فهرست مطالب
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 48، تابستان 1387)
- تاریخ انتشار: 1387/05/11
- تعداد عناوین: 11
-
-
صفحه 1زمینه و هدفعوارض قلبی ناشی از اضافه بار آهن شایعترین علت مرگ و میر در بیماران مبتلا به بتا تالاسمی می باشد. ترانسفیوژنهای منظم در بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور گرچه کیفیت زندگی این بیماران رابهبود می بخشد ولی مهمترین عارضه آن تجمع آهن در بافتهای قلبی است. همچنین در بیماران مبتلا به تالاسمی اینترمدیا علیرغم افزایش بار آهن، بدنبال خونسازی غیر موثر، جذب آهن بالایی از دستگاه گوارش دارند که باعث تجمع آهن در ارگانهای بدن می گردد. هدف از این مطالعه ارزیابی وضعیت قلبی در بیماران تالاسمی ماژور و اینترمدیا و بررسی احتمالی افزایش بار آهن در قلب بیماران مبتلا به بتا تالاسمی می باشد.
روش بررسیدر این مطالعه 46 بیمار مبتلا به تالاسمی مورد بررسی قرار گرفتند که از این میان 26 بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور که دریافت خون و مصرف شلاتور بطور منظم داشتند را با 20 بیمار مبتلا به تالاسمی اینترمدیا با همان گروه سنی که دریافت خون و شلاتور بطور منظم نداشتند را بطور کلینیکی و اکوکاردیوگرافی مقایسه نمودیم. داده ها با استفاده از آزمونهای آماری X 2 test و Man Whitney U test تجزیه و تحلیل شد.
یافته هانارسایی قلبی در 2 بیمار (52/9%) مبتلا به تالاسمی ماژور و 1 بیمار (76/4%) مبتلا به تالاسمی اینترمدیا وجود داشت پر فشاری ریوی (گرادیانت سیستولیک دریچه تری کوسپید بیشتر از 35 میلیمتر جیوه) فقط در 3 بیمار (28/14%) مبتلا به تالاسمی اینترمدیا وجود داشت، در صورتیکه اختلال عملکرد سیستولیک بطن چپ در 5 بیمار (8/23%) مبتلا به تالاسمی ماژور (ejection fraction<55% or shortening fraction<35%) دیده شد. در بیماران بدون درگیری واضح قلبی، اندازه های قلب، توده بطن چپ، کسرکوتاه شدگی و کسر تخلیه ای بطن چپ و اختلالات دریچه ای در بیماران مبتلا به تالاسمی اینترمدیا بطور معنی داری بیشتر از بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور است. در مقابل حداکثر سرعت جریان دیاستولیک از خلال دریچه میترال در فاز اولیه نسبت به فاز انتهایی (E/A) در بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور بطور معنی داری بالاتر از بیماران مبتلا به تالاسمی اینترمدیا می باشد.نتیجه گیریتزریق خون منظم بمدت طولانی و درمان با شلاتور در تالاسمی ماژور از بروز عوارض قلبی و پرفشاری شریان ریوی می کاهد، اما اختلال عملکرد بطن چپ بسمت نارسایی قلبی همچنان اتفاق می افتد. در مقابل در بیماران مبتلا به تالاسمی اینترمدیا عملکرد سیستولی بطن چپ طبیعی است اما پرفشاری شریان ریوی که بسمت نارسایی قلبی پیشرفت نماید همچنان وجود دارد. جهت عملکرد خوب بطن چپ بهتر است با درمان مناسب و کافی با شلاتورها، غلظت فریتین سرم را کمتر از ng/ml 1000 نگه داشتکلیدواژگان: تالاسمی، اکوکاردیوگرافی، فریتین سرم، عوارض قلبی، پر فشاری ریوی -
صفحه 2زمینه و هدفاز عوارض بیحسی منطقه ای داخل وریدی، شروع آهسته بیحسی، شلی ضعیف عضلات، درد تورنیکه و شروع درد پس از خالی کردن کاف تورنیکه می باشد. ما در این کار آزمایی بالینی دو سو کور اثر نیتروگلیسیرین داخل وریدی را در بهبود بیحسی منطقه ای داخل وریدی مورد بررسی قرار دادیم.
روش بررسیدر این مطالعه 46 بیمار 50-20 ساله به طور تصادفی در دو گروه مساوی قرار گرفتند. تحت شرایط یکسان، در گروه شاهد برای انجام بیحس منطقه ای داخل وریدی mg/kg 3 لیدوکایین 5/0% و در گروه مداخله علاوه بر آن μg 200 نیتروگلیسیرین مورد استفاده قرار گرفت. علایم حیاتی و درد تورنیکه بیماران بر اساس نمره دهی VAS پیش از بستن تورنیکه و در زمانهای 5، 10، 15، 20 و 30 دقیقه بعد از تزریق، اندازه گیری و ثبت شد. زمان شروع بلوک حسی و بلوک حرکتی نیز در تمام بیماران ثبت شد. شدت درد بیماران در طی 5/0، 2، 4، 6، 12 و 24 ساعت بعد از باز شدن تورنیکه و مقدار کل پتیدین مصرفی در 24 ساعت اندازه گیری و ثبت شد.
