فهرست مطالب

پایش - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، بهار 1388)

مجله پایش
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، بهار 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/02/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • میترا ابتهی، سیدابوالقاسم جزایری، محمدرضا اشراقیان، احمدرضادرستی مطلق، هاله صدرزاده یگانه، حامد پورآرام صفحه 113
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی، توصیفی تحلیلی است که با هدف تعیین شیوع اضافه وزن و چاقی در دختران نوجوان مناطق شمال و جنوب شهر تهران و مقایسه آنها با یکدیگر و همچنین بررسی برخی عوامل اقتصادی اجتماعی مرتبط با آن در سال تحصیلی 84-1383 انجام گردیده است. برای انتخاب نمونه ها نخست با استفاده از نمونه گیری سیستماتیک، محل خوشه ها (دبیرستان) تعیین و سپس نمونه ها در درون خوشه ها به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. به این ترتیب، 105 دختر نوجوان دبیرستانی از منطقه شمال تهران (وضعیت اقتصادی اجتماعی سطح بالا) و 105 نفر از جنوب تهران (وضعیت اقتصادی اجتماعی سطح پایین) مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات اقتصادی اجتماعی شامل میزان تحصیلات پدر و مادر و وضعیت اشتغال والدین با استفاده از پرسشنامه خود اجرا جمع آوری و اطلاعات مصرف چربی به وسیله تکمیل پرسشنامه های یادآمد و یادداشت خوراک 24 ساعته گردآوری شدند. وزن و قد دختران، طبق روش استاندارد، اندازه گیری گردید و برای بررسی نمایه توده بدن، از مرجع مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها در آمریکا (Centers for Disease Control and Prevention-CDC 2000) استفاده شد. شیوع اضافه وزن و چاقی در دختران نوجوان منطقه شمال تهران، 15.2 درصد و در دختران منطقه جنوب، 26.7 درصد برآورد شد (P=0.04). همچنین مشخص گردید که بین میانگین نمایه توده بدن دختران منطقه شمال تهران با تحصیلات مادر ارتباط آماری معنی دار وجود دارد (P=0.04). بین شغل مادر با اضافه وزن و چاقی دختران در منطقه جنوب نیز ارتباط آماری معنی داری مشاهده شد (P<0.05). از این رو، ضرورت توجه به نوجوانان، به ویژه نوجوانان مناطق کم درآمد، در برنامه های مداخله ای و آموزش برای ارتقای سطح سلامت و بهبود وضعیت تغذیه ای بیش از پیش حس می شود.
    کلیدواژگان: نوجوان، اضافه وزن، چاقی، وضعیت اقتصادی، اجتماعی
  • محمدرضا صادقی، امید لطف الهی شبستری، محمد مهدی آخوندی، هاله ملکی، حمید حمزه زاده، الهه سادات صادقی، پگاه عبادی، فاطمه ابراهیمی عابد، حجت زراعتی صفحه 123
    هدف از این مطالعه، طراحی بانک اطلاعات دوقلویی به منظور جمع آوری اطلاعات دوقلوهای ایران در جهت تسهیل در انجام پژوهش های میدانی است. با توجه به نیاز مبرم کشور، پژوهشکده فناوری های نوین علوم پزشکی جهاد دانشگاهی ابن سینا، طرح تاسیس اولین بانک اطلاعاتی مربوط به دوقلوها و چندقلوهای ایران را پس از طراحی و اخذ تاییدهای لازم، برای تامین اعتبار و تصویب، به سازمان بهداشت جهانی (WHO) پیشنهاد کرد. پس از پذیرش طرح و انجام مقدمات اولیه، فعالیت های مربوط به این طرح آغاز گردید. ابتدا پوسترهایی در ابعاد مختلف برای اطلاع رسانی تاسیس بانک دوقلویی به چاپ رسید و علاوه بر این، پرسشنامه ای مبتنی بر اصول اخلاق پزشکی حاوی سوالاتی برای جمع آوری اطلاعات اولیه دوقلوها و چندقلوها طراحی شدند. این فرم از طرق مختلف در دسترس دوقلوها و خانواده های آنها قرار گرفت تا پس از تکمیل، آن را برای ثبت در بانک اطلاعاتی ارسال کنند. به منظور اطلاع رسانی عمومی، اقداماتی همچون طراحی سایت اینترنتی (به نشانی (www.Persiantwins.com، مصاحبه های تلویزیونی، رادیویی و مطبوعاتی، چاپ پوستر تبلیغاتی و کارت ویزیت صورت پذیرفت تا با اطلاع رسانی گسترده در سطح کشور، امکان دستیابی هرچه بیشتر اطلاعات مزبور از دوقلوها فراهم شود. طی مدت 22 ماه، از تاریخ 1383/1/4 تا 1384/10/28، در مجموع، تعداد 32732 نفر دوقلو و چندقلو به عضویت بانک اطلاعاتی دوقلوها و چندقلوهای ایران در آمده و اطلاعات آنها در پایگاه داده های بانک ثبت شده است. اطلاعات ثبت شده در سیستم رایانه ای بانک دوقلویی بر اساس شاخص هایی همچون جنسیت، نوع دوقلویی، گروه سنی، نحوه تولد، وضعیت تاهل، میزان تحصیلات، شغل، قومیت، رابطه خویشاوندی والدین، سابقه ناباروری والدین، سن والدین در زمان تولد دوقلوها و قابل استخراج برای بهره برداری در طرح های پژوهشی و تحقیقاتی هستند. امید است، با توجه بیش از پیش مسوولان کشور به اهمیت چنین بانک های اطلاعاتی، «بانک اطلاعاتی دوقلوهای ایران» بتواند در جهت تکمیل دریافت اطلاعات حداکثر دوقلوها و کاربرد اطلاعات فوق در اجرای طرح های پژوهشی، قدم های پربارتری بردارد.
