فهرست مطالب

مطالعات پیشگیری از جرم - پیاپی 11 (تابستان 1388)

فصلنامه مطالعات پیشگیری از جرم
پیاپی 11 (تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد فرجیها، محمدباقر مقدسی صفحه 7
    حمایت از افراد جامعه در برابر مداخله های غیرقانونی و خودسرانه ماموران پلیس و هدایت نیروهای پلیس به اجرای عادلانه و منصفانه وظایف شغلی، مستلزم به کارگیری سازوکارهای کنترلی استخدامی، آموزشی و نظارتی است. ریشه گرایش ماموران پلیس به رفتارهای ناقض حقوق شهروندی را نباید تنها در عوامل شخصی و فردی جست و جو کرد. پژوهش های انجام شده نشان می دهد ماهیت و پیچیدگی ماموریت های پلیس و تاکید بر افزایش کارآیی و ارایه بیلان کار، سهم بسزایی در افزایش موارد نقض حقوق شهروندی توسط برخی از ماموران پلیس دارد. از این رو آموزش مفاهیم حقوق بشری و ایجاد درک عمیق نسبت به حقوق دفاعی متهم، به تنهایی تضمین مؤثری برای کاهش تخلف های پلیس به شمار نمی آید. ساختار سازمانی، سازوکارهای نظارتی و فرهنگ حاکم بر سازمان پلیس باید به گونه ای طراحی و اجرا شوند که کارکنان پلیس به طور مستمر به سوی کاربرد عملی این دانش هدایت شوند. نوشتار حاضر تلاش دارد با نگاهی به دستاوردهای نظام های پلیسی تطبیقی، راهکارهای درون سازمانی ارتقای رعایت موازین حقوق بشری در سازمان پلیس را مورد بررسی قرار دهد. تاکید این مقاله بر بخشی از این سازوکارها، به ویژه بازنگری در شرایط جذب و استخدام نیروهای پلیس، آموزش راهکارهای عملی رعایت موازین قانونی در اجرای ماموریت های پلیسی و نیز پیش-بینی فرایندهای مستقل و عادلانه برای رسیدگی به شکایت از ماموران پلیس خواهد بود.
    کلیدواژگان: تحقیقات پلیسی، نقض حقوق بشر، شکایت از پلیس، نظارت بر پلیس، موازین قانونی
  • محمد صالح ولیدی صفحه 27
    بی تردید اعمال سیاست جنایی مبتنی بر رویکردهای پیشگیرانه جرم شناسی در مبارزه با بزهکاری، یکی از دستاوردهای جرم شناسی است که امروزه در اغلب نظام های کیفری، مورد توجه قانون گذاران قرار گرفته است. در کشور ما نیز در بند پنجم از اصل 156 قانون اساسی اقدام مناسب برای پیشگیری از وقوع جرم، به عنوان یکی از وظایف عمده قوه قضاییه پیش بینی شده است.
    هدف اصلی از نگارش این مقاله، بررسی ارتباط و همبستگی جرم شناسی با آموزه های اسلامی است. در این نوشتار سعی شده است مهم ترین آموزه های پیشگیرانه یا مدل های پیشگیری از وقوع جرم در نظام اسلامی شامل نقش جهان بینی اسلامی، امر به معروف و نهی از منکر و نقش اخلاقیات اسلامی در پیشگیری از جرم به گونه ای تحلیل شود که شایستگی پژوهشی نو در دانش جرم شناسی را داشته باشد. بدین منظور، راهکارهایی نیز برای تحقق این مهم ارائه شده است.
    کلیدواژگان: پیشگیری از جرم، آموزه های اسلامی، رویکردهای جرم شناختی، جهان بینی اسلامی، امر به معروف و نهی از منکر، اخلاق اسلامی
  • لیلا سادات اسدی صفحه 45
    اهمیت دوران کودکی به عنوان دوره شکل گیری شخصیت انسان، ایجاب می کند که نظام دادرسی خاصی با درنظرگرفتن احساسات و عواطف کودک، در رسیدگی به جرایم او اعمال شود. قانون گذار ایران در سال 1338 با تصویب قانون تشکیل دادگاه اطفال بزهکار، بر انجام این مهم همت گماشت و در حال حاضر مواد 219 به بعد قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری مصوب 1378 با پیروی از قانون سال 1338 در رسیدگی به جرایم اطفال، شرایطی را به نفع کودکان در نظر گرفته است.
