فهرست مطالب
فصلنامه علوم زراعی ایران
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1385)
- تاریخ انتشار: 1385/05/17
- تعداد عناوین: 7
-
-
بر همکنش دو تناوب زراعی و سطوح نیتروژن بر عملکرد دانه و اجزای آن در دو رقم گندم نان در شرایط دیم در شیرازصفحه 2
به منظور بررسی برهمکنش تناوب های زراعی و سطوح نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد دو رقم گندم نان در شرایط دیم، مطالعهای در سال های زراعی 1382-1381 و 1383-1382 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز (باجگاه) انجام شد. در این مطالعه اثر دو تناوب زراعی (گندم- عدس و گندم-آیش) و سه سطح نیتروژن (صفر، 30 و 60 کیلوگرم در هکتار) بر عملکرد و اجزای عملکرد دو رقم گندم نان (نیک نژاد و زاگرس) با استفاده از طرح آزمایشی کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار بررسی شد. در هر دو سال از برهمکنش نیتروژن و رقم روی عملکرد و اجزای عملکرد گندم بیشترین عملکرد دانه از تیمار 60 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و رقم نیک نژاد (1015کیلوگرم در هکتار در سال اول و 1257 کیلوگرم در هکتار در سال دوم) به دست آمد. بیشترین تعداد سنبله در مترمربع نیز در سال اول از تیمار 30 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و رقم نیک نژاد (271 سنبله) و در سال دوم از تیمار 60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و رقم نیک نژاد (283 سنبله) به دست آمد. حداکثر تعداد دانه در سنبله در هر دو سال از تیمار 60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و رقم نیک نژاد (11دانه در سال اول و 5/11 دانه در سال دوم) به دست آمد. برهمکنش نیتروژن و تناوب روی عملکرد و اجزای عملکرد گندم در هر دو سال به این صورت بود که حداکثر عملکرد دانه از تیمار 60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و تناوب گندم-عدس (1000کیلوگرم در هکتار در سال اول و 1204 کیلوگرم در هکتار در سال دوم) به دست آمد. همچنین حداکثر تعداد سنبله در مترمربع در سال اول از تیمار 60 کیلوگرم در هکتار و تناوب گندم-آیش (267 سنبله) و در سال دوم از تیمار 60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و تناوب گندم- عدس (281 سنبله) به دست آمد. حداکثر تعداد دانه در سنبله در هر دو سال از تیمار 60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و تناوب گندم- عدس (7/10 دانه در سال اول و 7/11 دانه در سال دوم) به دست آمد. بیشترین مقدار عملکرد بیولوژیک در هر دو سال از تیمار 60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و رقم نیک نژاد (2533 کیلوگرم در هکتار در سال اول و 2810 کیلوگرم در هکتار در سال دوم) به دست آمد. افزودن نیتروژن تاثیر معنی داری بر افزایش کربن آلی خاک نداشت اما در سال دوم حداکثر کربن آلی خاک در سطح 30 کیلوگرم نیتروژن در هکتار (99/0 درصد) به دست آمد. هرچند این افزایش تفاوت معنی داری با سطح 60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار (95/0 درصد) نداشت. تناوب های زراعی در سال اول تاثیر معنی داری بر کربن آلی خاک نداشتند اما در سال دوم مقدار کربن آلی خاک در تناوب گندم- عدس (96/0 درصد) به طور معنی داری بیشتر از تناوب گندم-آیش (90/0 درصد) بود. در این مطالعه، رقم نیک نژاد در مقایسه با رقم زاگرس دارای عملکرد و اجزای عملکرد بیشتری بود.
