فهرست مطالب
فصلنامه مطالعات فرهنگ - ارتباطات
پیاپی 11 (پاییز 1389)
- بهای روی جلد: 15,000ريال
- تاریخ انتشار: 1389/09/01
- تعداد عناوین: 7
-
صفحه 7در سال های اخیر یکی از بحث های جدی در حوزه فرهنگی کشورمان موضوع میزان سرانه مطالعه ایرانیان بوده است؛ به گونه ای که در ابتدای سال 87 بحث در این زمینه به رسانه ها نیز راه یافت و ارقامی از 2 دقیقه مطالعه در روز تا 30 دقیقه در روز مطرح گردید.
به منظور روشن تر شدن این موضوع و ارائه آماری که با استفاده از روش های علمی و مشخص به دست آمده و قابل اتکا باشد، دو پیمایش با عنوان «بررسی میزان مطالعه شهروندان تهرانی» در دو سال متوالی 1387 و 1388 به اجرا درآمد که مهمترین نتایج آن در این مقاله ارائه می شود.
مهمترین نتایج به دست آمده به شرح زیر است:میزان مطالعه در سال 88 نسبت به سال قبل آن رو به کاهش بوده و از 90 دقیقه در شبانه روز (24 ساعت) به 1/76 دقیقه در یک شبانه روز رسیده است. از بین منابع مطالعه، مطالعه روزنامه، نشریه و مجله کاهش چشمگیری را نشان می دهد.
مقایسه میانگین مطالعه پاسخگویان در هر شبانه روز به تفکیک وضعیت تاهل در دو سال 87 و 88 حاکی از کاهش روند میانگین مطالعه در بین هر دو گروه متاهل و مجرد در سال 88 است. شایان ذکر است افراد مجرد تقریبا نزدیک به دو برابر افراد متاهل مطالعه می کنند.
در دو سال 1387 و 1388 بیشترین موضوع مورد مطالعه پاسخگویان در حوزه منابع مذهبی بوده که این رقم در سال 1388، 6/20 درصد بوده که نسبت به سال 1387 (3/15 درصد) افزایش را نشان می دهد.
کلیدواژگان: میزان مطالعه، موضوع مطالعه، اطلاع رسانی کتاب، نحوه تهیه کتاب، هزینه کتاب، مکان مطالعه، روند مطالعه -
صفحه 45واقعه عاشورا و شهادت مظلومانه سیدالشهداء و یاران باوفایش در کربلا، تاثیری حرکت آفرین در متن زندگی شیعه داشته و الهام بخش بسیاری از نهضت های حق علیه باطل بوده، به طوری که این واقعه دلخراش تاثیری شگرف در عرصه های مختلف هنری به ویژه نقاشی نیز به جای گذاشته است. در این میان نقاشی قهوه خانه ای و دیوارنگاری های بقاع متبرکه، به دلیل ارتباط نزدیک تر با نگرش ها و زندگی عامه جامعه، بیشترین تاثیر را از این واقعه دریافت نموده است.
بقعه چهارپادشاه در که مدفن سادات کیا در لاهیجان است، از یک سو به جهت تحولات تاریخی آن و از سوی دیگر به دلیل آثار با ارزش نقاشی های دیواری، گچ بری برجسته، صندوقهای چوبی منبت از اهمیت ویژه ای در میان بقاع متبرکه شمال ایران برخوردار می باشد. از این رو در این پژوهش با بررسی واقعه عاشورا، موضوع، نوع نگرش و اجرا نقاشی های بقعه با نقاشی های قهوه خانه ای، به صورت تطبیق و مقایسه مورد بررسی قرار گرفته اند. حاصل این پژوهش، علاوه بر تشابه در موضوع های انتخابی و نوع پرداخت آنها، دریافت تفاوت هایی در نوع اجرا، ابعاد، میزان تصویرگری و تاثیر بصری آثار در میدان بیننده می باشد.
