فهرست مطالب

حکمت و فلسفه - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1388)

فصلنامه حکمت و فلسفه
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1388)

  • 170 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1388/07/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا نظری* صفحه 5
    سورن کییرکگارد (1813-1855) توجه خود را به عناصر وجودی هستی ما معطوف کرده بود. از میان این عناصر، مفاهیم اضطراب، هراس، گناه و ازخودبیگانگی از اهمیت بسیار برخوردارند. فلسفه وجودی (اگزیستانسیالیسم) کوشید اسرار وجودی بشر را دریابد و به او کمک کرد که از تنهایی، اضطراب، و هراسی که وجود و بقای او را تهدید میکند رها شود. هراس بشر معلول این فرض او بود که در این جهان بیگانه، وانهاده شده است. پینتر تصاویری از مرگ و زندگی، بودن و نبودن، و واقعیت تقلیل بشر در حد موجودی پوچ و فناپذیر را ترسیم کرد. نمایشنامه او نقد تلخی است بر وجود بشر. در جهان پینتر، صلح و امنیت توهمی صرف هستند که در خطر نابودی بیرونی قرار دارند. شخصیتهای نمایش او بر اثر اضطراب و هراس به عجز آمدهاند. بقای بشر بستگی دارد به وجود او در یک اتاق. نمایش در پایان به این ختم می شود که جایگاه انسان در جهان، به ادعای کییرکگارد، «ناامن و ایمنیناپذیر» است. انسان در جهان وانهاده شده است، و در تنهایی خویش اسیر اضطرابی عجزآور است. به ادعای کییرکگارد، پوچی منشا این اضطراب است.
    کلیدواژگان: از خود بیگانگی، وجود، اضطراب، گناه، آزادی، مسئولیت
  • دبولا باباتنده اکانول* صفحه 23
    این مقاله، پژوهشی است نقادانه درباره دکترین صلحطلبی. در این دکترین عقیده بر این است که رفتار عاری از خشونت ضامن صلح و آرامش اجتماعی است. جستار حاضر مفروضات بنیانی این نظریه، ویژگی های ممیز اصلی آن، و همچنین میزان سهم واقعی آن را در پیشبرد صلح و آرامش اجتماعی بررسی میکند و اظهار میدارد که صلحطلبی به منزله یک نظریه، به برقراری نظم اجتماعی صلحآمیز بسیار خوشبین است. با این حال، این نظریه با مشکلاتی مواجه است که مانع بالفعل شدن کارامد آن میگردند.
    کلیدواژگان: صلح طلبی مطلق، خشونت، کنش مستقیم، خشونت ساختاری، صلح طلبی شخصی
  • علی مرادخانی صفحه 41
    این مقاله تاملی است در باب تعامل میان مابعدالطبیعه و علوم که نمونهای از آن در عصر پیشمدرن، در نظام ارسطو تحقق یافت. با این حال، این تعامل به تدریج با ظهور انقلاب علمی، به ویژه علم کلاسیک، در قرن هفده و هجده، در عصر مدرن تضعیف شد. در قرن نوزده، پیدایش پوزیتیویسم موجب شد تا مابعدالطبیعه معناداری خود را از دست بدهد و بیرون از حوزه شناخت و در قلمرو امیال و عواطف قرار گیرد. در قرن بیستم، فلسفه ها و نظامهای مابعدالطبیعی در معنای سنتی خود نتوانستند علوم را هدایت کنند و از طریق مطرح کردن مسائل تخصصی در حوزه های زبان و منطق، به نوعی از علوم اعلام استقلال کردند اگرچه، این استقلال، از مابعدالطبیعه و فلسفه در برابر فناوری و علم حمایت کرد اما در این میان، مابعدالطبیعه نقش مهم خود را در طرح عقلانیت در حوزه علوم از دست داد. این مقاله پس از یک مقدمه مختصر به توضیح این مسئله میپردازد و استدلال میکند که این مسئله امری فنی و علمی نیست بلکه به حیات بشر مربوط میشود.
