فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی گرگان - سال دهم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1387)

مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان
سال دهم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/05/11
  • تعداد عناوین: 14
|
  • حسین میلادی گرجی، علی رشیدی پور، یعقوب فتح الهی، عباسعلی وفایی، عباسعلی طاهریان صفحه 5
    زمینه و هدف
    تجویز داروهای مخدر به صورت حاد و مزمن روی فرآیند اضطراب اثرات متناقضی برجای می گذارد. این مطالعه به منظور بررسی نقش وابستگی به مرفین بر سطح اضطراب در موش صحرائی صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی از 20 سر موش صحرائی نر نژاد ویستار با وزن 300-250 گرم استفاده شد که با تجویز مزمن مرفین در آب آشامیدنی به مدت 21 روز وابسته شدند. موش های صحرائی گروه کنترل فقط سوکروز در آب آشامیدنی دریافت کردند. از مدل ماز به علاوه ای شکل مرتفع (EPM) برای ارزیابی رفتار شبه اضطرابی در موش های صحرائی استفاده شد و به مدت 5 دقیقه متغیرهای تعداد ورود به بازوهای باز، مدت زمان ماندن در بازوهای باز، Stretched-attend posture (SAP) و تعداد دفع مدفوع ارزیابی و ثبت گردید. بعد از آزمون اضطراب فعالیت حرکتی حیوان با استفاده از یک سیستم مونیتورینگ مورد بررسی قرار گرفت. در تجزیه و تحلیل آماری داده ها از آزمون تی مستقل و آنالیز واریانس دو طرفه (ANOVA) استفاده شد.
    یافته ها
    مدت زمان ماندن در بازوی باز و تعداد ورود به بازوی باز در گروه وابسته به مرفین به طور معنی داری کوتاه تر از گروه کنترل بود (05/0P<). همچنین تعداد Stretched attend posture (SAP) و تعداد دفع مدفوع در گروه مرفینی به صورت معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود (05/0P<)، در حالی که فعالیت حرکتی کل ثبت شده در بین دو گروه اختلاف معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که استعداد بروز اثرات شبه اضطرابی در شرایط پراسترس در موش های صحرائی وابسته به مرفین ممکن است سریع تر رخ دهد، بدون این که بر فعالیت حرکتی آنها تاثیری داشته باشد.
    کلیدواژگان: وابستگی به مرفین، اضطراب، موش
  • محمد افشار، سیدعادل معلم، عبدالحسین شیروی، سیدمجید جلالیان حسینی صفحه 11
    زمینه و هدف
    نقایص لوله عصبی و هایپوپلازی ناخن ها از ناهنجاری های شناخته شده کاربامازپین می باشد. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر داروی کاربامازپین بر القاء ناهنجاری های چشمی موش انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 40 سر موش باردار از نژاد Balb/c به دو گروه تجربی و دو گروه کنترل تقسیم شدند و به ترتیب دوزهای 15 و 30 میلی گرم بر کیلوگرم روزانه از داروی کاربامازپین (در گروه تجربی Iو(II و نرمال سالین و تویین20 در نرمال سالین (در گروه های کنترل) از روز ششم دوره بارداری لغایت روز پانزدهم و به صورت داخل صفاقی دریافت نمودند. در روز هجدهم بارداری جنین ها از رحم خارج شدند و پس از توزین و اندازه گیری طول بدن، جنین های دارای ناهنجاری مورد رنگ آمیزی اسکلتی و بافتی قرارگرفتند.
    یافته ها
    میانگین وزن بدن و طول سری دمی در گروه های تجربی به صورت معنی داری در مقایسه با کنترل کاهش یافته بود (05/0P<). در گروه آزمایشی با دوز 15 و 30 میلی گرم بر کیلوگرم به ترتیب بدشکلی جمجمه در 7 و 8/10 درصد، کوتاهی انگشتان در 3/13 و 6/16 درصد، کوچکی ماندیبول در 8/7 و 7/11 درصد و کوتاهی دم در 2/10 و 2/9 درصد از جنین ها مشاهد شد. نقایص چشمی به ترتیب در 6/8 درصد و 5/7 درصد از جنین های گروه آزمایشی یک و دو مشاهده شد. نقایص چشمی به صورت باز بودن یک یا دو چشم، اگزوفتالمی، تغییراتی در شکل اپی تلیوم عدسی، چین خوردگی شبکیه و قرنیه مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که مصرف داروی کاربامازپین در طی مراحل اروگانوژنز موش می تواند، ناهنجاری چشمی را در جنین القاء نماید.
    کلیدواژگان: ناهنجاری، کاربامازپین، نقایص چشمی، موش
  • جعفر آی، اسدالله ظریف کار، مریم راستی صفحه 17
    زمینه و هدف
    علاوه بر عوامل هورمونی و ژنتیکی، عامل استرس می تواند بر ریزش مو موثر باشد. استرس موجب آزاد شدن مقدار زیادی اپی نفرین در خون می شود و این امر اثرات زیادی بر بافت های مختلف بدن از جمله پوست و مو دارد. از آنجا که اغلب داروهای موثر بر ریزش مو از طریق تاثیر بر عروق خونی، اثر درمانی خود را اعمال می کنند، لذا این مطالعه به منظور بررسی تاثیر اپی نفرین به عنوان یک داروی تنگ کننده عروق بر ریزش مو صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی روی 45 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد Wistar در دانشکده پزشکی شیراز انجام شد. موش ها به 3گروه مساوی گروه تیمار با دوز ml/kg 5/1 اپی نفرین، گروه تیمار با دوز mg/kg1 اپی نفرین و گروه کنترل تقسیم شدند. موش ها به مدت 2ماه در معرض آزمایش قرار گرفتند و اپی نفرین روزانه 2بار به صورت زیرجلدی در ناحیه پشتی تزریق شد. در پایان پس از مشاهده نتایج ماکروسکوپی و جداسازی پوست، عملیات مربوط به تهیه اسلاید و مطالعه تعداد فولیکول های مو در هر یک از گروه ها انجام پذیرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه تزریق اپی نفرین سبب دژنره شدن فولیکول مو، کاهش در تعداد فولیکول های مو و دژنره شدن ساختمان های وابسته به فولیکول مو مانند غدد سبابه در مقایسه با گروه کنترل شد (05/0P<).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که تزریق زیرجلدی اپی نفرین سبب کاهش چشمگیر فولیکول های مو می شود و تعداد فولیکول های مو با افزایش میزان اپی نفرین دچار کاهش بیشتر می گردد.
