامی مک گریل و جوزف جمع آوری شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج نشان داد که بین عزت نفس و شادکامی در سالمندان رابطه ی مثبت معناداری وجود دارد (01/0 > P). در نهایت، نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که براساس عزت نفس می توان 42 درصد از شادکامی سالمندان را پیش بینی نمود. بنابراین، با بهبود شاخصه های عزت نفس سالمندان، می توان شادکامی آنان را ارتقاء بخشید.
    کلیدواژگان: شادکامی، سالمندی، عزت نفس
  • طاهره پورکمالی، فریبا یزدخواستی، حمیدرضا عریضی، احمد چیت ساز صفحات 23-35
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه ی اثربخشی ماساژدرمانی، تکنیک الکساندر و دوساهو در بهبود شادی، سازگاری اجتماعی، امید، سلامت روان و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به پارکینسون بود. جامعه ی آماری این پژوهش، شامل کلیه ی بیماران مبتلا به پارکینسون مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر اصفهان در سال 1394 بودند که از میان آنها تعداد 42 بیمار، به شیوه ی نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه ی پژوهش انتخاب شدند. پرسشنامه ی شادکامی آکسفورد (آرگایل، 2013)، مقیاس سازگاری اجتماعی (حسینی و مقتدر، 1388)، مقیاس امید بزرگسال (اسنایدر، اروینگ و اندرسون، 1991)، پرسشنامه ی سلامت عمومی 28 سوالی (کاویانی، موسوی و محیط، 1380) و پرسشنامه ی کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (گروه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی)، به عنوان ابزار پژوهش، مورد استفاده قرار گرفتند. داده ها توسط تحلیل کواریانس چندمتغیره، مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین اثربخشی سه مداخله ی پژوهش بر متغیرهای وابسته، در مرحله ی پس آزمون، تفاوت معناداری دیده نمی شود ولی در مرحله ی پیگیری، دوساهو نسبت به سایر مداخلات پژوهش، اثربخشی بیشتری بر میزان شادی داشته است. تبیین های احتمالی مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ماساژدرمانی، تکنیک الکساندر، دوساهو، سلامت، بیماری پارکینسون
  • مهوش صیادی سرینی، سیدمحسن حجت خواه، علیرضا رشیدی صفحات 35-46
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش مهارت های مثبت اندیشی بر بهزیستی روان شناختی و احساس تنهایی زنان سالمند شهرکرمانشاه بود. پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود.
    شرکت کنندگان این پژوهش شامل 30 زن سالمند با حداقل سن 58 سال بودند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. سالمندانی که در گروه آزمایش قرار داشتند به مدت 8 جلسه ی 90 دقیقه ای به صورت هفته ای دو بار تحت آموزش مهارت های مثبت اندیشی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسش نامه ی بهزیستی روان شناختی ریف فرم کوتاه و پرسش نامه ی احساس تنهایی راسل بود. داده های پژوهش به وسیله نرم افزار SPSS و آزمون تحلیل کواریانس چند متغیرهمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد آموزش مهارت های مثبت اندیشی بر ارتقای بهزیستی روان شناختی و کاهش احساس تنهایی زنان سالمند موثر است. یافته های این پژوهش ضرورت کاربرد برنامه های آموزش مثبت اندیشی درراستای بهبود بهزیستی روان شناختی و کاهش احساس تنهایی سالمندان را خاطر نشان می سازد.
