فهرست مطالب

فصلنامه جامعه شناسی کاربردی
سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 38، تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عبدالعلی لهسایی زاده، گلمراد مرادی صفحه 1
    بیان مساله: بسیاری اندیشمندان معتقدند که پرخاشگری ریشه بسیاری از مشکلات روانی و رفتاری جوانان است. این رفتارها در صورت بروز می توانند سبب مشکلات بین فردی، جرم و بزه و تجاوز به حقوق دیگران شده و در صورت درون ریزی شدن قادر به ایجاد انواع مشکلات جسمی و روانی می باشند. اهمیت نقش راهبردهای مقابله در چگونگی بروز رفتارهای جوانان از نظرگاه اندیشمندان روشن شده است. واکنش جوانان در برابر مشکلات و مسائل شبیه به همدیگر نمی باشند. بسیاری از آنها در مقابل این فشارها مقاومت می کنند و سعی می کنند آنها را برای خود هدفدار و معنی دار سازند و با آنها کنار آیند، بعضی ها زود از پای در آمده و تسلیم می شوند و بعضی هم آن را به دست عوامل مذهبی، مناسک و نیروهای ماورائی می دهند.
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین راهبردهای مقابله و رفتار پرخاشگرانه جوانان انجام شده است.
    روش تحقیق: این پژوهش به روش کمی و با استفاده از تکنیک پیمایش و از طریق ابزار پرسشنامه انجام شده است. جامعه آماری مورد مطالعه جوانان بین سنین 19 تا 35 سال شهر اسلام آباد غرب می باشد. با توجه به جامعه آماری که 380000 نفر می باشد، تعداد 400 نفر جوان به عنوان نمونه معرف به شیوه تصادفی سیستماتیک برای مطالعه انتخاب شدند. از اعتبار صوری و سازه برای روایی ابزار تحقیق استفاده به عمل آمد و از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و مقایسه میانگین ها برای آزمون فرضیات استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داده است که میانگین نمره راهبردهای انطباق افراد در بعد عقلانی برابر55/21، در بعد احساسی برابر42/37 و در بعد اجتنابی برابر 44/19 می باشد. از طرفی میانگین نمره پرخاشگری افراد در بعد تهاجم برابر71/32، در بعد خشم برابر51/48 و در بعد کینه توزی برابر 65/28 می باشد. این میانگین ها براساس آزمون F در سطح حداقل 95 درصد معنادار است.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد افراد زمانی که از راهبرد احساسی در مواجه با مشکلات استفاده می کنند، پرخاشگری بیشتری از خود در تهاجم، خشم و کینه توزی نشان می دهند. اما دو راهبرد دیگر(عقلانی و اجتنابی) برای این ابعاد معکوس می باشند، زیرا افرادی که راهبرد اجتنابی از خود نشان می دهند، دلیلی برای پرخاشگری نمی بینند، بلکه آنها از این رفتار به این خاطر کناره می گیرند که قدرت رویارویی با آن را ندارند در حالیکه برای بعد عقلانیت افراد سعی دارند با موانع مقابله کنند. آن هم نه از طریق خشونت و پرخاشگری، بلکه با منطقی عقلانی و صحیح.
