فهرست مطالب

مدرس علوم انسانی - سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 63، زمستان 1388)

فصلنامه مدرس علوم انسانی
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 63، زمستان 1388)

  • پژوهشهای حقوق تطبیقی
  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ربیعا اسکینی صفحات 1-18
    پس از انقلاب اسلامی، شبهه ربوی بودن اوراق قرضه- وسیله سنتی تامین مالی مؤسسات و شرکت ها - قانونگذار ایران را بر آن داشت که اوراق مشارکت را جایگزین اوراق قرضه کند. از زمان تصویب قانون نحوه انتشار اوراق مشارکت در سال 1376 و سپس آیین نامه اجرایی آن در سال 1377 ساختار ماهیت این اوراق از جهت اقتصادی و حقوقی مورد بحث بوده است. از دید حقوقی، مساله این است که آیا اوراق مشارکت همان اوراق قرضه سابقند با عنوانی متفاوت، یا ماهیتی دیگر دارند؟ رابطه میان صاحب ورقه و ناشر منطبق با عقد مضاربه است یا عقد شرکت یا ماهیتی خاص دارد؟ موضوع این مقاله، تدقیق در ساختار این اوراق و تامل در ماهیت حقوقی رابطه ناشر و صاحب ورقه مشارکت است که در دو بخش به آن پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: اوراق مشارکت، شرکت تضامنی، شرکت مدنی، عقد قرض، عقد مضاربه
  • علی انصاری صفحات 19-46
    اصل حسن نیت از اصول شناخته شده حقوق قراردادها در عرصه بین المللی است و چنین جایگاهی موجب نفوذ و تاثیر آن در حقوق های داخلی شده است.
    حسن نیت واجد معانی گوناگونی است. مفهوم حسن نیت همان گونه که حقوق فرانسه به آن توجه کرده، یک معنای دوگانه پیدا کرده است. حسن نیت مشتمل بر دو معنایی است که امروزه هریک از آن دو از یکدیگر مستقل است. این مفهوم دربردارنده معنای تصور اشتباه - یا تصور مشروع- است که بیانگر وضعیت روحی یک شخص است که از ظاهر اشیا دارد. این برداشت اصولا در قلمرو حقوق اموال، نکاح (وطی به شبهه) و اسناد تجاری کاربرد دارد. حسن نیت همچنین واجد معنای صداقت است. این معنا در واقع همان چیزی است که در بند 3 ماده 1134 قانون مدنی فرانسه به کار رفته و بیانگر اجرای با حسن نیت قراردادها است.
    کلیدواژگان: تصور اشتباه، حقوق فرانسه، صداقت، حسن نیت
  • ایرج بابایی صفحات 47-70
    مالک می تواند به هر صورت که مایل است در ملکش تصرف کرده، هرگونه انتفاعی از آن ببرد (ماده 30 قانون مدنی)؛ اما این تصرف نمی تواند موجب تضرر همسایه گردد؛ مگر این که متعارف بوده، برای رفع حاجت یا دفع ضرر، ضروری باشد. در صورتی که فعالیت مالک نا متعارف و ورود ضرر به همسایه قابل پیش بینی باشد (جمع ماده 132 قانون مدنی و مواد 352 و 353 قانون مجازات اسلامی)، می توان زیان زننده را مکلف به جبران خسارت وارد کرد؛ اما اختیار توقف فعالیت او، نفیا یا اثباتا از ماده 132 استنتاج نمی گردد. در تشخیص مفهوم متعارف بودن عمل متصرف، بهتر است ملاحظات اقتصادی مد نظر قرار گیرد. بر این اساس اگر شخصی با رعایت اقدامات ایمنی در ملکش تصرف کند، اما میزان ضرر ناشی از تصرف برای همسایه، بیش تر از ضرر مالک در اثر ترک تصرف باشد، متعارف دانستن عمل دشوار به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: تقصیر، سود، هزینه، متعارف
  • صفحات 71-98
    انتخاب ناپذیری عبارت است از وضعیت محرومین از حق انتخاب شدن. موارد انتخاب ناپذیری در انتخابات سیاسی در قوانین انتخاباتی مجلس شورای اسلامی و شوراهای اسلامی محلی بیان شده اند. برخی از این موارد در قالب «انتخاب ناپذیری مطلق» و برخی دیگر در قالب «انتخاب ناپذیری نسبی» جای می گیرند. انتخاب ناپذیری در صورتی مطلق است که به دلایل شخصی، از قبیل ناشایستگی اخلاقی و اجتماعی، فرد نمی تواند در هیچ یک از حوزه های انتخابیه و تحت هیچ شرایطی داوطلب شود. انتخاب ناپذیری در صورتی نسبی است که به دلایل شغلی فرد نمی تواند در هیچ یک از حوزه های انتخابیه یا در برخی از آن ها داوطلب شود، مگر زمانی که از شغل یا مقام خویش پیش از انتخابات استعفا دهد. موارد انتخاب ناپذیری مطلق در ایران عمدتا مبهم و دائمی هستند. موارد انتخاب ناپذیری نسبی ملی و محلی خیلی گسترده اند و در تنظیم آن ها دقت کافی نشده است. قانونگذار می توانست بسیاری از انتخاب ناپذیران نسبی را در وضعیت منع جمع مشاغل و مقامات عمومی جای دهد تا دایره انتخاب پذیران محدود نگردد.