    کلیدواژگان: زنان سالمند، آموزش مهارت های مثبت اندیشی، بهزیستی روانشناختی، احساس تنهایی
  • کیوان کاکابرایی، مهوش معاذی نژاد صفحه 37
    با توجه به تنوع اضطراب ها به ویژه اضطراب مرگ در دوران سالمندی و رشد روزافزون جمعیت سالمندان، بررسی عوامل مربوط به سلامت روان در این دوره ضروری به نظر می رسد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه ی معنایابیدر زندگی و سن بااضطراب مرگ در زنان و مردان سالمند است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه ی اجرا، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری پژوهش شامل تمامی بازنشستگان کانون بازنشستگان آموزش و پرورش شیراز از سال 1384 تا سال 1394 که 26000 نفر می باشند بود.حجم نمونه با توجه به جامعه ی آماری و با استناد به فرمول کوکران تعداد 380 نفر تعیین شد(شامل 190 زن و 190 مرد) که از روش نمونه گیری در دسترس استفاده گردید و از پرسشنامه های هدف در زندگی کرامباف و ماهولیک و اضطراب مرگ تمپلر برای سنجش متغیرها استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفیشامل فراوانی، میانگین و انحراف معیار، و شاخص های آمار استنباطی شامل ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد. نتایج حاصل از یافته های پژوهشی نشان داد که بین معنایابی در زندگی و افزایش سن با اضطراب مرگ در دو گروه زنان و مردان سالمند رابطه معنادار و منفی وجود دارد و معنایابی در زندگی و سن توان پیش بینی میزان اضطراب مرگ در زنان و مردان سالمند را دارند. در نهایت نتایج تحلیل رگرسیون همزمان نشان داد که بر اساس معنایابی در زندگی و سن می توان 27 درصد از اضطراب مرگ در مردان و 29 درصد از اضطراب مرگ در زنان را پیش بینی نمود بنابراین با افزایش معنایابی در زندگی و سن، اضطراب مرگ کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: اضطراب مرگ، معنایابی در زندگی، سالمندی، مرگ
  • منیژه تائبی، سید علی محمد موسوی، عبدالجواد احمدی صفحه 49
    سالمندی یک پدیده ی جهانی است. بیماری آلزایمر یکی از مهم ترین بیماری های عصب شناختی دوران سالمندی است که سبب تخریب پیش رونده ی کارکردهای شناختی، تغییرات در خلق، شخصیت، قضاوت و رفتار می شود. با توجه به این که این بیماری هزینه های مالی و عاطفی بسیاری به مبتلایان و مراقبان تحمیل می کند، شناخت آن در مراحل اولیه می تواند از بار ابتلا به این بیماری بکاهد. لذا هدف از اجرای این پژوهش مقایسه ی عملکرد سالمندان سالم و مبتلا به آلزایمر در آزمون های بندر گشتالت و آزمون کوتاه وضعیت ذهنی بود. روش پژوهش حاضر علی-مقایسه ای بود. جامعه ی آماری شامل سالمندان 60 تا90 ساله ی ساکن آسایشگاه های شهر تهران بودند که از این جامعه 50 سالمند سالم و 50 سالمند مبتلا به آلزایمر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده عبارت از آزمون بندرگشتالت و آزمون کوتاه وضعیت ذهنی بودند. داده های پژوهش با استفاده از آزمون های تحلیل چند متغیره و tمستقل تحلیل شدند. نتایج حاصل از آزمون کوتاه وضعیت ذهنی نشان داد که دو گروه در زیر مقیاس های آگاهی به زمان و مکان، محفوظات، حافظه کوتاه مدت، تکرار و خواندن، توجه و محاسبه، درک مطلب، نوشتن و ترسیم، تفاوت معناداری دارند و در مولفه ی نام گذاری تفاوت معناداری مشاهده نمی شود. همچنین نتایج حاصل از آزمون بندرگشتالت نشانداد که دو گروه در زیرمقیاس های چرخش، چندپارگی، درجاماندگی، تصادم، ناتوانی، اشکال در بستن، ناهماهنگی حرکتی، اشکال در زاویه بندی و یکپارچگی، ساده سازی و واپس روی تفاوت معناداری دارند و در شاخص های زمان و اشکال هم پوشی تفاوت معناداری مشاهده نمی شود. نمرات پایین سالمندان مبتلا به آلزایمر در آزمون کوتاه وضعیت ذهنی و نیز خطای بیشتر در آزمون بندرگشتالت نشانگر آسیب مغزی و بازگشت به سطوح پایینتر رشدی است (05/0=P).
