فهرست مطالب
مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان
پیاپی 49 (بهار 1383)
- 96 صفحه،
- تاریخ انتشار: 1383/03/20
- تعداد عناوین: 13
-
-
صفحات 1-9مقدمه
دارورسانی ازطریق داخل تراشهای ،یک روش جانشینیارزشمند در شرایط عدم دسترسی به ورید در موقعیتهای فوریتی نظیر شرایط ایست قلبی و احیا میباشد.لیدوکایین یک داروی ضد آریتمی با قابلیت جذب از لوله تراشه است که به طور معمول در فوریت های قلبی به کار میرود.
هدفمطالعه حاضر با هدف بررسی میزان جذب و سرنوشت فارماکوکینتیکی لیدوکایین متعاقب تجویز تراشه ای در بیماران دارای شرایط بحرانی انجام شد.
مواد و روش هادر این مطالعه به 14 بیمار لوله گذاری شده (اینتوبه) بستری در بخشICU ، مقدار mg/kg2 لیدوکایین 2% که با نرمال سالین تاحجم ml10-5 رقیق شده بود،از طریق لوله تراشه تجویز شد و پس از اعمال 5 تنفس فشار مثبت، بیماران باردیگر به ونتیلاتور متصل شدند و در دقایق 5 ، 10 ، 30 ، 60 ، 120 و 240 ،از آنها نمونه خونی وریدی گرفته شد. نمونههای خونی توسط دستگاه HPLC آنالیز و سطوح خونی بیماران در زمانهای مذکور تعیین گردید و پارامترهای فارماکوکینتیکی دارو در آنها مطالعه شد.
نتایجبا توجه به محدوده درمانی لیدوکایین (μg/ml5-5/1) متوسط سطح خونی بیماران این مطالعه ، 5 دقیقه پس از تجویز به حد درمانی رسید و تا 30 دقیقه پس از تجویز در محدوده درمانی باقی ماند. حجم توزیع L/kg 3/0 ± 7/0 و کلیرانس ml/min/kg4/1 ± 29/4 به دست آمد که در مقایسه با مطالعات انجام شده قبلی، نسبت به داوطلبان نرمال کاهش داشت(P<0/001) ،ولی نسبت به پارامترهای بیماران بستری در ICU تفاوت معنیداری نداشت (P>0/05). نیمه عمرmin 1/34 ± 1/113 به دست آمد که تغییر عمدهای نسبت به پارامترهای بیماران ذکر شده در مطالعات قبلی نداشت (P>0/05) اما بین سن و نیمه عمر ارتباط مستقیم و معنی داری وجود داشت (P)پارامترهای کینتیکی در دو گروه زن و مرد تفاوت معنی داری نداشتند (P>0/05)
نتیجهگیریبا توجه به نتایج حاصل ، میتوان گفت تجویز تراشهای لیدوکایین در بیماران دارای شرایط بحرانی میتواند سطح درمانی مناسبی را فراهم کند. تغییرات مشاهده شده در پارامترهای کینتیکی لیدوکایین در بیماران این مطالعه ممکن است ناشی از راه تجویز دارو و/یا شرایط بحرانی بیماران در ICU باشد.
کلیدواژگان: لیدوکایین، مطالعه در اثر داروها -
صفحات 10-19مقدمه
سرطان معده شایعترین نوع سرطان در استان گیلان به شمار میرود و با مشکلات غربالگری پرهزینه و مرگ و میر بالا همراه است. عوامل خطر ساز فاکتور تغذیه ای و میکروبی (هلیکوباکترپیلوری) و ارتباط عوامل تغذیه ای با شیوع کانسر معده و توسعه بهداشت تغذیه ارتباط پیشگیری اولیه بیماری با دانش تغذیه در این مقاله بررسی شده است.
هدفبا توجه به ارتباط سرطان معده با وضعیت تغذیه، افزایش دانش تغذیه میتواند از عوامل پیشگیری شیوع بالای سرطان معده باشد و این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین عادات زندگی و سرطان معده در گیلان انجام شده است. مواد و روش ها: این مطالعه به روش مورد - شاهدی بر پایه جفتهای همسان شده بیمارستانی در رشت انجام گرفت. افرادمورد مطالعه شامل 144 بیمار مبتلا به سرطان معده و 398 نفر شاهد (از بخش چشم پزشکی) بودند. تمام افراد طبق یک پرسشنامه ساختارمند مورد پرسشگری قرار گرفتند. برای هر مورد به طور متوسط 2 شاهد برپایه تشابه سنی (3 ± سال)، جنس و زمان بستری(2 هفته) در نظر گرفته شد. نسبتهای شانس اصلاح شده (Adjusted odds ratio) با حدود اطمینان 95 درصدجهت ارزیابی یافتهها استفاده شده و جهت آنالیز از مدل رگرسیون بهره گرفته شد.
نتایجکشیدن سیگار به صورت بارزی با ایجاد سرطان معده مرتبط بود. (5/5-2/1: CIو 8/2OR=). مولفههایعادت کشیدن سیگار (شامل مدت کشیدن، سن شروع و میزان مصرف روزانه) به صورت بارزی طی یک روز مقدار- پاسخ باسرطان معده مرتبط بود. ارتباط معنیدار آماری بین سرطان معده و سایر عوامل بررسی شده (عادات غذایی ووضعیت اجتماعی - اقتصادی) یافت نشد.
نتیجهگیریسیگار کشیدن عامل خطر عمده سرطان در منطقه میباشد.
کلیدواژگان: استعمال دخانیات، تغذیه، سرطان معده -
صفحات 20-26مقدمه
جوانان عمدهترین گروه در معرض خطر ایدز در سراسر دنیا میباشند و آموزش راههای پیشگیری تنها راه کاهش احتمال خطر آلودگی به(HIV) در بینآنان است.
هدفهدف این مطالعه سنجش آگاهی و نگرش جوانان دانشجو در مورد ایدز بود.
