فهرست مطالب
مجله مطالعات ادبیات کودک
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1389)
- 204 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
- تاریخ انتشار: 1390/02/05
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحه 1گریماس از ساختارگرایان و نظریه پردازان نشانه شناسی، با تاکید بر ساختار روایت کوشید با عبور از رویه یا سطح و ساختار متن، به لایه های درونی آن دست یابد. رویکرد اصلی گریماس، یافتن ارتباط ساختاری پنهانی است که در فرایند تولید معنا مؤثر است. در حقیقت، نویسنده با ایجاد نوع خاص روایت و راوی در داستان خود، سلسله ای زنجیره وار از «فرستنده/ پیام/ گیرنده» را به کار می گیرد و با ایجاد ساختاری درست و منسجم برای یک داستان به زیبایی اثر می افزاید.
بنابراین، نگارنده در این مقاله بر آن است، با کاربرد شیوه های جدید تحلیل داستانی، نقد روایتی (استفاده از فرایند پایدار و ناپایدار) و الگوی کنش گر گریماس یکی از داستان های برتر نادر ابراهیمی، (کلاغ ها)، را بررسی و تحلیل کند و به یاری روایت شناسی، ساختار و مناسبات درونی نشانه های متن و با کاربرد نشانه شناسی، ارتباط میان شخصیت های داستانی را تبیین نماید و به این ترتیب زمینه ای را برای آشنایی با اندیشه های نادر (= ناب) و شناخت شیوه ی داستان پردازی این نویسنده فراهم آوردکلیدواژگان: الگوی کنش گر، داستان، روایت، شخصیت پردازی، طرح، فرایند پایدار و ناپایدار -
صفحه 27هدف این مقاله بررسی نقش های جنسیتی و چگونگی القای آن ها به مخاطب، جایگاه اختصاص یافته به زنان از سوی نظام مردسالار، نقش های همسر و دختر، نگاه مرد و رابطه ی زن و طبیعت در داستان خاله سوسکه از قصه های صبحی است. شیوه ی پژوهش بر اساس تمایز جنس و جنسیت و در چارچوب نظریه ی فمنیسم (زن گرا) است. به غیر از اشاره های بسیار مختصر در سه کتاب، تاکنون درباره ی این داستان نوشتاری پژوهشی انجام نگرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد، گفتمان مردسالار در ساختن عناصر زیر نقش مهمی دارد: ساختن نقش های جنسیتی و ارزش ها و ملاک های مرتبط با آن ها؛ ارائه و القای آن ها به مخاطب از راه های گوناگون از جمله ادبیات کودک. گفتنی است موارد پیش گفته، نظام مردسالاری را در نظام اجتماعی فرهنگی تقویت می کند.
کلیدواژگان: جنس، جنسیت، خاله سوسکه، طبیعت -
صفحه 45این پژوهش درک کودکان ایرانی از معنای نشان های مفهومی و علائم ناوبری موجود در رابط کاربر کتابخانه ی مجازی بین المللی کودکان را بررسی می کند تا به کمک آن میزان مناسب بودن یا نبودن رابط کاربر این کتابخانه برای استفاده کودکان ایرانی سنجیده شود. روش اصلی پژوهش کیفی است و از روش کمی برای پاسخ گویی به برخی از پرسش های پژوهش کمک گرفته شده است. جامعه ی مورد مطالعه، شامل20 کودک 7 تا 11 ساله بود. نتایج پژوهش نشان داد که همه ی نشانه های مفهومی موجود در رابط کاربر انگلیسی کتابخانه برای استفاده کودکان ایرانی نامناسب است. هم چنین بر اساس نتایج به دست آمده، هیچ یک از نشانه های ناوبری از نظر کودکان مورد مطالعه مناسب دانسته نشد. نتایج پژوهش هم چنین حکایت از آن دارد که رابط کاربر فارسی، باعث تسهیل درک کودکان از معنی نشانه های مفهومی موجود در رابط کاربر کتابخانه مجازی کودکان شده است. با استفاده از نتایج حاصل از این بررسی می توان رابط کاربرهایی مناسب جهت کودکان ایرانی، با توجه به تفاوت های فرهنگی و زبانی آن ها طراحی کرد.
