فهرست مطالب

سیاست - سال سی و هشتم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1387)

فصلنامه سیاست
سال سی و هشتم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1387)

  • 362 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/07/20
  • تعداد عناوین: 17
|
  • مقالات
  • سیدداوود آقایی، سهیل جدی صفحه 1
    در عصر جهانی شدن، علیرغم پیشرفت های چشمگیر اقتصادی و رفاهی و تاثیرات سازنده جهانی شدن بر شیوه زندگی بخشی از جامعه بشری، همچنان بخش عظیمی از جمعیت جهان در منتهای فقر و تنگدستی به سر می برند. جهانی شدن از یک سو باعث ارتقاء روزافزون سطح زندگی در کشورهای پیشرفته صنعتی شده است و از سوی دیگر موجبات رکود و عقب ماندگی هر چه بیشتر بسیاری از کشورهای فقیر، به ویژه در آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین را فراهم کرده است. این که امروزه بخش زیادی از مردم این مناطق در فقر و فلاکت به سر می برند، نتیجه مستقیم عملکرد نظام اقتصادی و تولیدی جهان امروز می باشد. ارائه پاسخ به این سئوال که آیا جهانی شدن اقتصاد موجب پیشرفت اقتصاد و توسعه اقتصادی کشورهای جهان خواهد شد یا فقر و عقب ماندگی را در بسیاری از کشورهای فقیر دامن زده است، تا حدودی پیچیده است و نیاز به دقت و امعان‎ نظر فراوان دارد. واقعیت این است که جهانی شدن علیرغم این که فرصت هایی مغتنم برای توسعه اقتصادی فراهم کرده است اما، به شکل نامنظم و در مسیری پر پیچ و خم پیش می رود. آنچه بدیهی به نظر می رسد این که در عصر جهانی شدن، کشورهای فقیر نتوانسته اند از مزایای جهانی شدن بهره مند شوند و بیش از پیش به حاشیه رانده شده‎اند.
    کلیدواژگان: جهانی شدن و فقر، جهانی شدن اقتصاد، جهانی شدن و کشورهای فقیر، توسعه یافتگی، جهانی شدن و آینده توسعه یافتگی
  • سیدرحیم ابوالحسنی صفحه 17
    فارابی در تحلیل جامعه شناسانه از کنش و حیات اجتماعی، جامعه را به صورت سیستمی تحلیل می نماید که دارای ساختار سلسله مراتبی است که عامل تعیین کننده این سلسله مراتب ویژگی های طبعی و روانشناختی افراد و توانایی ها و مهارت های آنان است، و این توانایی ها به واسطه کار و تلاش فرد شکل گرفته است. اما این کار در درون ساختار اجتماعی تولید شده است که توسط سیاستمداران طراحی و نگهداری می شود، که به واسطه آن شرایط خاص اجتماعی بوجود می آید، بنابراین، فارابی برای نقش و عاملیت رهبری و سیاست اهمیت ویژه ای قائل است. اما به موازات اهمیت رهبری، فارابی برای آگاهی، اندیشه و مولفه های ذهنی و روحی و در نتیجه برای تعلیم و تربیت نیز اهمیتی ویژه قائل است که موجب پرورش استعدادها و مهارت های خاص در انسان می شود. بنابراین فارابی متفکری فرهنگ گراست که معتقد است ارزش ها، هنجارها، نمادها، اعتقادات و طرز تلقی افراد نقشی تعیین کننده در کنش اجتماعی آنان دارد. لذا باید گفت از نظر فارابی: بر هر مردمی کسانی حکومت می کنند که شایسته آنند؛ و این نیز مصداق این آیه قرآن است که می فرماید: «ان الله لایغیر اما بقوم حتی یغیرو ما بانفسهم».
