فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 73 (آذر و دی 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/09/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • وجیهه غفاری ساروی، صغری خانی*، مهرنوش کوثریان، حسین زائری آقمشهدی صفحه 2
    سابقه و هدف

    امروزه استفاده از روش هایی برای شناخت نوزادان بد حال در ابتدای بستری در بخش های ویژه نوزادان و تطبیق میزان مرگ بیماران با شدت بیماری اولیه در حال افزایش است. بیشتر مطالعات بر روی نوزادان نارس و متولد شده در همان مرکز صورت گرفته است. هدف از این مطالعه ارزیابی قدرت SNAP-PE،SNAP،CRIB در تعیین شدت بیماری و پیش بینی مرگ نوزادان ارجاع شده از سایر مراکز به بخش ویژه نوزادان بیمارستان بوعلی سینا ساری و مقایسه آنها صرف نظر از سن هنگام تولد بود.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه مقطعی کلیه بیماران بستری شده در بخش مراقبت های ویژه نوزادان از بهمن ماه 1384 تا فروردین1386 با هر سن و وزن هنگام تولد و نیز به طور جداگانه در نوزادان با وزن هنگام تولد کمتر از 1500 گرم در مقایسه با نوزادان با وزن 1500گرم یا بیشتر درطی24 ساعت اول بستری ازنظر شدت بیماری توسط پرسشنامه های SNAP-PE، SNAP،CRIB مورد بررسی قرارگرفتند. بیمارانی که به علت مرگ و یا ترخیص زودرس(کمتر از24 ساعت) در بخش نماندند و یا آنومالی های مادر زادی کشنده داشتند از مطالعه کنار گذاشته شدند. میانه نمرات به دست آمده در بیماران فوت شده و مرخص شده با آزمونMann-Whitney و نیز قدرت تشخیص و تمایز این سه ابزار با استفاده از منحنی ROC با هم مقایسه شد. نقطه برش (cut off) هریک از شاخص ها محاسبه شد و حساسیت، اختصاصیت و ارزش اخباری مثبت و منفی به دست آمد.

    یافته ها

    از 200 نوزاد مورد مطالعه 60 بیمار (30 درصد) فوت شدند. میانه SNAP-PE،SNAP،CRIB در بیماران فوت شده بالاتر بود. نقطه برش مناسب بر اساس منحنی ROC برای CRIB عدد 6 و برای SNAP عدد 10 و برای SNAP-PE عدد 12بود. سطح زیر منحنی برای CRIB، 918/0 و برای SNAP، 886/0 و برای SNAP-PE، 89/0 که هر سه از نظر آماری معنی دار بود (001/0p<). حساسیت و ویژگی SNAP-PE،SNAP،CRIB برای پیشگویی مرگ نوزاد در نوزادان با وزن کمتر از 1500 گرم، کمتر از نوزادان با وزن 1500گرم و بیشتر بوده است.

