فهرست مطالب
فصلنامه پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل
سال شانزدهم شماره 2 (تابستان 1388)
- 128 صفحه،
- تاریخ انتشار: 1388/12/01
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحه 1این تحقیق با هدف بررسی اثر پالایش بر ویژگی های مکانیکی و نوری کاغذ حاصل از بازیافت کاغذهای روزنامه انجام پذیرفت. کاغذهای روزنامه باطله از نمایندگی پخش روزنامه اطلاعات گرگان تهیه و بعد از تبدیل به تکه های حدود پنج سانتی متری در محفظه ای با مقدار مناسب آب مقطر مخلوط گردید. بعد از مدت پنج روز الیاف از یکدیگر جدا شده (نمونه شاهد) و درجه روانی آن اندازه گیری شد. خمیر کاغذ حاصل توسط پالایشگر PFI و در دورهای 1000، 2000، 3000، 6000 و 9000 پالایش شد و بعد از اندازه گیری درجه روانی هر کدام از خمیرها، از آنها به صورت جداگانه کاغذهای دست ساز تهیه و ویژگی های آنها تعیین گردید. به منظور مقایسه ویژگی های نمونه شاهد با کاغذهای حاصل از خمیرهای پالایش شده از آزمون تجزیه واریانس استفاده شد. گروه بندی میانگین ها با کمک آزمون دانکن صورت پذیرفت و درنهایت برای تعیین بهترین تیمار از معادلات نرمال سازی استفاده شد. نتایج نشان داد که افزایش میزان پالایش، سبب افزایش مقاومت به ترکیدگی، مقاومت به کشش، مقاومت به تا شدن و درجه روشنی کاغذهای بازیافتی روزنامه باطله شد ولی ضخامت، مقاومت به پارگی و ماتی کاهش یافتند. با استفاده از معادلات نرمال سازی مشخص شد که کاغذ حاصل از تیمار با پالایش 9000 دور به لحاظ مجموع صفات، از مطلوبیت بیشتری برخوردار است.
کلیدواژگان: روزنامه باطله، کاغذ بازیافتی، پالایش، پالایش گر PFI، ویژگی های مکانیکی، ویژگی های نوری -
صفحه 17در این تحقیق، به منظور بررسی امکان استفاده از درصد بالای الیاف لیگنوسلولزی در ساخت چندسازه های الیاف طبیعی – پلاستیک، باگاس با نسبتهای متفاوت 40، 55 و 70 درصد با پلی پروپیلن مخلوط شد. همچنین برای سازگاری پلی پروپیلن با باگاس از سازگارکننده مالئیک انیدرید پلی پروپیلن به مقدار 0، 4 و 6 درصد وزنی پلی-پروپیلن استفاده شد. سپس خواص مکانیکی کششی توسط دستگاه اینسترون مدل 6025 اندازه گیری شد. نتایج نشان داد افزایش الیاف سبب بهبود مدول الاستیک کششی و کاهش تنش، کرنش و کارحد تناسب کششی شده است. همچنین افزایش سازگارکننده، تنش و مدول الاستیک کششی را افزایش و کارحدتناسب و کرنش را کاهش داد.
