فهرست مطالب

علوم اجتماعی - سال ششم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1388)

نشریه علوم اجتماعی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آرش قهرمان، سید محمد سید میرزایی صفحه 1
    این پژوهش به بررسی عوامل مؤثر بر رضایت از زندگی در میان 450 نفر (162 مرد و 288 زن) از دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد می پردازد و به این منظور از پرسش نامه خود اجرا بهره می جوید. از بین چهارده متغیر مستقل اصلی صرفا هشت متغیر مورد پذیرش نهایی قرار گرفتند که عبارتند از: رضایت از دوستان، موفقیت تحصیلی، امید شغلی، وضعیت سلامتی، رضایت از دانشگاه، مثبت نگری، رضایت از خود و آرامش روانی.برای تحلیل داده ها از رگرسیون خطی استفاده شده است. نتایج پژوهش حکایت از آن دارد که میزان رضایت از زندگی در دانشکده های مختلف تفاوت معناداری با هم ندارد. به لحاظ آماری دانشجویان دختر و پسر دارای رضایت از زندگی متفاوتی نیستند. یافته ها بیانگر آن است که در هر دو جنس”رضایت از خود“،”مثبت نگری“و”رضایت از دانشگاه“تاثیر معناداری بر رضایت از زندگی دارند. با این وجود دو متغیر”وضعیت سلامتی“و”امید شغلی“بر رضایت از زندگی دختران اثربخش تر از پسران است و”موفقیت تحصیلی“تاثیر بیشتری بر رضایت از زندگی پسران نسبت به دختران دارد. مجموعه متغیرهای اصلی تحقیق 626/0 از تغییرات متغیر وابسته را تبیین می نماید.
    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، رضایت از خود، رضایت از دانشگاه، رضایت از آزادی های اجتماعی، سیاسی، دانشجو
  • سیدعلی حائری زاده، احمدرضا اصغرپور ماسوله، محسن نوغانی، سید علیرضا میرانوری صفحه 27
    بهبود کیفیت آموزش و افزایش موفقیت تحصیلی دانشجویان یکی از اهداف مهم هر دانشگاه است. در میان عوامل مؤثر موفقیت تحصیلی دانشجویان، پژوهش های بسیاری در مورد تاثیر روابط بیرون کلاس غیررسمی استاد- دانشجو بر موفقیت تحصیلی دانشجویان انجام شده است. تقریبا در تمام پژوهش های این حوزه بر کارکردهای مثبت این روابط برای کنش گران درگیر رابطه و نیز برای سازمان دانشگاه تاکید شده است. در این پژوهش به منظور بررسی تفاوت های دو دانشکده متفاوت از جهت روابط استاد و دانشجو، دانشکده های علوم انسانی و مهندسی در یک دانشگاه بزرگ دولتی با هم مقایسه شده اند. حجم نمونه 300 نفر بوده است. نتایج نشان داده است که در دانشکده علوم انسانی روابط استاد و دانشجو بیشتر از دانشکده مهندسی است. این در حالی است که در دانشکده مهندسی روابط دانشجو- دانشجو فراوان تر از دانشکده علوم انسانی است. مدل علی برای بررسی عوامل مؤثر موفقیت تحصیلی در دو دانشکده مشابه است و در هر دو دانشکده پیوندهای قوی و ضعیف با استاد و نیز انگیزه شغلی مثبت و نیز رضایت از نمره بر موفقیت تحصیلی تاثیر مثبت داشته است.
    کلیدواژگان: دانشجویان علوم انسانی، دانشجویان مهندسی، رابطه استاد، دانشجو، رابطه دانشجو، دانشجو، موفقیت تحصیلی
  • داریوش بوستانی، احمد محمدپور صفحه 53
    فوکو یکی از اندیشمندان بین رشته ای و حتی بین پارادایمی معاصر است که دامنه وسیعی از علایق نظری، موضوعات و حوزه ها را پوشش می دهد. بر همین اساس، می توان وی را در قالب طیفی از رهیافت ها و پارادایم های متفاوت چون پارادایم انتقادی، تفسیرگرایی اجتماعی، پست مدرنیسم و پساساختارگرایی قرار داد؛ با این وجود، پیوستگی واحدی نیز با هیچ یک از رویکردهای مذکور ندارد. آرا و اندیشه های فوکو از یک طرف مبتنی بر تلفیقی گسترده از سنت های مهم فلسفی معاصر و از طرف دیگر، به شکل دهی و گسترش ترکیب نظری جدیدی نیز منتهی شده است. بنابراین، رویکرد وسیع فوکو ترکیبی از عناصر نظری برداشت شده در امتداد با انتقادات بنیادی وی از رویکردهای مسلط در علوم انسانی و اجتماعی است که در قالب یک دستگاه نظری خلاقانه، بنیاد نظری وی را شکل می دهد. این دستگاه جدید نظری دارای مواضع پارادایمی خاص خود چون هستی شناسی، انسان شناسی فلسفی، معرفت شناسی و روش شناسی است.
