فهرست مطالب
نشریه تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی
پیاپی 64 (بهار 1390)
- تاریخ انتشار: 1390/05/15
- تعداد عناوین: 9
-
-
صفحه 9هدفهدف پژوهش حاضر، محاسبه کارایی و رتبه بندی کتابخانه های عمومی استان های ایران در سال 1387 با استفاده از تکنیک کمی تحلیل پوششی داده ها است.روشاین پژوهش از نوع کاربردی بوده و به روش پیمایشی انجام گرفته است. برای جمع آوری داده ها از اینترنت استفاده شده است. داده های مورد استفاده مربوط به محدوده زمانی سال 1387 بوده و داده ها به صورت استانی طبقه بندی شده اند. کتابخانه های عمومی 30 استان کشور بر حسب شاخص های ورودی شامل تعداد کتاب ها، جمعیت با سواد هر استان، تعداد کتابخانه های هر استان، تعداد کتابداران، تعداد صندلی ها و مجموع مواد دیداری شنیداری موجود در کتابخانه های هر استان و شاخص های خروجی شامل مجموع تعداد اعضا، تعداد امانات و تعداد مراجعات کتابخانه های هر استان مورد ارزیابی قرار گرفتند. از نرم افزار اکسل برای جمع آوری داده ها و از نرم افزار Excel DEA Solver برای تجزیه وتحلیل و حل مدل استفاده گردید.یافته هایافته ها بیانگر این بود که کتابخانه های 15 استان از 30 استان کارا و مابقی ناکارا هستند. با استفاده از امتیاز ابرکارایی مشخص شد که از بین استان های کارا، استان های ایلام، خراسان جنوبی و سمنان دارای بیش ترین امتیاز ابرکارایی بوده و از بین استان های ناکارا، استان های بوشهر، قم و کردستان کم ترین امتیاز ابرکارایی را به خود اختصاص دادند.
اصالت/ارزش: موضوع سنجش عملکرد دیرزمانی است که در متون کتابداری و اطلاع رسانی جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داده و مسائل بحث برانگیز و مختلفی را میان صاحب نظران باعث شده است. پژوهش حاضر تلاش دارد تا با به کارگیری یکی از روش های کمی و معتبر در زمینه ارزیابی عملکرد، به ارزیابی عملکرد کتابخانه های عمومی استان های ایران پرداخته و راه کار های عملی برای ارتقای سطح عملکرد آن ها ارائه نماید.
کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، کتابخانه های عمومی، واحد تصمیم گیری، تحلیل پوششی داده ها -
صفحه 29هدفپژوهش حاضر با هدف سنجش میزان بهره مندی نهاد کتابخانه های عمومی کشور و کتابخانه های تابعه از سبک مدیریت مشارکتی انجام شده است.روشروش پژوهش حاضر پیمایشی و جامعه پژوهش، کارکنان نهاد کتابخانه های عمومی کشور در اداره کل استان تهران و کتابخانه های عمومی استان تهران می باشند. بدین منظور گروه نمونه به تعداد 221 نفر به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه محققساخته است. بهمنظور انجام تحلیل های آماری از آزمون همبستگی اسپیرمن، آزمون t یک نمونه ای، و آزمون کولموگروف – اسمیرنف استفاده شد.یافته هایافته های پژوهش نشان داد که میزان بهره مندی نهاد کتابخانه های عمومی کشور و کتابخانه های تابعه از مشارکت های درون سازمانی در حد متوسط و مشارکت های برون سازمانی بالاتر از متوسط است. همچنین، یافته ها نشان داد که بین ویژگی های جمعیت شناختی (سابقه مدیریت و سابقه کار) با میزان مشارکت مدیران و کارکنان رابطه مثبت، و بین میزان تحصیلات و میزان مشارکت کارکنان رابطه منفی وجود دارد.