    کلیدواژگان: انتخابات سیاسی، حقوق انتخاباتی، حقوق سیاسی، انتخاب ناپذیری
  • محمد جعفر حبیب زاده صفحات 99-124
    امروزه مبارزه با قاچاق انسان، به عنوان یکی از جرائم علیه کرامت انسانی، وجهه همت بسیاری از کشورها قرار گرفته است. نقض کر امت انسانی توسط قاچاقچیان انسان و ارتباط تنگاتنگ قاچاق با دیگر جرائم سازمان یافته، مانند پولشویی، از علل اصلی عزم جامعه جهانی برای مبارزه با این جرم است. ایران نیز همانند بسیاری از کشورها از تیررس قاچاقچیان انسان در امان نمانده است. تا قبل از تصویب قانون مبارزه با قاچاق انسان، نظام عدالت کیفری در سردرگمی بود. در سال 1383 به دنبال تحولات بین المللی، همانند تصویب پروتکل راجع به پیشگیری و مبارزه با قاچاق اشخاص به ویژه زنان و کودکان، الحاقی به کنوانسیون پالرمو و ارائه گزارش هایی مبنی بر قاچاق زنان و کودکان از ایران به کشورهای همسایه، قانون مبارزه با قاچاق انسان به تصویب رسید. این اقدام، خلا قانونی در این حوزه را رفع کرد؛ اما تعجیل در تصویب آن موجب شد تا بسیاری از موضوعات مربوط به این جرم به سکوت برگزار شود. تحقیق پیش رو تلاش دارد قانون مذکور را مورد تحلیل و ارزیابی قرار دهد و نقایص آن را متذکر شود.
    کلیدواژگان: جرم سازمان یافته، کرامت انسانی، قاچاق انسان
  • مرتضی شهبازی نیا صفحات 125-143
    در نظام ادله اثبات دعوا، اصالت سند، نقش مهمی در اعتبار دلیل دارد و سند اصل، معیار مطمئنی برای تشخیص صحت سند و تمامیت آن است. در ادله الکترونیکی، اصل سند به معنای نسخه ای که مستقیما توسط صادرکنندگان سند به وجود آمده باشد وجود ندارد. از طرفی، ادله الکترونیکی، ماهیت مادی و ملموس ندارند و به همین دلیل، تحقق مفهوم «اصل» به معنای سنتی آن در این ادله، امکان پذیر نیست؛ اما می توان با به کارگیری روش های فنی، کارکردهای یک سند اصل را در ادله الکترونیکی تامین کرد. همچنین مفهوم جعل و تغییر و نحوه ارزیابی صحت سند در این دلایل، متناسب با هویت غیرمادی آن ها تحول یافته است. در مقاله حاضر موضوعات فوق بررسی می شوند..
    کلیدواژگان: ادله اثبات دعوا، دلیل الکترونیکی، قانون تجارت الکترونیکی، اصل سند
  • محمود صابر صفحات 143-176
    تحقیقات مقدماتی، حساس ترین مرحله از فرایند کیفری است؛ زیرا اولین مواجهه متهم با دستگاه عدالت کیفری در این مرحله انجام می شود و اساس پرونده کیفری در این مرحله شکل می گیرد. لذا توجه به اصول دادرسی عادلانه در این مرحله از اهمیت بسیاری برخوردار است. از جمله این که این مرحله باید تحت حاکمیت اصل برائت انجام شود، زیرا در این هنگام هنوز مجرمیت شخص محرز نشده است. همچنین تضمین «حق آزاد بودن متهم و امکان سلب این حق در موارد استثنایی»، «اطلاع رسانی به متهم و خانواده وی»، «اعلام حق سکوت»، «اعلام حق انتخاب وکیل» و «لزوم معقول بودن مدت بازداشت موقت» در زمره مهم ترین اصول کلی دادرسی عادلانه حاکم بر مرحله تحقیقات مقدماتی است.
