فهرست مطالب

نشریه روانشناسی بالینی و شخصیت
سال هفتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/08/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یاسمن بانکی، شعله امیری، سمانه اسعدی صفحه 1
    پژوهش حاضر به بررسی اثربخشی کتاب درمانی گروهی بر اضطراب جدایی و افسردگی در کودکان والدین طلاق گرفته، پرداخته است. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی از جامعه ی آماری کودکان 6 تا 8 ساله ی والدین طلاق گرفته شهر اصفهان، 30 کودک انتخاب شده و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. طرح پ‍ژوهش شبه آزمایشی و از نوع پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل است. برای ارزیابی میزان اضطراب جدایی و افسردگی کودکان، از فهرست سلامت کودکان انتاریو (بخش اختلالات درونی: اضطراب جدایی و افسردگی) استفاده شد. گروه آزمایش تحت مداخله ی کتاب درمانی گروهی بر اساس داستان کتابی که برای رفع تنش ها، اضطراب ها و احساس گناه کودکان والدین طلاق گرفته، تحت عنوان «خرسی کوچولو تقصیر تو نیست» (این کتاب توسط بانکی و معطر طراحی شده و زیر چاپ می باشد.) طراحی شده بود، قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها، از تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج به دست آمده، نشان داد اثر کتاب درمانی گروهی بر نمرات افسردگی و اضطراب جدایی کودکان والدین طلاق گرفته معنادار بود (به ترتیب 011/0p< و 042/0p<). علاوه بر این اثر کتاب درمانی گروهی بر نمرات پیگیری افسردگی کودکان والدین طلاق گرفته معنادار به دست آمد (002/0p<).
    کلیدواژگان: کتاب درمانی، اضطراب جدایی، افسردگی، کودکان طلاق
  • حمیدرضا آقامحمدیان شعرباف، سعید شیخ روحانی صفحه 9
    در این تحقیق رابطه بین پایگاه هویت و اضطراب مورد بررسی قرار گرفته است، با این فرض که بعضی از پایگاه های هویت آسیب پذیری بیشتری در برابر اضطراب دارند. به این منظور میانگین های اضطراب چهار پایگاه هویت یعنی دستیابی، تعیلق، ممانعت و پراکندگی مورد مقایسه قرار گرفته است. همچنین در تحلیل دیگری مقایسه ای بین فراوانی پایگاه های مختلف هویت در بخشی از گروه نمونه که مبتلا به اضطراب در سطح مرضی بوده اند، انجام شده است و معنادار بودن این تفاوت ها مورد آزمون قرار گرفته است. این تحقیق بر روی 78 زن و 60 مرد دانشجوی کارشناسی دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی دانشگاه فردوسی صورت گرفته است. برای تشخیص پایگاه هویت از آزمون گسترش یافته عینی پایگاه هویت من تجدید نظر دوم (EOM-EIS-2) و برای سنجش میزان اضطراب از سیاهه اضطراب آشکار و پنهان فرم (STAI-Y) Y استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که اضطراب افرادی که در پایگاه های فاقد تعهد به هویت هستند، بطور معناداری بالاتر از اضطراب افرادی است که به هویت مشخصی متعهد شده اند. همچنین فراوانی افراد فاقد تعهد به هویت در گروه مبتلا به اضطراب (در سطح مرضی) بطور معناداری بیشتر از افراد متعهد به هویت است. براین اساس می توان گفت که تعهد به هویت می تواند مانع ابتلا به اضطراب باشد و پایگاه های فاقد تعهد در برابر اضطراب آسیب پذیرترند.