    کلیدواژگان: دوقلو، دو تخمکی، تک تخمکی، دوقلوزایی، بانک اطلاعاتی، ژنتیک پزشکی، چندقلوزایی، بارداری چندقلویی
  • نغمه صادقی، حسین زارع صفحه 135
    بیمارستان، بازوی مهم ارایه خدمات سلامت است و قسمت عمده منابع نظام سلامت را به خود اختصاص می دهد. اطلاعات موجود نشان می دهند که، در سالیان اخیر، بیش از 50 درصد از هزینه های درمانی کشور صرف هزینه های بستری شده است. با عنایت به محدودیت منابع ارزشمند بخش سلامت، تخصیص درست منابع، اعمال مدیریت علمی، برنامه ریزی صحیح و اصولی گامی مهم در دستیابی به اهداف نظام سلامت خواهد بود. به همین منظور، این مطالعه با هدف بررسی نظام تامین منابع مالی در ارتقای سطح عملکرد بیمارستان در کشورهای منتخب انجام گرفته است.
    پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی است. جامعه پژوهش این مطالعه را نظام سلامت کشورهای آمریکا، فرانسه، استرالیا، کانادا، انگلستان، ترکیه، کره جنوبی، نروژ و ایران تشکیل می دهند. مبنای انتخاب کشورها تقسیم بندی گاردن است. پرسشنامه الگوی پیشنهادی برای انجام تکنیک دلفی به نظرخواهی 30 تن از صاحب نظران، استادان و سیاست گذاران بخش بهداشت و درمان و یا افرادی با تجربه علمی یا عملی در مدیریت بیمارستان ها گذاشته شد و اطلاعات جمع آوری شده، با استفاده از روش های آماری، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. پس از بررسی و تحلیل نظرهای پیشنهادی و اصلاحی، الگوی نهایی طراحی گردید.
    مطالعه حاضر نشان داده که برای ارتقای سطح عملکرد بیمارستان ها، به کارگیری نظام تامین منابع مالی از جمله اولویت های مهم است که، در کنار برنامه ریزی جامع و نظام کنترل و نظارت مناسب در ساختاری اصولی، می تواند موجبات ارتقای سطح عملکرد را فراهم آورد.
    صاحب نظران بر این عقیده اند که، با عنایت به هویت اجتماعی بیمارستان، منابع مالی لازم باید از طرف دولت تامین گردد؛ در تامین کالاهای سرمایه ای، مشارکت کاملا با دولت باشد؛ هزینه آموزش جداگانه به بیمارستان پرداخت گردد و برای بیمارستان، بودجه شناور در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: تامین منابع مالی، عملکرد بیمارستان، نظام سلامت
  • علی اردلان، کورش هلاکویی نایینی، محمدرضا هنرور، محمد جواد کبیر، علی محمد زنگانه، عباس علی کشت کار، محمد پاکمنش، احمد نظری، مهدی اصولی، هانیه خدایی، رسول صلاحی، علیرضا ممشلی صفحه 147
    این تحقیق با هدف بررسی وضعیت موجود سامانه هشدار اولیه سیل برق آسا در استان گلستان انجام گرفته است. مطالعه حاضر با بهره مندی از پرسشنامه تعدیل شده دبیرخانه «راهکار بین المللی کاهش بلایای سازمان ملل متحد» برای ارزیابی سامانه های هشدار اولیه انجام گرفت و در آن اجزای دانش خطر، پایش و هشدار، انتشار و ارتباط و توانایی پاسخ طی مراحل ذیل بررسی شدند: اول، بررسی متون تجارب بین المللی و داخلی؛ دوم، جمع آوری و مرور مکتوبات و مستندات مربوط به فرآیند از ستاد حوادث غیرمترقبه استان گلستان و سوم، بررسی کیفی از طریق مصاحبه فردی عمیق با هشت نفر از کارشناسان و صاحب نظران، چهار نفر از اهالی مناطق سیل زده و نهایتا تشکیل میز گرد کارشناسی (پانل) صاحب نظران با تعداد هشت نفر شرکت کننده و برگزاری جلسات تا حصول توافق حداقل سه چهارم شرکت کنندگان. بخش پیش بینی سامانه موجود برای سیل برق آسا از دقت کافی و توان پیش بینی نقطه ای نیز برخوردار نیست. انتقال هشدار از سازمان هواشناسی به سایر سازمان ها و نهایتا استفاده کنندگان نهایی (مردم)، ممکن است در زمان مناسب انجام نگیرد