فهرست مطالب
فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی
پیاپی 25 (بهار 1388)
- 176 صفحه،
- تاریخ انتشار: 1388/02/15
- تعداد عناوین: 6
-
صفحه 1در واکنش به نگرانی های ایجاد شده در خصوص سودمندی گزارشگری مالی فعلی، پژوهش های متعددی به منظور بررسی روند تغییرات ارتباط ارزشی اطلاعات حسابداری طه دهه های اخیر انجام شده است. در این رابطه، علاوه بر نبود اجماع در زمینه وجود روند کاهشی در ارتباط ارزشی، میزان مناسب بودن روش سنتی اندازه گیری ارتباط ارزشی که مبتنی بر همبستگی متغیر قیمت بازار است، دغدغه ای دیگر در ادبیات این حوزه به شمار می آید. با توجه به شواهد روزافزون ارائه شده در ادبیات حوزه مالی رفتاری در خصوص انحراف قیمت بازار سهام از ارزش بنیادی، در پژوهش حاضر تلاش شده است تا به کمک الگوی ارزش گذاری سود مازاد، با استدلال و به شیوه تجربی نشان داده شود که روند کاهشی مشاهده شده در ارتباط ارزشی، برآمد تعامل دو عامل است؛ نه تک عاملی که پیش از آن ادعا شده بود. عامل اول، اثر اندازه گیری حسابداری است که بیانگر ناتوانی الگوی فعلی گزارشگری مالی در ثبت و بازنمایی ارزش اقتصادی شرکت میباشد و موجب کاهش واقعی ارتباط ارزشی میشود. عامل دوم، اثر رفتار سرمایه گذاران است که حاصل تاثیر روزافزون عوامل غیربنیادی بر تصمیم های سرمایه گذاران در حوزه قیمت گذاری می باشد و باعث مشاهده یک روند کاهشی غیرواقعی در ارتباط ارزشی میگردد.
نتایج تحقیق بر اساس روش اندازه گیری سنتی ارتباط ارزشی اطلاعات حسابداری، حاکی از کاهش آن نزد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1378 الی 1387 میباشد. البته همانگونه که فرضیه پردازی شده بود، کاهش پیش گفته فقط نتیجه کم رنگ شده ویژگی «مربوط بودن» گزارشگری مالی (اثر اندازه گیری حسابداری) نیست، بلکه حاصل افزایش رفتار سوداگرانه سرمایه گذاران بر اثر نفوذ روزافزون عوامل غیربنیادی در قیمت بازار نیز میباشد (اثر رفتار سرمایه گذاران). همچنین، یافته های آزمون اضافی پژوهش که طی آن ارتباط ارزشی اطلاعات حسابداری با استفاده از همبستگی میان متغیرهای مالی و ارزش بنیادی مورد ارزیابی قرار گرفته است، حاکی از نبود روند کاهشی در ارتباط ارزشی دوره زمانی پیش گفته می باشد و نشان میدهدکه دلیل اصلی روند کاهشی مشاهده شده توسط پژوهش های قبلی، رفتار سوداگرانه سرمایه گذاران بود است که قابل انتساب به تغییرات ارزش بنیادی نمی باشد.
کلیدواژگان: اطلاعات حسابداری، ارتباط ارزشی، رفتار سرمایه گذاران، الگوی ارزشگذاری سود مازاد -
صفحه 53بسیاری از محققان علوم مالی ناتوانی مدل های کلاسیک قیمت گذاری دارایی ها و فرضیه بازار کارآ در توجیه الگوی های قابل پیش بینی بازده، بی نظمی های مشاهده شده و قیمت گذاری غلط اوراق بهادار را در فرض عقلانیت کامل کارگزاران اقتصادی و فرض عدم وجود فرصت های آربیتراژی در بازار میدانند. بر اساس این مفروضات، این احتمال که افراد مرتکب اشتباه شوند تصادفی بوده و اثرات آن سریعا توسط سایر سرمایه گذاران عقلایی رفع میشود. با رقیق کردن این مفروضات، برخی از مدل ها برمبنای استراتژی های خاص معاملاتی و برخی دیگر بر مبنای خطای ادراکی و ویژگی های روانشناختی سرمایه گذاران تدوین گردیده اند.