    پیوستن جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون حقوق کودک در اسفند 1372، قانون گذار را موظف به تطبیق قوانین داخلی با مواد کنوانسیون کرده است. از سوی دیگر ایران به عنوان عضوی از جامعه بین المللی باید اسناد بین المللی ارشادی در خصوص کودکان (از قبیل مقررات پکن و رهنمودهای ریاض) را در تدوین مقررات دادرسی افتراقی مدنظر قرار دهد. نگاهی به تحولات تقنینی ایران در دادرسی کودکان معارض با قانون نشان می دهد که قانون گذار ایران، آن چنان که باید، رهنمودهای مندرج در اسناد بین المللی را مدنظر قرار نداده است.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، دادرسی افتراقی، کودک و نوجوان، معارض با قانون
  • محسن کلانتری، سمیه قزلباش صفحه 71
    طی سال های اخیر، علاقه و توجه وافری به تحلیل رابطه مکان و بزهکاری و مطالعه تاثیر متقابل انسان و محیط و شرایط و زمینه ها در شکل گیری الگوهای مکانی بزهکاری به وجود آمده است. شناسایی عوامل محیطی و مکانی بروز جرم و سعی در از بین بردن این عوامل و یا کاهش اثرات آن، مهم ترین راهکار پیشگیری از وقوع ناهنجاری ها شناخته شده است.
    این پژوهش با هدف تحلیل الگوهای فضایی ناهنجاری های مرتبط با سرقت در شهر زنجان و شناسایی عوامل تسهیل کننده ارتکاب این جرایم و به منظور کنترل محدوده های آلوده به این جرایم، با استفاده از مدل های گرافیکی در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی انجام گرفته است. روش پژوهش توصیفی و تحلیلی است و برای شناسایی الگوهای فضایی بزهکاری در شهر زنجان از آزمون های مرکز متوسط، بیضی انحراف معیار و تخمین تراکم کرنل استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش تمامی جرایم مرتبط با سرقت است که در طی یک سال در محدوده شهر زنجان به وقوع پیوسته است.
    مطابق یافته های این پژوهش، مهم ترین کانون های تمرکز بزه سرقت از منازل بر محلات انصاریه، اعتمادیه، دباغلر، حسینیه، درمانگاه و گونیه انطباق یافته است. تنها کانون جرم خیز بزه سرقت از مغازه ها در محدوده بخش مرکزی شهر و بازار سنتی شهر زنجان بوده است. بیشترین میزان سرقت وسایل نقلیه در خیابان فردوسی حد فاصل بازار سنتی شهر و سه راه بیجار رخ داده است. بیشترین تمرکز بزه سرقت از مکان های دولتی نیز در محله فرودگاه زنجان دیده می شود.
    به نظر می رسد، نوع و میزان کاربری ها و نحوه توزیع آن در سطح شهر زنجان و نوع استفاده از محیط کالبدی این شهر، در ایجاد زمینه ها و شرایط ارتکاب بزه مؤثر بوده است. بنابراین با شناخت، اصلاح و کنترل مشخصه های مکانی و ویژگی های محیطی که در اندیشه یک مجرم بالقوه برای ارتکاب بزه مناسب و مفید تشخیص داده می شود، می توان از بروز انواع بزهکاری در محلات این شهر پیشگیری کرد.
    کلیدواژگان: کانون های جرم خیز، بزهکاری، سرقت، زنجان، سامانه اطلاعات جغرافیایی
  • یوسف بیانلو، محمد کریم منصوریان صفحه 101
    یکی از مشکلاتی که امروزه شهرها با آن مواجه اند، افزایش جرایم و تنوع آن ها در شهرهاست، به نحوی که آهنگ رشد جرایم بیش از توسعه فیزیکی شهرهاست. اگرچه برای پیشگیری از وقوع جرایم در شهرها، راهکارهای متفاوتی از سوی دانشمندان و صاحب نظران ارائه شده است، ولی بی شک باید اذعان داشت که یکی از عوامل مؤثر در وقوع جرایم، عامل محیطی است که موانع یا تسهیلاتی را برای مجرم فراهم می کند. تاثیر عوامل محیطی در وقوع جرم، از سال ها پیش در کشورهای اروپایی مدنظر قرار گرفته است. ولی در کشور ایران نیز اخیرا به این نکته در بستر دانشگاه ها و رسانه ها توجه گردیده است.