یافته هاشروع بلوک حسی و حرکتی در گروه مداخله نسبت به گروه شاهد سریعتر (به ترتیب 61/2 در مقابل 09/5 و 22/4 در مقابل 04/7 دقیقه) (05/0 p<) و برگشت بلوک حسی، بلوک حرکتی و زمان شروع درد تورنیکه طولانی تر (به ترتیب، 26/7 در مقابل 43/3، 70/9 در مقابل 74/3 و 25 در مقابل 65/16 دقیقه) (05/0 p<) بود. زمان بی دردی بعد از باز کردن تورنیکه طولانی تر و شدت درد تورنیکه کمتر بود (05/0 p<). همچنین، میانگین دوز مصرفی فنتانیل داخل وریدی در حین عمل، میانگین پتیدین مصرفی داخل عضلانی در طول روز اول بعد از عمل و میانگین شدت درد تا ساعات 4، 6، 12 و 24 در گروه مداخله کمتر از شاهد بود (05/0 p<). هیچ عارضه خاصی در بیماران دو گروه ثبت نشد.نتیجه گیریافزودن نیتروگلیسیرین به لیدوکایین در بیحسی منطقه ای داخل وریدی بدون هیچ عارضه ای شروع بلوک حسی و حرکتی را تسریع کرده و باعث کاهش درد تورنیکه و درد بعد از عمل می شود.
کلیدواژگان: همه گیر شناسی، مصرف مواد، دانشجویان -
صفحه 3زمینه و هدفمصرف مواد مخدر یکی از عمده ترین مشکلاتی است که قشر جوان از جمله دانشجویان را تهدید می نماید. این مطالعه به بررسی شیوع مصرف مواد مورد سوء مصرف در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کردستان در سال تحصیلی 1386-1385 پرداخته است.
روش بررسینوع مطالعه توصیفی-تحلیلی (مقطعی) می باشد. مطالعه به روش سرشماری انجام گرفت و جامعه مورد مطالعه را کلیه دانشجویان دختر و پسر که در سال تحصیلی 86-85 در دانشگاه علوم پزشکی کردستان مشغول به تحصیل بودند (1186نفر)، تشکیل می داد.
یافته هاسابقه مصرف یک بار یا بیشتر در طی عمر در مورد الکل 1/17 درصد، حشیش 7/4 درصد، تریاک 8/4 درصد، روئین 7/0 درصد، اکستازی 7/2 درصد و سایر مواد 2/5 درصد بود. مصرف مستمر در مورد الکل 1/1، شیش 1/0، تریاک1/0، هروئین 1/ 0 و اکستازی 1/0 و سایر مواد 2/0 در صد بود. مصرف مواد با جنس مرد (001/0 p<)، سن (001/0 p<)، زندگی همراه با دوستان (001/0 p<)، تحصیل در رشته پزشکی (01/0 p<) رابطه معنی دار داشت. رابطه مصرف مواد با وضعیت تاهل و تحصیلات پدر معنی دار نبود. پیشنهاد اولین مصرف مواد در مورد کلیه مواد به جز تریاک بیشتر توسط دوستان صورت پذیرفته بود. در مورد حشیش و تریاک کنجکاوی و در مورد الکل، هروئین و اکستازی لذت، شایعترین انگیزه مصرف بود. میانگین سن شروع مصرف در مورد الکل 6/18، تریاک 3/18، هرویین 5/19، اکستازی 3/20 و حشیش 2/20 سال بود.نتیجه گیریشیوع مصرف الکل و سایر مواد در این دانشگاه قابل مقایسه با سایر دانشگاه های ایران می باشد. شیوع مصرف مواد در خانمها هرچند به نحو چشمگیری کمتر از آقایان بود ولی نسبت به مطالعات مشابه در دانشگاه های دیگر بالاتر بود.
کلیدواژگان: کلید واژه ها: همه گیر شناسی، مصرف مواد، دانشجویان -
صفحه 4زمینه و هدفباد رنجبویه در مناطق مختلف ایران زیاد می روید. در مطالعات قبلی خواص آرام بخشی، ضد تشنجی و ضد دردی آنها گزارش گردیده است. لذا احتمال می رود عصاره این گیاه بر علائم ناشی از قطع مواد مخدر (مرفین) تاثیر داشته باشد. بر این اساس هدف مطالعه حاضر تعیین اثر عصاره جوشانده سر شاخه های باد رنجبویه در دوزهای مختلف بر علائم ناشی از قطع مرفین بوده است.روش بررسیدر این مطالعه تجربی40 سر موش سوری نر از نژاد آلبینو با وزن 25 تا 30 گرم مورد استفاده قرار گرفتند. برای معتاد کردن حیوانات از روش مارشال (تزریق 10 دوز دارویی در مدت چهار روز) استفاده شد. دوزهای (5، 10 و 25 میلی گرم به ازاء هر کیلوگرم وزن) عصاره گیاه باد رنجبویه 30 دقیقه قبل از نالوکسان (2 میلی گرم به ازاء هر کیلوگرم وزن) بصورت داخل صفاقی تزریق گردید. ارزیابی علایم شاخص قطع مرفین شامل تعداد پریدن، سنجش وزن مدفوع بوده است.یافته هانتایج نشان می دهد که تزریق عصاره باد رنجبویه بصورت وابسته به دوز و با دوزهای 10 و 25 میلی گرم بطور قابل توجهی موجب کاهش تعداد پرش (005/0= (p و دفع مدفوع (01/0= (p 30 دقیقه قبل از تزریق نالوکس ا ن گردید.نتیجه گیرییافته های فوق نشان می دهد که عصاره باد رنجبویه می تواند نقش مهمی در کاهش علایم قطع مرفین داشته باشد.
