فهرست مطالب

حکمت و فلسفه - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1388)

فصلنامه حکمت و فلسفه
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1388)

  • 140 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1389/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • قاسم پورحسن* صفحه 7
    در فلسفه دین، مهمترین مسئله در جاودانگی نفس، پژوهش و مطالعه ادله له و علیه جوهریت نفس، بقا و نامیرایی آن است. گروهی از فیلسوفان با اثبات جوهریت نفس، کوشیدند تا ادله و شواهد بقا را صورتبندی کنند. دستهای دیگر درصدد برآمدند تا با نشان دادن تجرد نفس، فسادپذیری آن را رد نمایند. این نوشتار میکوشد تا ضمن بررسی مقدماتی مفاهیم اساسی، بر نظریه های نقد بقای نفس متمرکز شده و ضمن بررسی ادله مخالفان نامیرایی، آن را به درستی شرح دهد و سپس نقد و رد کند. هیوم، راسل و آنتونی فلو سه فیلسوفی هستند که آراءشان در موضوع خاص «ادله و شواهد علیه بقا نفس» در این نوشتار بررسی شده و نقد و ابطال گردید. هیوم سه دسته استدلال علیه بقای نفس اقامه کرده که هر سه دسته مورد اقبال و توجه فلو واقع شده است. برخی از این استدلالها صرفا به جرح و نقد اثبات جوهر نفس میپردازند. دستهای دیگر فسادناپذیری و تجرد نفس را رد میکند و دسته سوم بقا و جاودانگی را مورد ایراد و نقد قرار میدهد. نگارنده نوشتار را براساس گونهشناسی ادله علیه جاودانگی در سه سطح سامان و صورتبندی کرده و با نگاهی انتقادی به آنها به پژوهش میپردازد.
    کلیدواژگان: جاودانگی نفس، هیوم، راسل و فلو، بقاء ادله، جوهریت و تجرد نفس، غایتمندی عالم و بقا
  • سمیه سادات نوربخش * صفحه 31
    بررسی نظام معرفتشناسی شهابالدین سهروردی (549-587ق) به عنوان موسس دومین حوزه اندیشه فلسفی در تاریخ فلسفه اسلامی، اهمیت ویژهای دارد. معرفتشناسی او با بررسی تعارضهای منطقی در نظام فلسفی مشاء صورت میگیرد. نظریه سهروردی در باب علم شامل دو جزء است: نخست، جزء سنتزدایی است که سهروردی در آن، به نظریه های مختلف علم، مخصوصا علم به واسطه تعریف، ادراک حسی، مفاهیم اولی یا مقدم بر تجربه انتقاد میکند. او ابتدا ساختار «تعریف» ارسطویی را نقد کرده که این نقد، نخستین تلاش مهم برای نشان دادن تعارض ساختار ارسطویی و گام نخست در تدوین حکمت اشراق است. سهروردی محدودیتها و نارسایی تعریف را در رسیدن به یقین نشان داده است. به نظر او نظریه های مطرح شده درباره علم، اگرچه ما را به جنبهای از حقیقت رهنمون کرده و کاملا نامعتبر نیستند، اما هیچ یک منتهی به یقین نشده و از امکان وقوع علم سخن نگفتهاند. سهروردی نه تنها میکوشد ضابطه صوری متفاوت حاکم بر تعریف را نسبت به مشائیان ابداع کند، بلکه تلقی او از تعریف، جزء اساسی نظریه اشراقی وی از ساختار عقلانی علم است. این اختلاف اساسی مبین دیدگاه کاملا متفاوت اصول منطقی و معرفتشناسانه در فلسفه است که بر اساس آن جزء دوم نظریه سهروردی شکل میگیرد، به طوری که در حکمت اشراق، برتری از آن شهود و بر مبنای نظریه مشاهده- اشراق است. و بر اساس«علم حضوری» تدوین می شود.
