فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات حسابداری و حسابرسی
پیاپی 9 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/31
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد نمازی، انور بایزیدی، سعید جبار زاده کنگرلویی صفحه 4
    این پژوهش به بررسی رابطه بین کیفیت حسابرسی و مدیریت سود در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. جهت تعیین کیفیت حسابرسی از دو معیار اندازه حسابرس و دوره تصدی حسابرس و به منظور محاسبه مدیریت سود از مدل تعدیل شده جونز استفاده شده است. در این پژوهش، تعداد 61 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره ی زمانی 1386-1380 بررسی شده است. جهت آزمون فرضیه ها از مدل های رگرسیونی حداکثر درست نمایی - لوجیت باینری و نرم افزار اقتصادسنجی Eviews 6 استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که در حالت کلی یک رابطه مثبت و ضعیف بین معیارهای اندازه حسابرس (حسن شهرت حسابرس) و دوره تصدی حسابرس و مدیریت سود وجود دارد، ولی این رابطه از لحاظ آماری معنی دار نمی باشد. به دلیل وجود مشکل هم خطی در مدل کلی، رابطه بین متغیرها به صورت جداگانه بررسی شده است. نتایج نشان می دهد که بین مدیریت سود و اندازه حسابرس، یک رابطه مثبت ولی غیر معنی دار و هم چنین بین مدیریت سود و دوره تصدی حسابرس رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. در این پژوهش برای تعیین معنی-داری کل مدل رگرسیونی از آماره ضریب تعیین مک فادن و آماره نسبت درست نمایی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی، دوره تصدی حسابرس، اندازه حسابرس، مدیریت سود و بورس اوراق بهادار تهران
  • علی اکبر عرب مازار، قدرت الله طالب نیا، حمیدرضا وکیلی فرد، محمود صمدی لرگانی صفحه 22
    مقوله شفافیت گزارشگری مالی و اهمیتی که در سالهای اخیر نمود بیشتری پیدا کرده است، بدنبال وقایع ناگوار و بحران های بوجود آمده در بورس های جهان و به ویژه سپتامبر سیاه 1997 و سپس حادثه یازدهم سپتامبر 2000، افشای ماجرای ورلدکام، انرون، زیراکس و سپس پارمالات در سطح جهان و سقوط شاخص های بورس تهران در سال 1383 باعث گردید موضوع شفافیت صورت های مالی بعنوان یک پدیده مورد لزوم و ضرورت بازار سهام سهم اهمیتی بیشتری را بخود اختصاص دهد.
    در این مطالعه با تاکید بر موضوع شفافیت گزارشگری مالی، به بررسی ارتباط آن با گزارشگری مالیاتی پرداخته شده است. جامعه آماری تحقیق استان تهران و در پنچ گروه شامل اعضای هیات علمی دانشگاه، حسابرسان مستقل(حسابدار رسمی)، کارشناسان مالی (بورس اوراق بهادار تهران)، ممیزین مالیاتی(سازمان امور مالیاتی استان تهران) و مدیران مالی (به نمایندگی تهیه کنندگان گزارشگری مالی) می باشد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها و تعیین رابطه بین گزارشگری مالیاتی و شفافیت گزارشگری مالی در هر یک از گروه های ذکر شده از مدل آماری همبستگی و برای تفاوت بین هر جفت از همبستگی مربوط به گروه های فوق از مدل z فیشر استفاده شده است. نتایج تحقیق بیانگر وجود یک رابطه مثبت بین گزارشگری مالیاتی و شفافیت گزارشگری مالی بوده است بطوری که در صورت تهیه گزارشگری مالیاتی به ضمیمه گزارشگری مالی، شفافیت گزارشگری مالی تا حدود زیادی تامین خواهد شد.