    کلیدواژگان: سالمند، بیماری آلزایمر، آزمون بندرگشتالت، آزمون کوتاه وضعیت ذهنی
|
  • Esmaeil Sadri Demichi, Shokofeh Ramezani Pages 1-12
    In recent years the elderly population considerably has increased. The elderly population due to decreased of activity and mobility, the loss of friends and relatives, reducing of social protection, physical weakness and social exclusion more experience feelings such as loneliness and death anxiety. The purpose of this study was to determine the effectiveness of existential therapy on loneliness and death anxiety in the elderly. This research method was quasi-experimental with pretest-posttest and control group. The study population consisted all older people living in nursing rehabilitation home in Ara center at 2015-16 in Sanandaj. Firstly, loneliness and death anxiety questionnaire was completed by all the elderly and then among them who had earned an equal or above score from cut point in loneliness and anxiety questionnaires, thirty subjects were randomly selected and randomly assigned in experimental (n=15) and control groups (n=15). Then, the existential therapy was administered for experimental group in 10 sessions and the control group was not receiving any training. Finally posttest was conducted for experimental and control groups. Data was analyzed by using the covariance analysis. Results showed that the existential therapy had been effective on decreasing of feeling of loneliness and death anxiety in experimental group. Thus, the need for use of treatments focused on the mood and emotional problem of elderly population especially reducing of loneliness and death anxiety is necessary.
    Keywords: existential therapy, loneliness, anxiety, death, Elderly
  • Sedigheh Gheitanchi, Hossein Ebrahimimoghadam Page 13
    Aging is unavoidable period of everybody's life that cognition and property response to it, can improve the life quality. Good life quality is associated with Happiness. The aim of the present study was to predict HappinessÇãå based on Five Factor model of Personality and Meta-Cognitive Beliefs in elderly people. That study was Descriptive-Correlation. The study includes a sample of 200 elderly who were resident at Tehran Nursing House at 2015 and participants were selected by Cluster Random Sampling method. Measuring tools included Oxford Happiness Questionnaire, NEO Personality Inventory (short form) and Meta-Cognitive Beliefs Questionnaire (MCQ-30) that filled by participants. In order to analyze obtained data Pearson Product Moment Correlation and Multiple Regression method were employed. Statistical results indicated a negative significant Correlation between Neuroticism with Happiness and positive significant Correlation between Extroversion with Happiness. Also about subscales of Meta-Cognitive Beliefs, Positive Beliefs about Worry showed a negative significant relationship with Happiness. Results indicated that Neuroticism, Extroversion and Positive Beliefs about Worry were strong predictors of Happiness. Neuroticism and Extroversion explained 30.9% and Positive Beliefs about Worry 6.4% of the variance of Happiness.
    Keywords: Five Factor of Personality Model, Happiness, Meta, Cognitive Beliefs, Elderly
  • Rozita Amani Page 21
    along with the remarkable rise of life expectancy, happiness has become a major issue for people who live a longer life. The aging process encompasses some declines that challenge the well-being of people. Therefore, the aim of this study was to determine the relationship between self-esteem and happiness in elderly in Hamedan. This research was descriptive in kind of correlational. The study papulation included all elderly people in the city of Hamedan. The sample size included 250 elderly which were selected by convenience sampling. Happiness and Depression by McGreal and Joseph, and Self-Esteem Inventory by Coopersmith were used to gathering the data. Pearson correlation coefficient and Stepwise Multiple Regression were used to analyze the data. The results showed that there is a significant positive relationship between self-esteem and happiness in the elderly people (P
    Keywords: happiness, self, esteem, elderly
  • Tahereh Pourkamali, Fariba Yazdkhasti, Hamidreza Oreizi, Ahmad Chitsaz Pages 23-35
    The purpose of this study was to compare the effectiveness of massage, Dosah-hou and Alexander Technique on happiness, social adjustment, hope, mental health and quality of life in patients with Parkinson's disease. The statistical population of this study were all of patients with Parkinson's disease who were clients of neural therapeutic centers in Isfahan City in 2015. Among this population 42 patients selected through convenience sampling as the sample of the study. Oxford Happiness Questionnaire (OHQ), Social Adjustment Scale (SAS), Adult Hope Scale (AHS), General Health Questionnaire (GHQ-28), and Word Health Quality of Life Questionnaire (WHOQOL), were used as the instruments of the study. Data analyzed by ANOVA with repeated measures. The results showed that research on the effectiveness of interventions between the dependent variables in the test phase ,but there was no significant difference in follow-up ,compared to other interventions Dosah-hou research on happiness is effective .more effective possible explanations are discossed.