    کلیدواژگان: اپی نفرین، مو، موش صحرایی، استرس
  • مرتضی جراحی، میترا امامی ابرقویی صفحه 22
    زمینه و هدف
    عصاره بابونه خصوصیات ضدالتهابی، ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی دارد. این مطالعه به منظور بررسی اثر موضعی عصاره هیدروالکلی گیاه بابونه بر ترمیم زخم حاصل از سوختگی در موش صحرائی آزمایشگاهی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 30 سر موش صحرائی نر بالغ از نژاد آلبینو به صورت تصادفی به 3 گروه مساوی کنترل کاذب، کنترل (روغن زیتون- حلال دارو) و درمان (عصاره هیدرو الکلی بابونه) تقسیم شدند. یک سوختگی درجه 2 عمقی در 20درصد سطح بدن حیوانات همه گروه ها از طریق فروبردن پشت حیوان در آب جوش 100 درجه سانتی گراد به مدت 8 ثانیه ایجاد شد. حیوانات گروه کنترل کاذب هیچ گونه درمانی دریافت نکردند. در حالی که از روز اول بعد از سوختگی در گروه های کنترل و درمان به صورت موضعی به میزان دو بار در روز به ترتیب روغن زیتون و عصاره هیدرو الکلی بابونه محلول در روغن زیتون در محل سوختگی مالیده شد. از روز سوم پس از ایجاد سوختگی درصد بهبودی زخم از طریق محاسبه سطح زخم در گروه های مختلف اندازه گیری شد و این عمل تا بهبودی کامل زخم ادامه داشت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین میانگین درصد بهبود زخم گروه کنترل کاذب و گروه کنترل (روغن زیتون) از روز سوم تا بهبودی کامل طی 67 روز اختلاف معنی داری وجود ندارد و از روز بیستم به بعد تفاوت معنی داری بین میانگین های درصد بهبودی زخم در گروه درمان با گروه کنترل (2/5±77/74 در مقابل 70/2±96/62) وجود دارد (05/0P<).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که مصرف موضعی عصاره هیدروالکلی گیاه بابونه، سبب تسریع بهبودی زخم سوختگی در موش صحرائی آزمایشگاهی می شود.
    کلیدواژگان: ترمیم زخم، سوختگی درجه 2، عصاره هیدروالکلی گیاه بابونه، پوست، موش صحرایی
  • محمدرضا جلالی ندوشن، علی دواتی، شهاب باقرزاده شهیدی صفحه 27
    زمینه و هدف
    سرطان پستان شایع ترین سرطان در زنان می باشد. اخیرا عوامل شناخته شده در پیش آگهی سرطان پستان افزایش یافته است که یکی از این عوامل حضور ژن MDM2 در بعضی کارسینوم ها، سارکوم ها و لوکمی ها می باشد. هدف از این مطالعه تعیین حضور ژنMDM2 در بیماران با سرطان اولیه پستان و ارتباط آن با درجه بدخیمی، مرحله پیشرفت و درگیری گره لنفاوی زیربغل بود.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی - تحلیلی روی 75 نمونه از بیماران با سرطان پستان اولیه در طی سال های 1379 تا 1384 مراجعه کننده به بیمارستان مصطفی خمینی تهران صورت گرفت. در این مطالعه از بلوک های پارافینی بایگانی شده دو برش بافتی از هر نمونه تهیه گردید که لام اول با روش هماتوکسیلین و ائوزین رنگ آمیزی شد و در لام دوم MDM2 با روش آنتی بادی پلی کلونال با روش ایمونوهیستوشیمی مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با کمک آزمون کای دو، من ویتنی و به وسیله نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار سنی بیماران 5/1254 تعیین شد. 7/58 درصد از تومور بیماران از نظر پیشرفت تومور در مرحله II و 7/42 درصد تومور بیماران از نظر درجه بدخیمی در مرحله III قرار داشت. بین درجه بدخیمی تومور بیماران و ژن MDM2 ارتباطی وجود نداشت، ولی از طرف دیگر 3/69درصد بیماران دارای درگیری گره لنفاوی و 32درصد آنها MDM2 مثبت بودند. بین ظهور ژن MDM2 با مرحله تومور و درگیری گره لنفاوی ارتباط معنی داری وجود داشت (05/0P<).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که ژن MDM2 می تواند به عنوان عامل موثری در پیش آگهی سرطان پستان در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: ژن MDM2، درجه بدخیمی، مرحله تومور
  • احمدعلی شیرافکن، بهنوش مرتضوی مقدم، محمد موجرلو، زهرا رزقی، ناصر بهنام پور، محمد مهدی مطهری صفحه 32
    زمینه و هدف
    هایپرتروفی بطن چپ (LVH) عامل خطر مستقل برای مرگ و حوادث قلبی و عروقی می باشد. LVH و اختلال عملکرد کلیوی هر دو علایم آسیب به اندام های انتهایی می باشند. این مطالعه به منظور تعیین همبستگی هایپرتروفی بطن چپ در اکوکاردیوگرافی با یافته های کلیوی در بیماران مبتلا به فشارخون اولیه انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی - تحلیلی 102بیمار مبتلا به پرفشاری خون اولیه بدون بیماری زمینه دیگر که در اکوکاردیوگرافی نیز هایپرتروفی مرکز بطن چپ اثبات شده بود، در مرکز آموزشی درمانی 5 آذر گرگان طی سال های 85-1384 بررسی شدند. آزمایش تجزیه ادرار، BUN و کراتی نین سرم، سونوگرافی کلیه ها و مجاری ادرار برای بیماران انجام شد. LVH براساس LVMI> 135 g/m2 در مردان و LVMI> 110 g/m2 در زنان تعریف شد. اختلال عملکرد کلیوی از طریق اندازه گیری سطح کراتی نین سرم و ارزیابی پروتئینوری و یافته های سونوگرافی کلیه ها و مجاری ادراری بررسی شد.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد 8/8±60 تعیین شد. 59 نفر نوع خفیف، 36 نفر نوع متوسط و 7 نفر به نوع شدید LVH مبتلا بودند. انحراف معیار و میانگین کراتی نین و BUN به ترتیب 12/1±09/1 و 76/10±6/20 میلی گرم در دسی لیتر تعیین شد. این مطالعه نشان داد که با افزایش شدت LVH مقدار آسیب کلیوی افزایش یافته است. بین وجود اسکار در سونوگرافی و شدت LVH در اکوکاردیوگرافی رابطه معنی داری وجود داشت (05/0P<).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که درصد بالایی از بیماران مبتلا به فشارخون اولیه به آسیب کلیوی مبتلا هستند و BUN، کراتی نین و وجوداسکار در سونوگرافی می تواند مارکرهای مناسبی برای شناسایی آسیب اندام های انتهایی ناشی از فشارخون و میزان کنترل آن باشد.