    کلیدواژگان: شفافیت گزارشگری مالی، گزارشگری مالیاتی، ماده 272 قانون مالیاتها، حسابدار رسمی
  • محمد اسماعیل فدایی نژاد، رسول اسکندری صفحه 38
    ورشکستگی آخرین مرحله از حیات اقتصادی شرکت ها است و بر همه ذینفعان شرکت تاثیر می گذارد. بنابراین پیش بینی ورشکستگی از اهمیت برخوردار می باشد با توجه به اینکه فرایند حقوقی به منظور شناسایی شرکت های ورشکسته امری زمان بر است بنابراین در این تحقیق از مفهوم آستانه ورشکستگی برای شناسایی شرکت های ورشکسته در بورس اوراق بهادار تهران استفاده شد. سوال اصلی تحقیق این است که کدام یک از مدل های پس انتشار خطا، الگوریتم ژنتیک و بهینه سازی تجمعی ذرات با دقت بالاتری ورشکستگی شرکت ها را پیش بینی می کند. همچنین تاثیر داده های بازار و نسبت های مالی در پیش بینی ورشکستگی با یکدیگر مقایسه گردید. نتیجه نشان داد که استفاده از الگوریتم ژنتیک در افزایش دقت پیش بینی ورشکستگی موثر است اما مقایسه مدل های الگوریتم ژنتیک و بهینه سازی تجمعی ذرات نشان داد که از نظر آماری نمی توان اثبات نمود که یکی از این روش ها بر دیگری برتری دارد. همچنین نتایج نشان دهنده این بود که استفاده از داده های بازار برای پیش بینی ورشکستگی موثرتر از استفاده از نسبت های مالی و یا استفاده همزمان از داده های بازار و نسبت های مالی است. همچنین نتایج نشان داد مدلی که از داده های بازار استفاده کرده و از طریق الگوریتم بهینه سازی تجمعی ذرات آموزش ببیند می تواند تا 6/92 درصد ورشکستگی شرکت ها را به درستی پیش بینی نماید.
    کلیدواژگان: ورشکستگی، شبکه عصبی، الگوریتم ژنتیک، بهینه سازی تجمعی ذرات
  • احمد بدری، محمد اصیل زاده صفحه 56
    بر اساس فرضیه فراواکنشی، به عنوان یکی از خلاف قاعده های مطرح در بازارهای مالی، سرمایه گذاران تمایل به واکنش بیش از اندازه نسبت به اخبار و اطلاعات منتشره(خوب یا بد) دارند. هدف این تحقیق بررسی فرضیه فراواکنشی سرمایه گذاران با استفاده از دامنه نوسان قیمت سهام در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی1387-1382، در دو دوره از دامنه نوسان قیمت می باشد. بررسی این فرضیه، مبتنی بر رویکرد رویداد پژوهی است و رویداد، معادل رسیدن قیمت پایانی سهم به حد نوسان قیمت(بالا یا پایین) در قلمرو زمانی تحقیق تعریف می شود.نتایج بدست آمده نشان می دهد که در کوتاه مدت، فراواکنشی در بین سرمایه گذاران بورس اوراق بهادار تهران دیده می شود، افزون بر آن با کاهش میزان دامنه نوسان قیمت سهام، شدت واکنش بیش از اندازه نیز کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: فراواکنشی، دامنه نوسان قیمت، بازده غیر عادی، رویداد پژوهی
  • رمضانعلی رویایی، علی بیات صفحه 74
    در این مقاله تاثیر انگیزش اخلاقی بر تصمیم گیری اخلاقی در دو سطح فردی و سازمانی مورد آزمون قرار می گیرد. این مطالعه اثر آموزش های اخلاقی و همچنین تاثیر انگیزش اخلاقی بر روی رفتار اخلاقی دانشجویان حسابداری را مورد بررسی قرار می دهد. همچنین بررسی دلایل تصمیم های غیر اخلاقی دانشجویان و ارتباط تصمیم گیری اخلاقی آنها در شرایط مختلف نیز از اهداف این مقاله می باشد. نتایج مطالعه حاکی از آن است که دانشجویان در دوسطح فردی و سازمانی دارای رفتار اخلاقی تقریبا مشابهی هستند؛ همچنین بین انگیزش اخلاقی و تصمیم گیری در موقعیت های فردی رابطه معنی داری مشاهده نشد، ولی بین ایجاد انگیزش اخلاقی و تصمیم گیری مرتبط با سازمان و محیط کار رابطه معنی دار قوی مشاهده گردید. به علاوه، نتایج این مقاله از نصیحت کردن و ارائه الگوهای اخلاقی برای افزایش انگیزه اخلاقی نزد دانشجویان حسابداری حمایت می کند.