    در نظام عدالت کیفری ایران، برخی معیارها و ضوابط دادرسی عادلانه، نظیر فرض برائت دارای قدمتی طولانی هستند؛ اما برخی دیگر، نظیر لزوم اطلاع رسانی به متهم و خانواده وی، اعلام حق سکوت، اعلام حق داشتن وکیل و لزوم معقول بودن مهلت بازداشت چندان مورد توجه مقنن واقع نشده اند. در مقاله حاضر سعی شده با استفاده از اسناد و الزامات بین المللی، ضمن معرفی معیارها و ضوابط دادرسی منصفانه ناظر به مرحله تحقیقات مقدماتی، وضعیت حقوقی کشورمان در این خصوص تبیین شود و خلاها و نقص های موجود نیز به همراه راهکارهای پیشنهادی اعلام گردند.
    کلیدواژگان: بازداشت موقت، تحقیقات مقدماتی، متهم، دادرسی عادلانه
  • محمد عیسایی تفرشی صفحات 177-201
    در حقوق اکثر کشورهای پیشرفته در صورت توقف اشخاص حقیقی یا حقوقی، در کنار تصفیه، راه حل های دیگری پیش بینی شده است که هدف اصلی از آن ها بازسازی تجارت دچار بحران یا حمایت بیش تر از بستانکاران است.
    در حقوق انگلیس یکی از جایگزین های تصفیه، «اداره موقت» است که صرفا درخصوص شرکت ها و از طریق نصب مدیر موقتی توسط دادگاه یا خارج از دادگاه، مورد استفاده قرار می گیرد. نهاد مزبور از سال 1985 وارد حقوق انگلیس گردید و به تدریج جایگاه مهم تری را به خود اختصاص داد، به گونه ای که پس از تصویب قانون تجارت 2002 انگلیس، مهم ترین نهاد بازسازی شرکت های تجاری و یکی از بهترین راهکارها برای حفظ حقوق بستانکاران بدون وثیقه محسوب می گردد.
    در نظام حقوقی ایران، اداره موقت به صورت جایگزینی کامل برای تصفیه در نظر گرفته نشده، هرچند اداره موقت با مفهوم و مقرراتی کما بیش متفاوت از آنچه در نظام حقوقی انگلیس وجود دارد در برخی از قوانین ایران مقرر شده است.
    کلیدواژگان: بازسازی، بستانکاران، توقف، مدیر موقت، اداره موقت
  • نمایه مجموعه مقالات منتشر شده در سال 1387
    صفحه 203
  • چکیده مقالات به زبان انگلیسی
    صفحه 214
|
  • Rabia Eskini Pages 1-18
    In the aftermath of the Islamic Revolution and due to doubts cast on the usurious character of interests on debenture bonds, the Iranian legislator was led to replace the latters by the so-called profit-sharing securities (ORAGHE MOSHAREKAT). The enactment, of the law and regulation, (in 1997 and 1998) concerning the issuing of profit-sharing securities has given rise to doctrinal discussions regarding the mechanism and legal nature of these kinds of securities. In fact, the question is whether or not these new sorts of securities are identical in nature to the old debenture bonds. The objective of the present article is to consider, firstly the mechanism and secondly the legal nature of the profit-sharing securities.
  • Ali Ansari Pages 19-46
    The principle of good faith is one of the most recognized principles of law of contract within the international law. Therefore, the principle of good faith has strongly influenced the national laws as well. Nowadays, good faith as a legal term covers two meanings, which are independent from each other. The first meaning is, the “mistaken imagination” (or the “honesty of purpose”). It is the subjective perspective or imagination of a person about the appearance of something. It applies on legal questions related to property, marriage and securities. Secondly, the principle of good faith has the meaning of fidelity. For example, Art. 1134 Clause 3 of the French Civil Code stipulates the performance of contracts by applying the principle of good faith.