    کلیدواژگان: سهروردی، معرفت شناسی، تعریف، اشراق، مشاهده، خودآگاهی، علم حضوری
  • عباسعلی وفایی* صفحه 49
    از گذشته های دور، افکار بلند و شخصیتهای علمی و فرهنگی فراوانی در آسیای میانه ظهور کردهاند. شهرهای بنامی چون بخارا، سمرقند، خوارزم، فرغانه، خیوه و مرو در این منطقه پناهگاه نیکی برای بالندگی علم و دانش و شخصیتهای علمی بودهاند. در این سرزمین، عرفان و تصوف و اندیشه های فلسفی جریان غالب در دوره های گوناگون بودهاند. اما بخت با آن چنان بوده است که همواره دستخوش تغییرات سیاسی و جغرافیایی گردد. و این دگرگونی و تغییر، باعث ظهور اندیشه های جدید و کمرنگ شدن برخی از تفکرات پیشین شده است. یکی از مباحثی که در این تحولات، تغییرات و دگرگونی های فراوانی یافته است اندیشه های فلسفی و نگاه به مکاتب فلسفی است. نمود این نگاه را در سده های اخیر، در دو برهه زمانی بیشتر شاهدیم: نخست پس از تسلط شوروی سابق به این منطقه و چیرگی آن بر قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ازبکستان، ترکمنستان و برخی از سرزمینهای این منطقه، و دیگری پس از استقلال کشورهای مذکور در اواخر قرن بیستم و پدیدار آمدن جریانات جدید در آنها. این مقاله میکوشد تا از حیث تاریخی به این مسئله بپردازد، وضعیت امروز آموزش فلسفه را در آن منطقه بررسی کند و بیشتر بر ازبکستان تاکید کند، زیرا ازبکستان به جهت داشتن صبغه علمی و فرهنگی، در میان دیگر کشورهای آسیای مرکزی از اهمیت ویژهای در این خصوص برخوردار است.
    کلیدواژگان: آسیای مرکزی، آموزش فلسفه، مکاتب فلسفی، استقلال، ازبکستان، بخارا، سمرقند
  • صدرالدین طاهری *، حسین کلباسی اشتری، امیرحسین بانکی پور فرد صفحه 61
    این مقاله با بررسی نظریات مختلف ابعاد در ریاضی و فیزیک، امکان وجود بعدی سوای ابعاد رایج را با استدلالهای فلسفی ثابت کرده و به ارائه راهحل عبور از محدودیت ذهنی برای درک ابعاد فراخ تر پرداخته است و به طور ویژه با دلایل و شواهد مختلف، بعد «انبساط» یا «ماکرومیک» (macromic) را به عنوان بعد پنجم جهان معرفی می کند. این بعد مربوط به میزان بزرگی یا کوچکی شیء است و بستگی به «مقیاس» (scale) آن دارد. در واقع، تفاوت اشیاء از لحاظ نگاه ماکروسکوپیک (macroscopic) و میکروسکوپیک (microscopic) که بشر از دیرباز با آن آشنا بوده است، مربوط به این بعد از ماده است. نتایج برخاسته از فرض ابعاد بیش از سه بعد می تواند در عرصه مسائل فلسفی و عرصه های مرتبط با آن در دیگر حوزه ها تاثیرگذار باشد که به بیش از چهل مورد از آنها در انتهای مقاله فهرست وار اشاره شده است.