    کلیدواژگان: آموزش اخلاق، رفتار اخلاقی، تقوا، توسعه اخلاقی، انگیزش اخلاقی
  • حمید حقیقت، مسعود بختیاری صفحه 88
    در این تحقیق، محتوای اطلاعاتی افزاینده اقلام تعهدی خلاف قاعده و جریانات نقدی عملیاتی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، مورد بررسی قرار گرفته است و ارتباط بازده سهام با اجزای سود، با استفاده از مدل های رتبه ای طی دوره 1379 تا 1386 آزمون شده است. روش انتخابی برای آزمون فرضیات، روش مقطعی است. به این منظور، اقلام تعهدی غیر عادی با دو رویکرد کل اقلام تعهدی و اقلام تعهدی سرمایه در گردش برآورد شده است. نتیجه تحقیق، حاکی از وجود اقلام تعهدی خلاف قاعده تنها در رویکرد کل اقلام تعهدی می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد که در رویکرد کل اقلام تعهدی، جریانات نقدی عملیاتی، توان توضیحی اقلام تعهدی غیر عادی در بازده آتی سهام را کاهش نمی دهد. از سوی دیگر، بررسی های انجام شده در این مطالعه، حاکی از محتوای افزاینده اطلاعاتی جریانات نقدی عملیاتی و اقلام تعهدی غیر عادی بر یکدیگر در رویکرد کل اقلام تعهدی است، در حالی که در رویکرد اقلام تعهدی سرمایه در گردش، نتایج حاکی از آن است که جریانات نقدی عملیاتی و اقلام تعهدی غیر عادی نسبت به یکدیگر محتوای افزاینده اطلاعاتی ندارند. همچنین نتایج تحقیق نشان می دهد که بعد از در نظرگرفتن جریانات نقدی عملیاتی، رشد فروش و نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار حقوق صاحبان سهام در چارچوب یک رگرسیون در رابطه بین اقلام تعهدی غیر عادی و بازده آتی سهام، در هر دو رویکرد، رابطه معنادار باقی می ماند.
    کلیدواژگان: کل اقلام تعهدی، اقلام تعهدی سرمایه در گردش، اقلام تعهدی خلاف قاعده، جریانات نقدی عملیاتی
  • علی رحمانی، میر سجاد مسجد موسوی، روح الله قیطاسی صفحه 104
    موضوع اصلی این تحقیق بررسی و تجزیه و تحلیل رابطه سودآوری و بازده سهام با توجه به چرخه عمر و اندازه شرکت، در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. متغیرهای سود هر سهم و تغییر سود هر سهم به عنوان متغیر مستقل و نرخ بازده سهام شرکت ها به عنوان متغیر وابسته و همچنین دو متغیر چرخه عمر و اندازه شرکت به عنوان متغیرهای کنترلی مورد بررسی قرار گرفتند. در این تحقیق اطلاعات مورد نیاز در دوره زمانی 1383 تا 1387 بررسی شد. برای بررسی صحت فرضیه های تحقیق، از روش تلفیق داده های زمانی و مقطعی استفاده شده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که متغیرهای چرخه عمر و اندازه شرکت عوامل تاثیر گذار در رابطه بین سودآوری و بازده می باشند و باعث افزایش ضریب تعیین تعدیل شده می شوند.
