فهرست مطالب

نقد و نظر - سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 55، پاییز 1388)

فصلنامه نقد و نظر
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 55، پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله
  • علیرضا محمدی صفحات 2-39

    دانشوران علم اصول در مسئله معروف تعلق امر به طبایع یا افراد به تبیین متعلق شوق و اراده نیز پرداخته اند. معمولا این بحث در علم اصول این گونه مطرح می شود که اراده و شوق آیا به طبیعت تعلق می گیرد یا به فرد. البته، تفسیرهای متفاوتی از طبیعت و فرد و نسبت میان آنها مطرح شده است. با این که مسئله یادشده در اساس مسئله ای فلسفی است، فیلسوفان مسلمان کمتر به آن پرداخته اند؛ اما اصولیان توجه جدی به آن داشته و دیدگاه های جالب توجه و متفاوتی در این باره مطرح کرده اند. نوشتار حاضر نخست به گزارش و بررسی برخی از مهم ترین دیدگاه های اصولیان در این باره می پردازد و در نهایت، دیدگاهی را در معرض نقد خوانندگان قرار می دهد که به نظر می رسد بر دیگر نظریه های مطرح شده در این نوشتار برتری دارد.

    کلیدواژگان: شوق، اراده، متعلق، معروض، وجود، ایجاد، طبیعت، فرد
  • محمد مروارید صفحه 40

    تاکنون مباحث فلسفی گوناگونی پیرامون نظریه احتمالات مطرح شده است. مهمترین مسئله در این میان آن است که چه تفسیر یا تفسیرهایی را می توان از مفهوم احتمال - که اساسی ترین نقش را در نظریه احتمالات بازی می کند -به دست داد. فیلسوفان مغرب زمین تفسیرهای متفاوتی را برای این مفهوم پیشنهاد کرده اند. از میان اندیشمندان مسلمان نیز شهید سیدمحمدباقر صدر تفسیری از احتمال ارائه داده است که می توان آن را «تفسیر اجمالی» نامید. تلقی رایج این است که شرط کفایت هر تفسیری از مفهوم احتمال آن است که اصول موضوعه نظریه احتمالات را نتیجه دهد، یا دست کم با آن سازگار باشد. در نوشتار حاضر به این مسئله می پردازم که تفسیر شهید صدر تا چه اندازه با اصول موضوعه نظریه احتمالات هماهنگ است. چنان که خواهیم دید، ناهماهنگی هایی میان تفسیر اجمالی و اصول موضوعه نظریه احتمالات وجود دارد، که البته با اعمال اصلاحاتی در تفسیر اجمالی می توان آنها را برطرف ساخت.

    کلیدواژگان: نظریه احتمالات، شهید صدر، اصول موضوعه احتمالات، تفسیر اجمالی احتمال
  • محمد غفوری نژاد صفحه 63

    آیه فطرت به لحاظ تفسیر مفهوم فطرت از آیات بحث انگیز در تاریخ اندیشه اسلامی است. یکی از نظریه های عمده در تفسیر فطرتی که خداوند، مردم را بر آن سرشته است، ارجاع آن به توحید یا اسلام است. گرایش مفسران به این تفسیر به سبب عواملی همچون روایات وارده در منابع شیعه و سنی، مبین بودن عقیده توحید از لحاظ عقلانی و همچنین برخی احتمالات نحوی در بیان نقش ترکیبی واژه فطرت در آیه است. بسیاری از مفسران از ارائه تحلیلی از رابطه میان توحید یا اسلام از یک سو و فطرت انسانی از سوی دیگر، قصور ورزیده اند. برخی این رابطه را بر اساس عقلانیت آموزه های اسلام تفسیر کرده اندو برخی دیگر بیان های پیچیده عرفانی و فلسفی از این رابطه ارائه کرده اند. در این مقاله به بررسی ومقایسه تحلیلی تفاسیر ارائه شده از آیه فطرت پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: آیه فطرت، نظریه فطرت، خداشناسی فطری، دین فطری، توحید فطری
  • محمد حقانی فضل صفحه 86

    نظریه های الهام(یا بنابر آنچه در سنت اسلامی«وحی» شناخته شده است) به تبیین ارتباط میان خدا و واسطه انسانی در انتقال وحی می پردازند. زمانی که نظریه ای به مسئله الهامی بودن یک متن مقدس (مثل قرآن یا کتاب مقدس) می پردازد، دو مسئله عمده را کانون توجه خود قرار می دهد: الف) سازوکار الهام (چگونگی انتقال مطالب خداوند به واسطه انسانی) وب) محدوده الهام(این که چه میزان از مطالب موجود در یک متن مقدس، الهامی است). مسیحیان نیز بر این اعتقادند که کتاب مقدس آنها الهامی است. دیدگاه های آنها در تبیین الهام و وحی به دو دسته تقسیم می شوند: نظریه هایی که واژه های کتاب مقدس را نیز الهامی می دانند و نظریه هایی که الهام را در جایی ورای الفاظ جست وجو می کنند. در این مقاله تنها به بررسی دسته اول می پردازیم. با توجه به جدی ترشدن بحث درباره الهام و وحی در فضای اندیشگی ایران، بررسی نظریه های موجود در دیگر فضاهای دینی خالی از فایده نخواهد بود.