مواد و روش هاجمعیت مورد مطالعه شامل 850 نفر از دانشجویان دانشگاه گیلان غیر علوم پزشکی بود که به صورت اتفاقی با توجه به جمعیت در رشتههای مختلف انتخاب شده بودند. بدین منظور پرسشنامهای شامل اطلاعات دموگرافیک، سیوالات آگاهی و نگرش طراحی گردید. آگاهی به سه سطح خوب، متوسط وضعیف تقسیم و در ارزیابی نگرش از مقیاس لیکرت 5 قسمتی استفاده شد . جمع آوری داده ها از طریق تکمیل پرسشنامهی خود ایفا بود و اطلاعات 744 پرسشنامه که تکمیل شده بودند تجزیه و تحلیل شد.
نتایج7/11% از دانشجویان از آگاهی خوب ، 6/77% از آگاهی متوسط و 7/10% از آگاهی ضعیفی برخوردار بودند. دانشجویان رشته فنی- مهندسی از آگاهی بالاتری نسبت به دیگران برخوردار بودند (05/0P<). همچنین آگاهی دانشجویان جوانتر و متاهل بالاتر از دانشجویان مسنتر و مجرد بود(05/0 P<). در این مطالعه بیشترین منبع کسب اطلاع دانشجویان را رسانه های گروهی (2/70%) تشکیل میدادند.
نتیجه گیرینتایج مطالعه نشان میدهد که برنامه ریزی مسیوولین جهت ارتقای کمی و کیفی برنامه های آموزشی در زمینه ایدز از طریق رسانهها و همچنین گنجاندن درس بهداشت جهت آموزش راه های پیشگیری و کنترل ایدز در بین دروس دانشگاهی رشته های غیرپزشکی میتواند مفید باشد.
کلیدواژگان: آگاهی، اچ آی وی، دانشجویان، سندرم کاهش، ایمنی اکتسابی -
صفحات 27-32مقدمه
پیشرفت های اخیر روش های متعددی را جهت درمان ناباروری غیرقابل توجیه ارایه داده است که ساده ترین روشها تحریک تخمک گذاری می باشد. در دسترسترین و ارزان ترین داروی موجود برای تحریک تخمک گذاری کلومیفن سیترات است.
هدفاین مطالعه با هدف مقایسهی تاثیر روش های مختلف تجویز این دارو در تحریک تخمک گذاری انجام گرفت.
مواد و روش هااین مطالعه یک کارآزمایی تصادفی بالینی می باشد که از تاریخ 1/7/80 لغایت 29/12/81 در مرکز آموزشی درمانی میرزاکوچک خان- تهران برروی 60 بیمار مبتلا به نازایی غیر قابل توجیه انجام شده است. بیماران برحسب اعداد تصادفی به سه گروه 20 نفری تقسیم شدند. هر 3 گروه mg100 کلومیفن سیترات روزانه مصرف نمودند که این دارو در گروه A از روز اول تا پنجم، در گروه B از روز سوم تا هفتم و در گروه C از روز پنجم تا نهم سیکل قاعدگی تجویز شده است.
نتایجنتایج مطالعه نشان داد که سه گروه تحت مطالعه از نظر سن، پاریتی، مدت نازایی، وزن و وضعیت آندومتر تفاوت بارزی با یکدیگر نداشتند. میانگین تعداد فولیکولهای رسیده در گروه A 85/0± 2، در گروه B 9/0±25/2 و در گروه C 8/0± 1/1 بود که تفاوت آنها از نظر آماری معنی دار بود. میانگین پروژسترون در روز 21 سیکل قاعدگی در سه گروه تفاوت بارزی نداشت. در بررسی پیامد نهایی مداخله در 3 گروه، حاملگی در 2 نفر از بیماران گروه A، در 4 نفر از بیماران گروه B و در 1 نفر از بیماران گروه C رخ داد.
نتیجه گیریبا توجه به نتایج به نظر می رسد که مصرف کلومیفن سیترات در روزهای سوم تا هفتم سیکل بهترین تاثیر را برروی تعداد فولیکول و حاملگی دارد.
کلیدواژگان: آبستنی، القاء تخمک گذاری، کلومیفن، ناباروری زنان -
صفحات 33-38مقدمه
تنظیم خانواده به عنوان راهکاری برای مقابله با افزایش جمعیت از سوی اکثر کشورها پذیرفته شده است. یکی از مهمترین عوامل موفقیت برنامههای تنظیم خانواده یافتن الگوی منطقهای مناسب برای آموزش اهداف آن است. این موضوع زمانی میسر میشود که شناخت کافی از آگاهی، نگرش و عملکرد گروه های مختلف اجتماعی هر منطقه وجود داشته باشد.
هدفبررسی آگاهی ، نگرش و عملکرد فرهنگیان شهر رشت نسبت به تنظیم خانواده و روشهای پیشگیری از حاملگی.
مواد و روش هامطالعه حاضر از نوع مقطعی بوده و روی معلمان مقاطع مختلف در سال تحصیلی 81-80 انجام گرفت. نمونهگیری به صورت تصادفی، و حجم نمونه 544 نفر(137 مرد و 366 زن) بود. دادهها بوسیله پرسشنامهای که توسط معلمان تکمیل میشد، به دست آمد. در مجموع 503 پرسشنامه مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
نتایجمحدوده سنی افراد مورد مطالعه 55-25 سال (متوسط 4/38 سال) بود. متوسط سن زمان ازدواج 1/24 سال باانحراف معیار 7/3± و متوسط تعداد فرزندان94/1 با انحراف معیار 94/0± بود. 5/57% از شرکت کنندگان دارای تحصیلات لیسانس و بالاتر بودند. 1/44% از پژوهش شوندگان پزشک و پرسنل بهداشتی را مهمترین منبع کسب اطلاعات خود در مورد پیشگیری از حاملگی بر شمردند. متوسط نمرهآگاهی 21/4 از 10 بود و 8/62% از نظر آگاهی در گروه متوسط قرار گرفتند. بین سن وآگاهی افراد رابطه معنیداری وجود داشت (000/0P<) . متوسط نمرهنگرش 73/3 از محدوده 12تا 12- بود و 3/83% افراد در گروه با نگرش مثبت قرار گرفتند. بین تعداد فرزندان و نگرش این افراد ارتباط معنیداری دیده میشد (005/0P<). شایعترین روش مورد استفاده پژوهش شوندگان برای پیشگیری از حاملگی مقاربت منقطع (7/19%) بود. 7/42% افراد عنوان کردند که حداقل یک بار بدون برنامهریزی قبلی صاحب فرزند شدهاند.