و با تاخیر صورت پذیرد. عمده پیش بینی را اداره هواشناسی انجام می دهد و مردم، درباره احتمال میزان بالا آمدن سطح آب، هشداری دریافت نمی کنند. پیام های هشدار برای استفاده کنندگان کاملا مفهوم نیستند و جنبه غیراختصاصی دارند. برنامه پاسخ به هشدار، به خصوص تخلیه جمعیت، بر حسب منطقه مشخص نیست. مناطق آسیب پذیر نیز دارای نقشه مخاطره نیستند و آستانه های پاسخ، با دقت، تعیین نشده اند. اجزای سامانه هشدار اولیه سیل استان گلستان نیاز به ارتقای سطح عملکرد دارند. در این راستا، مدل ستاد حوادث روستا با تاکید بر توانایی های محلی و آغاز سامانه هشدار اولیه از محیط پیشنهاد می گردد که باید مورد آزمون قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سیل، سامانه هشدار اولیه، گلستان، ایران
  • سید مهدی سادات هاشمی، فریده خلج آبادی فراهانی، بهروز کاوه یی، راهب قربانی، حسام الدین عسکری مجد آبادی، حمید کلالیان، بتول کریمی صفحه 155
    یائسگی طبیعی، طبق تعریف سازمان بهداشت جهانی، عبارت است از قطع عادت ماهیانه در زنان که به دلیل توقف فعالیت فولیکولار تخمدان در طی 12 ماه متوالی (بدون هیچگونه علت پاتولوژیکی و فیزیولوژیکی) روی می دهد و به پایان یافتن دوران باروری در زن می انجامد. یائسگی آغاز دوره ای از تغییرات جسمانی و متابولیکی است که بر کیفیت زندگی زن تاثیر می گذارند و می توانند باعث بروز مشکلاتی همچون پوکی استخوان و بیماری های قلبی نیز شود. بنابراین، با افزایش سالانه تعداد زنانی که دوران پس از یائسگی را طی می کنند، چنین به نظر می رسد که مطالعه بر روی الگوی سنی بروز یائسگی ضرورت داشته باشد.
    در این مقاله، توزیع سن یائسگی استان سمنان را مورد بررسی قرار داده ایم. در این مطالعه مقطعی، 3545 زن 30 ساله و بالاتر شهری و روستایی شهرستان استان سمنان طی سال 1385 به روش خوشه ایانتخاب شدند و به روش مصاحبه، پرسشنامه مناسبی برای آنها تکمیل گردید. از آنجا که هدف این بررسی، برآورد الگوی سن یائسگی طبیعی بود، موارد غیرطبیعی ناشی از جراحی کنارگذاشته شدند و در نهایت، 3404 زن مورد بررسی قرارگرفتند و الگوی سن یائسگی آنها با استفاده از شیوع یائسگی در هر گروه سنی برآورد شد. میانگین (± انحراف معیار) و میانه سن یائسگی در کل استان سمنان، به ترتیب، 5.02±52.40 و 50.40 سال برآورد شد. یائسگی از سن 30 تا تقریبا 43 سالگی به آرامی افزایش می یافت، اما پس از آن، تا سن تقریبا 55 سالگی، سرعت آن رو به افزایش و سپس به آرامی رو به کاهش می گذاشت. به نظر می رسد که میانگین سن یائسگی استان سمنان، در مقایسه با سایر نقاط کشور بیشتر و از این لحاظ از وضعیت مطلوب تری برخوردار است.
  • نوشین طالبی زاده، علی اکبر حق دوست، علی میرزازاده صفحه 163
    بیماری ایسکمیک قلبی، با سیر صعودی و افزایش میزان مرگ و میر ناشی از آن، به صورت یکی از موضوعات هزینه بر و قابل بحث در حیطه بهداشت و درمان کشور در آمده است. این مطالعه با هدف برآورد میزان بروز حمله قلبی حاد و عوارض متعاقب آن و میزان نیاز کشور در پاسخگویی به این بیماران صورت گرفته است.
    با استفاده از طراحی مدل زنجیره مارکوف (Markov Chain Model) میزان بروز حمله حاد قلبی و پیامدهای احتمالی آن برای افراد بالای 40 سال برآورد شد. پارامترهای لازم از طریق مطالعه نظام مند (سیستماتیک) و مشاوره با متخصصان به دست آمد. مدل زنجیره مارکوف با استفاده از نرم افزار Model Maker version 4 اجرا و برای تحلیل از مدل Deterministic استفاده شد. نتایج برای زمانی که مدل به ثبات می رسد، گزارش گردید.