    کلیدواژگان: اضطراب، پایگاه های هویت، دانشجویان
  • علی دلاور، علی محمدرضایی، ابراهیم علیزاده صفحه 21
    هدف از پژوهش حاضر تعیین رابطه مولفه های خانوادگی با نگرش دانش آموزان به مواد مخدر بوده است. به همین منظور 863 دانش آموز دختر و پسر مقطع متوسطه شهر تهران به روش نمونه گیری خوشه ایطبقه بندی شده انتخاب و به ابزار تحقیق (پرسشنامه نگرش سنج مواد مخدر و مقیاس سنجش مولفه های خانوادگی)، پاسخ دادند. اطلاعات گردآوری شده با استفاده از آزمون های u من ویتنی و ضریب همبستگی اسپیرمن تحلیل شدند. نتایج نشان داد که دانش آموزانی که والدینشان از مواد مخدر استفاده می کردند، نسبت به سایر دانش آموزان نگرش مثبت تری به مواد مخدر داشتند. بین احساس نا ایمنی در کانون خانواده و نگرش دانش آموزان نسبت به مواد مخدر رابطه مثبتی وجود داشت. با افزایش تحصیلات والدین، تصورات غیرواقعی دانش آموزان در مورد خطرات مواد مخدر کاهش یافته و با افزایش تحصیلات پدر نگرش دانش آموزان نسبت به اثرات مواد مخدر منفی تر شده بود. اما افزایش یا کاهش تحصیلات مادر با نگرش دانش آموزان نسبت به مصرف و اثرات مواد مخدر رابطه معناداری نشان نداد. همچنین با افزایش میزان درآمد خانواده، نگرش دانش آموزان به اثرات مواد مخدر منفی تر شده بود، در حالی که بین میزان درآمد خانواده و علاقه دانش آموزان به مصرف مواد و همچنین تصورات غیر واقعی آنها در مورد خطرات مواد مخدر رابطه معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: نگرش، اعتیاد، مواد مخدر، دانش آموز، تهران
  • سمیه مهدی پور، شهریار شهیدی، رسول روشن، محسن دهقانی صفحه 35
    مرگ یک عزیز یا یک شخص مهم در زندگی حادثه ای است که همواره در نزدیکان فرد ازدست رفته منجر به فرایند سوگواری می شود. سوگ اثرات فراگیری بر فرد داغدار دارد و سنجش آن مستلزم در اختیار داشتن ابزارهای مناسب می باشد. پرسشنامه تجربه سوگ (GEQ) توسط بارت و اسکات (1998) به منظور سنجش واکنش های سوگ، طراحی و ساخته شد. پژوهش حاضر کوشیده است تا پس از آماده سازی مقیاس یاد شده، اعتبار و روایی این پرسشنامه را در گروهی از دانشجویان ایرانی دارای تجربه سوگ مورد سنجش قرار دهد. در این تحقیق 348 آزمودنی مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج تحلیل مولفه های اصلی نشان دهنده هفت عامل و 34 سوال بود. این عوامل از همسانی درونی قابل قبولی برخوردار بودند (ضرایب آلفای کرونباخ بین 86/0 و 40/0 متغیر است). عوامل این پرسشنامه روایی همگرای مناسبی با دو خرده مقیاس افسردگی و جسمانی سازی SCL-25 (01/0p) و GHQ - 28 (01/0p) نشان دادند. همچنین الگوی نمرات GEQ در دو جنس متفاوت به دست آمد.
    کلیدواژگان: پرسشنامه تجربه سوگ، اعتبار، روایی
  • ابراهیم مسعودنیا صفحه 49
    تجربه اضطراب از سوی دانشجویان، اثرات منفی بر عملکرد علمی آنها در دوران تحصیل و بر سلامت روانی و عملکرد شغلی آنها در آینده دارد. در این راستا، در سالهای اخیر محققان و پزشکان بالینی تلاش های فزاینده ای به منظور فهم اتیولوژی، شیوع و اثرات گسترده اختلال اضطراب اجتماعی نموده اند.