    کلیدواژگان: رفتار پرخاشگرانه، راهبردهای مقابله، جوانان، اسلام آباد غرب
  • مسعود تقوایی، محمود اکبری صفحه 19
    تحقیقات انجام شده پیرامون برنامه های توسعه در کشورهای مختلف جهان، نشان دهنده محوری بودن نقش فناوری اطلاعات است. براین اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان استفاده از فناوری اطلاعات در عرصه های آموزشی و پژوهشی دانشگاه اصفهان انجام گرفته است. روش تحقیق پیمایشی بوده و جامعه آماری را دانشجویان تحصیلات تکمیلی و اعضاء محترم هیات علمی دانشگاه اصفهان در سال 1387که تعداد آنها برابر با 3981 نفر بوده، تشکیل می دهد. روش نمونه گیری به صورت طبقه ای متناسب با حجم و مقیاس پرسشنامه پنج درجه ای لیکرت بوده است، روایی پرسشنامه توسط تعدادی از استادان و دانشجویان تحصیلات تکمیلی تایید شده و پایایی با استفاده از آلفای کرونباخ برای مؤلفه های شاخص آموزشی 79% و برای مؤلفه های شاخص پژوهشی 81% محاسبه شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که میانگین استفاده پاسخگویان از فناوری اطلاعات برحسب میزان تحصیلات متفاوت است و بیشترین میزان استفاده از فناوری متعلق به اعضاء هیات علمی بوده است. آزمون توکی نشان می دهد که تفاوت میانگین استفاده از فناوری اطلاعات در بین دانشجویان دکتری و کارشناسی ارشد معنی دار نیست؛ این درحالی است که تفاوت میانگین استفاده از فناوری اطلاعات در اعضای هیات علمی با میانگین دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری معنی دار است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، آموزش و پژوهش، دانشگاه اصفهان
  • ناهید الملوک محمودی، حمید بهمن پور، طاهره باسامی صفحه 35
    این تحقیق، مطالعه ای میدانی درمورد عوامل موثر برریسک پذیری دانشجویان است که با روش پیمایشی از طریق پرسشنامه، در سال 1386 به انجام رسیده است. حجم نمونه انتخابی400 نفر از دانشجویان دانشگاه های ایلام، و هدف کلی از تحقیق پی بردن به عوامل فردی واجتماعی موثر بر میزان ریسک پذیری دانشجویان که بخش مهمی از جوانان این مرز وبوم را تشکیل می دهند، بوده است. چارچوب نظری تحقیق مبتنی بر نظریه های شناخته شده از جمله نظریه گرایش فیش باین وآیزن، نظریه نظام اجتماعی گتزلز ونظریه خودتعیینی دسی و ریان است. در این تحقیق با توجه به موضوع ومساله اصلی ونیزدرچارچوب نظری آن، چهار فرضیه مورد آزمون قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل از آزمون های آماری بکار رفته در این پژوهش، از فرضیه های موردمطالعه نتایجی بدست آمد که حکایت از اهمیت وجود رابطه بین رفتار والدین از یک سو و رفتار همسالان از سوی دیگر، با ریسک پذیری دانشجویان دارد. طبق محاسبات انجام شده میزان ریسک پذیری دانشجویان، متوسط رو به بالا بوده است. ازنقطه نظر جنسیت، این مقاله نشان می دهد که ریسک پذیری دانشجویان پسر بیش از دانشجویان دختر است. همچنین، نتایج بدست آمده حکایت از آن داردکه طبقه اجتماعی در ریسک پذیری دانشجویان تاثیری ندارد.
    کلیدواژگان: ریسک پذیری، طبقه اجتماعی، جنسیت، ارتباط والدین با فرزندان، ارتباط همسالان، جوانان
  • محمدرضا نیلی، احمد رضا نصر، مصطفی شریف، محمود مهرمحمدی صفحه 57