    این مقاله در نظر دارد به بررسی آرا و اندیشه های نظری و روشی فوکو پرداخته و تلفیق نظری و مواضع پارادایمی عمده وی را مورد بررسی قرار دهد. در این راستا، ابتدا به آثار اصلی وی و شرح مختصری از هر کدام پرداخته می شود. سپس، مبانی اندیشمندی و ترکیب های نظری وی واکاوی می شوند. در ادامه مقاله، ابعاد مختلف انسان شناسی فلسفی، هستی شناسی، معرفت شناسی و روش شناسی خاص فوکو شامل دیرینه شناسی و تبارشناسی مورد بحث قرار می گیرند. مقاله با ذکر برخی انتقادات مهم وارده بر دیدگاه های فوکو و برآیند نهایی به پایان می رسد.
    کلیدواژگان: فوکو، هستی شناسی، معرفت شناسی، روش شناسی، دیرینه شناسی، تبارشناسی
  • گلمراد مرادی صفحه 101
    امروزه یکی از مسائل اجتماعی که ذهن بسیاری از محققین علوم اجتماعی را به خود مشغول نموده، مساله افزایش ناامنی در شهرها است. افزایش ناامنی های اجتماعی، سرقت ها، رفتارهای غیر مسئولانه و ضد اجتماعی که امروزه در بسیاری از جوامع به شکل حاد درآمده و از حالت یک پدیده اجتماعی خارج و به صورت یک مساله اجتماعی نمودار گشته است که نه تنها سلامتی و امنیت جامعه را به مخاطره می اندازد، بلکه هزینه های مالی گزاف را تحمیل مالیات دهندگان و ساکنین این شهرها می کند. هدف اصلی این مقاله بررسی تاثیر مشارکت های مردمی در کاهش ناامنی های شهری در کرمانشاه است. روش تحقیق در این مقاله پیمایش بوده و از طریق ابزار پرسش نامه انجام شده است. تعداد 384 شهروند به عنوان نمونه معروف به شیوه تصادفی سیستماتیک برای مطالعه انتخاب شدند. از اعتبار صوری و ملاک برای روایی و آلفاکرونباخ برای پایایی ابزار تحقیق استفاده به عمل آمد.
    براساس یافته های تحقیق عواملی چون میزان ارتقای فرهنگی(17/0=r)، میزان اصالت شهری(74/0=r)، میزان مشارکت در بعد ذهنی(34/0=r) و میزان مشارکت در بعد عینی(39/0=r) با میزان کاهش ناامنی ها رابطه معنادار و مثبتی داشته و در کاهش ناامنی های شهری مؤثر بوده اند. نتایج ضریب رگرسیونی نشان می دهد که متغیرهای اصالت شهری بودن(47/0 Beta=)، میزان مشارکت اجتماعی در بعد عینی(37/0Beta=)، میزان مشارکت اجتماعی در بعد ذهنی(23/0Beta=)، جنسیت افراد(18/0Beta=) و میزان ارتقای فرهنگی (21/0Beta=) به ترتیب میزان اهمیتی در تعیین نسبت واریانس متغیر وابسته داشته اند، وارد معادله رگرسیونی شده و در مجموع 55 ٪از واریانس متغیر وابسته را به حساب آورند(55/0=R2).