    کلیدواژگان: بعد، بعد انبساط (ماکرومیک)، مکان، فوق فضا
  • مجتبی سپاهی* صفحه 83
    «شاکله» از محوریترین مفاهیم فلسفه معرفتی کانت است. کانت در فلسفه خود اساس کار را بر شهود محض و مفاهیم محض قرار داد و شهود تجربی و مفاهیم تجربی را بدون شهود محض و مفاهیم محض، برای دستیابی به شناخت عالم واقع کافی نداشت. تالیف و ترکیب این دو را که در واقع ترکیب«حس و عقل» است لازمه دستیابی به شناخت دانست. از نظر کانت مفاهیم محض برای این که ما را در رساندن به واقعیت خارج ذهن کمک کنند باید پیوندی با واقع داشته باشند. این پیوند از طریق ارتباط با شهود محض حاصل میشود. این شهود محض همان«زمان» است. بنابراین مقولات ناب باید با«زمان» پیوند داشته باشند. پیوند مقولات با«زمان» از طریق«شاکله» صورت میگیرد. شاکلهدار شدن مقولات توسط قوه خیال صورت میگیرد. این قوه مفاهیم محض را با شهود مرتبط میکند. این مقاله در صدد تبیین مفهوم درست شاکله و چگونگی نسبت آن با مقولات است.
    کلیدواژگان: شالکه، مقولات، خیال
  • علی کرباسی زاده اصفهانی*، ماریا حیدریان صفحه 97
    مسئله شناخت، یکی از مهم ترین مسائل فلسفه جدید است و حتی سرلوحه مباحث دیگر را تشکیل می دهد. در این مبحث معمولا مسائلی چون مبنا و منبع شناخت، ابزار و روش شناخت، متعلق و قلمرو شناخت، معیار اعتبار شناخت و هدف و غایت شناخت بررسی میشوند. در این مقاله، برآنیم با در نظر گرفتن این مولفه ها به بررسی مبانی معرفتشناسی مدرن بپردازیم و توانایی فلسفه جدید را، با ارائه چارچوبی مناسب و کامل برای شناسایی، مورد پرسش قرار دهیم.
    کلیدواژگان: مدرن، مدرنیته، معرفت شناسی
|
  • Ghasem Pour, Hasan* Page 7
    In philosophy of religion, the most important issue in the eternity of soul deals with the study and analysis of arguments for and against the substantiality of soul, eternity, and immortality. A group of philosophers tried to formulate the reasons and evidence for eternity through the substantiality of soul. Another group tried to reject the destructibility of soul by proving the abstractness of soul. While briefly introducing the basic concepts, this article attempts to focus on the theories that criticize the eternity of soul, as well as investigating the reasons against immortality; then these reasons are described, criticized and finally rejected. Hume, Russell, and Antony Felw are the threephilosophers whose thoughts on "the reasons and evidence against the eternity of soul" have been studied, criticized, and rejected here. Hume provides three groups of reasons against the eternity of soul that are entirely welcomed and attended by Felw. Some of these arguments merely analyze and discuss the verification of the substance of soul, some of them reject the indestructibility and abstractness of the soul, and the third group criticize eternity and persistence. The author of this work has categorized the subject upon the typology of the reasons against eternity in three groups, and analyzesthem from a critical perspective.
  • Sima, Sadat Noorbakhsh* Page 31
    Analysis of the epistemological system of Shahab-o-din Sohrewardi (1155-1195 A.D.), the founder of the second field of philosophical thought in the history of Islamic philosophy, is of significant importance. His epistemology analyzes the logical contrast of Peripateticphilosophical system. Sohrewardi's theory of science has two parts: in the first part, Sohrewardi criticizes traditional theories of science, specially those that deal with science through definition, sensual perception and primary or basic concepts that precede experience. First he criticizes the structure of Aristotelian "definition" so that thiscriticism is the first important attempt to indicate the contrast of Aristotelian structure, and it is the first step of formulating Illumination (or Oriental Theosophy). Sohrewardi shows the defects and constraints of "definition" in achieving certainty. According to him, the proposed theories of science, while leading us to an aspect of truth and are notabsolutely unreliable, cannot direct us to certainty, nor express the possibility of the reality of science. Sohrewardi not only tries to invent a formal standard for "definition", different from that of the Peripatetic, but also proposes an aspect of "definition" that is the basic constituent of his Illumination theory on the rational structure of science. Thisfundamental difference states the entirely different perspectives of logical and epistemological principles in philosophy and sets the second part of Sohrewardi's theory, so that in Illumination, supremacy is with intuition and is on the basis of the theory of Observation-Illumination and is formulated according to the knowledge of presence.