    کلیدواژگان: هایپرتروفی بطن چپ، BUN، کراتی نین، فشارخون اولیه، سونوگرافی
  • علی مرادی، مهدی خباز خوب، تهمینه آگاه، علی جواهر فروش زاده، بیژن رضوان، زهرا حائری کرمانی، سمیه پالاهنگ صفحه 37
    زمینه و هدف
    اختلال بیش فعالی - نقص توجه (ADHD) شایع ترین اختلال روانی در کودکان است. این مطالعه به منظور تعیین فراوانی اختلال بیش فعالی - نقص توجه و برخی عوامل موثر بر آن در دانش آموزان دبستانی شهر نیشابور انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی - مقطعی روی دانش آموزان دبستانی شهرنیشابور طی سال تحصیلی 86-1385 انجام شد. نمونه گیری به صورت خوشه ایطبقه بندی شده بود. داده ها از طریق پرسشنامه والدین و معلم کانر جمع آوری و برای هر دانش آموز دو پرسشنامه مجزا توسط والدین و مربی تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با توجه به میانگین نمرات مربیان و والدین انجام گردید. نمره 15 به عنوان معیار احتمالی به منظور بیش فعالی انتخاب شد.
    یافته ها
    722 نفر (میزان پاسخ 6/79درصد) در مطالعه شرکت کردند. میزان شیوع اختلال ADHD 5/12درصد با دامنه اطمینان 95درصد، از 10 تا 8/14 درصد بود. تفاوت شیوع اختلال ADHD در دو جنس معنی دار نبود. شیوع اختلال ADHD در دانش آموزان با افزایش سن، افزایش معنی داری داشت (05/0P<). بیشترین شیوع اختلال ADHD در متولدین بهار و کمترین آن در متولدین تابستان بود (05/0P<). تحصیلات پدر با بیش فعالی رابطه معنی داری داشت. به طوری که شیوع آن در کودکانی که پدرانشان تحصیلات بالاتری داشتند، کمتر بود (05/0P<). شغل پدر نیز با اختلال ADHD رابطه معنی داری داشت (05/0P<). متغیرهایی از قبیل نوع زایمان، رتبه تولد و تحصیلات مادر با این اختلال رابطه معنی داری نداشتند.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه شیوع اختلال ADHD نسبت به مطالعات مشابه بیشتر بود. لازم است برنامه های مداخله ای در مورد گروه های در معرض خطر در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی، نقص توجه، دانش آموز، نیشابور
  • علیرضا مهری دهنوی، رسول امیرفتاحی، مجتبی منصوری، بهزاد احمدی، احسان نگهبانی صفحه 44
    زمینه و هدف
    به منظور جلوگیری از بروز هشیاری به هنگام جراحی و نیز تجویز بیش از حد داروهای هوشبری و با توجه به آشکار شدن عملکرد داروهای هوشبری به صورت اثرگذاری مستقیم روی سیستم عصبی مرکزی، استفاده از علائم اخذ شده از مغز همانند الکتروانسفالوگرام در بررسی و پایش عمق بیهوشی ضروری است. این مطالعه به منظور بررسی وجود ارتباط بین سطح هشیاری و فعالیت الکتریکی سلول های مغزی در بیماران تحت جراحی تعویض دریچه آئورت انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی امواج مغزی 6 بیمار که در مرکز تخصصی قلب اصفهان طی تابستان 1386 تحت جراحی تعویض دریچه قلبی قرار گرفته بودند، از مرحله قبل از اعمال بیهوشی تا رسیدن به هشیاری کامل به طور پیوسته ثبت و به رایانه منتقل شد. سپس چندین روش پردازشی به امواج ضبط شده اعمال شد و سه ویژگی زمانی، طیفی و دوطیفی از این امواج استخراج گردید. در نهایت با استفاده از نرم افزار SPSS-11 و بهره گیری از آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه مقایسه ای بین مقادیر میانگین ویژگی های سه گانه مذکور در عمق های مختلف بیهوشی انجام گرفت.
    یافته ها
    از بین سه ویژگی استخراج شده از امواج مغزی، ویژگی زمانی در بیهوشی های عمیق و ویژگی فرکانسی در سایر عمق ها با سطح هشیاری مرتبط بود (05/0P<). ویژگی دوطیفی تنها در بخش مراقبت های ویژه با سطح هشیاری مرتبط بود (05/0P<).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که بین فعالیت الکتریکی سلول های مغزی و سطح هشیاری در بیماران تحت مطالعه ارتباط وجود دارد. نتایج این مطالعه بر امکان استفاده از پردازش رایانه ای امواج مغزی به عنوان ابزاری کمکی در تشخیص، کنترل و پایش عمق بیهوشی تاکید دارد.