کلیدواژگان: بقعه چهارپادشاه، نقاشی قهوه خانه ای، واقعه عاشورا، شمایل نگاری -
صفحه 71در یک تعریف، ایجاد فرصت های یادگیری به منزله خلق یک برنامه درسی است. این فرصت ها می تواند به شکل زمینه ها و فعالیت های یادگیری توسط معلم و دانش آموز در کلاس درس با ایجاد یک محیط محرک و جذاب؛ خانواده در محیط خانه و نیز ارگان های فرهنگی در جامعه و محیط اجتماعی، بوجود آید. به این ترتیب، برنامه درسی فرصت های یادگیری ای است که می توان براساس اهداف، محتوا، فعالیت های یادگیری، ابزار و مواد آموزشی، زمان و مکان یادگیری، گروه بندی، فنون تدریس و ارزشیابی، طراحی و تدوین نمود. فاصله نظر و عمل از مسایل عمده در طراحی و اجرای برنامه درسی است. ایجاد فرصت های یادگیری بر تعامل نظریه و عمل برنامه درسی تاثیر می گذارد.
این نوشتار که به روش مطالعه ای زمینه یابی و بررسی منابع مکتوب و بیان تجربه ارائه می شود، فرصت های یادگیری متناسب با رهیافت های آموزش هنر همچون رهیافت تلفیقی به برنامه درسی هنر؛ ایجاد فرصت های یادگیری در برنامه ریزی درسی هنر مبتنی بر منطقه و مدرسه؛ فرصت های یادگیری در آموزش هنرهای ملی (ایرانی- اسلامی) و برنامه درسی جدید هنر با هدف فزایندگی اجرای رهیافت های برنامه درسی هنر از طریق خلق فرصت های یادگیری و تبدیل نظریه به عمل برنامه درسی به منظور کاهش فاصله نظر و عمل در برنامه درسی هنر، مطرح می گردد.
کلیدواژگان: برنامه درسی، فرصت یادگیری، آموزش هنر، نظریه و عمل برنامه درسی -
صفحه 97پدیده سبک زندگی از مشخصات جهان نوین و مدرنیته است و به تعبیر دیوید چنی(1378: 16) کسانی که در جوامع مدرن زندگی می کنند برای توصیف کنش های خود و دیگران از مفهوم سبک زندگی استفاده می کنند. افراد تحت تاثیر رسانه ها به سلیقه ها و ارزش های خود شکل می دهند و این سلیقه ها و ارزشهاست که منجر به بروز رفتار و در نهایت شکل گیری سبک زندگی آنها می شود.
از سوی دیگر دو مفهوم سنت و مدرنیته و سیر تحولات و تغییر مناسبات و ارزش ها و رفتار مردم در قالب این دو مفهوم، در سال های اخیر به یکی از اساسی ترین و پرچالش ترین حوزه های مطالعه و پژوهش تبدیل شده است و به دلیل اهمیت موضوع است که در این پژوهش مولفه های سبک زندگی را تحت دو عنوان اصلی سبک زندگی سنتی و مدرن و الگوی رفتار را تحت دو عنوان الگوی رفتار مادی و الگوی رفتار فرهنگی بررسی خواهیم کرد. برای این بررسی از رسانه سینما استفاده کرده ایم. چرا که صنعت رسانه ایی سینما که در فیلم های پرفروش و پرمخاطب آن نمود پیدا می کند می تواند به یکی از اسناد معتبر برای بررسی مولفه های شیوه زندگی مخاطبان سینما و نیز دست اندرکاران فیلم ها تبدیل شود. چرا که فیلم های پرفروش و پرمخاطب می تواند بازنمایی از نگرش ها و ارزش های موجود در جامعه ایران باشد که به شکل رفتار مردم در جامعه، انتخاب هایشان و الگوی مصرف شان نمود پیدا کرده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان دهنده این است که سبک زندگی سنتی بیشترین سبک مشاهده شده؛ الگوی رفتار فرهنگی بیشترین الگوی رفتار مشاهده شده در فیلم ها را شامل می شوند.