کلیدواژگان: آیش، عملکرد دانه، اجزای عملکرد، تناوب زراعی، گندم، عدس، نیتروژن -
صفحه 90
به منظور بررسی نقش برخی متابولیت ها از جمله پرولین، قندها و پروتئین های محلول، املاح معدنی در ساز و کار تنظیم اسمزی و بررسی روند تغییرات روابط آبی درشرایط تنش خشکی در یونجه یکساله برگ بریده] Medicago laciniata (L.) Mill [، آزمایشی گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام گردید. دو ژنوتیپ حساس و متحمل به خشکی یونجه یکساله در سطوح مختلف تنش خشکی شامل 1/0-، 2/0- و 1- مگا پاسکال به ترتیب سطح تنش خشکی کم، متوسط و شدید و شرایط طبیعی (ظرفیت مزرعه = 03/0- مگا پاسکال) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که افزایش تنش خشکی، میزان رطوبت نسبی (RWC) بافت ها را کاهش داده و این کاهش در ژنوتیپ حساس بیشتر بود. کاهش پتانسیل اسمزی (ψs)در ژنوتیپ متحمل نسبت به حساس با افزایش شدت تنش، نشان از افزایش تجمع متابولیت های آلی مانند قندهای محلول، پرولین و املاح معدنی مانند پتاسیم است. در این تحقیق تنظیم اسمزی عمدتا از طریق افزایش میزان قند محلول و یون پتاسیم به عنوان ساز و کاری موثر در ایجاد مقاومت به خشکی در این دو ژنوتیپ نقش داشته است، به طوری که میزان آن در ژنوتیپ متحمل در شدیدترین میزان تنش (1- مگا پاسکال) تقریبا دو برابر ژنوتیپ حساس بوده است.
کلیدواژگان: : یونجه یکساله برگ بریده، تنش خشکی، تنظیم اسمزی، پرولین، قندهای محلول، پروتئین محلول -
صفحه 121این تحقیق بر روی 21 اکوتیپ یونجه جمع آوری شده از مناطق سردسیری کشور در طی سال های80-1377، در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی نیشابور اجراء شد. تنوع موجود در بین صفات مورفولوژیکی اکوتیپ ها با استفاده از روش های چند متغیره مطالعه گردید. تجزیه به عامل ها،22 متغیر مورد بررسی را به شش عامل مشترک (با واریانس 45/80 درصد) کاهش داد. عامل ها زیر عنوان عامل طول دوره رویشی (13/20 درصد)، اجزاء عملکرد علوفه (64/16 درصد)، عملکرد و اجزاء عملکرد دانه (26/14 درصد)، کیفیت علوفه (13 درصد)، طول دوره زایشی (24/9 درصد)، و عامل مربوط به باروری (18/7 درصد) نامگذاری شدند. تجزیه خوشه ایبه روش واریانس مینیمم وارد (WARD)، اکوتیپ ها را در چهار گروه قرار داد. اکوتیپ های گروه دوم به علت داشتن مقادیر بالای ارتفاع بوته، وزن خشک ساقه، سرعت رشد مجدد و عملکرد علوفه تر و خشک ارزشمند هستند و می توان از آن ها برای انتقال صفات مذکور در برنامه های به نژادی استفاده کرد. ضمن اینکه از گروه سوم (اکوتیپ شماره 9) نیز می توان، برای افزایش کیفیت علوفه (نسبت برگ به ساقه)، بهره گرفت. همچنین از اکوتیپ های گروه چهارم که مربوط به استان چهارمحال و بختیاری هستند، برای افزایش طول گل آذین و عملکرد دانه می توان استفاده کرد.
کلیدواژگان: اکوتیپ، یونجه، تنوع ژنتیکی، تجزیه به عامل ها، تجزیه خوشه ای -
صفحه 139
به منظور بررسی تغییرات مورفولوژیکی ناشی از همزیستی اندوفایت ها با دو گونه فستوکا در بروز مقاومت به سرما، پژوهشی در سال 1381 در دانشگاه صنعتی اصفهان به اجرا در آمد. به این منظور کلون هایی آلوده به قارچ اندوفایت و عاری از آن از دو توده گیاه فسکیوی بلند با شماره های 75 و83 و یک گیاه فسکیوی مرتعی با شماره 60 تهیه گردید.کلون ها تحت تاثیر تیمارهای دمایی شامل 6، 2-، 10- درجه سانتی گراد مورد مطالعه قرار گرفته و با شاهد (20 درجه سانتی گراد) مقایسه شدند. آزمایش در هر تیمار دمایی در قالب آزمایش فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. تجزیه های آماری در هر سطح سرمایی به طور جداگانه و سپس به صورت تجزیه مرکب انجام شد. پس از اعمال تیمارها صفات وزن خشک اندام هوایی، ریشه و طوقه، تعداد پنجه، ضخامت کوتیکول برگ و میزان رشد مجدد اندازه گیری شد. حضور اندوفایت ها در افزایش وزن خشک اندام هوایی، ریشه و طوقه و تعداد پنجه در مقایسه با عدم حضور آن تاثیر معنی داری داشت. این قارچ ها برضخامت کوتیکول برگ اثر معنی داری نداشتند. ارزیابی رشد مجدد پس از رفع تنش نشان داد که اندوفایت ها نه تنها در مواردی از افت بیش از حد تعداد پنجه در نتیجه تنش جلوگیری کردند، بلکه گاهی افزایش در رشد را نیز موجب شدند. در میان ژنوتیپ های مورد بررسی ژنوتیپ شماره 83 به ویژه در حضور اندوفایت از نظر بسیاری از صفات بررسی شده کارآتر عمل کرده و مقاومت به سرمای بیشتری از خود نشان داد. ژنوتیپ های شماره 75 و 60 در مراتب بعدی قرار گرفتند.
