فهرست مطالب

پژوهش های ارتباطی - پیاپی 63 (پاییز 1389)

فصلنامه پژوهش های ارتباطی
پیاپی 63 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کاظم معتمدنژاد، حبیب الله معظمی گودرزی صفحه 11
    حمایت از حقوق ارتباطی، اندیشه حقوقی جدیدی در حوزه ارتباطات است. در مقاله حاضر کوشش شده است اندیشه نو پای «حقوق ارتباطی» مطرح شده در جهان، با عمری کمی بیش از یک دهه معرفی شود. بنابراین، تمرکز آن بر بحث و بررسی ابعاد مفهومی «حقوق ارتباطی» و ارائه یک مطالعه اسنادی درباره این مفهوم است و در کنار آن به عنوان روش مکمل، پژوهشی میدانی در قالب روش کیو اجرا شده است تا مشخص شود برخی از مسائل مهم در این حوزه مانند دسترسی، توانمندی و کاربری در خصوص اطلاعات، تا چه میزان مورد توجه و مداقه ایرانیان (کارشناسان و روزنامه نگاران) قرار دارد.
    بر اساس یافته های به دست آمده، دیدگاه های گروه افراد ایرانی مورد تحقیق درباره حقوق ارتباطی با دیدگاه های مطرح شده در عرصه جهانی شباهت قابل توجهی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: جامعه اطلاعاتی، حق ارتباطی، حقوق ارتباطی، حقوق ارتباطات، حقوق بشر ارتباطی
  • حسن خجسته صفحه 39
    در پژوهش حاضر که با هدف مطالعه و شناخت اصول و مبانی کنش جمعی کاربری موسیقی در رادیو صورت گرفته است، با اشاره به پیچیدگی درک ماهیت موسیقی، از این مقوله به عنوان یک پدیده اجتماعی یاد شده است چنان که تغییر و تحولات اجتماعی تاثیر اجتناب ناپذیری بر موسیقی به جا می گذارد.
    در ادامه، پس از ارائه تعریفی از کنش جمعی کاربری موسیقی، مبنی بر اینکه تنها با تغییر یک عنصر نمی توان تغییر پایداری در نوع موسیقی ایجاد کرد، تاکید شده است که تهیه کنندگان رادیویی که کنشگران اصلی فعالیت های موسیقیایی در رادیو هستند، با پژوهش و افزایش اطلاعات خود در زمینه های گوناگونی چون فلسفه موسیقی سنتی و غربی، تولیدکنندگان اصلی موسیقی سنتی و غربی، درک بیش از پیش در خصوص چگونگی استفاده از انواع موسیقی در قالب چهار کارویژه اصلی موسیقی در رادیو و در نظر گرفتن محدودیت های شرعی در زمینه استفاده از موسیقی در رسانه جمعی رادیو، ضمن احترام به مخاطبان خود (شنوندگان برنامه های رادیویی)، سلیقه موسیقایی خود و آنان را ارتقا بخشند.
    بحث حرمت و حلیت موسیقی، از دیگر مباحث این مقاله است که با تفکیک قائل شدن بین «موسیقی» و «غنا»، یکی از عمده ترین ملاک های تشخیص حرمت یا حلیت را لهو بودن یا نبودن موسیقی یا غنا می شمرد و مراد از لهو بودن را غافل شدن از یاد خدا ذکر می کند.
    کلیدواژگان: تهیه کنندگان، رادیو، غنا، کنش جمعی، مخاطبان، موسیقی
  • عبدالعلی علی عسگری، آسیه زارعی صفحه 69
    متخصصان ارتباطات، سازمان رسانه را بسیار پیچیده می دانند. مؤلفه های متعدد اجتماعی و فرهنگی مؤثر بر فعالیت رسانه ای و پیچیدگی مسائل انسانی، ابهام را در تولید و عرضه محصولات رسانه ها بالا می برند و مدیریت را با مخاطرات زیادی مواجه می کنند. انتخاب تجربی یا سلیقه ای روش مدیریت نیز گاه باعث می شود روش های مورد استفاده، با وجود صرف هزینه های کلان، موفقیت چندانی به همراه نداشته باشند و حتی در برخی موارد نتیجه عکس بدهند. بنابراین تحقیق حاضر با هدف شناسایی و معرفی دیدگاه و روشی مناسب در مدیریت رسانه که این پیچیدگی ها و ابهامات را در نظر بگیرد و رشد سازمان را موجب شود، صورت گرفته است.