    کلیدواژگان: ثبات سیاسی، تحول سیاسی، نگرش سیستمی، ساختار سلسله مراتبی، فطرت و استعداد، اصالت کار و کنش، رهبر گرایی، اصالت فرهنگ، جغرافیا، عقل فعال، اراده گرایی، بصیرت نظری، بصیرت عملی، خوی و عادت، نیروی عملی، تعلیم و تربیت
  • قاسم افتخاری، حسین خجسته نیا صفحه 45
    فرهنگ جامعه/دولت ها می تواند در روندی متشکل از نوعی ساختار اخلاقی علمی/ نسبی، فرآیند اندیشیدن علمی، با دستورکار شناخت پویای واقعیت پیش رود. اخلاق فوق الذکر، خود، روندی متشکل از رفع دشواری ها به عنوان ساختار، تعامل پویای دانسته های انسان ها، به عنوان فرآیند و دستور کار، ضرورت شناخت روا و پایا را هدف گرفته است. فرآیند اندیشیدن علمی هم به ترتیب از سازگاری دانش با امر واقع، تعامل پویا میان مفاهیم انتزاعی و انضمامی، و شناخت غیر مطلق گرا پدید آمده است. این ساختارها، فرآیندها و دستور کارها در حوزه مناظرات رشته روابط بین الملل، فرهنگ علمی به منظور تبیین و فهم روابط بین الملل را شکل داده و بازتعریف می کنند تا دانش این رشته، در عرصه نظری (تصمیم گیری) و در عرصه عملی (کنش و واکنش ها)، را در دامنه ای از اکتشاف/ چیستی (explorative)، توصیف/ چگونگی(descriptive)، و تبیین/ چرایی و پیش بینی هدف قرار دهد. در این پارادایم، ابزار و شیوه های دانش (روش و شناخت شناسی) و موضوع و محتوی (هستی شناسی) آن هم بازتعریف می شود.
    کلیدواژگان: نظریه، روند، ساختار، فرآیند، دستور کار، دانش علمی، فرهنگ علمی، رشته روابط بین الملل، مناظره
  • احمد بخشایش اردستانی صفحه 73
    در مقطعی از تاریخ انقلاب اسلامی جدال بین طرفداران هایدگر آلمانی با طرفداران پوپر انگلیسی، انگیزه بخش روشنفکران دینی در ایران بالاخص دهه 70 در زمینه های نظری بود. هایدگر فیلسوف شهیر آلمانی که احمد فردید، امام خمینی را همسخن وی در نقد غرب معرفی می کرد، بحث خود را از هستن شروع و به اندیشه ختم می نماید. ایشان اندیشمندی پست مدرن است که در تقابل با اندیشه دکارت، به نقد تجدد و فلسفه غرب می پردازد. علاقمندی هایدگر به مابعدالطبیعه و دازاین باعث شد تا برخی از روشنفکران دینی در ایران به تحمید و تبیین نظرات فلسفی ایشان بپردازند. مقاله حاضر در پی تبیین افکار و آراء اندیشه هایدگر آلمانی و نحوه تاثیر این افکار بر اندیشمندان ایرانی است. عمده این تاثیر در نقد غرب می باشد.
    کلیدواژگان: هایدگر، روشنفکران دینی، دازاین، مدرنیته و پست مدرنیسم
  • عباس حاتمی صفحه 89
    دولت در ایران در دهه اول انقلاب به سمت سیاست های اقتصادی حرکت کرد که می توان از آنها به سیاست های بازتوزیعی تعبیر کرد. بخشی از استدلالات کلی ادبیات انقلاب این است که حرکت دولت های انقلابی به سمت سیاست های بازتوزیعی از خصلت های عمومی و تا حدی ساختاری آنها محسوب می شود. همچنین آنگونه که برخی جامعه شناسان سیاسی استدلال می کند دخالت دولت در ساخت اقتصادی و در اینجا حرکت دولت به سمت سیاست های بازتوزیعی، می تواند موجد برخی تحولات در ساخت دولت شود. بنابراین تا آنجا که به ایران پس از انقلاب مربوط می شود می توان بحث کرد که اولا حرکت این دولت به سمت سیاست های باز توزیعی در دهه اول انقلاب از خصلت های عمومی و تا حدی ساختاری دولت های پس از انقلاب محسوب می شود. ثانیا و در مرحله بعد اجرای این سیاست ها هم به نوبه خود باید بر ساخت این دولت موثر ظاهر شده باشد. بر همین اساس، مقاله ابتدا بر سیاست های بازتوزیعی پس از انقلاب در ایران متمرکز شده آنها را توضیح می دهد سپس استدلال می کند که اجرای سیاست های بازتوزیعی حداقل به دو شیوه باعث غیر یکپارچه شدن ساخت دولت در ایران پس از انقلاب شده است.
    کلیدواژگان: سیاست های بازتوزیعی، جدال های هرمنوتیک، منازعه طبقاتی، دولت غیریکپارچه
  • بهاره سازمند صفحه 119
    یکی از مباحث مهم که امروزه در حوزه سازمان های بین المللی در رشته روابط بین الملل مطرح است، جایگاه مفهوم «سازمان های بین المللی» در درون رهیافت های مهم نظری روابط بین الملل است، که متاسفانه تلاش چندانی از سوی پژوهشگران این حوزه مطالعاتی در این زمینه انجام نگرفته است. بنابراین در این مقاله تلاش می شود تا جایگاه سازمان های بین المللی در درون چهار رهیافت مهم رشته روابط بین الملل یعنی رئالیسم (واقع گرایی)، لیبرالیسم، مارکسیسم، و جهان وطن انگاری مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد. از این رو هدف پژوهش حاضر، فراهم آوردن زمینه های نظری لازم در قالب چهار رهیافت فوق الذکر است..
