فهرست مطالب

نشریه توسعه و سرمایه
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/05/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ساسان مهرانی، حمیدرضا گنجی، محمدرضا عسکری صفحه 7

    توسعه بازارهای سرمایه، موجب ایجاد و گسترش موسسات خدمات مالی می شود. یکی از خدماتی که این موسسات ارائه می کنند، رتبه بندی انواع اوراق بهادار و شرکت ها است.در این تحقیق نماگرهای مورد نظر سازمان بورس اوراق بهادار تهران در رتبه بندی شرکت های پذیرفته شده در بورس و اعلام فهرست 50 شرکت فعال تر با معیارهای مالی و غیرمالی ارزیابی عملکرد مورد نظر تحقیق مورد مقایسه و بررسی قرار گرفت و همبستگی و ارتباط میان آنها به دست آمد. هدف اصلی تحقیق، تعیین این است که آیا شرکتی که طبق گزارش های بورس اوراق بهادار تهران رتبه بالایی در میان سایر شرکت ها دارد، از نظر معیارهای مالی و غیرمالی ارزیابی عملکرد نیز از دیگر شرکت ها بالاتر است یا خیر. نتایج آزمون فرضیات و تحلیل همبستگی بیانگر این است که بین رتبه بندی شرکت ها بر اساس نماگرهای بورس و رتبه بندی آنها بر اساس متغیرهای مورد نظر این پژوهش، همبستگی ضعیفی وجود دارد و این همبستگی ها در اغلب موارد معنی دار نیست و بیانگر این است که شرکت های برتر از حیث نماگرهای بورس اوراق بهادار تهران الزاما رتبه های بالاتری نیز از دیدگاه متغیرهای مورد نظر پژوهش نبوده اند.

    کلیدواژگان: رتبه بندی شرکت ها، ارزیابی عملکرد، فهرست 50 شرکت فعال تر، متغیرهای مالی و غیرمالی، اطلاعات حسابداری
  • محمد کاشانی پور*، علی رحمانی، جابر هادی نژاد صفحه 33

    سیاست تقسیم سود شرکت ها تحت تاثیر عوامل و محدودیت های مختلفی است. مالیات از جمله عوامل موثر بر سیاست تقسیم سود شرکت ها است. در این تحقیق سعی شد در ضمن پاسخ به سوال اساسی این تحقیق، رابطه تغییر قانون مالیات های مستقیم سال 1380 با سود تقسیمی شرکت ها آزمون شود. بدین منظور دو فرضیه طراحی شد که در فرضیه اول، تفاوت معنا داری بین سود تقسیمی شرکت ها قبل و بعد از تغییر قانون مالیات با استفاده از آزمون t-جفت، مورد آزمون قرار گرفت که نتایج، بیانگر تفاوت معنی دار بین سود تقسیمی قبل و بعد از تغییر قانون مالیات بود. هم چنین شواهد نشان می دهد که با کاهش نرخ مالیات، سود تقسیمی شرکت ها به طور چشمگیر افزایش یافت. در فرضیه دوم سعی شد رابطه بین کاهش نرخ مالیات با سود تقسیمی مورد بررسی قرار گیرد. بر این اساس میانگین تغییرات سود تقسیمی و مالیات در سال های قبل و بعد از تغییرات قانون مالیات با استفاده از آزمون همبستگی(رگرسیون خطی ساده) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بیانگر وجود رابطه معنی دار بین سود تقسیمی و مالیات است؛ اما شواهد حاکی است که همبستگی خیلی ضعیفی بین این دو متغیر برقرار بود.

    کلیدواژگان: سود تقسیمی، مالیات بر سود تقسیمی، سود سرمایه ای، مالیات بر سود سرمایه ای، طرح سرمایه گذاری مجدد سود سهام
  • احمد خدامی پور*، حسین فتوحی اردکانی صفحه 55