اصالت/ارزش: پژوهش حاضر به سنجش میزان بهره مندی نهاد کتابخانه های عمومی کشور و کتابخانه های تابعه از سبک مدیریت مشارکتی در دو بعد مشارکتهای درون سازمانی و برون سازمانی پرداخته و دو بعد حاضر را از وجوه مختلف مورد تحلیل و بررسی قرار داده و از این جهت، جزو اولین تحقیقاتی است که این مبحث مدیریتی را در میان کارکنان نهاد کتابخانه های عمومی کشور مورد بررسی قرار داده است.
کلیدواژگان: مدیریت مشارکتی، مشارکتهای درون سازمانی، مشارکتهای برون سازمانی، نهاد کتابخانه های عمومی کشور، کتابخانه های عمومی -
صفحه 53هدفهدف این پژوهش بررسی نقش مؤلفه های استرس شغلی و انتظار از شغل در نحوه اتخاذ راهبردهای مدیریت تعارض در میان کتابداران است.روشروش پژوهش حاضر پیمایشی و از نوع تحلیل هبستگی است. در پژوهش حاضر به روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 115 نفر بهعنوان گروه نمونه از میان کتابداران کتابخانه های عمومی کشور انتخاب شد و پرسشنامه های منابع استرس (هلریگل و اسلوکام)، انتظار از شغل (لازیر)، و مدیریت تعارض (پوتنام و ویلسون) بهوسیله آنها تکمیل گردید و داده ها به کمک آزمون t مستقل، آزمون معناداری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه (گام به گام) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: یافته ها نشان داد که در میان کتابداران، مؤلفه های مربوط به منابع استرس با راهبردهای مدیریت تعارض رابطه معنادار دارند. همچنین یافته ها حکایت از رابطه معنادار میان عوامل نگهدارنده با راهبرد راه حلگرایی و رابطه معنادار معکوس سابقه کار با راهبرد رقابت دارد. همچنین تفاوت کتابداران دارای تحصیلات کتابداری با کتابداران فارغ التحصیل سایر رشته ها از نظر راهبرد اتخاذی مورد بررسی قرار گرفته است.
اصالت/ارزش: پژوهش حاضر میتواند دستمایه خوبی در خصوص اتخاذ بهترین رویکردها جهت نیل به مناسب ترین راهبردهای مدیریت تعارض (که می توان از راهبرد راه حل گرایی نام برد) ارائه دهد و نقش و تاثیر ویژگی های جمعیت شناختی، میزان استرس، و توقع افراد از شغل را در اتخاذ این راهبردها نشان دهد.
کلیدواژگان: استرس شغلی، انتظار از شغل، مدیریت تعارض، کتابخانه های عمومی، کتابدار -
صفحه 71هدفافزایش لحظه به لحظه نیاز به اطلاعات و عطش فزاینده جامعه پژوهشگر- که راهبران اصلی عرصه تولید دانش قلمداد می شوند- ضرورت دستیابی به چابکی سازمانی در کتابخانه که دربردارنده هر دو مفهوم «سرعت» و «انعطاف پذیری» در ارائه خدمات کتابخانه ای است را برجسته می سازد. برای نیل به چابکی می بایست ابتدا توانمندی خاص آن را در اختیار داشت. یکی از بهترین مسیرها جهت تقویت توانمندی های مذکور، حرکت بر بستر مدیریت کیفیت فراگیر جهت چابک سازی فرایندهای داخلی و خدمات کتابخانه است. لذا پژوهش حاضر با هدف یافتن میزان ارتباط هر یک از ابعاد اصلی مدیریت کیفیت فراگیر با توانمندی های اصلی چابکی سازمانی در کتابخانه صورت گرفته است.روشپژوهش حاضر از نوع کاربردی و روش پژوهش از نوع زمینه یابی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کتابخانه های عمومی شهرستان یزد می باشد. گردآوری داده ها توسط مطالعه ادبیات تحقیق، مصاحبه با خبرگان و پرسشنامه صورت گرفت که داده های حاصل با استفاده از آزمون همبستگی و تکنیک فرآیند تحلیل شبکه ای و به کمک نرم افزارهای SPSS و Super Decisions مورد تحلیل قرار گرفته است.یافته هانتایج تحقیق نشان می دهد که بعد «رهبری» در رتبه نخست و ابعاد «افراد»، «مشتری مداری» و «فرآیند» به ترتیب در رده های دوم تا چهارم مرتبط ترین ابعاد مدیریت کیفیت فراگیر در ارتقاء توانمندی های چابکی در خدمات کتابخانه ای قرار می گیرند.