    کلیدواژگان: مابعدالطبیعه، علوم، تعامل، گسست، عقلانیت
  • ادشینا افلولیان* صفحه 53
    این مقاله تلاشی است در جهت فهم دقیق کاربرد مفهوم پستمدرنیسم در فلسفه آفریقا، و به تحلیل مشکلات پسااستعماری آفریقا میپردازد. ضرورت پرداختن به این مسئله پیامد افزایش حجم ادبیات مربوط به تفسیر پستمدرنیسم در مطالعات آفریقاست. کسانی که من آنها را «خردهگیر» مینامم درباره مفهوم پستمدرنیسم در قارهای که با مشکلات مدرنیته دست و پنجه نرم میکند ابهاماتی دارند. از این رو آفریقا نمیتواند پیش از مدرن شدن، پستمدرن شود. به زعم «مدافعان» ضرورت مطرح ساختن نظریه پستمدرن در آفریقا، پستمدرنیسم راه گریزی از بنبست بومیگرایی عقلانی فراهم میکند؛ این بومیگرایی مانع از آن شد که آفریقا از فضای باز فکری جهان بهره مند شود. این مقاله استدلال میکند که منشا این تفاسیر چیزی است که من آن را توقعات از کمینه های پستمدرن میخوانم. به نظرم امتیاز این راهبرد آن است که به فلاسفه آفریقا فرصت میدهد در ورای انتقاد صرف از اروپامحوری، با مسئله دوبعدی هویت آفریقا و تحول آفریقا مواجه گردند.
    کلیدواژگان: پست مدرن، روشنفکری، فرهنگ آفریقا، توسعه فرهنگی، اروپا گرایی
  • حسین کلباسی اشتری* صفحه 79
    تمامی مورخان و پژوهشگران حوزه فلسفه اسلامی اذعان دارند که قرن یازده ه.ق (دوره صفوی) دوره شکوفایی فلسفه شیعی ایران و ظهور شخصیتهایی چون میرداماد، شیخ بهایی، ملاصدرا، و میرفندرسکی بود. در میان آنها، ابوالقاسم میرفندرسکی کمتر از بقیه شناخته شده است و جنبه های علمی و عملی زندگی او به تفصیل مورد بررسی قرار نگرفتهاند. از همه مهمتر، مکتب مورد علاقه اوست که با توجه به ابعاد معنوی و فکری او، و همچنین با توجه به سبک زندگی صوفیانهاش، نمیتوان آن را در مکاتب فلسفی، شهودی و عارفانه رایج در آن زمان دسته بندی کرد.
    او از سویی کتابهای قانون و شفای ابن سینا را تدریس میکرد و از سوی دیگر بسیار به زندگی دراویش و حتی سبک زندگی مرتاضان هندی علاقهمند بود. به علاوه، اشعار به جا مانده از او تحت عنوان «قصیده های یایی» (قصیده هایی که به حرف یاء ختم میشوند) عمدتا دلالت دارند بر اینکه او گرایشهایی عارفانه، اشراقی-افلاطونی و نوافلاطونی داشت. این اشعار موجب شدند که درباره آراء و مکتب فکری مورد علاقه او ماجراهای مختلف و حتی متناقضی نقل گردد. از این رو، تشخیص گرایش فکری و سبک عملی او دشوار و حتی ناممکن به نظر میرسد. در یکی از تحلیلهایی که در این زمینه صورت گرفته است، آراء و رویکرد میر التقاطی و خودش نقطه تلاقی نگرشهای نظری و عملی مختلف و حتی متناقض توصیف شده است. در این مقاله، نگارنده کوشیده است با صرف نظر از «قصیده های یایی» و تفاسیر مربوط به آن، گرایشهای فکری میرفندرسکی، و شاید هم نظام فلسفی او را بر مبنای سه نمونه از آثار وی توصیف و تحلیل نماید.
    کلیدواژگان: قصیده یائیه، حکمت مشائی، حکمت اشراقی، عناصر ذوقی، تصوف
  • قدرت الله قربانی* صفحه 99
    در پژوهش در باب حکمت استعلایی اسلام با نظریاتی از ملاصدرای شیرازی رو به رو میشویم. در اینجا سعی بر آن است تا بر مبنای نظریه «حرکت جوهری» او خلقت روح و تکامل بشر اثبات گردد. ملاصدرا در تکوین این نظریه چند اصل برجستهتر را مدنظر قرار داد که عبارتاند از: اصالت وجود، مراتب وجود، وحدت میان عاقل و معقول، خلقت ناسوتی هستی، خلقت جسمانی روح و بقای غیرجسمانی آن، اصل وحدت در کثرت، اصل غایی جهان، معاد جسمانی و غیره. این اصول چارچوبهای نظری و عملیای را تعیین میکنند که در ترسیم مسیر خلقت روح بشر، تکامل، زندگی و غایت او نقش دارند. ملاصدرا بر مبنای این اصول چنین فرض میکند که مبدا و معاد روح و زندگی انسان بر مبنای حرکت جوهری قرار دارد. در واقع این اندیشه میتواند خلقت جسمانی روح بشر و زندگی اینجهانی او، و سرانجام حرکت او به سوی عالم بالاتر را فقط با حرکت جوهری، و همچنین اصول دیگری نظیر معاد جسمانی بشر توجیه کند. اهمیت خلقت بشر و بقای معنوی و خلقت جسمانی او در زندگی دنیوی او بر اساس توانمندی هایی که در این جهان کسب کرده است نهفته است.