یکی از خطاهای ادراکی شایع در حوزه روانشناختی شناخت که در محیط های پیچیده تر و با بازخود مبهم نظیر بازار اوراق بهادار رخ میدهد، اریب رفتاری اطمینان بیش از حد (فرااطمینان) بوده که به عنوان برآورد بیش از اندازه (خوش بینانه) دقت اطلاعات شخصی تعریف شده است. بسیاری از محققان برای تبیین بی نظمی هایی نظیر ممنتوم های کوتاه مدت، برگشت های بلند مدت، بالا بودن حجم معاملات، نوسان پذیری شدید بازده و ریسک پذیری فزاینده سرمایه گذاران از این اریب رفتاری استفاده کرده اند. در این تحقیق سعی شده است با طرح چهار فرضیه و آزمون های آنها براساس داده های 119 شرکت طی دوره زمانی 9 سال (از ابتدای سال1378 الی پایان 1386) شواهدی در خصوص وجود اریب رفتاری فرااطمینان مستندسازی شود. نتایج حاصل از تحقیق شواهد ضعیفی در مورد وجود ویژگی رفتاری اطمینان بیش از حد در بین مشارکت کنندگان بازار اوراق بهادار ایران ارایه داده است.
کلیدواژگان: فرااطمینان، مومنتوم کوتاه مدت، برگشت بلند مدت، اطلاعات شخصی و اطلاعات عمومی -
صفحه 87از بحث برانگیزترین مسائل پیش روی شرکتها که در عین حال حیاتی ترین تصمیم در مورد بقای آنها به شمار میرود، تصمیم گیری در مورد ساختار سرمایه و تعیین عوامل موثر بر آن می باشد. از سوی دیگر مدیریت سود به عنوان یکی از عوامل موثر بر ساختار سرمایه در موضوعات راهبری شرکتی مطرح می باشد. هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر مدیریت سود، اندازه شرکت و نسبت های سودآوری بر ساختار سرمایه می باشد. جامعه آماری این تحقیق را شرکت های تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی دوره زمانی 1382 تا 1386 تشکیل میدهد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از روش مدل رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. در این تحقیق نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام به عنوان متغیر وابسته و اقلام تعهدی اختیاری، بازده دارایی ها، بازده سرمایه و اندازه شرکت به عنوان متغیرهای مستقل در نظر گرفته شده اند.
نتایج این تحقیق حاکی از آن است که اقلام تعهدی اختیاری رابطه معناداری با نسبت بدهی دارد. همچنین بین اندازه شرکت و ساختار سرمایه رابطه ای معنادار و مثبت وجود دارد، ولی رابطه بین بازده دارایی ها و ساختار سرمایه تایید نگردید و در نهایت بین بازده سرمایه و ساختار سرمایه رابطه مثبت معنادار وجود دارد.
کلیدواژگان: مدیریت سود، اقلام تعهدی اختیاری، ساختار سرمایه، بازده دارایی ها، نسبت بدهی -
صفحه 105هدف مدیریت به حداکثر رساندن ارزش شرکت و درنتیجه افزایش ثروت سهامداران از طریق فراهم آوردن بازده فراتر از بازده مورد انتظار آنها است. معمولا سود نقدی یکی از مهمترین منابع بازده برای سهامداران میباشد. مدیران شرکتها دریافته اند که سهامداران آنها خواهان یک روند ثابت و پایدار برای تقسیم سود هستند، زیرا پایداری سود تقسیمی این پیام را میدهد که شرکت وضعیت مالی باثباتی دارد، دارای ریسک تجاری پایین تری است و درنتیجه ارزش بازار سهام شرکت افزایش میابد.
تحقیق حاضر به بررسی ارتباط پایداری سود تقسیمی با بازده غیرعادی سهام شرکتها و تفاوت پایداری سود تقسیمی بین صنعت های مختلف در بورس اوراق بهادار پرداخته است. نمونه این تحقیق شامل 80 شرکت فعال در بورس از میان 17 صنعت مختلف برای دوره زمانی 1379 تا 1386 است. متغیرهای اصلی این تحقیق شامل پایداری سود تقسیمی به عنوان متغیر مستقل و بازده غیرعادی به عنوان متغیر وابسته میباشد. پایداری سود تقسیمی با استفاده از انحراف معیار سود تقسیمی و بازده غیرعادی با استفاده از مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای اندازه گیری شد. نتایج این تحقیق نشان میدهد که بین پایداری سود تقسیمی و بازده غیرعادی در سطح اطمینان 95 درصد رابطه معنی دار وجود دارد، اما پایداری سود تقسیمی بین صنعتهای نختلف تفاوت معنی داری با یکدیگر ندارد.
