فهرست مطالب
فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 14 (تابستان 1386)
- تاریخ انتشار: 1386/05/23
- تعداد عناوین: 8
-
صفحات 1-22هدف این پژوهش بررسی نقش باورهای غیرمنطقی و پرخاشگری بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان پسر بود. نمونه پژوهش 240 دانش آموز پسر دوره متوسطه شهر تبریز بود که به روش تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه باورهای غیرمنطقی و پرخاشگری و از معدل نمرات سالانه دانش آموزان به عنوان عملکرد تحصیلی استفاده شد. داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره تجزیه و تحلیل گردید. نتایج به دست آمده نشان داد باورهای غیرمنطقی با پرخاشگری رابطه مثبت معنادار (74/0 = r، 001/0>P)، و با عملکرد تحصیلی رابطه منفی معنادار (61/0- = r، 003/0>P) دارد. همچنین بین پرخاشگری و عملکرد تحصیلی دانش آموزان رابطه منفی معنادار (52/0- = r، 005/0>P) وجود دارد و متغیرهای پیش بینی کننده در این مطالعه یعنی باورهای غیرمنطقی و پرخاشگری به ترتیب هر یک نقش معناداری در پیش بینی عملکرد تحصیلی دانش آموزان پسر دارند. در نهایت ضرایب رگرسیون چندگانه با روش مرحله ای نشان داد که مجموع متغیرهای پیش بین با عملکرد تحصیلی دانش آموزان رابطه منفی دارند و آن را پیش بینی می کنند، اما متغیر باورهای غیرمنطقی در تبیین واریانس عملکرد تحصیلی نقش بیشتری نسبت به متغیر پرخاشگری دارد.
کلیدواژگان: باورهای غیرمنطقی، پرخاشگری، عملکرد تحصیلی، نظریه عقلانی، عاطفی، رفتاری -
تاثیر آموزش روش های تربیتی بر اساس دیدگاه خواجه نصیرالدین طوسی بر تغییر نگرش مادران در تربیت فرزندانصفحات 23-42در این تحقیق به بررسی شیوه های تربیتی خواجه نصیرالدین طوسی و اثر آن بر تغییر نگرش مادران در تربیت فرزندان پرداخته شده است. روش تحقیق تجربی بوده و در آن از طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه آزمایش و گواه استفاده شده است. جامعه آماری مادران دانش آموزان دختر مقطع ابتدایی شهرستان اصفهان بودند. نمونه آماری 30 نفر از مادران برای گروه آزمایش و 30 نفر برای گروه گواه بودند که به صورت تصادفی مرحله ای انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه محقق ساخته بود که پایایی آن براساس بازآزمایی 84/0 و براساس آلفای کرونباخ 85/0 محاسبه گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که شیوه های تربیتی خواجه نصیرالدین طوسی بر تغییر نگرش مادران در تربیت فرزندان مؤثر بوده است (01/0).