    استنتاج

    SNAP-PE،SNAP،CRIB روش های خوبی برای پیشگویی مرگ و تعیین شدت بیماری در نوزادان می باشند و بنابراین استفاده از آنها حتی برای بیماران ارجاع شده به بخش های ویژه نوزادان نیز پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: نوزاد، بخش مراقبت ویژه نوزادان، مرگ و میر نوزاد، شدت ایندکس بیماری
  • فرهنگ بابامحمودی، میثم سلمانی مجاوری، عبدالرضا بابامحمودی صفحه 11
    سابقه و هدف
    لپتوسپیروزیس(تب هفت روزه یا بیماری ویل) یک بیماری زئونوتیک اسپیروکتی است که افراد در معرض خطر آن کارکنان مشاغلی نظیر کشاورزی، دامداری، کشتارگاه ها، صیادان و کارکنان معادن هستند. با توجه به گزارش موارد متعددی از این بیماری در استان مازندران و اینکه مشاغل ذکر شده از اصلی ترین مشاغل این استان می باشد مطالعه حاضر با هدف سرواپیدمیولوژی لپتوسپیروز در آنها انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر روی افراد شاغل در پنج شغل از مشاغل در معرض خطر بیماری لپتوسپیروزیس (کشاورزان، دامداران، کارکنان کشتارگاه، کارکنان معادن و ماهیگیران) (به صورت توصیفی- مقطعی و با روش نمونه گیری طبقه بندی شده)، انجام شد. در هر کدام از مشاغل مذکور از 100 نفر 5 سی سی نمونه خون گرفته شد و پس از جدا نمودن سرم تحت آزمایشIFA (تیترآنتی بادی ≥ 10/1) قرارگرفت. پرسشنامه حاوی اطلاعات در زمینه های سن، جنس و شغل توسط فرد نمونه گیر در جدول مادر تکمیل شد و نتایج بوسیله نرم افزار SPSS مورد پردازش قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج بررسی سرولوژیک روی نمونه سرم آزمودنی ها نشان داد که شیوع عفونت لپتوسپیرا در گروه کشاورزان 5/29 درصد، گروه دامداران 6 درصد، گروه کارکنان کشتارگاه 4 درصد، گروه کارکنان معادن 5/12 درصد و گروه ماهیگیران 18 درصد می باشد (تیترآنتی بادی IFA ≥ 10/1).
    استنتاج
    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که در بین گروه های شغلی در معرض خطر، کشاورزان بیشترین درصد ابتلا به لپتوسپیروز و کارکنان کشتارگاه کمترین درصد ابتلا به این بیماری را داشتند.
    کلیدواژگان: لپتوسپیروزیس، اپید میولوژی، ریسک فاکتورها، مشاغل
  • مریم عباس نژاد، مهوش جعفری، علیرضا عسگری، رضا حاجی حسینی، منصوره حاجی غلامعلی، مریم صالحی، محمد سلیمیان صفحه 16
    سابقه و هدف
    پاراکسون از گروه ارگانوفسفره بوده که متابولیت فعال پاراتیون در بدن می باشد. اثرات سمی برخی از ارگانوفسفره ها تنها محدود به مهار کولین استراز نمی باشد، بلکه آنها قادر به تولید رادیکال های آزاد و اختلال در سیستم های آنتی اکسیدان بدن هستند. هدف از این مطالعه ارزیابی شاخص های استرس اکسیداتیو در بافت کلیه موش صحرایی به دنبال تجویز حاد پاراکسون بود.
    مواد و روش ها
    موشهای آزمایشگاهی نر نژاد ویستار بطور تصادفی به 4 گروه تقسیم شدند: گروه کنترل که روغن ذرت را بعنوان حلال پاراکسون و سه گروه آزمایش که دوزهای مختلف پاراکسون (3/0، 7/0و1 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) را بصورت داخل صفاقی دریافت کردند. 24 ساعت پس از تزریق، حیوانات با اتر بیهوش و بافت کلیه آنها خارج گردید. بعد از هموژنه کردن بافت کلیه، فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، گلوتاتیون اس- ترانسفراز و لاکتات دهیدروژناز و همچنین غلظت گلوتاتیون و مالون دی آلدئید توسط روش های بیوشیمیایی تعیین شد.
    یافته ها
    به دنبال تجویز پاراکسون، میزان فعالیت آنزیم های کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز در غلظت های بالاتر از mg/kg 3/0 پاراکسون بطور معنی داری افزایش یافت، در حالیکه غلظت گلوتاتیون در این دوزها بطور قابل توجهی کاهش یافت. فعالیت گلوتاتیون اس- ترانسفراز و لاکتات دهیدروژناز و میزان مالون دی آلدئید در مقایسه با گروه کنترل تغییر معنی داری نداشت.
    استنتاج
    نتایج پیشنهاد می کند که تجویز حاد پاراکسون باعث القا تولید رادیکال های آزاد و استرس اکسیداتیو می شود. افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت نشان دهنده فعال شدن سیستم دفاعی سلول جهت خنثی سازی رادیکال های آزاد و تخلیه سطح گلوتاتیون ناشی از نارسایی سیستم دفاعی آنتی اکسیدانت سلول در مقابله با رادیکال های آزاد می باشد.
    کلیدواژگان: پاراکسون، شاخص های استرس اکسیداتیو، موش صحرایی، بافت کلیه
  • فریبا تابع بردبار، کاظم رسول زاده طباطبایی، پرویز آزاد فلاح، سیامک سامانی صفحه 28
    سابقه و هدف