    میزان مرگ و میر سالانه به علت بیماری های ایسکمیک قلبی در جمعیت بالای 40 سال کشور، 14 در هزار نفر و تعداد بیماران مذکور، که نیاز به مراقبت های سرپایی دارند، نزدیک به 2.935.000 نفر برآورد شد. تعداد تخت های لازم در اورژانس و بخش های مراقبت های ویژه قلبی برای ارایه خدمات به این بیماران در کشور به ترتیب 23520 و 14280 عدد به دست آمد. تخمین تعداد تخت های لازم، برای مراقبت از بیماران بعد از مداخلات جراحی 8240 تخت بود. تعداد پزشکان لازم برای ارایه خدمات درمان سرپایی به بیماران ایسکمیک قلبی در کل کشور حدود 2240 نفر تخمین زده شد. البته برای تعیین تعداد مورد نیاز کل متخصصان، باید بار کاری بیماران بستری را نیز محاسبه و به این تعداد اضافه کرد.
    مدل به کار گرفته شده می تواند در تنظیم واقع بینانه اهداف، تشخیص خلاهای نظام آموزشی درمانی و پیش بینی دقیق برای آینده به مسوولان کمک کند؛ علاوه بر این، به سایر بیماری ها و موضوعات مرتبط در زمینه بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور نیز، قابل تسری است.
    کلیدواژگان: واقعه حاد قلبی، بیماری ایسکمیک قلبی، بار بیماری، مدل اپیدمیولوژیک، مطالعه نظام مند (سیستماتیک)
  • ایروان مسعوداصل، سیدجمال الدین طبیبی صفحه 171
    با توجه به اهمیت رفاه اجتماعی بر بهره وری نیروی کار و سرمایه انسانی، اهمیت رابطه رشد و توسعه اقتصادی با رفاه اجتماعی و تاثیر آن بر توزیع درآمد و در نتیجه، برخورداری از برابری و عدالت و تامین رفاه جامعه، وزارت رفاه و تامین اجتماعی در سال 1383 به صورت وزارتخانه ای مستقل آغاز به کار کرد. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف شناسایی ساختار و مبنای پوشش و وظایف اساسی حوزه رفاه و تامین اجتماعی در ایران و کشورهای منتخب، انجام شد تا ساختاری متناسب با وضعیت ایران پیشنهاد گردد.
    در این مطالعه که به صورت توصیفی تحلیلی انجام شده است، به منظور ارایه الگو، بررسی تطبیقی ساختار نظام رفاه و تامین اجتماعی در کشورهای منتخب نیز صورت گرفته و از بین ابعاد ساختاری، بعد تمرکز به منزله محور این بررسی انتخاب شده است.
    یافته های حاصل از این پژوهش، شباهت ها و تفاوت هایی را در وضع موجود ساختار رفاه و تامین اجتماعی جامعه پژوهش نشان دادند. شباهت ها عبارتند از:- در غالب کشورها، اصول و مبانی مشترکی برای تحقق هدف ها و وظایف وجود دارند؛- از نظر پیچیدگی، ساختار تشکیلاتی تمامی کشورهای مورد مطالعه، ساده و کم حجم و نظام برنامه ریزی، متمرکز و اجرا در آنها به صورت نامتمرکز هستند و در مجموع نیز ساختار مدیریت رفاه و تامین اجتماعی از ساختار نامتمرکز تبعیت می کند.
    تفاوت ها عبارتند از:- در کشورهای منتخب، در ارتباط با بعد ساختاری، دو رویکرد متفاوت برای تفکیک نظام های رفاه و تامین اجتماعی وجود دارد: رویکرد مبتنی بر پوشش (Coverage) اقامت و رویکرد مبتنی بر پوشش اشتغال.
    مطالعه وضعیت ایران نشان داد که وظایف و ماموریت هایی که برای این وزارتخانه در نظر گرفته شده بسیار متنوع و متعددند و لازم است خدمات آن همه افراد جامعه را شامل گردد. برای تحقق این امر، پیشنهاد می شود که ملیت، مبنای پوشش جمعیت قرار گیرد. ساختار نیز باید به سمت وضعیت نامتمرکز حرکت کند تا از شکل پیچیده خارج شود و در قالب ساختاری ساده و کم حجم قرار گیرد. در این حالت، فعالیت اصلی دولت در حوزه رفاه و تامین اجتماعی به برنامه ریزی، ارزیابی و تعیین استاندارد در سطح کلان محدود می شود تا بتواند با توان بیشتری به این امور بپردازد.
