فهرست مطالب

نشریه رهیافتی نو در مدیریت آموزشی
پیش شماره 4 (تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/06/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بررسی تاثیر اینترنت بر رفتار اطلاع یابی آموزشی و پژوهشی دانشجویان دانشگاه شیراز
    اصغر رضویه، مهسا فیاضی صفحه 1
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر اینترنت بر رفتار اطلاع یابی آموزشی و پژوهشی دانشجویان دانشگاه شیراز انجام شده است. این تحقیق درصدد پاسخگویی به سئوالاتی در مورد رفتار اطلاع یابی در دو گروه کاربر و غیر کاربر و عوامل موثر برآن، نحوه دستیابی دانشجویان به اطلاعات و بررسی و مقایسه میزان استفاده از اینترنت و بانکهای اطلاعاتی به تفکیک جنسیت و مقطع تحصیلی، ،هدف و مشکلات استفاده، مقایسه میزان فعالیتهای پژوهشی در دو گروه کاربر و غیر کاربر. بوده است. روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی بوده است که در این پژوهش500 دانشجو به روش نمونه گیری طبقه ای از بین 10 دانشکده مورد بررسی دانشگاه شیراز در دو مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد انتخاب شد.ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه کتبی بود بدین منظور پرسشنامه حاوی 30سوال بسته شامل دو بخش تنظیم شد بخش اول پرسشهای مربوط به رفتار اطلاع یابی و بخش دوم پرسشهای مربوط به اینترنت را دربر می گیرد. بدین ترتیب دانشجویان کاربر اینترنت موظف به پاسخگویی هر دو بخش و غیر کابرها تنها به بخش اول آن پاسخ دادند. پرسشنامه های دریافتی متعلق به 430 کاربر و 70 غیر کاربر بود. یافته ها نشان داد که تعداد کاربران اینترنت بیش از غیرکاربران است. جنسیت و سطح تحصیلات کاربران در میزان استفاده از اینترنت تاثیر نداشته است. هدف کاربران از انتخاب و استفاده اینترنت «سرعت و سهولت بازیابی اطلاعات» عنوان شده است.
    کلیدواژگان: رفتار اطلاع یابی، اینترنت، کاربر، غیرکاربر
  • بررسی رابطه سبک های یادگیری با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دوره متوسطه در درس زبان انگلیسی شهر شیراز
    یحیی صفری، آذر بذر افشان صفحه 17
    تحقیق حاضر به بررسی رابطه سبک های یادگیری با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان مقطع متوسطه در درس زبان انگلیسی شهر شیراز پرداخته است. روش انجام پژوهش، توصیفی ازنوع پیمایشی می باشد.جامعه آماری در این پژوهش کلیه دانش آموزان دختر و پسر پایه های اول، دوم و سوم دوره متوسطه شهر شیراز به تعداد 27000 نفرکه در سال تحصیلی 88-87 در مدارس این شهر مشغول به تحصیل بودند. نمونه پژوهش را 392 نفر از دانش آموزان رشته های علوم انسانی، علوم تجربی و ریاضی و فیزیک پایه های اول، دوم و سوم دوره متوسطه ناحیه 2 شیراز بودند که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایمرحله ای انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه سبک یادگیری هانی و مامفورت و آزمون پیشرفت تحصیلی بود. و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی، میانگین و فراوانی درصدی و از آمار استنباطی رگرسیون چند متغیره، تحلیل واریانس یک راهه و آزمونt مستقل استفاده شد یافته ها نشان داد که: بین سبک های یادگیری و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان رابطه معنا داری وجود ندارد. بین سبک های یادگیری و رشته های مختلف تحصیلی، تفاوت معنی دار آماری وجود دارد. تفاوت معناداری بین سبک های یادگیری دختران و پسران وجود ندارد. تفاوت معناداری در سبک های یادگیری(عمل گرا، اندیشه گرا) پایه های دوم و سوم وجود ندارد. اما بین سبک های یادگیری فعالیت گرا و نظریه پرداز در پایه های تحصیلی دوم و سوم تفاوت وجود دارد.