کلیدواژگان: آرد باگاس، پلی پروپیلن، چند سازه، سازگار کننده، خواص مکانیکی -
صفحه 35در این تحقیق مقدار تولید و هزینه ساعتی عملیات خاکی بولدوزر کوماتسو D60 در جاده های جنگلی درجه دو سری لولت واقع در حوزه آبخیز رودخانه تجن مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا اجزای کار روزانه عملیات خاکی شامل زمان مفید و غیر مفید، تاخیرات فنی، اجرایی و شخصی طی 12 روز و در دامنه های موجود در دو شیب30 تا 50 و50 تا 70 درصد زمان سنجی شد. مقدار تولید روزانه با برداشت پروفیل های عرضی مسیر پیش بر و نهایی در فواصل20 متر و محاسبه حجم عملیات خاکی بدست آمد. هزینه ساعتی بولدوزر و سیستم به روش معمول برآورد شد. نتایج آزمون توکی نشان داد که بین طول مسیر احداث شده در شیب های 30 تا 50 و50 تا 70 درصد تفاوت معنی داری وجود نداشت. این موضوع در مورد حجم عملیات خاکی نیز صادق بود. اما با افزایش شیب دامنه، حجم ساعتی عملیات خاکی و حجم کار به ازای هر متر احداث مسیر افزایش پیدا کرد و در مقابل از میزان پیشرفت طولی کار کاسته شد. مقدار تولید عملیات خاکی بولدوزر طی زمان مفید انجام کار در شیب 30 تا 70 درصد، 92/144 مترمکعب در ساعت و 87/22 متر طول در ساعت بود. هزینه بولدوزر و سیستم به ترتیب 7/121890 و 7/286890 ریال در ساعت برآورد شد. در نهایت از تقسیم هزینه ساعتی سیستم بر مقدار تولید، هزینه تولید سیستم بدست آمد که در شیب30 تا 70 درصد برای هر مترمکعب 65/1979 ریال و برای هر متر عملیات خاکی 41/12544 ریال بود.
کلیدواژگان: بولدوزر، کوماتسو D60، عملیات خاکی، زمان سنجی، تولید، هزینه -
صفحه 51به منظور بررسی زنده مانی و رشد نهال بلند مازو (.C.A.Meyer Quercus castaneifolia) در شرایط رقابت با گونه مهاجم تمشک، تحقیقی در یک جنگل جلگه ای دخالت شده حوزه شهرستان نور انجام شد. برای این مقصود، نهال هایی با قطر یقه کوچک (3 میلی متر) و بزرگ (5 میلی متر) در عرصه هایی با پوشش کامل تمشک، پاک شده از پوشش تمشک (به شعاع 5/0 متر پیرامون نهال) و فاقد پوشش تمشک، کاشته شدند و برای دو فصل رویش مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در پایان دروه رویشی یک ساله و دو ساله میزان زنده مانی، رویش طولی در نهال های با قطر یقه بزرگتر بیشتر از نهال های با قطر یقه کوچکتر بود. زنده مانی در دوره رویشی یک ساله در پوشش تمشک و در دوره دو ساله در پوشش تمشک و نیز پاک شده از پوشش تمشک بیشترین بود. اگر چه در هر یک از دوره های یک ساله و نیز دو ساله، رویش طولی در پوشش های متفاوت تمشک فرقی نکرد اما رویش قطری در عرصه پاک شده از تمشک از بیشترین مقدار برخوردار بود. نتایج سال دوم نشان داد که نهال های با قطر یقه بزرگتر زنده مانی و رویش طولی بزرگتری را تولید کردند. همچنین رویش قطری نهال ها در عرصه پاک شده از تمشک بیشترین بود. از نتایج دو سال تحقیق، جمع بندی می شود که در عرصه های اشغال شده از تمشک، کاشت نهال بلندمازو با قطر یقه قوی تر و حذف تمشک در اطراف نهال شرایط مناسبی برای استقرار آتی آن تامین خواهد کرد.