    کلیدواژگان: سازمان های بین المللی، رهیافت، رئالیسم، لیبرالیسم، مارکسیسم، جهان وطن انگاری
  • سید حسین سیف زاده صفحه 141
    نسبت به تاثیر مقننه در تصمیم سازی و یا تصمیم گیری سیاست خارجی، می وان از سه رهیافت حقوقی، نظری تاریخی نام برد. البته، در رهیافت نظری دو موضوع ماهیت شناخت و ماهیت روش موجب بروز خرده – رویکردهایی خاص می شود. در رهیافت حقوقی جایگاه تصمیم گیری سیاسی به وضوح یا به تلویح در قانون اساسی تعریف شده است. در روش حقوقی معمولا از دو مدل ریاستی و یا پارلمانی سخن به میان می آید. قانون اساسی هر کشور به طریقی جایگاه و نقش مقننه را در سیاست خارجی تعیین کرده است. در رهیافت نظری مباحث فلسفی و علمی گوناگون در خصوص چیستی، چگونگی و چرائی نقش مقننه در سیاست خارجی مطرح می شود. از لحاظ روشی سه سطح کلان، خرد و تلفیقی در رویکرد کشورها نسبت به سیاست خارجی احصاء شده است. از لحاظ تاریخی دو قوه مقننه و مجریه کشورهای گوناگون گاه در همکاری و گاه با رقابت یکدیگر جهت گیری سیاست خارجی کشور را تحت تاثیر قرار می دهند. در این مقاله، ابتدا دو رویکرد اولیه که بیشتر بعد مفهومی – نظری دارد توضیح داده می شود. سپس در گفتار دوم به رویکرد تاریخی نمونه از چند کشور مدل اشاره خواهد شد.
    کلیدواژگان: جامعه نمونه، قوه مقننه، سیاست خارجی، تنوع رویکردها، رویکرد حقوقی، رویکرد نظری، رویکرد فلسفی، رویکرد علمی
  • محمدعلی شیرخانی، عبدالله قنبرلو صفحه 167
    با توجه به مشکلات اقتصادی و به ویژه تجاری هژمونی ایالات متحده در جهان پس از جنگ سرد، شاهد موجی نوین از تلاش این کشور برای تقویت و تثبیت شرایط اقتصادی هژمونی اش هستیم. هژمونی اقتصادی یک دولت از یک سو، مستلزم برخورداری از بالاترین قابلیت های اقتصادی، و از سوی دیگر، مستلزم اراده و توانایی آن دولت برای رهبری امور اقتصادی جهان می باشد که در اینجا نقش قدرت (به مفهم کلی آن) اهمیت می یابد. دولت آمریکا در جهان پس از جنگ سرد به پشتوانه قدرت ویژه اش، مجددا در راستای احاطه بر فرصت های تجاری و در عین حال مدیریت امور تجاری جهان فعال شده است. گرایش به هژمونی تجاری آمریکا در این دوره، دو مجموعه از سیاست های به هم وابسته داشته است: 1. سیاست های چندجانبه جهانی که در چارچوب آن تقویت سازوکارهای نهادی جهانی در قالب گات / سازمان تجارت جهانی تحت رهبری آمریکا پی گیری قرار می شود؛ و 2. سیاست های منطقه ای و دوجانبه که به تبع آن آمریکا به توسعه موافقت های ترجیحی منطقه ای و دوجانبه تجارت آزاد می پردازد.
    کلیدواژگان: رئالیسم، ثبات هژمونیک، سرمایه داری، تجارت آزاد، قدرت، هژمونی جویی، سازمان تجارت جهانی، منطقه گرایی، توافق دو جانبه تجارت آزاد
  • هویت ملی و ملت باوری در آسیای مرکزی
    فرهاد عطایی صفحه 189
    این مقاله پس از مروری بر تحول مفهوم ملت باوری و هویت ملی در اروپا به چگونگی انتقال این مفهوم به آسیای مرکزی و بسط و ترویج آن توسط اتحاد شوروی می پردازد و معضل امروز مردم این منطقه را در دست یافتن به تعریفی از هویت ملی خود پس از استقلال از اتحاد شوروی و در عصر جهانی شدن مورد بررسی قرار می دهد. کوشش دارد نشان دهد که ماهیت تصنعی جمهوری های قومیت محور ایجاد شده در دوران اتحاد شوروی نه با پیشینه تاریخی و فرهنگی منطقه سازگار است و نه با روند جهانی شدن و تاکید رهبران فعلی کشورهای نواستقلال آسیای مرکزی بر ملت باوری رمانتیک و ملت سازی دیرهنگام نتیجه ای جز جدایی بیشتر و اختلاف و احیانا جنگ و منازعه در منطقه نخواهد داشت.