    کلیدواژگان: ناامنی شهری، مشارکت اجتماعی، مهاجرت، بی سازمانی اجتماعی، کرمانشاه
  • داود رضی صفحه 131
    در این تحقیق در جهت بررسی رابطه دین، دولت و توسعه سیاسی به صورت تاریخی در ایران و ترکیه این سؤال اصلی مدنظر قرار گرفت که آیا بین نوع پنداشت از دین و نوع رویکرد دولت به توسعه سیاسی رابطه ای وجود دارد؟ روش تحقیق مورد نظر تاریخی بوده همچنین در جهت بررسی تطبیقی از روش توافق میل استفاده شد. براساس یافته های تحقیق این نتیجه حاصل شد که با توجه به موجود بودن سطحی از توسعه سیاسی در هر دو کشور متغیر نوع پنداشت از دین هیچ تاثیری بر رویکرد دولت به توسعه سیاسی در ایران و ترکیه ندارد؛ به صورتی که نوع پنداشت غیرسکولار از دین در ایران به صورت نسبی توانسته است موجب رشد و توسعه شاخص های توسعه سیاسی شود، هر چند در طی این روند چالش ها و محدودیت هایی نیز وجود دارد. نوع پنداشت سکولار از دین در ترکیه نیز همراه با افزایش و بهبود شاخص های توسعه سیاسی بوده هر چند ترکیه نیز با چالش های محدود کننده جدی نهادهای غیردموکراتیکی از جمله دخالت مؤثر نظامیان روبرو بوده است.لذا متغیر نوع پنداشت از دین از رابطه حذف شده و فرضیه تحقیق رد می شود.
    کلیدواژگان: نوع پنداشت از دین، پنداشت، رویکرد دولت به توسعه سیاسی، رویکرد انقلابی به توسعه سیاسی، رویکرد اصلاحی به توسعه سیاسی
  • داریوش حیدری بیگوند، داوود نادمی صفحه 169
    هدف تحقیق یافتن پاسخ سؤال های پژوهش است،که عبارتند از:1 «تجددگرایی» چیست؟ 2 تجددگرایی دانشجویان دختر دانشگاه فردوسی مشهد چگونه است؟ 3 چه عواملی به چه میزان در تجددگرایی دانشجویان دختر دانشگاه فردوسی مشهد مؤثر هستند؟ در مباحث نظری از نظریات اندیشمندانی همچون کارل مارکس،کارل مانهایم،یورگن هابرماس،ویلفردوپاره تو،دیوید رایسمن وآلفردآدلراستفاده شده است.روش تحقیق پیمایشی وجامعه آماری آن دختران دانشجوی کلیه دانشکده های دانشگاه فردوسی مشهد درسال 1386 بوده اند. روش نمونه گیری، روش تصادفی سیستماتیک بوده وحجم کل نمونه 400 نفر است. مهم ترین روش های آماری استفاده شده عبارتند از: مقایسه میانگین ها، تحلیل عاملی،تحلیل واریانس، تحلیل رگرسیون، ضریب مسیر.
    بر اساس تحلیل علی چند متغیری هم زمان محرومیت نسبی، و به ویژه ناهماهنگی پایگاه، بیشترین تاثیر را در تجددگرایی دختران دانشجو دارد. میزان استفاده از وسایل ارتباطی مدرن، و گسترش دامنه ارتباطات، به ویژه با جوامع صنعتی و فرهنگ آن ها از این نظر در درجه دوم اهمیت قرار دارد. عدم تاهل و تثبیت نیافتگی پایگاه در خانواده تولید مثل از این نظر در درجه سوم اهمیت است. بر اساس تحلیل دو متغیری با متغیرهای مستقل کیفی، تماس با جوامع صنعتی و فراصنعتی و فرهنگ آن ها همراه با عدم اطمینان به آینده شغلی رشته تحصیلی، با فاصله، بیشترین تاثیر را بر افزایش تجددگرایی این دختران دانشجو دارد. از این نظر منشا سکونتی غیرشهری در درجه دوم، و عدم تاهل در درجه سوم اهمیت قرار دارد.همه این عوامل افزایش تجددگرایی را با توجه به نتایج بالا می توان به چهار دسته اصلی خلاصه کرد: 1- محرومیت نسبی و به ویژه ناهماهنگی پایگاه 2- گسترش دامنه ارتباطات و ارتباط با جوامع صنعتی و فراصنعتی و مظاهر و فرهنگ آن ها 3- نامناسب بودن وضعیت ازدواج و اقتصادی تاکنون 4-عدم اطمینان به آینده ازدواج و اقتصادی (یا اشتغالی).
    مقاله فوق، مستخرج از طرح پژوهشی شماره 2 «ویژه» مصوب جلسه مورخ 20/3/85 کمیته منتخب شورای محترم پژوهشی دانشگاه فردوسی مشهدمی باشد.