کلیدواژگان: رابط کاربر، کتابخانه های مجازی، کتابخانه ی مجازی بین المللی کودکان، کودکان ایرانی -
صفحه 71هر پژوهش برای اینکه بتواند نقشی تاثیرگذار داشته باشد، باید نتایج و گفته های خود را چه به صورت هم جهت و چه در جهت مخالف، بر پایه ی پژوهش های پیشین بنا کند. ادبیات کودک ایران نیز به عنوان یک علم نوپای دانشگاهی، برای توسعه ی گستره ی تحقیقی خود، نیازمند پژوهش هایی است که اصول علمی و مستندسازی در آن ها رعایت شده باشد. استناد فرایندی ذهنی و فرهنگی و در عین حال عملی اجتماعی است. فهرست منابع مورد استناد نیز از مهم ترین اجزای همه ی آثار تحقیقی و تالیفی است و رفتار استنادی شامل چگونگی استفاده از منابع، نوع تاکید بر موارد ویژه، تکرار کاربرد برخی منابع، گرایش به متونی که به زبانی خاص منتشر شده و... است. مقاله ی حاضر، با ارائه ی توصیفی از وضعیت استناد در دو مجله ی تخصصی ادبیات کودک (پژوهشنامه ی ادبیات کودک و نوجوان و ماهنامه ی کتاب ماه کودک و نوجوان) شیوه های استناد را در نقد ها و مقاله های آن ها بررسی کرده است. یافته های پژوهش نشان داد، با توجه به لزوم رعایت اصول نگارش علمی، وضعیت استناد در این دو نشریه، چندان مطلوب نیست.
کلیدواژگان: ادبیات کودک، استناد، پژوهش، رفتار استنادی، آسیب شناسی استناد -
صفحه 101در پژوهش حاضر کتاب فارسی دوم دبستان که از پایه ای ترین کتاب های درسی به شمار می رود، از منظر یکی از جلوه های پر اهمیت رفتارهای اجتماعی- فرهنگی در جهان معاصر، یعنی از زاویه ی توجه به محیط زیست، بررسی می شود. به همین منظور عناصر طبیعت به هشت دسته ی عمده ی: جانوران، پرندگان، گیاهان، خوراکی ها، آسمانی ها، آب، و زمینی ها تقسیم شدند. سپس تمام موارد مربوط از کتاب استخراج گردید و براساس نظریه های زبان شناسانه و به طور خاص بر اساس «سخن کاوی انتقادی» و مطابق با الگوی «دستوری- واژگانی» بررسی و تحلیل شدند.
نخستین نتیجه ی به دست آمده نشان می دهد که عناصر طبیعت در کتاب مورد بررسی، به طور کلی از موضع قدرت بهره مند نیستند. در بررسی دقیق تر و جزء به جزء، آشکار می شود که در میان عناصر طبیعت، نخست پرندگان و به دنبال آن آسمان و وابسته های آن در بالاترین مدارج قدرت قرار دارند و در مقابل آن ها عناصر مربوط به زمین و خوراک در مدارج پایین تر و سپس آب و آن چه مربوط به آن است در پایین ترین مرحله قرار دارند. گیاهان و جانوران نیز با بهره مندی از قدرتی متوسط، در میان دسته های یاد شده قرار گرفته اندکلیدواژگان: دبستان، دستوری، واژگانی، زبان شناسی، سخن کاوی انتقادی، عناصر طبیعت، کتاب فارسی، محیط زیست -
صفحه 125مقاله ی حاضر برای این که نشان دهد برنامه ی «فلسفه برای کودکان»، می تواند برای رسیدن به هدف عمده ی خویش یعنی دست یابی به استقلال از داستان های موجود در ادبیات کودک بهره گیرد، به تحلیل محتوایی از نوع تاملی یا فکری چند داستان در این گستره پرداخت. یافته های پژوهش نشان داد، آثار یاد شده به خوبی می توانند به یاری برنامه ی «فلسفه برای کودکان» بشتابند و نیازهای آنان را پاسخ گویند؛ همچنین مشخص شد که همانندی های بسیاری میان دیدگاه های مرتضی خسرونژاد، ماریا نیکولایوا و برونو بتلهایم با یافته های این تحقیق وجود دارد.