    نظام آموزش عالی نهادی اجتماعی است که از دیرباز برای انجام سه رسالت آموزش، پژوهش و خدمات پدید آمده و در سال های اخیر رسالت های جدیدی از جمله کارآفرینی نیز به آن افزوده شده است. در بین تمامی عناصر و خرده نظام های آموزش عالی، از برنامه های درسی به عنوان مهم ترین عنصر و به منزله قلب این نظام یاد می شود زیرا بنیادی ترین ابزار فراهم آورنده دانش، تجربه و مهارت های دانشجویان برای عرضه خدمات به جامعه است. برنامه درسی که بتواند آرمان ها و رسالت های دانشگاه ها و سایر موسسات آموزش عالی را برای رفع نیازهای فردی(دانشجویان)، سازمانی(دانشگاه) و اجتماعی(کارفرمایان و جامعه) تحقق بخشد برنامه درسی پاسخگو نامیده می شود. تبیین الزامات و پیامدهای اجتماعی برنامه درسی پاسخگو در آموزش عالی، هدف اصلی پژوهش حاضر بود که برای اجرای آن از روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی و از ابزارهای مصاحبه و پرسشنامه استفاده شد. در پرسشنامه مذکور الزامات و پیامدهای برنامه درسی پاسخگو در حیطه خدمات اجتماعی از دیدگاه نمونه پژوهش یعنی استادان و دانشجویان دوره های تحصیلات تکمیلی دانشگاه های اصفهان، صنعتی اصفهان و علوم پزشکی اصفهان و نیز کارفرمایان و مدیران که به روش طبقه بندی متناسب با حجم از نوع تخصیص بهینه و به طور تصادفی انتخاب شده بودند مورد مطالعه قرار گرفت. داده های گردآوری شده در دو سطح توصیفی و استنباطی و با استفاده از spss تجزیه وتحلیل گردید. نتایج حاصل از آزمون t نشان داد میانگین نظرات نمونه پژوهش در مورد الزام ها و پیامدهای تبیین شده بیش از میانگین فرضی جامعه بود)001/0≥ P). هم چنین نتایج تحلیل واریانس چند متغیره(مانوا) بیانگر آن بود که نظر استادان، دانشجویان و کارفرمایان در خصوص الزام های برنامه های درسی پاسخگو در آموزش عالی یکسان بوده اما بین دیدگاه های آنان در مورد پیامدهای اجتماعی موردانتظار از برنامه های درسی تفاوت معنی دار وجود داشت)005/0≥ P).
    کلیدواژگان: آموزش عالی، رسالت خدمات اجتماعی، برنامه درسی، الزام ها، پیامدها، برنامه درسی پاسخگو
  • احمد محمدپور، رسول صادقی، مهدی رضایی صفحه 77
    تحقیق با روش‫های ترکیبی، متاخرترین جهت‫گیری روش‫شناختی در علوم اجتماعی‎ رفتاری معاصر است، که به دنبال دوره‫ای نسبتا طولانی از مناقشه های بین دو رویکرد پارادایمی کمی‫گرا و کیفی‫گرا، ظهور پیدا کرده است. این نوع تحقیق که از نظر فلسفی مبتنی بر رویکرد پراگماتیسم است، با تاکید بر همگرایی پارادایمی و اجتناب از موضع‫گیری های کمی‎ کیفی متعارف، در صدد ترکیب هر دو رهیافت کمی و کیفی در یک مطالعه واحد به طور همزمان، متوالی یا تغییرپذیر است. روش‫شناسی ترکیبی گرچه به طور ضمنی از دهه 1960 با عناوین متفاوت به کار رفته است، اما آن به طور رسمی در یک دهه اخیر آغاز شده و در طول چند سال گذشته بسط و گسترش یافته است. این نوع تحقیق دارای واژگان جدید، اصول، مراحل و طرح‫های خاصی است که با طرح‫های کمی و کیفی متعارف متفاوت می‫باشد.
    بر این اساس، این مقاله ابتدا به خاستگاه تاریخی و برخی تعاریف از این روش اشاره می‫کند، سپس ضمن ارایه انواع طرح‫های ترکیبی استقرایی و قیاسی، طرح‎های شش‫گانه ترکیبی شامل طرح‫های ترکیبی همزمان‎ زاویه‫بندی، همزمان‎ لانه‫کرده، همزمان‎ تغییرپذیر، متوالی‎ تبیینی، متوالی‎ اکتشافی و متوالی‎ تغییرپذیر معرفی شده و شیوه اجرای آنها نیز مورد بررسی قرار گرفته است. در ادامه مقاله، برخی ابعاد یک تحقیق ترکیبی نوعی شامل اهداف، سؤال ها و فرضیه ها، جایگاه نظریه، روش‫های نمونه‫گیری ترکیبی، روش‫های ترکیبی گردآوری و تحلیل داده ها، مراحل اجرا و نگارش گزارش تحقیق ترکیبی، و در نهایت اعتبار گزارش‎های تحقیق با روش‎های ترکیبی و شیوه های نه‫گانه اعتبارسنجی آن مطرح و بررسی شده‫اند. در پایان مقاله، خلاصه ای از یک تحقیق ترکیبی انجام شده عنوان شده است.