کلیدواژگان: عصاره آبی جوشانده، باد رنجبویه، سندرم قطع، مورفین، نالوکسان -
صفحه 5زمینه و هدفعفونتهای سایتومگالوویروس و توکسوپلاسموزیس یکی از جدی ترین عفونتهای فرصت طلب در بیماران ایدزی می باشند که علی رغم پیشرفتهای جدید، همچنان چالش برانگیز هستند. این مطالعه با هدف تعیین فراوانی آلودگی به سایتومگالوویروس و توکسوپلاسموزیس در بیماران HIV مثبت مراجعه کننده به مرکز بیماری های مقاربتی و ایدز سنندج و عوامل مرتبط با آن انجام شد.روش بررسیاین مطالعه یک مطالعه توصیفی تحلیلی (مقطعی) بود. حجم نمونه شامل کل بیماران HIV مثبت مراجعه کننده به مرکز مشاوره بیماری های مقاربتی و رفتاری سنندج (64 نفر) و روش نمونه گیری استفاده از نمونه های در دسترس بود. ابزار اندازه گیری شامل پرسشنامه و تست الیزا از نظر وجود و میزان IgG و IgM ضد سایتومگالوویروس و توکسوپلاسموزیس بود. داده های بدست آمده توسط نرم افزار آماری SPSS و با استفاده از آزمون آماری One way ANOVA جهت داده های کمی آنالیز انجام شد وجداول فراوانی و فراوانی نسبی نیز توصیف گردید.یافته هادر این مطالعه 64 بیمار مورد بررسی قرار گرفتند که 4/98٪ آنها مرد بودند. میانگین سنی نمونه ها 73/6±1/32 سال بود. 100% بیماران دارای تست منفی IgM و تست مثبت IgG سایتومگالوویروس بودند. 9/10% بیماران نیز داری تست مثبت IgM توکسوپلاسموزیس و 9/46% بیماران داری تست مثبت IgG توکسوپلاسموزیس بودند. بین شمارش سلولهای CD4، مدت زمان ابتلا به ایدز و سن با سطح IgG سایتومگالوویروس و توکسوپلاسموزیس رابطه معنی داری وجود نداشت. اما بین شمارش سلولهای CD4 با سطح IgM سایتومگالوویروس و توکسوپلاسموزیس رابطه معنی داری دیده شد (05/0 p<). بین سرولوژی مثبت IgM توکسوپلاسموزسی و سابقه نگهداری حیوان خانگی رابطه معنی داری وجود داشت (019/0= p).نتیجه گیریدر این بررسی 100٪ درصد بیماران HIV مثبت از نظر آنتی بادی IgM ضد سایتومگالوویروس منفی بودند که این وضعیت با توجه به اینکه هیچکدام از بیماران شمارش CD4 کمتر از 100 نداشتند قابل توجیه است، اما 1/53٪ درصد بیماران از نظر آنتی بادی ضد توکسوپلاسما منفی بودند که این بیماران بالقوه در معرض ابتلاء به توکسوپلاسموزیس اکتسابی حاد در ادامه بیماری خود می باشند. برنامه ریزی های آموزشی در زمینه این بیماری ها و پیگیری مناسب از نظر پیشگیری و درمان این عفونتها در این بیماران توصیه می گرددکلیدواژگان: ایدز، سندروم نقص ایمنی اکتسابی (HIV)، سایتومگالوویروس، توکسوپلاسموزیس، سرولوژی
-
صفحه 6زمینه و هدفپیره تروئیدها حشره کش هایی هستند که هم در خانه و هم در کشاورزی مصرف زیادی دارند و اخیرا مشخص شده است که اثرات مخربی بر سیستم اندوکرین بدن دارند. پرمترین یکی از پیره تروئیدهای تیپ I می باشد که در ایران مصرف زیادی دارد. در مطالعه حاضر اثرات پرمترین بر رفتار جنسی و سطح هورمونهای جنسی موشهای نر بالغ بررسی گردیده است.
روش بررسیموشهای نر بالغ نژاد NMRI به مدت یک ماه با تزریق درون صفاقی پرمترین (10، 15 و mg/kg 20) تیمار شدند. پس از پایان تیمار رفتارهای جنسی موشهای نر با استفاده از موشهای ماده پذیرا مورد بررسی قرار گرفت.
یافته هانتایج حاصله نشان داد که تیمار با پرمترین میزان رفتارهای جنسی مانند بوکشیدن، دنبال کردن، سوار شدن و جفت گیری را در مقایسه با گروه کنترل کاهش می دهد. غلظت هورمونهای تستوسترون، LH و FSH پلاسما به روش الایزا مورد سنجش قرار گرفت و نتایج نشان داد که سطح هورمون تستوسترون در گروه تیمار شده در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنی داری (05/0 p<) پیدا کرده است اما تفاوت معنی داری در سطح LH و FSH مشاهده نگردید.نتیجه گیرینتایج بدست آمده از این تحقیق نشان می دهد که پرمترین می تواند اثرات مخربی بر روی رفتارهای جنسی و سطح تستوسترون داشته باشد، با توجه به مصرف بالای این حشره کش در ایران، ضروری است که دقت و مراقبت بیشتری بر نحوه مصرف آن و میزان برخورد انسان با آن بعمل بیاید تا از خطرات احتمالی آن بر روی بافتهای بدن جلوگیری شود.
کلیدواژگان: حشره کش، پرمترین، هورمونهای جنسی، رفتارهای جنسی -
صفحه 7زمینه و هدفهیپرکلسیوری ایدیوپاتیک یک اختلال ارثی متابولیک است. این اختلال متابولیک با عوارض و پیامدهای زیادی همراه است. از جمله تاثیر هیپرکلسیوری بر کاهش تراکم استخوان می باشد. این مطالعه با هدف تعیین شیوع هیپرکلسیوری ایدیوپاتیک در کودکان دبستانی سنندج انجام شد.