    کلیدواژگان: الهام، کتاب مقدس، الهام لفظ محور، وحی، پیامبران
  • علیرضا صالحی صفحه 111

    از نظر سیدحسین نصر انسان ماهیت حقیقی ثابت و تغییرناپذیر دارد و تحولات جوامع در طول تاریخ عارضی بوده و آن ماهیت ثابت را تغییر نداده است. با این حال، نصر تصویر خاصی از انسان سنتی و انسان متجدد ارائه می دهد و انسان شناسی متجدد را متفاوت از انسان شناسی سنتی می داند. بررسی دیدگاه نصر درباره ویژگی های ثابت انسان و ویژگی های خاص انسان متجدد، نشان می دهد که او هم برای مجموع انسان ها اعم از سنتی و متجدد و هم به طور خاص برای انسان های متجدد نیازهایی چند را برشمرده است. مهم ترین این نیازها عبارت اند از: نیاز به ذات قدسی، معرفت مابعدالطبیعی، معنای زندگی، هم زیستی مسالمت آمیز، حفظ محیط زیست، علم مقدس، و یک پارچگی شخصیت انسان.

    کلیدواژگان: سیدحسین نصر، ماهیت انسان، انسان شناسی، انسان سنتی، انسان متجدد، نیاز
  • ساجد طیبی صفحه 143

    در این مقاله به بررسی رابطه میان آموزه معناشناسیک دلالت گری صلب نام های خاص در زبان طبیعی و آموزه متافیزیکی ذات گرایی درباره افراد می پردازیم. به طور مشخص می خواهیم بررسی کنیم که استدلال های کریپکی برای هر یک از ادعاهای ذات گرایانه او درباره افراد تا چه اندازه به آموزه صلبیت نام های خاص وابسته است. برای این منظور ابتدا به معرفی هریک از این آموزه ها می پردازیم و سپس با تمییز میان سه سطح متفاوت از ذات گرایی در نام گذاری و ضرورت رابطه هر کدام از این ادعاهای ذات گرایانه را با صلبیت نام های خاص بررسی می کنیم. خواهیم دید که کریپکی در هیچ کجا در استدلال برای هیچ ادعای ذات گرایانه اساسی و غیرپیش پاافتاده ای، صرفا بر مقدمه های معناشناسیک متکی نبوده است.

    کلیدواژگان: دلالت صلب، ویژگی های ذاتی، ذات گرایی، ضرورت منشا، کریپکی
  • علیرضا آل بویه صفحه 174

    در این مقاله با نگاهی به ادبیات و آموزه های عرفانی عارفان مسلمان در سده های پیشین، با اشاره اجمالی به دغدغه های اجتماعی عارفان، این مسئله مورد بررسی قرار گرفته است که آیا اخلاق عرفانی صرفا یک اخلاق فردی فارغ و بی اعتنا به زندگی اجتماعی است، یا اینکه به زندگی اجتماعی و نهادهای اجتماعی توجه و اعتنا دارد. در این راستا، پس از تبیین مفهوم اخلاق اجتماعی و برشمردن معانی آن، به عوامل و آموزه های تحذیردهنده نسبت به ورود در شبکه های اجتماعی در ادبیات عرفانی اشاره شده و در ادامه پس از برشمردن و تبیین عوامل ترغیب کننده به ورود در شبکه های اجتماعی، به نقش اجتماعی عارفان مسلمان اشاره شده است. در پایان، ضمن تحلیل آموزه های عرفانی و صوفیانه، جمع بندی و نتیجه گیری ای در باب نسبت اخلاق عرفانی و دغدغه مندی نسبت به اجتماع و اجتماع گرایی عارفان، ارائه شده است.

    کلیدواژگان: اخلاق اجتماعی، عرفان اسلامی، عزلت گزینی، اجتماع گریزی
|
  • Alireza Muhammadi Pages 2-39

    Scholars of methodology of jurisprudence (usul fiqh) in discussing whether the object of an imperative is nature (essence) of thing or its individuals are to explain the object of desire and that of will as well. The question is whether a desire is directed to a nature of thing or to its individual. Various interpretations are given of nature, individual and their relation. This is philosophical problem in principle but few Muslim philosophers dealt with it. Doctors of usul fiqh, however, are seriously interested in this issue and presented various interesting views on the matter. This article first a brief account and examination of the most prominent views of them and finally offers a different point of view to be studied as privileged view in comparison to its alternatives concerned.