    کلیدواژگان: تحقیق با روش‫های ترکیبی، طرح‫های ترکیبی، روش‫های ترکیبی گردآوری و تحلیل داده‫ها، روش‫های ترکیبی نمونه‫گیری، اعتبارسنجی تحقیقات ترکیبی
  • محمد باقر کجباف، ایلناز سجادیان، ابوالقاسم نوری صفحه 101
    این پژوهش با هدف بررسی روایی و پایایی مقیاس گرایشهای اجتماعی مطلوب در بین دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه اصفهان به مرحله اجرا درآمده است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه اصفهان در سال تحصیلی 1388-1387 تشکیل می دادند که به روش تصادفی ساده و بر حسب فرمول تعیین حجم کوهن و همکاران(2000)، تعداد 300 نفر بعنوان نمونه در نظر گرفته شدند. پرسشنامه هایی که به طور همزمان در این پژوهش مورد استفاده قرار گرفتند بدین شرح است: پرسشنامه 25 سوالی گرایشهای اجتماعی مطلوب تجدید نظر شده کارلو و همکاران (2003)، پرسشنامه 20سوالی رفتار اجتماعی مطلوب جهانی راشتون و همکاران، (1981)، پرسشنامه 7 سوالی نگرانی های همدلانه دیویس (1983)، پرسشنامه 4سوالی ارزشهای نوعدوستانه نیکل (1998)، وب و همکاران (2000) و پرسشنامه 4سوالی انگیزش مسوولیت اجتماعی استیل و همکاران (2008). در پایایی از ضرایب آلفای کرونباخ، اسپیرمن – براون،گاتمن و بازآزمایی و در روایی از تحلیل عاملی(مولفه های اصلی و چرخش از نوع واریماکس) و روایی همزمان (همبستگی بین مقیاسها) استفاده شده است. نتایج حاصله نشان داد که ضریب آلفای کرونباخ برای مقیاسهای گرایشهای اجتماعی مطلوب تجدیدنظر شده، رفتارهای اجتماعی مطلوب جهانی، نگرانی های همدلانه، ارزشهای نوعدوستانه و انگیزش مسوولیت اجتماعی، به ترتیب برابر با861/0، 845/0، 600/0، 500/0، 782/0 هستند. روایی همزمان بین پرسشنامه های گرایشهای اجتماعی مطلوب تجدید نظر شده با مقیاسهای رفتارهای اجتماعی مطلوب جهانی، نگرانی های همدلانه، ارزشهای نوعدوستانه و انگیزش مسوولیت اجتماعی در سطح (0001/0>p) معنادار بود. نتایج تحلیل عاملی برای پرسشنامه گرایشهای اجتماعی مطلوب کارلو و همکاران(2003) نشان داد که این پرسشنامه دارای پنج عامل به نامهای رفتارهای اجتماعی مطلوب ناشناس(گمنام)، نوعدوستانه و جمعی، هیجانی، در موقعیت بحرانی(اضطراری) و متابعت آمیز است.