کلیدواژگان: قارچ های اندوفایت، مقاومت به سرما، فستوکا، صفات مورفولوژیک -
صفحه 153
به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف نیتروژن و تراکم بوته در شرایط مختلف رطوبتی بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و کارآیی اقتصادی و بیولوژیک مصرف آب ذرت دانه ای هیبرید سنیگل کراس 704 پژوهشی در دو سال متوالی (1383 و 1384) در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان اجرا گردید. این پژوهش در هر سال متشکل از سه آزمایش هر یک به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار بود. در هر آزمایش یک سطح تیمار آبیاری اعمال گردید. تیمار آبیاری دارای سه سطح شامل آبیاری مطلوب (I1)، تنش ملایم (I2) و تنش شدید رطوبتی (I3) (به ترتیب آبیاری بر اساس تخلیه 30، 40 و 50 درصد ظرفیت زراعی) بود. تا مرحله چهار تا پنج برگی (مرحله استقرار گیاهچه) آبیاری بر اساس تخلیه رطوبتی معادل 30 درصد ظرفیت زراعی در همه کرت ها انجام و از این مرحله به بعد تیمارهای آبیاری اعمال گردید. در هرآزمایش نیتروژن به عنوان کرت اصلی دارای سه سطح (140 = N1، 180 = N2 و 220= N3کیلو گرم نیتروژن خالص در هکتار) و تراکم بوته نیز به عنوان کرت فرعی دارای سه سطح (6 = D1، 5 /7 =D2 و 9 = D3 بوته در مترمربع) بودند. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که تاثیر تنش خشکی، نیتروژن و تراکم بوته بر عملکرد دانه و بیولوژیک معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه به میزان 2/1050 گرم در مترمربع مربوط به تیمار آبیاری مطلوب بود. تنش شدید رطوبتی در مقایسه با تیمار آبیاری مطلوب باعث کاهش عملکرد دانه به میزان حدود 35 درصد گردید، این کاهش عمدتا به واسطه کاهش تعداد دانه در بلال و وزن هزار دانه بود. افزایش کاربرد نیتروژن موجب افزایش عملکرد دانه شد که این افزایش مربوط به تاثیر مثبت نیتروژن در افزایش تعداد دانه در بلال بود. واکنش عملکرد دانه به افزایش تراکم بوته نیز مثبت بود. کلیه اجزای عملکرد به استثنای تعداد ردیف در بلال نسبت به تغییر تراکم حساسیت نشان دادند. شاخص برداشت با افزایش شدت تنش رطوبتی و تراکم کاهش یافت، اما بین میانگین این صفت در سطوح مختلف نیتروژن تفاوت معنی داری وجود نداشت. با کاهش فواصل آبیاری، کارآیی اقتصادی و بیولوژیک مصرف آب افزایش یافت. بیشترین میانگین کارآیی اقتصادی و بیولوژیک مصرف آب به ترتیب به میزان 71/1 و 28/3 کیلوگرم دانه بر مترمکعب آب آبیاری به تیمار آبیاری مطلوب تعلق داشت. نتایج این تحقیق نشان می دهد در شرایط مختلف رطوبتی، جهت افزایش کارآیی مصرف نهاده ها و کاهش هزینه ها، تناسب میان میزان مصرف نیتروژن و تراکم بوته با فراهمی آب در خاک امری ضروری است. در شرایط تنش خشکی، کاهش مصرف نهاده ها علاوه بر کاهش هزینه ها، افزایش راندمان استفاده از منابع را نیز به دنبال خواهد داشت.