    احساس غربت وضعیت پیچیده شناختی، انگیزشی وهیجانی بوده که در پی انتقال فرد به محیط جدید در وی به وجود می آید و بنظر می رسد با کاهش مهارت های جرات ورزی همراه باشد. هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش ابراز وجود بر کاهش احساس غربت دانشجویان دختر بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مداخله ای بصورت قبل و بعد همراه با گروه کنترل انجام شد. از 249 دانشجوی دختر سال اول دانشگاه 96 نفردچار احساس غربت تشخیص داده شدند که از میان آنان تعداد 60 دانشجو به شیوه تصادفی ساده انتخاب و در گروه های مداخله و کنترل جای گرفتند. اطلاعات توسط پرسشنامه احساس غربت (ارچر و همکاران) که دارای 30 عبارت، در مقیاس پنج درجه ای لیکرت 1تا 5 می باشد و همچنین توسط پرسشنامه محقق ساخته شامل اطلاعات دموگرافیک جمع آوری گردید. نمرات پیش آزمون در 2 هفته اول ورود به خوابگاه جمع آوری گردید. افراد گروه مداخله در یک برنامه آموزشی 90 دقیقه ای به مدت 12 جلسه شرکت نمودند و نمرات پس آزمون در جلسه آخر آموزش تقریبا سه هفته پس از سنجش اولیه جمع آوری گردید. داده ها با آزمون من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نمره احساس غربت دو گروه آزمایش و کنترل در پیش آزمون تفاوت معنی داری نداشت اما با ارائه روش جرات ورزی نمرات پس آزمون در گروه مداخله بطور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود. همچنین دو مولفه احساس غربت یعنی دلبستگی به خانه و ناراضی بودن از دانشگاه در مرحله پیش آزمون تفاوت معنی دار نداشت ولی پس از اجرای برنامه آموزشی هر دو مولفه در گروه مداخله بطور معنی داری بالاتر بود.
    استنتاج
    نتایج مطالعه نشان داد که آموزش ابراز وجود می تواند در کاهش مشکلاتی که بعد از انتقال فرد به محیط دانشگاه و خوابگاه به وجود می آید موثر باشد.
    کلیدواژگان: ابراز وجود، دانشجویان دختر، احساس غربت، سلامت روانی
  • لاله کریم زاده، فریباکوهدانی، فریدون سیاسی، محمودمحمودی، فریدصفری، زینالعابدینبابایی صفحه 35
    سابقه و هدف
    کودهای شیمیایی که حاوی یون های نیترات و نیتریت هستند موجب آلودگی آب، خاک و گیاهان منطقه می شوند و چرای دام در این مناطق آنها را در معرض دریافت نیترات و نیتریت قرار می دهد. هدفاین پژوهش تعیین غلظت نیترات و نیتریت در گوشت تازه گوسفند و گاو در شهرهای مرکزی استان مازندران وتخمین میزان دریافت نیترات و نیتریت ازمنابع فوق توسط رژیم غذایی متناسب در انسان بود.
    مواد و روش ها
    دراین مطالعه توصیفی از مراکز فروش 4 ناحیه شمال، جنوب، شرق و غرب شهرهای ساری، بابل و قائم شهر تعداد 36 نمونه گوشت گاو و 36 نمونه گوشت گوسفند (تعداد 3 نمونه گوشت گاو و 3 نمونه گوشت گوسفند از هر ناحیه) تهیه شد. مقدار نیترات و نیتریت با روش آنزیمی نیترات ردوکتاز و رنگ سنجی Griess Ilosvay اندازه گیری شد. از آزمون Mann-Whitneyبرای مقایسه داده ها در دو گروه گا و و گوسفند استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نیترات و نیتریت در گوشت گوسفند 9/4 و36 /0 و درگوشت گاو 3/6 و 38/0میلی گرم در کیلوگرم بود، که سطح نیترات و نیتریت در گوشت گاو وگوسفند تفاوت معنی داری نداشت.
    استنتاج
    براساس اینکه مقادیر توصیه شده مصرف گروه گوشت و جانشین هایش در هرم غذایی برای افرادی که به طور میانگین روزانه 2500 کالری درروز مصرف می کنند، روزانه 184گرم می باشد می توان فرض کرد که اگر فرد تمام نیاز روزانه خودازتوصیه برای گوشت وجانشین هایش راتنها ازگوشت قرمز دریافت کند، دریافت نیترات از منابع فوق از برخی کشورها مثل انگلستان بیشتراست اگرچه از مقادیر توصیه شده Contam Panel پایین تر می باشد.
    کلیدواژگان: نیترات، نیتریت، گوشت
  • مجتبی کاویانی، مریم نورشاهی، فرهاد شکوهی صفحه 43
    سابقه و هدف
    مکمل های تغذیه ای شامل کربوهیدرات ها، پروتئین ها، ویتامین ها و مواد معدنی در حد مجاز توصیه شده به طور گسترده ای در زمینه های ورزشی گوناگون بعنوان منبع کمکی مورد استفاده قرار می گیرند. در میان مواد مصرف شده، ال-کارنیتین(ال-تری متیل 3- هیدروکسی آمینو بوتانوآت) به عنوان مکمل نیروزا به وسیله ورزشکاران مصرف می شود زیرا در انتقال اسیدهای چرب به درون میتوکندری نقش ایفا می کند. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر مصرف حاد ال-کارنیتین بر نقطه شکست تهویه ای و عملکرد ورزشی طی فعالیت فزاینده بود.
    مواد و روش ها
    این تحقیق به صورت کار آزمایی بالینی دوسوکور و متقاطع انجام شد. 12 نفر از دانشجویان پسر رشته تربیت بدنی با میانگین سنی (64/0 ± 75/21) سال و میانگین شاخص توده بدنی (94/0 ± 70/23)کیلوگرم بر مترمربع به طور تصادفی در این تحقیق شرکت کردند. آزمودنی ها به صورت تصادفی به دو گروه مکمل (6n=) و دارونما (6n=) تقسیم شدند. نود دقیقه قبل از اجرای پروتکل تعدیل یافته کانکانی به گروه مکمل 2 گرم ال-کارنیتین به شکل قرص در 200 میلی لیتر آب همراه با 6 قطره آبلیمو و به گروه دارونما فقط 200 میلی لیتر محلول آبلیمو تجویز شد از دستگاه گاز آنالیزور برای جمع آوری داده های مربوط به گازهای تنفسی آزمودنی ها حین اجرای آزمون کانکانی تعدیل شده استفاده شد. برای بررسی تغییرات و تحلیل داده ها از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه با اندازه گیری تکراری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مسافت طی شده تا آستانه بی هوازی در گروه مکمل ال-کارنیتین(155±2980متر) در مقایسه با گروه دارونما (51 ± 2331 متر) افزایش معنی داری(000/0=p) داشت. میزان سرعت در نقطه شکست تهویه ای در گروه مکمل(4/13 کیلومتر در ساعت) و گروه دارونما(25/13 کیلومتر در ساعت) تفاوت معنی داری(921/0=p)را نشان نداد.