روش بررسیاین مطالعه یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است که 506 نفر از دانش آموزان ابتدائی شهر سنندج در سال 1384 که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شده بودند، مورد مطالعه قرار گرفتند. کسانی که نسبت Ca/Cr در نمونه ادرار صبحگاهی بیش از 2/0 داشتند به عنوان تست مثبت برای غربالگری در نظر گرفته شدند. 32 نفر در مرحله دوم مورد آزمایش قرار گرفتند. کسانی که در ادرار 24 ساعته دفع ادراری کلسیم بیش از mg/Kg 4 داشتند به عنوان هیپرکلسیوریک در نظر گرفته شدند که شامل 3 پسر و 12 دختر بودند. داده های گرد آوری شده وارد نرم افزار آماری SPSS win شده و با استفاده از آمار توصیفی به صورت جداول توزیع فراوانی ارائه شد. همچنین جهت تحلیل داده ها از تست های آماری T test و X2 استفاده شد.
یافته هاکودکان شامل 248 دختر و 258 پسر بودند. آنهائیکه نسبت کلسیم به کراتینین ادرار بالاتر از 2/0 داشتند شامل 32 نفر که شامل 11 پسر و 21 دختر بودند که از میان اینها 15 نفر شامل 3 پسر و 12 دختر دفع کلسیم ادراری بیش از mg/Kg/day 4 داشتند که شامل 3 درصد کل دانش آموزان (2/1درصد پسران و 8/4درصد) دختران بودند.
نتیجه گیرینتایج این مطالعه نشان داد که شیوع هیپرکلسیوری در دختران بیشتر از پسران بود. با توجه به تاثیر هیپرکلسییوری بر تراکم استخوان و رشد استخوانی که بخصوص در دختران اهمیت بیشتری دارد لازم است این موضوع در یک مطالعه جامع تر مورد بررسی قرارگیرد.
کلیدواژگان: هیپرکلسیوری، سنگ ادراری، تراکم استخوان -
صفحه 8زمینه و هدفخشونت خانگی علیه زنان در حال حاضر بطور وسیعی به عنوان مشکل مهم سلامت عمومی تشخیص داده شده است. تحقیقات در زمینه خشونت خانگی در بارداری برای روشن تر ساختن ارتباط بین انواع مختلف خشونت و پیامدهای سلامت روانی، مخصوصا درکشورهای در حال توسعه که تحقیقات کمی در این زمینه وجود دارد، مورد نیاز است. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه خشونت خانگی در بارداری و افسردگی پس از زایمان در زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهرستان مریوان در سال 1386 انجام شد.روش بررسیتحقیق به روش تحلیلی کوهورت انجام شد. در مدت 4 ماه مجموعا 251 زن باردار در ماه آخر بارداری از نظر وجود یا عدم خشونت در بارداری بررسی شدند و به دو گروه خشونت دیده و خشونت ندیده تقسیم شدند. سپس این زنان پرسشنامه افسردگی ادینبرگ را در هفته 4-6 پس از زایمان، تکمیل کردند. امتیاز ادینبرگ بالای 10 به عنوان افسرده در نظرگرفته شد. در جریان پیگیری 11 نفر از مطالعه خارج شدند و در نهایت آنالیز آماری بر روی 120 مورد خشونت دیده و 120 مورد خشونت ندیده انجام شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از برنامه 13 SPSS و آمار توصیفی و آمار تحلیلی: تی تست، آزمون کای اسکوئر و ریسک نسبی برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. (05/0 p<) معنی دار در نظر گرفته شد.یافته هامیانگین سن نمونه های مورد مطالعه 53/5±02/26 سال بود. اکثر شرکت کنندگان دارای تحصیلات ابتدایی و خانه دار بودند. میزان شیوع افسردگی پس از زایمان 2/34% بود که 8/15% افراد درگروه خشونت ندیده و 5/52% افراد درگروه خشونت دیده دارای نمره بیشتر از 10 در پرسشنامه افسردگی پس از زایمان ادینبرگ بودند. بین خشونت خانگی و افسردگی پس از زایمان رابطه معنی داری وجود داشت (001/0 (p< و برآورد خطر نسبی افسردگی 3/3 RR= با فاصله اطمینان 95 درصد بین 1/5-1/2 بود.نتیجه گیریاز آنجا که تاثیرات منفی خشونت خانگی در دوران بارداری در این پژوهش و مطالعات دیگر به خوبی مشخص شده است توصیه می شود که کلیه درمانگاه های مراقبت از بارداری به طور معمول غربالگری خشونت خانگی را انجام دهند تا موارد را شناسایی کرده و مشاوره لازم را انجام دهند.
کلیدواژگان: خشونت خانگی، بارداری، افسردگی پس از زایمان -
بررسی الگوی تحمل ایسکمی در سنین مختلف قبل از بلوغ در قلب مجزا شده خرگوشصفحه 9زمینه و هدفمطالعات متعددی نشان داده اند که مقاومت قلب نسبت به ایسکمی در دوره قبل از بلوغ بیشتر از دوره پس از آن می باشد و به تدریج در طول زندگی کاهش می یابد. بیشتر مطالعات انجام شده در دوره قبل از بلوغ حاکی از آن است که مقاومت به ایسکمی در طول دوره قبل از بلوغ نیز به تدریج کاهش می یابد. مطالعات اندک دیگری این الگوی کاهش را تایید نکرده اند. با توجه به اهمیت بالینی موضوع، مطالعه حاضر به منظور تعیین سیر تغییرات مقاومت قلب نسبت به ایسکمی در قلب مجزا شده خرگوش در سنین مختلف قبل از بلوغ انجام گردید.روش بررسیدر این مطالعه از خرگوش سفید آزمایشگاهی با سن دو هفته (9= n) سه هفته (7= n) شش هفته (7= n) و هشت هفته (9= n) استفاده گردید. قلب حیوانات مطابق روش لانگندورف تحت فشار ثابت، با محلول کربس تغذیه شده و میزان جریان کرونری و پارامترهای عملکردی قلب شامل ضربان قلب و نوسانات فشار بطن چپ اندازه گیری شد. همچنین حاصل ضرب افزایش فشار بطن چپ در ضربان قلب (RPP) محاسبه گردید. مراحل آزمایش شامل 20 دقیقه ثبت مقادیر پایه، 35 دقیقه ایسکمی کلی با دمای 37 درجه سانتیگراد و 45 دقیقه تغذیه مجدد (Reperfusion) بود. میزان درصد تغییرات پارامترهای قلبی از جمله RPP بعد از 45 دقیقه تغذیه مجدد نسبت به مرحله پایه در بین گروه ها با استفاده از آنالیز واریانس (ANOVA) بررسی شد.