    در دهه های اخیر، تغییرات اساسی در عملکرد حسابداری مدیریت و نقش حسابداران مدیریت در واحدهای تجاری رخ داده است که نشان می دهد حسابداری مدیریت ممکن است مناسب بودن خودش را برای مدیریت و سایر استفاده کنندگان از اطلاعات تهیه شده به وسیله آن در آینده از دست بدهد. به همین دلیل، تحقیقات زیادی در رابطه با سیستم ها، فنون و روش های حسابداری مدیریت انجام شده است.هدف این تحقیق، ارائه دیدگاه های دانشگاهیان و شاغلان در حرفه نسبت به آینده ای است که پیش روی حسابداری مدیریت و حسابداران مدیریت است. در این تحقیق، مهارت های مورد نیاز حسابداران مدیریت در آینده و نقش و مسولیت های آنان در آینده، از دیدگاه دانشگاهیان و شاغلان در حرفه مشخص می شود. هم چنین در این تحقیق، شمایی کلی از آینده حسابداری مدیریت از دیدگاه اعضای دو جامعه نشان داده می شود.این تحقیق از نوع پیمایشی - کاربردی است و از طریق فرستادن پرسشنامه برای دو گروه دانشگاهیان و شاغلان در حرفه و سپس تجزیه و تحلیل نتایج این اطلاعات، انجام شده است. ابزار اندازه گیری در این تحقیق پرسشنامه، و جامعه مورد مطالعه نمایندگان دو طیف دانشگاهیان و شاغلان در حرفه است. نتایج تحقیق حاکی از وجود تفاوت معنی دار بین دیدگاه جامعه دانشگاهی و مدیران حرفه ای شاغل در حرفه نسبت به مهارت های مورد نیاز حسابداران مدیریت در آینده و نبودن تفاوت معنی دار بین این دو دیدگاه نسبت به نقش و مسولیت های آینده حسابداران مدیریت و آینده حسابداری مدیریت است.

    کلیدواژگان: نقش و مهارت های حسابداران مدیریت، حسابداری مدیریت، آینده حسابداری مدیریت
  • ناصر ایزدی نیا، سیدیاسر نظرزاده صفحه 87

    گرچه رقم سود گزارش شده شرکت ها جزء اصلی ترین مبانی تصمیم گیری در بازار سرمایه به حساب می آید،وجود مواردی چون برآوردها، روش های گوناگون حسابداری و در نهایت هموارسازی و مدیریت سود، نقش اطلاعاتی آن را به عنوان مبنای مهم تصمیم گیری در بازار سرمایه تهدید می کند. این پژوهش به دنبال ارائه معیارهای مناسب اندازه گیری کیفیت سود و رابطه آن با بازده سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این تحقیق به منظور دست یابی به شاخص جامع اندازه گیری کیفیت سود به مطالعه پانزده مورد از تحقیقات اخیر پرداخته شد و ده معیار مشترک انتخاب گردید که اولا مورد توافق بیشتر پژوهشگران و ثانیا قابل بررسی در بورس اوراق بهادار تهران باشد. فرضیه تحقیق مبنی بر وجود رابطه مستقیم بین کیفیت سود (متغیر مستقل) و بازده سهام مطرح شد و در سه سطح کیفیت سود زیاد، متوسط و کم ارتباط آن با بازده سهام مورد سنجش قرار گرفت. بررسی فرضیه های تحقیق به کمک تجزیه و تحلیل رگرسیون در دوره زمانی 1385-1380 نشان می دهد که بین بازده سهام و کیفیت سود در سطوح مختلف زیاد، متوسط و کم رابطه وجود دارد و نتیجه گیری می شود که سرمایه گذاران به کیفیت سود توجه دارند و تغییرات قیمت سهام و به تبع آن بازده سهام تحت تاثیر معیار کیفیت سود قرار می گیرد و ارتباط خطی قابل تایید است.

    کلیدواژگان: سود و بازده سهام، بورس اوراق بهادار، سهام شرکت ها، پژوهش های حسابداری
  • دکترسید حبیب الله میرغفوری، علیرضا رجبی پور میبدی، داریوش فرید صفحه 111

    این پژوهش به بررسی و اولویت بندی عوامل موثر بر ترجیح سرمایه گذاران در انتخاب سهام در بورس اوراق بهادار با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی می پردازد. پس از بررسی ادبیات مرتبط با موضوع و ارزیابی نظر برخی از کارشناسان بورس اوراق بهادار، معیارهای مسئله نقدشوندگی، سهام شناور آزاد، ترکیب سهامداران عمده، سود هر سهم، نسبت P/E، ارزش ذاتی هر سهم، نوع صنعت، انتشار مستمر اطلاعات شفاف و روند بازار به عنوان مهم ترین عوامل موثر بر ترجیح مشتریان در انتخاب هر سهم مشخص و تشریح شده است. مسئله تصمیم گیری در سه سطح به صورت سلسله مراتبی ساختار داده شده و تجزیه و تحلیل با استفاده از نرم افزار انتخاب خبره صورت گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که سرمایه گذاران بیشترین تاکید را بر معیارهای روند بازار، امکان نقدشوندگی سهام، نسبت P/E، و EPS قرار می دهند.