کلیدواژگان: ذرت، تنش کمبود آب، نیتروژن، تراکم بوته، عملکرد و کارآیی مصرف آب -
صفحه 171
به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت و تراکم بوته بر عملکرد بلال ذرت شیرین رقم SC.403 آزمایشی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان از فروردین 1380 به مدت سه سال زراعی اجرا گردید. در این آزمایش چهار تاریخ کاشت (20 فروردین، 9 اردیبهشت، 29 اردیبهشت و 17 خرداد) و چهار تراکم (45، 55، 65 و 75 هزار بوته در هکتار) به صورت فاکتوریل (4*4) و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که عملکرد بلال، طول بلال، درصد دانه قابل کنسرو و شاخص براشت بلال تحت تاثیر تاریخ کاشت قرار گرفتند. حداکثر وزن بلال به میزان 20250 کیلوگرم در هکتار در تاریخ کاشت 9 اردیبهشت به دست آمد میزان تولید بلال در این تاریخ کاشت با تاریخ کاشت 20 فروردین از نظر آماری برابر بود. با تاخیر در کاشت به علت کوتاه تر شدن طول دوره رشد گیاه و بالا بودن درجه حرارت هوا در طول دوره گرده افشانی میزان بلال برداشتی کاهش یافت. تراکم بوته نیز میزان تولید بلال، طول بلال و شاخص برداشت را تحت تاثیر قرار داد. اگرچه حداکثر عملکرد بلال به میزان 18170 کیلوگرم در هکتار در تراکم 75 هزار بوته در هکتار به دست آمد ولی با افزایش تراکم طول بلال کاهش یافت به طوری که بازارپسندی بلال چه برای مصرف تازه خوری و چه به صورت استفاده در کارخانجات صنایع تبدیلی برای تولید کنسرو کاهش یافت. بنابراین علیرغم افزایش معنی دار وزن بلال در تراکم 75 هزار بوته در هکتار توصیه می شود، برای داشتن محصولی که قابلیت عرضه بهتر به بازار داشته باشد، از تراکم 65-55 هزار بوته در هکتار برای کشت بهاره ذرت شیرین در استان گلستان استفاده شود.
کلیدواژگان: ذرت شیرین، تاریخ کاشت، تراکم بوته، شاخص برداشت، بلال -
صفحه 184
به منظور بررسی تاثیر آبیاری تکمیلی بر عملکرد و اجزای عملکرد توتون گرمخانه ای رقم ویرجینیا ای یک (VE1)، آزمایشی در سال های زراعی 1384-1383 و 1385-1384 در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات توتون رشت در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با چهار تیمار و سه تکرار به اجرا در آمد. تیمارها عبارت بودند از کشت بدون آبیاری تکمیلی (SI0)، آبیاری تکمیلی تا انتهای مرحله غنچه دهی (SI1)، آبیاری تکمیلی تا انتهای مرحله گل دهی (SI2) و آبیاری کامل (SI3). مقدار آب در هر نوبت آبیاری براساس ظرفیت نگهداری رطوبتی خاک و حداکثر کمبود رطوبت مجاز (MAD) تعیین گردید. ظرفیت رطوبتی خاک با استفاده از دستگاه صفحه فشاری (Pressure plate) و زمان آبیاری با استفاده از دستگاه تانیومتر تعیین شد و در هر نوبت آبیاری خاک تا حد ظرفیت زراعی آبیاری گردید. محصول توتون در شش چین برداشت شد. در مرحله گل دهی کامل، صفات کمی گیاه از جمله طول برگ، عرض برگ، تعداد برگ ها، ارتفاع بوته و شاخص سطح برگ و بعد از برداشت، عملکرد برگ تر و خشک و همچنین صفات کیفی از جمله درصد قند و درصد نیکوتین اندازه گیری شدند. نتایج تجزیه مرکب نشان داد که کلیه صفات مورد بررسی غیر از تعداد برگ ها در بوته تحت تاثیر آبیاری قرار گرفتند و بین افزایش مقدار آب آبیاری با صفات مذکور همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت. اثر سال به غیر از عملکرد برگ خشک در بقیه صفات مورد بررسی معنی دار نبود، بطوری که در سال اول آزمایش توزیع نا مناسب بارش در مرحله بعد از نشا کاری موجب استقرار ضعیف تر بوته ها شد و عملکرد برگ خشک نسبت به سال دوم کمتر بود. میانگین عملکرد برگ خشک در تیمار (SI3)، (SI2)، (SI1) و (SI0) به ترتیب 80/2096، 00/2170، 00/1974 و 00/1302 کیلوگرم در هکتار بود. شاخص بهره وری آب از نظر عملکرد برگ خشک و سود ناخالص در هر دو سال در تیمار آبیاری تکمیلی تا پایان مرحله غنچه دهی (SI1) نسبت به سایر تیمارهای آبیاری برتری داشت. بنابراین اعمال آبیاری تکمیلی مناسب در افزایش عملکرد کمی و کیفی توتون در مقایسه با شرایط بدون آبیاری و برای استفاده بهینه از منابع آب منطقه یک امر اجتناب ناپذیر است.