    کلیدواژگان: عمق بیهوشی، امواج مغزی، پردازش سیگنال
  • عبدالوهاب مرادی، بهناز خدابخشی، عزت الله قائمی، آزادرضا منصوریان، عبدالجلیل ساریخانی، محسن سعیدی صفحه 50
    زمینه و هدف
    واکسیناسیون یکی از موثرترین روش های پیشگیری از بیماری هپاتیت B در سرتاسر دنیا می باشد. این مطالعه به منظور بررسی میزان پاسخ دهی به واکسیناسیون هپاتیتB در کودکان کمتر از یک سال در شهر گرگان انجام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- مقطعی روی 215کودک 7 تا 12 ماهه (3/55 درصد پسر و 7/46 درصد دختر) شهر گرگان که سه نوبت واکسیناسیون بر علیه هپاتیت B را کامل دریافت کرده بودند، در سال 1385 انجام شد. ابتدا از آنها سرم تهیه و سپس به روش الیزا جستجوی Anti-HBs و Anti-HBc و HBsAg در سرم آنها صورت گرفت.
    یافته ها
    در سرم 30 نفر (14 درصد) از 215 کودک علی رغم دریافت سه نوبت واکسیناسیون هیچ گونه آنتی بادی علیه ویروس وجود نداشت. از بین 185 نفری که Anti-HBs مثبت بودند در 4 مورد Anti-HBc یافت شد. در افراد مورد مطالعه 86درصد بالای 10 واحد بین المللی Anti-HBs داشتند و پاسخ به واکسیناسیون را نشان می دادند. میانگین تیتر آنتی بادی علیه واکسن در پسرها 48/158 با انحراف معیار 02/12 و در دخترها 55/187 با انحراف معیار 83/13 بود. میزان پاسخ دهی به سه نوبت واکسیناسیون در بین پسرها 84درصد و در بین دختران 9/89درصد به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که علی رغم واکسینه شدن، تعدادی از این کودکان با ویروس آلوده شده اند و علت عدم پاسخ دهی در تعدادی از کودکان می تواند به دلایل نقص در سیستم ایمنی، نداشتن زمینه ژنتیکی مناسب برای پاسخ دهی، عدم رعایت شرایط نگهداری واکسن و نوع واکسن به کار رفته، شیوه تلقیح واکسن، شرایط نگهداری و طریقه حمل و نقل آن باشد.
    کلیدواژگان: آنتی بادی HBs، کودکان 7 تا 12 ماهه، واکسیناسیون، هپاتیت B، گرگان
  • یحیی دادجو، حمیدرضا تقی پور، داود کاظمی صالح، یاشار محرم زاد، مجتبی هاشم زاده صفحه 54
    زمینه و هدف
    ضایعات آترواسکلروتیک شریان کرونری قدامی نزولی چپ (LAD) به دلیل خونرسانی این شریان به بیش از 50درصد از بافت میوکارد بطن چپ همواره مورد توجه و بحث از نظر درمان مناسب بوده است. این مطالعه به منظور ارزیابی کارایی آنژیوپلاستی با تعبیه استنت (PTCA) در درمان این بیماران صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی آینده نگر 75 بیمار (31 مرد و 44 زن) مراجعه کننده به بیمارستان بقیه الله (عج) تهران با درگیری مجزای قسمت پروگزیمال شریان LAD که تحت PTCA قرار گرفته بودند، به مدت 9 ماه از نظر کارایی درمان انجام شده، مورد ارزیابی قرار گرفتند. تنگی آترواسکلروتیک شریان LAD در تمامی بیماران با استفاده از آنژیوگرافی ثبت گردید. کلیه بیماران قبل و 9 ماه بعد از انجام آنژیوپلاستی تحت تست ورزش با استفاده از پروتکل بروس قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران 4/59 سال (محدوده 39 تا 83 سال) بود. در 73 بیمار (3/97درصد) آنژیوپلاستی با موفقیت همراه بود. در مدت زمان پیگیری 2 بیمار (7/2درصد) دچار تنگی مجدد شدند که یکی با آنفارکتوس میوکارد در روز سوم پس از PTCA و دیگری با اختلال در تست ورزش انجام شده 9 ماه بعد از PTCA مشخص گردید. برای هر دو بیمار استنت گذاری مجدد انجام شد و با حال عمومی مناسب ترخیص شدند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که پیش آگهی 9 ماهه بیماران با درگیری مجزای پروگزیمال شریان LAD که تحت درمان با PTCA قرار گرفته بودند، رضایت بخش بود. این روش درمانی وضعیت بالینی بیماران را بهبود داده و سبب کاهش عوارض ناشی از اقامت طولانی مدت بیماران در بیمارستان می شود.
    کلیدواژگان: بیماری ایسکمیک قلب، شریان کرونری قدامی نزولی چپ، آنژیوپلاستی عروق کرونر، استنت
  • عباس حیدری، لادن نجار، زهرا استاجی * صفحه 59
    زمینه و هدف

    درد قفسه سینه یکی از مهم ترین و شایع ترین علائم در بیماری های عروق کرونر است که پرستار نقش کلیدی در تسکین آن دارد. این مطالعه به منظور بررسی نقش پرستاران در اداره درد بیماران مبتلا به بیماری های عروق کرونر در بیمارستان واسعی سبزوار انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی - مقطعی با روش نمونه گیری در دسترس، عملکرد پرستاران در جریان 95موقعیت درد قلبی در بیمارستان واسعی سبزوار طی سال 1385 بررسی شد. ابزار مورد استفاده چک لیست پژوهشگر ساخته ای بود که نقش پرستار را در بررسی درد، اقدامات تسکینی و ارزیابی مجدد درد، ارزیابی می نمود. تمامی مشاهدات توسط یک نفر انجام گردید. دانش و درک پرستاران در خصوص درد قلبی، به وسیله پرسشنامه دیگری بررسی شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS-11.5 و آزمون های تی مستقل، آنالیز واریانس و مجذورکای استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بیشتر پرستاران بررسی محل درد را در اولویت قرار داده بودند و سایر خصوصیات درد چندان مورد توجه نبوده است. استفاده از توصیف کننده های کلامی روش اصلی بود و کسی از نمودار دیداری درجه بندی شدت درد استفاده نکرد. در مورد تسکین درد، در 6/92 درصد موارد، پرستاران برای تسکین درد بیماران اقدام نمودند که در 8/96 درصد موارد روش دارویی استفاده شد. در 1/41 درصد موارد بررسی مجدد درد و ارزشیابی صورت نگرفت.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که اگرچه اکثر پرستاران از نقش خود در تسکین درد بیماران عروق کرونر آگاهند، اما نقش خود را در اداره درد این بیماران خصوصا در بعد بررسی و ارزیابی مجدد درد به درستی ایفا نمی کنند.