    کلیدواژگان: ساختار، نظام رفاه و تامین اجتماعی، الگو، رفاه اجتماعی، تامین اجتماعی
  • شیرین لسان، فضل الله غفرانی پور، سقراط فقیه زاده، بهروز بیرشک صفحه 181
    افراد شاغل در مشاغلی مانند آتش نشانی تنش فراوان دارند و در معرض ابتلا به اضطراب هستند، که این اضطراب می تواند باعث تضعیف عملکرد آنان بشود. پژوهش حاضر یک تحقیق نیمه تجربی است که با هدف تعیین کاربرد الگوی Predisposing، Reinforcing، Enabling Causes in Educational Diagnosis and Evaluation (PRECEDE) در افزایش رفتارهای مقابله با اضطراب در ماموران آتش نشانی تهران انجام شده است.
    جامعه مورد پژوهش، ماموران آتش نشانی تهران و نمونه انتخاب شده، 118 مامور آتش نشانی (59 نفر در گروه تجربی و 59 در گروه شاهد) بودند که از طریق نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند.
    ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه خود ساخته در چارچوب الگوی PRECEDE بود. از الگوی PRECEDE به عنوان چارچوب برنامه ریزی و از نظریه خودکارآمدی برای تغییر رفتار فردی در این چارچوب استفاده شد.
    یافته ها نشان دادند که قبل از مداخله آموزشی، گروه های تجربی و شاهد از نظر مشخصات جمعیتی و اجزای الگوی PRECEDE با یکدیگر تفاوت معنی دار نداشتند. ولی پس از مداخله، در گروه تجربی نسبت به گروه شاهد، میانگین نمرات آگاهی، نگرش، خودکارآمدی (عوامل مستعد کننده)، مهارت انجام آرام سازی (عامل قادر کننده) و رفتارهای مقابله با اضطراب افزایش معنی دار یافت (P<0.0001). همچنین استفاده از سه منبع آموزشی (عامل قادر کننده) در زمینه آرام سازی، افزایش معنی دار نشان داد (P<0.03)و تشویق توسط دیگران و تجارب مثبت فرد، پس از انجام آرام سازی (عوامل تقویت کننده) توسط افراد گروه تجربی گزارش گردید.
    این بررسی نشان دهنده کاربرد موثر الگوی PRECEDE در افزایش عوامل مستعد کننده، قادر کننده، تقویت کننده و رفتارهای مقابله ای مثبت با اضطراب در ماموران آتش نشانی تهران است.
    کلیدواژگان: اضطراب، آموزش بهداشت، الگوی PRECEDE، آرام سازی، ماموران آتش نشانی
  • معصومه سیمبر، فریده غفاری، شهناز ترک زهرانی، حمیدرضا علوی مجد صفحه 191
    ارتقای سطح کیفیت یکی از 5 راهبرد جهانی برای بهبود برنامه های بهداشت باروری در سال 2004 اعلام شده است. سازمان بهداشت جهانی بر نظارت و ارزیابی ساختار، فرایند و پیامد خدمات، برای ارتقای سطح کیفیت تاکید می کند. این مطالعه با هدف بررسی کیفیت ارایه مراقبت های حین زایمان طبیعی به مادران بستری در دو بیمارستان منتخب دانشگاه علوم پزشکی کردستان، در سه بعد فوق صورت گرفت.
    در این مطالعه توصیفی، کیفیت ارایه مراقبت به 96 زن با بارداری طبیعی که به روش غیرتصادفی سهمیه ای انتخاب شده بودند، با استفاده از دو فهرست بازبینی مشاهده ساختار و مراقبت و یک پرسشنامه رضایت سنجی مورد بررسی قرار گرفت. سپس اطلاعات با نرم افزار 11.5 SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    مراقبت های مامایی در مراحل مختلف زایمان، با میانگین درصد تطابق با وضعیت مطلوب، در مرحله اول (71.4 درصد)، مرحله دوم (63.03 درصد)، مرحله سوم (80.63 درصد) و در مرحله دو ساعت اول بعد از زایمان (70.50 درصد)، ارایه شدند. پایین ترین سطح کیفیت مراقبت ها به حمایت روحی و روانی، شستن دست و کنترل علایم حیاتی مربوط می شد.