نتیجهگیریآنچه در این پژوهش ارایه شد نشان دهنده نگرش مثبت افراد پژوهش شونده نسبت به لزوم تنظیم خانواده و پیشگیری از حاملگیهای ناخواسته بود. ولی به علت پایین بودن سطح آگاهی نسبت به روشهای پیشگیری از حاملگی، میزان حاملگیهای بدون برنامهریزی بالا بود که نشانگر عملکرد ضعیف پژوهش شوندگان در این زمینه است.
کلیدواژگان: پیشگیری از آبستنی، تنظیم خانواده، دانش، نگرش، عملکرد -
صفحات 39-45مقدمه
مننژیومها معمولا نیوپلاسمهای خوش خیم با رشدی آهسته هستند که از مننژهای مغز ونخاع و استطالههای دورا منشا می گیرند. این تومورها حدود 20% نیوپلاسمهای سیستم اعصاب مرکزی را بخود اختصاص می دهند.
هدفهدف این مطالعه تعیین برخی از مشخصات عمده این تومور در بخش نورولوژی است.
مواد وروش هادر طی یک دوره 6 ساله (78-1373)، 62 بیماری که با تشخیص مننژیوم عمل جراحی شده بودند بطور گذشته نگر مورد بررسی قرار گرفتند. محل انجام تحقیق بیمارستان پورسینای رشت بود و از پروندههای بیماران مشخصات فردی، سن ، جنس و سایر مشخصات بالینی، پاتولوژیک و رادیولوژیک و متغیرهای عمده دیگر استخراج و پردازش گردید.
نتایجمننژیوم 1/19 درصد (با محدوده اطمینان 95% :3/23-8/14%) تومورهای مغز را تشکیل داده بود. میانگین سنی بیماران 7/11 1/49 سال و نسبت زن به مرد 6/1 به 1 بود. شرح حال ضربه به سر در 5 بیمار (1/8%) وجود داشت. 7/23% از خانمها قرص جلوگیری از بارداری مصرف مینمودند. شایعترین علامت مراجعه بیماران سردرد بود. اکثر مننژیومها از سطح محدب مغز منشا گرفته بودند. ادم دور تومور در 37 بیمار (7/59%) مشاهده شد. شایعترین پاتولوژی تومور فیبروبلاستیک بود در این بررسی هیچ مورد مننژیوم بدخیم و یا مننژیوم متعدد گزارش نشد.
نتیجه گیرییافتههای این مطالعه با مطالعات دموگرافیک و بالینی دیگر مشابه بوده است.
کلیدواژگان: پرده های مغز، تومور پرده های مغز، دستگاه عصبی مرکزی، سرطان پرده های مغز -
صفحات 46-53مقدمه
ضروری ترین ارگان در تکامل جنین جفت می باشد. نقص در کارکرد جفت می تواند وضعیتهای مختلفی را برای جنین ایجاد کند.روش های مختلفی برای ارزیابی کارکرد جفت استفاده می شود که وزن نمودن آن یکی از این روش ها می باشد.
هدفهدف از انجام این بررسی تعیین میانگین و توزیع وزن جفت و ارزیابی بعضی عوامل مادری و جنینی تاثیرگذار در این رابطه می باشد.
مواد و روش هادر این مطالعه که به صورت مقطعی-توصیفی طرحریزی شد، زنان مراجعه کننده جهت زایمان با حاملگی تکی و سن حاملگی 37 تا 42 هفته وارد مطالعه شدند.وزن جفت به سه گروه کمتر از 330 گرم (کم وزن) ،بین 330 و 750 گرم(طبیعی) و بیشتر از 750 گرم(پروزن) تقسیم بندی گردید.وزن جفت، وزن نوزاد،سن مادر،دفعات بارداری،ابتلا به دیابت و فشارخون حاملگی،نوع زایمان،جنس نوزاد،زجرجنین ،آپگار نوزاد با کمک تست مجذور کای ثبت و بررسی شد.
نتایجدر این مطالعه 1088 زن بررسی شدند. مورد از زنان تحت بررسی قرارگرفتند. میانگین سنی زنان 6/5 35/25سال و متوسط سن حامگی 9274 روز میباشد. میانگین وزن نوزاد 5293214 گرم و میانگین وزن جفت 113± 530گرم تعیین گردید.شیوع جفت کم وزن و پروزن بترتیب 2% و 8/2% گزارش شد. نتایج نشان داد که ارتباط معنی داری بین وزن جفت با دیابت و فشارخون حاملگی،نوع زایمان، وزن نوزاد ،زجر جنین وآپگار نوزاد وجود دارد.(05/0P<)
نتیجه گیریچون ارتباط معنی دار بین بعضی از پیامدهای مهم مادری و نوزادی وجود دارد، بنابراین توجه به جفت و رشد آن در طول حاملگی با روش های مختلف نظیر سونوگرافی می تواند راهگشای ما در تامین سلامت نوزاد بوده و شالوده طب پیشگیری باشد. به نظر میرسد وزن جفت کمتر از 330 گرم هشداردهنده باشد.
کلیدواژگان: آبستنی، جفت، زایمان، وزن تولد -
صفحات 54-60مقدمه
روزه بر فاکتورهای روحی و روانی موثر است، یکی از متغیرهای روحی و روانی، اضطراب می باشد. اگرچه عقیده بر این است که اضطراب کم برای حیات و زندگی روزمره لازم است اما اضطراب زیاد آثار و زیانهای جدی بر جسم و روان و روابط اجتماعی انسان می گذارد.
هدفهدف از این مطالعه تعیین ارتباط بین روزهداری و سطح اضطراب دانشجویان در حین و پس از ماه رمضان است. زمان تحقیق در ماه رمضان سال 1422 (ه . ق) مصادف با آبان ماه 1380 (ه . ش) بوده است.
مواد و روش هااین تحقیق یک مطالعه توصیفی – مقایسه ای است که جامعه آماری آن را کلیه دانشجویان پسر مقیم در خوابگاههای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی گیلان تشکیل می دهد. حجم نمونه 110 نفر و به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه شامل دو بخش، بخش اطلاعات دموگرافیک و چک لیست اضطراب هامیلتون بوده است. از آزمون t زوج جهت ارزیابی آماری استفاده شد.
