فهرست مطالب

پژوهش نامه قرآن و حدیث - پیاپی 1 (بهار و تابستان 1382)

پژوهش نامه قرآن و حدیث
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1382)

  • 160 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1382/05/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • جعفر نکونام صفحه 5
    این نوشتار بیانگر یکی از دغدغه های مهمی است که خاطر متکلمان و فلاسفه اسلامی را به خود مشغول داشته است. گروهی از اندیشمندان اسلامی در مورد صفات خبری خداوند و حتی سایر گزاره های دینی، ظواهر کلام را معتبر دانستند و گروهی با تاویل روی آوردند...
  • عباس همامی صفحه 6
    قرآن نظیر سایر متون بشری که به صرف آشنای با زبان و معلوماتی بتوان به فهم و تفسیر کامل آنها نایل آمد، نیست؛ بلکه علاوه بر آن لازم است که از طهارت نفس نیز برخودار باشد. هرچه طهارت نفس افزون تر باشد، فهم و تفسیر قرآن ژرف تر و گسترده تر خواهد بود. در این مقاله مهم ترین اصول که فهم و تفسیر قرآن از آنها پیروی کند، بیان می شود.
  • مجید معارف صفحه 7
    یکی ازمبانی فهم حدیث توجه به وضعیت حدیث ازجهت الفاظ و عبارات اولیه و احیانا میزان نقل به معنای واقع شده در آن است. بررسی تاریخ حدیث نشان می دهد که به دلیل برخی از موانع بر سرراه تدوین حدیث، احادیث معصومان(ع)، خاصه احادیث نبوی عمدتا دچار نقل به معنی شده و این موضوع پیامدهایی درفهم مقاصد حدیث به بار آورد. البته به دلیل اضطرار در امر نقل به معنا، این موضوع با شرایط و ضوابط خاصی مجاز اعلام گردید. این مقاله درصدد بررسی اصل پدیده نقل به معنی، شناخت پیامدهای آن ونیز بیان حدود وثغور نقل به معنای مجازساماندهی شده است.
    کلیدواژگان: حدیث، فقه الحدیث، نقل به الفاظ، نقل به معنی، جواز و منع
  • جعفر نکونام صفحه 25
    در این مقاله به بررسی جوانب گوناگون تاریخ گذاری قرآن به معنای تعیین تاریخ و ترتیب نزول وحی های قرآن پرداخته شده است. اهمیت تاریخ گذاری و نتایجی که بر آن مترتب است، پیشینه اهتمام به آن به خصوص در دوره معاصر، منابعی که به کمک آنها می توان به تاریخ گذاری قرآن پرداخت، و دشواری ها و محدودیت هایی که در مسیر تاریخ گذاری قرآن وجود دارد، موضوعاتی است که در این مقاله بررسی شده است.
    کلیدواژگان: تاریخ گذاری قرآن، ترتیب نزول قرآن، مکی و مدنی قرآن، خاورشناسان، تفسیر تاریخی قرآن
  • عباس همامی، احسان پور اسماعیل صفحه 53
    آنچه در این نوشتار می آید، بررسی سرانجام حضرت عیسی (ع) در اناجیل چهارگانه و تطبیق آن با قرآن است. مقاله حاضر با واکاوی اناجیل به نقد اعتقاد بیشتر مسیحیان کنونی پیرامون عاقبت مسیح (ع) می پردازد. اگرچه سخن از صلیب و فقدان (توفی) در ماثورات اسلامی آمده است. اما در این مکتب نتیجه دیگری از آن گرفته می شود. نتیجه ای که از سویی ابهام را درباره فرجام عیسی (ع) می زداید و از دیگرسو منجر به باورداشت زنده بودن حضرت عیسی (ع) و عروج جسمانی روحانی او می گردد. به این ترتیب قرآن مجید موضع قاطعی در برابر پایان اولین دوره زندگی حضرت عیسی (ع) معرفی می کند که این رویکرد می تواند برای معتقدان به مسیح (ع) جالب باشد.