    کلیدواژگان: ملت باوری (ناسیونالیسم)، هویت ملی، اتحاد شوروی، جهانی شدن، آسیای مرکزی
  • الهه کولایی، ماندانا تیشه یار صفحه 205
    این مقاله پس از مروری بر تحول مفهوم ملت باوری و هویت ملی در اروپا به چگونگی انتقال این مفهوم به آسیای مرکزی و بسط و ترویج آن توسط اتحاد شوروی می پردازد و معضل امروز مردم این منطقه را در دست یافتن به تعریفی از هویت ملی خود پس از استقلال از اتحاد شوروی و در عصر جهانی شدن مورد بررسی قرار می دهد. کوشش دارد نشان دهد که ماهیت تصنعی جمهوری های قومیت محور ایجاد شده در دوران اتحاد شوروی نه با پیشینه تاریخی و فرهنگی منطقه سازگار است و نه با روند جهانی شدن و تاکید رهبران فعلی کشورهای نواستقلال آسیای مرکزی بر ملت باوری رمانتیک و ملت سازی دیرهنگام نتیجه ای جز جدایی بیشتر و اختلاف و احیانا جنگ و منازعه در منطقه نخواهد داشت.
    کلیدواژگان: ژاپن، آسیای مرکزی، روسیه، چین، نفت، گاز
  • سید مرتضی مردیها صفحه 225
    بخشی از جنبش دفاع از حقوق زنان، از نیمه قرن بیستم به بعد، تمایلات رادیکال از خود نشان داد و به نقد بنیادین گفتار مسلطی پرداخت که آن را علت اصلی فرودستی زنان می دانست. این علت از نگاه آنان، نظام مردسالاری بود که ریشه در روابط سلطه مرد/ زن در درون خانه داشت، و از اینجا به روابط سلطه در دنیای اقتصاد و سیاست می رسید. فمینیسیت های رادیکال در این موضع خود از گفتار فلسفی- سیاسی مطرح در نیمه قرن، یعنی نئومارکسیسم و نئوفرویدیسم، متاثر بودند. این مکاتب که با تاکید بر عنصر فرهنگ به جای اقتصاد، بیطرفی و واقع نمائی علم و اعتبار آداب و رسوم رایج را مورد تردید قرار دادند، و اغفال را صفت مهم نظام سرمایه داری دانستند، سرمشقی برای فمینیسم رادیکال شدند. مقاله حاضر در پی تقویت این فرضیه است که همانطور که دیدگاه های شالوده شکن کسانی مثل بنیامین و مارکوزه به ویژه در باب سیاست، به سبب ماهیت زیر و زبرکننده خود، شانس اندکی برای تحقق داشت و به زودی جای خود را به اصلاح طلبی دهه هفتاد سپرد، فمینیسم رادیکال، به ویژه ربطی که میان تعریف از امر سیاسی و وضع زنان مطرح می کند، هم سرنوشتی متفاوت نمی تواند داشته باشد.