    کلیدواژگان: بیماری های عروق کرونر، درد قفسه سینه، تسکین درد، پرستار
  • علی احمدی، قدرت الله یوسفی صفحه 65
    زمینه و هدف
    افسردگی یکی از شایع ترین اختلالات خلقی است. این مطالعه به منظور بررسی میزان شیوع افسردگی و تعیین حجم مشکل و عوامل همراه آن در بین عشایر ایل بختیاری ایران در استان چهارمحال و بختیاری اجرا گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، توصیفی - تحلیلی 400 نفر از جمعیت عشایری استان چهارمحال و بختیاری به صورت نمونه گیری تصادفی منظم با استفاده از آزمون بک (Beck) در سال 1385 بررسی شدند. داده ها با کمک نرم افزار آماری SPSS-11 و آزمون های آماری تی، کای اسکوئر، آنالیز واریانس و ضریب همبستگی اسپیرومن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار نمره افسردگی در زنان 8/105/18 و در مردان 45/119/14 بود. میزان شیوع کلی افسردگی در جامعه مورد بررسی 6/29 درصد با دامنه اطمینان (6/33 – 6/25): 95 درصد CI بود. میزان شیوع درجات افسردگی متوسط و بالاتر 24 درصد تعیین گردید. شیوع افسردگی در زنان بیشتر از مردان (05/0P<) و در افراد مجرد بیشتر از متاهلین بود که اختلاف معنی داری را با 05/0P< نشان می دهد. افسردگی در افراد خانه دار و بیکار به طور معنی داری بیشتر از سایر مشاغل بود (05/0P<). بیشترین شیوع افسردگی به ترتیب در گروه های سنی زیر 20 سال و بالای 50 سال بود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که شیوع افسردگی در جامعه عشایری در مقایسه با سایر مطالعات انجام شده در استان چهارمحال و بختیاری بیشترمی باشد.
    کلیدواژگان: افسردگی، شیوع، اپیدمیولوژی، عشایر، تست بک، بختیاری
  • علی شهریاری، محمد جواد کبیر، کلثوم گل فیروزی صفحه 69
    زمینه و هدف
    خلیج گرگان با ارزش زیست محیطی بی نظیر در جنوب شرقی دریای خزر، نه تنها دارای ماهی های باارزشی مانند ماهیان خاویاری و سفید می باشد، بلکه از سواحل آن برای شنا نیز استفاده می شود. عدم رعایت موازین زیست محیطی می تواند خطراتی را برای سلامتی انسان و محیط زیست ایجاد نماید. این مطالعه به منظور بررسی آلودگی میکروبی آب دریای خزر در خلیج گرگان و مقایسه آن با استاندارد انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی تعداد 40 نمونه آب دریا طی فصول تابستان و پاییز 1383 برداشته شد. میانگین تعداد کل باکتری ها، کلیفرم ها، کلیفرم مدفوعی و استرپتوکوک مدفوعی با روش استاندارد تعیین گردید.
    یافته ها
    میانگین تعداد کل باکتری ها، کلیفرم، کلیفرم مدفوعی و استرپتوکوک مدفوعی در آب خلیج گرگان به ترتیب برابر 5001 در یک سی سی، 1555، 817 و 59 در 100 سی سی تعیین گردید.
    نتیجه گیری
    مقایسه میانگین نتایج این بررسی با استانداردهای مربوط به محل های شنا و پرورش ماهی نشان داد که آب خلیج گرگان از نظر شنا دارای آلودگی میکروبی است، ولی از نظر محل های پرورش ماهی دارای آلودگی میکروبی نمی باشد.
    کلیدواژگان: آلودگی میکروبی، دریای خزر، خلیج گرگان
  • محمد دهقان، رامین آذرهوش، نازیلا البرزی صفحه 74
    گرانولوم فاشیال یک بیماری نادر پوستی است که با ندول ها و پلاک های پوستی بدون علامت بر روی پوست و بدون تظاهرات سیستمیک مشخص می شود. این بیماری عمدتا مردان میانسال را مبتلا می کند. در این مقاله یک تظاهر غیرشایع از بیماری گرانولوم فاشیال به صورت ضایعات متعدد اغلب در ناحیه تنه و قسمت فوقانی بازو و صورت در یک مرد 34 ساله معرفی شده است.
    کلیدواژگان: گرانولوم فاشیال، ندول
|
  • Hossein Miladi Gorji , Ali Rashidy-Pour , Yaghoob Fathollahi , Abbas Ali Vafahi , Abbas Ali Taherian Page 5
    Background and Objective
    The effects of acute and chronic exposures to opiate drugs on anxiety process are controversial. Acute morphine injection showed the beneficial effects on anxiety. Morphine withdrawal induced severe anxiety response in morphine dependence rats. Whereas, the effects of chronic administrations of morphine on anxiety process are less studied. Furthermore, this study was designed to assess the role of morphine dependence on the level of anxiety in Rat.
    Materials and Methods
    In this experimental study, Twenty male Wistar rats (250-300 gr) were made dependent by chronic administration of morphine in drinking water that lasted at least 21 days. Control groups received only sucrose in their water. This study utilized the elevated plus- maze model to evaluate anxiogenic-like behavior in rats. Four fundamental behavior patterns were recorded for 5 minutes: the time spent on open arms, the number of entries into open arms, stretched-attend posture and defecation. Immediately after test, the locomotor activity of each animal was tested by using an automated activity monitor system. The data were analyzed by independent t-test and two-way analysis of variance (ANOVA).
    Results
    Finding indicated that the time spent on open arms and the numbers of entries into open arms were significantly shorter in morphine dependence group than control group (P<0.05). Also, the numbers of stretched-attend posture and defecation were significantly higher in morphine group (P<0.05). Whereas, there were no significant differences between groups in locomotor activity.
    Conclusion
    This study showed that dependent rats may rapidly predispose anxiogenic- like effects in stressful conditions and without the effect on motor activity.