کلیدواژگان: بلند مازو، تمشک، رویش، رقابت، زنده مانی -
صفحه 67گونه بلوط (بلندمازو) از گونه های مهم صنعتی جنگل های شمال کشور می باشدکه زادآوری طبیعی این گونه ی با ارزش به دلیل وجود آفات و بیماری های متعدد از جمله قارچ ها، بامشکلات فراوانی مواجه است. به منظور جداسازی و شناسایی قارچ های همراه بذر بلندمازو در سال 1386 از جنگل آموزشی و پژوهشی شصت کلاته گرگان نمونه برداری صورت گرفت. بذرهای جمع آوری شده پس از تفکیک به دو قسمت بیرونی (پوسته) و درونی (اندوسپرم)، با هیپوکلریت سدیم 5/0 درصد ضد عفونی سطحی گردید. هر قسمت (بیرونی و درونی) به صورت جداگانه در چهار تکرار روی محیط کشت غذایی سیب زمینی- دکستروز- آگار (PDA) کشت گردید (در هر تکرار 25 بذر). با استفاده از خالص سازی و خصوصیات اسپور، اندازه و رنگ آنها، قارچ های Aspergillus flavus، A. niger، Curvularia affinis، Trichoderma harzianum، Trichothecium roseum، Eurotium rubrum، Penicillium implicatum و Diplodia sp. جداسازی و شناسایی شد. قارچ های E. rubrum، T. roseum، T. harzianum و Diplodia sp. به ترتیب با 35 درصد، 41 درصد، 7 درصد و 23 درصد فراوانی فقط در بخش بیرونی و قارچ C. affinis با 39 درصد فراوانی فقط در بخش درونی بذر مشاهده شدند. قارچ های A. flavus، A. niger و P. implicatum نیز در هر دو بخش مشاهده شدند. بیشترین فراوانی قارچ مربوط به قارچ P. implicatum در بخش درونی با 74 درصد بود. نتایج تحقیق نشان داد که تنوع و فراوانی قارچ های بخش بیرونی بذر بیشتر از بخش درونی است. نتایج همچنین نشان داد که در طول چندین بار جداسازی یک قارچ پوده رست همیشه روی سطح بذر بلندمازو یافت می شود. این اولین گزارش از قارچ های همراه بذر بلندمازو در ایران می باشد.
کلیدواژگان: بلند مازو، قارچ های همراه، بذر، جنگل صت کلاته -
صفحه 83رویشگاه سرو خمره ای با وسعت 223 هکتار در 20 کیلومتری جنوب شهرستان فاضل آباد، در ارتفاع 820 تا 1680 متر از سطح دریا واقع شده است. مطالعه فلورستیک- فیزیونومیک منطقه به روش پیمایش زمینی نشان داد که در منطقه مورد مطالعه 65 خانواده، 147 جنس و 173 گونه گیاهی وجود دارد که از این میان 5 گونه بومی ایران می باشند. خانواده های Asteraceae (17 گونه)، Papilionaceae و Rosaceae، هر کدام 13 گونه، Lamiaceae (10 گونه)، Brassicaceae (9 گونه)، Poaceae (8 -گونه)، Apiaceae، Boraginaceae و Caryophyllaceae هر کدام با 6 گونه به همراه Scoropholariaceae با 4 گونه مهم ترین خانواده های گیاهی موجود در منطقه هستند که در مجموع 2/53 درصد از کل گونه ها را شامل می شوند. همی کریپتوفیت ها (37 درصد)، فانروفیت ها (8/24 درصد)، تروفیت ها (8/20 درصد) و کریپتوفیت ها (11 درصد) از مهم ترین گروه های ساختاری طیف زیستی منطقه به روش رانکایر بودند در حالی که در روش سوزوکی- آراکانه، همی کریپتوفیت های تک ساقه ای (2/31 درصد)، تروفیت ها (8/20 درصد) و درختان و درختچه های پهن برگ خزان کننده (19 درصد) و ژئوفیت های ریزوم دار (8/5 درصد) از مهم ترین اشکال زیستی محسوب می شوند. مطالعه کورولوژی منطقه بر اساس روش زهری نشان می دهد که گونه های متعلق به منطقه اروپا- سیبری (3/24 درصد)، ایرانی - تورانی (1/23 درصد)، پروانس هیرکانی (6/11 درصد) و ناحیه اروپا - سیبری و ایرانی - تورانی (7/8 درصد) از مهم ترین گروه های کورولوژیک موجود در منطقه بوده و سایر کوروتیپ ها از نظر اهمیت در مراتب بعدی قرار می گیرند.