اصالت/ارزش: با توجه به جایگاه قابل توجه چابکی سازمانی در سیستم مدیریتی دنیای کسب وکار رقابتی و پرتلاطم امروزی، به نظر می رسد کتابخانه ها جایگاهی مناسب برای پیاده سازی این دانش باشند. این امر می تواند در ارتقاء کیفیت خدمت رسانی به کاربران کتابخانه ها نیز مفید فایده واقع شود. بدیهی است وجود زیرساخت های مکفی در این زمینه ضروری بوده و بایستی همزمان با پیاده سازی سیستمی چابک در راستای مدیریت کیفیت فراگیر، به ارزیابی سیستم های موجود و مقایسه آن با دستاوردهای گذشته و اهداف آتی پرداخت و بهبود و توسعه مستمر را در پیش گرفت.
کلیدواژگان: چابکی سازمانی، مدیریت کیفیت فراگیر، کتابخانه ها، فرآیند تحلیل شبکه ای -
صفحه 99هدفبا توجه به اینکه امروزه خدمات وب بهعنوان یکی از پرکاربردترین فنآوری ها جهت ایجاد تعاملات خودکار، با کیفیت و پرسرعت اطلاعاتی شناخته میشود، هدف اصلی این مقاله ارائه چارچوبی جامع از مجموعه خدمات مهم وبسایتهای فارسی کتابخانه ها جهت استفاده در طراحی های آتی و همچنین تقسیمبندی عوامل نرمافزاری هوشمند برای استفاده در پرکاربردترین خدمات وبسایتهای فارسی برای ارتقاء کیفی این خدمات میباشد.روشخدمات اساسی و ضروری ایجاد یک وبسایت، پس از بررسی صد وبسایت پربیننده ایرانی و صد وبسایت برتر غیرایرانی، استخراج گردید و توسط آزمونهای آماری، نرخ اعتبار محتوا و آنتروپی شانون مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. سپس با مطالعه عمیق و جامع ادبیات تحقیق موجود در حوزه عوامل نرمافزاری هوشمند، تقسیمبندیای از این عوامل براساس بررسی کاربردهای آنها و تطبیق آنها با خدمات پرکاربرد وبسایتهای کتابخانه های دیجیتال بهدست آمد.
یافته ها: بهکارگیری مفاهیم وبهای معنایی و خدمات وب با عنوان خدمات وب معنایی، منجر به ایجاد خدمات وب هوشمند گردیده و بهلحاظ کیفی، منجر به ارتقاء وبسایتها میگردد. یکی از روشهای بهبود وبسایتها، استفاده از خدمات وب بر مبنای بهکارگیری عوامل هوشمند نرمافزاری میباشد که میتواند در پردازش اطلاعات و شناسایی نیازهای کاربران صفحات وب به مدیران وبسایتها کمک کرده و قابلیت وب را در پاسخگویی به نیازهای آنان در زمان مناسب و با کیفیت بالا و ایمن افزایش دهد. یافته های این پژوهش میتواند در طراحی وبسایت کتابخانه های الکترونیک مورد استفاده قرار گیرد. فراهم کردن خدمات اساسی شناسایی شده، مبنا و گام اولیه طراحان این وبسایتهای کتابخانه های الکترونیک در راستای ایجاد آنها بهشمار میرود. همچنین نتایج این پژوهش نشان داد که عوامل هوشمند نرمافزاری بهجهت ویژگی ها و کارکردهای متنوع خود و همچنین قابلیت کاربرد در فضای سایبر، میتوانند در ارائه خدمات اساسی وبسایتهای کتابخانه های الکترونیک یاریرسان بوده و ارزش افزوده داشته باشند.