نتایجدر مرحله اول تحقیق در هفته چهارم ماه رمضان اضطراب دانشجویان اندازه گیری شد که اضطراب در سطح خفیف بوده و در مرحله دوم تحقیق یک ماه پس از مرحله اول مجددا اضطراب اندازه گیری شد که نتایج نشان داد اضطراب دانشجویان در حد متوسط بوده است. آزمون آماری t زوج اختلاف معنی داری بین اضطراب حین و پس از ماه رمضان را نشان داد (01/0 < P).
نتیجه گیرینتایج حاکی از آن بود که فرضیه تحقیق مورد قبول واقع شده و روزه داری بر سطح اضطراب دانشجویان موثر بوده است.
کلیدواژگان: اضطراب، روزه داری -
صفحات 61-67مقدمه
اضطراب نوعی تشویش و نگرانی است که در اثر وجود نوعی احساس تهدید یا خطر در افراد ایجاد می شود که می تواند توانایی درک فرد را کم یا زیاد نماید. اکثر بیماران بستری در بیمارستان دچار درجاتی از اضطراب می شوند که می توان از روشهای مختلف غیر دارویی از جمله صوت روح افزای ناشی از تلاوت آیات قرآن، به عنوان یک روش بسیار موثر و مفید جهت کاستن این اضطراب استفاده نمود.
هدفتعیین تاثیر آوای قرآن بر میزان اضطراب بیماران قبل از آنژیوگرافی عروقی کرونر می باشد.
مواد و روش هاتعداد نمونه های مورد بررسی 108 نفر از بیماران تحت آنژیوگرافی عروق کرونر بودند که به طور تصادفی 54 نفر در گروه شاهد و 54 نفر در گروه آزمون قرار گرفتند. ابزار گردآوری دادهها شامل پرسشنامه اطلاعات فردی، پرسشنامه اضطراب موقعیتی و شخصیتی اشپیل برگر و چک لیست ثبت علایم حیاتی بود. ابتدا اضطراب وعلایم حیاتی تمام واحدهای مورد پژوهش در گروه شاهد و آزمون در روز قبل از آنژیوگرافی تعیین شد. سپس در روز آنژیوگرافی، حدود 5/1 ساعت قبل از آنژیوگرافی برای گروه آزمون به مدت 20 دقیقه آوای قرآن پخش گردید.
نتایجمیزان اضطراب موقعیتی و شخصیتی گروه آزمون که در صبح روز آنژیوگرافی به آوای قرآن گوش دادهاند در مقایسه با گروه شاهد کاهش یافتهبود (1 000/0<P) همچنین میزان علایم حیاتی گروه آزمون در مقایسه با گروه شاهد کاهش یافته بود(1 000/0<P) .
نتیجه گیریازآوای قرآن میتوان به عنوان یک روش غیر دارویی، مطمین و ارزان قیمت جهت کاهش اضطراب بیماران در قبل از جراحی و روشهای تشخیصی تهاجمی استفاده نمود.
کلیدواژگان: اضطراب، رگ نگاری، قرآن، موزیک درمانی -
صفحات 68-73
چکیده
مقدمهدیسمنوره یک اختلال شایع ژینکولوژیک است که حداقل نیمی از زنان در خلال دوره باروری خود آنرا تجربه میکنند. مهمترین علت ایجاد دیسمنوره افزایشتولید پروستاگلندینها ونقش آنها دربروزدرد میباشد.
هدفاین مطالعه با هدف مقایسه اثر درمانی مفنامیک اسید با مفنامیک اسید و روغن ماهی در کاهش شدت درد در دیس منوره اولیه صورت گرفت.
مواد و روش هااین مطالعه به شکل کارآزمایی متقاطع دو سوکور طراحی شد. 60 زن مبتلا به دیس منورهی اولیه مراجعه کننده به درمانگاه بیمارستان قدس زاهدان به صورت غیرتصادفی آسان انتخاب و به صورت یک درمیان به دو گروه 1 و 2 تقسیم شدند. گروه اول ابتدا 2 ماه پرل روغن ماهی و مفنامیک اسید دریافت کردند ، سپس 2 ماه هیچ درمانی دریافت نکردند و متعاقبا 2 ماه از دارونمای مشابه و مفنامیک اسید با همان دوز قبلی استفاده کردند. گروه دوم همین رژیم درمانی را بصورت برعکس دریافت کردند . از معیار آنالوگ دیداری جهت ارزیابی پاسخ به درمان استفاده شد.
نتایجنتایج نشان داد که اختلاف آماری معنی داری بین اثر دو روش درمانی تجویز مفنامیک اسید و روغن ماهی با مفنامیک اسید و دارونما در کاهش شدت درد ، به نفع به کارگیری مفنامیک اسید و روغن ماهی وجود دارد (001/0 <P).
نتیجه گیریبنابراین، با توجه به این مطالعه میتوان در موارد عدم پاسخ بیماران مبتلا به دیس منوره اولیه به داروهای ضد التهابی غیر استروییدی بجای افزایش دوز دارو و یا تجویز قرص ضد بارداری خوارکی از ترکیب مفامیک اسید و روغن ماهی استفاده کرد.
کلیدواژگان: درد، روغن های ماهی، قاعدگی دردناک، مفینامیک اسید -
صفحات 74-79مقدمه
اتیت مدیای مزمن همراه با افیوژن (COME) یکی از شایعترین بیماری ها در زمینه گوش و حلق و بینی میباشد. مطالعات زیادی در حال انجام می باشد تا بتوان درمان دارویی را جایگزین درمانهای جراحی کرد. استروییدهای خوراکی از مهمترین داروهایی هستند که به همین منظور تحت مطالعه می باشند.
هدفهدف از این مطالعه نیز بررسی بیشتر تاثیر افزودن استرویید خوراکی به آنتی بیوتیک در درمان اتیت مدیای مزمن همراه با افیوژن است.