    کلیدواژگان: گرایشهای اجتماعی مطلوب، رفتار اجتماعی مطلوب جهانی، نگرانی های همدلانه، ارزشهای نوعدوستانه، انگیزش مسوولیت اجتماعی، پایایی، روایی
  • معصومه باقری، عبدالحسین نبوی، حسین ملتفت، فاطمه نقی پور صفحه 119
    هدف از پژوهش حاضر بررسی عوامل اجتماعی مؤثر بر پدیده ی اعتیاد می باشد. این تحقیق از نوع پژوهش های موردی بوده است و کل جامعه آماری مورد مطالعه نیز 135 نفر از معتادین خود معرف به مراکز بازپروری وابسته به مرکز بهزیستی اهواز است. متغیر وابسته در این تحقیق «شدت اعتیاد» است که به عنوان یک متغیر ترکیبی دربردارنده چهار عنصر نوع ماده مصرفی، مقدار مصرف، دفعات مصرف و روش مصرف می باشد و رابطه آن با متغیرهای مستقل «پایگاه اجتماعی- اقتصادی»، «بی-هنجاری»، «احساس انزواطلبی»، «معاشرت با افراد معتاد»، «محرومیت نسبی»، «سن و وضعیت تاهل»، مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های تحقیق نشان می دهد که رابطه معکوس و معنی داری بین متغیر پایگاه اجتماعی- اقتصادی ومتغیر وابسته (شدت اعتیاد) وجود دارد. همچنین نتایج پژوهش رابطه ی مستقیم و معنی داری بین متغیر های بی هنجاری، احساس انزواطلبی و معاشرت با افراد معتاد با شدت اعتیاد را آشکار می سازد.امایافته ها بین متغیرهای سن، وضعیت تاهل و محرومیت نسبی با متغیر شدت اعتیاد رابطه معنی داری را نشان نداده است.
    کلیدواژگان: شدت اعتیاد، پایگاه اجتماعی، اقتصادی، بی هنجاری، احساس انزواطلبی، محرومیت نسبی
  • صدیقه علیمردانی، ایران باغبان، مریم سادات فاتحی زاده، محمود جلالی صفحه 137
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر فرآیند داوری بر کاهش تعارضات زناشویی زوجین متقاضی طلاق و مقایسه ی آن با فرآیند مشاوره می باشد. در این راستا 15 زوج داوری و 15 زوج مشاوره به صورت نمونه ی در دسترس از زوجین مراجعه کننده به مرکز «مداخله در خانواده به منظور کاهش طلاق» سازمان بهزیستی شهر اصفهان مورد ارزیابی قرار گرفتند. روش پژوهش شامل دو
    روش
    1) توصیفی از نوع پیمایش 2) نیمه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون بوده است. در این پژوهش برای گردآوری داده ها از پرسشنامه ی تعارضات زناشویی ثنایی و براتی و همچنین پرسشنامه ی محقق ساخته ی تعارضات زناشویی قلیلی و فاتحی زاده استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل نتایج از نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج حاکی از آن بود که فرآیند داوری بر کاهش تعارضات زناشویی و ابعاد آن در زوجین متقاضی طلاق مؤثر نبوده است(p>0.05) در صورتی که فرآیند مشاوره بر کاهش تعارضات زناشویی و ابعاد آن در زوجین متقاضی طلاق مؤثر بوده است(p<0.05). در هیچ یک از فرآیندهای داوری و مشاوره تفاوتی در تاثیر بر حسب جنسیت مشاهده نشد(p>0.05).
    کلیدواژگان: داوری خانوادگی، مشاوره، تعارضات زناشویی، زوجین متقاضی طلاق
  • یعقوب احمدی، عطاء اسمعیلی صفحه 169
    احساس امنیت از جمله مقولات مهم در هر جامعه ای به شمار می رود و مقدمه لازم برای حیات هر نظام سیاسی و اجتماعی است. احساس امنیت به احساس روانی شهروندان از امنیت مرتبط بوده و از اینرو موضوعات و مسایل بسیاری را پیرامون خویش در رابطه با تامین یا عدم تامین آن به همراه دارد. از جمله آسیب پذیرترین اقشار هر جامعه در رابطه با موضوع امنیت، زنان هستند و بر این اساس، موضوع این پژوهش بررسی احساس امنیت اجتماعی زنان شهر مشهد در سال 1387 و عوامل مؤثر بر آن می باشد یا به عبارتی هدف پژوهش واکاوی احساس امنیت زنان و مولفه های موثر بر آن است.