یافته هانتایج حاکی از آن است که بازگشت عملکرد قلبی نسبت به قبل از ایسکمی در سن 3 هفتگی (36/4±81/85%) (میانگین±خطای استاندارد) به صورت معنی داری بیشتر از 2 هفتگی (27/3±57/67%)، 6 هفتگی (83/2±19/61%) و 8 هفتگی (09/5±03/52%) می باشد.نتیجه گیریبنابراین می توان نتیجه گرفت که مقاومت قلب نسبت به ایسکمی الگوی کاهشی نداشته، بلکه میزان مقاومت درقلب خرگوش در زمانی بین تولد و بلوغ به حد اکثر می رسد.
کلیدواژگان: قلب جدا شده، تحمل نسبت به ایسکمی، نوزاد خرگوش ر -
گرانول هیدروکسید آهن جاذبی برای حذف آرسنات و آرسنیت از آب آشامیدنیصفحه 10زمینه و هدفآلودگی آبهای زیر زمینی به آرسنیک به عنوان یک مشکل بزرگ مورد توجه خاص می باشد و گزارشهای متعددی از آلودگی آبهای سطحی و زیر زمینی به آرسنیک به خصوص دو گونه آرسنات و آرسنیت در دسترس می باشد که در این بین بعضی از مناطق استان کردستان نیز دچار این مشکل می باشند. فن آوری های متعددی برای حذف آرسنیک از آب آشامیدنی وجود دارد که عموما دارای هزینه های بالا می باشند.روش بررسیدر این مطالعه از GFH به عنوان یک جاذب تقریبا جدید برای حذف آرسنات و آرسنیت در سه غلظت 5/0، 1 و 2 میلی گرم در لیتر و در وزنهای 25/0، 5/0، 1 و 5/1 گرم استفاده شد و تغییرات اثر زمان، غلظت، pH، وزن جاذب، میزان آهن افزوده شده به آب در حین فرآیند حذف و اثر یونهای سولفات و کلراید در فرآیند حذف و همچنین تبعیت فرآیند جذب از معادلات فروندلیخ و لانگموئر مورد بررسی قرار گرفت و از نرم افزار Excel برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.یافته هانتایج آزمایشات نشان داد که GFH دارای راندمان حذف 95، 5/86 و 75/83 درصدی آرسنات As (V) و 91، 5/83 و 80 درصدی آرسنیت As(III) به ترتیب در سه غلظت اولیه 5/0، 1 و 2 میلی گرم در لیتر هر دو گونه آرسنات و آرسنیت در pH حدود 5/7، زمان تماس 30 دقیقه و دز جاذب 5/0 گرم در لیتر می باشد. همچنین یونهای سولفات و کلراید تاثیر چندانی در کارایی حذف ندارند. فرآیند جذب آرسنات و آرسنیت توسط GFH از ایزوترم جذب فروندلیخ با ضرائب همبستگی 96/0= R2 تبعیت یکسانی را نشان می دهد در حالی که آرسنات با ضریب همبستگی 94/0= R2 نسبت به آرسنیت با داشتن ضریب همبستگی 92/0= R2 تبعیت بیشتری را از ایزوترم جذب لانگموئر نشان می دهد. نتایج همچنین نشان دادند که میزان آهن افزوده شده به محیط بیشتر از مقدار استاندارد 3/0 میلی گرم در لیتر آب آشامیدنی می باشد.نتیجه گیریجاذب GFH را می توان برای مناطق آلوده کشور به خصوص استان کردستان استفاده نمود چراکه دارای کارایی بالای حذف هر دو نوع آرسنات و آرسنیت بوده، نیاز به اصلاح pH آب می باشد و این در حالی است که دارای معایبی نظیر اضافه نمودن آهن به آب، وارداتی بودن و هزینه نسبتا بالای اولیه می باشد که البته مشکل آهن اضافه شده به محیط را می توان توسط روش های معمول حذف نمود.
کلیدواژگان: آب آشامیدنی، آرسنات، آرسنیت، گرانول هیدروکسید آهن (GFH)، جذب -
گزارش یک مورد نادر اژنزی کورپوس کالوزوم دکتر سهیلا رشادتصفحه 11زمینه و هدفکورپوس کالوزوم بزرگترین کامیشر نیمکره ای است، علت آژنزی نارسایی برنامه ریزی شده مرگ سلولی است این بیماری شامل گروه هتروژنی از اختلالات است که تظاهر آن از افراد با ناهنجاری های داخلی و نورولوژیک شدید تا افراد بدون علامت و با هوش نرمال متغیر است. تشخیص این بیماری به وسیله CT و MRI امکانپذیر بوده و ممکن است بصورت اتوزومال غالب یا Xlinked به ارث برسد یا همراه با اختلالات کروموزومی از جمله تریزوی 8 و 18 و بیماری های متابولیک مختلف باشد، هیچ درمان استانداردی برای این بیماری وجود ندارد. پیش آگهی این بیماران متغیر است معمولا" در اکثریت موارد منجر به مرگ نمی شود.