    کلیدواژگان: فمینیسم، فمینیسم رادیکال، سیاست، ایدئولوژی، سلطه
  • شرحی بر نظریه تبیین در علوم سیاسی
    جهانگیر معینی علم داری صفحه 243
    هواداران تبیین گرایی درباره هدف غایی مطالعه سیاسی و نتایج مترتب بر اصل علیت دچار افراط کاری هستند. گرایش این گروه از پژوهشگران به قیاس های قانون وار از امور تجربی، درک پیچیدگی پدیده ها و تحولات سیاسی را دشوارتر می کند. هدف از نگارش مقاله حاضر انتقاد از این دیدگاه و دفاع از روشی تبیینی است که به جنبه های توصیفی اهمیتی بیشتر قائل داده، چارچوب های تاریخی و اقتضاها را در نظر داشته و صرفا مبتنی بر گرته برداری از علوم طبیعی نباشد. در همین ارتباط، مفهوم «علیت» به معنای رایج آن در علوم سیاسی مورد انتقاد قرار گرفته است. در نهایت، نویسنده این نکته را بیان می کند که زمان کنار گذاشتن شیوه های صوری – استدلالی تبیین فرا رسیده و ترکیبی از تبیین و تفسیر نتایج بهتر به همراه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: تبیین، علیت، صدفه، پیچیدگی، رویداد، فهم پذیری
  • مقدمه ای بر اینترنت و توسعه سیاسی (حوزه عمومی در فضای سایبرنتیک)
    محمدقلی میناوند صفحه 253
    در طی دو دهه اخیر همراه با توسعه و تکامل سریع «ارتباطات رایانه ای» (Computer Mediated Communications (CMC)) در جهان و گسترش روزافزون دسترسی ملت ها به اینترنت و شبکه های رایانه ای، پژوهشگران حوزه علوم سیاسی، جامعه شناسی و ارتباطات این پرسش را مطرح کرده اند که آیا ارتباطات رایانه ای دراینترنت می تواند زمینه توسعه سیاسی و تقویت دمکراسی را از طریق احیاء «حوزه عمومی»(Public Sphere) در چارچوب مفهومی ارائه شده توسط «یورگن هابرماس» (Jurgen Habermas)فراهم سازد؟ نویسندگان مختلف هر یک برخی از ابعاد مفهوم حوزه عمومی را مورد توجه قرار داده و آن را در بررسی رابطه اینترنت با سیاست و قدرت و تاثیرات متقابل آنها بکار برده اند. از این بررسی ها چنین بر می آید که مفهوم حوزه عمومی از نظر اکثر محققان الگوی نظری مناسبی است ولی نیازمند جرح و تعدیل و یا تطبیق با شرایط خاص جوامع ضمن در نظر گرفتن امکانات و مخاطرات کاربرد ارتباطات رایانه ای است.
    کلیدواژگان: اینترنت، توسعه سیاسی، حوزه عمومی، ارتباطات رایانه ای، هابرماس، فن آوری اطلاعات
  • اکبر ولی زاده صفحه 277
    طی یک دهه گذشته استفاده از تحریم به عنوان ابزاری جهت مهار و جلوگیری از گسترش سلاح های کشتار جمعی به سرعت گسترش یافته و کاربرد آن دستخوش تحولات ژرفی شده است. به منظور درک نقش منع گسترش سلاح های کشتار جمعی در سیاست خارجی قدرت های بزرگ به طور عام و در اعمال تحریم از سوی اعضای دائم شورای امنیت به ویژه آمریکا و اتحادیه اروپا به طور اخص، می بایست پایه ساختار ادبیات گوناگون و مهم تر از همه مطالعات بر نظریه روابط بین الملل و تحریم ها بررسی شود. این مقاله تلاش دارد با توجه به شرایط حساس تحریم کشورمان این خلاء مطالعاتی را پر نماید. اگرچه دو ساختار تحریم و تئوری های روابط بین الملل دارای روابط غیرقابل انکاری هستند اما به بندرت به صورت پیوسته بررسی شده اند.
    کلیدواژگان: تحریم، منع گسترش، سلاح های کشتار جمعی، سازه انگاری، سازمان ملل، امریکا، اروپا، لیبرالیسم، نهادگرایی، هسته ای
  • ماشااله یوسفی صفحه 299
    در بازخوانش آموزه ها و باورهای دینی زرتشت پیامبر، امکان بازنمایی گونه ای گفتار نظم اخلاقی درساحت شهریاری فراهم می آید که، سرآیند پدیداری آن را می توان در نگره یزدان شناختی و حکمت اخلاقی این نخستین حکیم متاله ایرانی باز جست. چه اینکه درآموزش های اللهیات زرتشت، چارچوبی بایست سویه برای به سامان آوردن نسبی دال های سیاسی و اجتماعی بر پایه تالیف نسبت های انضباطی متافیزیک آمریت سیاسی چهره می نماید، که نقطه عزیمت آن را می توان در الگوی باز تعریف او ازشایست ها و ناشایست های منشو ر سیاست شهریاری بر مدار سر نمون مینوی - مثالی نظام آفرینش اهورایی و مدلول های حقیقت سان آن در صورت بندی رخساره تاریخی فرمانروایی گیتیانه شاه آرمانی ایرانی دید. در نوشتار پیش رو، کوشش شده تا با کاربست کوتاه روایتی تحلیلی، چارچوب و مفردات این گرته برداری استعاری بر پایه مفروض ها، مفاهیم و گزاره های دینی مزدیسنایی (انگاره–مفاهیمی چون «اشه»، «فره»، «دینداری»، «دادگری»، «خویشکاری»، «پیکار خیر و شر»، ...) مورد بررسی و بازخوانشی تحلیلی قرارگیرد.