کلیدواژگان: آبیاری تکمیلی، عملکرد، اجزای عملکرد، توتون، شرایط دیم
-
Interactions of two crop rotations and nitrogen levels on grain yield and its components of two bread wheat cultivars under dryland conditions in ShirazPage 2
Field experiments were conducted in 2002-2003 and 2003-2004 cropping season to determine the effects of crop rotation and N fertilizer on yield and yield components of two wheat (Triticum aestivum L.) varieties under Bajgah (near shiraz) dryland condition. Treatments included two rotations (wheat-lentil and wheat-fallow), three N fertilizer rates (0, 30, and 60 kg N ha–1), and two wheat varieties (Niknejad and Zagros). A split Factorial design with three replications was used. Interaction of nitrogen and variety on grain yield and yield components were significant, the highest grain yield obtained from 60 kg N ha–1 and Niknejad in two years (101.5 g/m2 at the first year and 125.7 g/m2 at the second year) and the lowest grain yield was obtained from 0 kg N ha–1 and Zagros in two years (71.3 g/m2 at the first year and 73.4 g/m2 at the second year). Maximum number of spike per m2 in the first year was obtained from 30 kg N ha–1 and Niknejad (271) and in the second year from 60 kg N ha–1 and Niknejad (282.9). Minimum number of spike per m2 was obtained from 0 kg N ha–1 and Zagros in two years (202 in the first year and 213.4 in the second year). Maximum number of grain per spike was obtained from 60 kg N ha–1 and Niknejad in two years (11 in the first year and 11.5 in the second year) and minimum number of grain per spike was obtained from 0 kg N ha–1 and Niknejad in the first year (8.2) and from 0 kg N ha–1 and Zagros in the second year (8.7). Interaction of nitrogen and crop rotation on grain yield and yield components was significant, the highest grain yield obtained from 60 kg N ha–1 and wheat-lentil rotation in two years (100 g/m2 at the first year and 120.4 g/m2 at the second year) and the lowest grain yield was obtained from 0 kg N ha–1 and wheat-lentil rotation in the first year and from 0 kg N ha–1 and wheat-fallow rotation in the second year (74 g/m2 at the first year and 76.8 g/m2 at the second year). Maximum number of spike per m2 in the first year was obtained from 60 kg N ha–1 and wheat-fallow rotation (266.7) and in the second year from 60 kg N ha–1 and wheat-lentil rotation (281.3). Minimum number of spike per m2 was obtained from 0 kg N ha–1 and wheat-fallow rotation in two years (207.2 in the first year and 218.7 in the second year). Maximum number of grain per spike was obtained from 60 kg N ha–1 and wheat-lentil rotation in two years (10.7 in the first year and 11.7 in the second year) and minimum number of grain per spike was obtained from 0 kg N ha–1 and wheat-lentil rotation in two years (8 in the first year and 8.7 in the second year). Increasing nitrogen level had no significant effect on soil organic carbon in the first year but, in the second year, maximum rate of soil organic carbon was obtained from 30 kg N ha–1 (0.99%), although 30 and 60 kg N ha–1 (0.95%) had no significant difference. In the first year, rotations had no significant effect on soil organic carbon, but in the second year, soil organic carbon was higher in wheat-lentil (0.96%) than wheat-fallow (0.90%).