معرفی بیمار: بیمار شیرخوار پسر10 ماهه ای بود که در بهمن ماه 85 در سن سه روزه گی با همراه داشتن سونوگرافی رحم از مادر در سن 28 هفتگی بارداری با تشخیص وجود کیست مغزی در جنین به درمانگاه اطفال مراجعه و ضمن شرح حال دقیق و انجام معاینات مکرر طی ویزیتهای متوالی و بررسی های تکمیلی پاراکلینیک تشخیص آژنزی کورپوس کالوزوم جهت بیمار داده شد.
شیرخوار مذکور در کلیه معاینات عصبی انجام شده نرمال بوده و کلیه شاخصهای رشد در شیرخوار طبیعی بود هیچگونه شواهدی از اختلالات عصبی مختلف و یا متابولیک و کروموزومی در شیرخوار مورد نظر طبق معاینات فیزیکی و عصبی و بررسی های متابولیک پاراکلینیک همچنین ژنتیک وجود نداشت.نتیجه گیریاگرچه آژنزی کورپوس کالوزوم بیماری نادری است و می تواند با علایم مختلف عصبی چون: هیپوتونی، تشنج، هیدروسفالی و اسیدوز، هیپوگلیسمی، هپاتومگالی، افزایش سرم آمونیا و یا اختلالات کروموزومی و اختلالات بینایی از جمله کاتاراکت، آتروفی اپتیک و... دیده شود، اما شیرخوار طبق بررسی های پاراکلنیک مختلف و متعدد و معاینات کامل عصبی و مشاوره با همکاران فوق تخصص اعصاب کودکان در زمان معاینه از سلامتی کامل عصبی کروموزومی و متابولیک و بینایی برخوردار بوده که نشاندهنده طیف وسیع علایم بالینی در این گونه بیماران استکلیدواژگان: کورپوس کالوزوم، بیماریهای متابولیک
-
Page 1Background And AimCardiac complications due to Iron overload are the most common cause of death in -thalassemic patients. Although regular blood transfusions in thalassemia major(TM) patients have improved the quality of life of the patients but the most important complication of such transfusions is iron overload in cardiac tissues. In spite of iron overload in untransfused thalassemia intermedia (TI) patients, the intestinal absorption of iron increases in these patients because of ineffective erythropoesis. The aim of this study was to evaluate cardiac status in thalassemia major and intermedia patients and the investigation of the possible effect of iron overload in the heart of ß-thalassemic patients.Material And Methods46 patients entered into this study. 26 patients had thalassemia major with regular blood and also chelator transfusions and 20 patients with thalassemia intermedia who had not received regular transfusions. The age of the patients in the 2 groups were similar. The results of clinical evaluation and echocardiographies of the patients of the 2 groups were compared with each other. Collected data were analyzed by means of X2 and man whitney U tests.ResultsHeart failure occurred in two patients with TM (9.52%) and one patient with TI (4.76%). Considerable pulmonary hypertension (systolic tricuspid gradient >35mmHg) was only present in 3 patients with TI (14.28%). But systolic dysfunction of left ventricle (ejection fraction<55% or shortening fraction<35%) occurred in 5 patients with TM (23.8%). In the patients without apparent heart disease, cardiac dimensions, LV mass, LV shortening and ejection fractions, cardiac output and valvular involvement were significantly more in patients with TI. But the maximum speed of systolic flow out of mitral valve in primary phase was higher significantly in TM patients than TI patients.ConclusionRegular lifelong transfusion and chelation therapy in TM patients prevents premature heart disease and pulmonary hypertension, but LV dysfunction can occur and lead to heart failure. In contrast in TI patients left ventricular function is normal but pulmonary hypertension occurs which may lead to heart failure. Left ventricular performance is better preserved when chelation treatment is adjusted to maintain the serum ferritin concentration at <1000 ng/ml.
-
Page 2Background And AimDisadvantages of intravenous regional anesthesia (IVRA) include slow onset, poor muscle relaxation, tourniquet pain, and rapid onset of pain after tourniquet deflation. In this randomized, double-blind study, we evaluated the effect of addition of nitroglycerine (NTG) to lidocaine for improvement of IVRA.Material And MethodsForty six patients (20-50 yrs) were randomly assigned into 2 equal groups. Under identical conditions, the control group received 3 mg/kg of lidocaine 0.5% diluted with saline, and the study group received an additional 200 µg NTG. Vital signs and tourniquet pain were measured on the basis of VAS score and recorded before applying tourniquet and 5, 10, 15, 20, and 30 min after administration of anesthetic solution. The onset of sensory and motor block was measured and recorded for all patients. Severity of pain was measured at 5 min, 2, 4, 6, 12, 24, hours after deflation of tourniquet and the total dosage of pethidin injected in the first 24 hours after operation was calculated.ResultsSensory and motor block began more rapidly in study group than control group (2.61 vs. 5.09 and 4.22 vs. 7.04 min., respectively) (p<0.05). Recovery from sensory and motor block and onset of tourniquet pain were delayed (7.26 vs. 3.43, 9.70 vs. 3.74 and 25 vs. 16.65min., respectively) (p<0.05). Duration of analgesia after tourniquet deflation was more prolonged and tourniquet pain intensity was lower in study group (p<0.05). Fentanyl requirement during operation and meperidine used during first postoperative day and pain intensity at 4, 6, 12 and 24hr postoperatively were lower in study group) p<0.05). No significant side effect was noted in the patients of both groups.ConclusionAddition of NTG to lidocaine in intravenous regional anesthesia accelerates the onset of anesthesia and decreases the tourniquet and postoperative pain, without any side effect.
