فهرست مطالب

خردنامه صدرا - پیاپی 58 (زمستان 1388)

نشریه خردنامه صدرا
پیاپی 58 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/12/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سرمقاله
    استاد سید محمد خامنه ای صفحه 2
  • تاویل قرآن کریم در باور صدرالمتالهین
    نهله غروی نایینی، عبدالله میراحمدی صفحه 4
    تامل در شیوه تفسیری ملاصدرا موید این معناست که وی «تاویل» را روشی میداند که از سه طریق وحی (قرآن) و تحلیلات عقلی (برهان) و تهذیب نفس (عرفان) میتوان به دریافت آن نایل آمد. نبوغ ملاصدرا در این بود که این سه طریق را که به حقیقت واحدی منتهی میگردند، با یکدیگر ترکیب کرده و ناسازگاری های ظاهری آنها را بکمک «تاویل» مرتفع نماید. وی بارها بر این امر تاکید دارد که در تاویل شرط اساسی موافقت با کتاب و سنت است، بگونه یی که آن دو برحق بودنش را شهادت دهند و در صورت عدم شهادت، چنین تاویلی از سنخ فروع عبث و گزاف و از شاخه های فسوق و کفر و خلاف است.
    کلیدواژگان: تاویل، تاویل فلسفی، روش تفسیری، تاویل عرفانی
  • تجرد نفس در مقام تصور و تصدیق
    محسن ایزدی صفحه 18
    انسان یا از طریق علم حصولی به شناخت موجودات نایل میشود، یا از طریق علم حضوری. علم حصولی شامل تصور و تصدیق و تصور شامل حس، خیال (وهم) و عقل میشود. دستیابی به تصورات حسی و خیالی نسبت به موجودات جسمانی برای همه انسانها میسر است، اما بعقیده بعضی از فلاسفه، اکثر انسانها نمیتوانند به مرتبه تصور عقل (کلی) واصل شوند. از موجودات مجرد- مانند نفس- نمیتوان علمی حسی یا خیالی کسب نمود، لذا تنها تصور ممکن از موجودات مجرد- آنهم فقط برای عده محدودی- تصور عقلی (کلی) است. انسان از طریق مفاهیم کلی نمیتواند تجرد عینی نفس را دریابد.
    فلاسفه یی مانند ملاصدرا که معتقدند علم حصولی نمیتواند انسان را به درک حقیقت نفس برساند، ضمن ارائه براهینی برای اثبات تجرد نفس، آن براهین را یقین آور میداند. با توجه به اینکه برهان، مولود و مولد علم حصولی است، لذا مقصود آنها یقین عقلی است نه یقینی که از راه علم شهودی میتوان به آن رسید. براهین اقامه شده برای اثبات تجرد نفس را میتوان بر اساس مبانی آنها دسته بندی نمود.
    کلیدواژگان: نفس، تصور، شهود، ملاصدرا، تجرد، تصدیق، برهان
  • معناشناسی قضای الهی بر مبنای تفسیر حکمت متعالیه
    علیرضا خواجه گیر صفحه 36
    قضای الهی از نظر تطبیقی با عوالم کلی وجود، همان مرتبه صور عقلی محسوب می شود که وراء صور طبیعی و نفسانی است. این صور- که بصورت دفعی و بلازمان از واجب تعالی صادر میشوند- بعنوان مرتبه یی از مراتب علم الهی تلقی میشوند که قضای علمی نامیده می شود و در مرحله بالاتر به علم ذاتی الهی منتهی میگردد. از طرف دیگر نظام علی و معلولی عالم هستی و انتساب این عالم به علت تامه و هستی بخش خود - که منشا ضرورت و پیدایش عالم هستی است- همان قضای عینی است. بنابرین قضای الهی مبین انتساب همه عالم هستی در دو مرتبه علمی و عینی به حق تعالی است.