    استنتاج
    نتایج این پژوهش نشان داد که مصرف ال-کارنیتین 90 دقیقه قبل از فعالیت باعث بهبود عملکرد ورزشی شد،علیرغم اینکه بر نقطه شکست تهویه ای به عنوان یکی از شاخص های سیستم بی هوازی تاثیری نداشت.
    کلیدواژگان: ورزش، کارنیتین، آستانه بی هوازی
  • هاجر ضیایی هزارجریبی، محمد آزادبخت، ذبیح الله یوسفی، فرشته جیواد صفحه 52
    سابقه و هدف
    بیماری های انگلی یکی از شایعترین مشکلات کشورهای درحال توسعه می باشد. اشکال مختلف انگلی همچون کیست، لارو و تخم انگل ازطریق سبزیجات خوراکی قابل انتقال می باشد. برگ گیاه حساس دارای ترکیبات ساپونینی است که برروی کاهش کشش سطحی موثر بوده و بر شوینده های تجاری ارجحیت دارد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر عصاره آبی گیاه حساس در جداسازی آلودگی انگلی از سبزیجات مصرفی شهر ساری و مقایسه آن با شوینده های تجاری بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه که از نوع مطالعات تجربی می باشد، عصاره آبی گیاه حساس با روش خیساندن، در غلظت های 5، 10، 15 و 20 درصد تهیه گردید. نمونه های سبزی مورد آزمایش از نوع جعفری کاشته شده در شهر ساری به صورت تصادفی، به مقدار g100 برای هر نمونه تهیه گردید. روش آماده سازی نمونه ها در مجاورت سورفاکتان ها با غلظت های مختلف عصاره آبی، کنترل مثبت (شوینده تجاری) و کنترل منفی(آب) طبق دستور العمل سازمان جهانی بهداشت در دو زمان تاثیر صفر و پانزده دقیقه بود و هر غلظت در 4 روز مختلف تکرار شد. بررسی کیفی و کمی توسط میکرسکوپ نوری ولام مک مستر 3/0 میلی متر انجام یافت.
    یافته ها
    حداکثر انگل زدایی عصاره آبی گیاه حساس و شوینده تجاری در زمان تاثیر صفر به ترتیب 2306و97 عدد بود و حداکثر انگل زدایی عصاره آبی گیاه حساس، آب و شوینده تجاری در زمان تاثیر 15 دقیقه به تر تیب 3022، 64 و 11 عدد بود که در 3 دوره از نتایج، میزان انگل زدایی عصاره آبی گیاه حساس در غلظت های 5، 10 و20 درصد بیشتر از شوینده تجاری 10 درصد بود. در زمان تاثیر 15 دقیقه در تمامی دوره ها و غلظت ها، میزان انگل زدایی گیاه حساس بیشتر از شوینده تجاری بوده است.
    استنتاج
    میزان انگل زدایی عصاره آبی گیاه حساس در تمامی غلظت ها در زمان تاثیر 15دقیقه نسبت به شوینده تجاری بیشتر از آب بود.
    کلیدواژگان: ساپونین، سورفاکتانت، گیاه حساس، سبزی جعفری
  • رضا شکوهی، امیرحسین محوی، ضیاءالدین بنیادی صفحه 60
    سابقه و هدف
    سیانید یک ماده بسیارسمی است که بطور معمول در فاضلاب صنایع متعددی ازجمله آبکاری، معدن سازی فلزات، فلزکاری و تمیزکاری فلزات وجود دارد. ورود این ماده به محیط زیست مخاطرات بهداشتی زیادی را به همراه دارد. هدف از انجام این تحقیق مقایسه کارایی فرآیند سونوشیمیایی و فرآیند ترکیبی سونوشیمیایی و پراکسید هیدروژن در حذف سیانید از محیط های آبیبود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی از یک دستگاه مولد امواج فراصوت با توان 500 وات در دو فرکانس 35 و 130 کیلوهرتز استفاده شد. غلظت اولیه سیانید در تمام آزمایشات در دامنه بین 5/2 تا 75 میلی گرم بر لیتر بود. در این روش پراکسید هیدروژن با نسبت های 1به1، 3 به1 و 5 به1 به سیانید اضافه شد و اثر فاکتورهای pH محیط آبی، غلظت اولیه سیانید، مدت زمان فرآیند، نسبت پراکسید هیدروژن به سیانید و فرکانس سیستم اولتراسونیک بر کارایی حذف فرآیندهای مورد نظر مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که حداکثر کارآیی حذف سیانید در فرایند سونوشیمیایی (فرکانس 130 کیلوهرتز، زمان تماس 90 دقیقه، 11pH= و با غلظت 5/2 میلی گرم بر لیتر سیانید) به 74 درصد رسید در حالیکه در شرایط مشابه با فرآیند ترکیبی سونوشیمیایی و پراکسید هیدروژن، کارایی حذف به 85 درصد رسیده بود.
    استنتاج
    نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که کارایی فرآیند ترکیبی سونوشیمیایی و پراکسید هیدروژن جهت حذف سیانید از محیط آبی بیشتر از فرآیند سونوشیمیایی می باشد و بازده حذف سیانید توسط این روش با pH، فرکانس، پراکسید هیدروژن و زمان تماس رابطه مستقیم و با غلظت سیانید رابطه عکس دارد.
    کلیدواژگان: اولتراسوند، سیانید، سونوشیمی، پراکسید هیدروژن، رادیکال هیدروکسیل
  • هدایت جعفری، ویدا شفیع پور، راضیه مختارپور، نیلوفر رهنما، روانبخش اسمعیلی، ابراهیم نصیری صفحه 69
    سابقه و هدف