کلیدواژگان: آموزش خانواده، روش تربیتی خواجه نصیرالدین طوسی، نگرش خانواده -
صفحات 43-70در این پژوهش، پژوهشگر در صدد بررسی رابطه بین دو متغیر فرهنگ سازمانی و بهبود کیفیت مدارس متوسطه می باشد. روش پژوهش، توصیفی همبستگی است. جامعه آماری آن کلیه مدیران و معلمان دبیرستانهای پسرانه و دخترانه نواحی پنجگانه و منطقه جی شهرستان اصفهان در سال تحصیلی 86 85 بود که تعداد آنها برابر با 7069 نفر است. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم، 294 مدیر و معلم (76 مدیر و 218 معلم) به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه فرهنگ سازمانی می باشد. سه مؤلفه کار گروهی، توجه به نیازهای ارباب رجوع (مشتری گرامی) و فراهم ساختن زمینه یادگیری سازمانی به عنوان مؤلفه های بهبود کیفیت و مؤلفه های تواناسازی و تفویض اختیار به کارکنان، توسعه قابلیت های دبیران و کارکنان، توجه به ارزشهای محوری، جلب توافق دبیران و کارکنان، ایجاد هماهنگی و یکپارچگی بین کارکنان، فراهم کردن زمینه تغییر در مدرسه، رهبری اثربخش، توجه به اهداف درازمدت و کوتاه مدت و توجه به چشم انداز بلندمدت در مدرسه به عنوان مؤلفه های فرهنگ سازمانی در نظر گرفته شده اند. پرسشنامه با توجه به استاندارد بودن، دارای روایی بوده و پایایی آن براساس ضریب آلفای کرونباخ 96/0 برآورد گردیده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری در سطح آمار توصیفی شامل جدول توزیع فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار، نمودارها و در سطح آمار استنباطی از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره، آزمون t مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و آزمون توکی استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین فرهنگ سازمانی و بهبود کیفیت مدارس متوسطه شهر اصفهان و همچنین بین مؤلفه های فرهنگ سازمانی یعنی تواناسازی و تفویض اختیار به کارکنان (679/0= r)، توسعه قابلیت های دبیران و کارکنان (68/0= r)، توجه به ارزشهای محوری (556/0= r)، جلب توافق دبیران و کارکنان (596/0= r)، ایجاد هماهنگی و یکپارچگی بین کارکنان (644/0= r)، فراهم کردن زمینه تغییر در مدرسه (679/0= r)، رهبری اثربخش (751/0= r)، توجه به اهداف درازمدت و کوتاه مدت (669/0= r) و توجه به چشم انداز بلند در مدرسه (649/0= r) با بهبود کیفیت، همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد.
کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، کیفیت آموزش، بهبود کیفیت، مدیریت آموزشی، آموزش و پرورش -
صفحات 71-92هدف اساسی این پژوهش مقایسه طرح ارزشیابی توصیفی و نظام ارزشیابی سنتی با توجه به متغیرهایی مانند جو کلاس درس، خصوصیات عاطفی و رفتارهای خلاقانه دانش آموزان دوره ابتدایی بود. این پژوهش یک تحقیق کاربردی، غیرآزمایشی بوده و طرح آن از نوع دو گروهی بدون کنترل است. جامعه آماری پژوهش دانش آموزان پایه سوم ابتدایی بودند که در مدارس استان چهارمحال و بختیاری تحت پوشش طرح ارزشیابی توصیفی و نظام سنتی قرار داشتند و نمونه آن 480 نفر از آزمودنی های همین جامعه می شدند که بر اساس جدول کرجسی مورگان (1970) به طور تصادفی مشخص شده بودند (240 نفر از کلاسهای ارائه دهنده طرح ارزشیابی توصیفی و 240 نفر مربوط به کلاسهای نظام سنتی). در این مطالعه آزمودنی ها به سه ابزار، آزمون شاخص زندگی کلاس درس (CLM، جانسون و جانسون، 1983)، پرسشنامه کیفیت زندگی در مدرسه (SLQ، آینلی و بورک، 1992)، آزمون تصویری تفکر خلاق (تورنس فرم B)، پاسخ دادند و نتایج با نرم افزار SPSS تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین آزمودنی های متعلق به طرح ارزشیابی توصیفی و نظام سنتی از لحاظ متغیرهای مربوط به جو کلاس (یادگیری مشارکتی، فردگرایانه، رقابتی، انصاف در نمره دهی، احساس بیگانگی نسبت به مدرسه، همبستگی کلاسی و حمایت اجتماعی) تفاوت معناداری وجود دارد. غیر از اینکه این تفاوت درباره متغیرهای متعلق به ویژگی های عاطفی دانش آموزان (رضایت کلی، عاطفه منفی، رابطه با معلم، همبستگی اجتماعی، فرصت، موفقیت و ماجرا) نیز معنادار بود.