Keywords: Crop rotation, Fallow, Lentil, Nitrogen, Yield, Yield components, Wheat -
Page 90
In order to study the role of some metabolites as proline, soluble sugar, soluble proteins and inorganic solutes on osmotic adjustment mechanism and variation of water relationship in cutleaf medic [Medicago laciniata (L.) Mill] under drought stress, a greenhouse experiment was conducted in 2004, at the Agricultural Biotechnology Research Institute, Karaj, Iran- using a factorial arrangement in RCBD with three replications. Two genotypes of cutleaf medic, sensitive and tolerant to drought stress was treated in four levels of water stress including: -0.1, -0.2, and -1 MPa as low, medium and high stress levels, respectively and normal condition (FC = -0.03 MPa). Results indicated that high stress decreased RWC of sensitive genotype. Increases in organic metabolites accumulation as Proline, soluble sugar and inorganic solutes as potassium were associated with a decrease in osmotic potential in tolerant genotype as compared to sensitive genotypes. This study revealed that osmotic adjustment, through increasing slouble sugar and potassium ion was considered as an important mechanism for drought tolerance in annual cutleaf medic, as in tolerant genotype, it was almost twice in comparison with sensitive genotype.
Keywords: Annual cutleaf medic, Drought stress, Osmotic adjustment, Proline, Soluble sugar, Soluble proteins, Water relation -
Page 121Genetic diversity of 21 alfalfa (Medicago sativa) ecotypes collected from cold regions were investigated during1998-2001 at Neyshabour Agricultural and Natural Resources Research Station. The multivariate techniques were used for study the genetic variation among morphological traits. Factor analysis with Varimax rotation was performed on 23 variables and reduced them down to six common factors with 80.45% variance which were: vegetative factor (20.13%), forage yield components(16.64%), grain yield and it’s components (14.26%), forage quality(13%), reproductive length (9.24%), and reproductive factor (7.18%). Cluster analysis using WARD method classified the 21 ecotypes into four cluster. Ecotypes of second cluster for having high plant height, stem dry weight, re-growth rate, fresh and dry matter yield, were highly valuable for transferring their traits through hybridization programs. Also in cluster three, ecotypes No.9 is suitable for improving forage quality(Leaf/Stem ratio) and in cluster four (ecotypes from Chaharmahal-and- Bakhteyari), for improving inflorescent length and grain yield.sKeywords: Alfalfa, Ecotypes, Genetic variation, factor analysis, Cluster analysis (WARD method)
-
Page 139
To analyze the morphological changes affected by endophytes on induction of cold tolerance in two species of festuca, an experiment was done at Isfahan University of Technology in 2002.Endophyte-infected and non-infected clones from two genotypes of tall fescue and one meadow fescue were prepared and numbered 75,83 and 60 respectively. The clone were exposed to cold treatment at 20 C. After three weeks of cold treatments, shoot, root and crown dry weight, number of tillers, cuticle thickness and finally amount of regrowth were measured. The presence of endophytes had significant effect on increasing the dry weight of shoot, root, crown and number of tillers. Endophytic fungi had not significant effect in cuticle thickness. Evaluation of regrowth after termination of stress condition showed that endophytes increase the plant ability to survive and recover from exposure to cold stress environment. Among plant genotypes, 83 was better for most characteristics, specially in the presence of endophyte and showed higher cold tolerance
Keywords: Endophytic fungi, Cold tolerance, Festuca, Morphological trait -
Page 153
In order to study the effect of different levels of nitrogen and plant density under different moisture conditions on grain yield and yield components, biological yield and economic and biological water use efficiency of a maize hybrid (Zea mays L.) cv. SC. 704 a research was conducted in 2004 and 2006 cropping seasons, in experimental field in Agriculture and Natural Resources Sciences University of Khuzestan, Ahvaz, Iran. Irrigation treatments were implemented separately in three experiment in cluding. Optimum irrigation (I1), Moderate stress (I2) and Severe stress (I3) (irrigation treatments were applied based on depletion of 30%, 40% and 50% of field capacity, respectively). Until 4 to 5 leaf stage (seedling establishment stage) irrigations carried out after depletion of 30% field capacity in all treatments and after this stage irrigation treatments were applied. A split plot arrangement in Randomized Complete Block Design with three replication was used for each experiment. In each experiment three nitrogen levels (N1=140, N2=180 and N3=220 Kg N ha-1) were applied in main plots and three plant densities (D1=6, D2=7.5 and D3=9 plants m-2) were assigned to sub-plots. Results of combined analysis of variance indicated that the effect of moisture stress, nitrogen and plant densities on grain and biological yield was significant. The maximum grain yield (1050.2 gm-2) was harvested from optimum irrigation (I1). Severe moisture stress decreased the grain yield by 35% in comparison with optimum irrigation. This reduction was mainly due to reduction of grain number per ear and 1000 kernel weight. Grain yield increased with increasing nitrogen application. The yield difference between nitrogen levels was mainly due to positive effect of nitrogen on grain number per ear. The response of grain yield to increase in plant densities was positive. All yield components except number of rows per ear were sensitive to plant densities. Harvest index decreased as severity of moisture stress and plant densities increased, but there was no significant difference between different levels of nitrogen. Decreasing irrigation intervals increased economic and biological water use efficiency. The highest means of economic (1.71 kgm-3) and biological (3.28 kgm-3) water use efficiency, belonged to optimum irrigation. Increasing nitrogen application increased economic and biological water use efficiency. The response of these efficiencies to plant densities was also positive. Results of this study, suggest that; in order to increase input use efficiency and decrease the costs, nitrogen consumption rate, plant densities and available water in soil should be proportionated. Under moisture stress conditions, reduction in input levels, not only decreases the costs, but also increases the efficiency of resources used.