  • Abbas, Ali Vafaii* Page 49
    Since a long time ago, great ideas and scientific and cultural figures have emerged in Central Asia. Famous cities, including Bokhara, Samarqand, Khwarazm, Farqhaneh, Khiveh and Marv had been a proper refuge for the development of science, knowledge and scientists. In this country, mysticism, Sufism, and Philosophical ideas have been indominance for various ages. But destiny brought it a continuous series of political and geographical changes that led to new ideas and faded out some of the old ones. One of the issues that has immensely changed in these alterations deals with philosophical thought and the perspective of philosophical schools. The manifestation of this perspective in recent centuries has been significant at two junctures: 1) After the dominance of the former Soviet Union over this region, including Kazakhstan, Kirghiz, Tajikistan, Turkmenistan, and Uzbekistan. 2) After the independence of these countries and the emergence of new trends. This article studies the issue from a historical viewpoint, investigates teaching philosophy in this region, and focuses Uzbekistan, because this country is more important than other countries of the region due to its scientific and cultural eminence.
  • Sayyed Sadro., Din Taheri*, Hosein Kalbasi Ashtari, Amir Hosein Banki Pourfard Page 61
    While analyzing different theories on dimensions in mathematics and physics, this article argues for the existence of another dimension, different from other dimensions through philosophical reasons and gives a breakthrough to overcome the mental constraints for understanding greater dimensions and specially, by various reasons and proofs,introduces the expansion or macromic dimension as the fifth dimension. This dimension is associated with an object's largeness or smallness and depends on "scale". In fact the difference between objects from macroscopic and microscopic viewpoints that is familiar for human being since ancient times deals with this material dimension. Theconsequent results of assuming more than 3 dimensions may influence the domain of philosophical issues and other relevant domains. More than 40 of these domains have been listed at the end of this article
  • Mojtaba Sepahi* Page 83
    Schematism is the most central concept of Kant's epistemology. He establishes his philosophy on the bases of pure intuition and pure concepts, without them experiential intuition and experiential concepts are not enough for cognition of the real world. According to him, the composition and combination of these two elements – in fact thecombination of sense and reason – is necessary for cognition. Kant thinks that pure concepts can, in combination with reality, help us achieve external reality. This combination can be achieved in connection with pure intuition. This pure intuition is "time" itself. Therefore, pure concepts must be linked to time. Categories are linked to time through schematism. Schematization of the categories takes place throughimagination. The present article intends to explain the correct concept of schemata and the quality of its relation to categories.
  • Ali Karbasizadeh Esfehani *, Mariya Heydarian Page 97
    The problem of knowledge, not only is one of the most important problems in modern philosophy, but also is the top of other problems. This field usually discuses issues such as the base and the source of knowledge, the object and the domain of knowledge, the value criterion of knowledge, and finally the end of knowledge. Here we are going tostudy the modern epistemological bases considering those elements, and to inquire the ability of the modern philosophy in proposing a complete and suitable format for the knowledge.
  • Simin Esfandiari Page 113
    This article begins with a brief description of Descarte's cogito and its effect on man's authenticity and his development. In fact, by establishing the principle of cogito, and analyzing it as the established basis of the universe, he considers human ego as the real subject because there is an "I" who is doing the thinking. According to Descartes, man is like a machine, and excels other beings. This privileged feature, i. e. self, whosesubstance is thinking, has been studied from different aspects within the entire thinking of the modern age. Moreover, it is this famous Cartesian principle – I think, therefore I exist – that focuses "subjectivism" in its philosophical system; therefore, "subjectivism" is one of the basic and important issues of Western philosophy that in its evolutionary phases has been epistemologically studied by Descartes as well as Kant and Hegel in the modern age. Finally, "solipsism" as the extreme point of "subjectivism" is dealt with in this article. Of course, Descartes avoids his subjectivism finding a solipsist interpretation in an ideal sense