    Keywords: Morphine dependence, Anxiety, Rat
  • Mohammad Afshar , Seyed Adel Moallem , Abdol Hosein Shiroy , Seyed Majid Jalaliyan Hoseini Page 11
    Background and Objective
    Neural tube defects, growth retardation and nail hypoplasia are most common features of teratogenic effects of carbamazepine. This study was done to determine the effects of carbomazepine on eye development in Mice fetuses.
    Materials and Methods
    In this experimental study 40 BALB/c pregnant Mice were divided into four groups. Experimental groups I and II received 15 mg/kg daily 6-15 GD (gestational days) and 30 mg/kg daily 6-15 GD intraperitoneal of carbamazepine, respectively. All drugs recolved in Tween20. Two control groups received normal saline or Tween 20. Dams were dissected on GD18 and embryos were collected. After observation of eye malformation in fetuses, we employed routine histological processes to stain the samples and also skeletal staining was performed.
    Results
    Calvaria deformations, finger anomalies, brachygnathia and short tail in experimental groups I and II were 7% and 10.8%, 13.3% and 16.6%, 7.8% and 11.7%, 10.2% and 9.2% respectively. Ten of fetuses (8.6%) in experimental group I and nine of fetuses (7.5%) in the experimental group II had eye malformations. Premature opening of one or both eyes with mild to severe exophthalmos occurred in both of the experimental groups. Also, histological examination showed deformed lens, retinal folds with undeveloped layers, corneal fold with absence of surface epithelium.
    Conclusion
    This study revealed that administration of carbamazepine during embryunic period can induce eye malformations in Mice fetuses.
    Keywords: Carbamazepine, Eye malformations, Mice, Teratogen
  • Jafar Ai , Asadollah Zarifkar , Maryam Rasti Page 17
    Background and Objective
    In addition to genetic and hormonal effect, various environmental influence on hair growth. For instance, stress can release epinephrine in the blood circulation, and epinephrine can effect on various tissues, especially on skin and hair tissue. Many investigators try to find effective drugs for the hair growth. Because most of these drugs are vasodilator agents, we design present study to determine the local effects of epinephrine administration as a vasoconstrictor agent on growth of hair.
    Materials and Methods
    In this experimental study, 45 Wistar male Rats were divided in three groups, which taking 1.5ml/kg epinephrine, 1ml/kg epinephrine two times/daily for two months and control group which reciving normal salin with same valume for two months respectively. Following observing the macroscopically findings and segregation of the skin, the slide were prepared and the number of hair follicles were examinated.
    Results
    The epinephrine causes degeneration of hair folicule, sebasus gland, and decreasing number of hair folicule in comping with control group (P<0.05).
    Conclusion
    This study showed that the subcutaneous adminstration of epinephrine cause the hair lesions, and this significantly is related directly with the dosage of epinephrine.
    Keywords: Epinephrine, Hair, Rat
  • Morteza Jarrahi , Mitra Emami Abarghooee Page 22
    Background and Objective
    On the bases of the antiinflammatory, antimicrobial and antioxidant effects of matricaria chamomilla (chamomile) extract. This study was design to determine the effect of topical hydroalcoholic chamomile extract on burn wound healing in albino Rats.
    Materials and Methods
    In this experimental study 30 male albino Rats were randomly divided into 3 equal groups, as sham, control (olive oil) and treatment. Second degree burning was induced in 20% of whole surface area of animal body by diving the back of animal into boiling water for 8 seconds. Animals of control group received no treatment. Animals of olive oil and treatment groups were treated topically by olive oil and hydroalcoholic extract dissolved in olive oil twice a day respectively from the first day of burn induction to complete wound healing.
    Results
    The results showed that there was not significant difference between olive oil and sham groups in all days of experiments. Also there was significant difference in wound healing (p<0.05) between olive oil and treatment groups (62.96±2.70 versus 74.77±2.50) from the day of 20 to the end of experiments.
    Conclusion
    This study showed that the hydroalcoholic chamomile extract has a treatment effect on burn wound healing in animal model.
    Keywords: Wound healing, Second degree burning, Hydroalcoholic Matricaria chamomilla extract, Skin, Rat
  • Mohammad Reza Jalali Nadoushan *, Ali Davati , Shahab Bagherzadeh Shahidi Page 27
    Background and Objective
    The breast cancer is the most common malignancy in women. MDM2 expression is determined in some carcinomas, sarcomas, leukemias,and breast cancer. The purpose of this study was to determine the expression of MDM2 gene in primary breast cancer and it’s relationship with grade, stage and axillary lymph node involvement.
    Materials and Methods
    the study was the cross-sectional one, that was performed on 75 samples of patients with breast cancer admitted in Mostafa Khomeini hospital Tehran, Iran (2000-05). After preparing the samples, a tissue section from each samples was obtained. One of the tumoral sections and one of the lymph node sections were stained by H&E. We determined the type of the tumor, the number of lymph nodes, the stage and the grade of the tumor. We studied MDM2 with polyclonal antibody by IHC.
    Results
    The meanSD of patients were 5412.5 years old. 69.3% of patients had lymphoid involvement. 32% of samples were positive for MDM2. 58.7% of samples were in stage II and the most of patients (42.7%) were in grade III. In this study, there was not any relationship between MDM2 and tumor grade, but there was a relationship between stage of tumor and lymph node involvement with MDM2 gene (P<0.05).
    Conclusion
    This study showed that MDM2 gene is a prognostic factor in breast cancer.
    Keywords: Breast cancer, MDM2, Grade, Stage, Axillary lymph node involvement
  • Ahmad Ali Shirafkan , Behnoosh Mortazavi Moghadam , Mohammad Mojerloo , Zahra Rezghi , Naser Behnampour , Mohammad Mahdy Motahhari Page 32
    Background and Objective
    More than 50% of patients with hypertension will have end organ damage (such as: CHF, retinopathy, CVA or renal failure).Left ventricular hypertrophy (LVH) is an independent risk factor for death and cardiovascular disease. Both renal dysfunction and LVH are signs of end organ damage so we carried out this study to evaluate the correlation between LVH in echocardiography and kidney function in patients with essential hypertension.