کلیدواژگان: سبک زندگی، فیلم سینمایی پرفروش، الگوی رفتار -
صفحه 139
دین واقعیتی اجتماعی است و مناسک دینی، ناظر بر نیازهای اجتماعی ریشه دار انسان است. اعمال دینی حس همبستگی و اتکا به گروه و خلاصه، حس بودن در جامعه را نشان می دهد. دین زبان مشترک اخلاقی جامعه است. این مقاله در جستجوی پاسخ به این سوالات است که میزان دینداری شهروندان تهرانی چگونه است؟ دینداری در گروه های مختلف برپایه سن، جنسیت، منطقه محل سکونت، محل تولد، وضعیت تاهل، میزان تحصیلات چه تفاوتی دارد و رابطه دینداری با متغیر پایگاه اقتصادی اجتماعی خانواده چگونه است؟
تحقیق حاضراز نوع توصیفی مقایسه ای است و از روش پیمایشی استفاده شده است. جامعه آماری شامل کلیه شهروندانی است که در نیمه اول آبان ماه 1388 ساکن شهر تهران بوده اند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 391 نفر و انتخاب نمونه باتلفیق نمونه گیری خوشه ایو طبقه بندی نامتناسب صورت گرفته است. جهت بررسی اعتبار و قابلیت اعتماد پرسشنامه، از اعتبار محتوایی و ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. متغیر دینداری در این تحقیق با سه شاخص اعتقادات، اخلاقیات و اعمال، در سطح سنجش رتبه ای، در غالب طیف لیکرت مورد سنجش قرار گرفته است.
برخی از یافته های تحقیق حاکی از آن است که دینداری بین دوگروه زنان و مردان و دو گروه متولدین تهرانی و شهرستانی تفاوت معناداری ندارد؛ اما در بین گروه های سنی، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات و ساکنین مناطق مختلف، تفاوت معناداری دارد.کلیدواژگان: جامعه شناسی دین، دینداری، شهروندان تهرانی -
صفحه 167در بین رسانه ها، تلویزیون عامه پسندترین جلوه قرن بیست و یکم است. در میان انبوه برنامه ها و ژانرهای موجود در تلویزیون، «سریال ها» به عنوان یکی از ژانرهای محبوب تلویزیونی، بینندگان زیادی را به خود جلب کرده است؛ در سالهای اخیر تعداد این مخاطبان به طرز قابل توجهی رو به افزایش گذاشته است. در سطح جهانی هم در بسیاری از مواقع، سریال ساخته شده در یک کشور، در سایر کشورها به نمایش در می آید و مورد توجه مخاطبان دیگر کشورها قرار می گیرد.
در سال های اخیر شاهد پخش سریال های کره ای از شبکه های مختلف سیما و استقبال مخاطبان از این سریال ها هستیم. بنابراین پژوهش حاضر با هدف شناخت عوامل پرمخاطب بودن سریال های کره ای در بین جوانان ایرانی و همچنین شناخت سلایق و خواسته های مخاطبان ایرانی با استفاده از روش پیمایشی و نمونه گیری (تصادفی) خوشه ایچند مرحله ای انجام شده است. نتایج حاکی از آن است که، 4/54 درصد از کل پاسخگویان پیگیر قسمت های مختلف سریال های کره ای بوده و همچنین 77 درصد پاسخگویان اظهار داشته اند که اطرافیان و خانواده یشان نیز علاقه مند به تماشای سریال های کره ای بوده اند. زنان بیشتر از مردان پیگیر تماشای سریال های کره ای بوده و افراد با تحصیلات پایین تر بیشتر پیگیر تماشای سریال های کره ای بوده اند. تشابهات فرهنگی بین ایران و کره در پربیننده شدن سریال های کره ای در بین مخاطبان ایرانی مؤثر بوده است.