    نویسندگان در این مقاله، با طبقه بندی ویژگی های سازمان رسانه و استنتاج نیازهای مدیریتی آن و بررسی میزان انطباق این نیازها، با قابلیت های چند روش معروف سیستمی، در نهایت روش شناسی سیستم های نرم یا «اس. اس. ام» را به عنوان روشی که تناسب بیشتری با فضای سازمان رسانه دارد و نیازهای آن را برآورده می سازد پیشنهاد کرده اند.
    کلیدواژگان: روش شناسی، روش های سیستمی، سازمان رسانه، سازمان های پیچیده، مدیریت رسانه
  • علی اکبر فرهنگی، علیرضا قراگوزلو، سیاوش صلواتیان صفحه 91
    در اقتصاد آنچه تعیین کننده ارزش هر کالایی است، میزان کمیابی آن است. افزایش تصاعدی شمار رسانه ها و بمباران اطلاعاتی مخاطبان از سوی آنها باعث شده است که عنصر کمیاب در حوزه اقتصاد رسانه، به جای اطلاعات، توجه مخاطبان به رسانه ها و اطلاعات ارسالی از سوی آنها باشد. کمیابی توجه، سبب پدید آمدن نظریه جدیدی درباره ماهیت اقتصاد به نام «اقتصاد توجه» شده است. بر این اساس، هدف مقاله حاضر، معرفی نظریه «اقتصاد توجه» و بررسی نقش آن در اقتصاد رسانه هاست.
    بنابراین نخستین بخش مقاله به تعریف ماهیت اقتصاد و نقش کمیابی در آن اختصاص یافته، سپس شیوه های سنجش و مدیریت توجه مخاطبان تشریح و در بحث توجه رسانه به مخاطبان، دو نوع توجه «واقعی» و «کاذب» تعریف و در پایان نیز احتمال پذیرش نوعی تغییر حالت در توجه کردن مخاطبان به محرک های رسانه ای، از توجه عمیق به توجه کلی مطرح شده است که می تواند زمینه ساز تحقیقات آتی باشد.
    کلیدواژگان: اقتصاد رسانه، اقتصاد توجه، اندازه گیری توجه، توجه، مدیریت توجه
  • علی اصغر کیا، نادر منصور کیایی صفحه 115
    هدف پژوهش حاضر مقایسه وضعیت بازنمایی و سیر تحولات گفتمان فرهنگی مجلات عامه پسند دهه های 60، 70 و 80 بوده است. بر این اساس با به کارگیری تلفیقی از روش های کمی و کیفی، مانند تحلیل محتوا و نشانه شناسی سعی شده است به پرسش های مهمی درباره ساختار روایی و زیبایی شناختی، گرایش های خرده فرهنگی و ارزش های بازنمود شده در مجلات عامه پسند، پاسخ داده شود. برای این منظور، 144 شماره از 6 مجله جوانان امروز، زن روز، خانواده، روزهای زندگی، همشهری جوان و دختران مورد تحلیل محتوا قرار گرفت. همچنین در کنار تحلیل محتوا، روی جلد 52 شماره از همین مجلات در سال های مورد مطالعه، با کمک روش نشانه شناسی تصویری، بررسی شد. بر اساس یافته های این پژوهش، مجلات عامه پسند در بازنمایی فرهنگی دچار نوعی آشفتگی بوده اند که می توان آن را وضعیت فرهنگی از هم گسیخته خواند، به گونه ای که مدام در میان بازنمایی مؤلفه های فرهنگی عامه پسند و سبک زندگی از یک طرف و مؤلفه های فرهنگی نظام معیار و فرهنگ بومی و محلی از طرف دیگر، در حرکت هستند و همین امر تحلیل نظام هویتی آنها را دشوار می سازد.
    کلیدواژگان: بازنمایی فرهنگی، گفتمان، گفتمان فرهنگی، مجلات عامه پسند، نشانه شناسی
  • عبدالکریم خیامی، حسن بشیر صفحه 145
    امروزه برنامه ریز ی برای تبدیل چشم اندازها و شعارهای منتخب شبکه های رادیویی به طرح برنامه و سپس برنامه سازی، به عنوان مسئله ای جدی وگاه مبهم، پیش روی مدیران و برنامه ریزان این رسانه قرار گرفته است. زیرا روش های سنتی و تجربی اتخاذ شده در این زمینه از نواقص و ضعف هایی چون ایستا بودن یا فقدان جامعیت رنج می برند.