اصالت/ارزش: چارچوب ارائه شده برای طراحان و مدیران وبسایت کتابخانه های دیجیتال مفید بوده و آنها را قادر میسازد تا صفحات وب را بهصورت کارا طراحی کرده و به نیازهای کاربران به صورت مؤثر پاسخ دهند.
کلیدواژگان: وبسایت، طبقهبندی، عوامل هوشمند نرمافزاری، نسبت اعتبار محتوا، آنتروپی شانون -
صفحه 129هدفمقاله حاضر سعی دارد از بعد کیفی مباحث مرتبط با محور های توسعه کتابخانه های دیجیتالی از جمله نیروی انسانی، محتوا، خدمات و فن آوری را مطرح نموده و ضمن توجه به تمامی زوایای موجود، دیدگاه روشنی را در این رابطه ارائه دهد.روشدر تدوین این مقاله از منابع موجود در این زمینه بهره گرفته شده است و با استفاده از روش سندی (کتابخانه ای) منابع مرتبط با مقاله حاضر بررسی و ضمن استفاده از یافته های آنها به عنوان شاهد نیز مورد استناد قرار گرفته اند.یافته هامطالعه حاضر نشان داد که چهار محور و عنصر اصلی در طراحی و توسعه کتابخانه های دیجیتالی تاثیرگذاری انکارناپذیری دارند و درصورتی که کتابخانه دیجیتالی بخواهد راه اندازی و توسعه یابد هر یک از این محورها باید به طور جدی مورد توجه قرار گیرند. همچنین می توان گفت که راه اندازی کتابخانه دیجیتالی و توسعه آن نیازمند مقدماتی است که توجه به آن ها در هریک از این چهار محور براساس یافته های مطالعه حاضر می تواند راه گشا باشد و از صرف وقت، انرژی و هزینه های تحمیلی جلوگیری شود.
اصالت/ارزش: این مقاله توانسته است در ابتدا طرح جامعی را در مورد محورهای توسعه کتابخانه دیجیتالی ارائه دهد. سپس با مطالعه ای جامع و برگرفته از پیشینه های موجود به تمامی عوامل دخیل در طراحی، تولید و استفاده از کتابخانه های دیجیتالی این امکان را می دهد تا با قابلیت ها و نیازمندی ها موجود در این زمینه آشنا شده و دیدگاه روشنی را کسب کنند. همچنین کمک خواهد کرد تا افراد مسئول در این زمینه قبل از هر گونه اقدامی بتوانند در برنامه ریزی ها و انتخاب خود تصمیمات بهتری را اتخاذ کنند. در نهایت آشنایی با اهمیت هر یک از محورها و عناصر مربوط به توسعه کتابخانه دیجیتالی امکان استفاده از آنها را در مواقع لزوم خواهد داد.
کلیدواژگان: کتابخانه های دیجیتالی، توسعه، نیروی انسانی، خدمات، مجموعه، فن آوری -
صفحه 155هدفهدف پژوهش حاضر بررسی وضعیت نشر مجلات علمی ایران از لحاظ حوزه موضوعی، وابستگی سازمانی، درجه علمی، زبان انتشار و نیز نشر الکترونیکی و نحوه دسترسی به مقالات آن ها از لحاظ آزاد و غیرآزاد بودن است.روشدر این مطالعه از روش پژوهش ارزیابانه استفاده شده است و برای گردآوری داده های مربوط به حوزه موضوعی، وابستگی سازمانی و درجه علمی مجلات از ابزار سیاهه وارسی استفاده گردیده است. جامعه مورد پژوهش مجلات دارای درجه علمی-پژوهشی و علمی- ترویجی از کمیسیون بررسی نشریات علمی کشور (وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری) و نیز کمیسیون نشریات علوم پزشکی کشور (وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی) می باشد. در این مطالعه از آمارهای توصیفی و استنباطی نیز برای تحلیل داده ها استفاده شده است.یافته هایافته های پژوهش نشان داد که در ایران بیش از 530 مجله علمی منتشر می شود که بیش تر آن ها به دانشگاه ها و موسسات پژوهش دولتی وابسته هستند. از لحاظ وضعیت دسترسی نیز نتایج پژوهش نشان داد که تنها حدود 40 درصد از مجلات امکان دسترسی آزاد به متن کامل مقالات شان را از طریق وبگاه هایشان فراهم می سازند و در این زمینه مجلات حوزه علوم پزشکی نسبت به سایر حوزه ها وضعیت نسبتا بهتری دارند.