    کلیدواژگان: تجددگرایی، مدرنیسم، رضایت وکیفیت زندگی، وسایل ارتباط جمعی مدرن، مد گرایی
  • محمد مظلوم خراسانی، محمد اکبری فریمانی صفحه 197
    این تحقیق به صورت پیمایشی با حجم نمونه 245 نفر با کمک فرمول کوکران از جامعه آماری 630 نفری معلمان شهر فریمان انتخاب شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه بوده است. در این تحقیق تجزیه و تحلیل داده ها به شکل آماری توصیفی، تحلیل یک متغیره، دو متغیره، چند متغیره و در نهایت با کمک از تحلیل مسیر صورت گرفته است. در تحلیل دو متغیره تعداد زیادی از متغیرها بر میزان تفکر انتقادی معنی دار بودند. ولی در ارتباط با تحلیل چند متغیره از اهمیت آن ها کاسته شده است. در این تحقیق دو متغیر حضور معلمان در حوزه علمی و حضور معلمان در حوزه سیاسی بر متغیر وابسته یعنی تفکر انتقادی با احتمال 95% معنی دار بودند، هر چقدر معلمان بیشتر اهل مطالعه و درگیر مسایل علمی باشند و هم چنین بیشتر به مسایل و حوزه سیاسی به صورت آزادانه بپردازند، از میزان تفکر انتقادی بیشتر برخوردارند.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، حوزه عمومی، آزاداندیشی، روشنگری، گفت وگو و محاوره
|
  • Arash Ghahreman, Seyyed Mohammad Seyyedmirzaie Page 1
    This study examines self-reported life satisfaction and its predicting factors among 450 university students (162 males and 288 females) at Ferdowsi University of Mashhad. Out of the 14 main independent variables, 8 ones were eventually considered in the study including satisfaction with friends, educational achievement, future job expectancy, health conditions, university satisfaction, optimism, self satisfaction and mental peace. Linear Regression has been used for data analysis. It was found that there are no significant statistical differences between males and female's life satisfaction in different faculties. Variables such as “self satisfaction” “satisfaction of university” & “optimism” have a significant effect on student’s life satisfaction in both males and females. “health conditions” and “future job expectancy” are more effective for females than males; while “educational achievement” is more effective for males than females. Finally, the results show that the main variables - in this study- explain 0.626 percent of the variances of the dependent variables.
  • Seyyed Ali Haerizadeh, Ahmadreza Asgharpour, Mohsen Noghani, Alireza Miranvari Page 27
    Promotion of the quality of education and increasing students’ educational achievements are the most important goals of every university. Among many factors affecting students’ educational achievement, out-of-classroom informal interactions between students and faculty members have been studied by many researchers. Almost all of the researches in this area believe these interactions are beneficial both for the engaged actors and the university. In the present study, the differences between the student-faculty member interactions in two faculties (Humanities and Engineering) in a large State university in Iran are studied. The data was gathered from a survey on a representative sample including 300 students. The results show that in the faculty of humanities, there are more frequent student-faculty member interactions compared to the other faculty, while student-student interactions are more frequent in the faculty of engineering. The causal model for explaining students’ educational achievement are the same for both faculties and in both of them weak and strong ties with faculty members and also satisfaction with evaluation have positive effects on students’ educational achievements.
  • Dariushi Boostani, Ahmad Mohammadpur Page 53
    Michael Foucault is regarded as one of the interdisciplinary and even inter paradigmatic figures in the contemporary social theory who embraces a large variety of theoretical interests, issues and areas. Therefore, he could be located in several different approaches and paradigms including critical approaches, social interpretivism, postmodernism, and post-structuralism; although he is not tightly related to any of them. On one hand, Foucault’s theories and insights are based on theoretical eclecticism stemming from the contemporary philosophical traditions, and on the other hand, he contributed in constitution and expansion of a new theoretical enterprise. As a result, Foucault’s perspective is both a product of his criticism on dominant socio-philosophical perspectives and his undertaking to synthesize a new initiative approach. The Foucault’s new theoretical enterprise presents a new paradigmatic foundation containing ontology, philosophical anthropology, epistemology, and methodology. This paper aims to explore Foucault’s theoretical perspectives and insights, his theoretical eclecticism, and his paradigmatic stances. In this respect, a brief overview of his major works is presented. Then, his intellectual backgrounds and theoretical syntheses are discussed. The main part of the paper is devoted to Foucault’s philosophical anthropology, ontology, epistemology, methodology with a focus on genealogy and archeology. The paper ends with addressing some major criticisms which were leveled against Foucault’s perspective as well as a few final remarks.