-
Page 3Background And AimSubstance abuse is one of the most prevalent problems in young adults. The aim of this study was to assess the prevalence rate of substance abuse among Kurdistan university students.Material And MethodsThis was a cross sectional and descriptive analytic study. The sampling method was census and sample size included all students of Kurdistan University (1186 student) in 2007. The data were collected and recorded in a questionnaire for each subject. Data were introduced into SPSS software and analyzed by mean of x2 test.ResultsThe results of this study indicated the percentage of students who reported usage of substance one or more times in their lives as following: alcohol 17.1, cannabis 4.7%, opium 4.8%, heroin 0.7%, ecstasy 2.7, and other substances 5.2. Ongoing abuse of different substances was assessed as following: alcohol 1.1%, cannabis 0.1%, opium 0.1%, heroin 0.1 %, ecstasy 0.1%, other substances 0.2. There was a correlation between substance abuse and male gender (p<0.001), age (p<0.001), living with friends (p<0.001), and being medical student (p<0.01). There was no correlation between substance abuse and marriage and father education. All substances, except for opium, had been offered to the medical students for the first time by their friends. Curiosity was the most common motivation for cannabis and opium use and pleasure was the most common reason for alcohol, heroin and ecstasy use. The mean age of first use for different substances was 18.6, 18.3, 19.5, 20.3, and 20.2 years for alcohol, opium, heroin, ecstasy, and cannabis.ConclusionSubstance use among Kurdistan university students was similar to other universities of Iran. Although substance abuse by female students was much lower than male ones in Kurdistan University, it was higher in comparison to the results of studies in other universities.
-
Page 4Background And AimMelissa officinalis (MO) grows in the different parts of Iran abundantly. In previous studies, the extract of MO has been reported to have antinociceptive and anticonvulsive effects in rats. This study was designed to evaluate the effect of different doses of the aqueous decoction extracts of MO on withdrawal syndrome in rats.Material And Methods40 male albino rats (25-30 gr) were selected for this study. Morphine was used to produce drug dependency by Marshall method (injection of 10 doses of drug in four days). 30 min before injection of naloxone (2 mg/kg), different doses of the extract (5, 10, 25 mg/kg) were injected intraperitoneally and saline (10ml/kg IP) was injected into the rats of control group. Assessment of classic withdrawal syndrome was based on the number of jumps and the weight of the fecal material for every rat.ResultsThe results of this study indicated that injection of doses of 10, 25 mg/kg of the extract led to a significant decrease in the number of Jumps (p=0.005) and also in the weight of feces of the rats (p=0.01).ConclusionWe conclude the aqueous extract of MO can have an important role in the reduction of the severity of withdrawal syndrome in rats.
-
Page 5Background And AimCytomegalovirus (CMV) and toxoplasmosis are the most common and serious opportunistic infections in AIDS patients. Despite recent advances in the treatment of these infections, they still remain as challenging problems for physicians. The aim of this study was to determine the frequency of cytomegalovirus and toxoplasma infections in HIV-positive patients in HIV/AIDS counseling and care center in Kurdistan in 1385.Material And MethodsThis was a cross-sectional descriptive, analytic study. The sample size included all accessible patients referring to Sanandaj behavioral and STD diseases consultation center (64 participants). ELISA test was performed for all individuals, IgM and IgG anti CMV and Toxoplasma titers were determined. Data were introduced into SPSS 13 Soft ware and analyzed by one way ANOVA test.ResultsThis study included 64 patients, 98/4% of them were male. The mean age of the patients was 32.1±6.73 years. Anti cytomegalovirus IgM was negative and anti cytomegalovirus IgG was positive in all of the patients (100%). Anti Toxoplasma IgM and anti Toxoplasma IgG were positive in 10.9% and 46.9% of the patients respectively. There was no significant relationship between the level of IgG and mean time duration of being HIV positive, age and CD4 cell count. But a significant relationship was noticed between the level of CMV and toxoplasma IgM and CD4 cell count (p<0.05). There was a significant relation between positive toxoplasmosis IgM and history of keeping a pet in house (p=0.019).ConclusionIn this study 100% of HIV positive participants were negative for anti cytomegalovirus IgM which can be explained by presence of CD4 cell count above 100 in all of the patients. But 53% of HIV positive participants had negative anti toxoplasma antibody who will be at risk of acute toxoplasmosis in their clinical course. Educational plans and regular follow up of theses patients are recommended for proper prophylaxis and treatment.
-
Page 6Background And AimPyrethroids are commonly used as insecticides for both household and agricultural purposes, and recently have been shown to have detrimental effects on endocrine system. Permethrin is a type I pyrethroid which is used widely in Iran. In the present study the effects of permethrin on sexual behaviour and plasma level of PG (pituitary-gonadal) hormones of adult male mice were investigated.Material And MethodsMice received daily Intra peritoneal injection of permethrin (10, 15, 20 mg/kg) for 5 weeks. Using receptive females, permethrin-treated male mice exhibited reduced sexual behavior (i.e. decrease in the number of sniffing, following, mounting and mating).ResultsThe concentrations of plasma testosterone, LH and FSH were measured by means of ELISA method. Serum testosterone levels were reduced significantly (p<0.05) in the experimental group versus control group, whereas FSH and LH values were not altered significantly.ConclusionThe results of this study indicate permethrin can have detrimental effects on plasma testosterone level and sexual behavior. In regard to considerable use of this insecticide in Iran, it’s necessary to restrain its use and extent of human contact to prevent hazards of this insecticide on human body tissues.