    کلیدواژگان: بازده، سودآوری، چرخه عمر، اندازه شرکت
  • حسین فخاری، ابراهیم بذر افشان صفحه 116
    نقدشوندگی از طریق مبادلات سهام، هزینه معاملات سرمایه ای را کمتر کرده و شکاف پیشنهاد قیمتی خریدار و فروشنده را باریکتر می نماید علیرغم وجود این رابطه، محققین بر جهت تاثیر نقدشوندگی و عوامل مربوط به آن بر عملکردبلندمدت شرکت ابهام دارند این تحقیق درصد است تا با تست تجربی میزان اثرگذاری نقدشوندگی بر عملکرد شرکت، درستی تئوری های موجود را در بازار نوظهور ایران بررسی و ارزیابی نماید. برای این منظور تعداد 112 شرکت از بورس اوراق بهادار تهران برای مطالعات مقطعی در سال 1386 انتخاب شدند. یافته های تحقیق نشان داد که ارتباط معنی دار مثبتی بین میزان نقدشوندگی سهام و عملکرد بلندمدت شرکت ها وجود دارد. این مطالعه می تواند برای سرمایه گذاران و سیاست گذاران بورس وحسابداری از جهت ارائه معیاری مناسب برای ارزیابی عملکرد شرکت مفید باشدو همچنین می تواند منجر به بسط الزامات افشاء اطلاعات توسط شرکت های بورس شود.
    کلیدواژگان: نقدشوندگی، شکاف پیشنهاد قیمتی بین خرید و فروش، عملکردشرکت، ارزش شرکت
  • یونس بادآور نهندی، رسول برادران حسن زاده، سعید محمودزاده باغبانی صفحه 130
    هدف این تحقیق بررسی رابطه بین برخی مکانیزم های حاکمیت شرکتی و محافظه کاری در گزارشگری مالی می باشد. محافظه کاری به طور بالقوه از چند طریق بر حاکمیت شرکتی مفید است: اولا پرداختهای فرصت طلبانه مدیریت به خود را کاهش می دهد. ثانیا موجب گزارشگری مدیر در مورد زیان حاصل از فروش دارایی ها و توقف عملیات می شود و بالاخره از تداوم سرمایه گذاری مدیر در پروژه های دارای خالص ارزش فعلی منفی جلوگیری می کند. در این مقاله، محافظه کاری با استفاده از 2 مدل باسو (1997) و رویچوداری و واتز (2006) اندازه گیری شده و مالکیت سهامداران نهادی، تمرکز مالکیت و استقلال اعضای هیئت مدیره به عنوان مکانیزم های حاکمیت شرکتی در نظر گرفته شده است. جامعه آماری تحقیق حاضر شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده و با استفاده از روش نمونه گیری حذفی،60 شرکت طی دوره زمانی 1380 تا 1387 به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شده است. با استفاده از مدل های رگرسیون چند متغیره، نتایج بیانگر عدم وجود رابطه بین مکانیزم های حاکمیت شرکتی و محافظه کاری در گزارشگری مالی است. البته در این تحقیق آثار برخی متغیرهای کنترلی نیز در نظر گرفته شده است.
    کلیدواژگان: محافظه کاری، حاکمیت شرکتی، مالکیت سهامداران نهادی، تمرکز مالکیت، استقلال اعضای هیئت مدیره
|
  • Mohammad Namazi, Anvar Bayazidi, Saeed Jabbarzadeh Kangarluei Page 4
    This study investigates the relationship between auditing quality and earnings management for the listed companies in the Tehran Security Exchange. In approaching this problem, the auditing quality is expended from two criterion, namely the auditor size and the auditor tenure. For calculating of earnings management, the adjusted Jones model is employed.Our study sample included 61 listed companies in the Tehran Security Exchange (TSE) during 2002 to 2008. In testing the hypotheses, the maximum likelihood-binary logit regression model and the econometric software of Eviews 6, were exerted.The results of the study reveal that there is a positive and weak relationship between earnings management and the auditor size and the auditor tenure, but this relationship is not significant statistically. Because of the existence of co-linearity in the designated comprehensive model, the relationship between variables was investigated separately. The findings show that there is a positive relationship (but not significant) between earnings management and the auditor size, and a positive and significant relationship between earnings management and the auditor tenure. In this study for determining the total significance in the regression model, the McFadden determinant coefficient and Likelihood Ratio, were employed.