کلیدواژگان: رویشگاه سرو خمره ای، شکل زیستی، جغرافیای گیاهی، سورکش، فاضل آباد -
صفحه 101
شناسایی بهترین شاخص ها جهت استفاده در تجزیه و تحلیل های کمی جنگل و پوشش های گیاهی یکی از مشکلات مهم بوم شناسان می باشد. هدف از این تحقیق ارزیابی حساسیت شاخص های طیفی گیاهی نسبت به مشخصه حجم سرپا، جهت انتخاب بهترین شاخص طیفی گیاهی برای تهیه مدل حجم سرپا و مقایسه آن با مدل حاصل شده از روش رگرسیون بهترین زیر مجموعه می باشد. همچنین حساسیت این شاخص ها نسبت به یکدیگر با استفاده از تابع حساسیت نسبی ارزیابی شد. در این مطالعه 99 قطعه نمونه 36/0 هکتاری به ابعاد 60×60 متر به روش خوشه ایپیاده و اطلاعات قطر، نوع گونه و ارتفاع درختان شاهد و موقعیت مراکز قطعات نمونه برداشت شد. شاخص های طیفی گیاهی مورد تحقیق نیز از داده های سنجنده ETM+ ایجاد گردیدند. به منظور بررسی همبستگی بین مشخصه های طیفی و حجم، میانگین ارزش های رقومی(DN) قطعات نمونه برداشت شده زمینی، از پنج شاخص استخراج و در فرایند مدلسازی بکار گرفته شدند. همچنین، جهت ارزیابی حساسیت شاخص ها از تابع حساسیت استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل حساسیت نشان داد که مجموعه شاخص های NDWI و Greenness در کل محدوده حجم سرپا، به ترتیب دارای حساسیت بیشتری در مقایسه با شاخص های DVI، RAI و GEMI نسبت به حجم سرپا در منطقه مورد مطالعه می باشند. در نتیجه این دو شاخص جهت تهیه برآورد مدل حجم سرپا با استفاده داده های ماهواره ای مورد استفاده قرار گرفتند. با استفاده از روش بهترین زیر مجموعه دو شاخص DVI و NDWI به عنوان بهترین مجموعه شاخص ها در برآورد حجم سرپا معرفی شدند. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان داد که که مجموعه شاخص های NDWI و Greenness با ضریب تبیین اصلاح شده 4/55 درصد نسبت به دو شاخص DVI و NDWI با ضریب تبیین اصلاح شده 5/43 درصد بهتر توانسته اند حجم سرپا را برآورد نمایند. این نکته بیان گر این مطلب است که شاخص های طیفی گیاهی انتخاب شده با استفاده از تابع حساسیت نسبت به روش رگرسیونی بهترین زیرمجموعه، بهتر توانسته اند حجم سرپا را برآورد نمایند که افزایش 12 درصدی ضریب تبیین اصلاح شده موید همین مطلب می باشد. به طور کلی تابع حساسیت به دلیل بیان تغییرات در کل دامنه مشخصه های کمی، وابسته نبودن به واحد و شدت شاخص های طیفی گیاهی و انجام آزمون معنی دار بودن از تابع های مناسب برای ارزیابی حساسیت شاخص ها و انتخاب بهترین شاخص ها در تجزیه و تحلیل های کمی جنگل و پوشش های گیاهی بسیار مفید می باشد.
کلیدواژگان: شاخص های طیفی گیاهی، حجم سرپا، تابع حساسیت، رگرسیون
-
Page 1This study was performed to investigate the effects of refining on the mechanical and optical properties of waste newspaper. Waste newspapers were prepared from Gorgan Ettelaat newspaper Agency and were cut to 5 centimeter pieces, and then were soaked with sufficient distillated water. After 1 day fibers were separated by disintegrator and freeness values for each pulp before and after refining were measured. Waste newspaper was refined by PFI mill at 1000, 2000, 3000, 6000, 9000 revolutions, respectively. Handsheets were made from each revolution according to TAPPI standard T 205om-97, and then compared with control sample. Analysis of variance was conducted using completely randomized design, then mean values were compared using Duncan’s test, and finally the normalization equations were used to determine the best treatment. The results showed that increasing refining revolution increased burst, tensile and folding strength, brightness and density but decreased freeness, bulk, thickness, tear strength and opacity. Normalization equations showed that the best paper can be made from refining revolution of 9000.