    Materials and Methods
    This descriptive analytic study was carried out on 102 patients whome reffered to 5 Azar hospital in Gorgan- Iran, suffering from essential hypertension and had proved LVH in echocardiography with no other disease during 2005-6. Kidney and urinary tract assessment such as serum BUN, Creatinine level and kidney sonography was done on subjects. Left ventricular hypertrophy was defined as a left ventricular mass index (LVMI)>=135g/m2 in men and>=110g/m2 in women. Renal function was estimated by means of the serum Creatinine level and proteinuria and sonographic findings of kidney and urinary tract. Data was analysed by Spss-11.5 and Chi-Squre test.
    Results
    The average age of patients were 60±8.8. 58%, 36% and 7% of patients had mild, moderate and sever LVH respectivly. The means of Creatinine and BUN level were 1.09±1.12 mg/dl and 20.6±10.76 mg/dl had direct correlation with kidney dysfunction (P<0.05). There was a significant relationship between LVH severity and presentse of Kidney scar in sonography (P<0.05).
    Conclusion
    This study showed that a very large fraction of the subjects with essential hypertension have kidney problems. Therefore, serum BUN and Creatinine level and sonographic scar of kidney can be reliable markers for assessing and controlling target organ damages that are induced by Essential hypertension.
    Keywords: Left ventricular hypertrophy, BUN, Creatinine, Essential hypertension, Sonography
  • Ali Moradi , Mehdi Khabazkhoob , Tahmineh Agah , Ali Javaherforoushzadeh , Bijan Rezvan , Zahra Haeri Kermani , Somayeh Palahang Page 37
    Background and Objective
    ADHD is the most common mental disorder in children. Awareness of student's mental health has an important role in programming for decrementing their disorders and, improving their mental health and also preventing the complications of their decreased mental health. The aim of this study was to determine the prevalence of ADHD and some of the affecting factors among school children in Nishaboor localed in the North – East of Iran.
    Materials and Methods
    This descriptive study was done on school children in Nishaboor during 2006. Subjectes selected by stratified cluster sampling. Data collection was done using the Conner's Parent and Teacher Scale questionnaire, and each student's questionnaires were completed by both the teacher and the parents. Data analysis was performed regarding to the mean scores of teachers and parents. The score 15 was chosen as the probable indicator for ADHD.
    Results
    722 students (79.6%) were involved this study. Prevalence of ADHD was 12.5%, CI95%: 10–14.8%. There was no significant difference in gender distribution. The prevalence of ADHD had a significant rise with age (P<0.05). The highest prevalence was in spring born and the lowest was in the summer born school children (P<0.05). The prevalence of ADHD had a significant relationship with father's education and was lower in students whose father had higher educations (P<0.05). Variables such as type of delivery, pariety, mother's education had no significant relationship with the prevalence of ADHD.
    Conclusion
    In this study the prevalence of ADHD is higher than similar studies. Risk groups to be followed up by the responsible organizations.
    Keywords: Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), School children, Nishaboor, Iran
  • Alireza Mehri Dehnavi , Rasoul Amirfattahi , Mojtaba Mansoori , Behzad Ahmadi , Ehsan Negahbani Page 44
    Background and Objective
    Monitoring the depth of anesthesia is very important to prevent undesirable events during surgery, such as intra operative awareness and overdosing. It is shown that anesthetic agents have direct effects on synaptic activity of brain neurons. So there is a great interest on electroencephalogram analysis as a depth of anesthesia estimator. Due to difficulties in visual explanation of EEG, automatic and computer based signal processing methods have been used to assess the depth of anesthesia. Investigating the relationship between conscious level of patients and electrical activity of brain neurons was the main aim of this study.
    Materials and Methods
    In this study, EEG signals of six patients undergoing aortic valve replacement surgery have been acquired and recorded in a computer. After applying signal processing methods to these data, 3 different measures included temporal, spectral and bispectral parameters have been extracted. Mean values of mentioned parameters in different anesthetic regimens and levels have been analyzed by ANOVA in SPSS software.
    Results
    Extracted temporal parameter is correlated with depth of anesthesia in deep anesthetic levels and spectral one is correlated with depth of anesthesia in moderate and light levels (P<0.05). Bispectral parameter is correlated with the depth of anesthesia only in ICU (P<0.05).
    Conclusion
    Findings of this study confirm the relationship between consciousness and electrical activity of brain neurons and recommend the use of EEG processing techniques to monitor, control and estimate the depth of anesthesia in operating room and ICU ward.
    Keywords: Depth of anesthesia, Brain waves, Signal processing
  • Abdolvahhab Moradi , Behnaz Khodabakhshi , Ezzatollah Ghaemi , Azad Reza Mansourian , Abdoljalil Sarikhani (Bac), Mohsen Saeidi Page 50
    Background and Objective
    Vaccination is one of the most effective ways in preventing the hepatitis B viruse. This study was done to evaluate the response rate to hepatitis B vaccine in under one-year children in Gorgan, Iran.
    Materials and Methods
    This cross-sectional descriptive study was carried out on 215, children of 7-12 month of age (55.3% male, 44.7% female), in Gorgan, northern Iran during 2006. These subjects already had received the three-time vaccination against hepatitis B. Anti-HBs, Anti-HBc and HBsAg level of these children serum were determined, using ELISA technique.
    Results
    In 30 (14%) subject's serum, there was not detected any antibodies against the viruses. Out of 185 children positive for HBS, 4 cases belong to HBC viruses. As a whole, 86% of the samples, had more than ten international unit of HBS. The meanSD of the titred antibodies in male and female were 158.84 12 and 187.55 b13.83 respectively. The response not to three-times vaccination in male and female were 84% and 89.9% respectively.
    Conclusion
    This study showed that in spit of vaccination, there are cases with virus-contamination. The reasons for absence of any response to the vaccination in some of this children can be due to deficiency in the immune system, improper genetic background which can not be stimulated by that vaccination, inadequate proper conditions for the preservation of vaccine, and the type vaccine used. Also the procedure of vaccine inoculation, the vaccine preservation condition and transportation should be taken into considertion.