    بنابراین هدف این مقاله تحلیل اصول و شرایط برنامه ریزی برای شبکه های رادیویی و طرح استفاده از فرایند معکوس تحلیل گفتمانی به عنوان روشی نوین برای حل مسئله یاد شده است. بر این اساس کوشش شده است با بیان ارکان اصلی برنامه ریزی رادیویی شامل توجه به نظام اجتماعی، ویژگی های رسانه رادیو و ماموریت شبکه ای و همچنین شرح اصول نظریه های گفتمانی و نیز مراحل فرایند تحلیل گفتمان و مرور اجمالی انواع و سطوح آن، شناسایی و درک بهتری از مبانی نظری و مفاهیم مرتبط با موضوع صورت گیرد و در نهایت، مدلی معکوس (از گفتمان تا متن) به منظور برنامه ریزی محتوایی رادیویی، تبیین شود.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی، تحلیل گفتمان، رادیو، گفتمان، نظام اجتماعی
  • علی مراد حیدری صفحه 169
    بخش مهمی از برنامه های رسانه ای، مصاحبه هایی است که با اشخاص مختلف، از گروه های مختلف انجام می گیرد. بدون شک، مصاحبه شوندگان از حقوقی برخوردارند که از جانب رسانه ها باید رعایت شود. در این مقاله، مهم ترین حقوق مصاحبه شوندگان مورد بررسی قرار گرفته است. آزادی در انجام مصاحبه، شامل حق اعلام رضایت در شروع و ادامه مصاحبه؛ رعایت حریم خصوصی مصاحبه شونده در قالب حق افشا نشدن هویت یا پخش نشدن صدا، تصویر و سایر اطلاعات مربوط به هویت؛ حق مالکیت فکری بر مصاحبه در قالب حق فروش محتوای آن، حق اصلاح، سانسور و جلوگیری از پخش قسمت هایی از مصاحبه؛ و در نهایت، بحث استناد قضایی به محتوای مصاحبه از جمله این حقوق است. البته ضمانت اجرای برخورداری از کلیه این حقوق، «حق اعلام حقوق مصاحبه شونده» است.
    انتظار می رود، خلا ها و نواقصی که از نظر قانونی و همچنین از نظر رویه عملی رسانه ای، در رسانه های عمومی وجود دارد با وضع قوانین خاص ناظر بر عملکرد رسانه ای و هم زمان، پایبندی عملی ارباب رسانه ها به موازین دینی و اخلاق حرفه ای، تا حدود زیادی کاهش یابد.
    کلیدواژگان: آزادی مصاحبه، احقاق حق، استناد قضایی، حریم خصوصی، مالکیت معنوی، مصاحبه شونده
|
  • Kazim Motamed Nejad , Habib Allah Moazami Gudarzi Page 11
    Supporting communicative rights is a new legal idea in the field of communications.The article tries to introduce the decade-old idea of "communicative rights." Therefore, the focus of the study is to discuss the concepts of the subject and present a documentary study on the field. Furthermore, it draws on a field study, carried out through Q methodology to determine to what extent such important issues as accessibility, ability and application of information, are considered by Iranians (experts and news writers).The findings show that Iranian's views regarding research on communicative rights resemble the worldwide attitudes on the subject.
  • Hasan Khojasteh Page 39
    The present study aims to examine the principles of collective action in using music in radio. Given the complexity of the nature of music, the article introduces music application as a social phenomenon which is unavoidably under the influence of social developments.The article further defines collective action for using music, saying that by only changing a single element, one cannot create a stable change in any types of music. It also urges radio programmers who are the main actors of music activities in radio, to raise the quality of their own musical taste and their audience through research and increasing their information on various fields such as the philosophy of traditional and Western music, main producers of traditional and Western music, increasing understanding of how to use different kinds of music in terms of the four main functions of music in radio and observing religious limits on using music in radio as a mass media.The article also addresses the lawfulness of music in terms of Islamic Sharia. It differentiates between "music" and "useless songs" and introduces "usefulness" as one of the main criterion for differentiating between original music and useless songs. By "usefulness", the writer means remembering God while assessing a piece of music.