    کلیدواژگان: ماهیت، حرکت جوهری، زندگی دینوی، معاد
  • جولی آلدتون اگونکویا* صفحه 121
    این مقاله به بررسی ماهیت و علل بحرانها، که مایه فتنه در جوامع بشری هستند، میپردازد و در این باره بحث میکند که آزادی نقش مهمی در بروز بحران اجتماعی دارد. فرض مسلم این است که بحران شکلهای مختلفی دارد و جنگ حادترین شکل بحران در جهان است که خود انواع مختلف دارد. متعاقبا، آن گاه که از علل جنگ سخن به میان میآورم، جنگ را نماینده تمامی انواع جنگها و نمونهای از نوعی بحران در جامعه تلقی میکنم. من کاملا از عللی که محققان برای بحرانها برشمردهاند آگاهم، اما ظاهرا آنها در کارهای خود آزادی را نادیده انگاشتهاند. از این رو، این مقاله استدلال میکند که هر نوع محرومیتی به نوعی منکر آزادی است و بحران غالبا حاصل روابط ناسالم اجتماعی است که بیشتر اوقات یا به صورت انکار آزادی یا اعمال افراطی آن ظهور می یابد.
    کلیدواژگان: آزادی، جنگ، بحران، مذهب، فرهنگ، محرومیت سیاسی و اقتصادی
  • صفحات 157-164
|
  • Alireza Nazari* Page 5
    Soren Kierkegaard (1813-55) focused his attention on the existential elements of our existence; Among these elements the concepts of anxiety, dread, guilt and alienation are of primary importance. Existentialism has tried to discover the mysteries of man’s existence, and helped him to find a way out of his loneliness, anxiety and dread that threaten his existence and survival. Man’s dread caused by the assumption that hewas thrown into this alien world. Pinter has depicted the images of life and death, being and non-being, and the reality of man’s reduction into a cipher of non-being. His drama is a bitter commentary on human being’s existence. In Pinter’s world, peace and security remain a mere illusion, vulnerable to utter annihilation. His characters are paralyzedby anxiety and dread. Man's survival depends upon his existence in a room. It concludes that man’s place in the world as Kierkegaard claimed is "insecure and non-securable" (Wick, 2006). Man is thrown into the world, and in his loneliness is paralyzed by anxiety. The source of this anxiety as Kierkegaard claimed is nothingness.
  • Adebola Babatunde Ekanola* Page 23
    The paper critically examines the pacifist doctrine, which maintains that the practice of non-violence provides a guarantee for social peace. It scrutinises the underlying assumptions of the theory, its essential characteristics as well as the extent to which it can actually promote social peace. The paper maintains that as a theory, pacifism holds great promise in the quest for a peaceful social order. However, it has a number of problems that inhibits its practical effectiveness.
  • Ali Moradkhani Page 41
    This paper is a reflection on the interaction between metaphysics and science that has been existed since the pre-modern epoch, an example of which was actualized in Aristotle's system of metaphysics and science. Yet, this interaction was gradually undermined by the advent of scientific revolution especially the classic period of science in the 17th and 18th century in modern epoch. In the 19th century, the appearances ofpositivism caused metaphysics lose its meaningfulness and laid it aside from the realm of episteme and then put it in the sphere of tastes, emotions and passions. In the 20th century, philosophies and metaphysical systems, in the common sense, failed to direct sciences and claimed a sort of independence from sciences through raising technicalproblems in fields of language and logic.However, this independence supported metaphysics and philosophy versus techno-science, in the meanwhile metaphysics lost another main role, the raising rationality in the field of sciences. This article explains this problem after a brief introduction and argues that pursuit of this issue is not a technical-academic problem but a matter of human life.