    Keywords: HBs anti, body, Children, Vaccination, Hepatitis B, Gorgan
  • Yahya Dadjou *, Hamid Reza Taghipour , Davoud Kazemi Saleh , Yashar Moharamzad , Mojtaba Hashemzadeh Page 54
    Background and Objective
    The atherosclerosis of left anterior descending (LAD) coronary artery because of subtending more than 50% of left ventricular myocardial mass, has long been the focus of concern regarding appropriate treatment. This study aimed to evaluate efficacy of Percutaneous Transluminal Coronary Angioplasty (PTCA) with stenting for treatment of proximal LAD disease.
    Materials and Methods
    In this descriptive study, 75 patients with isolated proximal LAD atherosclerotic lesion treated with PTCA and stenting were followed up for 9 months. The stenosis of all patients was documented by coronary angiography prior to enrollment. Exercise tolerance testing (ETT) by Bruce protocol was performed before angioplasty and at the end of follow up period as well.
    Results
    There were 44 (58.7%) males, and 31 (41.3%) females. The mean age of patients was 59.4 (range, 39 to 83 yrs). Clinical outcomes of 73 (97.3%) patients were satisfactory. Only two patients developed re-stenosis during the follow up period. The first patient developed myocardial infarction at the 3rd day of her admission, and the second one had an abnormal ETT after 9 months. Percutaneous coronary revascularization with stenting was performed, and both of them were discharged without any problem.
    Conclusion
    This study demostrated that the nine months prognosis of patients with isolated stenosis of proximal LAD coronary artery that treated by PTCA and stenting was acceptable. This treatment improves clinical status and results in lower hospital adverse event rates and in appropriate clinical outcome.
    Keywords: Ischemic heart disease, Left anterior descending coronary artery, Coronary angioplasty, Stent
  • Abbas Heydari, Ladan Najjar, Zahra Estagi Page 59
    Background and Objective

    Chest pain is one of the most important and prevalent symptom in coroner artery diseases, in which the nurse has the key role in its management. This study was done to achieve the objective of assessment of the nurse's role in pain management in patients involved in coronery artery diseases.

    Materials and Methods

    This descriptive study was done by the use of convenience sampling method in Vassaii hospital in Sabzevar city. 95 instances of chest pain were assessed by the nursed participated. In the research project. The tools used was a researcher – made check list and the nurse's role in different aspects, including the assessment of pain, relieve measures and reevaluating of the pain was studied. All the observations was recheck by third person. The Khowledge and perception of the nurses involved this research was studied by another technique prepared.

    Results

    The most of the nurses put priority assessement on the location of pain and the assessment of other features of the pain did not get much attention, for assessing the verbal pain, the use of verbal descriptive was the main method and no one used the visual analog scale in pain intensity. In 92.6% of the instances the nurses practiced to relieve the pain and in most instances (96.8%) medication was used. The findings showed that in 41.1% instances, no specific reassessment was practiced.

    Conclusion

    This study showed that altough the most nurses are aware of their part in relieving the patients pain but they do not fulfill this role in pain mamagement specially in assessing and reevaluating the pain.

    Keywords: Cornany artery disease, Pain, Nurses role
  • Ali Ahmadi , Ghodratollah Yosefi Page 65
    Background And Objective
    Depression is the most common mood disorder. To assess the incidence and wide spread of depression and associated factor among of Bakhteyari tribal as native population in Chaharmahal and Bahkteyari province, this study was conducted.
    Materials and Methods
    This study was a descriptive and cross-sectional study which was carried out on 400 subjects by using a systematic random sample technique during 2006. Depression was assessed by Beck inventory depressive questionnaire. Data was Analyzed by SPSS-11 Software and t-test, Chi-Square, ANOVA.
    Results
    Mean±SD of depression score in female and male were 18.5±10.8 and 14.9±11.45, respectivly. Depression incidence rate in population was 29.6% (CI 95%: 25.6-33.6). Intermediate and upper degree of depression prevalence was determined to be 24%. The incidence rate of descriptive in female was higher than males (P<0.05). There was a significant relationship between depression in house wife and jobless people (p<0.05). The highest incidence rate was either under 20 years or above 50 years old.
    Conclusion
    This study showed that the depresion rate is higher among the tribe than in other groups in this province.
    Keywords: Depression, Incidence, Epidemiology, Tribal, Beck Test, Iran
  • Ali Shahryari *, Mohammad Javad Kabir , Kolsoom Golfirozy Page 69
    Background and Objective
    Gorgan Gulf, with unique environmental value, has been located at the eastern south region of the Caspian Sea. It has not only valuable fish species such as strugen, Caspian roach, carp and vobla fish which supply a great part of daily protein need of our country and the world, but also its beaches are used for swimming. Therefore Lack of observation for environmental regulations result in entrance of microbial pollutants into Gorgan Gulf and creates dangers both for human health and for marine environment. So the evaluation microbial pollution for these beaches and comparing them with standards is an essential need. This study was done to evaluate microbial pollution for Caspian Sea at Gorgan Gulf.
    Materials and Methods
    40 sea water samples were collected during spring and autumn of 2004 at Gorgan Gulf for evaluation of sea water in Gorgan Gulf microbial pollution and also the mean total number of bacteria, coliforms, fecal coli forms and fecal streptococci was determined by standard method.
    Results
    The results indicated that the mean total number of bacteria, coli forms, fecal coli forms and fecal streptococcus were 5001/1cc, 1555/100cc, 817/100cc and 59/100cc respectively.
    Conclusion
    Mean results compared with related standard (both for swimming beach and piscicultres) and we found that Gorgan Gulf beaches have been polluted for swimming applications, but it is not the case for piscicultures.
    Keywords: Microbial pollution, Caspian Sea, Gorgan Gulf
  • Mohammad Dehghan , Ramin Azarhoush , Nazila Alborzi Page 74
    Granuloma faciale is an uncommon cutaneous lesion characterized by asymptomatic skin nodules and plaques without any systemic presentation. The lesions mainly seen in middle aged males. We report an uncommon presentation (multiple cutaneous lesions) in trunk,upper arm and face)of a 32 years old male.
    Keywords: Granuloma faciale, Extra, facial presentation