    علاوه بر لزوم توجه به عوامل محیطی و جغرافیایی جرایم، مطالعه و بررسی ویژگی های جمعیت شناختی مجرمان و سنخ شناسی جرایمی که توسط مجرمان مختلف وقوع می یابد، امری ضروری است تا بدین وسیله بتوان تحلیلی نظام مند و جامع از طراحی و برنامه ریزی جغرافیای جرایم و ساختار جمعیتی مجرمان ارائه کرد.
    هدف مقاله حاضر، بررسی رابطه بین فضاها و نقاط مختلف شهری و نوع جرایمی است که در آن ها به وقوع پیوسته است. همچنین تلاش شده تا ویژگی های دموگرافیک مجرمان نیز تبیین شود. روش تحقیق در این پژوهش کمی بوده و تکنیک مورد استفاده، اسنادی است. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه معکوس استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش، تمامی مجرمان دستگیرشده شهر شیراز در سال 1382 بوده است که از بین آن ها، تعداد 2653 نفر به عنوان جمعیت نمونه انتخاب شد و با توجه به محل های ارتکاب جرم و نوع جرم ارتکابی، مورد بررسی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: جرم، نقاط بحرانی جرم، جغرافیای جرم، نرخ جرم
  • مهرانگیز رضایی، عیسی برتاو، سید عباس رجایی صفحه 129
    جرم ذاتا دارای کیفیت جغرافیایی است؛ اصولا ارتکاب جرم در مکانی با یک موقعیت جغرافیایی خاص رخ می دهد. در گذشته، شناخت و تحلیل الگوهای حاکم بر جرایم به طور دستی توسط یک یا چند مامور انجام می گرفت. این ماموران داده ها را جمع آوری و بر اساس زمان و مکان مربوطه دسته بندی کرده و در نهایت از روی آن ها برخی الگوهای جرایم را به دست می آوردند. امروزه GIS به عنوان یکی از دستاوردهای بزرگ تحولات تکنولوژی اطلاعات، بیشترین کاربردها را در امور انتظامی و همچنین مطالعه و بررسی جرایم پیدا کرده است. تحلیل های مکانی به عنوان یکی از امکانات اساسی در سیستم اطلاعات جغرافیایی، می تواند بینشی را نسبت به چگونگی ارتباط مکان و جرم فراهم آورد. شناسایی این رابطه می تواند در جهت پیش بینی و پیشگیری از جرم مورد استفاده قرار گیرد. تحلیل فضایی جرم به دنبال تعیین الگوی حرکت افراد در زمان و مکان و دستیابی آن ها به اهدافشان در فضاست. از این رو سیستم اطلاعات جغرافیایی این امکان را فراهم می آورد تا از طریق نقشه سازی جرم، سیاست گذاری ها و فرایند پیشگیری جرم با استفاده از تکنیک های علمی صورت گیرد. هدف این مقاله نیز مطالعه توانایی سیستم های اطلاعات جغرافیایی و تحلیل فضایی نقاط جرم است.
    کلیدواژگان: نقشه سازی جرم، الگوهای فضایی، تحلیل فضایی، پیشگیری از جرم، سیستم اطلاعات جغرافیایی، پلیس
  • مهدی مالمیر صفحه 149
    در ارتباط با بزهکاری و جرم، در ادبیات علوم اجتماعی دیدگاه ها و نظریه های مختلف و متنوعی مطرح است. در این مقاله به مرور و طبقه بندی بخشی از این نظریه هایی که در حوزه پیشگیری از جرم وجود دارد، پرداخته شده است. اساس این نوع شناسی، تقسیم بندی ون ویک و دوارد است. بر این اساس در حوزه جرم شناسی نظری پیشگیری از وقوع جرم، سه دسته نظریه را از هم می توان تفکیک کرد: نظریه های پیشگیری وضعی جرم، نظریه های پیشگیری محیطی جرم و نظریه های پیشگیری جنایتکاری. در این جا تلاش شده است تا با مرور مطالعات جدیدتر، این دسته بندی را گسترش داده و تعداد دیگری نظریه، به ویژه نظریاتی که دارای رهیافتی جامعه شناختی هستند نیز به این زیرمجموعه افزوده شود.