کلیدواژگان: تلویزیون، مخاطب، سریال تلویزیونی، سریال های کره ای، تکنیک های جلب مخاطب -
صفحه 197ارزش ها از بنیادی ترین عوامل جهت دهنده رفتارهای انسانی در هر جامعه ای به شمار می آیند و نقش مهمی را در رشد و توسعه اقتصادی، اجتماعی و سیاسی ایفا می کنند. این مطالعه در صدد شناخت جهت گیری ارزشی توسعه محور معلمان و عوامل اجتماعی و اقتصادی تاثیرگذار بر آن است. داده های پژوهش به شیوه پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه، از تعداد343 معلم شاغل در اداره آموزش و پرورش شهرستان بروجن، که به شیوه تصادفی چند مرحله ای انتخاب شده بودند؛ گردآوری شده است. نتایج حاصل از یافته های پژوهش نشان می دهند که 1/72 درصد از معلمان دارای حد متوسطی از جهت گیری ارزشی توسعه محور بودند. نتایج نشان می دهد که سطح سواد والدین، وضعیت اقتصادی خانواده در دوران نوجوانی، درآمد، وضعیت اشتغال و میزان استفاده از وسایل ارتباط جمعی ارتباط معناداری با جهت گیری ارزشی توسعه محور نداشتند. احساس امید به زندگی و احساس رضایت از زندگی (رضایت شغلی، رضایت از زندگی خانوادگی، رضایت از امکانات زندگی و رضایت از وضعیت سلامت) رابطه معناداری با جهت گیری ارزشی توسعه محور داشتند؛ به این معنا که با افزایش احساس امید به زندگی و رضایت از زندگی، جهت گیری ارزشی توسعه محور افزایش می یابد.
کلیدواژگان: جهت گیری ارزشی توسعه محور، توسعه، توسعه انسانی، معلمان، بروجن
-
Page 7One of the serious issues which have been discussed these days in cultural field is the rate of study among Iranians. In such a way that in the beginning of 1387 the media also started to focus on this issue and thus they reported different rate of study in Iran, from 2 minutes to 30.In order to clarify this issue and provide statistics which have used reliable scientific methods, in this article we have utilized two kind of survey with one topic named “Evaluation of studying between citizens in Tehran” during 1378 and 1388, the main conclusions in this case are presented: 1.The rate of studying has been decreased in 1388 from 90 minutes in 24 hours to 76/1 percent. Also there was a very impressive decrease in studying publications such as newspapers and magazines.2.When we compare average of the rate of studying in 24 hours between married and single people there was notable decrease in studying in both group, in addition, unmarried (single) people study double when they compared with married people.3.Comparing average of rate of studying in 24 hours between educated people shows that the average has been decreased in1388 compared with 1387; people with higher education study more than people with low education.4.In this two years (1378 1nd 1388), most subjects which were studied by questioners have been religious issues, the rate of studying religious recourses in 1388 has been increased to 20/6, compared with the rate in1378 which was 15/6.
-
Page 45Shia Muslims have been affected powerfully by Ashura event and martyrdom of Imam Husayn and his loyal friends at the battle of Karbala although it has inspired a lot of struggles between truth and falsehood; also this tragic incident has very strong effects on various fields of art, especially painting.The greatest influence has been among the painting of tea house and mural painting of holy monuments, cause it has been closer relationship with public life and attitudes of the society.The Charpadshah monument, the tomb of Saadat Kiya family, which is located in Lahijan (North of Iran) is one of the most important mural painting, stucco and woodcarving among other monuments in the north of Iran as well as it has historical importance too. In this article we try to investigate the attitude and the way of painting of tea house as well as monuments and compare both of them with the glance of Ashura incident. In the result of this study we have found that both monuments and tea houses have the same issues is similar in both of them, but the way and dimension of painting as well as the levels of illustrations and the visual effects on viewers was different between the two.
-
Page 71In one definition creating learning opportunities is to establish a curriculum. These opportunities can be created by learning activities among both teachers and students in the classroom and by making a creative and attractive situation; also we can make an attractive situation in home as well as create cultural organizations in the society.Thus curriculum is learning opportunities that can be designed on the basis of our goals, content of the lessons, learning activities, educational tools, time and place for education, groping, teaching techniques and evaluation.In this paper we have used survey method as well as written sources and experiences during the research. During the paper these following issues has been discussed: learning opportunities which is related to arts education approach such as combination approach for arts curriculum; creating learning opportunities in art curriculum on the basis of the school and the area; learning opportunities in national(Iranian _ Islamic) education of art; new arts curriculum with the aim of improving performing of arts curriculum approach by creating learning opportunities and by transforming theory into action for curriculum and decreasing the distances between theory and action in art curriculum.