    این نوشتار از نظر کنترل شرایط پژوهش یک بررسی پیمایشی، از نظر وسعت پهنانگر و از نظر زمانی، مقطعی است(نیمه دوم سال 1387). جامعه آماری پژوهش زنان بالای 15 سال مناطق 12گانه شهر مشهد بوده و حجم نمونه مقتضی بر اساس فرمول کوکران 360 نفرتعیین شده است و نمونه گیری به روش خوشه ایچندمرحله ای انجام شد؛ به طوری که پرسشنامه طراحی شده با روایی سازه های مناسب(براساس ضریب آلفای کرونباخ) در میان خوشه های منتخب تکمیل شد.
    در این پژوهش میانگین احساس امنیت اجتماعی زنان شهر مشهد در یک طیف 5 وجهی، 40/2 بوده است که از نمره متوسط پایین تر می باشد. در بررسی عوامل مؤثر در تحلیل رگرسیون چندمتغیری مهمترین عوامل مؤثر به ترتیب اهمیت عبارت بودند از: استفاده از وسایل ارتباط جمعی، نگرش به حجاب، طراحی شهری، تصور فرد از خود و حمایت اجتماعی که متغیر آخر دارای رابطه معکوس با متغیر وابسته بوده است. این عوامل توانستند 54/0 واریانس متغیر وابسته پژوهش را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: امنیت، امنیت اجتماعی، مساله اجتماعی، نگرش، رسانه های گروهی
|
  • A. Lahsaeizadeh, G. Moradi Page 1
    Statement of Problem: Most of the scientists believe that psychological and behavioral problems of the Youth are roots of the aggression. These behaviors can cause to problems between individual, crimes, offense to others rights and internalization can lead to physical and psychological problem. The importance of coping strategies about Condition to showing youngsters behavior it has been clear by scientists.
    Objective
    The Examination of Relation to Between Coping Strategies and Aggression Behavior on Youths: A Case study of Islam Abad-e-gharb.Research
    Method
    This article conducted based on quantitative method and survey technique and with questionnaire instrument among 19-30 years age old in the Islam Abad-e-gharb City. Sample contained 400 persons and selected through random sampling. Face, criterion and construct validity have been used to verify the validity and alpha coefficients to assess the reliability of the measurement. To test the hypotheses, Pearson correlation coefficient and analysis of variance were employed.
    Findings
    the Results of Research show that average of individual Conformity strategist’s Score in Rational dimension was 21.55, in emotional dimension 37.42 and in evidences dimension 19.44, also average of individual aggression’s score in offense dimension was 32.71, in Rage dimension 48.51 and Implacability dimension 28.65. This average according to F test in at least level %95 is meaningful.
    Conclusion
    findings show that people when use of emotional strategy against problems, indicate more Aggression from themselves in Invasion, Rage and Implacability. But in another tow strategies (Rational and evidences) for this dimensions are Setback, because people who indicate evidences strategy from themselves, have no reason for Aggression, Rather they Retreat from this behavior because they have no power to Contrast With that, Whereas for Rationality dimension people try to contrast with that are not by Violence and Aggression, Rather by Rationally and correct logical.
  • M.Taghvaei, M. Akbari Page 19
    The researches on developmental programs of different countries in the world have shown the important role of information and comminication teachnology. The current study examines the level of using and utilizing information and comminication teachnology in research and educational arena of Isfahan University. It is of a survey nature and the statistical community includes graduate students, post graduate students and the faculty members of Isfahan University in 2008 (1387) that are 3981 persons. Sampling method is done corresponding to the volume of the community and the scal is likert five degree, validity of the research is approved by a number of faculty members and graduate student s and by using Cronbakh alpha, the reliability of questionnaire is calculated 79% for items of educational index and 81% for items of research index. The results show that the average level of using information and comminication teachnology by respondents varies due to their educational level, and the highest level belongs to the faculty members. The Tuky test shows that the difference of the average of using information and comminication teachnology between postgraduate and graduate students is not meaningful; while the difference of the same between graduate and postgraduate students and faculty members is meaningful.