کلیدواژگان: طرح ارزشیابی توصیفی، نظام ارزشیابی سنتی، آموزش ابتدایی، جو کلاس درس، خلاقیت، ویژگیهای عاطفی دانش آموزان -
صفحات 93-106سازمان ها با سرمایه های هوشی و توانایی یادگیری سریع، رهبران جهانی خواهند شد. این پژوهش با هدف بررسی عوامل فناورانه فرهنگی و اجتماعی بر استقرار مدیریت دانش در دانشگاه آزاد اسلامی انجام شد. روش پژوهش توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را کلیه مدیران اجرایی و آموزشی دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران تشکیل داده اند. روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای بوده و برای تعیین حجم نمونه از جدول کرجسی و مورگان استفاده شد که بر این اساس 162 نفر در این پژوهش مشارکت داشته اند. گردآوری اطلاعات از طریق پرسشنامه صورت گرفت. برای تعیین روایی پرسشنامه از روایی محتوایی و صوری استفاده شد و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ بررسی و مقدار 81/0 محاسبه گردید. داده های پژوهش با استفاده از روش های آمار توصیفی و آزمون t تجزیه و تحلیل شد، یافته های پژوهش نشان می دهد که فناوری اطلاعاتی عامل مؤثری بر استقرار مدیریت دانش است و با توجه به اهمیت فرهنگ سازمانی، یادگیری سازمانی و نیروی انسانی، این عوامل در این پژوهش بر استقرار مدیریت دانش تاثیر نداشته اند. از پیشنهادهای مهم این پژوهش افزایش میزان سرمایه گذاری به منظور گسترش زیرساخت های فناورانه، آموزش و به کارگیری ابزارهای فناوری اطلاعاتی و به روز کردن پایگاه دانش است.
کلیدواژگان: دانش، مدیریت دانش، فناوری اطلاعاتی، فرهنگ سازمانی، یادگیری سازمانی، نیروی انسانی -
صفحات 107-124هوش هیجانی یکی از سازه های نوظهور در گستره علم روان شناسی است که پژوهش های زیادی را به خود اختصاص داده است و رابطه آن با هوش شناختی و پیشرفت تحصیلی یکی از این حوزه های پژوهشی است. در همین راستا پژوهش حاضر در قالب یک طرح پس رویدادی به بررسی مقایسه ای میزان هوش هیجانی در دانش آموزان مدارس تیزهوش و عادی مقطع پیش دانشگاهی و رابطه آن با پیشرفت تحصیلی یکی از مناطق شهر تهران پرداخته است. نمونه 120 نفری شامل 60 دانش آموز تیزهوش (30 دختر و 30 پسر) و 60 دانش آموز عادی (30 دختر و 30 پسر) است. ابزار سنجش میزان هوش هیجانی، آزمون هوش هیجانی بار ان و معدل سال تحصیلی گذشته دانش آموزان، ملاک پیشرفت تحصیلی آزمودنی ها بوده است. فرضیه های اصلی به تفاوت هوش هیجانی در دو گروه تیزهوش و عادی از یکسو و ارتباط هوش هیجانی با پیشرفت تحصیلی معطوف بود. براساس نتایج به دست آمده تفاوت معناداری بین هوش هیجانی دانش آموزان تیزهوش و عادی مشاهده نشد. همچنین بین هوش هیجانی و پیشرفت تحصیلی نیز رابطه معنا داری به دست نیامد؛ بنابراین فرضیه های پژوهش در نمونه مورد بررسی تایید نگردید. بر اساس یافته دیگر پژوهش، میزان هوش هیجانی در دختران بالاتر از میزان هوش هیجانی در پسران است. پیشنهاد می شود که پژوهش های بعدی در جامعه آماری وسیعتری انجام گیرد و از سوی دیگر، اولویت های هیجانی تربیت مورد توجه بیشتری قرار گیرند.