    Keywords: desire, Will, object of desire, existence, existentiate, nature (essence), individual
  • Mahmud Murvarid Page 40

    There are various philosophical treatments on probability theory. The most important question raised is that what interpretation(s) can be given about the concept of probability which plays the most basic part in the probability theory. Western philosophers have suggested different interpretations of this concept. Among Muslim thinkers Martyr Sayyed Muhammad Baqir Sadr offered an interpretation that can be called a “generic interpretation” of probability. It is commonly understood that any interpretation of this concept is adequate provided that it results in or at least is compatible with postulates of probability theory. The present article attempts to show extent to which Sadr’s interpretation is compatible with the postulates of probability theory. As it has been shown, there are some incompatibilities between generic interpretation and postulates of probability theory which, of course, can be removed in case of some modifications in Martyr Sadr’s view in this respect.

    Keywords: probability theory, Martyr Sadr, postulates of probability theory, generic interpretation of probability
  • Muhammad Ghafoorinijad Page 63

    From the exegetical point of view the verse fitrah is one of the controversial verses in the Islamic history of thought. One leading interpretation of the fitrah with which God has created human nature is to say that it alludes to affirmation of Unity of God and so to Islam. This interpretation by exegetes is triggered by traditions contained in Shi‛i and Sunni canonical collections of hadith, rational clarity of belief in unity of God and by some grammatical possibilities of the term fitrah in the passage in question. many exegetes failed to give an analysis of a relation between Islam or acknowledgement on the one hand, and the human primordial nature on the other. Zamakhshari and Tabarsi understtod this relation in terms of rationality of Islamic doctrines. Ibn Arabi and Mulla Sadra presented complex mystical and philosophical accounts of this relation and confined it to the doctrine of Unity of God. The Late Shahabdi and Allmah Tabatabae, however, achieved some innovations on this domain and explained the relation of fitrah with not only Unity of God but with other Islamic teachings as well. The exegeses made by the latter figures are privileged and of more value in comparison to views offered by earlier and later exegetes due to their totality, rationality, simplicity and understandability for general addressee of the revelation

    Keywords: the verse fitrah (primordial nature), fitra theory, innate theism, innate faith, natural monotheism
  • Muhammad Haqqani Fazl Page 86

    Many religions hold that their holy scriptures are somewhat words of God which means that He communicated His words to human beings. The divine inspiration (or as in Islamic tradition revelation) theories explain this sort of relation between God and human mediator. When a theory claims that a holy scripture (like Quran or Bible) is divinely inspired, it emphasizes on two points: mechanism of inspiration (revelation), and the extent of inspiration (revelation). The former explain how the divine content is conveyed to human mediator, while the latter describes how much the existing materials in scripture are inspired (revealed). Christians believe their Scripture to be divinely inspired and thus present theories to establish their claim. These theories are generally divided into two categories: theories that hold the words and passages of the Bible to be divinely inspired, and theories that search for divine inspiration beyond the words and phrases. The present article deals with only the former type of theories. In view of the crucial importance of treatment of inspiration and revelation in the intellectual milieu of Iran, examination of current theories in other religious milieus can be of great use.

    Keywords: inspiration, Bible, Scripture, Revelation, Prophets
  • AliReza Salihi Page 111

    According to Dr Nasr the nature of human being is invariable and unchangeable reality and changes of communities in the course of history are accidental which have left no change in the very nature of man. Dr Nasr, however, gives a special image of modern man as well as that of traditional one and thus distinguishes between two sorts of modern and traditional humanology. Examination of Dr. Nasr’s view on unchangeable features of man and those specific of modern man shows that he has also listed some needs for humanity in general and for contemporary men in particular. The most important of these needs are: the need for Holy Essence, metaphysical knowledge, meaning of life, peaceful coexistence, preservation of life environment, sacred science, and the integrity of human character

    Keywords: Hussein Nasr, Human Nature, humanology, traditional man, modern man, need
  • Sajid Tayyibi Page 143

    This article deals with the relation between the theory of semantics of rigid designation of proper nouns in natural language and tat of metaphysical essentialism about individuals. More specifically the auther examines extent to which Kripke’s arguments for each of his essentialist claims depends on the theory of rigidity of proper nouns. In this way the present article attempts first to explain each one of these theories and then to distinguish three different levels ofessentialism in naming and the necessity, and finally to study the relation of each of essentialist claims with rigidity of proper nouns. Kripke, as it has been shown, is in no case dependent on semantic premisses in arguing for any of his fundamental essentialist claims.

    Keywords: rigid designation, essential features, essentialism, necessity of origin, Kripke
  • AliReza Alebouyeh Page 174

    This article takes a glance at mystical literature and doctrines of Muslim mystics in earlier centuries with a brief survey of their social concerns and whether mystical ethics is simply an individual and indifferent ethics with no interest in social life or it is concerned about it and shows interest in social institutions. In addition to explaining the concept of social ethics and listing its various meanings, this article attempts to discuss briefly what is to be found in mystical literature as warning doctrines and elements toward entering social networks. It also considers encouraging elements in joining such networks, focusing on the social role the Islamic mystics have played in the course of history. Through analysis of the mystic and Sufi doctrines the author attempts to give an account of relation between mystic ethics and sociability of mystics and thus their concerns about society.

    Keywords: social ethics, Islamic mysticism, pious retreat, associability