-
Page 97This Article is the summary of a research which has studied the lifestyle and the behavior patterns in the best selling movies. He meaning of lifestyle is a very new and novelty concept and it is about half of a century which this concept is discussed. The lifestyle concept is a part of new world and modernity. As David Cheney said in modern society people use lifestyle concept to explain their reactions. People shape their tastes and values by using media. In the other hand values, relations and behavior of people have changed in the format of modernity and tradition, although these two issues have become very crucial and challengeable issues in this century. Therefore in this research we study categorize lifestyle in two main meaning: traditional lifestyle and modernity lifestyle, as well as we categorized behavior patterns in two categories: material and cultural behavior patterns.Cinema industry due to best selling movies and lots of viewers has become one of the most reliable evidence for studying the lifestyle of viewers and film makers. Best selling movies with many viewers can show the values and attitudes of society of Iran so it can indicate the behavior of people by looking at their choice as well as their pattern of consumption. By looking at the results of this research we can indicate that traditional lifestyle and cultural behavior pattern are seen more in the movies than the modernity lifestyle and material behavior pattern.
-
Page 139
Religious is one of the social realities, and rituals of religious monitor human social needs. Rituals of religious indicate solidarity and reliance on the group and they show the scene of belong to the society. Religion is the common ethical language in every society. This article tries to response to these questions: how is religiosity of citizens of Tehran? What makes difference between religiosity in different groups on the basis of age, sex, place of residence, birth place, marriage, education? What is the relationship between religiosity and Social - economic base?In this research we utilize descriptive – comparison kind of research and the survey method is used for this paper. In this paper all citizens who live in Tehran during late October 2009 belong to our Universe, the sample size is calculated by Cochrane formula and it was about 391 people, and cluster and stratified sampling are used in this article. We also used content validity and Cronbach's Alpha coefficient to examine validity and reliability of the research. Religiosity in this paper is indicated by three indicators such as believes, moral values, religious actions; so we use likert scale with ordinal measurement in this article.The results of this research indicate that there is no difference of religiosity between men and women and between citizens of Tehran and other cities in Iran. However there is significant difference between different ages, single or married people, level of educations and different places of residence although Social and economic base of family have significant relation with religiosity of people and there is a reverse and negative relations between them.
-
Page 167Television is the most popular media in 21 century. TV serials are very popular among people as favorite genre and they attract many viewers compare with other TV program. In recent years the number of TV serials audiences has been increased significantly. In many cases in the world some TV serials which is made in one country will be screened in other countries too.In recent years Korean serials have been screened in Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB), of course these serials are so popular among Iranian audiences. so this research try to recognize what is the reasons of these popularity especially among youth and we try to seek the taste of audiences and their expectations of TV serials. In this paper we used cluster sampling and survey method. The results have shown that 54/4percent of the sample seeks the Korean serials and 77 percent of them claimed that their family or relatives watch the serials too. Women more than men are interested to watch Korean serials however low educated people watch these serials more than high educated people. Although similarity between Iranian and Korean culture is one of the main reason that Iranian are fond of Korean serials.
-
Page 197Values represent the most fundamental factors for human behavior in any society and are considered to play an important role in the economical, social and political growth and development.This study tries to indicate value orientation of development oriented view of teachers and also try to show the economical and social factors which have influence on it.The data of the research is collected in survey method and by using questioners, and we chose 343 teachers as our sample in Education Department of Borujen and also we used stratified random sampling for this research. The result of the research have shown that 72/1 percent of teachers have medium level of Value orientation of development oriented, although the results have indicated that parent s literacy, economical situation of family during teens, income, employment, rate of using media have no significant relation to the value orientation of development oriented of teachers. However life expectancy and satisfaction of life (including; job satisfaction, family life satisfaction, life facilities satisfaction and satisfaction of health situation) have significant relation to the value orientation of development oriented of teachers. It means if life expectancy and life satisfaction increase, the value orientation of development oriented of teachers will augment too.