Keywords: Maize, Moisture stress, Nitrogen, Plant density, Water use efficiency -
Page 171
In order to study the effect of sowing date and plant density on quantity and quality of sweet corn SC.403, field experiments were conducted in Gorgan Reaserch Station during 2001-2003 growing seasons. In these experiments four sowing dates (April 9, April 29, May 19 and June 8) and four plant densities (45000, 55000, 65000 and 75000 plants per hectar) were evaluated in a factorial experiment (4 ×4) Using Randomized Compelet Block Design with four replications. Results showed that ear yield, ear lenght, can seed percent and ear harvest index was influenced by planting date. Maximum ear weight achieved in April 29 (20250 kg/ha). The ear yield was identical in this planting date with April 9, With dealy in planting dek anthesis period decreased and therefore ear yield reduced due to the reduction of growth period and high air temperature. Plant density effected the ear yield, ear length and harvest index. Although maximum ear yield was 18170 kg/ha in 75000 plants per hectar, but it decreased, with increase in plant density, Ear marketing, obviously decreased, not only for fresh consumption bat also for industry. Despite of significant increase in ear weight in 75000 plant per hectar it is recommended that for better marketing of sweet corn it should be planted with 55000-65000 plant per hectar in spring.
Keywords: Sweet corn, Sowing date, Plant density, Harvest index, Ear -
Page 184
In order to study the effect of supplemental irrigation on yield and yield components of tobacco, an experiment was conducted at Guilan Tobacco Research Station in 2004 and 2005 croping seasons. A randomized complete block design with four treatments and three replications was conducted. Treatments were: no supplemented irrigation (SI0), supplemental irrigation till the end of flower bud forming stage (SI1), supplemental irrigation till the end of flowering stage (SI2) and supplemental irrigation till the end of growth stage or full irrigation (SI3) as control in each cropping season. The required water for each treatment was determined based on water holding capacity and maximum allowable deficiency (MAD). The soil water holding capacity was measured by using Pressure Plate. The time of irrigation was determined by using Tensiometer and soil was irrigated to the field capacity level. Leaves were harvested at six times. At flowering stage; leaf length, leaf width, plant height, number of leaf and leaf area index were recorded and after harvesting of leaves; fresh leaf yield, dried leaf yield, unit price, gross income per unit area, quality traits such as sugar and nicotine percentage were also measured. The combined analysis of variance showed that all of the traits except number of leaves per plant were affected by irrigation and a positive correlation was observed between increasing amount of water and the traits. The effect of year was not significant on the traits except for dried leaf yield as the mean of dried leaf yield decreased in the first year of study, due to the non optimum distribution of precipitation immediately after transplantation. The dried leaf yield increased in the second year of experimental. The mean dried leaf yield of (SI0), (SI1), (SI2) and (SI3) treatments were 2096.80, 2170.00, 1974.00 and 1302.00 kg/ha, respectively. Irrigation until flower bud forming stage had the highest water productivity index based on dried leaf yield and gross income in comparison to other irrigation treatments in this study. Therefore, application of supplemental irrigation and optimum usage of available water resources are essential in tobacco production.
Keywords: Non irrigated, Supplemental irrigation, Tobacco, Yield, yield components