  • Adeshina Afolayan* Page 53
    This essay is an attempt to critically understand the utility of the concept of postmodernism in African philosophy, and by extension the analysis of the postcolonial African predicament. Its urgency derives from the growing literature on the interpretation of the postmodern in African studies. For those I will call the “detractors”, there is a certain conceptual absurdity in the idea of postmodernism in a continent that isjust grappling with the exigencies of modernity. Thus, Africa cannot be postmodern before being modern. For the “champions” of the necessity of postmodern theorizing in Africa, postmodernism offer an avenue to escape out of the cul de sac of intellectual nativism that has precluded Africa from the benefits of global open space of ideas. The essay argues that these critical interpretations emanate from an attempt to read toomuch into what I will call the postmodern minima. This strategy has the advantage, I contend, of giving African philosophers a leeway— beyond the mere critique of Eurocentrism—for confronting the twin problem of African identity and African development.
  • Hossein Kalbasi Ashtari* Page 79
    All historians and researchers of Islamic Philosophy think of 11th/17th Century (in Safavid Era) as a period of blossoming of Iranian-Shii philosophy and the emergence of figures such as Mir Damad, Shaykh Bahai, Mulla Sadra, and Mir Findiriski. Among them, Abul-Qasim Mir Findiriski has been less than other introduced; and scientific and practical aspects of his life have not been discussed in details. More important is his school of taste which, if we take into account his various spiritual and intellectual dimensions as well as his Sufi life style, cannot be classified under philosophical, intuitionist, and mystical schools then popular in the history of Islamic philosophy.On the one hand, he was teaching books such as Ibn Sina's Shifa and Qanun, and on the other, he was so interested in pious life of Dervishes and even life style of Indian Yugis. In addition, poems left by him under the title "Yaiyah Odes" (odes ending in the vowel /i/), suggest mainly his mystical and Illuminationist-Platonist and Neo-Platonist-inclinations. And these poems have caused various and even conflicting stories to be presented about hisviews and school of thought. Thus, it seems to be difficult and even impossible to specify his intellectual orientation and practical style. One of the analyses made in this regard is that Mir's thought and approach is described as eclectic, and he is regarded as the meeting point of different − and even conflicting − theoretical and practical attitudes. While neglecting the "Yaiyah Odes" and the relevant commentaries, the author of this article has tried to describe and analyize Mir's intellectual attitudes and possibly his philosophical system based on three works of him.
  • Qodratollah Qorbani* Page 99
    We can find theories on transcendent wisdom of Islam by Mulla Sadra Shirazi. By his theory, called "trans-substantial motion", we try to prove man’s soul creation and evolution. Fulfilling this theory, Mulla Sadra considers some more prominent principles that are characterized by: the principality of existence, the gradation of existence, the unitybetween intelligent and intelligible, the universe temporal creation, the soul corporeal creation and its incorporeal permanence, the principle of unity in plurality, the principle of ultimate in world system and the corporeal resurrection and etc. These principles together provide theoretical and practical frameworks which draw the path of man’s soulcreation, and evolution, and man’s life and ultimate. On the basis of these principles, Mulla Sadra hypothesizes that the origin and resurrection of man’s soul and life is based on the trans-substantial motion. In fact, this opinion can explain corporeal creation of man’ssoul and mundane life, and finally his/her motion to the supreme world only in the light of trans-substantial motion and also other principles such as the corporeal resurrection of man. The importance of man's creation and his/her spiritual subsistence and corporeal creation lies in his/her life in this world and his/her complete motion on the basis ofhis/her acquired abilities in the material world
  • Jolley Oladotun Ogunkoya* Page 121
    This work examines the nature and causes of crises that are bedeviling human society, and argues the thesis that freedom has a pivotal role to play in the emergence of crises in society. The work takes it for granted that there are different forms of crisis and that the highest form of crisis in the world is war, which itself, has many variants. Consequently,when I speak of the causes of war, I am by so-doing talking about the phenomenon of war as a representative of all forms of war and as an example of a form of crisis in society. I am quite aware of the various factors that have been identified by scholars as the causes of crises, but there seems to be an omission of the place of freedom in theirsubmissions. The paper therefore argues that all forms of deprivation are denials of freedom and that crises are mostly products of unhealthy social relations which are often exhibited in a form of either a denial of freedom or an excessive exercise of it.