    Keywords: auditing quality, auditor tenure, auditor size, earnings management, Tehran Security Exchange
  • Ali Akbar Arab Mazar, Ghodratollah Taleb Nia, Hamid Reza Vakili Fard, Mahmoud Samadi Largani Page 22
    The subject of financial reporting transparency and its importance which has been more highlighted in recent years following unfortunate circumstances andcreated crises in world stock exchange and specially Black September in 1997,the event of September in2001,disclosure of WorldCom,Enron, Xerox, Parmalat on the global level, and fall of Tehran Stock Exchange Index in 1383 caused the subject of financial statement transparency to become a necessary phenomenon and the necessity of stock exchange to allocate a greater share to itself. This study has been performed as below: Investigations concerning the relationship between tax reporting and financial reporting transparency.The subjects of the study consisted of different groups including Stock Exchange,Tehran Tax Affairs Organization, university professors, managers (companies), and certified accountants (auditors) of Tehran in 1389.The sampling method was based on ratio scale, and the sample volume was 150.The subjects were divided into five groups (the calculation procedure has beenexplained in the first chapter). To analyze the data and to indicate whether or not there is a relationship between tax reporting and financial reporting transparency in each participant group the inferential statistics of correlation coefficient was used and to show the difference between each pair of correlation related to these groups the inferential statistics of Z- Fischer was applied. Theresults of the study indicated a positive relationship between tax reporting and financial reporting transparency in that financial reporting transparency will be secured to a great extent if tax reporting is documented in addition to present financial reporting.
    Keywords: financial reporting transparency, tax reporting, article 272 of tax law, certified accountant
  • Moahmmad Esmaeil Fadaeinedjad, Rasol Eskandari Page 38
    Bankruptcy is the last part of the companies’ life cycle and it affects a wide range of financial participants. Bankruptcy prediction is important not only for financial participants but also for politicians, lawyers and researchers.As legal process of declearing bankruptcy is a time consuming and beurocratic issue, in this paper, we use the concept of bankruptcy triggering asset value to detect bankrupt companies in Tehran Stock Exchange. We use neural network as a powerfull tool for predicting bankruptcy. For training purposes, firstly back propagation method was used and then the aim became to improve the prediction results by using genetic algorithm and particle swarm optimization. Our findings illustrated that genetic algorithm acts better than back propagation method but we do not have enough evidence to prove that generaly particle swarm optimization acts better than genetic algorithm.We also comared financial ratios’ power versus market data for predicting bankruptcy. To do this, we used three groups of data, financial ratios, market data and simultaneously using both financial ratios and market data. It was discovered that market data is a better mean for predicting bankruptcy. Our findings show that using particle swarm optimization for training method and market data as an input for predicting bankruptcy could lead to 92.6% correct prediction of bankruptcy in test sample.
    Keywords: Bankruptcy Prediction, Neural Network, Genetic Algorithm, Particle Swarm Optimisation
  • Ahmad Badri, Mohammad Asilzadeh Page 56
    Based on overreaction hypothesis, which is one of the market anomalies, investors tend to overreact to good (or bad) news, pushing stock prices above (or below) their equilibrium price. The main goal of this paper is to examine the phenomenon of overreaction by using price limits in Tehran Stock Exchange (TSE) based on a sample of listed stocks from 1382 to 1387. This hypothesis is examined by the means of an event study methodology in which the event is defined as an increase or decrease in the stock price that activates the price limit.findings indicate the occurrence of short term overreactions in TSE during the period under investigation. Furthermore, the price reversals cannot be attributed to the size effect.
    Keywords: overreaction, price limits, size effect, abnormal return
  • Ramazanali Royaee, Ali Bayat Page 74
    In this paper we examine the effect of moral motivation on moral decision making in the both individual and organizational level. This study search to effect moral education and moral motivation on the moral behavior in accounting students. Also, we exam the reasons of unmoral decision making with students of accounting in different situations. Result of this papers show that students have same decisions in both individual and organizational levels; also, we havent find a significant relevant between individual motivation and decision making, and we find a strong significant between moral motivation and organizational decision. Also, the result of this paper support use of advices and moral models to increases of the moral motivation of accounting student.