    تبیین و تحلیل حقیقی مسئله قضای الهی باید باتوجه به هر دو مسئله علم الهی از یک طرف و ضرورت نظام جهان هستی از طرف دیگر صورت گیرد، زیرا قضای الهی هر دو مسئله را تبیین میکند و توجه به یکی از ایندو و غفلت از دیگری، حقیقت مسئله قضای الهی را بر ما آشکار نخواهد کرد. این مقاله درصدد است مسئله قضای الهی را در نظام فلسفی حکمت متعالیه- با تاکید بر آثار ملاصدرا و علامه طباطبایی- تبیین و تحلیل نماید.
    کلیدواژگان: قضا، قدر، علیت، وجوب، نظام هستی، علم الهی
  • میزان تاثیرگذاری آموزه های عرفانی در تحلیل چگونگی «حدوث عالم»
    سعید نظری توکلی صفحه 52
    پیدایش حکمت متعالیه و بهره گیری از آمیزش فلسفه و عرفان، این فرصت را برای محققان فراهم کرد تا ضمن ارج نهادن به کاوشهای عقلانی- فلسفی حکمای پیشین، مسائل فلسفی را با اصول و مبانی عرفان مورد بررسی قرار دهند. از جمله این مسائل میتوان به مسئله حدوث عالم اشاره کرد.
    صرف نظر از چهار تحلیل مختلف کلامی و فلسفی از این مسئله، یعنی حدوث زمانی، حدوث ذاتی، حدوث دهری و حدوث طبعی، گروهی از پیروان مکتب حکمت متعالیه کوشیده اند با استفاده از آموزه های عرفانی - همچون اصالت و وحدت وجود، تجلی وجود در قوس نزول، وجوب طبیعت وجود و مانند آن- طرحی نو از حدوث عالم ارائه کنند که تفاوتی ماهوی با طرحهای پیشین دارد.
    بر اساس سه نظریه حدوث اسمی، حدوث فعلی و حدوث بالحق که بترتیب توسط حاج ملاهادی سبزواری، حکیم الهی قمشه یی و علامه طباطبایی ارائه شده اند، دیگر از مسبوق بودن یا مسبوق نبودن وجود عالم به عدم، بمفهومی که در منابع کلامی- فلسفی مطرح است، سخنی در میان نیست، بلکه بجای آن خروج از بطون محور تحلیل حدوث عالم است؛ چرا که در نگرش عرفانی، عالم جلوه و مظهری از مظاهر وجود الهی است که عدم پذیری برای آن متصور نیست. در نتیجه، وجود در طی مراتب نزولی خود از وحدت به کثرت و از بطون به ظهور و از خفا به آشکاری رسیده و جهان مادی بتدریج خودنمایی میکند. در چنین حالتی، دیگر جایی برای بحثهای طولانی و گاه بی نتیجه درباره چگونگی پیوند حادث به قدیم و متغیر به ثابت باقی نمیماند.
    کلیدواژگان: وجود، عالم، حدوث فعلی، حدوث، حدوث اسمی، حدوث بالحق
  • تحلیلی از کاربرد مفهوم «جوهر» در فلسفه ارسطو
    علی اژه ای، رضا ماحوزی صفحه 71
    بنا به ادعای مورخان فلسفه، ارسطو نخستین کسی است که در باب جوهر بتفصیل سخن گفته است. وی در کتابهای مقولات، متافیزیک و فیزیک به سه منظور متفاوت مسئله جوهر را تحلیل کرده است. در مقولات پس از بررسی اقسام موضوع و محمول، دو جوهر نخستین و دومین از هم تفکیک شده است؛ در متافیزیک با هدف جستجوی موجودیت موجودات، جوهر براساس چهار پیشنهاد ذات، کلی، جنس و موضوع بررسی شده است و در فیزیک جهت تبیین موضوع ثابت در حین حرکت، تلقی دیگری از جوهر ارائه شده است. بنابرین برخی از منتقدان، وی را به تناقض گویی در این نوشتارها متهم کرده اند. این نوشتار درصدد است با استناد به آثار ارسطو و تحلیل شارحان، به تبیین ماهیت این مسئله بپردازد.