مواد و روش هااین مطالعه به صورت کار آزمایی بالینی شاهددار دو سوکور انجام شد. هشتاد بیمار 10-4 ساله که در تمپانومتری هر دو گوش آنها منحنی نوع B ثبت شده بود، به دو گروه تقسیم شدند به 40 بیمار تنها آموکسی سیلین داده شد (گروه اول) و به 40 بیمار دیگر آموکسی سیلین همراه با پردنیزولون داده شد(گروه دوم) و بعد از دو هفته مجددا تمپانومتری انجام شد. در صورت وجود منحنی نوع A در هر دو گوش، بهبود و در غیر این صورت عدم بهبود اطلاق شد.
نتایج در گروه اول تنها 2 نفر از چهل نفر (5%) بهبود یافتند در حالی که در گروه دوم 11 نفر از 40 نفر (5/27%) بهبود نشان دادند. از نظر آماری اختلاف معنی دار (013/0= P) و میزان بهبود در گروه دوم به مراتب بهتر بود. نتیجهگیری: افزودن استرویید به آنتی بیوتیک بیشتر از آنتی بیوتیک تنها در درمان COME موثر می باشد. با توجه به عوارض بالقوهی استروییدها، تا زمانی که مطالعات بیشتر در این زمینه انجام نشده است، استفاده معمول از آنها توصیه نمی شود.
کلیدواژگان: آنتی بیوتیکها، استروئیدها، التهاب گوش میانی همراه با ترشح، اندازه گیری مقاومت امواج صوتی -
صفحات 79-85مقدمه
آسیب های حاد ستون فقرات و نخاع ازعلل شایع ناتوانی و مرگ در مصدومین به شمار می رود.
هدفبا توجه به هزینه های بسیار زیاد درمان و مراقبت آنان و کمبود اطلاعات در کشور این مطالعه به منظور تعیین عوامل اپیدمیولوژیک آسیبهای ستون فقرات و نخاع انجام شده است.
مواد و روش هااین مطالعه توصیفی بر روی کلیه مصدومین بستری شده در بیمارستان نقوی کاشان از آذر ماه سال1374تا آذر ماه 1378 انجام شده و سن، جنس،عامل تروما، محل شکستگی، نوع شکستگی، و وضعیت عصبی بیمار ثبت شده و بیماران تحت بررسی رادیولوژی و سی تن اسکن قرار گرفته و یافته ها مورد تحلیل آماری قرار گرفته است.
نتایجدویست و بیست و پنج مورد تحت بررسی قرار گرفتند. سن بیماران 18 ± 39 سال و دامنه سن از 6 تا 82 سال بوده است. یکصدو هفتادو هفت بیمار(5/78%) مرد و 48 بیمار (3/21%) زن بودند (نسبت مرد به زن 7/3 به 1). شایعترین سن آسیب طیف سنی 20 تا 50 سال بود (4/60%). شکستگی نوع Burst شایعترین نوع ضایعه بوده و در 102 مورد (43%) دیده شد و مهمترین عامل ایجاد آسیب سقوط از ارتفاع در 128 نفر (9/56%)بود. در 39 مورد (3/17%) موارد ضایعه نخاعی دیده شد.
نتیجه گیریمیزان فراوانی شکستگی ستون فقرات و نیز آسیبهای نخاعی مشابه با سایرمنابع میباشد اما مکانیزم تروما و نیز نوع شکستگی که به ترتیب سقوط از ارتفاع و شکستگی Burst هستند، با اغلب منابع متفاوت است که بررسی اتیولوژیک آن راتوصیه می نماییم .
کلیدواژگان: آسیب های ستون مهره ها، آسیب های طناب نخاعی، شکستگی های ستون مهره ها -
صفحات 86-96مقدمه
مدیریت موثر پژوهش دانشگاهها مستلزم داشتن مهارتهای مدیریتی است.
هدفاین مطالعه با هدف ارزیابی مهارتهای مدیریتی مدیران پژوهشی دانشگاههای علوم پزشکی کشور و به منظور تعیین اهداف آموزشی این گروه انجام گردید.
مواد و روش هادر یک مطالعه توصیفی برای 78 نفر معاونان و مدیران پژوهشی 39 دانشگاه علوم پزشکی کشور پرسشنامههای خود ایفا ارسال شد؛ و در مجموع پاسخ 50 پرسشنامه دریافت گردید. این پرسشنامه شامل اندازهگیری مهارتهای فنی، ادراکی و طراحی و انسانی بود که با 5 درجه بسیار زیاد، زیاد، متوسط، کم و بسیار کم دستهبندی شد. مهارتهای فنی شامل 21 پرسش در 3 گروه مهارتهای متدلوژیک، تکنولوژیک و اداری مالی، مهارتهای ادراکی و طراحی شامل 11 پرسش، و مهارتهای انسانی شامل 8 پرسش دستهبندی گردید. همچنین مقدار صرف وقت و انگیزه مدیران نیز پرسش شد.
نتایجدر مجموع حدود 60% مدیران مهارتهای مدیریتی خود را زیاد و 40% متوسط یا کمتر ارزیابی نمودند. مهارتهای متدلوژیک؛ شامل پژوهشهای کیفی، تجزیه و تحلیل دادهها ، منابع اطلاعات از ضعف بیشتری برخوردار بودند : در مورد مهارتهای اداری و مالی، نیاز آنان به بودجهبندی و مقررات مالی بیش از سایر موارد بود. مهارتهای ادراکی و طراحی ، نگرش سیستمی ، طراحی و طرحریزی، تحلیل موقعیت و آیندهنگری از نقاط ضعف حدود 74 % مدیران بود. در مورد مهارتهای انسانی، 86 % مدیران در جلب مشارکت مردم، 64% آنها در همکاری بین سنجشی و 52% در شیوه اجرای بحث گروهی ضعف داشتند. مدیران بیشترین وقت خود را صرف مهارتهای متدلوژیک در سازمان مینمودند(7/35%) و به ترتیب مهارتهای ادراکی (4/22%)، اداری و مالی (4/15%)، انسانی (5/14%) ، تکنولوژیک (8/11%) ، در ردههای بعد قرار داشتند. همچنین علایق شخصی با 7/39% بیشترین تاثیر را در انگیزه مدیران پژوهش برای کار داشت، وظایف سازمانی با 8/26% پس از آن قرار داشت.
نتیجهگیریمهارتهای مدیران پژوهشی دانشگاهها در موارد متدلوژیک ، تکنولوژیک، اداری و مالی، ادراکی و طراحی و انسانی براساس نتایج مطالعه باید در قالب برنامههای آموزشی تقویت گردد . بنابراین اهداف آموزشی ضروری در پایان مقاله آمده است.