اصالت/ارزش: در هر کشور و جامعه ای نشر مجلات علمی یکی از مهم ترین شاخص های توسعه علم و دانش شناخته می شوند و با عنایت به این موضوع، کیفیت و کمیت مجلات منتشر شده در یک کشور می تواند به عنوان شاخصی برای سنجش میزان فعالیت های علمی در یک کشور یا جامعه ای خاص مورد استفاده قرار گیرد. لذا، پژوهش حاضر اولین پژوهشی است که درباره وضعیت نشر مجلات علمی ایران و همچنین وضعیت نشر الکترونیکی و دسترسی آزاد بودن مقالات آن ها انجام گرفته استکلیدواژگان: مجلات علمی، نشر مجلات علمی، نشر الکترونیکی، ارتباط علمی، ایران، دسترسی آزاد -
صفحه 179هدفبررسی این مساله که کتابخانه پست مدرن، به عنوان یک سازمان سیال، پرابهام و کوانتومی، چگونه می تواند مورد ارزیابی قرار گیرد.روشتحلیل مفهومی.یافته هاامروزه کتابخانه ها با محیط جدیدی مواجهند که تغییرات غیرقابل پیش بینی و مداوم صفت ممیزه آن است. به منظور مواجهه با مقتضیات این محیط جدید، کتابداران به ایجاد ساختارهای سازمانی انعطاف پذیر، دارای عکس العمل سریع و متعاون گرایش یافته اند. لازمه کتابخانه های پست مدرن، مرزهای باز و منعطف، اتخاذ نظرگاه کل انگارانه و تمرکز بر فرایند یادگیری است تا بتوانند به مقتضیات محیط دائما متحول و متغیر پست مدرن به سرعت واکنش نشان دهند.
اصالت/ارزش: در این مقاله سعی شده است که چارچوب فکری جدید و تصور ذهنی متفاوتی ارائه شود تا کتابخانه پست مدرن بتواند در عصر ارزیابی به حیات خود ادامه دهد.
کلیدواژگان: کتابخانه، مدرنیسم، پست مدرنیسم، ارزیابی
-
Page 9MethodologyThis research is an applied study and was conducted as survey. Data collection was performed from internet. The time interval of the used data was the year 2008 and data were classified with respect to province. Public libraries located in 30 Iranian provinces were evaluated in terms of several input indices, including the number of books, literate population of each province, the number of libraries in each province, the number of librarians, the number of seats, and total number of audiovisual materials in libraries of each province, and also with regard to several output indices, including total number of members, the number of books lent, and the number of clients visiting each library of the provinces. Excel software was used for data collection, while analyzing and solving the model was accomplished using Excel DEA Solver software.FindingsAccording to the results, the libraries in 15 provinces out of the whole 30 provinces were efficient, whereas the others were inefficient. Using super-efficiency score, it was found that the highest super-efficiency scores among the provinces with efficient libraries belonged in descending order to Ilam, South Khorasan, and Semnan, while among the inefficient provinces, Bushehr, Qom, and Kordestan got the lowest super-efficiency scores.Originality/Value: Performance evaluation has gained a specific position in the library and information sciences literature and has been a matter of debate among the experts. Through employing a quantitative method which is reliable for performance evaluation, the present study tries to evaluate the performance of public libraries in Iranian provinces and propose applied strategies to promote their performance level.