  • بررسی رابطه بین تیپ های شخصیتی و بهداشت روانی آموزگاران با جو سازمانی مدارس ابتدایی ناحیه یک شیراز
    عباس قلتاش، مسلم صالحی، مریم خادم کشاورزی صفحه 31
    هدف کلی این پژوهش بررسی رابطه تیپ های شخصیتی و بهداشت روانی آموزگاران با جو سازمانی مدارس ابتدایی ناحیه یک شیراز بوده است. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بود هاست. جامعه آماری در این پژوهش شامل کلیه آموزگاران ناحیه یک شیراز(1119 زن و 301 مرد) بوده اند که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی و با مراجعه به جدول مورگان 310(210 زن و 100 مرد) نفر به عنوان نمونه مورد مطالعه قرار گرفته است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه شخصیت آیزنک، پرسشنامه بهداشت روانی کلدبرگ و پرسشنامه جو سازمانی هاپلین و کرافت بوده است. داده های جمع آوری شده با ضریب همبستگی پیرسون و آزمون t و رگرسیون چندگانه مورد تحلیل قرار گرفته اند که مهم ترین نتایج عبارت بوده اند از این که،بین تیپ های شخصیتی (درونگرا و برونگرا) و جو سازمانی رابطه معنی دار ی وجود ندارد. بین تیپ های شخصیتی (درونگرا و برونگرا) با بهداشت روانی رابطه معنی دار ی وجود ندارد. بین ابعاد بهداشت روانی (علائم جسمانی و افسردگی) با جو سازمانی مدارس رابطه معنی داری وجود دارد. بین تیپ های شخصیتی آموزگاران زن و مرد تفاوت معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: تیپ های شخصیتی، بهداشت روانی، جو سازمانی، آموزگاران
  • بررسی چگونگی ویژگی های کارآفرینی دانشجویان مطالعه موردی: دانشگاه آزاد اسلامی داراب
    محمدحسن رضایی، طیبه رهسپار صفحه 45
    این تحقیق به منظور بررسی چگونگی ویژگی های کار افرینی دانشحویان دانشگاه آزاد اسلامی داراب انجام شد.روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی و همبستگی بوده است. به همین منظور نمونه آماری410 نفری از بین کلیه ی دانشجویان با روش نمونه گیری طبقه بندی شده ازگروه های آموزشی علوم پایه، علوم انسانی، فنی و مهندسی وکشاورزی و علوم پزشکی انتخاب شد. ابزار تحقیق پرسشنامه 30 سوالی محقق ساخته در مقیاس لیکرت بود که با توجه به ویژگی های نیاز به موفقیت، مرکز کنترل درونی، خلاقیت، تمایل به مخاطره پذیری و نیاز به استقلال تهیه شد. روایی، پرسشنامه با استفاده از نظر صاحب نظران وتحلیل گویه ها و پایایی آن با روش باز آزمایی و نیز آلفای کرنباخ تعیین گردید وداده ها با استفاده از آزمون t تک نمونه ای، آزمون رتبه ای فریدمن، تحلیل واریانس یک طرفه.، آزمونt برای گروه های مستقل وضریب همبستگی پبرسون تحلیل شد. نتایج تحقیق نشان داد که میانگین روحیه ی کارآفرینی به طور کلی و نیز همه ی مولفه ها به جز مولفه مخا طره پذیری بالاتر ازحد متوسط است. نتایج تحقیق همچنین مشخص کرد که بین میانگین گروه های آموزشی در همه ی مولفه ها به جز خلاقیت تفاوت وجود دارد و میانگین های دانشحویان زن و مرد اگر چه درروحیه کارآفرینی، نیاز به موفقیت ونیاز به استقلال تفاوت نشان داد، اما در مولفه های مرکز کنترل درونی،خلاقیت و تمایل به مخاطره پذیری تفاوت معنی دار نداشتند.. علاوه بر این، بین پیشرفت تحصیلی وروحیه کارآفرینی و مولفه های آن به جز خلاقیت همبستگی مثبت به دست آمد ولی بین میانگین دانشجویان مقطع کارشناسی وکاردانی به جز درمولفه های نیاز به استقلال،تمایل به مخاطره پذیری ونیاز به موفقیت در سایر مولفه ها تفاوتی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: کار آفرینی، دانشجویان، دانشگاه آزاد اسلامی داراب
  • مطالعه تاثیر یادگیری مشارکتی(تفحص گروهی) بر رشد مولفه های مهارت های اجتماعی دانش آموزان دختر پایه پنجم ابتدایی ناحیه 5 شهر اصفهان در سال تحصیلی 88-87
    ریحانه فهامی، محسن عزتی صفحه 63
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر یادگیری مشارکتی با تاکید بر روش تفحص گروهی بر رشد مهارت های اجتماعی، از قبیل احترام گذاشتن به دیگران، مسئولیت پذیری، دوستیابی و مشارکت در فعالیت های گروهی دانش آموزان دختر پایه پنجم ابتدایی ناحیه 5 شهر اصفهان بوده است. این پژوهش به روش شبه تجربی و استفاده از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه صورت گرفت. جامعه آماری این تحقیق دانش آموزان دختر پایه پنجم ابتدایی ناحیه 5 شهر اصفهان درسال تحصیلی 88-87 بوده اند که جمعا شامل 2287 دانش آموز دختر بوده است که حدود 320 نفر به عنوان نمونه تحقیق لحاظ گردیده اند. جهت جمع آوری اطلاعات از آزمون رشد مهارتهای اجتماعی دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی کرامتی(1382) استفاده شد.پایایی این آزمون با روش الفای کرونباخ 83 صدم بدست آمد. داده ها و اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از آزمون T و استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل گردید. نتایج و یافته های پژوهش حاضر حاکی از تایید فرضیه کلی تحقیق می باشد. اگر چه در مطالعه مؤلفه های مهارتهای اجتماعی به صورت جداگانه که به عنوان فرضیه های ویژه در این پژوهش تلقی شده اند نتایج حاکی از تاثیر معنادار متغیر آزمایشی یعنی یادگیری مشارکتی بر رشد مهارت های اجتماعی می باشد.