    با توجه به عوارض ناخوشایند انفارکتوس حاد میوکارد و مرگ و میر ناشی از آن، شناخت عوامل خطر و عوامل تسریع کننده حمله قلبی و علل تاخیر بیماران در مراجعه به مراکز درمانی از اهمیت خاصی برخوردار می باشد. این مطالعه با هدف تعیین برخی عوامل خطر و عوامل تسریع کننده حمله قلبی و علل تاخیر در مراجعه بیماران مبتلا به انفارکتوس حاد میوکارد در مرکز قلب مازندران در سال 1388 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به روش مقطعی روی 200 بیمار مبتلا به انفارکتوس حاد میوکارد صورت گرفت. معیار تشخیص انفارکتوس دراین مطالعه بالارفتن قطعه T در نوار قلبی، افزایش CKMB به بالای 25 در سه نوبت و افزایش Troponin-I به بالای nd/ml1 و همچنین افزایش LDH بوده است. اطلاعات دموگرافیک، سابقه بیماری های خاص و مرتبط، عوامل تسریع کننده حمله قلبی و علل تاخیر در مراجعه بیماران به مراکز درمانی در پرسشنامه ثبت گردید. کلیه اطلاعات پس از کدبندی با استفاده از نرم افزار SPSS وبا آزمون آماری Chi-Square و ANOVA تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    از مجموع 200بیمار مورد مطالعه 57 درصد مرد بودند. میانگین سنی بیماران 02/62 سال و میانگین شاخص توده بدنی آنها 66/26 بود. مهم ترین عامل خطر در بروز حمله قلبی در این مطالعه افزایش بیش از اندازه فشار خون (7/24 درصد) و بعد از آن دیابت ملتیوس بوده است (5/15 درصد). عوامل تسریع کننده حمله قلبی به ترتیب: فعالیت سنگین (3/25 درصد)، بیدار شدن ناگهانی از خواب (2/25 درصد)، مشغله زیاد فکری (6/12 درصد) بوده است. علت تاخیر در مراجعه به مرکز درمانی به ترتیب: عدم آگاهی از علائم و نشانه های حمله قلبی (24 درصد) و تنها بودن در زمان بروز حمله (5/10درصد) بوده است.
    استنتاج
    با توجه به عوامل خطر بیماری و عوامل تسریع کننده حمله قلبی، بایستی با دادن آموزشهای لازم به آحاد جامعه، عوامل خطر بیماری و عوامل تسریع کننده در حمله قلبی را کاهش داد و با درنظر گرفتن علل تاخیر در مراجعه بیماران به مراکز درمانی راهکار مناسبی را ارائه نمود.
    کلیدواژگان: حمله قلبی، عوامل خطر، عوامل تسریع کننده، علت تاخیر، مدت زمان تاخیر، مرکز قلب
  • گزارش 7 مورد نتایج پبوند کلیه در کلیه های چند شریانه با بیش از یک آناستوموز بین شریان های دهنده و گیرنده در بیمارستان هاشمی نژاد تهران / حسین شاهرخ، محمد علی زرگر، جوادسلیمانی، کوشا کمالی، ایوب برزگر نژاد، سید محمدرضا ربانی
    صفحه 76
  • محمد کاظمی عرب، علی اکبر پور فتح الله، غلامحسین حسن شاهی، وحید پولادوند، نرگس یقینی، علی شمسی زاده صفحه 81
    سابقه و هدف
    عفونت نهفته هپاتیت B یک فرم بالینی از بیماری هپاتیت B می باشد که فرد قادر به پاکسازی کامل ویروس از بدن نمی باشد. محققین علت این امر را در تفاوت های ژنتیکی و ایمونولوژیکی می دانند. سایتوکاین هایی مانند اینترلوکین 12 توانایی ایجاد تغییر در پاسخ ایمنی علیه را ویروس دارند. هدف ما در این مطالعه بررسی سطح سرمی اینترلوکین 12 در بیماران مبتلا به عفونت نهفته هپاتیت B بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ابتدا تعداد 3700 مورد پلاسما که از نظر HBsAg منفی بودند جمع آوری شد و سپس از نظر Anti-HBc مورد آزمایش قرار گرفتند سپس نمونه های HBsAg-/Anti-HBc+ از نظر وجود HBV-DNA با روش PCR مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه های HBV-DNA مثبت به عنوان موارد عفونت نهفته هپاتیت B به همراه 100 فرد سالم از نظر میزان سطح سرمی اینترلوکین 12 با تکنیک الیزا مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج این تحقیق نشان داد که دو گروه از نظر سطح سرمی اینترلوکین 12 با هم دارای تفاوت معنی دار آماری نمی باشند.
    استنتاج
    باتوجه به اینکه اینترلوکین 12 می بایست در طی عفونت های ویروسی جهت مبارزه و ریشه کنی بیماری افزایش یابد، می توان اینگونه نتیجه گرفت که شاید بیماران مبتلا به عفونت نهفته هپاتیت B در تولید مقادیر لازم و کافی از این سایتوکین دارای نقص می باشند و در نتیجه نمی توانند پاسخ ایمنی مناسب و کافی جهت مبارزه با هپاتیت B از خود نشان دهند.
    کلیدواژگان: عفونت نهفته هپاتیت B، اینترلوکین 12، HBsAg، HBV، DNA
  • جواد غفاری، محمدجعفر صفار، ایرج محمدزاده، محمدصادق رضایی صفحه 85
    اختلال حرکت اولیه مژک ها یا Primary Ciliary Dyskinesia (PCD) و سندرم کارتاجنر، از اختلالات ژنتیکی نادر هستند. اختلال عملکرد مژک ها در این بیمارها وجود دارد که سبب عفونت های مکرر در ریه و سینوس ها به همراه دکستروکاردی، رینیت وازوموتور مزمن و بروشکتازی می گردد. هدف این مطالعه گزارش دو مورد نادر از اختلال حرکت اولیه مژک ها که شامل یک مورد اختلال حرکت اولیه مژک ها و یک موردسندرم کارتاجنر جهت شناخت بیشتر این بیماری ها بود.
    کلیدواژگان: اختلال حرکت اولیه مژک ها، سندرم کارتاجنر، برونشکتازیس
|
  • Vajyheh Ghaffari Saravi, Soghra Khani, Mehrnoush Kosarian, Hossein Zaeri Aqamshhady Page 2