    کلیدواژگان: فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی، امکان نقدشوندگی، سهام شناور آزاد، نسبت P، E، ارزش ذاتی هر سهم
  • حسن اصغری صفحه 131

    تغذیه و مصرف مواد غذایی در برنامه ریزی بودجه خانوار اهمیت فراوانی دارد و سهم زیادی آن در بودجه خانوار روستایی بر اهمیت برآورد تابع تقاضای خوراک خانوارهای روستایی می افزاید. تحلیل تخصیص درآمد خانوار به کالاها و خدمات مورد توجه اقتصاددانان و سیاستمداران بوده و برآورد تقاضای کالاها و خدمات به منظور تشخیص ترجیحات و نیازهای آینده از اهمیت برخوردار است.در این مقاله با استفاده از سیستم تقاضای تقریبا مطلوب(AIDS) و روش تخمین رگرسیون ظاهرا نامرتبط(SUR) به برآورد توابع تقاضای خوراک خانوارهای روستایی پرداخته شده است. با توجه به نتایج مدل، مصرف کنندگان روستایی در موارد دچار توهم پولی هستندو سلیقه خانوارهای روستایی تغییر نکرده است. کشش قیمتی زیرگروه نان، برنج و غلات کمترین مقدار و کشش قیمتی زیر گروه لبنیات و تخم مرغ بیشترین مقدار است. به علاوه از میان زیر گروه های مختلف خوراک، زیر گروه نان، برنج و غلات لوکس بوده و زیر گروه لبنیات و تخم مرغ ضروری است. زیرگروه نان، برنج و غلات با زیرگروه لبنیات وتخم مرغ جانشین و با زیرگروه گوشت قرمز و سفید مکمل است. زیرگروه گوشت قرمز و سفید با زیر گروه لبنیات و تخم مرغ جانشین است.

    کلیدواژگان: سیستم تقاضای تقریبا مطلوب، رگرسیون ظاهرا نامرتبط، توهم پولی، کشش های قیمتی و درآمدی تقاضا
  • زهرا لشکری، هنگامه مقدس پور، محمد قاسمی صفحه 151

    هدف اصلی سرمایه گذاری، کسب بیشترین بازده است. سرمایه گذاران در پی معیارهایی هستند که آن‍‍‍‍‍ها را در تشخیص بازده سرمایه گذاری راهنمایی کند. سود حسابداری و مشتقات آن از جمله معیارهایی است که برای پیش بینی بازده، ارائه و مورد استفاده قرار گرفته اند. در این مقاله، معیار جدیدی تحت عنوان «بهره وری سرمایه» ارائه شده است. بهره وری سرمایه، نسبت ارزش افزوده بر دارایی های سرمایه گذاری شده است. بر حسب اینکه نسبت ارزش افزوده به کدام یک از گروه دارایی های سرمایه گذاری شده (سرمایه در گردش، دارایی های عملیاتی یا کل دارایی ها) محاسبه شود. مدل اندازه گیری بهره وری سرمایه متفاوت است. برای نشان دادن این موضوع، که معیار ارائه شده دارای محتوای اطلاعاتی، و از کارآیی لازم برخوردار است، رابطه آن با بازده سهام بررسی شده است. هم چنین برای مقایسه محتوای اطلاعاتی بهره وری سرمایه و سود، رابطه بهره وری سرمایه با بازده سهام، رابطه سود هر سهم و نسبت قیمت به سود هر سهم (به عنوان مشتقات سود) با بازده سهام با یکدیگر مقایسه شده است. هم چنین برای مقایسه محتوای اطلاعاتی الگو های مختلف محاسبه بهره وری سرمایه با یکدیگر، رابطه آنها با بازده سهام با یکدیگر مقایسه شده است. نتایج نشان می دهد که بین همه الگو های اندازه گیری بهره وری سرمایه و تغییرات بازده سهام، ارتباط معناداری وجود دارد. اگر بهره وری سرمایه بر اساس کل دارایی ها اندازه گیری شود، رابطه نزدیکتری با تغییرات بازده سهام دارد. بنابراین محتوای اطلاعاتی بهره وری سرمایه بر اساس کل دارایی ها بیشتر از سود هر سهم و نسبت قیمت به سود هر سهم است. با این حال، بین ضریب همبستگی الگوهای مختلف اندازه گیری بهره وری سرمایه و تغییرات بازده، اختلاف معناداری وجود ندارد. بنابراین محتوای اطلاعاتی الگو های مختلف اندازه گیری بهره وری سرمایه تفاوتی با هم ندارد.