-
Page 29PurposeThis study was carried out to measure the level of participative management among managers and staff of Iran Public Libraries Foundation.MethodologyThis study is a survey in which the population under study included the headquarter staff of Iran Public Libraries Foundation as well as Librarians of public libraries in Tehran Province. To this end, 221 persons were chosen by simple random selection. We used researcher-made questionnaire. To carry out statistical analyses, the Spearman’s correlation test, one-sample t-test, and Kolmogorov-Smirnov test were used.FindingsThe obtained results for Iran Public Libraries Foundation indicated an average level of intra-organizational collaborations and above average level of inter-organizational collaborations. Furthermore, it was shown that there is positive association between demographic characteristics (management experience and work experience) and the collaboration level of managers and staff, whereas a negative relationship exists between the education level and staff’s collaboration level.Originality/Value: This research measures the level of participative management in Iran Public Libraries Foundation and the related libraries with regard to intra-organizational and inter-organizational collaborations and analyzes these two dimensions from different aspects; it is among the first researches that has studied this management subject among staff of Iran Public Libraries Foundation.
-
Page 53PurposeWe have studied in the present research the role of occupational stress and job expectation in following the conflict management strategies among librarians of Iran Public Libraries Foundation.MethodologyThis study used correlation analysis and is a survey. Through simple random selection, 115 librarians were chosen among librarians of Iran public libraries Foundation. They filled out stress sources questionnaire (Hellriegel and Slocum), job expectation questionnaire (Lussier), and conflict management questionnaire (Puttnam and Wilson). The obtained data were analyzed using independent t-test, test of significance of the Pearson’s correlation coefficient, and multiple regression analysis.FindingsIt was indicated that among the librarians, the components related to stress sources are significantly associated with conflict management strategies. Besides, there is a significant relationship between retaining factors and solution-oriented strategy, and an inverse significant relationship between work experience and competition approach. Additionally, this study investigated the difference between the librarians with LIS degree and those graduated from other majors, regarding the strategy they follow.Originality/Value: This paper has suggestions considering how to follow the best approaches in order to reach the most appropriate conflict management strategies (e.g. solution-oriented strategy) and mentions the role and effect of demographic characteristics, stress level, and people’s expectation of their job in pursuing these strategies.
-
Page 71PurposeEver increasing need to information as well as increasing demand of researchers as the main leaders of knowledge production emphasizes the necessity to reach organizational agility in libraries, which includes the concept of providing rapid and flexible library services. To reach agility, its specific capability must initially be acquired. One of the best approaches to reinforce such abilities is to follow the total quality management (TQM) strategies so as to make the internal processes and library services agile. This research is therefore devoted to finding the relationship between each of the major dimensions of TQM with main components of organizational agility in libraries.MethodologyThis research is an applied one and its methodology is a field study. The population under study included all public libraries in Yazd City. Data collection was accomplished by literature review, interview with experts, and questionnaire. The obtained data was analyzed using correlation test and the technique of network analysis process, by the software SPSS and Super Decisions.FindingsThe dimensions of TQM which had highest relationship with promotion of agility abilities in library services can be mentioned, in descending order, as leadership, individuals, being customer-oriented, and process.Originality/Value: Considering the remarkable position of organizational agility in management system of the modern competitive business world, libraries seem to be a proper position to implement such knowledge. This can also be useful in promoting the quality of providing services to libraries clients. Existence of sufficient infrastructures in this regard is necessary; so, during the implementation of an agile system following TQM, the existing systems should be evaluated and compared with previous yields and future goals, and continuous improvement should be made.