    کلیدواژگان: قرآن، عهد جدید، سرانجام عیسی (ع)، عروج
  • سید محمدعلی ایازی صفحه 65
    بررسی و کشف علل و عوامل تاثیرگذار در انفعال و احساس درونی و باطنی انسان را زیبایی شناسی قرآن تشکیل می دهد و پیش فرض ها و نگاه های بنیادین شناخت زیبایی قرآن را اصول و مبانی این زیبایی شناسی تشکیل می دهد.
    در این مقاله سعی شده تا نشان داده شود که تا اصولی مانند شناخت و جایگاه قرآن در جذب مخاطب، اثرگذاری های معنوی، هدف مندی زیبایی شناسی، ساختار هندسی آیات قرآن، هماهنگی لفظی و معنایی، به درستی شناسایی و تنقیح نشود، زیبایی شناسی قرآن به خوبی انجام نخواهد گرفت، از این رو در آغاز، پیشینه و اهمیت موضوع تبیین شده و یکایک این اصول شرح داده شده و تاثیر آن را در شناخت زیبایی قرآن آشکار ساخته است.
    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، اصول و مبانی، هدف مندی، ساختار هندسی، هماهنگی لفظی و معنوی
  • امیر توحیدی صفحه 81
    علمای علم کلام معمولا بحث پیرامون معرفت خدا را با عنوان «اثبات صانع» آغاز می کنند و با طرح مقدماتی، وجوب معرفت باری را مطرح می نمایند. اهل کلام شناخت و معرفت خدا را امری بدیهی و بی نیاز از اثبات نمی دانند و معتقدند این موضوع نیز همانند دیگر موضوعات مجهول و مشکوکی است که شناخت آن ها از طریق علم حصولی و تصور آن ها صورت می گیرد، ولی از آنجا که تصور خدا امری محال است، می گویند: معرفت خدا یعنی قطع به وجود خدا با تصور وجه او، نه تصور خودش. و این معرفت را «معرفت بالوجه» می نامند. این در حالی است که قرآن کریم و روایات معصومین علیهم السلام معرفت خدا را امری بدیهی و فطری می داند که نیاز به تذکر و یادآوری انبیا و اولیای الهی دارد.
    در این مقاله تلاش بر این است که فطری بودن معرفت خدا را با استفاده از آیات و روایات به اثبات رسد و انبیا و اولیای الهی را به عنوان مذکران این نعمت فراموش شده معرفی گردند.
    کلیدواژگان: معرفت، پیشینه معرفت، عالم ذر، آیه میثاق، مذکران عهد نخست
  • سید محمد دشتی صفحه 93
    یکی از مسائل مورد اشاره قرآن کریم انسای آیات می باشد که در آیه 106 بقره در مقابل نسخ از آن یاد شده است. در باب انسای آیات جز در محدوده تفسیر آیه و ذکر اقوالی چند، هیچ بحث جامع و مستقلی انجام نگرفته است. در مقاله حاضر هفت دیدگاه از مفسران کهن، متاخر و معاصر گزارش و ضمن نقد بررسی آنها، دیدگاه نویی در تفسیر انسا مطرح شده است.