کلیدواژگان: دانشگاه ها، مدیران پژوهشی، مهارت های مدیریتی
-
Pages 1-9Introduction
The endotracheal route for drug delivery is a valuable alternative in emergency conditions in which intravenous access is difficult or impossible. Liodcaine is an antiarrhythmic agent with tracheal absorbency, commonly used in cardiac emergenices.
ObjectiveThe purpose of this study was to investigate Lidocaine pharmacokinetic behavior following endotracheal administration in critically ill patients.
Materials and Methods14 mechanically ventilated critically ill patients received 2mg/kg lidocaine 2% (diluted as necessary with 0.9% Saline up to total volume of 5-10 ml) via an endotracheal tube. Five positive pressure breaths were provided immediately after instillation of the drug into the airway and then patients connected to the ventillator again. Venous blood samples were drawn for 4 hours after lidocaine administration and plasma concentrations determined by HPLC method.
ResultsAfter 5 min, average lidocaine concentrations reached the therapeutic range (1.5-5 μg/ml) and remained in this range for 30 minutes. Volume of distribution (Vd) was found to be 0.7 ± 0.3 L/Kg, and clearance (Cl) 4.29 ± 1.4 ml/min /kg. These valuse are lower than those described previously for healthy volunteers (P< 0.001), but similar to those described in ICU patients (P > 0.05). Half life was 113.1 ± 34.1 min and was not different from parameters published previously for healthy and ICU patients (P > 0.05).
ConclusionIn conclusion, endotracheal administration of Lidocaine can provide therapeutic levels in critically ill patients.It is not definitely clear that the technique of endotracheal drug administration or the unstable physiologic condition of the patients alters the pharmacokinetics of lidocaine.
Keywords: Lidocaine, Pharmacokinetics -
Pages 10-19Introduction
Gastric cancer is the most common cancer in Guilan province.
ObjectiveThis study was performed to evaluate the relation between gastric cancer and lifestyle habits.
Materials and MethodsThis is a hospital-based case-control study of matched pairs. Study subjects included 144 cases and 398 controls (from ophthalmology ward). All subjects were interviewed using a structured questionnaire. An average of approximately two controls were matched to each case based on age(±3 years). Sex, and time of hospitalization (2WK). Adjusted odds ratios (ORs) and 95% confidence intervals (CI) were used to evaluate results, and a multivariate analysis of the data was performed by using a logistic regression model.
ResultsA significantly elevated risk of contracting gastric cancer was observed in cigarette smokers (OR: 2.8. CI: L.2-S.S). Furthermore, a statistically significant positive dose-response trend in gastric cancer was demonstrated based on age at which smoking was initiated, the duration of the habit, and the number of cigarettes smoked per day. We did not find any significant association between other factors (dietary habits and socioeconomic factors) and gastric rancer.
ConclusionCigarette smoking is an important risk factor for gastric cancer in this region.
Keywords: Nutrition, Smoking, Stomach Neoplasms -
Pages 20-26Introduction
Adolescents are the fastest growing risk group for the development of AIDS worldwide. Preventive education is the only tool available for reducing the risk of HIV infection among the youth.
ObjectiveFor assessment of knowledge and attitude of university students, this cross- sectional study was designed.
Materials and MethodsThe study population consisted of 850 non-medical students of Guilan University that were selected by random sampling. For this survey a questionnaire consisting of demographic data, knowledge and attitude questions was designed. Knowledge was ranked into good, intermediate and weak levels and 5 score Likert scale was used for attitude assessment. The data were collected by self-administered questionnaires, 744 of them were completed and analysed by Mantel-Haenzel 2 statistical method.
ResultsThis study showed 11.7% of the students had good, 7.6% intermediate and 10.7% weak knowledge. Knowledge of Engineering Faculty students was higher than others (P<0.05). Also, the younger students who were married had better knowledge than the older ones who were singles (P<0.05). Most of the students (70.2%) were informed of HIV/AIDS by media.
ConclusionThe results underline the importance of providing information with higher quantity and quality by media and also health subjects in the educational courses of the non- medical students.
Keywords: Acquired Immunodeficiency, HIV, Knowledge, Students -
Pages 27-32Introduction
There are many methods for treatment of patients with unexplained infertility. The easiest method is induction of ovulation and the most commonly used drug for induction of ovulation is Clomiphen Citrate.
ObjectiveThis study was carried out to compare the efficacy of different methods of Clomiphen Citrate administration for induction of ovulation.
Materials and MethodsThis is a randomized clinical trial performed on 60 cases with unexplained infertility in Mirzakoochakkhan Hospital of Tehran from September 23, 2001 to March 20, 2003. Patients were divided into three groups with 20 cases in each group. All three groups were treated with Clomiphen Citrate 100 mg/d. In group A, 100 mg of Clomiphen Citrate was given for the first 5 days of the cycle and in group B on days 3-7 and in group C on days 5-9.
ResultsThe results showed no significant differences in age, parity, duration of infertility, weight or endometrial pattern in the three groups. The mean follicles number in group A was 2± 0.85, in group B 2.25± 0.9 and in group C 1.1± 0.8. There was signiticant difference between three groups. We observed 2 pregnancy cases in group A, 4 pregnancies in group B and 1 pregnancy in group C. No differences in the mean serum progestrone levels in mid – luteal phase were detected between the three groups.
ConclusionConsidering the results obtained, it appears that administration of Clomiphen Citrate on days 3-7 exert the best impact on the folicle number and pregnancy rate.
Keywords: Clomiphen, Infertility- Female, Ovulation Induction, Pregnancy -
Pages 33-38Introduction
Today, population is the greatest problem in developing countries and family planning is accepted as a strategy against it by all countries and correct education of family planning and improvement of awareness level have a significant role in control of population in this field.
ObjectivePresent study was carried out to examine knowledge, attitude and performance of teachers in Rasht- City concerning Family Planning and Contraceptive Methods in 2001-2002.
Materials and MethodsThis study was performed in all teachers with different degrees. Sample size was 544 individuals and data were collected with questionnaires. In general, 503 questionnaires were analyzed by SPSS software.