    Background and

    Purpose

    There is growing interest in employing screening procedures to identify critical infants at the beginning of hospitalization at NICU and adjusting death rate with severity of early disease. Most of studies were carried out on preterm infants born in the same center. The aim of this study was to compare the diagnostic power of SNAP-PE, SNAP, and CRIB indices in determining the severity of disease and predict the mortality of neonates referred from other centers to NICU of Bou-Ali Sina Hospital, Sari, and compare them regardless of age at birth.

    Materials And Methods

    All newborns admitted the NICU with whatever age and birth weight less than 1500 grams compared with infants weighing 1500 grams or more during the first 24 hours of hospitalization by disease severity were evaluated by questionnaires SNAP-PE, SNAP, CRIB from January 2005 to April 2007. Patients due to death or early discharge in less than 24 hours or with lethal congenital anomalies were excluded from the study. The median score obtained in discharged or expired patients compared by Mann-Whitney U Test and the diagnostic power and differentiation of the three tools were compared using ROC curves. Cut point (cut off) of each tool was calculated and sensitivity, specificity, NPV, PPV were obtained respectively.

    Results

    Out of 200 studied neonates, 60 patients (30%) expired. Median SNAP-PE, SNAP, CRIB was higher in the died patients. Appropriate cut-off point based on the ROC curve for the CRIB was 6 and 10 for SNAP and was 12 for SNAP-PE. The area under the curve was 0.918 for the CRIB, 0.886 for SNAP, and 0.89 for SNAP-PE and all three tools were statistically significant (P<0.000). Sensitivity and specificity SNAP-PE, SNAP, CRIB for predicting neonatal death in infants weighing less than 1500 grams was lower than infants weighing 1500 grams and more.

    Conclusion

    SNAP-PE, SNAP, and CRIB are suitable methods for predicting death and determine the severity of the disease in neonates. Therefore using these methods is recommended even for patients who referred to the NICU.