    کلیدواژگان: جوهر، فیزیک، موضوع، ذات، جنس، ماده، مقولات، متافیزیک، محمول، کلی، وجود، صورت
  • عقول در حکمت صدرا و فرشته شناسی نهج البلاغه
    علی ارشد ریاحی، ملیحه جمشیدیان صفحه 82
    در این مقاله تطبیق آراء فلسفی ملاصدرا درباره عقول با فرشته شناسی نهج البلاغه مورد بررسی قرار گرفته است. باین منظور کلیه کتب فلسفی و تفسیری ملاصدرا، مطالعه و آراء او درباره عقول جمع آوری شده است؛ همچنین مطالب نهج البلاغه در رابطه با فرشتگان مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. سپس تنها با بررسی دو صفت «تجرد» و «کثرت» ملائکه (در نهج البلاغه) و عقول (در حکمت ملاصدرا) این نتیجه بدست آمده است که ملائکه مقرب در صورتی بر عقول قابل تطبیقند که در مرتبه تجرد تام باشند، و در صورت تنزل وجودی و تمثل آنها، ملائکه در هیئت و صورت عالم مادون خود، بر عقول تطبیق نمیکنند. از حیث کثرت نیز تعداد ملائکه، مانند تعداد عقول بیشمار و دارای کثرت نوعی و تشکیکی است، هر چند درباره منشا کثرت فرشتگان نکته یی در نهج البلاغه ذکر نشده است.
    کلیدواژگان: فرشته، تجرد، مقام معلوم، عقول، تمثل، کثرت
  • ناسازگاری قاعده فرعیه با قاعده عکس نقیض
    اسدالله فلاحی صفحه 98
    یکی از قواعد مهم منطق قدیم و فلسفه ارسطو، قاعده فرعیه است. بنا به این قاعده «ثبوت شیء لشیء فرع ثبوت المثبت له» است. از نتایج مهم قاعده فرعیه میتوان به دو حکم زیر اشاره کرد.
    1-موجبه بانتفای موضوع، کاذب است.
    2-سالبه بانتفای موضوع، صادق است.
    این دو حکم بدلیل مثال زیر با قاعده عکس نقیض در تصاد است:الف) گزاره سالبه کلیه «هیچ معدومی معدوم نیست» بدلیل انتفای موضوع، صادق است. (بنا به حکم 2)ب) عکس نقیض آن، یعنی گزاره «بعضی غیرمعدومها غیرمعدوم نیستند» کاذب است. (چون این گزاره معادل است با گزاره سالبه جزئیه «بعضی موجودها موجود نیستند» که نقیض آن «هر موجودی موجود است» صادق است.)این نشان میدهد که قاعده عکس نقیض، صدق را حفظ نمیکند در حالی که «حفظ صدق» در تعریف عکس نقیض آمده است. این مثال از قاعده عکس نقیض، با نتیجه دوم قاعده فرعیه (یعنی حکم2) در تضاد است. در این مقاله، مثالهای دیگری از عکس نقیض ارائه خواهیم کرد که با نتیجه دوم قاعده فرعیه (یعنی حکم1) ناسازگاری دارند. از آنجا که قاعده عکس نقیض، دو تعریف دارد (تعریف قدما و تعریف متاخران) بنابرین، ناسازگاری قاعده فرعیه با قاعده عکس نقیض را بر پایه هر دو تعریف، بکمک مثالهای مربوطه، شرح خواهیم داد. همچنین راه حلهایی را برای رفع این ناسازگاری طرح کرده و نشان میدهیم که هیچ کدام از آنها ناسازگاری را از میان برنمیدارد. در پایان، موضع منطق جدید را در اینباره ارزیابی میکنیم.
    کلیدواژگان: عکس نقیض، قضایای حقیقیه و خارجیه، هلیه بسیطه، قاعده فرعیه، قضیه لابتیه، حمل اولی و شایع
|
  • Esoteric Interpretation (Ta wil) of the Holy Qur an in Mulla Sadra's School
    Nahleh Qarawi Naini, Abdullah Mir Ahmadi Selukrui Page 4
    A study of Mulla Sadra’s method of interpretation reveals that he considers Ta‘wil to be a method based on three elements: revelation (Qur’an), rational analyses (argument), and purification of the soul (gnosis). Mulla Sadra’s genius lies in the fact that he combines these three elements, which lead to a single truth, with each other and removes their apparent inconsistencies with the aid of ta‘wil.He has frequently emphasized that the basic condition in ta‘wil is being in agreement with the Book and Sunna, so that both testify to its being true. Otherwise, the ta‘wil will be absurd and sinful and nothing but idle talk and blasphemy.