-
Page 7Background And AimDetermination of prevalence rate of idiopathic hypercalciuria(IH) in primary school students in Sanandaj.Material And MethodsThis was a descriptive-analytic study and included 506 primary school students. First we measured the ratio of urine calcium to urine creatinine (UCa/UCr) as screening test then 24 hour urine calcium of the patients who had UCa/UCr ratio more than 0.2 mg/mg (31patients) was measured. Those with 24 hours urine calcium of more than 4 mg/kg were regarded hypercalciuric, (3 boys and 12 girls). Data were introduced into SPSS win soft ware, represented in the form of frequency distribution table and analyzed by means of X2 and T-tests.Results248 patients were female and 258 were male. 32 patients (6.32%), 11 boys and 21 girls had UCa/UCr ratio more than 0.2 mg/mg, but 15 patients (3 boys and 12 girls) had excretion of more than 4mg/kg/day calcium in urine which encompassed 3% of the students (1.2% boys, 4.8% girls).ConclusionThe results of this study indicated the Incidence of hypercalciuria among student girls was more than that of boys. 95th percentile for urine Ca/Cr is 0.198 for boys and 0.253 for girls. Considering the effect of hypercalciuria on bone density and growth which has more importance in girls, it is recommended to evaluate such effect in a more comprehensive study.
-
Page 8Background And AimDomestic violence against women is now widely recognized as an important public health problem. Research works are necessary to clarify the relationship between the different forms of domestic violence and mental health outcomes, especially in the developing countries where relatively little research is available. The aim of this study was to evaluate the relationship between domestic violence in pregnancy and postnatal depression in pregnant women referring to the health care centers in Marivan, in 1386.Material And MethodsThis study was a prospective cohort study. Sample size included 251 women at the last month of pregnancy who were questioned about domestic violence during pregnancy and assigned into 2 groups: abused and non-abused groups. Each group included 120 patients. 11 patients were lost to follow up. Then the subjects filled out the Edinburg Postnatal Depression Scale questionnaire within 4-6 weeks after delivery. P<0/05 considered statistically significant.ResultsThe mean age of the subjects was 26.02±5.53 years and most of them had elementary education. The prevalence rate of depression among the patients was 34.2%. %15.8 of the women in the abused group and %52.5 of the women in the non- abused group had scores of more than 10 on the basis of Edinburg Postnatal Depression Scale. There was a significant relation ship between domestic violence and postnatal depression (p<0.001). The relative risk of depression RR=3.3 with a confidenc interval of 95% was between 2.1 and 5.1.ConclusionSince the detrimental impacts of domestic violence during pregnancy have been clarified in this research and other studies, it is recommended to screen such cases routinely in order to recognize abused cases for counseling.
-
Evaluation of ischemia tolerance in the rabbit heart isolated before maturationPage 9Background And AimSeveral studies have shown that cardiac tolerance of ischemia, before maturation is greater in the newborn than adults and it decreases gradually in the rest of life. Most studies on cardiac tolerance before maturation have shown this tolerance gradually decreases before maturation. But a few studies have not confirmed such results. In regard to its clinical importance this study was designed to determine the change in the pattern of tolerance of ischemia before maturation.Material And MethodsHearts of 2, 3, 6 and 8 week-old rabbits were isolated and perfused under constant pressure according to langendorff method. Coronary flow (CF) and functional parameters including heart rate (HR) and fluctuations in the left ventricular developed pressure (LVDP) were measured and the product of (HR × LVDP) (RPP) was calculated. Steps of the experiment included baseline period (20 min), ischemia (35 min) at temperature of 37C and reperfusion for 45 minutes. Cardiac parameters including RPP were evaluated 45 minute after reperfusion and at the baseline period. ANOVA test was used for data analysis.ResultsRecovery of the heart function in 3 week old rabbits (85.81 ± 4.36) (mean ± SE) was significantly greater than those of 2, 6 and 8 week old rabbits (67.57 ± 3.27), (61.19 ± 2.83) and (52.03 ± 5.09) respectively (P<0.05).ConclusionIt can be concluded that tolerance of ischemia in rabbit before maturation doesn’t decrease and reaches its maximum between birth and maturation.
-
Granular ferric hydroxide (GFH) as an adsorbent for removal of arsenate and arsenite from drinking waterPage 10Background And AimThe pollution of water resources with arsenic (As) is considered as a serious problem and there are several reports about pollution of superficial and underground water with arsenic, in particular arsenate and arsenite in our country specially in some areas of Kurdistan province. There are various methods for removal of arsenic from drinking water which are generally costly.Material And MethodsIn this study, granular ferric hydroxide (GFH) was used as a synthetic adsorbent for removal of arsenate and arsenite with concentrations of 0.5, 1.0 and 2.0 mg/L. The effects of changing contact time, pH and concentrations of competitive anions, concentration of iron added to water during removal of arsenic and the effect of sulfate and chloride ions on removal of arsenic and compatibility of adsorption with Ferundlinch and Langmuir equations were evaluated. Excel soft ware was used for data analysis.ResultsAccording to this study, GFH showed removal efficiencies of 95, 86.5 and 83.75 for arsenate and 91, 83.5 and 80 percent for arsenite (in initial concentrations of 0.5, 1 and 2 mg/L and at a PH of 7.5). The dosage of adsorbent for this treatment was 0.5 g/L and 30 minutes was required for contact time. SO42- and Cl- revealed no significant effect on removal of arsenic. Adsorbability of both arsenate and arsenite by GFH followed Ferundlich isotherm with R2=0.96, whereas arsenate adsorption (with R2 value of more than 0.94) complied more with Langmuir isotherm in comparison to arsenite adsorption (with R2 value of more than 0.92). Results of our study also indicated that the amount of iron added to water was much more than the standard value of 0.3mg/L used for dinking water.ConclusionThe results of our study showed GFH is highly efficient in removal of arsenate and arsenite after modification of water PH, but it has disadvantages of addition of iron to water, need of import of GFH and high cost. The problem of addition of iron to water can be managed by traditional methods.