  • Farhang Babamahmoodi, Meysam Salmani Mojaveri, Abdolreza Babamahmoodi Page 11
    Background and
    Purpose
    Leptospirosis (also known as Weil's disease, 7-day fever and many more) is a bacterial zoonotic disease caused by spirochetes of the genus Leptospira that affects humans and a wide range of animals, including mammals, birds, amphibians, and reptiles. It was first described by Adolf Weil in 1886 when he reported an "acute infectious disease with enlargement of spleen, jaundice and nephritis". Leptospira was first observed in 1907 from a post mortem renal tissue slice. It is recognized as the world's most common zoonoses. This disease continues to have a major impact on people living in urban and rural areas of developing countries with inestimable morbidity and mortality. The disease is an occupational hazard.People in Mazandaran province in the North of Iran, are mostly involved in agricultural fields or animal husbandry and leptospirosis is common in this area. In this study we tried to find seroepidemiology of leptospirosis in workers that were involved in 5 group of high risk jobs (farmers, mine workers, abattoir workers, animal farm workers, anglers).
    Materials And Methods
    This is a descriptive case- series study. Our target population was 500 people that were involved in one of fore-mentioned high risk occupations for leptospirosis, 100 of each one, selected them by cluster sampling. They were screened for the presence of serum Leptospira immunoglobulin G. IgG was tested with a commercially available immuno florescent assay (IFA) method.
    Results
    Serologic study showed that 29.5% of farmers, 18% of fishers, 12.5% of mine workers, 6% of animal farm workers and 4% of abattoir workers were positive (IFA ≥ 1/10).
    Conclusion
    Our data emphasize the importance of occupational exposure to leptospirosis among people who have exposure with infected water or soil in Northern Province Mazandaran-Iran. Thus, it is clear that contact with water and soil are risk factors of getting infected with Leptospira.
  • Maryam Abbasnezhad, Mahvash Jafari, Alireza Asgari, Reza Hajihoseini, Mansoureh Hajigholamali, Maryam Salehi, Mohammad Salimian Page 16
    Background and
    Purpose
    Paraoxon is the active form of parathion, which is an organophosphate pesticide (OP). The toxic effects of some OPs are not limited to inhibition of cholinesterase, they are capable to produce free radicals and induce disturbance in body antioxidant systems. The purpose of this study was to evaluate the effect of paraoxon on oxidative stress indexin the kidney of rat.
    Materials And Methods
    Wistar male rats were randomly divided in four groups including: control (corn oil as paraoxon solvent) and three paraoxon groups receiving different doses (0.3, 0.7 and 1mg/kg) by intraperitoneal injection. 24 hours after injection, animal was given anesthesia and kidney tissue removed. After kidney tissue hemogenation, superoxidedismutase (SOD) and catalase (CAT), lactate dehydrogenase (LDH) and glutathione S- transferase (GST) activities, glutathione (GSH) and malondialdehyde (MDA) levels were determined by biochemical methods.
    Results
    At doses higher than 0.3 mg/kg paraoxon, kidney SOD and CAT activities were significantly increased, comparing with the control, while GSH level was significantly decreased. There were no significant changes observed in GST, LDH activities and MDA levels.
    Conclusion
    The results suggest that paraoxon induces the production of free radicals and oxidative stress. The enhanced activity of antioxidant enzymes in kidney of rats probably wasa function of the increased detoxification capacity. Depletion of tissue GSH is a prime factor, which can impair the cell’s defense against the toxic actions of free radicals.
  • Fariba Tabe Bordbar, Kazem Rasoolzadeh Tabatabaie, Parviz Azad Falah, Siamak Samani Page 28
    Background and
    Purpose
    Homesickness is a complex cognitive, exciting and stimulating condition that comes into existence because of the individual’s transition into a new environment and it seems to present the reduction of coping strategies. This research aims to study the effectiveness of the method of assertiveness training on homesickness of female university students.
    Materials And Methods
    This was an interventional study pre and post test study. Among 249 female freshmen, 96 students were found to be suffering from homesickness among which 60 students were randomly selected and put in the intervention and control group. The information was gathered by Archer et al., homesickness questionnaire which involves 30 expressions, from 1 to 5 likert scale, and also by the researcher’s own questionnaire which involves demographic information. The pre test data were gathered within the first 2 weeks of their arrival to the dormitory. The experimental group took part in 12 90-minute training sessions followed by evaluation 3 weeks after the initial testing. The data were analyzed according to Mann-Whihtney test.
    Results
    The pre- test data from the two groups showed no significant difference, however, with the presentation assertiveness training, the experimental group grades were significantly higher than control the group. Also, two factors of homesickness i.e., not-likening the university and strong attachment to their home did not show a difference in pre test, however, differences in post test were shown to be significant.
    Conclusion
    The results of the study show that assertiveness training can be effective in alleviating problems that come up after the transition of the individual into the university and their new environment.
  • Laleh Karimzadeh, Fariba Koohdani, Fereydoon Siasi, Mahmoud Mahmoudi, Farid Safari, Zeynolabedin Babaie Page 35
    Background and
    Purpose
    Chemical fertilizers which contain nitrite and nitrate ions contaminate water, soil and plants. The livestock are exposed to the ions through grazing in these areas. This study was designed to evaluate the levels of ions in raw sheep and cow¢s meat in Mazandaran and also, to estimate the dietary intake of the ions from fresh meat consumed in a regular diet.
    Materials And Methods
    A total of 36 samples of beef and 36 samples of mutton meat were collected from different cities of Mazandaran province (Sari, Babol and Qaemshahr) and their nitrite and nitrate contents were measured by colorimetric Griess Ilosvay method. Data were statistically analyzed by using Mann Whitney.
    Results
    The mean of nitrate and nitrite in mutton was 4/9 and 0/36 and beef was 6/3 and 0/38 mg/kg. Nitrite and nitrate content in beef and mutton had no significant difference.
    Conclusion
    Considering the recommended consumption of meat groups and their substitutes in the food pyramid, which is 6.5 ounce/daily for those who use 2,500 Kcal/day, it is estimated that the amount of nitrate and nitrite consumed by an adult in all meat groups from red meat, the nitrate intake is higher than in some countries such as the UK, although lower than CONTAM Panel is recommended.
  • Mojtaba Kaviani, Maryam Nourshahi, Farhad Shokoohi Page 43
    Background and
    Purpose