    Keywords: massage therapy, Alexander technique, Dosah, hou, health, Parkinson's disease
  • Mahvash Sayadi Sarini, Seyed Mohsen Hojatkhah, Alireaz Rashidi Pages 35-46
    This study aimed to determine the effectiveness of positive thinking skills on psychological well-being and loneliness of elderly women in Kermanshah. The study type was Semi-experimental with pretest and posttest design with control group. The Participants of this study were 30 elderly women that were selected by available sampling method and assigned to experimental and control groups randomly. Experimental group, were trained for positive thinking for 8 sessions of 90 minutes and 2 times weekly. The data collected through short form of Psychological well-being questionnaire and of loneliness questionnaire. Research data were analyzed by SPSS software and Multivariate Analysis of Covariance (MANCOVA). The results indicated that positive thinking skills training is effective in promotion of psychological well-being and reduced loneliness in elderly women. According to the findings of this study, the necessity to apply of positive thinking training programs in order to improve psychological well-being and reduce loneliness in elderly people is emphasized.
    Keywords: elderly women, positive thinking skills training, psychological well, being, loneliness
  • Keivan Kakabaraei, Mahvash Moazinejad Page 37
    Given the diversity of anxiety, especially anxiety of death in the aging period and the growing elderly population, studying factors related to mental health in this period seems necessary. Therefore, the aim of this study was to investigate the relationship between age and finding meaning in life and death anxiety in elderly men and women. This research was done in applied format in aim and correlative in implementation. The study population included all retired pensioners in association of education from 2005 to 2015 equaling to 26,000.The sample size according to population based on Chocran's formula was determined to be 380 people under which 190 women and 190 men were selected by convenience sampling. To measure the variables of aim at life questionnaires of Krambaf and Maholick (1969) and Templer Death Anxiety (1970) were used. To do data analysis, descriptive statistics including frequency, mean, standard deviation and the indexes of inferential statistics including Pearson correlation and regression analysis were used. The results of the research findings showed that finding meaning in life, aging and death anxiety in two groups of elderly men and women had a negative significant relationship and finding meaning at life and age can predict death anxiety in elderly men and women. Finally, the results of simultaneous regression showed that based on meaning finding in life and age, 27% of death anxiety in men and 29% of death anxiety in women can be predicted. Therefore, increasing meaning finding in life and age reduces death anxiety.
    Keywords: Death anxiety, find meaning in life, Elderly, death
  • Manijeh Taebi, Seyed Alimohammad Mousavi, Abdoljavad Ahmadi Page 49
    Senescence is a global phenomenon. Alzheimer's disease is one of the most important neurologic diseases in the old age which causes progressive deterioration in cognitive functions in addition to mood, personality, judgment and behavioral alterations. Since this disease imposes many emotional and financial costs on the patients and carers, the diagnosis in the early stages can reduce the consequences. Therefore, the present study aimed to compare the performance of healthy elderly and the elderly with the Alzheimer's disease in Bender Geshtalt Test and Mini-Mental State Examination. The study was an ex post facto type research. The sample consisted of 60-90 year-old elderly living in the nursing homes of Tehran: 50 healthy elderly and 50 elderly with A.D. They were selected by available sampling. The data were collected through Bender Gestalt Test as well as Mini-Mental State Examination and analysed by using t-independent test and multivariate analysis. The results of Mini-Mental State Examination indicated that there is a significant difference between 2 groups in orientation of time, orientation of place, registration, recent memory, repeat, reading, attention and calculation, comprehension, writing and drawing. No significant difference was observed in naming. The findings of Bender Gestalt Test showed significant differences in rotation, fragmentation, preservation, collision, impotence, difficulty in closure, motor incoordination, angulation, cohesion,simplification,and retrogression. Within the parameters of time and overlapping shapes there was no significant difference between the two groups. The lower scores in MMSE and more errors in Bender Gestalt Test in the elderly with A.D show brain damage and regression to lower level of developmental stages (p=0.05).
    Keywords: Elderly, Alzheimer's disease, Bender Geshtalt Test, Mini, Mental State Examination