  • Golmorad Moradi Page 101
    Nowadays, one of the social problems that have occupied most social science researchers’ mind is insecurity in cities. The expansion of social insecurities, robberies, irresponsible and anti-social behaviors these days have converted to acute from and changed from a social phenomenon to a social problem. These factors not only endanger social security and well-being but also impose huge financial costs on tax payers and citizens of these cities. The main purpose of this article is to investigate the role of People Participation in reducing Urban Insecurity in Kermanshah. The method of the study is survey and the instrument is a questionnaire. 384 participants were chosen through systematic randomization. Validity of the results was ensured using criterion and face validity, and its reliability was checked by the Alpha Cronbach and the Pearson coefficient. Based on the research findings the amount of cultural promotion (r=.17), having an urban origin (r=.74), subjective participation (r=.34) and objective participation (r=.39) have a positive and meaningful relationship with reducing insecurity in cities. According to regression coefficients having an urban origin (Beta=.47), objective participation (Beta=.37), subjective participation (Beta=.23), gender (Beta=.18) and the amount of cultural promotion (Beta=.21) entered to regression model and explained 55 percent of variance observed in the dependent variables (.55).
  • Davood Razi Page 131
    The aim of this paper is to investigate the relationship between religion, government and political development in Iran and Turkey. The main research question is that “Is there any relationship between the conceptions of religion and government’s approach to political development? The method of research is comparative-historical. The results show that, given the current level of political development in these two countries, the conceptions of religion do not have any effect on the governments’ approach to political development in Iran and Turkey; it can even be argued that the non-secular conception of religion in Iran has relatively contributed to the growth and development of political indices; however, this process has had its own challenges and limitations. In Turkey, the secular conception of religion has also contributed to the expansion and improvement of political indices; however, the Turkish government had to face serious limiting challenges coming from non-democratic institutions and interfering militarists. Therefore the variable ‘conception of religion’ is not relevant and the research hypothesis is rejected.
  • Daryoush Heydari Bigvand, Davood Nademi Page 169
    The aim of this research is finding correct answers to investigative questions that are as follows: 1.What is modernism? 2. How is modernism of female students in Ferdowsi University of Mashhad? 3. Which factors and to what extent affect modernism of female students in Ferdowsi University of Mashhad? In the theoretical discussions, the ideas of Karl Marx, Karl Manheim, Jurgen Hambermas, Wilfred de Puerto, Rice man and Alfred Adler have been used. The method of research is survey and the sample includes 400 female students of all the colleges in Ferdowsi University of Mashhad studying in the year 1386. The method of sampling was systematic randomization. The most important statistical methods which have been used are as follows: comparing means, factor analysis, variance analysis, regression analysis, and path analysis. Based on the multi-variable causal analysis, simultaneity of relative deprivation and specially the disharmony of the base, have the most effect on modernism of female students. The second most important factor is the degree of the use of modern communication equipments and expansion in the communication scope, especially with industrial societies and their culture. The third most important factors are bachelorhood, and lacking a fixed base in the family of reproduction. Based on the two-variable analysis with independent qualitative variables, having connection whit industrial and ultra-industrial societies and their culture correlate with lack of confidence to the employing future of the educational field, have the most effects on the modernism of female student. From this viewpoint, settlement base in non-civil places and bachelorhood are in lower levels of importance respectively. All of the predicting factors of modernism can be categorized in four major groups: 1. Relative deprivation and specially disharmony of the base; 2. Expansion of the communication scope and having relation with industrial and ultra-industrial societies and their culture and its manifestations; 3. Inconvenient conditions for marriage and severe economical condition; 4. Lack of confidence about the future of marriage or economical situation.
  • Mohammad Mazloom Khorasani, Mohammad Akbari Fareemani Page 197
    The sample for the survey included 245 subjects which were chosen out of the all 630 teachers in Fareeman using Cookran Formula. The data was collected through a questionnaire and then it was analyzed by SPSS software. Data analysis was carried out in the form of "single-variable, two-variable and multivariable" analysis and finally by means of path analysis. The two-variable analysis showed that many of the variables do have a significant effect on teachers’ critical thinking level; however, this was less observed in the result of multi-variable analysis. The results show that the two variables "attendance in academic field and attendance in political field" have a significant effect on teachers’ critical thinking level. It can be argued that the studying more, getting involved in academic matters more frequently, participating in political domains, and expressing uninhibited criticisms can enhance teachers’ critical thinking.