    Keywords: tawil, method of interpretation, philosophical tawil gnostic tawil
  • Disengagement of the Soul in the Context of Concept and Judgment
    Muhsin Izadi Page 18
    Man cognizes existents through either acquired or presential knowledge. The former includes concept and judgment, and concept consists of sense perception, imagination, and reason. Having access to sensual and imaginative concepts about corporeal existents is possible for all human beings. However, some philosophers believe that most people cannot reach the level of rational (universal) concept.One cannot receive sensual imaginal knowledge from abstract existents. Therefore, the only possible concept of abstract existents, just for a few of them, is the (universal) rational concept. Man cannot perceive the objective disengagement of the soul through universal concepts.Philosophers such as Mulla Sadra who believe that acquired knowledge cannot help man to understand the reality of the soul, while presenting some arguments in order to demonstrate the immateriality of the soul, believe that they lead to certainty. Given the fact that arguments produce acquire knowledge, their purpose is to create rational certainty rather than one that can be attained through intuitive knowledge. The arguments adduced for the demonstration of the immateriality of the soul can be classified based on their principles.
    Keywords: soul, immateriality, judgment, intuition, argument Mulla Sadra, concept
  • Semantics of the Devine Decree based on the Interpretation of the Transcendent Philosophy
    Alireza Khwajahgir Page 36
    In comparison to the universal worlds of being, the divine decree is the same level of intellectual forms, which is beyond natural and soulish forms. These forms, which are emanated from Almighty Necessary in a sudden and immediate form, are considered to be one of the levels of divine Knowledge called scientific decree, which, at a higher level, leads to the essential divine Knowledge. On the other hand, the cause-effect order of the world of being and the attribution of this world to its perfect and life-giving cause, which is the origin of the necessity and appearance of the world of being, is the same objective decree. Therefore, the divine decree manifests the attribution of the whole world of being at two scientific and objective levels to Almighty Truth. A correct explanation and analysis of the issue of the divine decree must be done by paying attention to both divine knowledge and the necessity of the order of the world. This is because the divine decree clarifies both of them, and paying attention to one of them and ignoring the other cannot reveal the truth of the issue of the divine decree to us. This paper is intended to explain and analyze this issue in the Transcendent Philosophy based on the works of Mulla Sadra and ‘Allamah Tabataba’i.
    Keywords: decree, necessity, destiny, order of being, causality divine Knowledge
  • The Extent of the Influence of Gnostic Teachings on the Analysis of the Quality of the Origination of the World
    Said Nazari Page 52
    The rise of the Transcendent Philosophy and the opportunity to benefit from the interplay of philosophy and gnosis provided the chance for researchers to examine philosophical issues based on gnostic principles, while appreciating the rational-philosophical explorations of early philosophers. From among these issues, we can refer to the createdness of the world.Apart from the four different theological and philosophical analyses of this issue, that is, temporal createdness, essential createdness, perpetual createdness, and natural createdness, some of the followers of the Transcendent Philosophy have tried to present a new design of the createdness of the world which is essentially different from previous ones. They have done this based on gnostic teachings, such as the principiality and unity of being, manifestation of existence in the arc of descent, the necessity of the nature of existence, and the like. Based on the three theories of nominal createdness, actual createdness, and createdness by truth, which were presented by Haj Mulla Hadi Sabziwari, Ilahi Qumshe’i, and Allamah Tabataba’i, respectively, there is no word about the precedence or non-precedence of the existence of the world by non-existence, in the sense that is discussed in theological philosophical sources, anymore. Rather, exiting the interiors has replaced it in the analysis of the createdness of the world. This is because, in the gnostic view, the world is one of the manifestations of the divine existence, which is not prone to non-existence. As a result, when going through its descending levels, existence has moved from unity to plurality, from inward to outward, and from hiddenness to openness, and the material world gradually shows itself.In this state, there remains no place for lengthy and, at times, useless discussions about the quality of the union of the created and the pre-eternal, and the changing and the fixed.