کلیدواژگان: سیاست پایدار سود تقسیمی، بازده سهام شرکت ها -
صفحه 127مقاله حاضر به بررسی اثرات ساختار سرمایه و تغییرات آن بر روی تولید محصولات میپردازد. بدین منظور با استفاده از تکنیک تجزیه و تحلیل رگرسیونی ساده و لجستیک، فرضیه های آزمون مورد مطالعه قرار گرفته اند. این پژوهش با بررسی داده های مربوط به 341 شرکت در بازه زمانی 1378 الی 1387 به این نتیجه دست یافت که میان تمام اجزای ساختار سرمایه به جز سرمایه ثبت شده و میزان توانایی شرکت در دستیابی به تولید پیش بینی شده رابطه آماری معنادار وجود دارد. همچنین طبق یافته های تحقیق میان تغییر سهم بدهی کوتاه مدت، ذخیره سنوات کارکنان و سود انباشته در ساختار سرمایه و تحقق تولید پیش بینی شده رابطه معنادار مشاهده شد. افزون بر این، با بهره گیری از اجزای ساختار سرمایه و تغییرات در آنها، میتوان میزان تحقق تولید پیش بینی شده را برآورد کرد.نتایج بیانگر آن است که با استفاده از اجزای ساختار سرمایه و میزان تغییر در اجزای آن میتوان افزایش یا کاهش در تولیدات را تا سطح 96 درصد تخمین زد.
کلیدواژگان: ساختار سرمایه، تغییر در ساختار سرمایه، تولید پیش بینی شده، تجزیه و تحلیل رگرسیونی -
صفحه 147در بازارهای سرمایه کارا در شکل نیمه قوی، قیمت سهام منعکس کننده تمامی اطلاعات است که منتشر شده و در اختیار عموم قرار دارد. در چنین بازارهای قیمت سهام نسبت به اطلاعات جدید مرتبط واکنش نشان میدهد و تغییرات قیمت متناسب با اطلاعات دریافتی خواهد بود. اما در بعضی از بازارها رویه هایی به منظور کنترل تغییرات قیمت سهام وضع شده و توسط مسئولان بورس اوراق بهادار به کار گرفته می شود که به آنها متوقف کننده های خودکار گویند. این نوع کنترل قیمت سهام، باعث می شود که قیمت سهام منعکس کننده اطلاعات منتشره نباشد و بازار غیرکارا گردد. (مرادی نیا، 1385) در پژوهش حاضر جهت بررسی اثرات حجم مبنا بر بازار سرمایه به مقایسه دو گروه از معاملات در بازار اقدام شده است، گروه جامعه آماری شامل معاملات انجام شده با اعمال حجم مبنا و گروه مقایسه شامل معاملات انجام شده که حجم مبنا اثری بر آن نداشته است.
اطلاعات جمع آوری شده در خصوص نوسانات قیمت سهام و حجم معاملات در 10 روز قبل و 10 روز بعد از روز رویداد از طریق آزمون ویلکاکسون مورد آزمون قرار گرفت. نتایج حاصل از تحقیق نشان میدهد که حجم مبنا باعث تاخیر در رسیدن به قیمت واقعی سهام میگردد.
کلیدواژگان: حجم مبنا، نوسانات سهام، قیمت واقعی سهام
-
Page 1In response to growing concerns about the usefulness of current financial reporting, several studies have investigated changes in the value relevance of accounting information during the last few decades. In addition to lacking a consensus on whether there has been a decline in value relevance, a major concern over this literature relates to the appropriateness of the conventional method for measuring relevance based on the market price variable association. Motivated by growing evidence in the behavioral finance literature that market prices deviate from their underlying fundamental values, and by using of residual income valuation model, this study argues, and demonstrates empirically, that the documented decline in value relevance, is the outcome of two effects, not one effect as previously interpreted. The first one is the accounting measurement effect, reflecting a failure in current financial reporting to (fully) capture the underlying economic value of the firm, resulting in a genuine decline in value relevance. The second is the investor behavior effect caused by growing influence of non-fundamental factors in investor pricing decisions, which results in an artificial decline in value relevance. Results show that, based on the conventional method, there has been a decline in the value relevance of accounting information of companies listed on Tehran Stock Exchange (TSE) during the period between 1378 and 1387. As hypothesized, the documented decline in value relevance is not solely the outcome of financial reporting becoming less relevant (the accounting measurement effect), but is similarly caused by growing speculation in investor behavior as evident in the increasing extent of non-fundamental values in market prices (the investor behavior effect). An additional analysis of value relevance based. on the association between financial variables and estimated fundamental values indicates no decline in financial information value relevance during this period and shows that the documented decline in value relevance is driven mostly by increasing investor speculation that is not attributable to changes in fundamental values.Keywords: Accounting Information, Value Relevance, Investor behavior, Residual income valuation model
-
Page 53Many finance researchers know disability of classical models of assets pricing and efficient market hypothesis to explain predictable patterns in securities return, anomalies and mispricing in assumption of full rationality of economic agents. Based on this assumption, the probability that people will mistake is random and its effects quickly remove by other rational investors. By relaxing this assumption, some models developed based on specific trading strategies and others based on cognitive biases and psychological characteristics of investors.One of the most common cognitive biases in the field of psychology is overconfidence that has been defined as overestimation (optimistic) of precise of private information. Many researchers explain stylized facts such short-term continuation (momentum) and a long-term reversal in stock returns, high levels of trading volume, excessive volatility, and a disproportionate amount of risk borne by investors by using overconfidence bias. In this study, which tried to plan and test four hypotheses based on the data of 119 companies during the period from the beginning of the 1378 to end of 1386 (for 9 years) in regard to evidence documentation for aggregate overconfidence behavior. Results of study show that evidence for supporting aggregate overconfidence is not strong.Keywords: Overconfidence, Short, term momentum, Long, term reversal, Private information, Public information