  • مقایسه ی سبک های یادگیری و شیوه های حل مساله دانشجویان دختر و پسر گرایش های علوم انسانی، علوم پایه و فنی- مهندسی
    سیروس سروقد، عارفه سادات دیانت صفحه 77
    هدف از اجرای این پژوهش، مقایسه ی سبک های یادگیری دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت در سال تحصیلی 87-86 بود..به این منظور 450 دانشجوی دختر و پسر از گرایش های علوم پایه، فنی مهندسی و علوم انسانی(از هر گرایش 150 نفر) با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند.در این پژوهش از پرسشنامه های سبک های یادگیری فلدر- سولومان و شیوه های حل مساله هپنر استفاده گردید. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، t مستقل، تحلیل واریانس دوطرفه، آزمون تعقیبی توکی و ضریب اتا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. این پژوهش نشان داد که: الف)بین سبک های یادگیری و شیوه های حل مساله دانشجویان رابطه معنی دار وجود دارد. ب)بین سبک های یادگیری دانشجویان گرایش های علوم پایه،علوم انسانی و فنی- مهندسی تفاوت معنی دار وجود دارد.به این گونه که دانشجویان گرایش فنی- مهندسی بیشتر سبک یادگیری حسی،کلی،فعال و دیداری را ترجیح می دهند در حالی که دانشجویان گرایش علوم پایه بیشتر از سبک یادگیری کلامی،متوالی،شهودی و تاملی و دانشجویان گرایش علوم انسانی بیشتر از سبک یادگیری فعال استفاده می کنند. ج)بین سبک های یادگیری دانشجویان دختر و پسر تفاوت معنی دار وجود دارد به گونه ای که سبک یادگیری پسران از نوع کلامی،شهودی، متوالی و تاملی است. در حالی که سبک یادگیری دختران از نوع حسی، کلی، فعال و دیداری است. د)بین شیوه های حل مساله دانشجویان گرایش های علوم پایه،علوم انسانی و فنی- مهندسی تفاوت معنی دار وجود دارد.به این صورت که دانشجویان گرایش فنی- مهندسی بیشتر شیوه حل مساله خلاقیت،اعتماد،اجتناب و روی آورد را ترجیح می دهند. در حالی که دانشجویان گرایش علوم پایه بیشتر از شیوه حل مساله درماندگی و دانشجویان گرایش علوم انسانی بیشتر از شیوه حل مساله خلاقیت و مهارگری استفاده می کنند.و) بین شیوه های حل مساله دانشجویان دختر و پسر تفاوت معنی دار وجود دارد.به گونه ای که شیوه حل مساله پسران از نوع درماندگی و روی آورد است. در حالی که شیوه حل مساله دختران از نوع اعتماد و اجتناب است.