  • Iraj Babaei Pages 47-70
    The owner is allowed to use his property how ever he wants and to benefit from it (Article 30 of Civil Code) but his activity should not impair the neighbor unless it is reasonable and necessary to meet a need or to prevent a loss. If the activity is unreasonable and prejudicing neighbor is foreseeable (Article 132 of Code Civil & Articles 352 & 353 of Islamic Criminal Code), the jurer is obligated to compensate the victim, but Article 132 does not mention whether the activity has to be stopped. It is better to take into account the economic considerations to determine the reasonableness of the activity, so if a person uses his property while takes all reasonable precautions but the neighbor’s damage is more than his if he stops using his property, it is difficult to suppose that the activity is reasonable.
  • Pages 71-98
    Ineligibility is the deprivation from the right to be elected. The cases of ineligibility in the political elections have been mentioned in the electoral laws of the Islamic Consultative Assembly and Islamic Local Councils. Among them, some fall into absolute ineligibility cases and others into relative ineligibility cases. Ineligibility is absolute where an individual for the personal reasons like moral and social disqualification, can not at any circumstances be introduced as a candidate in the electorates. Ineligibility is relative where an individual for the occupational reasons can not be introduced as a candidate in all or in some of the electorates, unless he/she resigns from his/her occupation before the elections. The cases of absolute ineligibility in Iran are mainly ambiguous and permanent. The cases of relative ineligibility in national and local elections are more extensive and it seems that there has not been sufficient accuracy in their regulation. The legislator could consider many of the relative ineligibility cases in case of prohibition of multi-occupation in order to prevent the chances of candidates from being limited.
  • Pages 99-124
    Today, fighting human trafficking has become the first priority in many countries. The breach of human dignity by traffickers and its relation with other organized crimes such as money laundering are among the main factors in fighting this crime world wide. Iran, like many other countries, suffers from this crime. In 2005, Iran’s Parliament passed the Human Trafficking Fighting Act based on the reports of trafficking Iranian women and children to the neighboring countries and as result of international developments, which included the Protocol to Prevention, Suppression and Punishment of Trafficking in Persons, Especially Women and Children, supplementing the United Nations’ convention against Transitional Organized Crimes. This Act solved the related problems to some extent, but due to haste in passing it, many topics on the crime remained missed out. This article attempts to assess and analyze the mentioned Act and point out its defects.
  • Morteza Shahbazinia Pages 125-143
    In the evidence substantiation of claims system, genuineness of instrument has important role on its validity. The original copy of document is a confident criterion for assessment authenticity and integrity of the document. If "original" is defined as a medium on which information was fixed for the first time, it would be impossible to speak of "original" electronic evidence. Conversely, electronic evidence is intangibility, therefore, the concept of "original" in the electronic evidence is different but the electronic evidence can provide the same function by technical methods as original copy of the document in paper form. Also the concept of manipulation and the way of appraising the validity of instrument have been changed in this evidence. In this paper, the above-mentioned topics are studied.
  • Mahmood Saber Pages 143-176
    Pre-trial investigation is the most important phase in the criminal process. Because this is the first confrontation of accused with criminal justice system and facts of criminal cases are gathered in this phase. Hence, fair trial principles are very important in this process, since there is innocence presumption in this phase and the criminality has not been proven yet. In Iranian Criminal Justice System, there are some of fair trial standards and guarantees, such as innocence presumption. But there is less attention to other fair trial standards such as the right to be silent, the right to council and that arrest must be finished in reasonable time. This article discusses fair trial principles and guarantees in pre-trial investigation stage with regard to the international documents and requirements. Then it describes the Iranian Criminal System and finally recommends some solutions.
  • Pages 177-201
    In most modern countries, there are some alternatives to liquidation for individual or corporate insolvencies, which their main purposes are to rescue businesses in difficulty or to give more protection to creditors in order to achieve better results for them. In English law, one of the corporate alternatives to liquidation (winding-up) is “Temporary Administration”, which commences on the appointment of an insolvency practitioner (administrator) by the court or out-of-court. Administration proceeding has come to English law since 1985 and after the enactment of Enterprise Act 2002, it has played the main role in restoring companies to profitable trading. Also, it is one of the best mechanisms for protection of unsecured creditors’ benefits. In Iranian law, “temporary administration” is not an alternative for liquidation (winding-up) and its conception and regulations are more and less different from Those of English law.