    هدف
    این مطالعه با هدف تعیین رابطه بین عزت نفس و اضطراب اجتماعی در میان دانشجویان انجام شده است. تحقیق حاضر با شیوه پیمایشی و مقطعی انجام شد. داده های این مطالعه از 220 نفر از دانشجویان دانشگاه یزد که با روش نمونه گیری طبقه ای متناسب، از هفت گروه آموزشی، انتخاب شده بودند، و در آبان 1385 گردآوری شد. این پاسخگویان، سپس به پرسش های مقیاس عزت نفس روزنبرگ (RSES) و مقیاس فوبی اجتماعی (SPIN) پاسخ دادند. براساس نتایج به دست آمده تفاوت معناداری بین پاسخگویان با سطوح مختلف عزت نفس از نظر اضطراب اجتماعی به طور کلی (05/0p<) و مولفه ترس از افراد معتبر (01/0p<) مشاهده شد. تحلیل رگرسیون چندگانه سلسله مراتبی نیز نشان داد که مولفه های عزت نفس، 1/16 درصد از واریانس متغیر اضطراب اجتماعی را تبیین نموده است. رابطه معکوسی میان عزت نفس و نیز مولفه ارزیابی خود از سازه عزت نفس و اضطراب اجتماعی به طور کلی و مولفه ترس از افراد معتبر از سازه اضطراب اجتماعی وجود داشت. هر مقدار نمره افراد در مقیاس عزت نفس و مولفه ارزیابی خود بالاتر می رفت، نمرات آنان در مقیاس اضطراب اجتماعی کاهش می یافت.
    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، عزت نفس
  • فرامرز سهرابی، عبدالرحمن جوانبخش صفحه 59
    این تحقیق با هدف بررسی اثر بخشی آموزش و تقویت مهارت های مثبت اندیشی به شیوه گروهی بر منبع کنترل دانش آموزان دبیرستان های شهرستان گرگان انجام شده است. فرضیه اصلی این تحقیق این بود که آموزش مهارت های مثبت اندیشی درونی سازی منبع کنترل دانش آموزان دبیرستانی را افزایش می دهد.
    پژوهش حاضراز جمله پژوهش های نیمه آزمایشی (مداخله ای) با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه است. در این تحقیق از بین جامعه آماری پژوهش که دانش آموزان دبیرستان های شهرستان گرگان در سال تحصیلی 85-84 بودند، نمونه ای شامل 40 نفر از دانش آموزان پایه دوم به شیوه تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. قبل از انجام مداخله آموزشی (ارائه متغیر مستقل) دو گروه با استفاده از پرسشنامه های منبع کنترل راتر و شادکامی آکسفورد (مثبت اندیشی) پیش آزمون شدند. سپس آزمودنی ها بر اساس نمرات اکتسابی در آزمون راتر به دو گروه منبع کنترل درونی و بیرونی تقسیم شدند. آزمودنی ها به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند (20 نفر با منبع کنترل بیرونی،20 نفر درونی) در مرحله بعد به گروه آزمایش به مدت 8 جلسه یک ساعته مهارت های مثبت اندیشی آموزش داده شد. یک هفته پس از انجام مداخله دوباره هر دو گروه پس آزمون شدند.
    تحلیل نتایج با استفاده از آزمون t مستقل نشان داد که تفاوت بین دو گروه آزمایش و کنترل معنادار است (007/0p<)، به این بیان که آموزش مهارت های مثبت اندیشی در تغییر منبع کنترل موثر بوده است. نتایج به دست آمده در این تحقیق همسو با سایر تحقیقات بوده و سودمندی و تاثیر آموزش مهارت های مثبت اندیشی در درونی سازی منبع کنترل دانش آموزان دبیرستانی را تایید می کند.
    کلیدواژگان: مثبت اندیشی، منبع کنترل درونی، منبع کنترل بیرونی، خوشبینی
  • مجید پور فرج عمران صفحه 69
    هدف تحقیق حاضر بررسی این مطلب است که کدامیک از سازه های همجوشی فکر- عمل (TAF)، احساس مسوولیت و احساس گناه در نظریه های سالکوسکیس و راچمن در زمینه اختلال وسواس فکری –عملی، نشانه های اصلی وسواس را بیشتر پیش بینی می کنند. بدین منظور نمونه ای به حجم 565 نفر از دانشجویان دانشگاه شیراز بر اساس روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و به مقیاس های TAF-R، پادوآ، نگرش مسوولیت پذیری و پرسشنامه گناه پاسخ دادند. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه گام به گام نشان داد که خرده مقیاس های همجوشی فکر- عمل بیشتر نشانه های اصلی وسواس را پیش بینی می کنند. سازه TAF اخلاقی نشانه کنترل فکر، احتمال وقوع افکار در مورد خود نشانه ترس از آلودگی و احتمال وقوع وقایع منفی نشانه های وارسی و نگرانی از دست دادن کنترل رفتار حرکتی را بیشتر پیش بینی می کند.