    کلیدواژگان: بهره وری سرمایه، سود هر سهم، نسبت قیمت به سود هر سهم، ارزش افزوده
|
  • Sassan Mehrani*, Hamidreza Ganji, Arash Tahriri, MohammadReza Asgari Page 7

    Developing of capital markets causes creation and extension of financial service firms and one of the services that these firms offer is securities and firms ranking. In this study, Tehran Stock Exchange (TSE) variables in firm ranking (Top 50 firms announcements) are compared with some different financial and none financial performance evaluation criteria. The main purpose of the research is to determine that if a firm which has a high rank according to TSE announcement, has a high position according to the financial and none financial standards or not. The results of hypothesis testing and correlation analysis show that there is a weak correlation between firms ranking based of TSE charts and firm ranking based of considerable variables in this research and these correlations often is insignificant. This refers that TSE ranking is not parallel with firm ranking based on the research considerable variables.

    Keywords: Firm Ranking, Performance Evaluation, Top 50 Firms announcement, Financial, Nofinancial Variables, Accounting Information
  • Mohamad Kashanipoor*, Ali Rahmani, Jaber Hadinejhad Page 33

    If a classic government has been the most ideal states with economists about 150 years ago today the most ideal government from the economists viewpoint is the government of welfare and it is due to specifying the market weaknesses more and more setting forth the market failure in a new sector such as distributing the income and social security, government is that a state has the responsibility of security the welfare of it is subjects. Methodology of this study is descriptive method and based on the cause and effect method tried to study the role of state budget composition on the social welfare.In order to perform the aforesaid matter to analysis the effect of state budget composition on the social welfare the economic evaluation models have been used for Iran economics during the years 1981-2003. The most important results obtained indicate that the state well-proportioned expenditures have had a positive effect on the social welfare. But the attractive point is the composition of state well-proportioned expenditures including the education and health expenditures from which that of education is the heaviest and that of the health stand as the next priorities. The state oil incomes have positive effect for the social welfare. The coefficient state military force expenses bear a positive mark for the social welfare. But since the statistic coefficient of state military expenditures is not meaningful, it seems that the aforesaid expenses have not any effect on the social welfare.

    Keywords: Human Development Indicator, Social Welfare, Welfare Government
  • Ahmad Khodami pour*, Hossein Fotoohi Ardakani Page 55

    In the last decade, there is has been a substantial degree of research interest in the changing function of management accounting and role of management accountants in commercial enterprises, indicating that management accounting may have lost some relevance to management and other information users. The purpose of this paper is to present viewpoints of academia and practitioners about the future of management accounting and management accountants. In this study, are determined skills required by management accountants, the roles and responsibilities which they probably will take, from viewpoints of academia and practitioners in profession? This study also presents a general approach of the future of management accounting from viewpoints of both populations Academia and Professional Managers. This study is an applied-survey research and it has been done by sending questionnaire to academia and practitioner in profession populations, and then analyzing results. The results suggest significant difference between the viewpoints of academia and professional managers about skills required by management accountants in future and also suggest the lack of significant difference between these two viewpoints in relation to the roles and coming responsibilities of management accountants and the future of management accounting.