کلیدواژگان: ادبیات کودک، استقلال، برنامه ی فلسفه برای کودکان، داستان -
صفحه 157پژوهشگران در این مقاله کوشیده اند که در بررسی ای مقدماتی ضمن شناسایی مهارت های کلیدی در تفکر انتقادی، پیوندی میان مؤلفه های تفکر انتقادی و عناصر داستانی برقرار کنند و در تعدادی از داستان های تالیفی که در ایران منتشر شده اند، میزان وجود این مؤلفه ها را بسنجند. به این منظور، هفده مهارت کلیدی را که از آثار ریچارد پل استخراج شده اند، فهرست کرده و پس از خواندن هر داستان مشخص شده که آیا مهارت یا مؤلفه ی یادشده در آن داستان وجود داشته است یا خیر و اگر وجود داشته، در کدام یک از عناصر داستان، دیده شده است. جامعه ی مورد بررسی در این پژوهش 14 کتاب داستان تالیفی برای گروه سنی «ج» است که در فاصله سال های (1342-1386) از سوی شورای کتاب کودک به عنوان آثار ویژه برای گروه های سنی «ج» معرفی شده اند در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفتند. به نظر می رسد دو داستان حقیقت و مرد دانا و ماهی سیاه کوچولو از نظر به کارگیری مؤلفه های تفکر انتقادی در مرتبه ی بهتری قرار دارند. ضعف عمده ی داستان ها در وجود راوی های مداخله گر، خالی بودن از درون مایه های طنز، استفاده ی مطلوب نکردن از شگردهای داستانی برای خلق فضاهای متفاوت و تقویت دیدگاه های گوناگون و... بوده است. قوی ترین مؤلفه را در بیشتر داستان ها می توان پای بندی به قابلیت های استدلال اخلاقی دانست.
کلیدواژگان: داستان های کودک و نوجوان، مهارت های تفکر انتقادی، مولفه های تفکر انتقادی
-
Page 1Greimas, a structuralist and semiology theoretician, made an attempt to reach the inner layers of a text by going through the surface and the structure of the text. He wanted to find the hidden structure influential in the production of meaning. In fact, a writer, by creating a special kind of narration and narrator in his/her story, produces a chain–like series of sender/ message/ receiver) to present coherent structure for a story. The aim of this paper is to analyze "Crows", one of the best stories of Nader Ebrahimi by using narrative analysis (permanent and non–permanent process) and Actantial Model of Greimas. In this way with the help of narratology the structure and internal relationships of signs of the text, the likns between the characters are clarified.
-
Page 27The aim of this paper is to analyze the gender roles and how they are induced to the reader, the place given to women by the patriarchal society, the roles of wife and daughter, the male gaze and the relationship of woman and nature in one of Sobhi's stories called "Khale Sooske". The approach is based on the distinction between gender and sex and within the framework of feminism. It is mentioned that except for very minor references in three books no research has been done on this story. In this paper it is argued that creating gender roles and values related to it as well as how they are presented to the reader in different ways such as children's literature and internalizing them are all performed by the patriarchal institution in order to support and continue such systems within the social-cultural context.
-
Page 45This research studies Iranian children's understanding of the meaning of conceptual signs and icons existing in the user interface of the International Children's Digital Library (ICDL) in order to evaluate the suitability of the user interface of this library for Iranian children. The research method is mainly qualitative; however, quantitative method is also used to answer some of the research questions. The research population consists of 20 children aged between 7 and 11 years. The research findings showed that all of the conceptual elements of the English user interface are inappropriate for the use of Iranian children. Furthermore, according to the findings, none of the icons were evaluated as suitable from the viewpoint of the studied children. The research findings also indicate that the Persian user interface has facilitated the children's understanding of the meaning of conceptual signs existing in the interface of the International Children's Digital Library. Using the findings of this study, suitable user interfaces may be designed for children considering the differences in their culture and language.