    نصب دستورالعمل ها و یا ترویج استفاده از پارتوگراف برای نظارت و ارزیابی مستمر کیفیت مراقبت توسط مدیران، افزایش کارکنان مامایی، فراهم کردن امکانات برای حضور همراه به منظور بالا بردن سطح کیفیت مراقبت های روحی و روانی می توانند موجب ارتقای سطح کیفیت مراقبت ها و در نهایت، افزایش میزان سلامت و رضایت مشتریان شوند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، کیفیت، مراقبت، زایمان
  • مصطفی شکوهی، احمد فیاض بخش، علی زارع، محبوبه پارساییان، سیما رفیعی، مرضیه سلیمانی نژاد صفحه 203
    اعتیاد طولانی مدت به دخانیات، دلیل رفتاری اصلی مرگ های زودرس و ناتوانی هاست که تقریبا سالانه به 4 میلیون مرگ در دنیا منجر می شود. بر اساس مطالعات انجام شده، میانگین سن شروع به مصرف سیگار کم است که این خود به خوبی لزوم حساس سازی جامعه به آن را توجیه می کند. در این مطالعه، جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه استاندارد و یکسان در هر 3 کشور صورت گرفت. در مجموع، 3089 نفر در این 3 مطالعه شرکت داشتند که 47.5 درصد، زن و 52.5 درصد مرد بودند. هدف این طرح تحقیقاتی، مقایسه دانش، نگرش و عملکرد دانشجویان ایرانی، آمریکایی و چینی در زمینه مصرف دخانیات است. میانگین دانش در این زمینه در زنان و مردان آمریکایی بیشتر از میانگین دانش در هر دو گروه زنان و مردان ایرانی و چینی و میانگین نگرش در ایرانی ها (زنان و مردان)، بیشتر از آمریکایی ها و چینی ها هستند. دانش دانشجویان زن در خصوص دخانیات، در مقایسه با دانشجویان مرد، اندکی بیشتر و نگرش آنان نسبت به دخانیات در مقیاس این مطالعه، تا حدودی منفی تر است. همچنین دانشجویان مرد بیشتر از دانشجویان زن سیگار و سایر محصولات دخانی مصرف می کنند. زنان و مردان آمریکایی خیلی بیشتر از زنان چینی و ایرانی تجربه جویدن تنباکو و کشیدن سیگار و پیپ داشتند. پژوهش حاضر در صدد آن بوده است که اطلاعات مرتب شده ای را درباره متغیرهای موثر در مصرف دخانیات در میان جمعیت تحت مطالعه ارایه دهد و سپس، با توجه به ضرر اثبات شده دخانیات و نتایج به دست آمده در این بررسی، اقداماتی فوری را برای اصلاح دانش، نگرش و عملکرد دانشجویان (به عنوان طبقه مرجع اجتماعی) در مورد این مخاطره سلامتی به سیاست گذاران سلامت کشور توصیه کند.
    کلیدواژگان: دانشجویان ایرانی، مصرف دخانیات، رفتار، نگرش، عملکرد
|
  • Mitra Abtahi, Seyed Abolghasem Djazayeri, Mohammadreza Eshraghian, Ahmad Reza Dorosti, Haleh Sadrzadeh Yeganeh, Hamed Pouraram Page 113
    Objective(s)
    To compare obesity, overweight and related socio-economic factors among adolescent girls in the North and South areas of Tehran, the capital of Iran, in 2005.
    Methods
    This cross-sectional and analytical study 210 adolescent girls, aged 14-17 years, from high schools in the North area of Tehran (n=105; high socio-economic level) and the South area (n=105; low socio-economic level) were selected by the two-step, cluster random sampling method. Demographic data, including mothers´ and fathers´ educational levels and parents´ jobs were gathered, using a validated self-administered questionnaire. Food intake data were obtained by a one-day 24- hour recall and a one- day food record. Weight and height were measured based on standard methods and Body Mass Index (BMI) were calculated. Overweight + obesity were defined as a BMI  85 th percentile of age - sex specific BMI.
    Results
    The prevalence of overweight +obesity was observed in 15.2 % of the girls in the North area and 26.7 % of the South area, the difference being significant (P= 0.001). Mean of energy, fat and energy derived from fat were 1964 kcal, 72.0 gr and 34.1% in North area and 2288 kcal, 83.1 gr and 34.4% in South area, respectively. There was a significant correlation between BMI of the girls and mothers’ literacy in the North area. Obesity + overweight were significantly correlated with mother's job among girls in the South area.
    Conclusion
    Evidence suggests that overweight and obesity in Tehran, especially among female adolescents of a low socioeconomic level, is a public health problem. It is suggested to design and implement nutritional intervention programs for adolescent girls, particularly in the low socio- economic areas.
  • Mohammad Reza Sadeghi, Omid Lotf Allahi Shabestari, Mohammad Mehdi Akhoundi Haleh Maleki, Hamid Hamzeh Zadeh, Elaheh Sadat Sadeghi, Pegah Ebadi, Fatemeh Ebrahimi Abed, Hojjat Zeraati Page 123
    Objective(s)
    Avesina Research Institute, consisting of 1. Reproductive Biotechnology 2. Monoclonal Antibody and 3. Nanobiotechnology Research Centers, made great efforts to establish a Twin Registry in Iran for the first time.
    Methods
    First, an introductory notice, regarding the registry and its objectives was advertised through domestic TV channels and radio stations, as well as newspapers to address and summon twins and multiples. In addition, to publicize the registry more widely, an internet site was designed and posters and related business cards were printed. After the preliminary advertisements throughout the country, registration of the twins on the database became available via one of the following:1- Filling out and posting questionnaires2- Posting documents to the database and follow up correspondence for the completion of the required data3- Registration through internet 4- Registration through telephone 5- Registration via e-mails
    Results
    In 22 months, from March 24, 2004 to December 31, 2005, about 35000 twins and multiples joined the Iranian Twin Registry and their information was entered into the database.This bulk of data based on information like gender, age, kind of birth, marital status, education, job, ethnicity, medical history, personal interests, hobbies, etc has been classified and is ready for use in research projects.