    کلیدواژگان: همجوشی فکر - عمل، احساس مسوولیت، احساس گناه، اختلال وسواس فکری - عملی
|
  • Bankiy., Amiri, Sh. , Asadi Page 1
    This research studied the efficacy of bibliotherapy in detachment anxiety and depression of children of divorced parents. Through random sampling 30 children were selected from 6to8- year-old children of divorced parents in Isfahan. Then, they were assigned tothe experimental and control groups. The research design was a semi-experimental one; pretest and posttest were administered to the control group. Ontario's list of child health (intrinsic disorders, detachment anxiety and depression) was used. The experimental group received group bibliotherapy with a book called" Little bear, you are not guilty". It was designed to decrease tension, anxiety and sense of guilt of children of divorced parents. The data were analyzed using covariance analysis. The results indicated that theeffect of group bibliotherapy on detachment anxiety and depression scores of children was significant (p=.011, p=.042, respectively). Moreover, the effect of group bibliotherapy on follow up scores of depression in children was significant (p=.002), as well.
  • Aghamohammadian, S.H. Ph., Sheikh Roohani Page 9
    This research was designed to investigate the relationship between identity status and anxiety. For this purpose, state and trait anxiety mean scores of four different identity status (achievement, moratorium, foreclosure and diffusion) were compared. In a furtheranalysis, a part of sample consisting of individuals who had pathological anxiety were selected; Moreover, the frequency of the four identity status in this sub-sample were calculated. The sample consisted of 78 female and 60 male undergraduate students whocompleted two tests: Extended Objective Measure of Ego Identity Status [2nd version of (EOM-EIS 2)]; and State-Trait Anxiety Inventory- Form Y (STAI-Y). The anxiety scores were compared using ANOVA, and the frequencies were compared through chisquare.The results indicated that individuals with no commitment (i.e. moratorium and diffusion) in both ideological and interpersonal dimensions had significantly higher levels of state and trait anxiety. Moreover, in the individuals with pathological anxiety, the frequenciesof non-commitments were significantly more than the commitments.Based on the obtained results, it can be concluded that a predeveloped identity in the process of identity formation (i.e. identity crisis) results in anxiety and insecurity. Thus, commitment to the identity, whether a mature commitment such as achievement, or animmature commitment such as foreclosure, develops a sense of security in these individuals and suppresses their anxieties.
  • Delawara. , Rezayi, A.M., Alizadeh Page 21
    The present research investigates the relationship between family factors and the student's attitude towards drugs. 863 (male and female) secondary school students were selected through randomized cluster sampling. They responded to the "Attitudetowards Drugs Questionnaire" and "Family Factors Scale". The obtained data were analyzed using the Mann-Whitney U tests and Spearman's correlation coefficient. The results revealed that adolescents with addicted parents had more tendency towards drugabuse compared to the others. Feeling insecure at home, the students were more inclined to drug abuse. The students who had more educated parents had less inclination to drugs. Moreover, the higher the education of the father, the more student's negativefeelings and attitudes towards the drugs.On the other hand, there was no significant relationship between mother's education and student's attitude towards drug abuse. In addition, the increase of family income lead to the student's displaying more negative feelings towards drug abuse. However, nosignificant relationship was found between family income and student's inclination to drug abuse, or their unreal perceptions and feelings concerning the dangers of drug abuse.