    کلیدواژگان: سبک یادگیری، شیوه حل مساله
  • بررسی تاثیر برنامه درسی ویژه ارتقاءخواندن، بر سطح خواندن دانش آموزان نارسا خوان پایه سوم ابتدایی شهر یاسوج
    حسین فیاض بخش، محمدرضا عابدی، سید ابراهیم میرشاه جعفری، محمدحسین یارمحمدیان صفحه 93
    هدف اصلی پژوهش بررسی تاثیر برنامه درسی ویژه ارتقاء در سطح خواندن دانش آموزان نارساخوان پایه سوم ابتدایی بوده است. طرح پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بوده است. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان نارساخوان پایه سوم ابتدایی شهر یاسوج تشکیل داده اند. نمونه مورد مطالعه این پژوهش 30 نفر از دانش آموزان نارساخوان پایه سوم ابتدایی بوده است و آزمودنی ها بطور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفته‎اند، تعداد آزمودنی ها در هر گروه برابر 15 نفربوده است. برای تشخیص نارساخوانی آزمودنی ها، از آزمون هوشی ریون، آزمون بندرگشتالت، چک لیست نارساخوانی و همچنین از آزمون تشخیصی سطح اصفهان بعنوان ابزاری جهت مقایسه نمرات خواندن دو گروه در پیش آزمون و پس آزمون استفاده گردیده است. بطور کلی نتایج پژوهش نشان داده است که برنامه درسی ارتقاء سطح خواندن توانسته با آموزش مهارتهای مربوط به خواندن در کلیه این مهارتها موثر بوده و باعث کاهش معنی‎دار نمرات خطای دانش آموزان نارساخوان در کلیه مهارتهای خواندن مورد بررسی و افزایش مهارت خواندن آنها گردد. نتیجه کلی این که آموزش خرده مهارت های خواندن به روش تعاملی باعث تسهیل یادگیری خواندن می شود. زیرا خرده مهارت هایی که رشد نکرده اند مانع رشد مهارت های دیگر می شوند
    کلیدواژگان: برنامه درسی، نارسا خوانی
  • بررسی رابطه بین مهارتهای فنی، انسانی وادراکی مدیران
    عبادالله احمدی، حکیمه دوست محمد لو صفحه 119
    هدف از این تحقیق، تعیین رابطه بین مهارتهای سه گانه (فنی، انسانی و ادراکی) مدیران با میزان اثربخشی دبیرستانهای پسرانه،دخترانه ناحیه یک شهر شیراز بوده است. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بوده است، جامعه آماری تحقیق، تمامی مدیران و دبیران دبیرستانهای پسرانه،دخترانه عادی دولتی آموزش و پرورش ناحیه1 شهر شیراز در سال تحصیلی 87-1388بوده اند.نمونه آماری شامل 150 نفر از مدیران و دبیران بوده اند که به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای از جامعه آماری تحقیق انتخاب گردید. ابزار سنجشی در این تحقیق شامل دو پرسشنامه: مهارتهای مدیریتی و اثربخشی بوده است.برای اندازه گیری و تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده گردید، در سطح آمار توصیفی (محاسبه ی فراوانی، درصد، میانگین، انحراف استاندارد) و در سطح آمار استنباطی از آزمون تی تست مستقل، همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شد. که پس از تجزیه و تحلیل با استفاده از نرم افزار spss، mos5 A نتایج زیر حاصل گردید: - بین مهارت فنی مدیران و اثربخشی سازمان رابطه معنادار وجود ندارد. - با افزایش میزان مهارت های انسانی مدیران، اثربخشی سازمان نیز افزایش می یابد. - با افزایش میزان مهارت های ادراکی مدیران، اثربخشی سازمان نیز افزایش می یابد. - بین میزان ادراک مدیران و معلمان از مهارتهای سه گانه مدیریتی، تفاوت معنادار وجود ندارد.
    کلیدواژگان: مهارت فنی، مهارت انسانی، مهارت ادراکی، اثر بخشی
|
  • The present research was designed to study the effect of Internet on the educational and research behavior of Shiraz university students
    Page 1
    This research aimed to answer the questions about educational and research behavior in two groups, users and non users of internet, and their effective factors, the way the students may collect information, considering and comparing the amount of using Internet and data banks based on gender and educational degree, the purpose and the usage problems, comparing the users’ and non users’ research activities, comparing the amount of research activities in ten colleges of Shiraz university. In this research 500 undergraduate and graduate students were selected through stratified sampling method among ten colleges of Shiraz University. The results show of that the number of users exceeds the number of non users. Search & Internet services were being used by most students. The users’ gender and their educational degrees had no effects on using Internet. It is said that the users use Internet to reach information rapidly and easily. The available problems in using Internet are divided into two classes of individual and the factors related to the information system. There is a meaningful difference between the amount of research activities in two groups of users and non users.