    Conclusion
    The total number of twins and multiples registered with the registry is about 35000 compared to 350,000 to 400,000 twin pairs (There is one twin per 100 deliveries) who live in Iran. Twins who has participated in our study is less than %5 of the total number of Iranian twins and multiples. For the cooperation of nearly all twins in Iran, an urgent need is felt for substantial economical and organizational supports.
  • Naghmeh Sadeghi, Hossein Zare Page 135
    Objective(s)
    To investigate the effect of financing system on improvement of hospital performance in the selected countries.
    Methods
    This is a descriptive study. The health care system of Canada, France, USA, Australia, UK, Turkey, South Korea, Norway and Iran has been studied on. The base of selection is Garden's categorizing of countries. The questionnaire of proposed model regarding implementation of the Delphi technique were filled out by 30 professionals, professors and policy makers of health care system or people with academic or work experience in hospital management. Collected data was analyzed with statistical methods. After evaluating and analyzing the proposed and corrective ideas, the final model was designed.
    Results
    This study shows that application of financing system plays a key role in improvement of hospital performance along with comprehensive planning and appropriate control supervision system in a fundamental structure.
    Conclusion
    The experts in this field believe that by taking into consideration the social identity of hospital; financial resources and capital goods have to be provided by the governments, training costs have to be paid separately to the hospitals and floating budgets need to be considered for the hospitals.
  • Ali Ardalan, Kourosh Holakouie Naieni, Mohammad Reza Honarvar, Mohammad Javad Kabir, Ali Mohammad Zanganeh, Abbas Ali Keshtkar, Mohammad Pakmanesh, Ahmad Nazari, Mehdi Osooli, Hanieh Khodaie, Rasoul Salahi, Ali Reza Mamashli Page 147
    Objective(s)
    This research looked at the current situation of the early warning system for flash floods in Golestan.
    Methods
    Using the questionnaire developed by the Secretariat of the United Nation's International Strategy for Disaster Reduction (ISDR) for assessment of early warning systems, we examined the following components in the province's early warning system: hazard knowledge, monitoring and warning, dissemination/communication and response capacity. The first stage of the study examined current literature on the experience gained so far in Iran and worldwide. Next, we reviewed the existing evidence and documentation from the province's Natural Disaster Center. The third phase of the research began as a qualitative study consisting of in-depth interviews with eight specialists and four people residing in disaster-stricken areas. This was followed by the formation of an 8-member Expert Panel that debated the key issues until agreement was reached by at least four thirds of the members.
    Results
    The study revealed serious flaws in the current warning system, including its inability to make reliable geographical point predictions and possible delays in the transfer of warning from the meteorological services (where most of the predictions are made) to end-users and other organizations. The public receive little warning on rising water levels, and the rare warning messages that do get through are often vague and incomprehensible. There are no clear-cut warning response strategies, including local evacuation programs; hazard maps are non-existent, and response thresholds remain ill-defined.
    Conclusion
    It is clear that many components of the early flash flood warning system in Golestan are in need of functional improvement. A model- to be tested in future studies- is proposed here for the creation of a Village Disaster Taskforce, based on local capabilities and the concept of initiating the warning process at the local level.
  • Seyed Mehdi Sadat-Hashemi, Farideh Khalajabadi Farahani, Behrouz Kavhie, Raheb Ghorbani, Hesam Al Din Askari Majdabadi, Hamid Kalalian, Batoul Karimi Page 155
    Objective(s)
    To study the pattern of age at menopause in Semnan Province, Iran.
    Methods
    A total 3545 women, 30 years or older, were selected using a cluster random sampling method and interviewed to fill out a questionnaire. Since the object of the study was determination of the pattern of age at natural menopause, some cases with abnormal, operative and so on, ignored and finally 3404 women were enrolled in the study and the pattern of the age at menopause was estimated using prevalence of menopause in each age group.
    Results
    The total mean and median of age at natural menopause were 52.40 5.02 and 50.40, respectively. Increasing of menopause was slow from age 30 to 43, but its speed increased until 55 years old, then decreased slowly.
    Conclusion
    compared to the other regions of Iran, the mean of age at natural menopause in Semnan seems higher.
  • Noushin Talebizadeh, Aliakbar Haghdoost, Ali Mirzazadeh Page 163
    Objective(s)
    To propose a model to estimate the incidence of acute cardiac disease and its complications in Iran.
    Methods
    The Markov Chain Model used to consider all probable outcomes of acute cardiac events in individuals over 40 years old in Iran. We estimated the model parameters using systematic reviews and experts opinions. The conceptual framework was validated and finalized by the expert panel.