کلیدواژگان: هوش هیجانی، پیشرفت تحصیلی، کودکان عادی و تیز هوش -
صفحات 125-144این تحقیق، میزان انطباق ویژگی های سازمان آموزش و پرورش شهر اصفهان با ویژگی های سازمان یادگیرنده را در سه حیطه فردی، گروهی و سازمانی مورد بررسی قرار داده و در صدد تعیین تفاوت در نحوه تلقی پاسخگویان برحسب سن، میزان تحصیلات و سابقه تدریس از سازمان آموزش و پرورش، به عنوان سازمان یادگیرنده بوده است. روش تحقیق، توصیفی از نوع پیمایشی است و جامعه آماری پژوهش را کلیه دبیران دبیرستان های دخترانه نواحی پنجگانه آموزش و پرورش شهر اصفهان در سال تحصیلی 85 1384 تشکیل داده اند که به روش تصادفی خوشه ایو از طریق فرمول انتخاب حجم نمونه، تعداد 260نفر از نواحی 2،3 و 4 انتخاب شدند. از این تعداد 18 نفر به سؤالات پاسخ کامل ندادند و بنابراین از تحقیق کنار گذاشته شدند و 242 نفر در پژوهش شرکت کردند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه ابعاد سازمان یادگیرنده واتکینز و مارسیک بود. داده های پژوهش در دو سطح آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار) و استنباطی (تحلیل واریانس یکطرفه، t تک متغیره) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت نتایج نشان داد که ویژگی های سازمان آموزش و پرورش در حیطه فردی و سازمانی با ویژگی های سازمان یادگیرنده انطباق دارد، ولی در حیطه گروهی انطباق ندارد. تلقی افراد از سازمان یادگیرنده نیز فقط در حیطه فردی برحسب سابقه تدریس تفاوت معناداری را نشان داد.
کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، یادگیری سازمانی -
صفحه 5
-
Pages 1-22The aim of this study was to examination the Role of Irrational Beliefs and Aggression on Academic Performance of Grade male Students at Tabriz High Schools. The subjects were 240 Grade Male Students at Tabriz High Schools that selected multi-stage randomly. For addition the data, it used from Irrational Beliefs and Aggression Questioners, and the Mean's of students as Academic Performance. The data was analyzed by Pearson's correlation and multiple regressions. The resulte`s showed that there is significant positive relationship between Irrational Beliefs and Aggression (p<0.001, r = 0.74), and Irrational Beliefs has significant negative relationship with academic performance (p<0.003, r =-0.61). There is significant negative relationship between aggression and students academic performance (p<0.005, t =-0.52). And the predictor variables in this study, Irrational Beliefs and Aggression each of them have a role in order to predict of students academic performance. Finally, multiple regression coefficients with phases method showed that the collection of predict variables have relationship with students academic performance and predict it, but Irrational Beliefs variable has most role at variance explanation of academic performance ratio to aggression variable
-
Pages 23-42This paper deals with Khaje NasierAl-Din Toosi educative methods and their effects upon the mothers’ attitude change in children trainig. The study method was of experimental which used of pre and posttest along with test and control groups. The statistical population consisted of mothers of girl pupils studying in elementary schools in Isfahan. The statistical sample included mothers for test group and 30 mothers for control group who were selected stepwise randomly. The tool used to measure was an scholar-made questionnaire. Its reliability was %84 and %85 based on retest and alpha Kronbach, respectively. The results showed that Khaje NasierAl-Din Toosi educative methods had influences on the mothers’ attitude change in training their children
-
Pages 43-70In this study, the researcher has studied the relation between the organizational culture and improvement in the secondary schools performance. The statistical population comprises all boy's and girl's high school principals and teachers from the five areas and from Jey district in 2006-2007, to taling 7069 in number. Using randomized stratified sampling proportionate to the sample size,294 principals and teachers (76 principals and 218 teachers) were selected for the sample size. The measurement instrument was and organizational culture questionnaire. The three components: teamwork, attention to the client's needs and preparing the ground for organizational learning were classified as quality improvement components and such components as enablement and delegation of power to employees, development of abilities in high school teachers and employees, attention to pivotal values, attracting the agreement of high school teachers and employees, creation of coordination and integrity among employees, preparing the ground for change a school classified as organizational culture components. As the questionnaire was standardized, it was valid and based on the cronbach's Alpha, the reliability was 0.96 to analyze the data, statistical methods including freqvency Distribution Table, percentiles, mean store, standard deviation and graphs were used descriptively and analysis of variance for multiple variables, independent t-test, Pearson's correlation index and Tuckey tests were used inferentially, Data analysis indicated that there was a relation between organizational culture and improvement in the performance of Esfahan high school's further, there was a positive and significant relation between enablement and power delegation to employment (r=0.679), development of high school teacher's and employee's capabilities (r=0.68), attention to pivotal values (r=0.556), attracting the agreement of high school teachers and employees (r=0.596), effective leadership (r=0.751), attention to long-term and short-term goals (r=0.669) and attention to broad perspectives at school (r=0.649) and quality improvement.