ResultsAge range of individuals studied was 25-55 years with mean age 38.4 years. Mean age of marriage was 24.1 with ±3.7 standard deviation and mean number of children 1.94 with ±0.9 year standard deviation. 57.5 percent of contributors have license degrees.44.1 percent of subjects regarded physicians and health care workers as the most important reference for achieving information. Mean score of awareness was 4.21 from a total score of 10 and 62.8 percent of them in terms of awareness were in intermediate degree. There was a reliable relationship between age and awareness (P Value 0.000). Mean score of attitude was 3.73 in range of (-12,12) and 83.3 percent of persons were located in positive attitude group. It was found that there was reliable relationship between children number and attitude. (P.value:0. 005) Most common method for contraception was coitus interruptus (19.7 percent). 42.7 percent of parents indicated that they had an unexpected childbirth.
ConclusionWhat was presented in this research revealed positive attitude among persons. In other words, there were strong motivations in the subjects concerning the necessity for family planning and prevention of unwanted pregnancies. However, due to low knowledge level about contraceptives, there was a high rate of unwanted pregnancies that suggest the poor performance of the investigatees.
Keywords: Contraception, Family Planning, Knowledge- Attitude- Practice -
Pages 39-45Introduction
Meningiomas are usually slow growing and benign neoplasms that arise from the intracranial and spinal meninges and their dural extensions. They constitue about 20% of all central nervous system neoplasms.
ObjectiveThe objective of this study was to gain more insight into some of important characteristics of meningioma in neurological department of the hospital.
Materials and MethodsWe reviewed retrospectively a series of 62 patients operated on for an intracranial meningioma over a period of 6 years (1994-1999). Setting of study was Rasht Poorsina Hospital and medical records were used. Demographic characteristics, age, gender, clinical, pathological, radiological and other important data were investigated and analyzed.
ResultsMeningioma represent 19.1% [CI95%: 14.8%-23.3%] of intracranial tumors. Mean age was 49.1 11.7 years. Female/ male ratio was nearly 1.6:1. History of head trauma was seen in 5 (8.1%). Contraceptive pills were used in 23.7% of women. The most common presenting symptom was headache. The majority of tumors originated in convexity of brain. Peritumoral edema was observed in 37 (59.7%) of cases. Fibroblastic tumors were the most common reported pathology. In our series, we did not observed malignant meningioma and/or multiple meningioma.
ConclusionFindings of this study were consistent with other demographic and clinical studies.
Keywords: Central Nervous System, Meningeal Neoplasms, Meninges, Meningioma -
Pages 46-53Introduction
Placenta is essential for normal fetal development. Failure of the placenta can result in many fetal conditions. Placental development and function can be assessed by a number of methods, including measurement of placental weight.
ObjectiveThe aim of this study was to evaluate survey of placental weight and associated factors.
Materials and MethodsIn this study pregnant, women with singleton pregnancy and gestational age between 37-42 weeks delivered following complicated or no complicated pregnancies were included in a cross-sectional study. Also the patients were categorized into high placental weight (>750gr), normal placental weight (330-750gr) and low placental weight)<330gr). The placental weight, birth weight, maternal age, gestational age, parity, preeclampsia, history of maternal diabetes, route of delivery, infants’ gender and Apgar score were recorded and analyzed with chi2 test.
Results1088 patients were included in this study. The mean maternal age was25.355.6 and gestational age at delivery was 274.519.56 days. The mean weight of birth and placental weight were 3214.28529, 529.72113 respectively. The prevalence rates of low and high placental weight were 2% and 2.8% respectively. There were statistically significant relationships between placental weight and birth weight, fetal distress, Apgar score, maternal diabetes, preeclampsia and kind of delivery. (P<0/05)
ConclusionIn this study, it was seen that placental weight can be related to some important variables that influence some maternal and neonatal outcomes. Therefore, attention to placenta and its growth during pregnancy, for example by sonography can guide us in providing neonatal health and even can be the base of preventive medicine. It appears that placental weight lower than 330gr can be a warning.
Keywords: Birth Weight, Labor, Placenta, Pregnancy -
Pages 54-60Introduction
Fasting in word means refuse to eat or drink, and not to do or say anything unreligious. Fasting affects spiritual and emotional aspects of human and stress is also an emotional variable. Although it is believed that a little stress is necessary for daily living but excess stress has serious side effects on body, mind and social relationships. In last years, there has been an increasing emphasis on decreasing stress by means of non – invasive and non – medical methods that are justified in a particular culture. The researchers were interested to assess the effects of fasting in Ramadan on students’ level of stress through an applied research.
ObjectiveThe main goal of study was to determine the relationship between fasting and students’ stress level during and after Ramadan. The assumption of the study was that fasting affects students’ stress level.
Materials and MethodsThis study was cross – sectional and the sample consisted of 110 male students living in dormitories who were randomly chosen. The data collection instrument was a two-part questionnaire. The first part covered demographic data and the second part consisted of Hamilton’s Stress Checklist. At first, students’ stress level was measured at fourth week of Ramadan and then after a month, it was remeasured.
ResultsThe results indicated that the students stress level was medium and showed a significant correlation between stress during and after Ramadan (P< %01). Stress decrease was not related to age, level of education or tea consumption assumption. Smokers had higher level of stress in Ramadan (P< %05).
ConclusionThe research results showed that the study assumption was accepted and fasting in Ramadan influences student’s stress level.
Keywords: Anxiety, Fasting -
Recitation Effect of Holy Quran on Anxiety of Patients Before Undergoing Coronary Artery AngiographyPages 61-67Introduction
Anxiety is a kind of agitation and concern stemming from the feeling of threat or hazard in human soul. It can reduce or increase understanding ability of individuals. Most of clinical patients have anxiety in confronting with a new and unknown enviroument of hospital. A non-pharmacological method such as pleasant sound of Holy Quran recitation can be used as a useful and effective procedure to decrease the anxiety.
ObjectiveThe aim of this research was to study the recitation effects of Holy Quran on anxiety of patients before undergoing coronory artery angiography .