    کلیدواژگان: انساء، نسخ، آیه، نسخ مشروط، تاخیر حکم، فراموشی آیات یهود
  • علی احمد ناصح صفحه 107
    با قطع نظر از مباحثی که پیرامون تعریف و معنای سیاق، مبانی بهره گیری از آن در تفسیر قرآن، محدوده و شرایط استفاده از آن و کارآیی آن در تفسیر در مقایسه با سایر ادله مطرح است، یکی از مهمترین مباحث درباره سیاق، توجه به کارکردها و عرصه های نقش آفرینی آن در تفسیر قرآن کریم است. پژوهش حاضر تلاشی دراین زمینه است که ضمن آن عملکرد سیاق درعرصه های مختلف تبیین گشته و با ذکر مصداق هایی، نظریات و آراء مفسران درباره معنی و مضمون آن مصداق ها مورد توجه قرارگرفته و در مواردی به نقد آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: سیاق، تفسیر، کارکردها، مبانی، قرینه، حجیت
  • حامد خانی (فرهنگ مهروش) صفحه 131
    در جغرافیای نمادین ادیان مختلف، کوه ها از جایگاه ویژه ای برخوردارند. از جمله کوه هایی که درفرهنگ اسلامی و بویژه نزد شیعیان، تداعی گر معانی نمادین به شمار می رود، کوه رضوی است. دراین مطالعه نخست بانظر به پیشینه جغرافیایی، وشواهد نام شناختی، زمینه حضور این نماد در فرهنگ اسلامی بازشناسی می شود. درمرحله بعد، با نظر به شواهد حضورآن درباور عموم مسلمانان وبویژه شیعیان، همراه بامقایسه با نگرشهای مشابه درادیان دیگر، میان زمینه های جغرافیایی، تاریخی، و فرهنگی پیدایی و تکامل این نماد، تا حد امکان ارتباط برقرار می گردد.
    کلیدواژگان: جغرافیای نمادین، اساطیر، کوه، رضوی، تاریخ فرق اسلامی، شیعه، بهشت و برزخ
  • مرتضی کریمی نیا صفحه 143
    این مقاله نخست به شرح علل و تاریخچه تدوین کتاب تاریخ قرآن (به قلم تئودور نلدکه در1860 میلادی) می پردازد و سپس سیرتکمیل و بازنگاری آن به دست سه تن از قرآن پژوهان غربی (شوالی، برگشترسر، و پرتسل) را همراه با مروری بر محتوای سه جلد کتاب به دست می دهد. در قسمت دوم، مولف ضمن معرفی ترجمه تازه انتشاریافته این اثر در زبان عربی به قلم جرج تامر (برلین و بیروت، 2004)، به نقد و بررسی بخش هایی از این ترجمه و بیان اشکالات زبانی موجود در آن می پردازد.
    کلیدواژگان: تاریخ قرآن، تئودور نلدکه، فریدریش شوالی، جرج تامر
|
  • Majid Maaref Page 7
    Among essentials of hadith understanding is consideration of situation of hadith in terms of words, primary phrases, and occasionally rate of conveying the meaning. Historical survey indicates that hadiths of the Infallibles, especially prophetic ones, are chiefly undergone conveying the meaning due to some obstacles to hadith formulation which in turn has some consequences in understanding purposes of hadiths. Of course, conveying the meaning was announced allowed, due to its necessity, conditional upon specific criteria. The present essay intends to investigate the phenomenon of conveying the meaning per se, know its consequences, and expound extents of the allowed conveying the meaning.
    Keywords: hadith, hadith understanding, conveying the meaning, being allowed or prohibited
  • Jafar Nekounam Page 25
    This essay deals with different aspects of historiography of the Quran, i.e., determination of time and arrangement of Quranic revelations. Significance of historiography, its consequences, background of dealing with it especially in contemporary times, sources through which one can deal with Quranic historiography, and difficulties as well as limitations in the way of Quranic historiography are subjects surveyed in the present essay.
    Keywords: Quranic historiography, arrangement of Quranic revelation, Makki, Madani of the Quran, Orientalists, Quranic historical exegesis
  • Abbas Hemami, Ehsan Pouresmaeel Page 53
    What is presented here is survey of Jesus’s end in the four-fold Bibles and its comparison with the Quran. Investigating Bibles, the present essay criticizes the belief of most contemporary Christians concerning Jesus’s end. Although cross and loss (tawaffi) are mentioned in the Islamic writings, this schools concludes something else – a conclusion which eliminates ambiguity from Jesus’s end on the one hand and leads to belief in him as being alive and being ascended bodily-spiritually on the other. Thus, the holy Quran introduces a decisive position against the end of first step of Jesus’s life which may be interesting for devotees of Jesus.