-
Pages 71-92The main purpose of the present was to study effects of descriptive & traditional evaluation project on classroom climate, affective characteristics and creativity for elementary education. It is an applied research which has a non-experimental design without a control group. The population of investigation was tertiary elementary education students at the schools of chahrmahalobakhtiari who have under descriptive and traditional evaluation. The samples, who were selected using random, consist of 480 students from this population (morgan,1970). The result of the research after applying a spss softwar shows that there is a significant difference for classroom climate variables (cooperative, individualistic, competitive, fairness of grading, class cohesion, alinenation from school, and social support). moreover, the result also showed that between descriptive and traditional groups yielded a significant difference for students affective characteristics (satisfaction, negative affect, relationship with teacher, social integration, opportunity, achievement, adventure).
-
Pages 93-106Organizations will be universal leaders with intellectual capital and Learning capability quickly. this research has been done with objective study technological, cultural, social factors on settlement knowledge Management in Islamic azad universities. The research methodology is descriptive- survey. all the educational and executional managers in Islamic azad universities of mazandaran province have formed statistical population. Sampling method was classifical random and for determination sample volume have been used krejcie and morgan table, in the case participated 162 person in this research. Data collection has been done by questionnaire. for determination questionnaire validity have been used content and formal validity and the reliability of questionnaire was studied with utilization of cronbach's alpha and was calculated 0.81. The research data analysis was carried out by descriptive statistics and T test. the research finding demonstrate that: information technology is effective factor on settlement knowledge management and despite important organizational culture, organizational learning and human resource, this factors havent effect on settlement knowledge management. the important suggestion of this research is increase rate capital investment in order to spreading technological infrastructures, education and utilization tools of information technology and update knowledge base.
-
Pages 107-124This study examined the comparision of emotional intelligence between gifted and non-gifted students of pre - academic level in Tehran city. Secondary hypothesis was relation between EI and academic achievement. The sample (n =120) included 60 gifted and 60 non-gifted students. The students completed Bar - on EQI (form 133 items) and academic mean of previous year was criteria of academic achievement. Findings indicated nonsignificant difference between Emotional intelligence of giftedness. Relation of between EI and Academic achievement wasnt significant. EI of girls was more than boy. Based of this results was suggested that emotional dimensions were highlighted in educational activities
-
Pages 125-144This investigation measured the accordance of Isfahan education organization features with learning organization in three individual, team, and organizational areas. It tried to distinguish the respondents’ attitude towards education organization as a learning organization based on age, educational level, and teaching experience. The method employed here was descriptive survey study and the study population was high school teachers of 5 regions of Isfahan education organization in educational year of 2005-2006. The selection was made through cluster random sampling and 260 persons were selected from regions of 2,3 and 4 by sample size selection formula. Out of this number,18 did not answer the questions completely, so they were excluded from the study and the remaining 242 were included. The data gathering instruments were questionnaires of learning organization aspects, Atkins, and Marsik. The data was analyzed in two stages of descriptive statistics (frequency, percent, mean, and standard deviation) and inferential (one-sample t-test and one way ANOVA). The results showed that the education organization features in individual and organizational areas were in accordance with learning organization’s features but there was no harmony in group area. The attitude of persons in learning organization showed a meaningful difference just in individual area based on teaching experience.