    کلیدواژگان: ایران باستان، زرتشت پیامبر، شاه آرمانی، گفتار نظم اخلاقی، اللهیات اخلاقی، بایسته های شهریاری، اشه، فره، دین داری، دادگری، خویش کاری، خوانش تحلیلی
  • ضمیمه
  • سعیده لطفیان صفحه 325
    کنفرانس علوم و امور جهانی پاگواش با عنوان «چشم انداز خلع سلاح، گفتگو، همکاری و ثبات در منطقه مدیترانه» در روزهای 29 مهر تا 5 آبان 1386 با سخنان ماسیمو دائلما وزیر امور خارجه ایتالیا درباره سیاست خارجی کشورش و پیام بان کی مون دبیر کل سازمان ملل گشایش یافت. مهم ترین موضوعات بررسی شده در این همایش عبارت بود از: مسابقه تسلیحات جدید یا جنگ سرد جدید، عدم گسترش خلع هسته ای، نقش اروپا در ثبات خاورمیانه و منطقه مدیترانه، پیامدهای جنگ علیه تروریسم، تهدید های غیرنظامی امنیت، تروریسم هسته ای، تاثیر جهانی شدن بر کنترل تسلیحات، فروش اسلحه به خاورمیانه و ضرورت ایجاد مناطق عاری از سلاح های هسته ای.
    کلیدواژگان: خلع سلاح، کنترل تسلیحات، همکاری منطقه ای، ثبات، تهدیدهای امنیتی مدیترانه
  • نبی الله ابراهیمی صفحه 331
    نقد و ارزیابی کتاب «انتخاب عقلانی و مطالعات امنیتی، استفن والت و منتقدانش»، نوشته براون اون، لین جوز و میلر در واقع در واقع کندوکاوی برای شناخت مطالعات امنیتی در روابط بین الملل است. به عبارتی، بررسی رهیافت انتخاب عقلانی والت و مدل صوری ریاضی می تواند ما را به ارائه بدیلی روشن در روش شناسی مطالعات امنیتی کمک نماید. این نقد و ارزیابی به طور کلی به مقالات انتقادی علیه روش غیر صوری تجربی والت اشاره می کند و سپس پاسخ های والت در این باب را نشان می دهد و در نهایت به ارزیابی و نقد کلی کتاب و دفاع از روش شناسی متکثر در حوزه مطالعات امنیتی روابط بین الملل می پردازد.
    کلیدواژگان: انتخاب عقلانی، مدل صوری، تکثر روش شناسی، مطالعات امنیتی
|
  • Davood Aghaee, Soheil Jeddi Page 1
    Millions of people in underdeveloped countries, have assumed poverty as a principal of life in globalization age. In comparison with advanced countries, Asian, African and Latin American countries are characterized as poor societies. Lack of equally access to economic and social opportunities, low level of life, economic stagnation, political instability, and such factors are taken into account typically as characteristics of the underdeveloped countries. Although, phenomenon of globalization has awarded better living conditions for the world as a whole, however, the gap between rich and poor societies has been more widen by that. In fact, globalization has pushed the poor countries to margine of the world society.
  • Saied Rahim Abolhassani Page 17
    Farabi has simultaniously deep philosopical debates and very clear literature in the area of political sciology. He analyses society as hierarchy. The features of temper and psychological and capabilities have been affected by that hierarchy which is desinged and leept by political leaders. Therefore rule, leadership and politics are important from Farabi`s view. But at the same time education is also important for Farabi, because it causes eultivation of capaetus and special skills for human being. Therfore, Farabi is a cultured thinker who is argued that values, norms, symbols, beliefs, and people attitudes have important role in their social actions. He refers to cultural`s role in badavi socities which have political and structural consequenes. He points out to geography and others spheres in forming culture.Farabi by considering above assumptions, analyses political evolution and stability that are affected by social interactions. These interactions are affected by members ideas and tempers. Individual thought is affected by education, but human temper is creuted by political and social structures. Therfore,Farabi refers to two essential variables, that are called governers and scientists.
  • Gh. Eftekhari, H. Khojastehnia Page 45
    Social and political culture can be conceived as a trend consisting of ethical rules as its stractur, scientific thought as its process and dynamic knowledge of facts as its agenda Elhical rules are intedecd to solve structural problems, scientific that is aimed at gaining knowledge corresponding with the facts, and the agenenda is not affaring truth but reliable and dynamic knowledge of the facts, or an everdeveloping process of examing and comparing abstract though with the concrete entities. The three elements of structure, process and agenda, as mentioned above, constitute scientific culture. The International relations theory, as a scientific endevour, must be based on the triad, as indicated above in order to be capable of explaining and predicting, to some degree, the dynamic process of international relations.