-
Page 71Any discipline requires researches to provide supporting evidences in order to demonstrate their scientific findings. Similarly any research needs to launch their assumptions and findings, alongside or contrary to prior findings based upon preceding studies in order to have a positive impact on the research area. Iranian children's literature, as a recently established university field of study, also demands researches in which regulations and principles of documentation and giving references are met in order to expand its research area. Referencing is mental and cultural process and also a social deed. A list of references is one of the most important components of any research paper or manuscript. Some elements of referencing and citing are "how to use references", "type of emphasis on particular cases", "recurrence of some specific references". Though different types of citation and referencing are undertaken and there is a tendency to move away from personal approaches on how to cite toward systematic and standard citation and referencing, still many cases of slip-ups are observed in research and critical papers.This paper addresses how citation and referencing styles are deployed in research and critical papers in two children's literature journals: The research Quarterly of Children and Youth's Literature and Iranian Children and Young Adult's Book Review.The results show that citations and referencing in these two journals are below standards in writing scientific papers.
-
Page 101Due to the importance of textbooks in forming students’ social identity and character, the present research tends to study Grade two Persian primary textbook in terms of the importance given to nature. This issue is of crucial importance affecting learners’ outlook and behavior toward their environment. Taking some linguistic features such as lexicons, grammar (transitive, non-transitive and relationals) used to depict nature, the researchers analyzed the book to find the writer(s)’ outlook toward nature. The findings of the study shows that nature, in general (flower, animals, mountains, sky, etc.), do not have powerful status. From a more specific standpoint, birds, sky and those associated with the sky are found to be more powerful compared with soil, ground, food, and the like. Surprisingly, water and related words are in the weakest position. Considering the age of the learners and impact of textbooks on building the students’ personality, some suggestions and implications are in order.
-
Page 125This paper is a content analysis of several stories in order to show that the program of «philosophy for children» can benefit from existing stories to reach its main aim, that is, independence. It is concluded in this research that such works of fiction can help the program of «philosophy for children» very well answering its needs. In addition, the many similarities were identified among the many theories of Morteza Khosronejad, Maria Nikolajeva and Bruno Bettelheim with the findings of this research.
-
Page 157Critical thinking as a way of thinking affects our attitudes and behaviors. It includes skills like the ability to describe the purpose, formulating the question, gathering relative data and criticizing them, adopting clear options toward different issues and judging based on evidence and reasonable documents leading to problem solving. Fiction plays an important role in enhancing the formation of the above skills in children by involving them in situations that might not be experienced in real daily life, also strengthening reading skills and comprehension. If the characters of children books think critically, they can be very effective on the readers through observative learning. In this research the writers have been trying to make a link between critical thinking and fictional elements in order to evaluate the existence of these components in Iranian children fictions. To validate the research, Richard Paul’s seventeen key skills have been selected and used in several stories to identify whether these skills have been considered in them or not. And if the skills have been existed, in which fiction elements have been observed. The research population is 14 children’s books (for ages 10-12) listed as the honored list in the Children’s Book Council of Iran (CBCI) from 1343 to 1385 (1964-2006). Apparently “The Reality and the Wise Man” (Haghighat va Marde Dana) and “the Tiny Black Fish” (Mahi Siahe Koochooloo) are on the top of the list of using the component of the critical thinking. The main weaknesses in the fictions are the existence of interfering narrators that weaken inferences and interpretation skill in readers, lack of humor, lack of new techniques to create new atmosphere, lack of effective characters to strengthen children’s intellectual skills, and themes deeply conforming to social norms and rules. The research showed that ethical reasoning abilities compared to other skills proved to be the strongest component.