    Keywords: Quran, the New Testament, Jesus's end, ascend
  • S. Mohammad Ali Ayazi Page 65
    Investigation and discovery of influential causes and factors in man’s inner impression and sensation constitutes Quranic aesthetics and presuppositions as well as fundamental views concerning beauty of the Quran composes principles and essentials of that aesthetics. The present essay attempts to indicate that Quranic aesthetics cannot be truly done unless such principles as knowing Quranic status in attracting the audience, spiritual influences, purposefulness of aesthetics, geometric structure of Quranic verses, and verbal and semantic harmony are not correctly known and clarified. Thus, background and significance of the subject is expounded first and then all those principles as well as their influence upon knowing Quranic aesthetics are explained.
    Keywords: aesthetics, principles, essentials, purposefulness, geometric structure, verbal, semantic harmony
  • Amir Tohidi Page 81
    The discussion concerning knowledge of God is normally commenced by theologians with the title “to prove the Creator” and then through some preliminaries the necessity of knowledge of God is raised. Theologians do not treat knowledge of God as something self-evident and needless to prove; rather, they believe that this subject is like other unknown, doubtful things whose knowledge takes place through their representation in the mediated knowledge. However, since representation of God is impossible, they say that knowledge of God is to believe in certainty of His existence through representation of His Wajh (Face) and not Himself calling such a knowledge “Ma’rifa bi’l Wajh”, while the holy Quran and hadiths of the Infallibles treat knowledge of God as something self-evident and natural which simply needs reminding of prophets and saints. The present essay attempts to prove, through Quranic verses and hadiths, that knowledge of God is natural and introduce prophets and saints as reminders of that forgotten blessing.
    Keywords: knowledge, background of knowledge, world of Dharr, mithaq verse, reminders of the taken promise
  • Sayyed Mahmoud Dashti Page 93
    One issue mentioned in the Quran is insa’ of verses narrated in the verse 106 of the second surah. There is no comprehensive, independent discussion concerning insa’ of Quranic verses unless in the limits of commentary of that verse as well as narrating some opinions. The present essay reports, criticizes, and investigates seven perspectives of earlier, later, and contemporary commentators and presents a new perspective in commentating insa’.
    Keywords: insa', abrogation, verse, conditional abrogation, delay in declaring precepts, Jews forgetting verses
  • Ali Ahmad Naseh Page 107
    Ignoring discussions concerning definition and meaning of context، essentials of its use in the Quranic exegesis، limits and conditions of its use، and its beneficiality in the exegesis compared to other proofs، a very important discussion concerning context is the consideration of its functions and realms of its role-playing in the Quranic exegesis. The present research is an attempt in that field in which functions of context in various realms are expounded، and commentators’ opinions concerning its meaning and theme are taken into consideration through some instantiations and are criticized in some cases.
    Keywords: context, exegesis, functions, essentials, authority
  • Hamed Khani Page 131
    Mountains are of special status in the symbolic geography of various religions. Radwa is among mountains reflecting symbolic meanings in the Islamic، and especially Shiite، culture. The purposes of the present study is to recognize realm of presence of that symbol in the Islamic culture through considering geographic background and other evidence first and then create relationship between geographic، historical، and cultural background of generation and evolution of that symbol through considering evidence of its presence among Muslims in general and Shiites in particular alongside with its comparison with similar perspectives in other religions.
    Keywords: symbolic geography, myths, mountain, Radwa, history of Islamic sects, Shia', paradise, purgatory
  • Morteza Kariminiya Page 143
    The present essay deals with explanation of causes as well as history of formulation of the Quran (written by Theodore Nöldeke in 1860) first and with itinerary of its completion and rewriting by Schwally، Bergsträβer، and Pretzl، alongside with a glance at contents of three volumes of the book. The second part deals with introduction of the newly published Arabic translation of the work by George Tomer (Berlin & Beirut) and criticism of some parts of it as well as explanation of its linguistic problems.
    Keywords: Quranic history, Theodore Nöldeke, Von Friedrich Schwally, George Tomer