  • N., Mahmoodih., Bahmanpourt., Bassami, M.A Page 35
    This study tried to survey the factors on student risk-taking amongst Ilam Universities Students in 2007. Thus, a standard questionnaire was filled out by 400 students of Ilam universities as our sample. The object of the study was to find out the affecting factors on risk bearing of the students or the youths. In this study, several theories were applied such as Fishbein and Aizen Attitude Theory, Getzels Social System Theory and Deci and Ryan Self-Determination Theory as the theoretical framework. In this paper, the research method is the Survey Method because the data collection has been based upon questionnaire. For data analysis, SPSS was used and in sum, 386 questionnaires were obtained and analyzed. Descriptive Method was used to explain the situation of the students among the sample, and also for testing of four hypotheses, we applied inferential and mathematical statistics. It was concluded that the relationship between parents and the students, and also Peers relationship have effect on risk-bearing of the students. The results also showed that the gender has effect on student's risk-taking. Thus, male students are more susceptible than female students. The results also indicated that the rate of risk-taking of the students is above the mean.
  • M.R. Nili, A.R. Nasr, M. Sharif, M.Merhrmohammadi Page 57
    Higher education system(HES) is a social institution that has long been set up to accomplish three missions education, research and service, but during recent years entrepreneurship has been added to its missions. Curriculum is the most important component and subsystem of HES and has been thought of as the heart of higher education (HE), because it is the most fundamental means that provides students with knowledge, experience and skills to supply services to the society. The curriculum which can accomplish ideals and missions of universities, organizational (of the university) and social (of the employers and the society) is called accountable curriculum (AC). The main goal of this research was explanation of prerequisites and social outcomes of higher education accountable curriculum (HEAC). To do the research descriptive survey method was used and in order to collect the needed data interview and questionnaire instruments were utilized. The sample of the study which the questionnaire was distributed in, included faculty members and graduate students of university of Isfahan, Technical University of Isfahan, and Medical University of Isfahan and also employers and administrators of the companies of Isfahan city. The participants of the sample were al1ocated using stratified random sampling. The questionnaire surveyed the sample's viewpoints about prerequisites and outcomes of the AC in the field of social services. The collected data were analyzed at descriptive and inferential levels using SPSS. The findings of T-test revealed that the mean of the sample's viewpoints about the explained prerequisites and outcomes had been more than the hypothetical (theoretical) mean of the population (p≤0/001). The multivariate variance analysis(MANOVA) of the data showed that there hadnt been significant difference among viewpoints of faculties, and employers in respect of prerequisites of HEAC, but there had been significant difference between their views about expected social outcomes of HEAC (P ≤0/005).
  • A., Mohammadpurr., Sadeghim., Rezaei Page 77
    Mixed Method Research is considered as the latest methodological orientation in social and behavioral sciences and sociology which has been developed following a long period of intra-paradigm controversies between quantitative and qualitative approaches. Based on pragmatist perspective, the mixed method research, while emphasizing on paradigm convergence, seeks to combine both quantitative and qualitative methodologies in a single study which takes three forms containing of concurrent, sequential, and transformative designs. Historically tracing back to 1960s, the mixed method research methodology has formally introduced in last decade, then, it has followed and expanded over recent years. This emergent strategy has particular literature, principles, stages and designs quite different from the conventional qualitative and quantitative designs. In this Paper, it has been tried to overview the historical emergence of mixed method research and its definitions. Then, while introducing the deductive and inductive types of mixed method designs, six types of mixed method research including of Concurrent-Triangulation, Concurrent-Nested, Concurrent-Transformative, Sequential-Explanatory, Sequential-Exploratory and Sequential-Transformative designs and their practical procedures have been discussed. Besides, some aspects of mixed method research proposal including of: Goals, Questions and Hypothesis in mixed method design, the place of theory, the mixed method data collection and analysis strategies, the practical stages of conducting and writing mixed methods research reports, and the strategies of validation and evaluation mixed method designs have been explored.