    Keywords: ethic education, ethical behavior, virtue, ethical development, moral motivation
  • Hamid Haghighat, Masoud Bakhtiary Page 88
    In this research we examined the incremental information contents of abnormal accruals anomaly and operating cash flows in Tehran stock exchange (TSE) by considering the relations between future return and component of earnings by using rank models to control for any nonlinearity in the estimation of abnormal accruals and test hypothesizes by cross-sectional data during 1379 to 1386. Hence, abnormal accruals have been estimated with modified Jones model and two different approaches: a) total accruals and b) working capital accruals. The results indicate that there is accrual anomaly only in the approach (a) and operating cash flows doesnt subsume abnormal accruals in explaining future return in the approach (a). On the other hand, the results indicate that there is an incremental information content resulting from interaction between operating cash flows and abnormal accruals in the approach (a), while there is no evidence of the incremental information content resulting from interaction between operating cash flows and abnormal accruals in the approach (b). Also the result of paper indicate that in a multiple regression of future return on abnormal accruals and control variables including operating cash flows, book-to-market ratio and sale growth, the coefficient on abnormal accruals is significant.
    Keywords: Total accruals, working capital accruals, accruals anomaly, operating cash flows
  • Ali Rahmani, Mir Sajjad Mosajed Mousavi, Rohollah Gheitasi Page 104
    The main subject of this research is examining and analyzing the relationship between accounting earnings and stock returns based on firm size and life-cycle in companies listed in Tehran stock exchange. Earnings per share and change in earning variables were considered as independent variables, while stock return rates were selected as dependent variables. In addition, firm’s life-cycle and size were examined as control variables. In this research, data from during 1383 to 1387 were examined. In order to examine the validity of the research hypotheses, the Cross-Sectional data was employed. Results show that firm’ s size and life-cycle variables influence the relationship between earnings and returns and trigger an increase in the adjusted R2.
    Keywords: Stock Returns, Accounting Earnings, Life, Cycle Hypothesis, Firm Size
  • Hossien Fakhari, Ibrahim Bazrafshan Page 116
    Firm’s stock liquidity decreases cost of capital transaction and bid and ask spread. In spite of existence these relationship researchers had doubt about direction and significant of firm’s stock liquidity effects on long term firm performance. The purpose of this study is to investigate the effect of firm’s stock liquidity on firm financial performance. So we randomly choose 112 firm samples from Tehran Stock Exchange (TSE) on cross-sectional base in 2007. The results of this study shows that There is a significant and positive relationship between firm’s stock liquidity and financial performance. The results of this study can be useful for investors, financial managers, and stock exchange and accounting policy maker to improve their policy about disclosure and firm value.
    Keywords: Liquidity, Bid, ask spread, Firm performance, Firm value
  • Younes Badavar Nahandi, Rasoul Baradaran Hasanzadeh, Saeed Mahmoudzadeh Baghbani Page 130
    The aim of this research is survey the relationship between some corporate governance mechanisms and conservatism in financial reporting. Conservatism is potentially useful in corporate governance in several ways. First, it helps prevent excess payments to managers. Second it causes managers report loss of assets salled and discontinued operation. Finally, it provides managers with incentives to avoid taking on negative NPV projects. In this paper, conservatism, measured by two models, Basu (1997) and Roychowdhury and Watts (2006) and shares held by institutional investors, ownership concentration and board of directors independence have been considered as corporate governance mechanisms. Statistic population of research is firms listed in Tehran Stock Exchange and by using the omission sampling method, 60 firms listed in Tehran Stock Exchange, has been chosen during the years 1380 to 1387. By using the multiple regression test, results show there is no relationship between corporate governance mechanisms and conservatism in financial reporting. Certainly in this research some control variables effects has been considered.
    Keywords: conservatism, corporate governance, institutional ownership, ownership concentration, board of directors independence