  • An Investigation into the Relationship between Shiraz High School Student's Learning Styles and Educational Achievement in English Courses
    Page 17
    This study aimed at studying the relationship between student's learning styles and educational achievement in English courses in Shiraz high schools. This descriptive-survey study employed random stratified sampling method to draw a sample of 392 students (male=324 and female=149) from among all high school students of Shiraz in the school year 1387-1388 comprising a total of 27000. The sample of the study included first grade, second grade and third grade students majoring in mathematics and physics, humanities and nature science. To assess their learning styles, a questionnaire was administered to the students. In addition student's English achievement grades were used as indicators of their educational achievement. In order to analyze the data, a use was made of descriptive statistics along with t-test, ANOVA and regression analysis. The results of the study indicated that there was no significant relationship between student's learning styles and educational achievement. Nor was there any significant difference between female and male student's learning styles. However, it was revealed that there was a significant relationship between student's major and their learning styles.
  • An Investigation Relationship between Personality styles, Mental Health of teachers with Organizational Climate of Shiraz Elementary School
    Page 31
    This study primarily aimed to investigate the relationship between personality traits and mental health of elementary school teachers with organizational climate in district one of Shiraz. The target sampling frame of this descriptive-correlational study was all teachers in the district (301 men and 1119 women). Random stratified sampling strategy was employed to select a sample of 210 women and 100 men with a reference to Morgan's table. The data of the study came from three questioners, that is, Eysenck personality questionnaire, Goldberg mental health questionnaire, Halpin and Crafts organizational climate questionnaire. In order to analyze the data, a use was made of Pearson product moment correlation, t-test and multiple regression. The results of the study revealed that there was no significant relationship between personality traits (extroversion and introversion) and neither organizational climate nor mental health components. It was also indicated that there was a significant relationship between mental health components and the organizational climate of schools. Additionally, a significant difference was found between male and female teachers in terms of personality traits
  • A Survey of Student's Entrepreneurship Traits(A Case Study of Darab Islamic Azad University)
    Page 45
    This research was conducted to explore Darab Islamic Azad University student's entrepreneurship facets. To this end this descriptive-correlational study drew a sample of 410 students from among all university students using stratified sampling strategy. The research instrument was a researcher-made likert-scale questionnaire which comprised 30 items tapping five traits of entrepreneurship, that is, need for achievement, internal locus of control, creativity, risking-taking and need for independence. Content validity of the instrument was established by the means of authoritie's opinion and item analysis. Its reliability was assessed through test-retest method and Cronbach's alpha. In order to analyze the data a use was made of ANOVA, t-test, Friedman test, and Pearson product moment correlation. The results of this research showed that the means of entrepreneurship on the whole and all its components except risk-taking were above average. The results also showed that there was a significant difference among educational groups in respect of all entrepreneurship components, except creativity. There was also significant difference between male and female students in terms of the need for achievement, the need for independence and entrepreneurship mentality whereas no significant difference was found between them concerning internal locus of control, creativity and risk-taking. Furthermore, it was revealed that there was a positive correlation between academic achievement and entrepreneurship components except creativity. And finally as far as the associate and bachelor students were concerned a significant difference was found between them with respect to the need for achievement, the need for independence and risk-taking.
  • An Investigation into the Impact of Cooperative Learning on the Development of Social skills of Elementary School Girl student
    Page 63
    The aim of this study was to examine the impact of cooperative learning on the development of social skills of fifth-grade elementary school girls of Esfahan. The study was conducted drawing on a pre-test-post-test quasi-experimental design. The sampling frame of the study included all fifth grade elementary girl students of district five of Esfahan in the school year 1386-1387 which comprised a total of 2287 girl students. Out of this total a sample of 320 students was drawn. In order to collect data, a use was made of a social skill development instrument developed by Keramati (1382). The reliability of the instrument was assessed for the new usage using Cronbach's alpha (alpha=0.83). The data was analyzed using t-test and SPSS. The results of the study supported the main hypothesis. At the end, some recommendations were put forward on the basis of the findings.
  • A Study of Learning and Problem-solving Styles of University Students(A Case Study of Marvdasht Islamic Azad University Students)
    Page 77
    This study aimed at studying learning styles and problem-solving styles of university students. To this aim, 450 students were selected through stage cluster sampling strategy from among all student of Marvdasht Islamic Azad University. Felder-Solomon's learning styles and Heppner's problem-solving styles questionnaires were administered to the sample. The results of the study showed that there was a significant relationship between student's learning styles and their problem-solving styles. It was also indicated that there was a significant relationship between student's major and the patterns of use of both learning styles and problem-solving styles. Further it was revealed that there was a statistically significant difference between the pattern of use of problem-solving styles of male and female students
  • Study of the Relationship between the Managers Traid Skills (Technical Human and Conitive) and Effectiveness of High Schools in District One of Shiraze
    Page 119