    Many athletes adopt nutritional manipulations to improve their performance. Among the substances generally consumed is carnitine (L-trimethyl-3-hydroxy-ammoniobutanoate) which has been used by athletes as an ergogenic aid, due to its role in the transport of long-chain fatty acids across mitochondrial membranes. Nutritional supplements containing carbohydrates, proteins, vitamins, and minerals have been widely used in various sporting fields to provide a boost to the recommended daily allowance. The aim of this study is to investigate the effects of acute L-carnitine administration on ventilatory breakpoint, an exercise performance during incremental exercise.
    Materials And Methods
    This study was double-blind, randomized and crossover in design. The subjects were 12 randomly selected active male physical education students, 21.75±0.64 years old, with a mean body mass index (BMI) of 23.7±0.94kg/m2, divided into 2 groups. They received orally either 2g of L-carnitine dissolved in 200 ml of water, plus 6 drops of lemon juice or a placebo (6 ml lemon juice dissolved in 200 ml of water) 90 minutes before they began to exercise on a treadmill. They performed a modified protocol of Conconi test to exhaustion. One-way analysis of variance with repeated measurements was used for data analysis.
    Results
    The results showed that exercise performance improved in LC group (2980±155 meter) compared with placebo group (2331±51 meter). Furthermore, no significant difference was found in ventilatory breakpoint between the two groups.
    Conclusion
    This finding indicates that administration of L- Carnitine, 90 minutes prior to exercise may improve performance; despite the ventilatory breakpoint as one of the anaerobicsystem indices that had no effect.
  • Hajar Ziaei Hezarjaribi, Mohammad Azadbakhat, Zabihollah Yousefi, Fereshteh Jeivad Page 52
    Background and
    Purpose
    Parasitical diseases are a common problem in developing countries. Different shapes of parasite such as cyst, larva and egg are carried from vegetables. Leaves of Allbezia contain saponin constituents, which is effective on surface tension reduction, and is preferred to chemical washer.This research was designed to study the extracted effect of removal from vegetable and its comparison with disinfectant commercial detergent in Sari city.
    Materials And Methods
    Leaves aqueous extract (5, 10, 15, and 20) was prepared from the Allbezia julibrissin by maceration method, then 100 gram of parsley vegetable sample was taken randomly from shopping center. The sample was placed in contact with aqueous extract for 0 and 15 minutes according to the WHO guidelines. Then, the effluent was centrifuged and evaluated qualitatively and quantitavely for parasite decontamination by Mac- Master counting slid, (0/3mm). In addition to parasite, the contamination by commercial detergent (10%) was performed with contact times 0 and 15 minutes and also pure water as blank.
    Results
    Maximum parasite decontamination by aqueous extract and commercial detergent 10 % at 0 minute contact time was obtained 2306 and 97 parasites eggs, respectively. Also, maximum parasite decontamination by watery extract and commercial detergent 10 % and blank water at 15 minute contact time was obtained 3022,11,64 parasite ova, respectively. In this research, the best parasites decontamination range by aqueous extract was obtained at all concentration with contact time of 15 minutes.
    Conclusion
    Quantitatively, rate of parasite ova decontamination from vegetables sample by aqueous extract of Allbezia in all concentration and 15 contact times was more than the commercial washer.
  • Hedayat Jafari, Vida Shafipour, Razieh Mokhtarpour, Nilophar Rhanama, Ravanbakhsh Esmaeili, Ebrahim Nasiri Page 69
    Background and
    Purpose
    Coronary artery disease (CAD) particularly of the acute myocardial infraction (MI) is one of the main causes of mortality in the developing countries. Considering the complication of the disease, the aim of this study was to investigate risk and accelerating factors of heart attack and the reason of the patient's delay in referring to Mazandaran Cardiac Center in 2009.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was preformed on 200 acute myocardial infarction (AMI) patients. The criteria of diagnosis for AMI in this study was ST elevation of ECG, increase of CKMB above 25 in three phases and increase of Troponin-1 above 1nd/ml and also LDH increase: The demographic information, history of having specific and related disease and the heart attack accelerating factors and the reason of delay in referring to cardiac center was recorded in questionnaire. The collected data were coded, then analyzed by X2 test and ANOVA test using u. SPSS soft wave.
    Results
    Of 200 patients under study, 57% were male. With mean age and BMI of 62.02 years and of 26.66 respectively. The major risk factor in incidence of heart attack in this study first was high blood pressure (24.7 %) and the second one was diabetes mellitus 15.5 %. The accelerating factors of heart attack were heavy physical activity (25.3 %), sudden wake ups (25.2 %), and mental work along with tension (12.6 %) respectively.
    Conclusion
    Considering the risk factors and heart attack accelerating factors, providing proper education to the public, it is possible it reduce the number of heart attack cases and implement proper strategy to reduce the delay in referring of such patients to a cardiac center.
  • Mohammad Kazemi Arababadi, Ali Akbar Pourfathollah, Gholamhossein Hassanshahi, Ahid Pooladvand, Narges Yaghini, Ali Shamsyzadeh Page 81
    Background and
    Purpose
    Occult hepatitis B infection (OBI) is a form of hepatitis in which despite the absence of detectable HBsAg, HBV-DNA is present in peripheral blood of patients. Investigators believed that the genetics and immunological parameters may be different in resistant individuals and patients. Cytokines, such as IL-12, could be leading to alteration in viral immune response. The main aim of this study was to investigate the serum level of IL12 in OBI patients.
    Materials And Methods
    In this study, the plasma samples of 3700 HBsAg negative blood donors were tested for anti-HBs by ELISA. The HBsAg negative and anti-HBc positive samples were selected and screened for HBV-DNA by PCR. HBV-DNA positive samples were assigned as OBI cases and ELISA technique were performed to examine the serum level of IL-12 in OBI and 100 healthy controls.
    Results
    Our results showed that there was no significant difference in serum level of IL-12 between OBI patients and controls.
    Conclusion
    In order to be clear of viruses, L-12 is increased in viral infection. Based on the results of this study, it is concluded that OBI patients can not produce enough IL-12 to clear HBV.
  • Javad Ghaffari, Mohammadjafar Saffar, Iraj Mohammadzadeh, Mohammad Sadegh Rezaee Page 85
    Primary ciliary dyskinesia and Kartagener's syndrome are rare genetic disorders. There is a ciliary dysfunction in these disorders that cause recurrent infections in respiratory and sinus tracts associated with dextrocardia, chronic vasomotor rhinitis and dextrocardia. The aim of this paper is to report two rare cases of Primary ciliary dyskinesia, including one case of primary ciliary dyskinesia and Kartagener's syndrome for additional knowledge.