-
Page 87Decision making about capital structure and determining its effectiveness is increasingly important subject in managing of firms. In addition, earnings management is one of the effective factors on capital structure in corporate governance subjects. This study aimed to investigate the impact of earnings management, Profitability ratios and firm size on the capital structure of listed companies of Tehran Stock Exchange (TSE) in the period of 1382-1386. A sample of 125 companies of TSE was taken for research study. For the analysis of data, multiple regression model approach was applied. Gearing ratio was taken as dependent variable whereas absolute discretionary accruals, ROA, ROE, and Size were used as independent variables. The results indicate that absolute discretionary accruals have insignificant effect on dependent variable. According to the results, Size, and ROE have positive Impact on the capital structure of the listed companies in Tehran stock exchange.Keywords: Earnings management, Discretionary accruals, Capital structure, Return on assets, Debt ratio
-
Page 105The purpose of firm's management is to maximize the firm’s value and as a result, to increase stockholder’s equity by providing more yields than their expectations. Basically, dividend is one of the most important sources of yields for the stockholders. The firm's managers recognized that their stockholders are seeking a stable policy in dividend payment because stable dividend policy reveals that the firm is financially stable and holds a lower business risk and increases stock market value. This paper investigates the relation between stable dividend policy and abnormal yields of firm's stock, And the difference of stable dividend policy among various industrial groups in Tehran exchange market on samples consist of 80 working company from 17 different industrial groups between the years 1379 to 1386. The main variable of this paper consist of stable dividend policy as an independent variable and abnormal yields of firm's stock as a dependent variable. Stable dividend policy was measured by Standard deviation of dividend and abnormal yields were measured by capital asset pricing model (CAPM). The result of performed analysis indicate that there is a significant correlation between stable dividend policy and abnormal yields at the confidence level of 95%, but the stable dividend policy do not vary among various industrial groups significantly.Keywords: Stable dividend policy, Stock yields
-
Page 127This article explores the changes and effects of capital structure on the production of products. For this purpose we test hypotheses with simple and logistic multi-regression analysis. This research use data related to 341 corporations that were listed in Tehran Stock Exchange from 1378 to 1387. The findings of the research are follows: A significant statistic relation was seen between the components of capital structure (The only exceptions were registered capital) and companie's capacity in getting access to the predicted products.Between change in short-term liabilities, allowance for labor's work and retained earnings in capital structure and actualization of predicted products are observes a statistically significant relation. In addition, components of capital structure and changes in them can predict ability of manufacturing amount that predicted in first of fiscal year. Lastly the results show that with over use components of capital structure and changes in them one can predict through 95.9 percent increase or decrease in products manufacturing.Keywords: Capital structure, Changes of capital structure, Predicted manufacturing, Regression analysis
-
Page 147In the semi strong form of efficient capital markets, stock price reflects all information has been published, so it is available for public. In capital markets, stock price responses to new information and price changes, will be appropriate to received information, But in some capital markets, regulations are applied in order to controlling volatilities in stock price. This kind of controlling causes stock price wouldnt be reflection of distributing information therefore the market will become non efficient. In this research in order to assessing the threshold volume on the capital market, two transaction groups compared with each other. The threshold volume hadnt any effect on both, statistical group consist of implement transaction by using threshold volume and experimental group consist of transaction without using threshold volume. Information about stock volatility and transaction volume was tested by Wilkaxon test for ten day before and after event. The results of this research show that threshold volume accelerates volatility, and also threshold volume cause delay in reaching to real stock price but it doesnt have any effect on transaction volume.Keywords: Keywords: Threshold volume, Stock price volatility, Actual stock price