    Results
    Annual ischemic heart disease mortality in population over 40 years old is 14 per 1000 and the ischemic patients who need outpatient care are around 2,935,000 individuals. The number of beds estimated to be necessary in emergency wards and intensive cardiac care units for whole country are estimated 23520 and 14280 respectively. The estimation number of beds needed to service patients who have undergone a surgical intervention is 8540. The number of cardiac specialist for only outpatient's services is 2240 for whole country.
    Conclusion
    This model may help health policy makers to make evidence based decisions for improving medical education and better treatment as well as estimating the trend of cardiovascular diseases in Iran.
  • Iravan Masoud Asl, Seyyed Jamaledin Tabibi Page 171
    Objective(s)
    To recognize the structure, covering criteria and basic duties of the ministry of welfare and social security in Iran and some selected countries and to choose an appropriate structure for Iran.
    Methods
    In this observational study, to find a model for Iran, the structure of ministry of welfare and social security in some countries has been studied. Of all the structural aspects, centralization has been chosen to be the axis of this study.
    Results
    The results of this study showed some differences and some similarities in the structure of welfare and social security in target communities. Similarities: in most countries the basics of duties for reaching goals is the same. The structure is simple, brief and the planning is centralized and the performance is non-centralized. The whole structure of ministry of welfare and social security management is non-centralized. Differences: there are two different methods for analysis of welfare and social security; coverage method and occupational method.
    Conclusion
    This study showed that the duties that were determined for this ministry are broad and various. It is necessary to cover everybody in the society. To achieve this goal, coverage criteria must be nationality.The structure should be non-centralized to have a simpler, briefer structure. In this situation the role of government is to plan, assess and determine standards in the higher levels.
  • Shirin Lesan, Fazl Allah Ghofranipour, Soghrat Faghihzadeh, Behrouz Birashk Page 181
    Objective(s)
    To determine application of the PRECEDE model for increasing coping behaviors against anxiety in Tehran firemen.
    Methods
    This was a quasi experimental study. 118 firemen (59 in experimental group and 59 in control group) from Tehran fire stations were selected as the subjects of the study through a multistage sampling. Data collection tool was a questionnaire developed by author including demographic characteristics and PRECEDE model components.
    Results
    Comparing to the control group, after educational intervention in the study group, the mean scores of knowledge, attitude, self efficacy (predisposing factors), skill of the relaxation (enabling factor), behavior increased significantly (P<0.0001) and use of 3 educational resources (enabling factor) in area of relaxation increased significantly (P<0.03). Also, verbal persuasion and positive experiences after doing relaxation (reinforcing factors) were reported by experimental group.
    Conclusion
    The finding of the study illustrate effective application of PRECEDE model in increasing predisposing, enabling, reinforcing factors and coping behaviors against anxiety in Tehran firemen.
  • Masumeh Simbar, Farideh Ghaffari, Shahnaz Zahrani, Hamid Reza Alavi Majd Page 191
    Objective (s): To assess quality of provided care in labor and delivery units of two selected Kordestan Medical Science University hospitals.
    Methods
    This was a descriptive study to assess quality of provided care to 96 women with normal pregnancy, which were recruited using quota sampling, using two checklists for observation of care procedure and structure as well as a questionnaire to assess clients’ satisfaction. Data was analyzed by SPSS 11. 5.
    Results
    Midwifery care was provided in ِdifferent phases of labor, with following mean percentage of compatibility with optimal situation; first phase of labor (71. 4%), second phase of labor (63. 03%), third phase of labor (80. 63%) and first 2 hours after labor (70. 50%). The lowest scores were related to the domains of “emotional support”, “Hand wash” and “assessment of vital signs”.
    Conclusion
    Development of instructions for care, or promotion of partograph use for continuous monitoring and evaluation of quality of care by managers; increasing midwifery personnel; providing facilities for accompanied person to improve quality of emotional care; can lead to quality improvement, and finally clients health and satisfaction.
  • Mostafa Shokouhi, Ahmad Fayaz Bakhsh, Ali Zare, Mahboobeh Parsaeian, Sima Rafee, Marzieh Soleymani Nejad Page 203
    Objective(s)
    To assess and compare knowledge, attitudes and practice regarding tobacco use of college students in Iran, US and Chain.
    Methods
    A modified questionnaire used in each of country US, Chain and Iran. A total of 3089 usable surveys were collected (47.5% for male and 52.5% for female). Both descriptive and inferential statistical tests were employed in data analysis.
    Results
    Compared to male participants, American’s female and male students scored higher in knowledge, Iranian genders (both female and male) students scored higher in negative attitude scale of the questionnaire regarding tobacco use. Knowledge of female students was a little greater than male students and their attitude was more negative. Male respondents also were more likely to smoke cigarettes and use other tobacco products and in heavier quantities.
    Conclusion
    The findings provide exploratory information about aspects of tobacco use among students (as an important and reference class of the Iranian society), and based on the results, recommendations are made to national health policy makers and health educators for reducing tobacco related risks through improving associated knowledge, attitude and practice.