  • Abdolali Ali Asgari , Asiyeh Zareyee, M.A Page 69
    Communications experts treat media corporations as very complex organizations. Different social and cultural components affecting media activities and the complication of human issues raise obscurity in producing and supplying media products and pose a serious risk for management. Besides, management based on taste and experience sometimes not only brings about failures despite the huge costs and applied methodologies, but also might bears reverse results. Therefore, the present study aims to identify and introduce a suitable methodology for media management in order to take account of these complexities and obscurities and bring about a boost in organization.Through classifying media organizations attributes and extracting their management requirements as well as examining the level of their compatibility, the authors finally suggest soft systems or S.S.M. as a methodology suitable for media organization's atmosphere, a method which satisfies their needs.
  • Ali Akbar Farhangi , Alireza Qaraguzlu, M.A. Siyavash Salavatiyan, M.A Page 91
    In economics, the scarcity of any stuff determines its price in the market. Due to increasing number of media and information bombardment of the audience, "the attention of audience" and the "information they send" have become "the scarce" thing in media economics rather than information. Scarce attention has prompted a new theory on the nature of economy named "the economy of attention". The present article aims to introduce the "economy of attention" and examine its role in media economics.The article first defines the "nature of economy" and explains the role of "scarcity" in it. Then, it tries to elaborate on methods of assessing and managing the audience attention. The article also defines two types of attentions, i.e. "real" and "fake", and finally proposes the possibility of a change in the way audience pays attention to media stimuli, i.e. a change from general attention to deep attention. This, in turn, could be the subject of future research.
  • Ali Asghar Kiya , Nader Mansur Kiyayee Page 115
    The present article aims to compare the status of representation and the flow of cultural discourse in yellow magazines in the time span of decades of 1360, 1370 and 1380 Based on this, the study employs a combination of qualitative and quantitative methods such as content analysis and semiotics, to answer such significant questions as understanding narrative and aesthetics, sub-cultural propensities and represented values in yellow magazines. To this aim, the study carries out content analysis on 144 issues of the 6 following yellow magazines: Javanan Emrouz (Today's youths), Zane Ruz (Today's woman), Khanevadeh (Family), Ruzhaye Zendagi (Life's Days), Hamshahri Javan (Young Fellow Citizen) and Dokhtaran (Girls). Beside the content analysis, the study also examines the cover of 52 volumes of the aforementioned magazines during the given period using picture semiotics methodology. The research findings show that yellow magazines usually are confused in representing culture, which could be called a cultural schizophrenia. In other words, these magazines keeps fluctuating between representing popular components of the culture and life style on the one hand, and standard components of the culture and local culture on the other. For the same token, analyzing identity becomes very difficult for researchers.
  • Abdolkarim Khayyami Hasan Bashir Page 145
    Today, planning to turn outlooks and chosen mottos of radio channels into plans and then programs is of concern as a serious and obscure issue for media managers and planners. The reason is that traditional and experimental methodologies suffer such faults and shortcomings as being static or lacking integrity. Therefore, the present article aims to analyze principles and conditions for planning in radio channels, and suggest employing a reverse method in discourse analysis as a new method for solving the aforementioned problem. So, the article tries to give a better understanding of theoretical concepts and principles of the field by putting forward the principles of radio planning, e.g. paying attention to social system, radio attributes and channel mission, and explaining discourse theories as well as discourse analysis steps and reviewing them all. It finally explains a reverse model (from discourse to text) for planning radio content planning.
  • Ali Morad Heidari Page 169
    One of the important sections of media programs is the interviews which are given to different individuals from various groups. Undoubtedly, the interviewees have some rights that media should observe. The present article aims to look into the rights of interviewees.Some of these rights are as following: Freedom to take an interview, including the right to express readiness to start the interview and going on with the interview; avoiding violation of interviewee's privacy, including not disclosing his identity through releasing voice, image and other personal information; the right to dominate the interview in terms of copyright, the right to sell the content, the right to censorship and the right to prevent the release of some parts of the interview; and finally the right to use the contents as legal documents. The right of "announcing the rights of the interviewee" is a guarantee and a prerequisite to observing the abovementioned rights.Given laws and regulations as well as media common trends and practice, it is expected that various shortcomings and faults pestering mass media would be removed through levying certain regulations monitoring media performance as well as through commitment to religious principles and professional moralities.