    Keywords: Role Skills Management Accountants, Management Accounting, Future of Management Accounting
  • Nasser Izadinia *, Seyyed Yasser Nazarzade Page 87

    Although reported earnings of companies is considered the most important factor for decision- making in capital market; however, things such as assessments, varied accounting methods,smooting of income and earning management in making process threatens its informative role as an important basis for decision- making in capital market. Since varied criteria for measuring earning quality are presented and employed, this research is trying to find and propose a unified set of criteria for proper quantity measurement as well as identifying its relationship with the stock return of the companies accepted in Tehran Stock Exchange. Since there is no single method of measuring earning quality accepted by all researchers, the researcher has studied fifteen current researches to attain a comprehensive index. According to the evaluation indices used in the above mentioned researches, ten common criteria which were accepted to the majority of researchers (according to the highest number of occurrences, and also the possibility of studying them in Tehran Stock Exchange) were selected. Research hypothesis concerning a significant relationship between earning quality (independent variable) and stock return was examined at three levels of High, Medium, and Low profit quality. Thorough review of the research hypotheses through regression analysis of the data of the period 2001-2006 revealed that there is a significant relationship between stock return and earning quality in high, medium, and low levels. It is concluded therefore that investors are attentive to earning quality and changes in stock prices and as the result the stock return are both influenced by the earning quality criterion. The relationship observed is a linear relationship.

    Keywords: Earning Quality, Stock Return
  • Sayyed Habibollah Mirghafoori*, Alireza Rajabipoor Meybodi, Dariush farid Page 111

    This paper studies the factors effective on equity stock selection in capital market on the basis of Fuzzy AHP technique. After studies of the literature of survey, nine factors have been identified. These factors include: "liquidity of stocks in the market", "free float of equity stock", "stockholders mixture, "earning per share" "P/E ratio", "Net Asset Value"," category of industry"," disseminating of transparent information and continued informations "and "Market Trend". The Problem of decision-making is structured in three different levels and analysis process is made with expert choice software. This paper findings show that, the first five factors from the point of view of stockholders are as follow: 1) " liquidity of stocks in the market ", 2)"free float", 3)"stockholders mixture", 4)"P/E ratio" and 5)"earning per share". Finally, we have tried to give some suggestions based on above conclusions are presented.

    Keywords: AHP Technique, Market Trend, Liquidity Of Stocks In The Market, Free Float Of Equity Stock, Price, EPS Ratio, Net Asset Value
  • Mojtaba Bahmani*, Hasan Asghari Page 131

    Nutrition and food consumption are of high importance in family budgeting. It’s high share in rural households’ budgetes adds to the importance of estimation of Food demand function for rural households. Economists and politicians are interested in analyzing the allocation of income to goods and services, therefore, estimation of demand for goods and services, to find future needs and preferences, is of great importance. In this paper, using Almost Ideal Demand System (AIDS), and Seemingly Unrelated Regression System(SUR), rural households’food demand function has been estimated. According to the results of the model in most cases rural consumers are entangled in some money illusion, but their tastes have not changed. Price elasticity for bread, rice and grain category is the least, while this elasticity for dairy products and egg category is the most. Furthermore, among different food categories, bread, rice and grain category is considered luxery while dairy products and egg category is considered necessity. Bread, rice and grain category is subsititute for dairy products and egg category, but it is compliment for red and white meat. Red and white meats are substitute for dairy products and egg category.

  • Zahra Lashkari, Hengameh Moghadaspour, Mohammad Ghasemi Page 151

    "Return acquisition" is the main objective of investment. Investors need suitable criterions to recognize the return on their investment. There are many efforts take in introducing these suitable criterions. Profit and its derivatives are some of the suitable criterions used to predicate capital return. This paper introduces "capital productivity" as a new criterion where Capital productivity is defined as the added value divided by invested assets. Invested assets may be circulating capital, long-term operative assets, or total assets. Therefore, there are three different models to measuring capital productivity. In this paper, our attempt is to expose the higher informative content of capital productivity relative to profit and its derivatives. To do this, we compared profit (earning per share and price-earning ratio) and return relationship with capital productivity (all models) and return relationship. Also we compared relationships between different models of measurement and return. Results show that there are significant relationships between all models of capital productivity and return. The correlation between capital productivity -if total asset is used as the denominator- and return is more than earning per share and P/E. however there is no significant deference between correlations of different measuring models of capital productivity with return.

    Keywords: Capital Productivity, Earning per Share, Price-Earning Ratio, Return, Value Added