  • Ahmad Bakhshayesh Ardestani Page 73
    The aim of this article is to discusse the Martin Haideger's thought, its origins and applications in political thoughts. Some Iranian Religious Intellectuals have been influnced by Haiderger in criticizing concepts such as Democracy, Modernsation and the Western Philosophy. He belongs to the period of post modernism. The most critical feature for Hedger is to contervese Dekart concept of "Thinking- Being". Heidger puts the concept of Dazien- Thinking instead of thinking- Being. There has been a large challenges between pro- Poppers and pro- Heideger in Iran in an epoch- making period of 1365- to - 1380. This period in known as era of Iran religious Intellectualls.
  • Abbas Hatami Page 89
    The state of post revolutionary Iran adopted economic policies over 1980-1988 which we can phrase redistributive economic policies. According to a part of revolutionary literature, adoption of these policies by the post revolutionary state is, partly, one of the structural features of that state. But it is not a main debate of this article. Rather, basic concern of the article, as some of the political sociologist such as O’Conner & offe argue, deal to the effect of the performing these economic policies on the structure and nature of the state. As concerned to the state of post revolutionary Iran, we argue that the performing these economic policies impact on the structure of this state and disintegrated it by two ways: arousing hermeneutic debates among political elites over scope and posture of the redistributive economic policies and transferring the sphere of class struggle from the social structure to the political one. The first fragmented and the second conflicted it and therefore help to the emergence of the non monolithic state in post revolutionary Iran.
  • Bahareh Sazmand Page 119
    One of the most important fields in International Relations discipline is the study of International Organizations. Indeed, the rise of international and regional organizations in last decades causes a pervasive controversy among western scholars. But among Iranian scholars, we dont have any theoretical works on international organizations. This article attempt to investigate international organizations from four theoretical approaches: Realism, Liberalism, Marxism and Cosmopolitanism.
  • H. Seifzadeh Page 141
    The impact of legislative on the formulation of/ and or decision-making in various countries are different. In this article, a primary attempt is made to survey this impact, from both legalist prism and theoretical. In the second subsection of the paper, a historical account was presented. In this historical account, the legislative role in foreign policy of a few countries was surveyed.
  • Mohammad Ali Shirkhani, Abdollah Ghanbarloo Page 167
    Given the economic problems that was challenging US hegemony in the late of Cold War era, economic hegemony-seeking has been one of the foundational dimensions of US hegemonism in the Post-Cold War Era. Economic hegemony of a state depends on two main necessities: High national economic advantages, and capability for leadership of the world economy. Hence, other dimensions of hegemonic power such as high-level military power is strongly important. As a superpower state, the US has tried in the Post-Cold War era for both dominating trade opportunities and the leadership of world trade affairs. The US trade hegemony-seeking in this era has had two interrelated directions: Multilateral world direction in which the US tries to develop the GATT/WTO under American leadership, and preferential direction in which the US develops free trade agreements both regionally and bilaterally.
  • NATIONAL IDENTITY AND NATIONALISM IN CENTRAL ASIA
    Farhad Atai Page 189
    This paper examines the evolution of nationalism and national identity in Europe and how it was transferred to and propagated in Central Asia by the Soviets. It further examines the challenge facing Central Asian peoples in the post-Soviet era; namely in defining a new national identity for themselves as new independent nation-states in the age of globalization. The paper attempts to demonstrate that the artificial nature of ethnic-based republics that are being created in the region is neither compatible with history and culture of Central Asia nor with the process of globalization. It argues that the anachronistic romantic nationalism championed by Central Asian leaders will only lead to further disintegration and possible conflict in the region.
  • Elaheh Koolaee, Mandana Tisheh Yar Page 205
    Japan as the second economic super power, has played an important role to improve foreign investment process in developing countries during last decades. In fact, economic issues have always allocated an important part of Japan's foreign relations to them. The collapse of the Soviet Union and the establishment of new independent countries in Central Asia had prepared a new economic arena for Japanese companies. Besides, changing of the structure of international order and the politico-economic characters of these new countries are the most reasons for Japanese politicians to revise their foreign policy in this region. However, the main question of this paper is finding a new model of Japan's policy for explaining its relations with Central Asian countries. An analytical and historical review on these trends and the challenges and opportunities of Japanese policymakers to reach their aims, especially in the field of energy and security will be attended in this paper.