-
Page 17In this research, the possibility of using high percentage of lignocellulosic fibers in making natural fiber-thermoplastic composite was studied. Three weight percentages of bagasse flour namely 40, 55 and 70 percents were chosen. MAPP was used as coupling agent at two weight percentages of PP, namely 0, 4 and 6 percents. Tensile strength was measured applying Instron 6025. The results showed that with increasing bagasse flour percentage, tensile modulus of elasticity improved, but tensile stress, tensile strain and work at proportional limit decreased. Also, addition of the coupling agent led to the improvement of tensile stress and tensile modulus of elasticity and decreasing work at proportional limit and tensile strain.
-
Page 35In this research the productivity and cost of Komatsu D60 bulldozer in earth working operations of secondary forest road was studied in Lolet forests, lied in one of the Tajan river watersheds. The daily work elements of the machine including productive time, unproductive time, technical, operational and personal delays for 12 days and in two slopes of 30 to 50 and 50 to 70 percents were investigated by time study method. To estimate the daily productivity, the cross sections of road were taken every 20 meters and then their section areas were calculated. The hourly cost of bulldozer and system was estimated by conventional method. Comparison of the results by Tokey test showed no significant difference between the length of constructed road in the slopes 30 to 50 and 50 to 70 percents. This was also true for earth working volume, but, hourly earth working volume and work volume in each meter of the road increased with increasing the hillside gradient and the length of constructed road was reduced. The mean production rates for bulldozer in the slopes 30-70 percents in productive time were 144.92 m3/h and 22.87 m/h. The hourly costs for the bulldozer and system were estimated 121890.7 and 286890.7 rials, respectively. Finally, the costs of each cubic meter of the earth work and each meter of the road excavation by bulldozer in the slopes 30 to 70 percents were 1979.65 and 12544.41 rials, respectively.
-
Page 51Initial growth of Quercus castaneifolia (C.A.Meyer.) seedling in competition with Rubus fructicosus L. was investigated in a Caspian lowland intervened forest located in Noor city, north of Iran. The research was conducted as factorial experiment in three replications. For this purpose, seedlings of 3 and 5 mm in collar diameter (CD) were planted in areas a (covered with Rubus), b (without Rubus) and, c (removed from Rubus) in 0.5 m radius around each Quercus seedling and studied for a two growth periods. The results revealed that 1-year and 2-year survivals and height increments in seedlings with greater CD were greater than those with smaller CD. Survival was highest in 1-year seedlings in the area covered with Rubus, and in 2-year seedlings in the area covered with Rubus and removed from Rubus. Although in 1-year and 2-year periods, height increment was not different in Rubus treatments but CD increment was highest in the area removed from Rubus. The results of the second year growth showed that seedlings with larger CD had higher survival and larger height increments. The CD increments of seedlings was also greater in the area removed from Rubus. From results of two years investigation it can be concluded that in the areas occupied by Rubus, planting Quercus seedling with larger CD, and removing Rubus around the seedling, provides suitable condition for establishment of Quercus seedling.
-
Page 67Chestnut-leaved Oak (Quercus castaneifolia) is one of the most important industrial species of the northern forests of Iran. Regeneration of this valuable species is limited due to several problems such us pests and the fungal diseases. In order to isolate and identify the fungi associated with Oak seed, sampling was carried out during 2007 in Shast-kalate forest at Gorgan. Collected seeds were separated into two section: outer section of seed (crust) and inside seed section (endosperm) and then their surface was sterilized with 0.5% sodium hypochlorite. Each section of seed was separately tissue cultured on potato dextrose agar media in 4 replicates. After sub-culture and providing fungi pure cultures, various species isolated and identified by spores characteristics, their size and colour, including: Aspergillus flavus, A. niger, Curvularia affinis, Trichoderma harzianum, Trichothecium roseum, Eurotium rubrum, Penicillium implicatum, and Diplodia sp. The fungi, E. rubrum, T. roseum, T. harzianum, and Diplodia sp. were observed only in the outer seed section by 35%, 41%, 7% and 23% frequency, respectively. The fungus C. affinis observed only inside seed section by 39 percent frequency. The fungi, A. flavus, A. niger, and P. implicatum were observed in the both sections of the seeds. The highest frequency of fungus related to P. implicatum by 74 percent frequency within seed section. The result indicate higher frequency and diversity of the fungi in the outer section of the seeds than within the seeds. More over, there is always a saprophyte fungus on the acorn seeds, during several isolation. This is the first report on fungi associated with Oak seed in Iran.