    کلیدواژگان: پیشگیری از جرم، نظریه های پیشگیری وضعی، نظریه پیشگیری محیطی، نظریه پیشگیری جنایت کاری
  • منوچهر علی نژاد صفحه 171
    اساسا اصل پیشگیری از وقوع جرم مستلزم رویکردی راهبردی نسبت به مفهوم امنیت بوده و نیازمند اقدامات زمینه ای و فرهنگی است تا در بلندمدت در جامعه نهادینه شود. معیارهای اجتماعی پیشگیری از جرم ریشه در جامعه محوری، کنش عقلانی شهروندان و سرمایه اجتماعی دارد. جامعه محوری در پلیس نوعی بازگشت مجدد پلیس به جامعه است؛ آن هم نه یک بازگشت فیزیکی و ظاهری، بلکه بازگشت رویکردی و نگرشی که اصل پیشگیری از وقوع جرم و اصل رضایت شهروندی، نتیجه آن است. معیارهای عقلانی اصل پیشگیری نیز ریشه در منافع و مصالحی دارد که با تامین امنیت پیشگیرانه، متوجه جامعه می شود. سرمایه اجتماعی، ظرفیت ها و استعدادهای نهفته در بطن جامعه است که در بستر نهادهای مدنی و رسمی بروز می کند و به پلیس امکان می دهد تا اعتماد، مشارکت مردمی و نهادهای مدنی را در جهت کنترل هرچه بهتر جامعه و اعمال مقررات پیشگیرانه پلیسی به کار گیرد.
    کلیدواژگان: جامعه محوری، پیشگیری از جرم، رویکرد راهبردی، سرمایه اجتماعی، انتخاب عقلانی
|
  • Dr. Mohammad Farajiha, Mohammad Bagher Moghaddasi Page 7
    To protect people against illegal and perverse interventions of police officers and to direct them to perform their duties fairly and reasonably requires to controlling mechanism in the area of employment, education and supervision. Police officers tendency to violate citizenship rights has not only roots in personal factors. Researches show that the nature and complexity of police missions and emphasis on improving their efficiency and finally presenting final reports has also important roles to increase violation of citizenship rights by some police officers. Therefore, to train human rights conceptions and make deep sense to defense rights of defendants can not solely ensure decreasing police officers violations. Organized structure, mechanism of supervision and dominated culture of police should be managed in a manner that can direct police officers to apply this knowledge continuously. This article with a comparative view to achievements of police forces aims to examine suitable organizational disciplines for improving human rights standards. The emphasis of this article is especially on necessity to revise employment conditions, teaching practical ways to respect legal standards during performance of police missions and also considering independent and fair process to answer individual's complaints from police.
  • Dr. Mohammad Saleh Validi Page 27
    Undoubtedly, applying criminal policy based on preventive approach in criminology to combat crime is one of the achievements of criminology. Nowadays, it is considered by legislators in the most criminal systems. In our country, according to section 5, article 156 of constitution law, "resorting to suitable actions for prevention of crime" is supposed a major task of judiciary.The main purpose of this article is examining the relation and correlation between criminology and Islamic thoughts. It tries to analyze the major Islamic standards or models in preventing crimes such as "the role of Islamic conception to world", "the role of Promoting good and Preventing evil" and "the role of Islamic ethics in preventing crimes". In doing so, some solutions are proposed in this article.
  • Leila Sadat Asadi Page 45
    The importance of childhood in forming the personality of people requires a specific procedural system based on their emotions and feelings in considering their offences. Iranian legislator, accordingly passed "children court act" in 1338. Now article 219 of criminal procedure law (1378) in the light of the above mentioned act, considered some requirements for benefit of children in trials.When Islamic republic of Iran joined to "convention on the right of child" in 1372, the legislator bounded to adjust his domestic statutes to articles of convention. On the other hand, Iran as a member of international community is obliged to consider non compulsory international documents about children such as Pecan provisions and Riyadh guidance to provide differential proceeding for children. A quick view to evolutions of Iranian legislation in procedural provisions for law violating children will shows that Iranian legislator did not consider the guidelines of these international documents so much.