  • Mehdipour, S. , Shahidi, Sh. , Roshan, R. , Dehghani M Page 35
    The loss of a darling or an important person in an individual's life is an event that always leads to grief in the close relatives of the deceased. Grief has comprehensive effects on the bereaved. The measurement of grief depends on the availability of appropriate tools."Grief Experience Questionnaire" (GEQ) was designed by Bart and Scot (1998) to measure grief reactions. After preparing the scale, the researchers measured the validity and the reliability of this questionnaire in a group of students who had experienced grief. 348 participants were randomly selected for the study the investigation of main components confirmed the existence of seven factors and thirty four items. These factors had acceptable internal consistency (coefficients of Cronbach's Alpha were between 0.86 and 0.40).Moreover, the factors of this questionnaire revealed an appropriate convergent reliability for the two subscales of depression and somatization.GHQ-28 (p0.01) and (p0.01) SCL-25. A score pattern for GEQ was also obtained for the two different sexes.
  • Masoudnia, E Page 49
    The experience of anxiety by undergraduate students has negative effects on their academic performance and on their mental health and professional performance later. In recent years, researchers and clinicians have increasingly come to understand the etiology,prevalence and broad impacts of social anxiety disorder (or social phobia as it was called in DSM-III-R) on the individual. Therefore, the aim of this study was to determine the relationship between selfesteem and social anxiety among undergraduate students. Thissurvey was conducted through cross-sectional method. The data were collected from 220 students of Yazd University in seven educational groups (between 23 October and 23 November 2006). These students were selected through proportional stratifiedsampling. They responded to Standardized Scales of Rosenberg's Self-esteem Scale (RSES) and Social Phobia Inventory (SPIN). The results revealed significant difference among students with different levels of self-esteem concerning to "social anxiety" (p<0.05), in general, and with regard to "fear of people with authority" (p<0.01), inparticular. Hierarchical multiple regression analysis confirmed that the self-esteem explained 16.1% of the variance in social anxiety. In contrast, there was negative correlation between self-esteem, selfassessment and social anxiety, in general and with fear of authoritative persons, in particular. Thus, with an increase of student's scores on the self-esteem scale, the student's scores on the social phobia inventory decreased.
  • Sohrabi, F. , Javanbakhsh, A Page 59
    The main purpose of this research was investigating the effectiveness of enhancing optimism skills in the "locus of control" in high school students. This was an experimental study with pretest– posttest control group design. The sample contained 40 students that were randomly selected. Before intervention (independent variable), the two groups completed the pretest questionnaires of "Rutter Locus of Control" and "Oxford Happiness". The subjects were divided into two groups of external and internal "locus of control" based on the acquired grade in Rutter test. Then, the subjects were randomlyreplaced in the two control and experiment groups (20 each). Next, the subjects were taught optimism skills for about one hour during 8 sessions. These skills contained optimism with regard to self, others and life. A week after intervention, both groups were tested again through the same questionnaires. The data were analyzed using Ttestfor independent groups on pretest and posttest.The results indicated that the difference between the two groups was significant (p<0.007). Furthermore, the finding confirmed the usefulness and efficacy of training optimism skills in internalizating the locus of control in high school students.
  • Pourfaraj, O.M Page 69
    This study represents an investigation of the Salkovskis and Rachman's theories concerning the obsessive-compulsive disorder (OCD). It seeks to determine the constructs of Thought-Action Fusion (TAF), feelings of responsibility and guilt that predict OCD original symptoms. To this end, 565 students of Shiraz University wereselected through random sampling. The participants in the study responded to "Thought-Action Fusion Scale", "PADUA Scale", "Responsibility Attitude Scale" and "Guilt Inventory".The results of stepwise multiple regression indicate that Thought- Action Fusion subscales are more predictive of the original obsessive-compulsive symptoms. Thus, moral component of this scale predicts OCD original symptoms more than other two constructs, i.e., the likelihood of realization of thoughts about self is the predictor of fear of guilt, and the likelihood of occurring negative events can be the predictor of obsessive checking and concerns losing motor behaviors.