-
Page 83The oriental arborvitae habitat with an area of 223¬ha. is located on 20 km south of Fazel¬Abad, Golestan province. The lowest and highest of its height are 820 and 1680 m.a.s.l. The floristic-physiognomic investigation performed by walked-field procedure at 2nd seasonal sequence showed that flora of this region includes 173 plant species that belong to 147 genera and 65 families, of which 5 species are endemic to Iran. The families of Asteraceae (17 species), Papillionaceae and Rosaceae each one contained 13 species and Lamiaceae (10 species), Brassicaceae (9 species), Poaceae (8 species), Apiaceae, Boraginaceae and Caryophyllaceae each one contained 6 species along with Scoropholariaceae which contained 4 species, were the most important families, which include 53.2 percent of total species. According to Raunkiaer method, Hemicryptophytes (37%), Phanerophytes (24.8%), Therophytes (20.8%) and Cryptophytes (11%) were the most important structure groups of the local biological spectrum while according to Suzuki-Arakane method caespitose Hemicryptophytes (31.2%), Therophytes (20.8%), broad-leaved deciduous trees & shrubs (19%) and Rhizome-Geophytes (5.8%) were the most important life forms. The chorological study using Zohary method reveales that plants of Euro-Siberian region (24.3%), Irano-Turanian (23.1%), Hyrcanian province (11.6%) and Euro-Siberian and Irano-Turanian region (8.7%) are the most important chorological groups in the habitat and other chorotypes lie in the lower importance level.
-
Page 101
Identification of the best vegetation indices (VIs) for use in quantitative analyzes of vegetation is one of the important issues for ecologists. The objective of this study was sensitivity evaluation of vegetation indices to a stand volume for identification of the best vegetation index (VI) in stand volume estimation using a statistical sensitivity method. Also, another objective of this study was to compare results of stand volume estimation using sensitivity function and the best subset regression. We also evaluated sensitivity of VI relative to another VI using relative sensitivity function. In this study, 99 plots 60m×60m each were used with systematic cluster sampling method. In each plot, data on tree species, diameter at breast height, stand height and geographic coordinates of each plot center were recorded. The vegetation indices were created using Landsat ETM+ data. In order to analyze the relationship between stand volume and vegetation indices, average digital number of pixels within 2×2 pixels window were extracted from vegetation indices. The result of the sensitivity function showed that NDWI and Greenness had high sensitivity compared to DVI, RAI and GEMI in stand volume estimation, respectively. Therefore, NDWI and Greenness were selected for estimating stand volume using satellite data. Also, the result of the best subset regression analyses showed that DVI and NDWI were best for estimation of the stand volume. The regression model with NDWI and Greenness could better predict stand volume (adjusted R2=55.4%) compared to DVI and NDWI (adjusted R2=43.5%). This is a 12% increase in adjusted R2. The results showed that relative sensitivity of NDWI to GEMI and Greenness is high. Generally, the sensitivity function expresses the change in sensitivity of a VI through the range of allometric characteristics, it is irrelevant of the unit or magnitude of vegetation indices and it tests the significance of the sensitivity with t-or-z statistic is useful for evaluation of sensitivity analysis of vegetation indices and identifying the best vegetation indices in quantitative and qualitative assessment of forested area.