  • Dr Mohsen Kalantary, Somaye Ghezel Bash Page 71
    During recent years there was a great interest (1) to examine the relationship between place and delinquency, (2) to study on "mutual effects of human and environment" in one hand and "conditions and grounds of planning situational patterns of crime" on the other hand. To find environmental and situational factors of crimes and trying to remove them or decrease their effects is the most important way to prevent abnormalities.This article aims to analyze situational patterns of theft in Zanjan and identify its facilitating factors and finally control polluted areas by means of graphic – based models and geographical information system. The method of this research is analytical and descriptive….the statistical universe of this study is all crimes of theft which committed in Zanjan for a year.According to our findings, the most important hot spots of theft from homes are Ansarieh, Etemadieh, Dabaghlar, Hosseinieh, darmangah and Gunieh. The only hot spot of theft from stores is in down town and traditional market of Zanjan. The most frequency of theft of vehicles is in Ferdosi Street (within traditional market and Bijar junction). The frequency of theft from governmental offices is seen in Foroodgah town. It seems that some situations in Zanjan, based on their physical environment have a potential grounds and conditions for commission of crimes. Therefore, we can by identifying these situations and trying to control and reform these potential grounds which may direct a potential offender to commit a crime, prevent delinquency and committing crimes.
  • Yousof Bianlou, Dr.Mohammad Karim Mansourian Page 101
    Nowadays, one of the problems facing cities is high rate of crimes and their diversities as compared with civil expansions. Although the scientists have proposed numerous solutions to prevent crimes in cities, but it should be said that undoubtedly one major factor in commission of crimes is environmental factor which prevent or facilitate the act of offenders. The effects of environmental factors in commission of crimes have been recognized in European countries for many years ago but in our country it has been considered recently in some books and papers. In addition to necessity of consideration to environmental and geographical factors, studying and examining the zonal population of different offenders and the types of committed crimes is also necessary. By doing so, we can present a comprehensive and systematic analysis about planning and managing geography of crimes and zonal population of offenders. The goal of this article is to examine the relation between "different places and environments of cities" and "the diversity of offences committed in them". It also tries to determine the demographic features of offenders. The method of research in this study is quantitative. We used inverse Questionnaire to gather respective data. Statistically, all the offenders arrested in Shiraz in 1382 were considered and2653 persons of them were chosen as sample statistical universe. This sample has been studied based on the places and the kinds of committed offences.The major findings of this article are:There is a meaningful relation among different places of Shiraz and the types of committed crimes. The most abundance of crimes is relevant to population centers and urban areas. There is also a meaningful relation among the time of committing crimes and the rate of offences. The most abundance of crimes is relevant to 20 to 29 year old individuals. The hot spots of crimes are Dehpiale, Ghasroddasht, Sady, Golestan town, Bani hashemi, Maali Abad, Poudank, Darvaze Isfihan, Sheikh Ali Choopan and Kooze Gari.
  • Mehrangiz Rezai, Isa Bertav, Sayed Abbas Rejai Page 129
    Crime has inherently geographical nature. When a crime is committed, it will commit in a place or special geographical situation. In the past, a cognition and analysis of crimes patterns was done manually by one or some agents, respected data were gathered and classified by them based on place and time and therefore the patterns of crimes were achieved. Nowadays, GIS as on of the greatest achievements of information technology, has the most usage in disciplinary affairs as well as studying on and examining the crime. Situational analysis as a substantial tool in GIS can provide a cognition about correlation of crime and place. To realize this relation can be helpful in predicting and preventing crimes. Since environmental analysis of crime aims to determine the pattern of individuals movement in place and time as well as achievement to their goals in environment, so GIS makes "crime planning, policy making and preventing crimes" possible by means of scientific technology. This article explores the ability GIS and environmental analysis for spots of crimes.
  • Mahdi Malmir Page 149
    There are various opinions and viewpoints about wrong doing and crime in social sciences context. This article refers to and classifies some of these viewpoints about prevention of crimes. The base of this typology is classifications of Van vik and Devard. Accordingly, in the context of theoretical criminology one can distinguish three kinds of theories: the theory of situational prevention, the theory of environmental prevention and the theory of criminal prevention of offences. The author reviews later studies and then expands this classification and adds some other theories with sociological approaches in it.
  • Manouchehr Ali Nejad Page 171
    Fundamentally, prevention of crime requires a leading approach to the notion of security and needs basic and cultural actions to be eternalized in a long run. Social standards of preventing crimes have roots in community orientation, rational actions of citizens and community wealth. To be community oriented in police forces means the return of police to society. This return is not physical but it is in a manner that two principles named "prevention of crime" and "satisfaction of citizens" are resulted by it. Rational standards of prevention depends on benefits of society which provided by preventive security. The community wealth and hidden potential talents of society will appear in formal and civic institutes and let the police to have people and civic organization's confidence and cooperation in controlling and applying police preventive provisions.