-
Page 99PurposeWeb services are presently considered as technologies with highest number of applications for the purpose of providing the automatic, high-quality, and fast information interactions. The aim of this paper is therefore to provide a comprehensive framework for a collection of significant services offered by Farsi websites in libraries to be used in future designs. It also aims to classify the intelligent software agents in order to be used in the services with highest number of applications offered by Persian websites to promote the quality of these services.MethodologyThe essential key services for creating a website were extracted after investigating the 100 most visited Iranian websites as well as 100 top non-Iranian websites. These services were then studied and analyzed using statistical tests, content validity value, and Shannon’s entropy. Afterwards, the literature related to intelligent software agents was comprehensively reviewed and these agents were classified with regard to their applications and their adaptation to the services with highest number of applications offered by websites of digital libraries.FindingsEmploying the concepts of semantic webs and web services under the title of semantic web services leads to intelligent web services and qualitatively results in websites’ promotion. One of the approaches taken for improvement of websites is to utilize web services that employ intelligent software agents, which assists the website administrators in processing information and identifying the needs of visitors of websites and increases websites’ ability to meet their demands at proper time with high quality and safely. Findings of the present study can be used in design of websites of electronic libraries. Providing the identified key services is the first step for creating these websites for electronic libraries. The results of the research also indicated that due to their various characteristics and functions as well as their potential use in cyberspace, intelligent software agents can help in providing the main services in websites of electronic libraries and have value added.Originality/Value: The suggested framework is useful for designers and administrators of the websites of digital libraries and enables them efficiently design web pages and meets the demands of clients effectively.
-
Page 129PurposeThis paper tries to qualitatively present the issues related to axes of development in digital libraries, including human force, content, services, and technology, and provide a clear viewpoint in this regard by considering all existing aspects.MethodologyIn this paper, all existing resources were used. Through citation (library) method, the related literature was studied and, besides using their findings, they were referred as evidence.FindingsAs this study showed, four major elements have considerable effect on design and development of digital libraries and if a digital library is intended to be established and developed, each of these axes should be carefully be examined. In addition, establishment and development of a digital library needs some prerequisites which have been mentioned in the present study and paying attention to them can save time, energy, and cost.Originality/Value: Initially a comprehensive plan of the axes of development in digital libraries has been proposed in this paper. Afterwards, through a comprehensive literature review, the individuals taking part in design, production, and use of digital libraries are provided with a clear view of the potentials and demands in this area. It also assists the related officials to make better decisions prior to taking any action. Finally, acquaintance with importance of each of these axes and the elements of digital library development enable their use when necessary.
-
Page 155PurposeThis study was performed to investigate the publication status of Iranian scientific journals with regard to scope, organizational affiliation, scientific level, publication language, electronic publication, and full-text access, either free or paid.MethodologyThe evaluative research method has been used in this study. A checklist was employed for collection of data related to scope, organizational affiliation, and scientific level. The samples included journals with scientific-research and scientific-promotional status approved by the National Scientific Journals Supervision Commission (Ministry of Science, Research and Technology) and the National Medical Science Journals Commission (Ministry of Health and Medical Education). Descriptive and inferential statistics were used for data analysis.FindingsAs the results show, more than 530 scientific journals are published in Iran, most of which are affiliated with state-run universities and research institutes. Regarding the access status, only about 40% of the journals allow free access to full-text articles via their websites; medical journal had better status in this regard.Originality/Value: Publication of scientific journals is one of the most significant indexes of scientific development. Therefore, quality and quantity of the journals published in a country can be used as an index for assessing the level of scientific activities in a country or a certain community. The present study is the first of its type to investigate the publication status of Iranian scientific journals as well as their electronic publication status and free access to their articles.
-
Page 179Purposeexamining that the postmodern library as a fluid, ambiguous, and “quantum” organization how could be assessed.Methodologyconceptual analysisFindingsToday’s academic libraries face unprecedented challenges developed by the "dynamic of perpetual change". The present environment of unpredictable and perpetual change is not a phase or a period of transition but the new reality. In order to meet the demands of this new environment, experts advocate the creation of flexible, highly responsive, and collaborative organizational structures.Originality/Value: This article tries to suggest a new conceptual framework and a different mental construct, if the postmodern library is to survive in an age of assessment.