Materials and MethodsIn this clinical trial, study sample consisted of 108 patients waiting for coronary artery angiography. 54 patients were chosen randomly in control group and 54 patients in experimental group. Data collection instrument was a three part questionnaire including demographic characteristics, Spilburge’s state –trait Anxiety Inventory and check list of vital signs record. The degree of state and trait anxiety and vital signs for the control and experimental groups was evaluated one day before angiography, and 1.5 hours before angiography, the Holy Quran recitation was played for experimental group for 20 minutes .
ResultsThe results showed that the degree of state and trait anxiety in exprimental group significantly decreased with control group (p<0/0001). Also the degree of vital signs in experimental group decreased significantly compared to control group (p<0/0001).
ConclusionSince Holy Quran recitation reduces degree of anxiety and vital signs, it can be used as a non-pharmacological, safe and cheap procedure for reducing anxiety before surgery and invasive diagnostic procedure.
Keywords: Angiography, Anxiety, Music Therapy, Quran -
Pages 68-73Introduction
Dysmenorrhea is a common gynecologic disorder that at least half of women experience it in their reproductive period. The most important cause of primary dysmenorrhea is the enhancement of prostaglandins production and their role in appearance of the pain.
ObjectiveThe purpose of this study was to compare the effect of Mefenamic Acid and fish oil with Mefenamic Acid alone in reduction of the severity of pain in primary dysmenorrhea.
Materials and MethodsThis study was designed as a double blind crossover trial. 60 women with primary dysmenenorrhea presenting to Zahedan Ghods hospital clinic were selected as presenting sample and divided into two groups 1 and 2 alternately. First group used Mefenamic Acid and Fish oil for 2 first months, then they didn’t take any treatment for 2 months and then used Mefenamic Acid with the previous dose and similar placebo for 2 months. Second group used this therapeutic regime reversely. Visual analogue scale (VAS) was used to assess the response to treatment.
ResultsThe results indicated that the efficacy of prescription of Mefenamic Acid and Fish oil in reduction of the severity of the pain is significantly more than Mefenamic Acid and placebo.
ConclusionSo, it is recommended to use Mefenamic Acid and fish oil instead of increasing dosage of NSAIDS.
Keywords: Dysmenorrhea, Fish Oils, Mefenamic Acid, Pain -
Pages 74-79Introduction
Chronic otitis media with effusion (COME) is one of the most common diseases in otolaryngology. The most important complication of COME is development delay of cognitive and linguistic skills due to hearing loss. Treatment of COME is both surgical and medical. Because of the high cost of operation and its complications, many studies have been done to replace it with medical therapy. Oral steroids are one of the most important drugs which are studied for treatment of COME.
ObjectivesPurpose of present study was to examine the effect of adding oral steroids to antibiotics in treatment of otitis media with effusion.
Materials and MethodsThe study was carried out as double- blind controlled clinical trials and eighty cases of 4 - 10 years old patients who had type B tympanometry in both ears were divided into two equal groups. Forty patients received only Amoxicillin (Group 1) and the remaining received Amoxicillin with prednisolone. (Group2) Tympanometry was repeated after two weeks. Type A tympanometry in both ears was supposed as improvement and the other form indicated no improvement.
ResultsIn Group (1) only 2 out of 40 patients (%5) and in Group (2) 11 out of 40 patients (27/5%) were improved. There was a statistically difference in improvement between the two groups,(P=0/013) which was greater in group 2.
ConclusionThe results of this study confirmed previous studies and showed that the combination of steroids with Antibiotics has a greater efficacy than antibiotics alone. At the same time, becauses of steroids' potential adverse effects, their routine use is not advocated until greater studies will carried out.
Keywords: Acoustic Impedance Tests, Antibiotics, Otitis Media with Effusion, Stereoids -
Pages 79-85Introduction
Spinal canal and spinal cord injuries are one of the most common causes of death and disabilities in trauma victims. Since treatment and long term care for these patients causes a major economic burden on the society and there isn’t adequate data in this regard in our country.
ObjectiveThis study was carried out in Naghavi University Hospital, Kashan, from December 1995 to December 1999 to determine the incidence of these injuries.
Materials and MethodsThis descriptive study included all admitted trauma victims. Age, sex, cause of trauma, site of fracture, kind of fracture, and neurological status of the patients were recorded. All of patients were studied by x- ray and CT scan. Findings were statistically analyzed.
ResultsDuring the study period, 225 cases were included. Age of the patients was 39±18 and the age range was from 6 to 82. 177(78.5%) were males and 48 (21.5 %) females (male to female ratio was 3.7 to 1). The most common age range in terms of injuries was in age group of 20-50(60.4%). Burst fracture was the most common type of injury and was seen in 102 cases (43 %). The most common cause of injury was falling down which was seen in 128 cases (56.9 %) In 39 cases (17.3 %), spinal cord injury was seen.
ConclusionIncidences of spinal fractures and spinal cord injury are similar to those reported in the literature, but the mechanism of trauma and kind of fracture, falling down and burst fracture respectively, are different from most of references and this needs further etiologic study.
Keywords: Spinal Cord Injuries, Spinal Fractures, spinal Injuries -
Pages 86-96Introduction
Effective research management at the universities requires managerial skills.
ObjectiveThis study was conducted to assess the managerial skills of the research managers at the Universities of Medical Sciences in Iran in 2003.
Materials and MethodsSelf-administered questionnaire containing 21 items was designed to assess the technical skills (methodological, technological, budgeting), conceptual skills and the human skills of the managers. The rating scale of 5 degrees was used. The consuming time on each skill and the managers’ motivation for work were also asked.
ResultsOf the total number of 78 managers, 50 answered. About 60% of them have assessed their skills at high degree and 40% moderate or weak. Their assessment revealed that they are weaker in technical skills such as quantitative approach, data analysis, and resource identification, budgeting and financial skills. Concerning conceptual skills, they needed to be trained in systems approach, designing, situation analysis and prediction. The most of the managers’ time was spent on methodological skills (35.7%) and the other skills took the following ranks respectively: conceptual skills (22.4%), budgeting and financial skills(15.4%), human skills(14.5%), technological skills(11.8%). A personal incentive had more effects on their function (39.7%), and the organizational task was the second effective factor.
ConclusionIt is concluded that managerial skills of the research managers should be empowered within the framework of in-service programs basing on the educational goal proposed in the paper.
Keywords: Research Managers, Managerial Skills, Medical Universities