  • Mortaza Mardiha Page 225
    Radical feminism is definable as a movement in second half of twentieth century that considers patriarchy or maledomination at the root of women’s oppression. According to this idea, the problem is born within the family and non equal relations between it’s male and female members, and then from hear goes to society and politics. The radical feminists were inspired by dominant discourse of new left philosophers. This school which emphasized upon culture instead of economy and refuted the apparent innocence of capitalism, will become an excellent example for new wave of feminism. This article will try to confirm the hypothesis that as the deconstructive point of view of Benjamin and Marcus about social and political change had very little chance to triumph, radical feminism inspired by it, couldn’t have another destiny.
  • ON THE THEORY OF EXPLANTION IN POLITICAL SCIENCE
    Jahangeer Moini Page 243
    Stubborn explanationism results harsh consequences for political science, folloers of nomological deduction, always, neglect complexity of events and political developments. Author criticizes this view about explanation. Because it neglects description, historical contexts, contingency and imitatates natural science methodology. At last, he rejects formal – argumentive approach to explanation, and instead, emphasizeon mixing of explanation and interpretation.
  • AN INTRODUCTION TO INTERNET AND POLITICAL DEVELOPMENT: PUBLIC SPHERE IN CYBERSPACE
    Mohammad Gholi Minavand Page 253
    During the last two decades, with the growth and development of network communications and increasing access of nations to the internet and ICTs, the world has been witnessing a dramatic change. Many scholars in political, sociological, and communication fields have been questioning the ability and capability of this phenomenon to strengthen democracy and citizen participation in political life within the framework of Habermasian concept of "public sphere". Each writer has examined relationships between Internet and politics or political power and their interactions from his point of view. A majority of these studies have shown that the "public sphere" as a conceptual framework is useful, but needs to be reformulated and adapted to specific circumstances of a society while considering capabilities and threats of CMC for social life.
  • Akbar Valizadeh Page 277
    Using economic sanctions as an instrument to prevent proliferation of weapon of mass destruction in foreign policy is expanding today.To understand the role of nonproliferation of weapon of mass destruction in foreign policy of great powers and in imposing sanctions by Security Council particularly US and EU, bases of various literature structures especially study on international relations theories and sanctions must be considered. Obvious links between these bodies of literature not withstanding, the two are rarely discussed together. Regarding sanction against Iran The aim of this article is discuss current theoretical insights, and to drive hypotheses from each theory
  • Mashaallah Yusefi Page 299
    Reviewing Zoroastrian teachings and his religious beliefs reveals a chance to represent a type of ethical discourse in the majesty of kingdom. The starting point of such an ethical discourse can be traced back in theological beliefs and ethical wisdom of this first Iranian theologian, so as in Zoroastrian theological teachings a set of obligatory principles is provided to relatively organize political and social signifiers based on a confinguration of metaphysical diciplinary relationships of political authority. The departing point of such principles can be observed in his redefining pattern of “right” and “wrong” of kingship politics charter on the basis of an ideal archytype of ahuraian creation system and truth-like signified in illustrating the from and structure of Iranian ideal king for mundane governance.In the present article, an attempt has been made, through apppling a brief analytical narration, to study and reanalyze the framework and components of this metaphorical sampling based on religious presuppositions, concepts and proposition of mazdaism. Such idea-concepts as”ashah”,”faithfulness””farrah“,”justice”, ”function”, ”struggle” between good and evil” etc. Have been reviewed throughout the article.
  • Saideh Lotfian Page 325
    The 56th Pugwash Conference on Science and World Affairs opened with a key note address by the Italian Minister of Foreign Affairs, Massimo D’Alema, and the UN Secretary-General Ban Ki-moon’s message in Bari, Italy, on 21 October 2008. In the week-long meeting, the participants discussed a wide array of topics related to regional security issues such as the status of nuclear arms control, the risks of nuclear proliferation, the renewed interest in nuclear energy, Pakistan- India dialogue over Kashmir, the Arab-Israeli conflict, the security of Iraq, the withdraw of US nuclear weapons deployed in Europe, missile defense and weapons in outer space, an Arctic nuclear weapon free zone and the global social responsibility of scientists.
  • Nabiollah Ebrahimi Page 331
    Explanation and evaluation of the book “Rational Choice and Security Studies, Stephen Walt and Its Critics”, edited by Brown Owen and Lynn Josomiller, has taken place in fact in the direction of exploration of the knowledge of security studies in international relations. In terms, examination of Walt’s rational choice approach, and the formal-mathematical model, can help us to present a clear alternative in the methodology of security studies. This explanation and evaluation, in general, points to critical articles against Walt’s informal-empirical method and then shows Walt’s replies in this area and in the end, addresses the evaluation and general explanation of the book and defense of plural methodology in the area of security studies of international relations.