    Keywords: existence, createdness, world, nominal createdness, actual createdness, createdness by truth
  • An Analysis of the Application of the Concept of Substance in Aristotle's Philosophy
    Muhammed Ali Ejhei, Reza Mahwzi Page 71
    Historians of philosophy claim that Aristotle was the first to discuss substance extensively. He analyzed this issue in his books, Categories, Metaphysics, and Physics, for three different purposes. In Categories, after examining the different types of subject and predicate, the first and second substances have been distinguished from each other. In Metaphysics, he has dealt with substance with the purpose of a search for the existentiality of existents based on four aspects: essence, universal, genus, and subject. Finally, in his Physics, another interpretation of substance has been given in order to clarify the issue of a fixed subject in the course of motion. Consequently, some of his critiques have accused him of self-contradiction in these works. This paper is intended to clarify this problem by reference to the works of Aristotle and the analyses of his commentators.
    Keywords: substance, predicate, Catgories, essence, Physics, universal, Metaphysics, genus, subject, existence, matter, form
  • Intellects in Sadrian Philosophy and the Angelology of Nahjulbalaghah
    Ali Arshad Riahi, Malihah Jamshidian Page 82
    In this paper, the writers have compared Mulla Sadra’s philosophical ideas concerning the intellects and the angelology of Nahjulbalaghah. In doing so, they have studied all of Mulla Sadra’s philosophical and interpretive books and collected his ideas on the intellects. Moreover, they have also had a thorough study of the content of Nahjulbalaghah in relation to angels. Then, only by the study of the two attributes of the “abstraction” and “plurality” of angels (in Nahjulbalaghah) and the intellects (in Mulla Sadra’s philosophy), they have concluded that favorite angels correspond to the intellects only if they are at the level of perfect abstraction. However, in the case of ontological decline and assimilation of those angels in form and configuration to their lower world, they will not correspond to the intellects. In terms of plurality, angels are also as numerous as the intellects and enjoy specific and gradational multiplicity. Nevertheless, nothing has been mentioned concerning the origin of angel’s plurality in Nahjulbalaghah.
    Keywords: angel, assimilation, intellects, station of the known, abstraction, plurality
  • Inconsistency of the Principle of Presupposition with the Principle of Conversion by Contradiction
    Asadullah Fallahi Page 98
    One of the most important principles of old logic and Aristotle’s philosophy is the principle of presupposition, based on which “the affirmation of an attribute for a subject is posterior to the affirmation of that subject.” From among the important consequences of this principle, we can refer to the following two propositions: 1.An affirmative proposition without a subject is false.2.A negative proposition without a subject is true.The following two propositions are in opposition to the principle of conversion by contradiction because of the following example: A.The general negative proposition of “no non-existent is non-existent” is true because of the lack of subject (according to proposition 2).B.The conversion by contradiction of this proposition, i.e. “some non-existents are not non-existent”, is false (This is because it is the same as the particular negative proposition of “some existents are not in existence”. The opposite of this proposition i.e.” every existent is in existence, is true. This indicates that the principle of the conversion by contradiction does not preserve the truth of the proposition, whereas the “preservation of truth” has been mentioned in the definition or the principle of conversion by contradiction. This example of this principle is in contrast to the second consequence of the principle of presupposition (proposition 2). In this paper, some other examples of the principle of conversion by contradiction will be presented which are inconsistent with the second consequence of the principle of presupposition proposition. Since the principle of conversion by contradiction has two definitions (given by early and contemporary philosophers), the inconsistency of the principle of presupposition with this principle will be explained based on both definitions and with the help of some related examples. Some solutions will also be provided in order to remove this inconsistency, and it will be shown that none of them will be helpful in accomplishing this task. Finally, the standpoint of modern logic in this regard will be evaluated.
    Keywords: conversion by contradiction, principle of presupposition, true, external propositions, labatiyyah proposition, simple whatness, prediction