  • M.B. Kajbaf, I. Sajjadian, A. Nouri Page 101
    The purpose of this study is to examine the validity and reliability of pro-social tendencies scale among students at the university of Isfahan. The population in this study compised whole undergraduate students of the university of Isfahan in the educational year 1387-88. By using a simple randomized sampling commensurate with Cohen & others (2000) formula, some 300 subjects were selected. Scales used concurrently were: Carlo et al's pro-social tendencies (with 25 items), Rushton et al's global pro-social behavior (with 20 items), Davi's empathic concern (with 7 items), Nickell et al's altruistic Values (with 4 items) and Steele et al's Social responsibility motivation (with 4 items). All of the above scales were administered concurrently for studying the validity and reliability of pro-social tendencies. Data was analyzed and studied using coronbach's Alpha, Spearman-Brown and Guttman's coefficients, factor analysis (with principal component and varimax rotation) and concurrent validity (the correlation between scales). Results showed that the coronbach's Alpha for pro-social tendencies, global pro-social behavior, empathic concern, altruistic values and social responsibility motivation were 0.861, 0.845, 0.600, 0.500 and 0.782 respectively. The result of factor analysis showed five factors for pro-social tendencies: anonymouse, public- altruistic, emotional, dire and compliant pro-social behaviors.
  • M., Bagheri, A. H., Nabavih., Moltafetf., Naghipour Page 119
    The aim of this article is to study the social effective factors on addiction phenomenon, this research is a case study in nature. The population of study consisted 135 self- directing addicts from the improvement centers affiliated by Ahwaz welfare center (behzisti). Thus, dependent variable in this research consists four elements; type of opium, quantity, times and method of consumption. Thus, in this research we study the relationship between independent variables (socio – economic status, age, marital status, relative deprivation, isolation, normlessness, social association with addicted friends) and addiction intensity as dependent variable. Findings showed a significant and inverse relation between socio-economic status and addiction intensity (dependent variable). Also result indicated that, there is a meaningful relation between normlessness, isolation, social association with addicted friends and the dependent variable (addiction intensity). But result showed that, there is no significant relationship between variables such as age, marital status and relative deprivation with addiction intensity.
  • S., Alimardanii., Baghban, Saed M.M., Jalali Page 137
    The purpose of this study is to investigate the effect of arbitration on decrease of matrimonial conflicts to divorce of married couple who asked for divorce and to compare it with the process of consultation.In this study, 15 pairs for arbitration and 15 pairs for consultation are selected among married couple from social services of "adoption institution" in Isfahan, who had come to the interfering in family center, to decrease the divorce.The research procedure was consisted of two
    Methods
    1) Descriptive (survey) 2) Quasi experimental with pre-test and post –test.To collect datum, Sanaei and Barati matrimonial conflicts questionaire and Ghalili and Fatehizadeh.matrimonial conflicts questionnaire have been used. To analyze the results SPSS software has been used. The results show that the process of arbitration doesn’t have influence on decrease of matrimonial conflicts and its dimensions in married couple who ask for divorce (p>0.05), whereas the process of consultation has influence on decease of matrimonial conflicts and its dimensions in married couple who ask for divorce (p< 0.05).None of the processes, namely arbitration and consultation, have differences on effect according to the gender (p>0.05).
  • Y., Ahmadia., Esmaeli Page 169
    Societal security is one of the most important cases in every society and also is precondition for living of every political and societal society. Societal security is related to psycho emotion of citizens from security and hence has a lot of problem with supply it. Women are most vulnerable people with security and thus the topic of this research is the study of women's societal security emotion and the factors affecting it in Mashhad in 2007.This paper is a survey study by control of terms, is a broaden study by extended and is a cutting study by time (in the second half of 1387). The population is the women that has more than 15 years old in Mashhad city. The sample size based on kockran formula is 360. The questionnaires with suitable structures validity (based on Kronbagh’s coefficient of Alfa) in the ratio clustering sampling and in 12 deferent zones have been distributed. In this research, the rate of women's mean societal security emotion in Mashhad in a one to five scale was 2/60 which is below average. The most important effective factors in analysis of multi-variable regression, according to their importance, was as follows: using media, theory of veil, urban design, self-concept, house keeping and social avocations. These factors denoted 54 percent of variance of research dependent variables.